فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 44 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلیل تجلیل، مجید صارمیان* صفحات 9-38

    فرصت الدوله شیرازی که از عالمان و شاعران بزرگ ایران عصر قاجار بوده، مطالبی را به زبان فارسی در زمینه علوم ادبی به رشته تحریر درآورده است که در قالب چند رساله (در علم: معانی، بیان، معما، و انشا) در یکی از کتابهای خطی او به نام دریای کبیر گنجانده شده اند. با توجه به اینکه روش کتابهای ادبی در چند صد سال اخیر نظر در کتابهای گذشتگان، و کوشش در درس دادن، فراگرفتن، و بازگفتن آنهاست، به نظر می رسد مطالب این رساله ها نیز برگرفته یا خلاصه ای از آثاری است که سالها پیش از دوران حیات فرصت الدوله، در سرزمین هند نوشته شده است. این امر علاوه بر اینکه نشان دهنده رواج کتابهای اهالی هندوستان با موضوعهای بلاغت و انشا در عصر فرصت الدوله است، ضمنا تاکیدی است بر اینکه جریان بلاغت فارسی تا روزگار فرصت الدوله همچنان از نوآوری به دور بوده است. رعایت اختصار و سادگی در بیان مباحث از جانب مولف و نبود اغتشاش و پراکندگی در تقسیم بندی ها از ویژگی های رسایل مورد بحث است.

    کلیدواژگان: فرصت شیرازی، دریای کبیر، بلاغت، انشا
  • فریده داودی مقدم، محبوبه خراسانی صفحات 39-70

    با مطالعه و تامل در اشعار پست مدرن دریافته می شود که بسیاری از ویژگی های سبک یا فن گروتسک در این نوع شعر جریان دارد. این نوشتار در پی معرفی کوتاهی از جریان شعر پست مدرن و سبک گروتسک به بیان شباهتهای این دو و تحلیل کاربردی ویژگی های گروتسک در شعر پست مدرن می پردازد. شیوه تحقیق به روش تحلیل محتواست. یافته های پژوهش نشان می دهد که جریان شعر پست مدرن و مضامین آن در موارد فراوانی با موضوعات و اهداف فن گروتسک همسویی دارد که این شباهت و اشتراک هم می تواند در ذات این آثار به دلیل ویژگی هجوگونه و عصیانگرانه مورد بررسی قرار گیرد و هم ناشی از جریان پست مدرنیزم باشد که ادبیات امروز جهان را تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: شعر فارسی امروز و گروتسک، غزل پست مدرن، طنز دوسویه در غزل معاصر، نقد اجتماعی در شعر فارسی امروز
  • منظر سلطانی، سیدعلی بنی فاطمی* صفحات 71-106

    در این مقاله، که درباره نقشهای فعل در روایت است، ابتدا اهمیت فعل از نگاه صاحبنظران روایت، مطرح، و سپس ضمن پرداختن به مفاهیم بنیادی این موضوع، طبقه بندی های تازه در زمینه فعل شناسی از زاویه روایت پژوهی معرفی شده است. شگردهای فعل و نقش دوگانه آن نیز، هم در ساحت نحوی و هم در ساحت روایتی، مورد توجه بوده است. در این بررسی سعی شده است تا با استفاده از نظریه های روایت شناسانه، نقش فعل در مفاهیمی مانند پی رفت، کنش، توصیف، نمایش، کانونی سازی و دگردیسی های نحوی به شیوه ای روشن بیان شود و در نهایت، تاثیرگذاری افعال در ایجاد نوعی طبقه بندی گونه های داستانی و پرداخت سبک شناسانه رمانها مورد ارزیابی قرارگیرد. در بخش روانشناسی با ارائه برخی آزمونها و طرح جملات همپایه و ناهمپایه، اهمیت فعل در خوانش و حفظ و درک مضامین متن روایی، مطمح نظر واقع می شود. در ساخت نحوی، اقسام فعل معرفی، و در جلوه های ویژه ای همچون حذف، تکرار و تراکم فعل، تاثیر این شگردها در عناصر مهم داستانی مثل پیرنگ، شخصیت و زمان داستان برجسته  می شود.علاوه بر این، معناشناسی فعل در روایت نیز قابل طرح است که در طی آن، پژوهنده تلاش می کند؛ ظرافتها و ظرفیتهای فعل در ساختن متنهای شاخص ادبی را نمایش دهد.

    کلیدواژگان: فعل فارسی در روایت، ساختارگرایی و فعل فارسی، معناشناسی و رابطه آن با فعل فارسی، دستور زبان فارسی، عناصر داستان و ارتباط آن با فعل فارسی
  • فرهاد طهماسبی، زهره صارمی* صفحات 107-136

    در این مقاله کوشش شده است در تحلیل فرایند تصویر بر نقش تصور در شکل گیری تصویر تکیه، و با حفظ هویت نظری تصویر، ساختاری با عناوین تصویر مرکزی، ابزار تصویر، لحن تصویر، کارکرد تصویر و ذهنیت تصویری متن برای آن در نظر گرفته شود؛ آن گاه انواع تصویر از دید سطح و عمق، ایستایی و پویایی، نقاشیک و سینمایی، باز و گسترده و محدود و بسته و تصاویر مستقل و وابسته معرفی و تبیین گردد. این پژوهش بر مبنای بررسی تصاویر شعری در صد شعر کل اشعار شاملو انجام گرفته که با در نظر گرفتن دوره های مختلف شعری و با معیار کوتاهی و تصویری بودن برگزیده شده است. نتایج پژوهش نشاندهنده پیوند تصاویر با بافت موقعیتی آنها در شعر شاملو است. تنوع موضوعی اشعار و پویایی شاعر در روند آفرینش هنری به بهره مندی وی از انواع گوناگون تصویر در اشعارش منجر شده است. تصاویر پویا و متحرک، سینمایی و تصاویر عمق بیشترین بسامد و تصاویر نقاشیک و ایستا کمترین بسامد را دارند؛ تحلیل انواع تصویر در شعر شاملو بیانگر محتوای عصیان گرانه، اعتراضی و انتقادی برخاسته از جهان فکری و تصورات درونی و موقعیت های پیش آمده و برایند زندگی اجتماعی و فردی اوست.

    کلیدواژگان: تصویر و تصور در شعر جدید، لحن تصویر و ذهنیت تصویری در شعر شاملو ظرفیت های شعری در شعر شاملو
  • مجاهد غلامی* صفحات 137-166

    این جستار برآنست تا با پیش چشم داشتن نظریه های نوین در باب شعر، بویژه آرای فرمالیستها، کارآیی آنچه را در بلاغت سنتی به عنوان «عیوب فصاحت» مطرح است، در تحلیل امروزی شعر پارسی بررسی نماید. این فرایند در دو ساحت کلی گرایانه و جزئی گرایانه انجام شده است. در فرایند کلی گرایانه، با توجه به مساله «عنصر غالب» در فرمالیسم روسی و ایجاد تعامل میان نظریات ارائه شده درباره عیوب فصاحت در کتابهای پارسی بلاغت و نقد شعر با شعر پارسی در دوره های مختلف سبکی، عیوب فصاحت تا پایان دوره رواج سبک هندی در سه وجه سازگاری، واپس ماندگی و ناسازگاری قابل گونه بندی و بررسی است. تحلیل موضوع در این ساحت بدین نتیجه می انجامد که در دوره سازگاری(مقارن با رواج سبک خراسانی)، نظریات ارایه شده درباره عیوب شعر، با شعر پارسی کاملا همخوان است؛ اما به تدریج از میزان این همخوانی کاسته می شود تا اینکه در دوره ناسازگاری(مقارن با رواج سبک هندی)، مقتضیات اجتماعی- ادبی و نیز مقتضیات زیبایی شناسیک شعر پارسی، اصالت عیوب فصاحت در بلاغت سنتی را برای تحلیل شعر عصر از میان می برد. در ساحت جزئی گرایانه با پیش چشم داشتن نظریات فرمالیست ها در خصوص فرایند «برجسته سازی» و ایجاد اتفاق در زبان از طریق انواع «هنجارگریزی ها»(/قاعده کاهی ها) و «قاعده افزایی ها»، عیوب فصاحت در بلاغت سنتی نظیر غرابت استعمال، مخالفت قیاس، تعقید و... برای تحلیل امروزی شعر پارسی، از اضلاعی دیگر ناکارآمد جلوه می کند. تحلیل موضوع در این ساحت نیز بدین نتیجه می انجامد که در خوانش فرمالیستی و نیز در برخورد با شعر مدرن، این موارد نه تنها عیب نیست، بلکه اتفاقا عامل ایجاد ادبیت و تمایز زبان ادبی از زبان خودکار و در نهایت ساخته شدن شعراست.

    کلیدواژگان: عیوب فصاحت، فرمالیسم، عنصر غالب، غرابت استعمال، مخالفت قیاس، تعقید
  • مصطفی گرجی، حسین محمدی مبارز* صفحات 167-197

    در مجموعه ادبیات فارسی ومتون تاریخی و اسطوره ای، سه شخصیت برجسته هستند که از نظر نوع کنش و ویژگی های مربوط به زندگی، احوال و رفتار، شباهت فراوانی با هم دارند. کیخسرو، کوروش و ذوالقرنین سه شخصیتی هستند که منابع مختلف به زندگی و احوال آنها به صورت جدا پرداخته اند. اگرچه درباره مقایسه کیخسرو و کوروش و یا کوروش و ذوالقرنین، پژوهشهایی انجام شده است درباره این سه شخصیت و وجوه تشابه و همانندی آنان تحقیقی مستقل انجام نشده است. در این مقاله، نویسندگان با مطالعه کتابها، اسناد و بازبینی حدود 77 اثر از منابع تاریخی و تفسیری بر آن هستند که بنمایانند ویژگی های شخصیت کیخسرو (اسطوره ای-عرفانی) با کمترین اختلاف در زندگی کوروش هخامنشی (تاریخ) و ذوالقرنین (شخصیت مبهم و مقدس قرآنی) وجود دارد. با توجه به این مسئله، این مقاله سعی می کند با توصیف احوال هر یک و تفسیر همانندی های آنان از نظر نام شناسی و جاینام شناسی به وجوه اشتراک و همانندی های آنها بپردازد.

    کلیدواژگان: کیخسرو، کوروش، ذوالقرنین، تاریخ و اسطوره و شخصیتها
|
  • Tajlil Jalil, Majid Sariyan* Pages 9-38

    Shirazi was one of the prominent poets of Qajarid era. He has authored a number of Farsi literary texts, which have been included within the framework of a number of treatises in one of his hand-written books named Daryaye Kabir. Given that the approach of literary books in the recent centuries has been consideration of previous books, and promotion, education and recitation of these books, it seems that these treatises are based on a number of works which have been written in India prior to the era of Shirazi. This shows the popularity of Indian books on the topics of eloquence in Shirazi’s time, while emphasizing the fact that there were no innovations for promotion of Farsi eloquence up until the days of Shirazi. The shortness and simplicity of the discussions presented by the compiler are two of the features of the discussed treatises.

    Keywords: Shirazi, Daryaye Kabir, eloquence, and essay
  • Farideh Davoudy Moghadam, Mahboube Khorassany Pages 39-70

    Upon the study of post-modern poems one realizes that a large number of the features of grotesque style and technique are maintained in this type of poetry. This article intends to brief you on the current of post-modern poetry and the grotesque style, while referring to the similarities of the two and analyzing the application of the features of grotesque in post-modern poetry. The analytical methodology has been applied. The finding of research show the current of post-modern poetry in many cases are in line with the subjects and goals of grotesque style. This similarity and commonalty can be studied within the innate nature of these works and could also be the result of post-modernism current, which has influenced contemporary world literature.

    Keywords: Contemporary Farsi poetry, grotesque, post-modern odes, satire in contemporary odes, social criticism in contemporary Farsi poems
  • Manzar Soltani, Sayyed Ali Banifatemi* Pages 71-106

    This article is on the roles of verb in narration. Initially, the significance of verb in the view of experts in narration are presented and upon research of the fundamental concepts of this topic of importance, classifications in the study of verbs have been presented based on the study of narrations. The features of verb and its double role in the fields of grammar and narrations, have been thrown under the spotlight. Upon application of theories on narration, this study intends to find out the role of verb in concepts such as action, description, display, and grammatical changes in a clear and transparent manner. Ultimately, the impact of verbs in creation of classifications of story in addition to study of the writing style of novels are covered. Psychological wise, a number of tests have been presented manifesting the importance of verb in reading, memorizing, and understanding narrations. In the grammatical structure, different types of verb are introduced. Moreover, a definition of the verbs in narrations can also be rendered, within the framework of which the researcher tries to display the delicacies and capacities of verb in creation of prominent literary texts.

    Keywords: Farsi verb in narrations, structuralism, Farsi verb, definition of verb, its relation with Farsi verb, Farsi grammar, the elements of the story, their link with Farsi verb
  • Farhad Tahmasebi, Zohreh Saremi* Pages 107-136

    This article aims to analyze the process of depiction based on thoughts and imagination, through maintenance of the identity of displays. A structure is taken into consideration under the headings of central picture, tools of depiction, tone of depiction, function of depiction, and the imaginations regarding the text. Thereafter, different types of picture are introduced and identified based on shallow and in-depth views; lack of dynamism and dynamism, cinematic view, and open, large scale, restricted, closed and independent manifestations. This study has been based on research of manifestations of Shamlou’s poems, while eyeing different periods of poetry, and the criterion of shortness and pictorial nature of poems. The research outcomes reveal a bond between the manifestations and fiber of poems in the works of Shamlou. Dynamic, cinematic, and in-depth manifestations are frequent in his poetry. The analysis of manifestations in the poems of Shamlou, show the rebellious and critical approach of Shamlou’s poems which are the result of his social and personal life.

    Keywords: manifestations, thoughts in modern poetry, tone, mentality of depictions in the poems of Shamlou, poetic capacities in Shamlou’s verse
  • Mojahed Gholami* Pages 137-166

    This article, by taking into consideration novel theories on poetry, especially the formalist standpoints, intends to study the efficiency of what is referred to as the defects of eloquence in the contemporary analysis of Farsi poetry. This process has taken place in two generalized and detailed styles. In the generalized process, the issue of dominating element in Russian formalism has been taken into account and interaction has been made between the theories presented on the defects of eloquence in Farsi books. Also, the shortcomings of eloquence up until the end of period of promotion of Hindi styles have been classified and researched in the three domains of compatibility, lack of compatibility and regression. The analysis of this subject leads us to conclude that in the era of compatibility, concurrent with the development of Khorasani style, the views presented on the defects of poems were in line with Farsi poetry. However, this rate of compatibility gradually declined. In the incompatibility era, which was concurrent with the  promotion of Hindi style; the social, literary, and aesthetic needs of Farsi language wiped out the originality of the analysis of contemporary poetry in based on consideration of defects of traditional eloquence. In the detailed approach, the views of formalists on establishment of unity in language via reduction and addition of a number of norms seem inefficient in identification of defects of eloquence. Based on the analysis of this topic, it was concluded that in the formalist approach and in dealing with modern poetry, the cases taken into consideration as the defects of poetry actually distinguish literary language from ordinary language and ultimately lead to creation of poems.

    Keywords: Defects of eloquence, formalism, the dominant element, opposition of comparison
  • Mostafa Gorji, Hoseen Mohammadi Mobarez* Pages 167-197

    In Farsi literature and historical and legendary text, there are three prominent characters who maintain numerous similarities in regard to their action, lifestyle, and behavior. Keykhosrow, Cyrus, and Zul Qarnain are three characters which have been studied by several sources. Although a number of researches have been carried out for comparison of Cyrus and Keykhosrow and/or Cyrus and Zul Qarnain, no independent study has been conducted on the resemblances of these three. In this article, the authors via study of books, documents, and revision of nearly 77 historical works and commentaries intends to manifest that these three characters maintain major similarities. Given this fact, this article intends to elaborate on the lives of each of them and their commonalties.

    Keywords: Keykhosrow, Cyrus, Zul Qarnain, history, legend, and characters