فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 42 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدمحسن حسینی موخر، نمادی بارتایا صفحات 9-32

    گرجیان از دیرباز با توجه به علاقه ای که به ارزشهای اخلاقی شاهنامه و نیز فرهنگ پهلوانانه آن داشتند مشتاقانه به ترجمه و روایت این اثر سترگ و داستانهای مرتبط با آن روی آورده اند.
    بر اساس یک خط سیر تاریخی می توان گفت شاهنامه در سه مرحله  به زبان گرجی ترجمه شده است. بار اول، در قرن دوازدهم میلادی که ترجمه و روایتهای آن از دست رفته است. بار دوم در فاصله قرنهای 15 تا 18 میلادی که در شکل روایتهای منظوم، منثور و منظوم و منثور موجود است بار سوم از قرن بیستم تا دوره معاصر. پژوهش حاضر ضمن بررسی فعالیتهای شاهنامه پژوهی گرجیان حضور پررنگ این اثر را در فرهنگ و ادبیات گرجستان نیز بررسی کرده است.
     تاثیر شاهنامه در شکل گیری داستانها و حماسه های گرجی بویژه «پلنگینه پوش» - برجسته ترین اثر ادبی گرجی- همواره مورد تاکید بوده است. برخی گزارشهای تاریخی نیز برگزاری مجالس شاهنامه خوانی را تایید کرده اند. در فرهنگ عامه گرجستان نیز مثلها، شعرها و اندرزهای اخلاقی پرشماری است که از زبان اصلیترین قهرمان شاهنامه، یعنی رستم بیان شده است. گذشته از این، روایتهای گرجی شاهنامه بیانگر رسوخ تمام عیار شاهنامه در فرهنگ و ادب گرجی است. همچنین از سالهای پایانی قرن نوزدهم تاکنون فعالیتهای شاهنامه پژوهان گرجی از اهمیت و اعتبار خاصی برخوردار  بوده است. شاهنامه هنوز هم بین گرجیان جایگاه ویژه ای دارد این امر از گرایش آنان به نامهای برگرفته از شاهنامه در نام گذاری هایشان کاملا مشهود است

    کلیدواژگان: شاهنامه، گرجستان، روایتهای گرجی
  • زهرا رجبی صفحات 33-52

    با اینکه کنش روایتگری از دیرباز مورد توجه بوده است از اواخر قرن بیستم، مباحث دقیقی درباره آن مطرح شد. یکی از این مباحث، کانونی شدگی است که به جایگاه راوی در روایت و رابطه بین «دیدن» و «گفتن» در روایت کردن می پردازد. از برجسته ترین نظریه پردازان در این زمینه ژرار ژنت فرانسوی است.
    از سویی، بخشهایی از قرآن، بیان روایتهای داستانی آن هم با اسلوبی هنری و منحصر به فرد است که ظرفیت گسترده روایی- ادبی برای پژوهشهای روایت شناسی دارد؛ لذا در این پژوهش، روایت یوسف در قرآن بر اساس نظریه کانونی شدگی ژنت تحلیل و بررسی شده است. نتیجه اینکه اگرچه این روایت با اهداف تعلیمی و هدایتی در قرآن آمده است، تمامی عوامل مدنظر ژنت مانند تنوع در شیوه های کانونی سازی، تنوع در بیان و بازنمایی کنشها و استفاده از کانونی سازهای مختلف در روایت و غیره را دارد.

    کلیدواژگان: روایت شناسی در قرآن، کانونی شدگی و راوی در قرآن، روایت یوسف در قرآن، نظریه ژرار ژنت و داستان یوسف
  • قدرت الله طاهری، سودابه فرخی صفحات 53-80

    هرولد بلوم در مهمترین اثر خود به نام «اضطراب تاثیر» بر رابطه دیالکتیک، اما ستیزه جویانه شاعران جدید با شاعران گذشته تاکید کرده است. بر اساس نظریه بلوم، همواره کشاکشی بین شاعران گذشته و حال وجود داشته است. این رابطه در اغلب موارد، بر پایه هم سویی و همدلی نیست، بلکه رابطه ای جدلی بر محور قدرت تاثیر شاعرانه استوار است؛ رابطه ای که از طریق آن شاعران متقدم با «بدخوانی خلاق»1 آثار ادبی گذشتگان، به آفرینش آثار جدید توفیق می یابند. بلوم فرآیند «خمش»2 را به عنوان روشی برای بدخوانی خلاق مطرح می کند. خمش نوعی انحراف یا بدخوانی بازنگرانه است که متضمن کوچک شمردن قدرت شاعر متقدم است. بلوم برای تبیین نظریه خود، از نظریه فروید؛ یعنی عقده اودیپی استفاده می کند و توضیح می دهد شاعران متاخر برای چیره شدن بر متقدمان به نفی و انکار آنها می پردازند. نظریه بلوم می تواند تا اندازه زیادی جدالهایی را که میان روشنگران و شاعران عصر مشروطه به بعد بر سر سلطه ادبی سعدی درگرفته بود، تبیین نماید. خوانش نیما و نیز برخورد منتقدانه وی با شکل و محتوای آثار سعدی، برای رها کردن خود و ذهن عمومی از تاثیر و تسلط مسلم سعدی در آن دوره، مصداق  بدخوانی خلاقانه ای است که  بلوم آن را مطرح می کند. انتقاداتی که نیما بر شعر سعدی وارد می کند، صرف نظر از درستی یا نادرستی آنها، بیشتر با انگیزه کاستن از اقتدار ادبی شاعری بوده است که به نماد جهان و ادبیات سنتی مبدل شده بود. نیما بر ویژگی «سهل ممتنع» بودن و نیز نداشتن «ترکیب و تلفیقات تازه» و سطحی بودن احساسات عاشقانه و عرضی بودن تصوف در آثار وی و نیز خالی از ابهام بودن شعر سعدی خرده می گیرد. انتساب این نقدها، به فرض درستی آنها، البته تنها به شعر سعدی محدود نیست که شعر اغلب آثار شاعران کلاسیک را شامل می شود. نیما، تحت لوای این انتقادات به جدال با نماد شاعران کلاسیک می رود تا با کاستن از اعتبار ادبی آنها، به سهولت بیشتری بنا به نظریه بلوم، نظام نوین ادبی خود را برقرار سازد.

    کلیدواژگان: نظریه، اضطراب تاثیر، بلوم، بدخوانی خلاقانه شعر، خمش در شعر، نیما، سعدی، مقایسه شعر کلاسیک فارسی و شعر امروز
  • مهبود فاضلی، شهلا جلالوندی صفحات 81-112

    بررسی نقش و حضور زنان در داستانها و اشعار نویسندگان و شاعران مرد و نیز جایگاه مردان در آثار زنان نویسنده و شاعر، مقوله ای قابل بررسی است. این پژوهش به بررسی بازتاب نگاه به زن درآثار یک نویسنده مرد و بازتاب نگاه یک شاعر زن به مرد دراشعار اومی پردازد و تاثیر نگرش آنها را به جنس مخالف در زندگی واقعی شان بررسی می کند. پرسش اصلی این است که آیا حضور زنان در آثار مردان و برعکس، پررنگ و تاثیرگذار و سازنده بوده یا در حاشیه و کمرنگ و سترون تصویر شده است؛ به این منظور دوتن از معاصران، صادق هدایت و فروغ فرخزاد را انتخاب کرده ایم تا دیدگاه آنها را درباره جنس مخالف در آثارشان بررسی کنیم. نتایج پژوهش نشان می دهد این دو در آثارشان نسبت به جنس مخالف خود دیدگاه مثبتی نداشته اند. نگرش آن دو به جنس مخالف، باعث بدبینی و تنهایی آنها در زندگی واقعی شان شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات معاصر فارسی، جنس مخالف، زن، صادق هدایت، فروغ فرخزاد، مرد
  • سیدعلی قاسم زاده، فاطمه سرباز صفحات 113-142

    «بیوتن» نوشته رضا امیرخانی یکی از رمانهای مدرنیستی و شبه پسامدرن فارسی است که در آن نویسنده در پی بازنمایی هویت انسان مدرن در دوره معاصر ایران است. نظر به ماهیت و تمرکز انسانشناختی رمان و عواملی برجسته چون نوع نگارش، شخصیت پردازی، نوجویی مضمونی و همچنین گفتمان سازی در جریانهای داستانی معاصر و اقبال خاص و عام به آن، این جستار بر آن است تا با روشی توصیفی- تحلیلی و تکیه بر چارچوب نظری تحلیل کیفیت بیداری قهرمان درون مطابق نظریه پیرسون- کی مار به تحلیل روانشناختی شخصیتهای اصلی رمان بی وتن بپردازد. از نتایج تحقیق برمی آید که شخصیت ارمیا بیشتر در قالب کهن الگویی «جستجوگر» قرار دارد که با ماهیت انسان متردد در میانه سنت و تجدد و هویت باخته مدرن نیز همخوانی دارد؛ شخصیتی که در روند تردیدزدایی یا تلاش برای کشف خویشتن خویش، گاه با کهن الگوی «یتیم» و «حامی» همراهی می کند؛ اما آرمیتا نمودار کهن الگوی «معصوم» است که در واکنشی طبیعی همواره متکی به دیگران بویژه اقتدار مردانه است تا بدین طریق ناتوانی خویش را در بازتعریف هویتی خود بپوشاند. از میان شخصیتهای فرعی کاتالیزور، «سوزی» در رده کهن الگوی «یتیم» ناکام و تکامل نایافته ای قرار دارد که بی اعتمادی و یاس زدگی و نبودن حامی برای دفع احساس تنهایی و کهتری، وی را به حرکت جبرانی- قهری انتحار کشانده است؛ کسی که باید عامل بیداری درونی «ارمیا» به شمار آید.

    کلیدواژگان: انسان مدرن در رمان امروز، نقد روانشناختی رمان، نظریه پیرسون و رمان بی وتن، داستانهای رضا امیرخانی
  • پارسا یعقوبی جنبه سرایی، چنور زاهدی صفحات 143-166

    کتاب کلیله و دمنه از جمله متون سیاسی است که زبان ادبی- تمثیلی و زمینه اخلاقی داستانهای آن، مخاطب را از درک شفاف نزاع قدرت باز می دارد. یکی از این داستانها، روایت شیر و گاو است که جنبه تمثیلی و زمینه اخلاقی آن نه تنهاسبب شده است نزاع قدرت میان دو جناح، یکی مدافع مفهوم عدالت منطبق با اندیشه سیاسی ایرانشهری و دیگری طرفدار فردگرایی، پوشیده بماند، منطق گفتگوی سیاسی را نیز تحت تاثیر زاویه دید غالب متن با لایه ای اخلاقی تحریف کرده است. نتیجه چنین نگاهی، حذف و منفی نمایی باور و شخصیت یکی از طرفین نزاع قدرت است که در مقام مشارک گفتگو، نظم موجود را که از نوع سلسله مراتبی موروثی ست، بر نمی تابد و در نهایت نگاه کلان حاکم بر متن، وی را قربانی می کند. از آنجا که نزاع قدرت، نوعی موضعگیری فضایی است که فاصله طرفین متخاصم را به گونه های متفاوت تنظیم می کند در این نوشتار نزاع قدرت مندرج در داستان شیر و گاو، نیز شیوه های تحریف آن بر مبنای دلالتهای فضایی تبیین و تحلیل شده است. مبنای تحقیق نوبت گیری و کیفیت روایتگری راوی - کنشگران داستان در مقام مشارکین گفتگوست.

    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، گفتگوهای شیر و گاو، سیاست ایرانشهری در کلیله و دمنه
|
  • Seyyed Mohsen Hoseini Mo’khar, Nomadi Bartaya Pages 9-32

    Georgians have long been interested in the ethical values and culture of Shahnameh, the collection of poems of the renowned Iranian poet, Ferdowsi. And therefore they have enthusiastically turned toward translation and narration of this masterpiece and its related stories.Based on historical trend, it can be said that this masterpiece has been translated into Georgian language in three periods of time. For the first time, this collection of poems was translated in 12th Century AD; while the related translations are currently not at hand. The second phase covers 15th Century AD to 18th Century AD; the translations and narrations of which currently exist in the form of verse and prose. The third period of time starts from the 20th Century AD to this date.Meanwhile, the current research covers the studies carried out on Shahnameh by the Georgians, and the highlighted presence of this masterpiece in the culture and literature of Georgia.The influence of Shahnameh in formation of Georgian tales and epics has always been confirmed and emphasized. According to historical reports, meetings and gatherings were also held in Georgia to study and read this masterpiece. The common culture of Georgia is full of adages, poems, and ethical advices which have been cited from Rostam, the main hero of Shahnameh. Moreover, the Georgian anecdotes are a reminder of the full-scale influence of this collection of poems on the Georgian culture and literature.As of the waning years of 19th Century AD to this date, paramount importance has been attached to the activities of Georgian researchers, who studied Shahnameh. This masterpiece continues to hold an especial status among Georgians.

    Keywords: Shahnameh, Georgia, Georgian anecdotes
  • Zahra Rajabi Pages 33-52

    Although narrations have been at the center of attention for a long while, precise discussions in this regard were presented as of the waning years of 20th Century. One of these discussions is the Structural Movement which studies the status of narrator in the narration and the relationship between watching and speaking in narrations. One of the most prominent theorists in this field is Gerard Genette.Meanwhile, parts of Holy Quran state narrations with a unique artistic form, which maintain a wide-scale anecdotal-literary capacity for psychological studies. Hence, in this research, the narration of Joseph has been analyzed and studied based on Genette’s theory. Although this narration has been stated in Holy Quran based on educational and guidance goals, all the factors considered by Genette such as diversity in the Structural approaches, diversity in expression and reconsideration of actions; and usage of different structural approaches are evident in this narration.

    Keywords: Identification of narrations in Holy Quran, narrator in Holy Quran, narration of Joseph in Holy Quran, theory of Gerard Genette, the story of Joseph
  • Ghodratollah Taher, Sodabeh Farokhi Pages 53-80

    Harold Bloom, in his most important work: “The Anxiety of Influence”, emphasizes on the dialectic and confrontational relations between contemporary and past poets. Based on Bloom’s theory, there has always been a tense relationship between these two groups of poets. This relationship in majority of cases has not been sympathetic and has been revolved round the power of poetical influence. Through these relations, the contemporary poets create new works by the misprision of the literary works of previous generation of poets. Bloom has named Clinamen process as an approach for misprision. This approach is a type of misrepresentation which belittles the poetic ability of the past poets. To elaborate his theory, Bloom makes use of Freud’s theory, Oedipus Complex, pointing out that the contemporary poets negate past poets in order to overcome them. Bloom’s theory can up to a large extent detail the confrontations which had surfaced among the intellectuals and poets as of the Constitutional Movement era on the literary domination of the renowned poet, Sa’adi. The critical viewpoint of contemporary poet, Nima, on the works of the classical Iranian poet, Sa’adi, is an example of misprision which Bloom presents, as a means to get rid of the absolute influence and domination of Sa’adi on the public opinion of that period of time. The criticisms leveled by Nima on the works of Sa’adi, irrespective of their correctness or incorrectness, mainly aim to undercut the literary power of Sa’adi, who had turned into the symbol of traditional world and literature. Nima criticizes the poems of Sa’adi for their shallow romantic sentiments and hollow mysticism. These criticisms, even in case of correctness, are not just attributed to Sa’adi’s poems and include the majority of works of classical poets. Nima, under the cover of these criticisms, battles with the symbol of classical poets, to facilitate the establishment of his new literary system, based on Bloom’s theory, via undermining the credibility of classical poets.

    Keywords: Bloom, The Anxiety of Influence, misprision, Nima, Sa’adi
  • Mahbood Fazeli, Shahla Jalalvandi. Pages 81-112

    Study of the role and presence of women in the stories and poems penned by male authors and poets; and the status of men in the works of female authors and poets is a topic of importance which can be carried out.This research studies the outlook toward women in the works of a male author, and the outlook of a female poet toward men in her verse, while also investigating the impact of their perspective toward the opposite sex in their real lives. The question is whether presence of women in the works of men and vice versa has been highlighted, influential and constructive, or has been marginalized and faded. To this end, two contemporary literary figures, Sadeq Hedayat and Forouq Farokhzaad have been chosen to study their viewpoint toward the opposite sex in their works. The outcome of survey shows both of these two literary figures didn’t maintain a positive outlook toward the opposite sex, which in turn led to their pessimism and solitude in real life.

    Keywords: Contemporary Farsi literature, opposite sex, woman, Sadeq Hedayat, Forouq Farokhzaad, man
  • Seyyed ali ghasemzade, Fatemeh sarbaz Pages 113-142

    The novel Beevatan (Homeless) penned by Reza Amirkhani, is a Farsi modernist and semi post-modern novel, in which the author intends to manifest the identity of modern man in the contemporary era of Iran. Given the humanistic identity of the novel and major factors such as the style of this writing, its characters, and terms of development of dialogue in the contemporary stories and their related ratings; this article intends to carry out a psychological analysis of the main characters of this novel via a descriptive and analytical approach and reliance upon the theoretical framework of the quality of self-awareness. The results of this study shows the character of Armia as a searcher, who can be identified with an individual who faces a dilemma and is caught up between tradition and modernism. This character in her efforts to remove doubts or to discover her inner self could also be categorized under the model of an orphan. Meanwhile, Armita is an epitome of innocent. Among the less important characters, Susi is the manifestation of an orphan, who has been dragged toward commitment of suicide due to her deep sense of despair and lack of any supporter, who would end her solitude.

    Keywords: Modern man in contemporary novels, psychological criticism of the novel, Beevatan (Homeless) novel, stories of Reza Amirkhani
  • Parsa Yaghoobi Janbeh saraee, Chonor zahedi Pages 143-166

    The well-known book “Kellileh and Demneh” is a political text, whose literary language and ethical background prevents the reader from clearly understanding the power struggle. One of these stories is the tale of lion and cow, whose adages and ethical background has led to the cover up of power struggle between the two factions (One being the defender of concept of justice in line with the patriotic political ideology, and the other being the supporter of individualism). The logic of political dialogue under the viewpoint, dominating the text, has been misrepresented. The outcome of such an outlook is a negative portrayal of the belief and characteristics of one of the parties to the power struggle, who cannot tolerate the current order that is based on the hereditary hierarchy, and who is ultimately victimized by the overall outlook governing the text. Given that the power struggle is a type of spatial position which regulates the distance between hostile parties in different shapes and forms; in this writing the approaches for misrepresentation of power struggle embedded in the story of lion and cow have been detailed and analyzed based on spatial reasoning. The method of research is based on the quality of narration of the narrator, and characters of the tale as the participants in the dialogue

    Keywords: Spatial reasoning of the book Kellileh, Demneh, dialogues between the lion, the cow, the patriotic policy in the book Kellileh