فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 56 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عیسی امن خانی* صفحات 9-30

    ادبیات فارسی جدای از کارکردهای شناخته شده ای چون تعلیم، مدح و... بهانه ای برای بازی و سرگرمی مردم نیز بوده است؛ بازی های ادبی بسیاری در گذشته وجود داشته است که از معروفترین آنها می توان از مشاعره که هم در نزد خواص و هم در نزد عوام رایج بوده است   یاد کرد؛ این بازی که سابقه ای طولانی نیز دارد، تا سالهای پیش از تجدد و عصر مشروطه، قواعد و شکل خاصی نداشته، هدف آن نیز عمدتا مطایبه، سرگرمی و... بوده است اما با گسترش تجددگرایی در ایران، در قواعد آن تغییرات گسترده ای (شکل آشنا و رایج امروزی آن) به وجود آمده، هدف آن نیز تغییر کرد و تبدیل به ابزاری برای حفظ فرهنگ گذشته و... گردید. دلیل این تغییر قواعد و اهداف تا امروز ناگفته باقی مانده است اما به نظر می آید سنتگرایان که قواعد مشاعره را بازطراحی کرده اند نه تنها با تغییر هدف آن قصد داشتند شعر کهن را که از طرف شعر نو به چالش کشیده شده بود، از نابودی نجات دهند بلکه با تاکید بر بیت به عنوان واحد مشاعره، اجازه ورود شعر نو که واحد آن تمامی یک شعر است را نداده، آن را به حاشیه برده، سرکوب کنند. به تعبیر دیگر بازطراحی و مفصل بندی مشاعره توسط سنتگرایان در زمان حاضر ابزاری برای طرد نوگرایی و تحکیم جایگاه به چالش کشیده شده و متزلزل شعر گذشته بوده است.

    کلیدواژگان: مشاعره در ادبیات فارسی، اهداف مشاعره، تبارشناسی مشاعره، طراحی مشاعره
  • جهانگیر صفری*، ابراهیم طاهری عبدوند صفحات 31-52

    هدف این پژوهش واکاوی تاثیر مدرنیته بر جایگاه پدر/شوهر در خانواده با روش تحلیل محتوا بر مبنای نظری جامعه شناسی در ادبیات و با تکیه بر رمانهای شوهرآهوخانم، چشمهایش، سمفونی مردگان، مادرم بی بی جان، درازنای شب، سپیده دم ایرانی، جزیره سرگردانی و ساربان سرگردان است که حوادث آنها، نشان دهنده تحولات خانواده بین سالهای 1357-1300 است. بسامد شخصیتهای پدر سنتی و مدرن، ویژگی های آنها، نوع نگرش شخصیت پدر به تغییرات خانواده و علل تحول شخصیت پدر از سنتی به مدرن، برخی از مسائل بررسی شده در این پژوهش است. نتایج پژوهش نشان می دهد حوادث سیاسی، اصلاحات دولت در زمینه مسائل خانواده، مسائل شغلی، سفر به خارج از کشور و دانشگاه، مهمترین عوامل ایجاد دگرگونی در نقش پدر در خانواده سنتی ایرانی بوده است. از نظر بسامد، بیشتر شخصیتهای پدر، سنتی و جزو طبقه متوسط قدیم جامعه (بازاریان) بودند. بسامد شخصیتهای پدر مدرن جامعه نیز قابل توجه بود که آنها نیز جزو طبقه متوسط جدید(کارمندان وابسته به دولت و تحصیل کردگان) بودند. در این میان شخصیتهای پدر دارای اندیشه های سنتی تعدیل شده نیز وجود داشت که جزو طبقه های مختلف جامعه بودند. همچنین نویسندگان نشان داده اند جایگاه پدر در دوره پهلوی در حال تغییر کردن بوده است. البته آنچه در این داستانها نشان داده شده، تغییرات سطحی جایگاه پدر در خانواده بوده است که تا حدود زیادی سطحی بودن مدرنیزاسیون دوره پهلوی را بیان می کند.

    کلیدواژگان: مدرنیته و رمانهای فارسی، سنت و رمانهای فارسی، رمان فارسی معاصر، عناصر خانواده و رمانهای فارسی
  • علیرضا قاسمی*، فاطمه کاسی صفحات 53-83

    پژوهش حاضر بر آن است تا از دو دید تاریخگرایی نوین و تحلیل گفتمان، که با مقوله های قدرت و ایدئولوژی پیوندی ژرف دارند، به بازخوانی این داستان بپردازد و وجوه مغفول و نکاویده آن را بازنمایاند. در مجموع، تنش میان عناصر ساسانی و اشکانی، تقابل قدرت مشروع و نامشروع و هژمونی نظام طبقاتی و مالی و نیز تقابل دو آیین زردشتی و مهرپرستی، بنمایه داستان هفتواد در هریک از این خوانشها است. همچنین بررسی عناصر و نشانه های روایت شاهنامه و دیگر منابع داستان هفتواد، نشان می دهد که منابع قدرت سیاسی و ایدئولوژیک در صورتبندی وقایع در منبع اصلی روایت شاهنامه (کارنامه اردشیر بابکان) و در پی آن در خود شاهنامه نقش مهمی ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: داستان هفتواد، تاریخگرایی نوین، تحلیل گفتمان، ادبیات ایران قبل از اسلام، ادبیات دوره اشکانیان، مناسک آیین مهری، آیین زردشتی و دیدگاه های جدید
  • یحیی کاردگر*، زهرا حاجی حسینی صفحات 85-104

    این مقاله بخشی از پژوهشی است که در قالب رساله دکتری در پی استخراج موازین نقد ادبی از متون نثر فارسی است. این مقاله با نقد و بررسی کتاب التوسل إلی الترسل در شیوه ای توصیفی-تحلیلی به معرفی، نقد و تحلیل معیارهای نقد ادبی در این کتاب پرداخته است. پژوهش نشان می دهد که موازین نقد ادبی کتاب را می توان در چهارعنوان نقد متن، ضرورت توجه به جایگاه مخاطب، نقد نویسنده و نقد نقد جای داد. تاثیرپذیری از معیارهای نقد ادبی در ادبیات عرب، بهره گیری از نظریه نظم عبدالقاهر جرجانی و دریافتهای شخصی نویسنده، سرچشمه معیارهای نقد ادبی در این کتاب است. مقاله نشان می دهد که معیارهای نقد ادبی در این کتاب با اندیشه های هرمنوتیکی، دیدگاه های فرمالیستها و نظریه انسجام هالیدی مشابهت هایی دارد. این شباهتها نشانگر کارامد بودن نظریات انتقادی کتاب در عرصه نقد ادبی امروز است که متاسفانه مغفول مانده و مورد استفاده قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، متون قدیم، منشآت و ترسل و نقد آنها، نثر فارسی قرن ششم، نقد کتاب التوسل إلی الترسل
  • سید جلال موسوی* صفحات 105-134

    اتهام بددینی و الحاد یکی از عوامل مهاجرت شاعران به هندوستان در عصر صفویه بوده است. با نظر به مخالفت با اهل تسنن و سرکوب صوفیه در مقام مخالفان عقیدتی، انتظار می رود که در دوره صفویه، اتهام بددینی بر اساس مخالفت با این دو گروه مطرح شده باشد؛ اما برخلاف این انتظار، آنچه با تاکید و به صراحت بیشتر، بددینی «برخی» شاعران خوانده شده، اتهام نقطوی آنهاست. این مقاله با مراجعه به منابع مختلف عصر صفویه علتهای صراحت این اتهام و تاکید بر آن را تبیین کرده است. طبق بررسی ها، برخلاف دیگر مخالفان عقیدتی و اهل تصوف که بعد از سرکوب اولیه در آن دوره، سعی در اختفای خود داشتند، نقطویه به دو دلیل اساسی در معرض اتهام قرار گرفته است؛ در واقع آنها از یک سو با اظهار لجوجانه عقاید کفرآمیز و مخصوصا تحریف برخی اصول تشیع و از سوی دیگر با ابراز داعیه های سیاسی، حکام مقتدر صفوی و نهادهای دینی قدرتمند آن روزگار را بشدت علیه خود برانگیخته اند. این انگیختگی، که ضروت سرکوب نقطویان و ذکر کراهت عقاید آنها را به هر وسیله ای مطرح ساخته در نهایت باعث تصریح و تاکید بیشتر بر اتهام نقطوی معتقدان و مظنونان، از جمله برخی شاعران شده است.

    کلیدواژگان: شعر فارسی عصر صفوی، مهاجرت شاعران به هند، نقطویه در تاریخ، شاعران نقطوی
  • ایمان مهری بیگدلو*، ابراهیم رنجبر، خدابخش اسداللهی صفحات 135-155

    در این تحقیق که به روش کتابخانه ای و به صورت تحلیلی توصیفی ارائه شده است، نگرش ایدئولوژیک، استناد به روزنامه‏ها و شخصیت های تاریخی و زبان محاوره، تشریح جزئیات وقایع، تیپ سازی، تاویل و تفسیر وقایع تلخ جامعه، نمود دوره زندگانی و بخصوص مرگ شخصیت ها، انواع شخصیت ها با رفتارهای متنوع و شخصیت خود نویسنده در رمان، نمود طبیعی تعامل شخصیت ها با دیگران، کاربرد انشای کاریکاتوری، ایراد عبارت های فلسفی، تعریف انسان به عنوان موجودی مختار و برجسته کردن امور عاطفی، پس زمینه مناسب و نمود صنایع ادبی به عنوان روش‏های واقع‏نمایی اجتماعی این رمان بازنموده شده است. نتیجه آنکه: اوج واقع گرایی اجتماعی در «اسیر زمان» هنگامی خودنمایی می کند که فصیح به تحلیل تخصصی وقایع سیاسی، روابط ایران با ابرقدرت ها، نقد عملکرد دولتمردان، تشریح جزئیات وقایع و تبیین علل و عوامل حوادث می پردازد.

    کلیدواژگان: اسماعیل فصیح، اسیر زمان، رئالیسم اجتماعی
|
  • Issa Amankhani* Pages 9-30

    Apart from the well-known functions such as teaching, praising etc. Persian literature has also been afiction for the games and entertainment of people;there have been many literary games in the past which boobs have been the most famous of them.Also this game having a long history has not had the rules and specific form to the years before the era of modernity and its purpose has mainly been humor, entertainment, etc. but with the spread of modernism in Iran, extensive changes have created in its rules (the familiar and commonly form used today); its purpose changed and become a tool for preserving the past culture. The reason for this change of rules and objectives remains unspoken until todaybut it seems that traditionalists - which have redesigned the rules of boobs - not only by changing the purpose did they intendto save the new poetry of ancient poetry from destruction that was challenged, but also with an emphasis on bits as the unit boobsthey suppressed new lyrics not allowed to enter -which its unit is the whole poetry - and it was marginalized.In other words,redesigning and articulating boobs by traditionalists at the present time have been a means to rejection of modernity and strengthening the position has been challenged and made change for the past poem.

    Keywords: Boobs, Tradition, Modernism, Rejection, Suppression, Genealogy
  • Jahangir Safari*, Ebrahim Zaheri Abdevand Pages 31-52

    The aim of this study was to evaluate the impact of modernity on the father's place in Iranian families based on the period of Pahlavi Persian RmanHay using content analysis. Characters father, GftmanHay symbol of the Iranian family in the period of the descriptions. Characters Father, into three categories: traditional, modern NymhSnty were divided and the highest frequency was dedicated to the traditional characters; however, many of the characters-in the Father, the components of modernity, influenced or sought to changes in the family. Generally negative attitude to the characters of traditional and modern father that it would look more due to family issues is superficial.

    Keywords: novel, modernity, the tradition, the authority
  • Alireza Ghasemi*, Fateme Casu Pages 53-83

    "Haftwad" story is a multilayered story of shahnameh, Although it included in a section called historical section of shahnameh, but it has been interwowen with mythologic elements and constructed in margin of myth and history. this story with it's origin came back to "Ardeshir Babakan Works", is a section of Ardeshir life befor reaching Iranshahr kingdom. Historical-mythic nature of Haftwad story and its collection of textual and intertextual elements required in various reading and pave the way to reading religious, historical, political and even economic topics with semiological approaches, discourse analysis, and new historicism. The present research aims to review This story from both new historicism and discourse analysis point of view (perspective) having a deep connection with authority and ideology, and to represent its neglected and unsought aspects. In sum, struggle between Parthian and sassanian, contrast of legal and illegal authority, hegemony of financial system and contrast of both Zoroastrianism and Mithraism is motif of Haftwad story in each of such reviews. Also study of elements and signs available on shahnameh narrative and another source of Haftwad story show that source of political and ideological authority has played an important role in formation events in primary source of shahnameh narrative (Ardeshir Babakan Works) and following it in shahnameh itself.

    Keywords: Haftwad story, new historicism, discourse analysis, Sassanian, Parthian, Mithraism, Zoroastrian
  • Yahya Kardgar*, Zahra Haji Hoseini Pages 85-104

    Literary criticism is one of the important brance; hes of literary sdience whose indigenous criteria and norms are spontaneously seen in Persian literature. Therefore, it is necessary to extract criteria of literary criticism by criticizing and reviewing these texts and to put them in sets coherently to be used as an effective and reliable tool in the criticism of Persian literature. The present article is part of research which in the form of a PhD thesis seeks to extract the norms of literary criticism from Persian prose texts. By criticizing and reviewing the book " Altawassul – Ela- Altrassul" in an analytical_ descriptive manner, this article introduces, criticize and analyzes the criteria of literary criticism in this book. The present study shows that the norms of literary criticism of the book can be divided into four categories of text criticism, the need to pay attention to the audience position, author criticism and critique criticism. Influence of criteria of literary criticism in Arabic literature, using the poetry theory of Abdolqaher Jarjani and the author's personal acquisitions are the source of criteria of literary criticism in this book. The present study shows that the criteria of literary criticism in this book have some similarities with thoughts of hermeneutics, views of formalists and the theory of coherence of Holliday. These similarities indicates the effectiveness of the book's critical theories in today's literary criticism which unfortunately has been neglected and unused.

    Keywords: literary criticism_prose texts_Monsha't_Tarsul_sixth century_Altawassul – Ela-Altrassul
  • Seyyed Jalal Mosavi* Pages 105-134

    One of the reasons for migration of the poets to India in the Safavid era was allegation of bad faith and atheism. Given the widespread repression of Sunni and Sufi sects as ideological opponents during the Safavid era, it is expected that the charge has been made on the basis of opposition to the Sunni and Sufi sects. Despite of this expectation, what was called the bad faith of the poets in a frank and clear way was the charge of Noqtavi. Referring to the Safavid era's sources, this paper has explained the reasons for the charge and emphasis on the allegation. According to the studies, contrary to the Sunni and Sufi sects who attempted to hide following the primary repression in Safavid era, the Noqtavian began to say stubbornly pagan beliefs and specifically distort some of Shia principles in on hand, and expressed some political claims on the other hand. In this way, they provoked strongly the powerful Safavid rulers and the mighty religions establishments of the day. The arousal made it necessary to suppress the Noqtavian and to explain their disdain ideas, causing further emphasis on charges of those who believed in and suspected to Noqtavie, including some poets.

    Keywords: Persian poetry of the Safavid era, Immigration of Poets to India, Noqtavie of history, Noqtavi poets
  • Iman Mehri Bigdilo*, Ebrahim Ranjbar, Khodabakhsh Asadollahi Pages 135-155

    One of the functions of Art, is to represent the material and spiritual realities of man’s life. This is different from art to history that the Artist, with its own selection and interpretation and reporting, provides the apparent irregularities of facts in a reasonable, limited, measured and disciplined design. The novel “Time captive“(Asir-e-Zaman), written by Ismail Fasih is among this category of works of art. Verily the objective reality was decomposed and spread among unlimited number of contrasting subjectivities. Realism means Today’s man in modern civilization. So Fasih using certain methods has written a realistic novel. Ideological  attitude, according to the newspapers and historical figures, spoken language, detailed explanation of the events, creating types, Interpretation of the virulent happenings in society, the appearance of the life course and especially the characters’ death, a variety of characters with different  behaviors, the appearance of  the author's own character in the novel, the natural appearance of  characters’  interactions with others, applying caricatured composition, delivering philosophical terms, defining man as an authorized creature, highlighting the emotional affairs, perfect background and the rhetoric figures  are some of methods to verisimilitude in this novel.  This study results to express that the novel is a work of art tending to social realism.

    Keywords: Ismail Fasih, Asir-e-Zaman, Social Realism