فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 61 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه حیدری، محبوبه خراسانی*، فریدون وحیدا صفحات 9-38

    این مقاله در صدد آنست که «نمایشنامه افول» اثر اکبر رادی را بر مبنای نقد جامعه شناختی بررسی کند. پرسشهایی که با آن مواجه ایم این است که نخست، ساختار زیبایی شناختی نمایشنامه افول به عنوان یک اثر واقعگرا تا چه میزان با ساختار جامعه دهه چهل رابطه متقابل برقرار کرده است و دوم اینکه نویسنده به عنوان فردی از طبقه روشنفکر چگونه ایدئولوژی و آگاهی ممکن این طبقه را در اثر خود بازتاب داده است؟ نگارنده با روش تحلیلی توصیفی به این نتیجه رسیده است که کلیت ساختار نمایشنامه افول با نشان دادن طبقات مختلف جامعه و شکاف موجود میان آنها به عدم کامیابی جنبشهای اجتماعی در دهه چهل و آسیب شناسی آن دلالت دارد و نویسنده اگرچه ایدئولوژی و آگاهی ممکن طبقه روشنفکر را در اثر خود منعکس می کند، اما با دوری از تحمیل ایدئولوژی خود به جهان اثر، به سبک رئالیسم پایبند و وفادار می ماند.

    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی ادبیات، ساختگرای تکوینی، اکبر رادی، نمایشنامه افول
  • مریم رامین نیا*، محمد رضا ابراهیمی ایور صفحات 39-74

    بازخوانش و بازآفرینی متنهای ادبی افزون بر ایجاد امکان گفت وگوی بینامتنی، انتقال و غنای مفاهیم، منجر به آفرینش آثاری می شود که به سلیقه مخاطب هم عصر با آن نزدیکتر است. اقتباس از آثار ادبی همواره به مثابه یکی از روش های خلق آثار جدید در هنر و ادبیات مطرح بوده است. رضا قاسمی، نویسنده و نمایشنامه نویس معاصر، در نگارش نمایشنامه هایش از ظرفیت ادب فارسی بهره فراوان برده است. برخی از نمایشنامه های رضا قاسمی از متون سنتی ادب فارسی و برخی دیگر از آثار نمایشی و داستانی مدرن اقتباس شده ‍اند. این پژوهش شیوه های اقتباسی قاسمی را براساس الگوی بازخوانی، بازنگری، بازآفرینی و با تاکید بر نظریه دبورا کاراتمل می کاود. به این منظور پنج نمایشنامه از مهمترین نمایشنامه های اقتباسی رضا قاسمی که براساس متنهای سنتی و  معاصر به نگارش درآمدند، برگزیده شد و پس از تطبیق جزء به جزء با متن مبدا، میزان، چگونگی، نوع و هدف و سطح اقتباس یا برداشت رضا قاسمی از آنها تبیین شد. بررسی نمایشنامه های قاسمی نشان می دهد وی در نمایشنامه هایی که در ایران نوشته شده متون سنتی ادب فارسی را بازخوانی کرده و در دو نمایشنامه ای که در خارج از ایران نوشته شده اند، از نمایشنامه ها و داستانهای مدرن اروپایی اقتباس کرده است. نمایشنامه های «چو ضحاک شد بر جهان شهریار»، «ماهان کوشیار» و «معمای ماهان معمار» به ترتیب از داستان ضحاک شاهنامه فردوسی و داستانهای هفت پیکر نظامی برگرفته شده اند و نمایشنامه های «حرکت با شماست مرکوشیو» و «تمثال» از متنهای مدرن. آن دسته از نمایشنامه هایی که از ادب کلاسیک فارسی اقتباس شده عمدتا از نوع اقتباس بازخوانی، بازنگری و انتقال مفاهیم بوده و نمایشنامه های مدرن او به رغم انتقال و تفسیر مفاهیم متنهای مبدا، به دلیل پیرنگ جدید و پردازش شخصیتها، در فضایی متفاوت خصلت بازآفرینانه دارند.

    کلیدواژگان: بازخوانی، بازآفرینی، انتقال، اقتباس، رضا قاسمی
  • مریم شفیع نیا، علیرضا شوهانی*، محمد تقی جهانی صفحات 75-106

    این مقاله به دنبال اثبات این فرضیه است که ساختمایه اصلی رمان پسامدرن «پستی»، اصل «عدم قطعیت» است و دیگر عوامل درباره این اصل در نوسان است؛ به عبارت دیگر نقش عدم قطعیت در این رمان، یک نقش ذاتی و مرکزی است و بدون توجه به این اصل، آفرینش چنین رمانی با این ویژگی ها، دشوار به نظر می رسید. محمدرضا کاتب با استفاده از این تکنیک نشان داده است که واقعیت، برساخته ای بیش نیست و این ما هستیم که به آن معنا و هستی می بخشیم. برای اثبات این فرضیه، از چشم اندازها و  ابزارهای متفاوت و متعددی استفاده شده است. نتیجه مطالعات صورت گرفته روی این رمان با تمرکز بر فرضیه بالا بر این قرار است که نویسنده به صورت شگفت آوری با استفاده از شگردهایی همچون «تناقض، تکثر هویتی شخصیتها، تزلزل رفتاری شخصیتها، تغیر جنسیتی شخصیتها، ابهام گویی، اتصال کوتاه و همچنین شگردهایی در سطح زبانی مانند استفاده از وجهیت در متن شامل وجه تمنایی، التزامی و معرفتی، جهت گیری های مفعولانه، ایجاد تزلزل عمدی در پیوستار بلاغی جملات، استفاده از سازه های دستوری تردیدآفرین، بهره گیری از بازی های عامدانه زبانی و در سطح روایت، به کارگیری شگردهایی مانند تناقض ژانری، استفاده از شیوه داستان در داستان، نام گذاری های نامانوس، گسیختگی و چندگانگی منظرهای روایی، استفاده از راویان غیرقابل اعتماد، ستیز با مرکزگرایی نویسنده در کنار استفاده از ایدئولوژی، شخصیت پردازی، زاویه دید و زمان و مکان» توانسته است اصل عدم قطعیت را به بهترین شکل ممکن، بازنمایی کند.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت، رمان پست مدرن، رمان پستی، محمدرضا کاتب
  • زهرا صادقی نیا* صفحات 107-131

    در این پژوهش ضمن کشف و طبقه بندی بنمایه ها در رمان «گلاب خانم» نوشته «قاسم علی فراست»، ارتباط آنها با عناصر داستان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد گونه های مختلف بنمایه اعم از اشخاص، اشیاء، حوادث، مکان و غیره که در سراسر رمان وجود دارد در خلق عناصر مختلف داستان مانند شخصیت، مکان، فضا، کشمکش، تعلیق و غیره کاربرد داشته اند.

    کلیدواژگان: بنمایه، رمان شخصیت محور، عناصر داستان، ادبیات دفاع مقدس، گلاب خانم
  • مریم مقدمی*، غلامحسین غلامحسین زاده، نجمه دری، حسن ذوالفقاری صفحات 133-152

    مقاله حاضر پژوهشهای ادبی زن محور (مقاله های علمی پژوهشی، کتابها، پایان نامه ها و رساله ها) را در حوزه ادبیات داستانی معاصر، از سال 1300 تا 1394 با رویکردی جامعه شناختی مورد بررسی قرار می دهد؛ ضمن اینکه تلاش شده است تا با ارائه و بررسی جدولها و نمودارهایی، سال شمار تحقیقات، سیر صعودی آنها، نویسندگان و آثار داستانی پراستقبال، جنسیت پژوهشگران و رویکردهای تحقیقات نیز مورد نقد و تحلیل قرار گیرند. نتایج نشان می دهد که عوامل اجتماعی باعث شدند تا میزان گرایش پژوهشگران به نقد و بررسی آثار داستانی زن محور از اواخر دهه هشتاد روندی رو به افزایش داشته باشد. سیمین دانشور، زویا پیرزاد و رمانهای سووشون و چراغها را من خاموش می کنم بیشترین میزان پژوهشها را به خود اختصاص داده اند. تعداد پژوهشگران زن در مقایسه با پژوهشگران مرد بیشتر بوده است. نقدهای جامعه شناسانه، فمینیستی و روان شناختی، رویکردهای اصلی و توجه به مسائلی نظیر مردسالاری، بی هویتی زن، تبعیضهای جنسیتی، خشونت علیه زنان و غیره از رویکردهای فرعی پژوهشها هستند. با توجه به رویکردها می توان گفت که چهره ارائه شده از زن در پژوهشهای ادبی معاصر هرچند دقیق تر شده ولی همچنان ناخوشایند است و موضوعات ارزشی مغفول مانده اند.

    کلیدواژگان: پژوهشهای ادبی، زن محور، رویکردها، نقد و بررسی
  • عاطفه وحیدنیا*، غلامحسین غلامحسین زاده، نجمه شبیری، ناصر نیکوبخت صفحات 153-184

    این مقاله برآن است تا طبق رویکرد پژوهشی تاریخی تحلیلی و نیز روش شناسی عرفان تطبیقی، به این مساله پاسخ دهد که آیا تالیفات عارفان ایرانی، به ویژه آنها که به زبان فارسی نوشته شده اند، نزد صوفیان آندلس، اثرگذار بوده است یا خیر. نتایج به دست آمده نشان می دهد عرفای مسلمان آندلس مانند ابن مسره، ابن عربی و ابن عباد رندی با تاثیرپذیری از اندیشه ها و کتابهای اندیشمندان شرق جهان اسلام، به ویژه عارفان ایرانی، به پیشرفت این جریان فکری در آندلس کمک کردند و تالیفات آنان در کنار کتابهای نویسندگان ایرانی که به آندلس می رسید، باعث شد عرفان و تصوف، به قدری در اسپانیای قرون وسطی ریشه بدواند که تسلط دوباره مسیحیان و اخراج مسلمانان از آن سرزمین نیز نتواند باعث از بین رفتنش شود. سن خوان دلا کروز، معروفترین شاعر و عارف مسیحی اسپانیا، سروده هایی دارد که در درون مایه ، تصاویر و کاربرد اصطلاحات تخصصی با آثار عارفان ایرانی، اشتراکاتی چشمگیر دارد. از آنجا که محیط جغرافیایی و دوره تاریخی زندگی سن خوان، موید ارتباط او با مسلمانان و دسترسی به کتب عرفان اسلامی است، باید گفت که اشتراکات یاد شده، فراتر از توارد محتمل بین شاعران است و از بهره مندی وی از میراث فکری عرفای مسلمان ایرانی حکایت دارد.

    کلیدواژگان: عرفان تطبیقی، عرفان ایرانی اسلامی، عرفان آندلس، ابن عربی، ابن عباد رندی، سن خوان دلا کروز
|
  • Farzaneh Heidari, Mahbobeh Khorasani*, Feriydoon Vahida Pages 9-38

    Sociological criticism in the literature analyzes the structures of a society through literary works. Embracing subjects concerning history and sociology links, types, social classes, ideologies, meaningful frameworks, and reflection theory in examining the artworks, Lucian Goldman, as a theoretician, proposed the genetic structuralism by organizing George Lucas ideas. Based on this method, the present study aimed to sociologically criticize the drama play by Akbar Radi, under the name of Ofool (The Descent).To do so, two major questions were designed to investigate the extent to which aesthetic structure of Ofool as a realistic work has a mutual relationship with the structure of the society in its era (1960s). It also explored the realization of the playwright's ideology, as a member of the intellectuals' social class, and the likely awareness of this social class in his literary work. Using descriptive as well as analytical approach, the study concluded that the overall framework of Ofool justified the why of social movements' failure in the 1960s and the pathology of that era via the representation of different social classes and the gaps among them. The author tried not to impose his ideology on the work and kept his play loyal to the realistic style although he reflected the values and consciousness of the intellectuals' social class in his literary work.

    Keywords: Genetic structuralism, Generation gaps, Akbar Radi, Play Ofool
  • Maryam Ramin Nia*, Mohammadreza Ebrahimi Ivar Pages 39-74

    Rereading and recreating literary texts enables intertextual conversation and also transferring and enriching the concepts and themes. Furthermore, it contributes to the creation of the works closer to the taste of contemporaneous audience. Literary works adaption has always been viewed as a resource to create new art and literary works. Reza Ghasemi, a contemporary author and playwright. Has applied Persian literary potentials in his plays. Some of his plays were adapted from traditional Persian literature while some there ones were taken from dramatic and modern works. Embedded in Deborah's theory, this paper is to closer some adaption techniques in Ghasemi's plays considering reflection, review, recreation and emphasis. For this purpose, five plays were selected of the most important based on adaption. A close analysis of Ghasemi's plays illustrates that those plays written in Iran rereads traditional texts of Persian literature while two written plays outside of Iran are being adapted from modern plays and stories. Such plays as “ Zahak became king over the world”, “ Mahan Koshyar” and “ the dilemma of the architect Mahyar” are taken from the Zhak by the Ferdowsi and Seven Beauty of Nizami Ganjavi respectively. Likewise, “ it's your turn Mercutio” and the portrait(Temsal) are two plays adopted from several modern texts. Those plays adopted from Persian classical literature are mostly reflecting, rereading and transferring concepts in their genres. Enjoying new plot and characterization in a different setting, his modern plays are of recreating trait in spite of transferring and interpreting concepts in source texts. In both texts, Ghasemi tries to converse with his predecessors and contemporaries and with the audience of his texts simultaneously.

    Keywords: reflection (rereading), reproduction, adaption, the play, Reza Ghasemi
  • Zahra Sadeghinia* Pages 107-131

    The imposed war and sacred defense was the most important event that occurred in our country in recent decades and affected all dimensions of the community. Literature was also an issue that was influenced by the imposed war, and writers and writers from various perspectives and with various tools described the events of the incident in their works.By studying poetry and stories that have been created in the Holy Defense, it can be seen that the authors have used common themes to convey their concepts, which are repeated in most of these writings, and can be described more precisely by referring to these themes as "motif." "motif" is a semantic or structural element of the story, where repetition is the most important feature of the story, which increases the semantic and aesthetic richness of the story. They also have a lot of efficiency in criticizing and analyzing different subject matter.In this research, with the discovery and classification of the materials in the novel "Golab Khanum" by Ghasemali Ferasat, its relation with the elements of the story was examined. The results of the research show that various types of material, such as persons, objects, events, places, etc. throughout the novel, have been used to create different elements of the story such as personality, space, space, conflict, suspension, and so on.

    Keywords: Motif, Personality-oriented novel, Story elements, Sacred Defense, Golab Khanum
  • Maryam Moghadami*, Gholamhosein Gholamhoseinzadeh, Najmeh Dorri, Hasan Zolfaghari Pages 133-152

    The present paper studies through a sociological approach the women-oriented literary studies (research papers, books, theses, and dissertations) in the field of contemporary fiction from 1300 to 1394. An attempt has also been made to conduct a critical analysis, by examining and providing tables and charts, of research annals, their increasing trend, popular works and writers, researchers' genders, and research approaches. The findings demonstrate that social factors increased the researchers' tendency toward studying the woman-based fiction from late 1380s. Simin Daneshvar, Zoya Pirzad, and the novels Savushun and I Will Turn Off the Lights have attracted the most researchers' attention, and the number of male researches is higher than that of the female researchers. Sociological, feminist, and psychological criticisms are the primary approaches, and dealing with such issues as patriarchy, feminine identity loss, gender discrimination, violence against women the secondary approaches of the studies. The approaches used indicate that the portrayal of woman in contemporary literary studies, although having become more accurate, is still unpleasant and the values have been ignored.

    Keywords: literary research, feminine-oriented, approaches, critical analysis
  • Atefe Vahidnia*, Gholamhosein Gholamhoseinzadeh, Najmeh Shobeiri, Naser Nikoobakht Pages 153-184

    Islamic mysticism developed in Persia, had reached Al-Andalus as an important cultural element, after the dominance of earlier centuries. This article wants to answer the question that if Iranian Sufis' works, especially the Persian ones, has been any impacts on Andalusian Mysticism, based on historical and comparative researching. The results show that great Andalucian Sufis such as Ibn- Massarra, Ibn- Arabi and Ibn- Abbad of Ronda aimed this school to grow up by taking effect from the eastern Sufis' – especially Iranians' – thoughts and books. Their works had a great impact on medieval-age Spain, so that even "La Reconquista" could not eliminate Islamic-Iranian mysticism from the Spanish culture.  The famous Spanish priest, San Juan de la Cruz, in his poems shows an obvious tendency to Persian mystical works. Common images and themes between Iranian Sufis and San Juan may lead one to find a historical relation among them.

    Keywords: Comparative Mysticism, Persian-Islamic Mysticism, Andalusian Mysticism, Ibn- Arabi, Ibn- Abbad of Ronda, San Juan de la Cruz