فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 532 (هفته چهارم امرداد ماه 1398)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 532 (هفته چهارم امرداد ماه 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد امامی اردستانی، مهدی شعبانی * صفحات 708-713
    مقدمه

    به تازگی، میزان شیوع سندرم متابولیک در جوامع در حال افزایش است و از طرفی، همراهی آن با برخی بیماری ها، می تواند میزان مرگ و میر بیماران را افزایش دهد. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی ارتباط سندرم متابولیک با شدت بیماری انسدادی مزمن ریوی (Chronic obstructive pulmonary disease یا COPD) بر اساس معیارهای Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease 2017 (GOLD 2017) در بیماران سرپایی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه ی مقطعی که بر روی 96 بیمار مبتلا به COPD مراجعه کننده به بیمارستان الزهرای (س) اصفهان در سال های 97-1396 انجام شد، شدت COPD در بیماران بر اساس معیار GOLD 2017 مشخص شد. همچنین، میزان فراوانی سندرم متابولیک، لیپید پروفایل و شاخص های آنتروپومتری در بیماران مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط شدت های مختلف COPD و سندرم متابولیک با سایر متغیرها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    فراوانی سندرم متابولیک در بیماران دچار COPD، 5/86 درصد بود و همچنین، میانگین دور کمر، سطح قند خون ناشتا، فشار خون سیستول و دیاستول، شاخص توده ی بدنی و تری گلیسیری در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک و COPD به طور معنی داری بیشتر از بیماران دچار COPD به تنهایی بود (050/0 > P). همچنین، ارتباط معنی داری بین شدت های مختلف COPD و سندرم متابولیک وجود نداشت (050/0 < P).

    نتیجه گیری

     سندرم متابولیک با شدت های مختلف COPD بر اساس نتایج مطالعه ی ما در ارتباط نبود، اما به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، بیماری انسدادی مزمن ریوی، فراوانی، شاخص شدت بیماری
  • محمد آزاد ماجدی، رحمان عباسی وش، شهریار صانع *، علیرضا ماهوری، علی اکبر نصیری، پونه منفرد صفحات 714-720
    مقدمه

    تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی، از عوارض شایع و ناراحت کننده ی بعد از عمل است. به نظر می رسد که مایع درمانی حین عمل در بروز این عارضه موثر باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه ی تاثیر تزریق 30 و 10 میلی لیتر/کیلوگرم کریستالوئید بر تهوع و استفراغ بعد از عمل کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک با بیهوشی عمومی بود.

    روش ها

    در این مطالعه، 146 بیمار که به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. یک گروه، 30 میلی لیتر/کیلوگرم و گروه دیگر 10 میلی لیتر/کیلوگرم رینگر بلافاصله قبل از عمل دریافت کردند. میزان و شدت تهوع و استفراغ و نیاز به داروی ضد استفراغ بعد از عمل توسط متخصص بیهوشی در ریکاوری و 6، 12 و 24 ساعت بعد از عمل توسط پرستار اندازه گیری و ثبت گردید؛ بدون آن که پرستار از تخصیص هر بیمار به گرو های مورد مطالعه آگاهی داشته باشد.

    یافته ها

    میزان تهوع و استفراغ بعد از عمل در زمان های اندازه گیری شده بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. شدت استفراغ در 12 ساعت بعد از عمل در گروه 30 میلی لیتر/کیلوگرم کریستالوئید به طور معنی داری کمتر بود (01/0 > P). میزان داروی ضد استفراغ مورد استفاده در گروه 30 میلی لیتر/کیلوگرم به طور معنی داری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از دز 30 میلی لیتر/کیلوگرم در برابر 10 میلی لیتر/کیلوگرم رینگر، میزان تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپیک را کاهش نداد، اما شدت آن در 12 ساعت بعد از عمل و میزان داروی ضد استفراغ در 24 ساعت بعد از عمل را کاهش داد.

    کلیدواژگان: تهوع، استفراغ، کریستالوئید، کله سیستکتومی، لاپاراسکوپی
  • مجید رضوانی، ابوالفضل زارعیان *، محمد علوی، میثم عدیمی صفحات 721-727
    مقدمه

    مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی تاثیر پیش گیرانه ی انفیلتراسیون موضعی دو داروی سولفات منیزیم و بوپیواکائین بر تسکین درد پس از عمل جراحی فیوژن کمری انجام شد.

    روش ها

    در یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی دو سو کور، 60 بیمار کاندیدای عمل جراحی فیوژن کمری در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انتخاب و در سه گروه توزیع شدند. در گروه اول سولفات منیزیم، گروه دوم بوپیواکائین و در گروه شاهد دارونما در محل عمل انفیلتره (پاشیده) شد. شدت درد بیماران، مقدار مورفین دریافتی و پارامترهای همودینامیک در زمان های قبل و بلافاصله بعد از عمل و در هر 15 دقیقه تا پایان ریکاوری و در ساعات 1، 2، 6، 12، 18 و 24 پس از خروج از ریکاوری در سه گروه تعیین و مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

     میانگین شدت درد قبل از عمل و در ساعت های 12، 18 و 24 پس از عمل، در سه گروه مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت، اما در زمان های 2، 6 و 8 ساعت پس از عمل، شدت درد در گروه سولفات منیزیم کمتر بود. میانگین مرفین دریافتی در 24 ساعت پس از عمل در گروه سولفات منیزیم کمتر و اولین زمان دریافت مورفین در گروه سولفات منیزیم طولانی تر بود.

    نتیجه گیری

     انفیلتراسیون سولفات منیزیم در محل جراحی فیوژن، به طورچشم گیری باعث طولانی تر شدن اولین زمان درخواست مسکن توسط بیماران و کاهش مقدار مورفین دریافتی و شدت درد تا 24 ساعت پس از عمل شد.

    کلیدواژگان: سولفات منیزیم، بوپیواکائین، فیوژن، انفیلتراسیون
  • بهزاد ناظم رعایا *، عظیم هنرمند، شیرین هاشمی فشارکی صفحات 728-735
    مقدمه

    امروزه الکتروشوک درمانی (Electroconvulsive therapy یا ECT) به عنوان یکی از روش های درمانی کارامد در اختلالات روان پزشکی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. اساس یک الکتروشوک موفق را ایجاد تشنجی با شدت، کیفیت و مدت مناسب تشکیل می دهد. از این رو، جهت ایجاد چنین تشنجی باید از داروی بیهوشی مناسب استفاده گردد. مطالعه ی حاضر، با هدف مقایسه ی تاثیر افزودن رمی فنتانیل در برابر افزودن کتامین به پروپوفول بر تغییرات همودینامیک و مدت زمان تشنج انجام شد.

    روش ها

     مطالعه ی کارآزمایی بالینی متقاطع حاضر، بر روی 40 بیمار کاندیدای الکتروشوک درمانی طی سال های 97-1396 انجام شد. بیماران برای دو نوبت درمان ECT به صورت تصادفی، هر بار یکی از ترکیب های درمانی شامل درمان با پروپوفول- رمی فنتانیل در برابر پروپوفول- کتامین جهت مرتبه ی دوم ECT دریافت نمودند. همچنین، تمام بیماران سوکسینیل کولین 5/0 میلی گرم/کیلوگرم و پروپوفول با دز 5/0 میلی گرم/کیلوگرم دریافت نمودند. فشار خون، ضربان قلب، درصد اشباع اکسیژن، مدت ریکاوری و زمان ایجاد تنفس خودبه خودی پس از ECT و عوارض در دو ترکیب درمانی ثبت و مقایسه گردید.

    یافته ها

     دو گروه مطالعه از نظر فشار خون سیستول (180/0 = P)، فشار خون دیاستول (920/0 = P) و فشار خون متوسط شریانی (360/0 = P)، درصد اشباع اکسیژن (999/0 < P) و زمان ایجاد تنفس خودبه خودی در ریکاوری (950/0 = P) تفاوت معنی داری نداشتند. بروز تاکی کاردی (001/0 > P) و مدت زمان ریکاوری (040/0 = P) در گروه پروپوفول- کتامین به صورت معنی داری بیشتر بود. همچنین، تهوع و استفراغ در گروه پروپوفول- کتامین 8 مورد و بیشتر از گروه پروپوفول- رمی فنتانیل (2 مورد) بود (080/0 = P). میانگین زمان تشنج در گروه پروپوفول- کتامین، 74/7 ± 12/36 و در گروه پروپوفول- رمی فنتانیل، 13/5 ± 07/30 ثانیه ارزیابی شد که این مقدار به طور معنی داری در گروه پروپوفول- رمی فنتانیل پایین تر بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

     طبق یافته های این مطالعه، استفاده از ترکیب پروپوفول- رمی فنتانیل با در نظر گرفتن مدت زمان القای تشنج، ثبات همودینامیک و نیز عوارض جانبی کمتر نسبت به ترکیب پروپوفول- کتامین ارجح است. با توجه به محدودیت مطالعات مقایسه ای بر روی کتامین و رمی فنتانیل، انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: الکتروشوک درمانی، پروپوفول، کتامین، رمی فنتانیل، همودینامیک
  • مریم حسن زاد، پوپک فرنیا *، جلال الدین غنوی، علی اکبر ولایتی صفحات 736-746

    سیستیک فیبروزیس (Cystic fibrosis یا CF) نوعی اختلال اتوزومی مغلوب است که به علت جهش هایی در ژن تنظیم کننده ی رسانایی میان غشایی سیستیک فیبروزیس (Cystic fibrosis transmembrane conductance regulator یا CFTR) ایجاد می شود. عدم تنظیم miRNA در بسیاری از بیماری های ریوی نظیر CF گزارش شده است. کاهش یا افزایش سطح miRNA اثرات مهمی بر پاسخ های ایمنی ذاتی در مسیر تنفسی CF دارد، مانند اختلال در عملکرد پاسخ التهابی ایجاد شده به واسطه ی نوتروفیل ها و ماکروفاژها و نیز التهاب مزمن که باعث تخریب و فیبروز بافت ریه در بیماران مبتلا به CF می شود. وجود یک نشانگر زیستی اختصاصی برای تشخیص پیشرفت بیماری ریوی، بررسی التهاب و عملکرد سلولی می تواند گزینه ی مناسبی برای تشخیص CF باشد. برای مثال، miRNAهای موجود در خلط، می توانند جهت بررسی عملکرد ریوی، بسیار ایده آل باشند. در حال حاضر، از miRNA در درمان یا تشخیص بالینی CF استفاده نمی شود، اما مطالعات زیادی miRNAها را به عنوان نشانگرهای زیستی بالقوه برای این بیماری بیان می کنند. این مطالعات، پیشنهاد می کنند که درمان های بر پایه ی miRNA که باعث افزایش بیان CFTR می شوند، می توانند گزینه ی بسیار مناسبی برای تنظیم میزان CFTR در آزمایش های بالینی بر روی بیماران CF باشند. در این مقاله ی مروری، پس از تشریح گروه های مختلف miRNA و مکانیسم عملکرد آن جهت تنظیم بیان پروتئین، مطالعات گوناگون مرتبط با miRNA در سیستیک فیبروزیس بررسی گردید. همچنین، امکان به کارگیری miRNA به عنوان نشانگر زیستی در بیماری سیستیک فیبروزیس و نقش آن در روش های درمانی مختلف بر پایه ی miRNA مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیستیک فیبروزیس، ریه، micro RNA
|
  • Mohammad Emami Ardestani, Mahdi Shabani * Pages 708-713
    Background

    Recently, the prevalence of metabolic syndrome in societies is increasing. In this study, we investigated the association between metabolic syndrome and the severity of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) based on the Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease 2017 (GOLD 2017) criteria for outpatients.

    Methods

    In this cross-sectional study, 96 patients with COPD to Alzahra hospital in Isfahan, Iran, during the years 2016 and 2018 were enrolled. The severity of COPD in patients was determined based on the GOLD 2017 criteria, as well as the frequency of metabolic syndrome. Other factors such as lipid profiles, anthropometric characteristics were evaluated, and the association between severity of COPD and metabolic syndrome with other variables were studied.

    Findings

    The frequency of metabolic syndrome in patients with COPD was 86.5%. The mean of waist circumference, fasting blood sugar (FBS), systolic (SBP) and diastolic blood pressure (DBP), body mass index (BMI), and triglyceride in patients with metabolic syndrome and COPD were significantly higher than patients with COPD without metabolic syndrome (P < 0.050). Moreover, there was no significant relationship between COPD severity and metabolic syndrome (P > 0.050).

    Conclusion

    Metabolic syndrome was not associated with severity of COPD based on our findings, and further studies are needed.

    Keywords: Metabolic syndrome, Chronic obstructive pulmonary disease, Frequency, Severity of illness index
  • Mohammad Azad Majedi, Rahnam Abbasivash, Shahryar Sane *, Alireza Mahoori, Ali Akbar Nasiri, Pooneh Monfared Pages 714-720
    Background

    Postoperative nausea and vomiting (PONV) is the most common and unpleasant postoperative complication. It seems that fluid-therapy during the surgery is effective on the onset of this complication. The aim of this study was to compare the effect of 30 and 10 ml/kg crystalloid infusion on PONV after laparoscopic cholecystectomy under general anesthesia.

    Methods

    In this study, 146 patients who were randomly divided into two equal groups were evaluated. One group received 30 ml/kg and the other 10 ml/kg Ringer solution as a preoperative intravenous bolus. The incidence and intensity of PONV, and the need for a rescue antiemetic were recorded by anesthesiologist in recovery, and 6, 12, and 24 hours after surgery.

    Findings

    The incidence of PONV was not significantly difference between the two groups. The intensity of vomiting in group 30 ml/kg was significantly lower 12 hours after surgery (P < 0.01). The antiemetic drugs were used significantly less in group 30 ml/kg than other group.

    Conclusion

    Preoperative intravenous administration of 30 ml/kg crystalloid compared with crystalloid 10 ml/kg in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy did not reduce the incidence of nausea and vomiting, but reduced the intensity of vomiting 12 hours after surgery, and antiemetic use 24 hours after surgery.

    Keywords: Nausea, Vomiting, Crystalloid, Cholecystectomy, Laparoscopy
  • Majid Rezvani, Abolfazl Zareian *, Mohammad Alavi, Meysam Adimi Pages 721-727
    Background

    This study aimed to compare the preventive effect of local infiltration of magnesium sulfate and bupivacaine on postoperative pain in lumbar fusion surgery under general anesthesia.

    Methods

    In a double-blind clinical trial study, 60 candidates for lumbar fusion surgery during 2018-19 in Alzahra hospital, Isfahan, Iran, were randomly divided into three groups. In the first group, magnesium sulfate, in the second group, bupivacaine, and in the third group, normal saline was infiltrated at surgery site. The severity of the pain, the amount of morphine received, and hemodynamic data were recorded and compared before and after operation, immediately after surgery, every 15 minutes until the end of recovery, and 1, 2, 6, 12, 18, and 24 hours after recovery.

    Findings

    The mean pain severity was not significantly different in the preoperative groups at 12, 18, and 24 hours after the test; but, at 2, 6, and 8 hours after the operation, the pain severity was significantly less in magnesium sulfate group compared to the other two groups. The median morphine obtained in 24 hours after surgery was significantly less, and the first time to receive morphine was in magnesium sulfate group more in magnesium sulfate group compared to the other two groups.

    Conclusion

    It seems that infusion of magnesium sulfate at the site of fusion surgery has been associated with prolongation of the first time to receive morphine by patients, reducing the amount of morphine received, and pain intensity up to 24 hours after surgery.

    Keywords: Magnesium sulfate, Bupivacaine, Fusion, Infiltration
  • Behzad Nazemroaya *, Azim Honarmand, Shirin Hashemi Fesharaki Pages 728-735
    Background

    Nowadays, electroconvulsive therapy (ECT) is an efficient treatment of psychological disorders. The basis of a successful ECT is induction of a seizure with purposeful intensity, quality, and duration. Thus, an appropriate anesthetic agent is required. The current study compared the efficacy of remifentanil versus ketamine add-on therapy to propofol on hemodynamic change and seizure duration in ECT.

    Methods

    The current cross-sectional clinical trial study was conducted on 40 patients under ECT in years 2017-18. Patients were randomly treated with each of the combination therapies as they were randomly treated with one for the first session of ECT, and with the later for the second session. Combinations of anesthesia included treatment with propofol-remifentanil versus propofol-ketamine. Furthermore, all patients received 0.5 mg/kg of succinylcholine and 0.5 mg/kg of propofol. Blood pressure, pulse rate, oxygen saturation, recovery duration, and time of spontaneous respiration following ECT, as well as complications, were recorded and compared.

    Findings

    Two assessed groups were not statistically different regarding systolic (P = 0.180) and diastolic blood pressure (P = 0.920), mean arterial pressure (P = 0.360), oxygen saturation (P > 0.999), and spontaneous respiration in recovery (P = 0.950). Tachycardia incidence (P < 0.001) and duration of recovery stay (P = 0.040) was significantly higher in propofol-ketamine group. Furthermore, nausea and vomiting was more in propofol-ketamine group (8 cases versus 2 cases; P = 0.080). The mean seizure duration was 36.12 ± 7.74 seconds propofol-ketamine and 30.07 ± 5.13 seconds in propofol-remifentanil group with a significant difference (P < 0.001).

    Conclusion

    Based on findings of the current study, combination of propofol-remifentanil was superior to combination of propofol-ketamine regarding seizure duration, hemodynamic stability, and less adverse effects. Due to limited number of studies comparing mentioned remedies, further studies are recommended.

    Keywords: Electroconvulsive therapy, Propofol, Ketamine, Remifentanil, Hemodynamics
  • Maryam Hassanzad, Poopak Farnia *, Jalaledin Ghanavi, Ali Akbar Velayati Pages 736-746

    Cystic fibrosis (CF) is an autosomal recessive disorder caused by mutations in the cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) gene. The irregularities in miRNA expression have been reported in many pulmonary diseases, including CF. An increase or a decrease in miRNA levels has important influences on innate immune responses in respiratory tract of the patients with CF, such as impaired function of the inflammatory responses caused by neutrophils and macrophages, as well as chronic inflammation, which can lead to degradation and fibrosis of the lung tissue in these patients. The presence of a specific biomarker for diagnosis of pulmonary disease, inflammation, and cellular function can be a good candidate for diagnosis of CF. For example, sputum miRNAs can be ideal for checking pulmonary function. Although miRNA is not currently used for treatment or clinical diagnosis of CF, many studies have suggested miRNAs as potential biomarkers for the disease. miRNA-based treatments, that enhance the expression of CFTR, can be a very suitable option for adjusting CFTR levels in clinical trials on patients with CF. In this review article, after describing different miRNA groups, and its mechanism of action for regulation of protein expression, various studies related to miRNA in CF were investigated. In addition, the possibility to apply miRNA as a biomarker in CF, and its role in different miRNA-based therapeutic approaches were discussed.</div>

    Keywords: Cystic fibrosis, Lung, miRNA