فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و دوم شماره 8 (آبان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا میرزاییان، مهسا دهقانی، سیده اعظم پورحسینی*، مریم عمادزاده، احمد جعفری، ملیحه دادگر صفحات 1-9
    مقدمه

    خونریزی غیرطبیعی رحمی، یک مشکل شایع در زنان اواخر سنین باروری می باشد که باید به طور دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد. بررسی از نظر سرطان آندومتر و یا ضایعات پیش بدخیمی بسیار مهم است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین یافته های سونوگرافی ترانس واژینال و پاتولوژی در زنان مبتلا به خونریزی غیرطبیعی رحمی در حوالی یائسگی انجام شد.

    روش کار

    اینمطالعه توصیفی - تحلیلی در سال 1396 بر روی 184 زن پری منوپوز 50-40 ساله با AUB انجام شد. بیماران تحت سونوگرافی واژینال قرار گرفته و در صورت گزارش ضخامت آندومتر بیشتر از 4 میلی متر، یک هفته بعد از گزارش سونوگرافی D&C شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خودساخته بود که یافته های دموگرافیک بیماران و نتیجه سونوگرافی ترانس واژینال و نتایج بررسی هیستوپاتولوژی ماحصل کورتاژ ثبت گردید. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های آنووا و کروسکال والیس انجام گرفت. میزان p کمتر 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شایع ترین یافته های سونوگرافی ترانس واژینال 37% نرمال، 30% افزایش ضخامت و 20% پولیپ آندومتر بود. حدود 47/3% یافته های هیستوپاتولوژی را پرولیفراتیو و در مراتب بعدی ترشحی و پولیپ آندومتر و کمتر از 5% موارد را بدخیم تشکیل می داد. یک مورد آدنوکارسینوم با ضخامت آندومتر 6 میلی متر گزارش شده بود. در برآورد همخوانی یافته های سونوگرافی با D&C در دو گروه غیرطبیعی و طبیعی، توافق معنی داری وجود داشت (0/004=p).

    نتیجه گیری

    پاتولوژی های ماژور و بدخیم از قبیل کارسینوم و متاپلازی می توانند در مقادیر کمتر از حد مرزی 8 میلی متر و حتی نزدیک 5 میلی متر وجود داشته باشند. در نتیجه استفاده از D&C به همراه TVUS در مقادیر کمتر از 8 میلی متر نیز ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حوالی یائسگی، خونریزی غیرطبیعی رحمی، دیلاتاسیون و کورتاژ، سونوگرافی
  • مجید منتظر، زهرا حدادی، زهرا قوامی، مهدی خانبابایی * صفحات 10-18
    مقدمه

    آگاهی از شیوع درد مزمن پس از جراحی سرطان پستان و فاکتور های احتمالی موثر در تداوم درد پس از درمان سرطان پستان، در پیش گیری از این درد جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان ضروری است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی با درد مزمن پس از جراحی پستان در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- همبستگی در طول سال های 97-1396 بر روی 170 بیمار دارای شرایط ورود به مطالعه در بیمارستان های سطح شهر تبریز انجام شد. از چک لیست VAS جهت سنجش شدت درد مزمن پس از جراحی در یک دوره 6 ماهه پس از جراحی و همچنین چک لیست عوامل خطر ساز و موثر بر درد مزمن جهت اهداف پژوهش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آزمون تی مستقل، آنووا، کای اسکوئر و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از ارتباط درد مزمن در تمامی درجات با افزایش میزان شاخص توده بدنی بود؛ به طوری که با افزایش میزان شاخص توده بدنی، درد مزمن افراد نیز شدیدتر می شد (0/001>p).

    نتیجه گیری

    شاخص توده بدنی بالا می تواند یکی از عوامل خطر درد مزمن پس از جراحی سرطان پستان باشد و توجه به این شاخص می تواند در پیش بینی درد مزمن کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: درد مزمن، سرطان پستان، شاخص توده بدنی
  • معصومه پاینده، فاطمه ناهیدی*، ملیحه نصیری، افسانه فولادی صفحات 19-25
    مقدمه

    طول مدت زایمان، از عوامل موثر بر نتایج حاملگی و آسیب های وارده بر مادر و جنین است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) با ترکیب دارویی هیوسین - پرومتازین بر طول مدت مرحله دوم زایمان انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو گروهه در سال 1396 بر روی 84 زن باردار واجد شرایط مراجعه کننده به بیمارستان شهید چمران شهرستان کنگاور انجام گرفت. افراد در دو گروه 42 نفره TENS و هیوسین- پرومتازین قرار گرفتند. در شروع فاز فعال در گروه دارو 20 میلی گرم هیوسین و 25 میلی گرم پرومتازین به صورت یک بار تزریق توام عضلانی تجویز شد. در گروه TENS از دستگاه TENS با دو جفت الکترود به ترتیبی که الکترودهای بالایی بین مهره های L1-T10 و الکترودهای پایینی بین مهره های S2-S4 در دو طرف ستون مهره ها قرار گرفت، استفاده شد. طول مدت مرحله دوم در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه17) و آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر میانگین طول انقباضات در مرحله اول زایمان تفاوت آماری معنی داری نداشتند (0/86=p). همچنین دو گروه از نظر میانگین تعداد انقباضات تفاوت آماری معنی داری نداشتند (0/23=p). طول مدت مرحله دوم زایمان در گروه تحریک الکتریکی عصب از راه پوست 1/96±26/1 دقیقه و در گروه هیوسین-پرومتازین 541±30/7بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (0/232=p).

    نتیجه گیری

    تاثیر TENS و ترکیب دارویی هیوسین-پرومتازین بر طول مرحله دوم زایمان مشابه بوده و تفاوتی ندارند.

    کلیدواژگان: پرومتازین، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست، مرحله دوم زایمان، هیوسین
  • جمیله خیاطان، مینا ایروانی*، اسکندر مقیمی پور، محمدحسین حقیقی زاده، پریوش جلوداریان صفحات 26-34
    مقدمه

    اختلالات عملکرد جنسی در زنان یائسه می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی آن ها در این دوران شود. با توجه به اثر فیتواستروژن ها در بهبودی علائم یائسگی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کرم واژینال شبدر قرمز بر عملکرد جنسی زنان یائسه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1397 بر روی 76 زن یائسه در اهواز انجام شد. زنان به طور تصادفی در دو گروه 38 نفره مصرف کننده کرم واژینال شبدر قرمز و دارونما قرار گرفتند و روزانه یک اپلیکاتور از کرم واژینال را که با دوز 5 گرم در روز بود، به مدت 8 هفته استفاده کردند. عملکرد جنسی با استفاده از پرسشنامه عملکرد جنسی زنان بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه22) و آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز تمامی حیطه های عملکرد جنسی اعم از: میل جنسی، برانگیختگی، رطوبت واژن، ارگاسم، رضایت جنسی و درد حین مقاربت پس از 8 هفته مداخله در هر دو گروه افزایش معنی داری پیدا کرد که این تغییرات در گروه شبدر قرمز نسبت به پلاسبو به طور معنی داری بالاتر بود (010/0>p). میانگین نمره کل پرسشنامه عملکرد جنسی قبل از مداخله در گروه شبدر قرمز 0/41±9/91 و در گروه دارونما 0/28±9/77 بود که پس از 8 هفته مداخله در گروه شبدر قرمز به 1/72±28/98و در گروه دارونما به 0/51±17/59رسید. این اختلاف در گروه مصرف کننده شبدر قرمز نسبت به پلاسبو به طور معنی داری بیشتر بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    شبدر قرمز اثرات مفیدی بر میزان عملکرد جنسی در زنان یائسه دارد، لذا می تواند به عنوان یک درمان جایگزین پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: اختلالات عملکرد جنسی، شبدر قرمز، کرم واژینال، یائسگی
  • معصومه افتخاریان، الهام شریفیان، سکینه نظری، محبوبه قربانی، مریم باقری*، محبوبه طباطبایی صفحات 35-43
    مقدمه

    مانیتورینگ ضربان قلب جنین در واقع اولین تست بررسی سلامت جنین است. شرایط روحی مادر بر الگوی ضربان قلب جنین موثر است. طب فشاری بر اساس نقاط طب سوزنی عمل می کند و طبق نظریه عصبی - هورمونی، موجب ترشح انکفالین ها و باعث کاهش سطح استرس و اضطراب مادر می شود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری، نقطه LV3 بر الگوی ضربان قلب و حرکات جنین در حین تست بدون استرس جنین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1397 بر روی 84 مادر نخست زا با سن حاملگی 42-40 هفته در بیمارستان بنت الهدی بجنورد انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. مداخله در گروه مداخله شامل فشار روی نقطه LV3 در هر پا به مدت 2/5 دقیقه بود. در گروه کنترل حوالی نقطه لمس می شد. تست بدون استرس جنین به مدت 20 دقیقه در دو مرحله 10 دقیقه ای انجام می شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های کای اسکوئر، دقیق فیشر و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در گروه مداخله اختلاف میانگین متغیرهای میزان ضربان پایه قلب جنین، تعداد افزایش پایه ضربان قلب جنین، میزان افزایش پایه ضربان قلب جنین و تعداد حرکت جنین از نظر آماری معنادار بود و در 10 دقیقه دوم بعد از مداخله بیشتر از 10 دقیقه اول بود (50/0>p). اختلاف میانگین متغیرهای میزان افزایش پایه ضربان قلب جنین و تعداد حرکت جنین در دو مرحله اول و دوم در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود و این اختلاف میانگین از نظر آماری معنادار بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    طب فشاری می تواند الگوی ضربان قلب و حرکات جنین را بهبود بخشیده و از موارد غیرواکنشی کاذب به دلیل استرس مادر و مداخلات غیرضروری به دنبال آن بکاهد.

    کلیدواژگان: ضربان قلب جنین، طب فشاری، نقطه LV3
  • آرزو حیدری، نوراسادات کریمان*، زهرا ناییجی، فرزانه احمدی صفحات 44-51
    مقدمه

    افاسمان و دیلاتاسیون، از مشخصه های مهم و تاثیر گذار بر سیر و مدت لیبر هستند. اختلال در پیشرفت آنها منجر به خارج شدن سیر لیبر از روند طبیعی می شود که می تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد مشکلاتی را به همراه داشته باشد. سال هاست که در ایران از سولفات منیزیم موضعی جهت پیشرفت لیبر به صورت تجربی استفاده می شود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر سولفات منیزیم موضعی بر پیشرفت افاسمان، دیلاتاسیون و طول مدت زایمان در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سوکور بر روی 72 زن نخست زا با بارداری ترم که از اسفند ماه 1395 تا مهر ماه 1396 جهت انجام زایمان به بیمارستان مهدیه تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. افراد به روش تصادفی در دو گروه 36 نفری سولفات منیزیم و پلاسبو قرار گرفتند. در گروه سولفات منیزیم در ابتدای فاز فعال، 10 سی سی سولفات منیزیم 50% و در گروه پلاسبو 10 سی سی آب مقطر روی سرویکس ریخته شد و سپس سیر لیبر در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای دو و دقیق فیشر انجام گرفت. میزان p کمتر از 50/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     میانگین طول مدت فاز فعال مرحله اول لیبر در گروه سولفات منیزیم 1/13±1/75 ساعت و در گروه پلاسبو 1/87±3/85 ساعت بود که نسبت به گروه سولفات منیزیم 2/10 ساعت طولانی تر بود (0/001=p). همچنین میزان افت هموگلوبین نیز در گروه سولفات به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (0/022=p). تعداد موارد زایمان طبیعی در گروه سولفات منیزیم بیشتر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود (0/429=p). از نظر بقیه موارد مانند آپگار نوزاد، پارگی های کانال زایمان و شرایط مادر بعد از زایمان بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

     استفاده از سولفات منیزیم موضعی روی سرویکس در فاز فعال موجب بهبود افاسمان و دیلاتاسیون می شود و سیر لیبر را کوتاه تر می کند، اما به دلیل اینکه مطالعات انجام شده در این مورد اندک هستند، توصیه به مطالعات بیشتر در این زمینه می شود.

    کلیدواژگان: افاسمان، دیلاتاسیون، سولفات منیزیم، طول مدت زایمان، نخست زا
  • فاطمه میرزایی، شراره جان نثاری*، نورالسادات کریمان، فراز مجاب، ملیحه نصیری صفحات 52-61
    مقدمه

    اپی زیاتومی، از متداول ترین اعمال جراحی در مامایی است و عوارض پس از آن شامل التهاب، ادم، باز شدگی زخم و درد پرینه می باشد. در گذشته گیاه مورد، برای درمان زخم ها و تسکین درد استفاده می شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کرم گیاه مورد بر ترمیم زخم و شدت درد اپی زیاتومی انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو کور از تیر تا آبان 1397 بر روی 100 زن نخست زا در بیمارستان امیرالمومنین علی (ع) شهر زابل انجام شد. مشارکت کنندگان به طور تصادفی کرم مورد یا دارونما را دریافت و از کرم های کد گذاری شده، 2 بار در روز به مدت 10 روز استفاده کردند. برای ارزیابی افراد از پرسشنامه های اطلاعات فردی و مامایی، ارزیابی وضعیت بهداشتی، مسکن مصرفی، مقیاس عددی درد، ارزیابی بهبود پرینه و جدول عوارض دارویی استفاده شد. سپس در 2 ساعت اول، روز پنجم و دهم بعد از زایمان، شدت درد و میزان بهبودی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های من ویتنی، تی مستقل و کای دو انجام شد.میزان p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک، مامایی و شدت درد در 2 ساعت اول پس از زایمان اختلاف آماری معنی داری نداشتند (p>0/05). اختلاف میانگین شدت درد در روز پنجم (0/009=p) و دهم (0/012=p)پس از زایمان در گروه گیاه مورد و دارونما معنی دار بود و در گروه کرم گیاه مورد میزان درد کمتر بود. میانگین امتیاز ریدا در گروه کرم گیاه مورد در روز پنجم پس از زایمان 1/09±1/70 و در گروه دارونما 1/51±2/94 (p<0/001) و در روز دهم در گروه کرم گیاه مورد 0/854±1/04 و در گروه دارونما 0/620±2/06 بود (p<0/001) که از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

     کرم گیاه مورد به علت خواص التیام بخشی خود، بهبود زخم اپی زیاتومی را تسریع می نماید و شدت درد را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، ترمیم زخم، درد، میرتاسه، میرتوس کومونیس، نخست زا
  • سیما نظرپور، فهیمه رمضانی *، فریدون عزیزی صفحات 62-73
    مقدمه

    مطالعات متعددی ارتباط بین اختلالات تیروئید مادران در دوران بارداری و اختلالات عصبی در کودکان را مورد بررسی قرار داده اند و نقش قابل توجه هورمون های تیروئیدی مادر در تمام مراحل رشد سلول های مغزی کودکان غیرقابل انکار می باشد. علی رغم مطالعات انجام شده، هنوز در مورد اینکه آیا درمان با لووتیروکسین در نارسایی هورمون تیروئید مادر باعث بهبود نتایج تکامل عصبی در کودکان می شود، اطمینان کافی وجود ندارد.مطالعه مرور سیستماتیک حاضر با هدف بررسی اثر درمان با لووتیروکسین در زنان باردار مبتلا به اختلالات تیروئیدی بر تکامل عصبی کودکان انجام شد.

    روش کار

     در این مطالعه مرور سیستماتیک، پایگاه های PubMed، Web of Science، Wiley،Google Scholar، Science direct و Scopus databases از سال 2019-1950 برای یافتن مقالات مرتبط انگلیسی با کلمات کلیدی مناسب مورد جستجو قرار گرفتند. در این بررسی از انواع مطالعات از قبیل کارآزمایی بالینی تصادفی شده، کوهورت، مورد شاهدی و گزارش موردی استفاده گردید. از بین 343 مقاله مرتبط در جستجوی اولیه، در نهایت 9 مطالعه واجد شرایط مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 9 مطالعه انجام شده در این زمینه، 7 مطالعه نشان دادند که تجویز لووتیروکسین به مادران مبتلا به اختلالات تیروئیدی، هیچ تاثیر معنی داری بر عملکرد شناختی کودکان و یا سایر شاخص های توسعه عصبی ندارد و تنها در یک مطالعه گزارش موردی و یک مطالعه با 13 نمونه مورد بررسی، درمان منجر به بهبود تکامل هوشی عصبی کودکان شده بود.

    نتیجه گیری

     درمان با لووتیروکسین در زنان باردار مبتلا به اختلالات تیروئید، تاثیری بر بهبود تکامل عصبی کودکان ندارد.

    کلیدواژگان: اختلالات تیروئید، بارداری، تکامل عصبی، فرزندان، کم کاری تیروئید، لووتیروکسین
  • فاطمه زهرا کریمی، سلمه دادگر، محبوبه عبداللهی، زهرا نوروزی* صفحات 74-84
    مقدمه

    مشکلات جنسی، یکی از مهم ترین پیامدهای آرتریت روماتوئید در زنان مبتلا می باشد. این بیماری در زنان 3-2 برابر مردان است. مرور سیستماتیک و متاآنالیز حاضر با هدف بررسی تاثیر آرتریت روماتوئید بر عملکرد جنسی زنان مبتلا انجام شد.
    روش کار: در این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز، مقالات چاپ شده موجود در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Magiran، Scopus، SID و Google scholar با استفاده از کلمات کلیدی فارسی آرتریت، آرتریت روماتوئید، عملکرد جنسی، اختلال جنسی، اختلال عملکرد جنسی، فعالیت جنسی، رفتار جنسی، بدکارکردی جنسی و کلمات کلیدی انگلیسی Rheumatoid arthritis، Sexual problems، sexual behavior، Sexual dysfunction، Sexual functioning، sexual activity و Sexual disorder تا سال 2019 جستجو شدند. تحلیل داده ها با نرم افزار STATA (نسخه 1/14) انجام شد. جهت بررسی عدم تجانس از شاخص I2 و جهت ترکیب داده ها و انجام متاآنالیز از مدل اثرات تصادفی استفاده شد.
    یافته ها: 16 مقاله وارد مرور سیستماتیک شدند و در نهایت 10 مقاله با 1580 نفر مشارکت کننده وارد متاآنالیز شدند. نتایج متاآنالیز نشان داد که بر اساس مدل اثرات تصادفی، آرتریت روماتوئید باعث کاهش عملکرد جنسی زنان می شود (001/0=p؛ 77/0-، 24/1- :CI 95%؛ 01/1- =SMD) و (0001/0>p؛ 30/2-65/1: CI 95%؛ 95/1=RR).

    نتیجه گیری

    ابتلاء به آرتریت روماتوئید باعث کاهش عملکرد جنسی زنان می شود، لذا سیاست گذاران و ارائه دهندگان خدمات باید این گروه از بیماران را از نظر بروز مشکلات جنسی مدنظر داشته باشند و برنامه های مناسبی جهت ارتقاء عملکرد جنسی زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید طراحی و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، زنان، عملکرد جنسی
  • زینب خادمی، فرهاد یوسفی، مهناز برومند *، فهیمه علی زاده صفحات 85-90
    مقدمه

    عوارض زایمانی مادری متعددی ممکن است به دنبال هر یک از انواع زایمان ایجاد شود. یکی از این عوارض نادر اما پراهمیت و دردسرساز، فیستول اوروژنیتال می باشد. شیوع انواع مختلف فیستول اوروژنیتال به دنبال زایمان به روش سزارین بیشتر بوده و صرفا موارد انگشت شماری به دنبال زایمان واژینال گزارش شده اند. در این مقاله، یک مورد بیمار دچار عارضه فیستول وزیکویوترین به دنبال زایمان طبیعی گزارش می شود.

    معرفی بیمار

     بیمار خانمی 31 ساله حاملگی سوم و سابقه 2 زایمان طبیعی بدون مشکل و با درد زایمانی و سن حاملگی 38 هفته به اورژانس زنان بیمارستان امام رضا (ع) مشهد مراجعه کرده بود. پیشرفت زایمانی از دیلاتاسیون اولیه 5 سانتی متر و افاسمان 60% در طی 2 ساعت از زمان مراجعه با انقباضات رحمی خودبه خودی مناسب انجام شد. پس از خروج سر و شانه، دیستوشی زایمانی در زمان خروج شکم به دلیل توده بزرگ قابل لمس در شکم جنین ایجاد شد و زایمان به سختی انجام گردید. حدود 10 روز پس از زایمان، بیمار با شکایت ترشح آبکی بدبو از واژن مراجعه نمود. پس از انجام تست متیلن بلو، تشخیص فیستول وزیکویوترین مطرح گردید و با انجام سیستوگرافی، تایید نهایی تشخیص انجام شد. برای بیمار کاتتریزاسیون ادراری به مدت 3 ماه تعبیه گردید و پس از انجام مجدد سیستوگرافی، فیستول وزیکویوترین کاملا ترمیم یافته بود و نیاز به اقدام جراحی پیدا نشد.

    نتیجه گیری

    فیستول وزیکویوترین، از نادرترین انواع فیستول های اوروژنیتال می باشد که اغلب به دنبال سزارین و گاهی نیز پس از زایمان طبیعی ایجاد می گردد. یکی از فاکتورهای خطر فیستول وزیکویوترین به دنبال زایمان طبیعی، "دیستوشی زایمانی" است. بسیاری از موارد فیستول های وزیکویوترین با اقدامات نگهدارنده و حمایتی چندماهه ترمیم خودبه خودی پیدا می کنند و نیازی به اقدامات جراحی ندارند.

    کلیدواژگان: دیستوشی زایمانی، زایمان واژینال، فیستول وزیکویوترین، هماچوری
|
  • Sara Mirzaeian, Mahsa Dehghani, Seyedeh Azam Pourhoseini *, Maryam Emadzadeh, Ahmad Jafari, Malihe Dadgar Pages 1-9
    Introduction

    Abnormal uterine bleeding (AUB) is one common problem in perimenopausal women that should be carefully evaluated. Evaluation in terms of endometrial cancer and premalignant lesions is very important. This study was performed with aim to investigate the relationship between the findings of transvaginal sonography and pathology of endometrial curettage in women with abnormal uterine bleeding at perimenopause.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 184 perimenopausal women aged 40-50 years with AUB in 2017. The patients underwent transvaginal sonography. D&C was done one week after sonography report if endometrial thickness was > 4 mm. Data collection tool was a self-made questionnaire. Demographic findings of the patients and the results of transvaginal sonography, and hystopathologic assessment of endometrium were recorded. Data were analyzed by SPSS software (version 20), and ANOVA and Kruskal-Wallis tests. P

    Results

    The most common findings of transvaginal sonography was 37% normal, 30% increased thickness, and 20% endometrial polyp. About 47.3% of histopathologic findings were proliferative, then secretory and endometrial polyps and less than 5% of cases was malignant. There was only one case of adenocarcinoma with 6 mm endometrial thickness. In the estimation of the consistency of sonographic findings with D&C findings, there was significant agreement in abnormal and normal groups (P=0.004).

    Conclusion

    Major and malignant pathologies namely carcinoma and metaplasia can also be detected in cut-off levels less than 8 mm, even around 5 mm. Therefore, use of D&C along with TVUS in low cut-off levels less than 8 mm seems to be necessary.

    Keywords: Dilatation, curettage, Dysfunctional Uterine Bleedings, Perimenopause, Ultrasonography
  • Majid Montazer, Zahra Hadadi, Zahra Ghavami, Mehdi Khanbabaei * Pages 10-18
    Introduction

    Awareness of prevalence of chronic pain after breast cancer surgery and possible contributing factors in the continuation of pain after breast cancer treatment is essential in preventing this pain in improving the quality of life in patients with breast cancer. Therefore, this study was performed with aim to determine the relationship between BMI and chronic pain after breast surgery in women with breast cancer.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 170 patients who had inclusion criteria in Tabriz hospitals from 2017 to 2018. VAS checklist was used to measure the intensity of postoperative chronic pain over six months and a checklist of chronic risk factors affecting chronic pain for research purposes. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Independent t-test, ANOVA, Chi-square and Fisher tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results indicated that chronic pain at all levels was associated with increased BMI, so that with increasing BMI, the chronic pain was also increased (P <0.001)

    Conclusion

    High BMI can be a risk factor for chronic pain after breast cancer surgery and attention to this index can be helpful in predicting chronic pain

    Keywords: BMI, Breast Cancer, Chronic pain
  • Masoumeh Payandeh, Fatemeh Nahidi *, Maliheh Nasiri, Afsaneh Fouladi Pages 19-25
    Introduction

    Labor duration is of the factors affecting pregnancy outcomes and damages inflicted on mother and fetus. This study was performed with aim to compare the effects of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and pharmaceutical hyoscine - promethazine compound on duration of second phase of labor.

    Methods

    This two-group clinical trial was performed on 84 eligible pregnant women referred to Shahid Chamran Hospital of Kangavar division in 2017. The subjects were placed in two groups of TENS and hyoscine - promethazine (n=42 in each group). In medication group, 20 mg of hyoscine and 25 mg of promethazine were conjointly intramuscularly given at the onset of active phase. In TENS group, TENS device was used with 1 pair of upper electrodes being placed between L1-T10 and 1 pair of lower ones being placed between S2-S4 on both sides of spinal column. Duration of the second phase of labor was assessed in both groups. Data was analyzed by SPSS software (version 17), and Chi-square test, and independent t-test, and paired sample t test. P

    Results

    Mean of contraction duration during the first phase of labor showed no significant difference between two groups (P=0.86). Also, two groups had no significant difference in terms of mean of contraction frequency (P=0.23). Duration of second phase of labor was 26.1  1.96 min in TENS group and 30.7  1.54 min in hyoscine-promethazine group, that no significant difference was observed between two groups (P=0.232).

    Conclusion

    The effect of TENS and Hyoscine-Promethazine combination on duration of second stage of labor was similar.

    Keywords: Hoyscine, Promethazine, Second phase of labor, Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation
  • Jamileh Khayatan, Mina Iravani *, Eskandar Moghimipour, Mohammad Hosein Haghighizadeh, Parivash Jelodarian Pages 26-34
    Introduction

    Sexual dysfunction in postmenopausal women may decrease their quality of life during this period. Therefore, regarding to the effect of phytoestrogens on the improvement of menopausal symptoms, this study was performed with aim to investigate the effect of red clover vaginal cream on sexual function in postmenopausal women.

    Methods

    This triple-blind clinical trial was conducted in 2018 on 76 postmenopausal women in Ahvaz. Women were randomly divided into two groups: receiving red clover vaginal cream (n=38) and placebo (n=38); they received one applicator of 5 gr vaginal cream every day for 8 weeks. Sexual function was assessed using female sexual function index (FSFI). Data were analyzed by SPSS software (version 22) and using independent t-test, Chi-square, Mann-Whitney, and Wilcoxon tests. P

    Results

    The mean score of all areas of sexual function including: desire, arousal, vaginal moisture, orgasm, sexual satisfaction and pain during intercourse significantly increased after 8 weeks of intervention in both groups that changes were significantly greater in the red clover group (P<0.001). Before the intervention, the mean score of sexual function questionnaire was 9.91± 0.41in the red clover group and 9.77±0.28 in the placebo group; after 8 weeks of intervention, it reached to 28.98±1.72 in the red clover group and 17.59±0.51 in the placebo group. The difference was significantly higher in the red clover group than placebo group (p<0.001).

    Conclusion

    The red clover has beneficial effects on sexual function in postmenopausal women. Therefore, it is recommended as an alternative treatment.

    Keywords: Menopause, Red clover, Sexual dysfunction, Vaginal cream
  • Mahbubeh Tabatabaeichehr, Massumeh Eftekharian, Elham Sharifian, Sakineh Nazari, Mahbubeh Ghorbani, Maryam Bagheri * Pages 35-43
    Introduction

    The fetal heart rate monitoring is actually the first test to evaluate the health of fetus. Mother's mental condition impacts the fetal heart rate pattern. Acupressure acts on the basis of acupuncture points, and according to neuro-hormonal theory, acupressure secretes enkephalin and reduces the level of stress and anxiety of the mother. Therefore, this study was performed with aim to determine the effects of acupressure, LV3 point on fetal heart rate parameters and fetal movements during non-stress test.

    Methods

    This clinical trial was performed on 84 nulliparous women with gestational age of 40-42 weeks in Bojnurd Bentolhoda hospital in 2018. The subjects were randomly divided into intervention and control groups. In the intervention group, pressure was applied on the LV3 point in each leg for 2.5 min and in the control group, around the point was touched. Fetal non-stress test was performed for 20 minutes in two steps for 10 min. Data was analyzed by the SPSS software (version 24), and Chi-square, Fisher exact and independent t-tests. P

    Results

    In the intervention group, mean difference of the variables of baseline fetal heart rate, the number of increase in baseline fetal heart rate, the increase in baseline fetal heart rate, and the number of fetal movements were statistically significant and was more in the second10 minutes after the intervention than the first10 minutes (p<0.05). Mean difference of the variables of increase in baseline fetal heart rate and the number of fetal movements during the first and second stages was more in the intervention group than the control group, and  this difference was statistically significant (p<0.05).

    Conclusion

    Acupressure can improve fetal heart rate parameters and movements, and decrease the false non-reactive cases due to maternal stress and unnecessary interventions following it.

    Keywords: Acupressure, Fetal heart rate, LV3 point
  • Arezoo Heydari, Nourossadat Kariman *, Zahra Naeji, Farzaneh Ahmadi Pages 44-51
    Introduction

    Effacement and dilatation are important factors affecting the progress and duration of labor. Impairment in their progression can disrupt the normal progress of labor and lead to maternal and neonatal complications. For many years, topical magnesium sulfate has been used experimentally for labor progression in Iran. Therefore, this study was performed with aim to determine the effects of topical magnesium sulfate on progression of effacement, dilatation and duration of labor in nulliparous women.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial was conducted on 72 nulliparous women with term pregnancy that had referred to Tehran Mahdieh hospital for delivery from March 2016 to September 2017. The participants were randomly divided into two groups of magnesium sulfate and placebo (n=36 in each group). In the magnesium sulfate group (intervention), 10 cc of magnesium sulfate 50%, and in the control group, 10 cc of distilled water was poured on the cervix in the beginning of the active phase, and the labor progress was assessed in two groups. Data were analyzed by SPSS software (version 17) and using independent t-test, Mann-Whitney, Chi-square and Fisher's exact tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean duration of active phase of first stage of labor was 1.75±1.13 hours in magnesium sulfate group and 3.85±1.87 hours in placebo group, that was 2.10 hours longer than magnesium sulfate group (P=0.001). The drop-in hemoglobin levels was significantly lower in magnesium sulfate group than in the control group (P=0.022). The number of normal vaginal delivery was higher in magnesium sulfate group, but this difference was not statistically significant (P=0.429). There were no significant differences between two groups in terms of neonatal Apgar score, ruptures in birth canal and the mother’s postpartum conditions (p>0.05).

    Conclusion

    The use of topical magnesium sulfate on the cervix in the active phase improves effacement and dilatation and shortens the duration of labor. Since there are very few studies on this subject, performing further studies are recommended.

    Keywords: Dilatation, Effacement, Labor duration, Magnesium sulfate, Nulliparous
  • Fatemeh Mirzaee, Sharareh Jannesari *, Nourossadat Kariman, Faraz Mojab, Malihe Nasiri Pages 52-61
    Introduction

    Episiotomy is of common surgical procedures in midwifery and is followed by complications including inflammation, edema, approximation of the wound and perineal pain. In past, Myrtus communis plant has been used to treat wounds and relieve pain. This study was performed with aim to investigate the effect of M. communis cream on wound healing and episiotomy pain severity.

    Methods

    This double-blind clinical trial was conducted on 100 nulliparous women in Zabol Amiralmomenin Ali Hospital from July to November 2018. The participants randomly received Myrtus Communis cream or placebo and used the encoded creams 2 times a day for 10 days. Demographic and obstetrics questionnaire, health status form, analgesic used, Numeric pain rating scale, Reeda scale and drug side effects table were used to assess the individuals. Then, the pain severity and recovery rate were examined on the first 2 hours, fifth and tenth day after delivery. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and Mann-Whitney, independent-t, and Chi-square tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant difference between two groups in terms of demographic and obstetric variables and pain severity in first 2 hours after delivery (p>0.05). The mean difference of pain severity on the fifth (p=0.009) and tenth day (p=0.012) after delivery was significant in M. communis cream and placebo cream groups, and the severity of pain was less pain in M. communis cream group. The mean of Reeda score group on the 5th day after delivery was 1.70 ± 1.09 in the M. communis cream group and 2.94 ± 1.51 in the placebo cream group (p<0.001), and on the tenth day after delivery was 1.04 ± 0.854 in the M. communis cream group and 2.06 ± 0.620 in the placebo cream group that was statistically significant (p<0.001).

    Conclusion

    M. communis cream due to its healing properties accelerates the healing of episiotomy wound and reduces the severity of pain.

    Keywords: Episiotomy, Myrtus Communis, Myrtaceae, Nulliparous, Pain, Wound healing
  • Sima Nazarpour, Fahimeh Ramezani Tehrani *, Fereidoun Azizi Pages 62-73
    Introduction

    Several studies have evaluated the association between maternal thyroid dysfunction during pregnancy and neurocognitive development in children. The important role of maternal thyroid hormones in all stages of the brain development in children is undeniable. Despite performed studies, there is still insufficient evidence on the beneficiary effect of the levothyroxine treatment in pregnant women with thyroid dysfunctions in terms of neurodevelopmental outcomes of children. This systematic review was performed with aim to evaluate the effects of treatment with levothyroxine in pregnant women with thyroid dysfunctions on neurocognitive development in children.

    Methods

    In this systematic review, databases of PubMed, Web of Science, Wiley, Google Scholar, Science Direct and Scopus were searched with appropriate keywords for the English related article from 1950 to 2019. This study used randomized clinical trials, cohort, case-control studies and case report. Among 343 related articles in initial search, 9 eligible studies were finally evaluated.

    Results

    From 9 studies in this field, seven studies showed that administration of levothyroxine in mothers with thyroid dysfunctions had no significant effect on children's cognitive function or other neurodevelopment indicators; only a case report and a study on 13 samples showed that treatment improved the children neurocognetive indicators.

    Conclusions

    Treatment with levothyroxine in pregnant women with thyroid dysfunctions has no significant effect on neurodevelopment of children.

    Keywords: Hypothyroidism, Levothyroxine, neurodevelopment, Offspring, pregnancy, Thyroid dysfunction
  • Fatemeh Zahra Karimi, Salmeh Dadgar, Mahboubeh Abdollahi, Zahra Norouzi * Pages 74-84
    Introduction

    Sexual problems are among the most important outcomes of rheumatoid arthritis in the affected women. Incidence of this disease in women is reported 2-3 times higher than that in men. This systematic review and meta-analysis was carried out to investigate the influence of rheumatoid arthritis on women's sexual function.

    Methods

    In this systematic review and meta-analysis, the published articles in the databases, such as Web of Science, Cochrane, PubMed, Scopus, Magiran, SID, and Google Scholar, were searched using the English keywords of “Sexual dysfunction, Sexual behavior, Sexual problems, Rheumatoid arthritis, Sexual functioning, Sexual activity, and Sexual disorder” and their Persian equivalents until December 2018. Data analysis was done using STATA (version 14.1). The I2 index was used to assess the heterogeneity between the studies, and the random effects model was applied to pool the data and perform meta-analysis.

    Results

    A total of 16 articles were included in the systematic review, and 10 articles with 1580 participants were included in the meta-analysis. Meta-Analysis results showed that based on the random effects model, rheumatoid arthritis leads to the decrease of female sexual function (SMD=-1.01; 95% CI: (-1.24, -0.77); P=0.001) , (RR=1.95; 95% CI: (1.65, 2.30); P<0.0001).

    Conclusion

    Rheumatoid arthritis leads to the reduction of female sexual function. Therefore, healthcare providers should consider this group of patients for the incidence of female sexual problems and design and implement programs to promote their sexual function.

    Keywords: Women, Sexual function, Rheumatoid arthritis
  • Zeinab Khademi, Farhad Yousefi, Fahimeh Alizadeh, Mahnaz Boroumand * Pages 85-90
    Introduction

    Various maternal obstetrical complications may occur following each type of delivery. One of these rare but important and problematic complications is orogenital fistula. The incidence of different types of orogenital fistula following delivery is more common in cesarean section and only few cases have been reported following normal vaginal delivery. In this article, a case of vesicouterine fistula after normal vagina delivery is reported.

    Case presentation

    The patient was a 31-year-old woman with third pregnancy and history of two previous normal vaginal deliveries without complication who had referred to the emergency ward of Mashhad Imam Reza hospital because of labor pain at gestational age of 38 weeks. Delivery progressed from the initial dilation 5 cm and effacement 60% within 2 hours of admission by spontaneous contractions. After delivery of head and shoulders, dystocia occurred during expulsion of abdomen due to large palpable abdominal mass in the fetus; and delivery was done with difficultly. Approximately 10 days after delivery, the patient referred with complaint of malodor watery discharge from vagina. After performing the methylene blue test, diagnosis of the vesicouterine fistula was confirmed by cystography. Urinary foley catheterization was inserted for the patient for 3 months and after re-performing cystography, vesicouterine fistula was completely repaired without need to surgery.

    Conclusion

    Vesicouterine fistula is of the rarest types of urogenital fistula which is often occurred following cesarean section and sometimes after normal vaginal delivery. One of the risk factors of vesicouterine fistula following vaginal delivery is “labor dystocia”. Many cases of vesicouterine fistula are treated by conservative management and surgery is not needed.

    Keywords: Delivery dystocia, Hematuria, Vaginal delivery, vesicouterine fistula