فهرست مطالب

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 45 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رسول آهنگران، سید محمد مهدی محقق* صفحات 7-21

    یکی از ادعاهای علماء و رجال مسلمان، کامل بودن دین اسلام است. آنها بر اساس متن قرآن مجید منبع اصلی این دین معتقدند این دین، قابلیت پاسخگویی به مسائل پیشروی مسلمانان و غیر مسلمانان را در هر زمانی دارد؛ با توجه به تغییرات سده های تاریخی، این پاسخ گویی در صورتی مقبول عامه قرار خواهد گرفت که تفاسیر و برداشت ها نسبت به مسائل مستحدثه مناسب و به روز شوند. از مهم ترین مسائلی که امروزه بشر با آن مواجه شده است؛ مسئله رسانه است. این مسئله و زوایای مختلف آن چنان فراگیر و گسترده شده که در همه ابعاد زندگی بشر ورود پیدا کرده و در کوچک ترین و شخصی ترین بعد نیز ردپای این مسئله به چشم می خورد. عالمان دین برای مواجهه متدینین خود با این مسئله، به استخراج احکام متناسب با آن پرداخته و تکالیف شرعی پیروان دین خود را برای آنها تبیین می کنند. عالمان و مجتهدان جهان تشیع نیز برای مسائل مبتلابه هم کیشان خود احکامی صادر کرده اند. احکام صادره این موضوع را می توان ذیل احکام خمسه به 4 بخش دسته بندی کرد. این نوشته به تشریح موضوع، استفتائات آن و جواب های در نظر گرفته شده برای این چهار بخش می پردازد.

    کلیدواژگان: فقه، رسانه، تشیع، استفتاء، معاصر
  • علی جعفری*، منظر موقر صفحات 23-33

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه استفاده از بازی های رایانه ای با پرخاشگری در میان کودکان شهر اردبیل انجام شده است. روش تحقیق از لحاظ دستیابی به هدف، کاربردی و از نوع همبستگی - پیمایشی می باشد و ابزار پژوهش پرسشنامه است. جامعه آماری عبارت است از کلیه کودکان 8 تا 12 ساله شهر اردبیل (در سال 1394) که تعداد آنها طبق مستندات ثبت احوال 64209 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 398 نفر محاسبه شد. داده های تحقیق پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که بین متغیرهای مستقل(زمان استفاده از بازی های رایانه ای، نوع بازی های رایانه ای، میزان استفاده از بازی های رایانه ای، میزان خشونت در بازی های رایانه ای و شخصیت های موجود در بازی های رایانه ای) با متغیر وابسته (پرخاشگری در کودکان) رابطه مستقیم و قوی و بین میزان نظارت والدین بر بازی های رایانه ای کودکان با پرخاشگری در کودکان رابطه معکوس و قوی وجود دارد.نتایج این تحقیق نشان داد که بین متغیرهای مستقل(زمان استفاده از بازی های رایانه ای، نوع بازی های رایانه ای، میزان استفاده از بازی های رایانه ای.

    کلیدواژگان: بازی رایانه ای، پرخاشگری، کودکان شهر اردبیل، نوع بازی، خشونت
  • خدیجه ططری*، جهانگیر بخشی صفحات 35-46

    امروزه با استفاده از شبکه های اجتماعی و باحضور در این بزرگراه، امکان بهره‏گیری از انبوهی از اطلاعات در کمترین زمان ممکن و برقراری ارتباط گفتاری نوشتاری و دیداری با هزینه‏ای نسبتا کم فراهم آمده است. ظهور این پدیده اگرچه خود معلول تحولاتی چند بوده اما پس از ظهور، خود منشاء تحولات عدیده‏ای به ویژه در عرصه علوم ارتباطات به مفهوم اخص کلمه شده است. در این پژوهش به بررسی حقوق مالکیت معنوی کاربران شبکه های اجتماعی پرداخته شده است. حقوق مالکیت معنوی را، در معنای وسیع کلمه، حقوق ناشی از آفرینش ها و خلاقیت های فکری در زمینه های علمی، صنعتی، ادبی و هنری می داند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی های نوین ارتباطی بحث حقوق مالکیت معنوی کاربران شبکه های اجتماعی همواره مورد سوال بوده است که آیا در فضای گسترده مجازی امکان این امر وجود دارد که حقوق کاربران شبکه های اجتماعی حفظ شود که تا کنون پزوهشی در این خصوص که به بررسی حقوق مالکیت معنوی کاربران شبکه-های اجتماعی بپردازد صورت نگرفته است. در این پژوهش به بررسی حقوق مالکیت معنوی کاربران شبکه-های اجتماعی(فیس بوک، توییتر، جی پلاس، لینکدین و آپارات) پرداخته شده است که با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه ای 225 نفر از کاربران شبکه های اجتماعی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت معنوی، سازمان بین المللی مالکیت معنوی، شبکه های اجتماعی
  • غلامحسین اسلامی فرد، امیدعلی مسعودی*، سیدوحید عفیلی، علی اکبر نصراللهی صفحات 47-61

    همگرایی رسانه ای، شرایط جدیدی را برای تعامل خبرگزاری ها و شبکه های اجتماعی درجهت حل مساله کاهش مخاطبان به وجود آورده است.هدف این پژوهش شناخت مولفه های همگرایی رسانه ای درخبرگزاری ها است. در این پژوهش که با روش ترکیبی ،تحلیل محتوای کمی و روش دلفی در اردیبهشت 1396 انجام شد، تحلیل محتوای خروجی خبرگزاری جمهوری اسلامی)ایرنا(و خبرگزاری فرانس پرس مشخص کرد که در ایرنا ابتدا مطالب درسایت اصلی منتشر می شود و بیشتر به تلگرام توجه شده و تنها در ماه های اخیر به دلیل فیلترینگ حوزه کاری خود را به شبکه های دیگر داخلی منتقل کرده است. در حالی که فرانس پرس، پیش از انتشار مطالب تولیدی درسایت اصلی خود ابتدا آنها را در شبکه اجتماعی توئیتر منتشر می نماید. همچنین، این دو خبرگزاری در نحوه تولید محتوای مطالب مانند منبع خبر، سبک مطالب، جهت گیری، موضوع وگرایش رویدادگرایی و فرآیندمداری نیز درمولفه های برای همگرایی رسانه ای با یکدیگر اختلاف دارند. نتیجه تحقیق بر اساس نظرات نخبگان و کارشناسان بیانگر آن ست که تعامل و همگرایی رسانه ای بین خبرگزاری ها و شبکه های اجتماعی در پنج مولفه: نوآوری، شبکه های اجتماعی، همپوشانی رسانه ای، ارزش های خبری در شبکه های اجتماعی و نگارش خبر برای شبکه های اجتماعی تبیین شده است.این تحقیق نشان داد نخبگان و کارشناسان بر اولویت دادن به شبکه های اجتماعی، همپوشانی رسانه ای بین خبرگزاری ها و شبکه های اجتماعی توافق دارند و ضرورت توجه به ارزش های خبری در شبکه های اجتماعی و نگارش خاص برای شبکه های اجتماعی را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: مولفه های همگرایی، شبکه های اجتماعی، خبرگزاری فرانسه، ایرنا، همگرایی رسانه ای
  • مصطفی غنی زاده* صفحات 63-86

    اینستاگرام به عنوان شبکه اجتماعی عکس محور با اقبال گسترده در جامعه ایران مواجه شده است. کنش در این فضا تفاوت هایی با کنش در زندگی روزمره دارد. این تفاوتها شامل تفاوت در فرهنگ و همچنین شکل اشاعه فرهنگی نیز می شود. در این زمینه مشخص نیست که یک هنجار چگونه به دسته ای از خرده فرهنگ ها تبدیل می شود. این موارد به علت نوین بودن برای جامعه شناسان ناشناخته و یا حداقل کمتر شناخته شده است. این نوشتار به دنبال کشف این تفاوت ها بوده است. برای کشف این تفاوت ها از روش مردم نگاری اینترنتی یا نتنوگرافی استفاده شده است. در این راستا ابتدا چهارده خرده فرهنگ با تمام ویژگی های نمایشی با استفاده از رهیافت روال نمایشی گافمن کشف و توصیف شده است. برای هر کدام از خرده فرهنگ های مذکور نوع نمایش و شکل غالب کنش در هر کدام از بخش های ساختاری اینستاگرام توضیح داده شده است. سپس فرایند اشاعه هنجارها با استفاده از تجربه موثرترین افراد که دارای بیشترین فالور جمع آوری شده در اینستاگرام بوده اند توضیح داده شده است در این زمینه بیش از 200صفحه مورد کندوکاو قرار گرفت. این توضیح شامل شکل گیری یک هنجار و سپس انتشار وتقلید دیگران می باشد. در پایان باترکیب این دو موضوع، فرایند شکل گیری و تصلب یابی هنجار از زمان ورود کاربران در یک فرایند هفت مرحله ای شامل حضورکاربران، نمایش خود،مزیت نمایشی، مبادله نابرابر فالوینگ، شکل گیری هنجارهای نمایشی، شکل گیری خرده فرهنگ های نمایشی و خلاقیت تا شکل گیری خرده فرهنگ ها توصیف و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، خرده فرهنگ، اینستاگرام، اشاعه هنجار، نتنوگرافی
  • سمانه مهرپرور* صفحات 87-106

    در این مقاله تلاش شده است با استفاده از شاخص های سلامت در جامعه، نقش سینما را در این حوزه مورد مطالعه قرار دهیم. فیلم لانتوری که در جشنواره سلامت شهریورماه 1395 برگزیده شد، در به تصویر کشیدن شاخص های از بین برنده سلامت جسمی، روانی، ذهنی، معنوی، اجتماعی و شغلی عمل کرده است. بر این اساس با استفاده از چارچوب نظریه بازنمایی، کاشت و جامعه پذیری به این پرسش پاسخ داده شده که شاخص های سلامت در این فیلم چگونه رمزگذاری شده است. با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی کل فیلم مورد بازبینی قرار گرفت و مرتبط ترین سکانس ها با موضوع و محتوای مقاله انتخاب شد. یافته های... سکانس مطالعه شده، نشان می دهد که لانتوری بر رمزگذاری شاخص های سلامت روانی و سلامت ذهن، تاکید ویژه ای داشته است. سبک زندگی نابه هنجار، عدم تبعیت از هنجارهای اجتماعی، نبود توجه لازم به جسم و فیزیک انسانی، بیمارهای روانی پنهان، عشق ناسالم و خطرساز، سلامت افراد و اجتماع را به خطر می اندازد. اسیدپاشی به عنوان عملی قبیح مورد نکوهش کلیه گرو ه های فکری جامعه است. روشنفکر، محقق، پزشک، متدین همگی این عمل را تقبیح کرده و با قصاص فرد مجرم موافق هستند. سلامت روان مهم ترین عامل در ارتباطات صحیح انسانی است که باید مورد نظر فرهنگ سازان جامعه و سینمای آموزش محور قرار گیرد. واژگان کلیدی: سلامت، ارتباطات سلامت، بازنمایی، اسیدپاشی، سلامت روان، سینما، لانتوری.

    کلیدواژگان: ارتباطات سلامت، بازنمایی، اسیدپاشی، سینما، لانتوری
  • طاهره دهداری، محمد شجاعی، طاهره رحیمی، ثارالله شجاعی* صفحات 107-125
    زمینه و هدف

    کودکان و نوجوانان به واسطه رشد شناختی ناقص تر و تجارب کمتر خود از قربانیان اصلی بازی های رایانه ای خشن هستند . یکی از شیوه های مصون سازی این آموزش سواد رسانه ای می باشد که تفکر انتقادی را در مخاطبین خود پرورش می دهد. هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش سواد رسانه ای در نگرش نسبت به خشونت در کاربران بازی های رایانه ای خشن می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 100 نوجوان کاربر بازی های رایانه ای خشن مراجعه کننده به گیم نت های شهر قم به صورت تصادفی انتخاب شده و پس از تکمیل پرسشنامه های دموگرافیک و نگرش نسبت به خشونت به به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. مداخله آموزشی تدوین شده بر اساس سواد رسانه ای منطبق بر بازی های رایانه ای خشن برای گروه آزمون اجرا شد. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو گروه از نظر میانگین نمره نگرش به خشونت دارای تفاوت معنی داری در مرحله قبل از مداخله نیستند. اما یک ماه بعد از مداخله آموزشی میانگین نمره نگرش به خشونت در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار داشته و در گروه آزمون نگرش مثبت به خشونت کمتر شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش سواد رسانه ای می تواند تاثیر بازی های رایانه ای خشن را بر ایجاد نگرش مثبت کاربران نوجوان به خشونت کاهش دهد. گنجاندن مبانی سواد رسانه ای در متون درسی و برنامه های پیشگیرانه در این زمینه ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: نگرش به خشونت، بازی های رایانه ای، نوجوان، آموزش سواد رسانه ای
  • امیر ساکی* صفحات 127-152

    هدف کلی این پژوهش بررسی نقش شبکه استانی آفتاب در افزایش سرمایه اجتماعی در بین کارگران شهر اراک است. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه کارگران کارخانجات و کارگاه های صنعتی و تولیدی کوچک و بزرگ شهرستان اراک با ده نفر و بیشتر نیرو می باشد که از این میان، تعداد 400 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و در نهایت 400 پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار صوری پرسشنامه با کسب نظرگروهی از متخصصان و اعتبار ساختاری آن با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم در آن به عمل آمد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برابر 94% به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد که: سرمایه اجتماعی در میان بیش از نیمی از کارگران شهر اراک در حد متوسط به بالا بوده و بین "میزان تماشای شبکه آفتاب" و "میزان سرمایه اجتماعی" رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد. به این معنی که با افزایش میزان تماشای شبکه آفتاب، میزان سرمایه اجتماعی افزایش می یابد و شبکه آفتاب توانسته در افزایش سرمایه اجتماعی بین کارگران شهرستان اراک موفق عمل نماید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که شبکه آفتاب در افزایش بیشتر مولفه های سرمایه اجتماعی موفق بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارگران، شهرستان اراک، شبکه استانی آفتاب
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran, Seyed Mohammad Mahdi Mohaqeq * Pages 7-21

    One of the claims of scholars and religious scholars is the fullness of Islam. They are the main source of this religion based on the text of the Holy Qur'an believe that the texts of this religion, for all ages, are capable of responding to the progress of Muslims and non- Muslims. Of course, given the tangible changes of the ages and historical centuries, this accountability will be publicly accepted if inter pretations and perceptions are appropriate and up-to-date on the issues of justice. Undoubtedly, one of the most important and maybe even the most important issue that humanity faces today is the issue of the media. This issue and its various angles are so wide spread and perfect that it has entered in all aspects of human life, and in the smallest and most personalized aspect there is a trace of this issue. Religious scholars, in order to confront their faithful, deal with this matter, extracting the judgments appropriate to them, and explaining the religious duties of followers of their religion to them. The scholars and mujtahids of the Shiite world have given their answers to the questions of their peoples, which describes this issue and its intended answers.

    Keywords: Jurisprudence, media, shiite, success, contemporary
  • Ali Jafari *, Manzar Movaqar Pages 23-33

    This study aimed to investigate the relationship between use of computer games and aggression in children in Ardabil. The research method of achieving the goal, is functional and correlation - survey and research tool is the questionnaire.The statistical population include allthe8- to12-year- old children of Ardabil (in 1394)that according to registration documents their numberwere 64 209 people. The sampling method in the study was simple random sampling and multistage cluster sampling. The sample size was calculated 398 people using the formula Cochrane. Data collection method was using questionnaire and the data collected then analyzed using SPSS software.Analysis was conducted at two levels: the first level of description where the indexes like frequency indexand ...were used and Level of inferential statistics in which statistical tests, Pearson and regression were used. the results showed that between Independent variables(The time of computer games, Type computer games , The rate of computer games, The violence in computer games, Characters in computer games) and aggression in children strong and direct relationship between parental monitoring of kids computer games and aggression in children and there is a strong inverse relationship. relationship between parental monitoring of kids computer games and aggression in children and there is a strong inverse relationship

    Keywords: computer games, aggression, children in Ardabil, type of play, violence
  • Khadijeh Tatari *, Jahangir Bakhshi Pages 35-46

    Nowadays, using social networks and the public on this highway, it is possible to use a great deal of information in the shortest possible time and to provide written and visual speaking with a relatively low cost. The emergence of this phenomenon, although self-evident, has caused several changes, but after its emergence, the very origins of many developments, in particular in the field of communications science, have been spelled out to be specific. In this research, the intellectual property rights of social network users have been investigated. Intellectual property rights, in the broadest sense of the word, are the rights derived from creations and intellectual creations in scientific, industrial, literary and artistic fields. Given the advancement of modern communication technologies, the issue of intellectual property rights of social network users has always been questioned whether in a wider virtual space it is possible to maintain the rights of social networking users who are still promising in this regard Which does not examine the intellectual property rights of social network users. In this research, the intellectual property rights of social network users (Facebook, Twitter, GPL, LinkedIn and Aparat) were investigated. Using survey and questionnaire tool, 225 social network users using Simple random sampling method was chosen

    Keywords: Intellectual Property Rights, International Organization for Intellectual Property, Social Networks
  • Gholam Hossein Eslamifard, Omid Ali Masoudi*, Seyed Vahid Aghili, Ali Akbar Nasrolahi Pages 47-61

    Media convergence has created new conditions for the interaction of news agencies and social networks to address the problem of reducing audience. The purpose of this research is to identify the components of media convergence in the news agencies. In this research, which was done by the Mixed method, quantitative content analysis and Delphi method in May 2017, the analysis of the content of the output of the Islamic Republic News Agency (IRNA) and the agency france presse indicated that in IRNA, first, the main content is published, And has only moved to other internal networks in the recent months due to filtering its business area. While Frans Press publishes them on the Twitter social network before publishing its original content, the two news agencies How to produce content such as news source, story style, orientation, subject matter Event- oriented and process-oriented issues also differ in the contexts for media convergence. The results of the research, based on the opinions of the elite and experts, indicate that the media interaction and convergence between news agencies and social networks in five components: innovation, social networks, media overlapping,m News values for social networks and news writing for social networks. The research showed that elites and experts agree on prioritizing social networks, media overlap between news agencies and social networks, and the need to pay attention to news values in social networks And authorize specific editions for social networks.

    Keywords: Convergence Components, social networks, agency french press, Islamic Republic News Agency, Media convergence
  • Mostafa Ghanizadeh * Pages 63-86

    Instagram has become a photo-based social network with widespread interest in Iranian society. Action in this space is different from action in everyday life. These differences include differences in culture as well as cultural diffusion. It's unclear how a norm would turn into a bunch of subcultures. These are unknown or at least less known to sociologists due to their novelty. This article seeks to discover these differences. To explore these differences, the use of nethnographic methods has been used. In this regard, at first, fourteen subcultures with all the characteristics of the drama were discovered and described by using the Gaffman theory approach. For each of these subcultures, the type of display and prevailing form of action in each of the structural sections of the Instagram is explained. Then, the process of propagating the norms is described using the most experienced people who have had the most flora gathered in the Instagram. This description involves the formation of a norm and then the publication and imitation of others.in the end by combining these two issues, the process of formation and normalization of the norm from the time of the entry of users to the formation of subcultures is described and explained.

    Keywords: Culture, Subculture, Instagram, Normative Distribution, nethnographic
  • Samaneh Mehrparvar* Pages 87-106
  • Sarallah Shojaei * Pages 107-125
    Background

    Today, the greatest victims of violent and undesirable messages of media are children and youth. One of the ways of immunization against the effects of video-games is media literacy education to this group. Because, media literacy education can be develop critical thinking in its audiences. The present study, consequently, intends to determine efficiency of media literacy learning in lowering violent behaviors evinced by players of violent video games.

    Materials and methods

    In this study, a number of 100 adolescent violent video gamers who referred to Qom game nets were selected by random sampling method. They were asked to fill in questionnaires on their demographical information, and Attitudes Towards Violence then were randomly divided into two groups: intervention group and control group. After arrangement of courses required for media literacy acquisition, educational intervention was undertaken intervention group. To analyze the data SPSS software was used

    Findings

    Results showed that neither groups had significant differences in their average attitude to violence scores in pre-intervention phase. After termination of intervention phase in one month, however, results showed that there is a significant difference in average attitudes towards violence scale in intervention group as to control group (P=0.0001): positive attitudes to violence were diminished in intervention group.

    Conclusions

    Acquisition of media literacy can reduce effects of video games on attitude to violence level of young players. This is essential to lodge basics of media literacy in textbooks and produce preventive programs in this regard.

    Keywords: attitudes towards violence, violent computer games, media literacy education, adolescent
  • Amir Saki * Pages 127-152

    The general objective of this research is to investigate social capital among workers of Arak city with emphasis on provincial media. The research method is survey. The statistical population of all the workers of factories and factories in the small and large industrial enterprises of Arak city with ten and more forces are force. Among them, 400 people were selected using the Cochran formula by multi-stage cluster sampling method. Finally, 400 questionnaires Collected and analyzed. The formal validity of the questionnaire was evaluated by considering a group of experts and its structural validity using factor analysis technique and necessary corrections were made. The reliability of the questionnaire was 94% based on Cronbach's alpha test. The research results show that: Social capital among the more than half of the workers in the city of Arak is moderate to high, and there is a meaningful and positive relationship between the amount of sunshine watching and the amount of social capital. This means that by increasing the amount of sunshine watching, the amount of social capital increases and the sunshine system can succeed in increasing social capital among workers in Arak. Therefore, it can be concluded that the solar network has been successful in further increasing the components of social capital.

    Keywords: Social Capital, Workers, Arak, Provincial Network of Sunshine