فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 92 (تابستان 1398)

  • 176 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/08/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا واعظی، میرعلی سیدنقوی، سارا ملکی* صفحات 9-33
    سازمان ها ممکن است به ناچار اقدام به تعدیل نیروی انسانی نمایند  .همانگونه که به تعویق انداختن یا پرهیز از تعدیل نیرو در مواقع ضروری  می‏تواند تهدیدی جدی برای سلامت و بقای کسب وکار باشد، انجام نادرست آن هم  می تواند ضرر و تبعات منفی برای سازمان  داشته باشد . بنابراین هدف این پژوهش بررسی ادراک از عدالت در تعدیل نیرو و تاثیر آن بر تمایل به ترک خدمت کارکنان بازمانده  با در نظر گرفتن متغیر میانجی احساس گناه. می باشد . از ابزار پرسشنامه و روش توصیفی- همبستگی برای انجام پژوهش استفاده شده است . برای تحقق هدف پژوهش، از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، به توزیع 342 پرسشنامه در میان کارکنان باقی مانده از تعدیل نیرو در یکی از شرکت های  قطعه سازی خودرو پرداختیم .داده های حاصل از پرسشنامه را با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار PLS تجزیه وتحلیل شده اند. یافته ها نشان داد ادراک از عدالت در کوچک سازی توسط کارکنان باقی مانده با احساس گناه آنان رابطه معکوس دارد بدین معنا که هرچه کارکنان تعدیل نیرو را ناعادلانه تر درک کنند. احساس گناه بیشتری خواهند داشت و احساس گناه کارکنان موجب ، افزایش تمایل به ترک خدمت انان  می گردد.
    کلیدواژگان: تعدیل نیرو، عدالت ادراک شده، احساس گناه، تمایل به ترک خدمت
  • مرتضی موسی خانی*، سیدمهدی الوانی، ابراهیم محمودزاده، یاسر علی دادی تلخستانی صفحات 35-64
    دوسوتوانی سازمانی به توانایی در اکتشاف و بهره برداری همزمان، اطلاق می شود. برای دستیابی به آن به منابع مختلفی نیاز است که مهمترین منبع، سرمایه اجتماعی است. این مطالعه به دنبال شناسایی عوامل موثر بر ایجاد سرمایه اجتماعی دوسوتوان در سازمانی دفاعی-صنعتی بود. برای دستیابی به هدف پژوهش، از روش ترکیبی (پژوهش های کمی و کیفی)، استفاده شد. ابتدا از گروه کانونی استفاده شد و بر مبنای نتایج آن، پرسشنامه ای محقق‏ساخته تهیه و در سازمان دفاعی توزیع شد. 32 گویه استخراجی از ادبیات و جلسات کانونی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری (روش کمترین مربعات جزئی) و در قالب سه نوع سرمایه اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. برمبنای نتایج، سرمایه اجتماعی ساختاری با ابعاد هسته های قوی، و روابط سست، سرمایه اجتماعی شناختی با ابعاد ارزش‏ها، چشم‏انداز و زبان مشترک و سرمایه اجتماعی رابطه‏ای با ابعاد اعتماد، نرم‏ها و هویت دارای بیشترین اهمیت در ایجاد سرمایه اجتماعی دوسوتوان در سازمان مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: اکتشاف، بهره برداری، دوسوتوانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی دوسوتوان
  • نرگس نظرنژاد*، اسماعیل ملک اخلاق صفحات 65-87
    مقاله حاضر که می توان آن را نوعی مدیریت پژوهی فلسفی تلقی کرد، بر فرضیه امکان تعامل فلسفه و مدیریت و در نتیجه افزایش توانمندی و کارایی آن ها، مبتنی است. بر اساس این فرضیه، مدیریت می تواند برای تاملات فلسفی، موضوعات جدیدی مهیا سازد و فلسفه نیز می تواند مطالعات مدیریتی و سازمانی را تنوع و عمق بیشتری بخشد. ادعای نقش آفرینی فلسفه در حوزه مدیریت، به مطالعات مدیریتی و سازمانی محدود نیست، بلکه در مقاله حاضر بر این امر تاکید شده است که علاوه بر ساحت نظر، مدیرانی که از بصیرت های فلسفی برخوردارند، در مقام عمل نیز مدیران خردمندتر، تاثیرگذارتر و موفق تری خواهند بود. هستی شناسی، معرفت شناسی و اخلاق، سه شاخه از شاخه های اصلی فلسفه اند. این سه شاخه، در پژوهش حاضر به عنوان سه متغیر مستقل تعیین شده و تاثیر آن ها بر متغیر وابسته مدیریت، مورد بررسی قرار گرفته است. در بحث هستی شناسی سازمانی، نشان داده شده که درک مدیران از نحوه وجود سازمان تحت مدیریت آنان، می تواند بر تلقی آنان از ماموریت سازمانی خود موثر باشد. مبحث معرفت شناسی سازمانی، به این نتیجه منتهی شده که شاخه معرفت شناسی، می تواند به مدیران کمک کند تا فاصله موجود میان دانش و عمل را پر کنند. مهم ترین نتیجه ای که در بحث اخلاق سازمانی، بر آن تاکید شده این است که مدیران، معلمان اخلاق سازمان خود هستند. ارتباط میان خرد و بلوغ سازمانی، آخرین مبحثی است که در مقاله حاضر بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه، مدیریت، هستی شناسی سازمانی، معرفت شناسی سازمانی، اخلاق سازمانی، خرد سازمانی
  • سیدعباس ابراهیمی*، محمد کشاورز صفحات 89-114

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین محرومیت احساسی، مصاحبت اجتماعی و تنهایی در سازمان با خوشبختی در کار ضمن بررسی اثر تعدیل کننده کنترل شغلی انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در این مطالعه 212 نفر از کارکنان سازمان های دولتی شهر سمنان است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند برای  تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار Smart PLS 2 مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شده به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 7/0 می باشد. نتایج نشان می دهد که محرومیت احساسی بر تنهایی در سازمان تاثیر مثبت و معناداری دارد اما  مصاحبت اجتماعی تاثیر منفی و معناداری در میزان احساس تنهایی کارکنان می گذارد. نتایج پژوهش اثر مثبت و معنادار تنهایی و احساس خوشبختی در کار را تایید کرد. همچنین تنهایی در سازمان رابطه میان محرومیت احساسی و حس خوشبختی را میانجی گری می کند، ولی رابطه میان مصاحبت اجتماعی و حس خوشبختی را میانجی گری نمی کند. با این وجود، کنترل شغلی رابطه میان تنهایی در سازمان و حس خوشبختی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: محرومیت احساسی، مصاحبت اجتماعی، تنهایی در سازمان، خوشبختی در کار، کنترل شغلی
  • عباسعلی رستگار، بهنام گلشاهی* صفحات 115-133
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های پیش روی روابط فرد-سازمان در شرکت های دانش بنیان و ارائه راهبردهای مناسب جهت رفع موانع اشتغال کارکنان دانشی برمبنای مطالعه ای تحلیلی-موردی و با رویکرد کیفی به روش تحلیل تم صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران فعال در شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری شهر تهران و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد ده نفر از مدیران خبره شرکت های مذکور با رویکرد نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی بوده است. نتایج یافته های تحلیل تم مشخص نمود که سه چالش عمده فردی، ساختاری و فرهنگی پیش روی تنظیم روابط فرد-سازمان در شرکت های مذکور وجود دارد که در این رابطه بایستی ضمن بازنگری در سیاست های کار و اشتغال و تنظیم صحیح روابط بین فرد- سازمان، در پی طراحی مشاغل همراستای با اقتصاد دانایی محور بود که از جمله آن مشاغل تخصصی صنایع  شامل مهندسی و مدیریت پروژه، مشاغل برگرفته از فناوری های جدید مانند نانو و علوم زیستی، مشاغل خدماتی تخصصی تسهیل کننده تعاملات مانند وکالت و مشاوره و مشاغل جذب شده از شرکت های خارجی ناشی از مزیت رقابتی می باشند.
    کلیدواژگان: روابط کار، رابطه فرد-سازمان، کارکنان دانشی، شرکت های دانش بنیان
  • فتاح شریف زاده، بهروز رضایی منش، امیرحسن عزتی* صفحات 135-163
    بنا به اهمیت وافر موضوع فرهنگ سازمانی و تاثیر بسزای آن بر عملکرد سازمان، مقاله حاضر به جهت یاری مدیران سازمان ها و دستگاه های اجرایی به شناسایی و بررسی تاثیر عوامل رفتاری، ساختاری و زمینه ای بر روی نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی پرداخته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و طرح پیمایشی است و از بین کارکنان مرکز آموزش مدیریت دولتی، تعداد 87 نفر به روش نمونه گیری ساده تصادفی مورد آزمون قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل های انجام شده نشان دهنده آن است که میان هر سه دسته عوامل زمینه ای، ساختاری و رفتاری با نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بنا به نتایج حاصله مشخص گردید به منظور نهادینه سازی فرهنگ سازمانی با عوامل متعددی از سطوح مختلف سازمانی روبرو هستیم و می بایست با کسب حمایت مدیران ارشد سازمان و با بهره گیری از مدیریت یکپارچه به نهادینه سازی ارزشهای اسلامی در فرهنگ سازمانی پرداخت. همچنین مشخص شد رهبری در سازمان تاثیر بسیار شگرفی بر نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی دارد
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، ارزش های اسلامی، نهادینه سازی، مدل سه شاخگی، رهبری
|
  • Reza Vaezi, Seyed Naghavi Mir Ali, Sara Maleki * Pages 9-33
    At some points, organizations might have no choice but to attempt to adjust their staff and sack some. Obviously postponement or avoiding such layoffs in emergency times can be a serious threat to the whole well-being and survival of the business, but doing it the wrong way will also lead to bad consequences and costs. Hence the purpose of this study is to investigate the perception of justice in process of staff adjustment by remaining employees who survived it and its effects on their intention for quitting their jobs regarding their feeling of being guilty as a meditative variable. This paper is carried out by a descriptive-correlational method in which for collecting data questionnaires were used. To reach our purpose, using simple-random sampling method and Cochran's sample volume determination formula, 342 questionnaires were distributed among remaining staff in a company which produces vehicle parts and had done some layoffs recently. Collected data were analyzed by smart PLS software using Structural Equation Modeling (SEM). Results show that staff's opinions about justice in such adjustments have reverse relationship with their feeling of being guilty; in other words, the more these staff find company's layoffs unfair, more do they feel guilty' and as a result, their tendency & willingness to quit their jobs will increase.
    Keywords: Layoffs, Perceived Justice, Feeling Guilty, Turnover Tendency
  • Morteza Mousakhani *, Seyed Mehdi Alvani, Ebrahim Mahmoodzadeh, Yasser Alidadi Talkhestani Pages 35-64
    Organizational ambidexterity is defined as the ability of companies to simultaneously explore and exploit. One of the key resources to achieve ambidexterity, is social capital. This study seeks to identify factors influencing the creation of an ambidextrous social capital at defense-industrial organization. In order to achieve this goal, the combination of quantitative and qualitative research methods were used. Initially the focus group was used, and based on its results, a questionnaire was prepared and in the sample of 98, were distributed in the organization. 32 items extracted from the literature an focus group meetings, 3 key competencies, were analyzed using structural equation modeling (PLS-SEM). As a result in the organization, structural social capital with dimensions strong-bonds and weak-ties; cognitive social capital with dimensions values, vision and language (narratives); and relational social capital with dimensions trust, norms and identity were the most important in the studied organization.
    Keywords: Exploration, Exploitation, Ambidexterity, Social Capital, Ambidextrous Social Capital
  • Narges Nazarnejad *, Esmail Malek Akhlagh Pages 65-87
    bThe present paper, which can be regarded as a kind of philosophical management study, is based on the hypothesis that philosophy and management can interact and thus enhance their ability and effectiveness. Based on this hypothesis, management can provide new subjects for philosophical reflections, and philosophy can also diversify and deepen the management and organizational studies. The claim of the role of philosophy in the field of management is not limited to managerial and organizational studies, but in this paper, the emphasis is placed on the fact that, in addition to the theoretical sphere, managers who have philosophical insights practically will be wiser, more influential and more successful executives. Ontology, epistemology, and ethics are three branches of the main branches of philosophy. These three branches are defined as independent variables in the present study and their impact on the dependent variable of management has been investigated. In connection with organizational ontology, it has been shown that managers' perception of the kind of existence their organizations have, can affect their perceptions of their organizational mission. The subject of organizational epistemology leads to the conclusion that the branch of epistemology can help managers fill in the existing gaps between knowledge and practice. The most important consequence of organizational ethics is that the managers are the ethics teachers of their organization. The relationship between wisdom and organizational maturity is the last topic discussed in this paper t variables in the present study and their impact on the dependent variable of management has been investigated. In connection with organizational ontology, it has been shown that managers' perception of the kind of existence their organizations have, can affect their perceptions of their organizational mission. The subject of organizational epistemology leads to the conclusion that the branch of epistemology can help managers fill in the existing gaps between knowledge and practice. The most important consequence of organizational ethics is that the managers are the ethics teachers of their organization. The relationship between wisdom and organizational maturity is the last topic discussed in this paper.
    Keywords: Philosophy, management, Organizational Ontology, Organizational Epistemology, Organizational Ethics, Organizational Wisdom
  • Seyyed Abbas Ebrahimi *, Mohammad Keshavarz Pages 89-114

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional deprivation, social companionship and loneliness in organization with wellbeing in work while examining the effect of job control moderator. This study was applied in a descriptive and surveyed manner. The statistical population of this study was 212 employees of public organizations of Semnan who were selected through Accessible sampling. Structural equations’ modeling was used to analyze research data with Smart-PLS software. To assess the validity of convergent validity, the software was used and the cronbach alpha was used to fit the reliability, and its coefficient for all research structures was more than 0.7. The results show that emotional deprivation has a positive and significant effect on loneliness in organization, but social Companionship has a negative and significant effect on the level of employee loneliness. The results of the research confirmed the positive and significant effect of loneliness and wellbeing in work. Also, loneliness in the organization mediates the relationship between emotional deprivation and wellbeing, but does not mediate the relationship between social companionship and wellbeing. Nevertheless, job control modifies the relationship between loneliness in organization and sense of wellbeing.

    Keywords: Emotional Deprivation, Social Companionship, Loneliness in Organization, Wellbeing at Work, Job Control
  • Abbas Ali Rastegar, Behnam Golshahi * Pages 115-133
    This study aimed to identify the challenges of relationship between individuals and organization in knowledge based companies and to provide useful strategies in order to eliminate job obstacles of knowledge workers. It is done by an analytical case and qualitative approach and thematic analyses. The statistical population includes active managers in companies placed in Tehran technology and science parks. Date gathering were based on a semi structured interview with 10 persons of expert managers by purposive sampling. The results of thematic analyze showed that there are three challenges including individuals, structural and cultural in the relationship between individuals and organization. So in this manner it should be review the policies of relationship setting among individuals and organization. Also it should be designed  jobs which are align with knowledge-economy such as  professional industrial jobs including; project management, jobs derived from new technology like Nano and biology science, professional service jobs facilitating interaction as advocacy, counselor and  jobs absorbed from foreign companies.
    Keywords: Work Relationships, Relationship between Individuals, Organization, Knowledge Employees, knowledge based companies
  • Fattah Sharifzade, Behrooz Rezaeemanesh, Amir Hassan Ezzati * Pages 135-163
    Due to the importance of organizational culture and its impact on organizational performance, the present article aims to identify and investigate the effect of behavioral, structural and context factors on the institutionalization of an organizational culture based on Islamic values, in order to help managers of organizations and executive agencies. This research is an applied research and survey design. Among the staff of the Government Education Management Center, 87 people were tested by simple random sampling method. According to the analysis, it has been shown that in order to institutionalize organizational culture , we are facing to several factors from different levels, it should be achieved with the support of high-level organizational managers and through the integrated management to institutionalize Islamic values in organizational culture. It was also found that leadership in the organization has a huge impact on the institutionalization of an organizational culture based on Islamic values.
    Keywords: Organizational Culture, Islamic values, Institutionalization, Three-branch model, leadership