فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 19 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی باغانی* صفحات 1-6
    هدف اصلی در این پژوهش، اندازه گیری شاخص پیچیدگی نظام مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی شهر تهران در نیم سال اول 1392 است. برای جمع آوری مبانی نظری پژوهش حاضر، از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری اطلاعات آماری از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. از ضریب آلفا کرونباخ برای روایی و پایایی پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های لوین، آزمون میانگین دو جامعه و آزمون فریدمن و برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار spss21 استفاده شده است. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری در سطح اطمینان 95 % نشان می دهد که اثر عوامل موثر بر پیچیدگی مالیات بر ارزش افزوده در حوزه اشخاص حقوقی و حقیقی با یکدیگر تفاوت معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شاخص پیچیدگی، نظام مالیات، مالیات بر ارزش افزوده و امور مالیاتی
  • یدالله نوری فرد، عبدارضا شهبازی* صفحات 7-22

    سرمایه فکری به عنوان منبعی مهم در سازمان ها، و نیز به دلیل تاثیری که می تواند بر عملکرد شرکت ها داشته باشد، مورد توجه محققان بسیاری قرار گرفته است. در این پژوهش، رابطه بین روش های اندازه گیری سرمایه فکری و کارآیی سرمایه گذاری بررسی شده است. پژوهش انجام شده از نظر نوع هدف، جزو پژوهش های کاربردی و روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوا، از نوع همبستگی است. انجام پژوهش در چارچوب استدلالات قیاسی- استقرایی صورت گرفته است. فرضیه های پژوهش براساس اطلاعات گردآوری شده از 141 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره 1388 تا 1394 تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دهنده عدم وجود رابطه معنا دار بین سرمایه فکری محاسبه شده به روش ارزش متعارف و کارآیی سرمایه گذاری و وجود رابطه معنا دار و مثبت بین سرمایه فکری محاسبه شده به روش ضریب ارزش افزوده فکری- پولیک و محاسبه شده به روش ضریب ارزش ناملموس با بیش سرمایه گذاری و وجود رابطه معنا دار و منفی بین سرمایه فکری محاسبه شده به روش ضریب ارزش افزوده فکری- پولیک و محاسبه شده به روش ضریب ارزش ناملموس با کم سرمایه گذاری است.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارآیی سرمایه گذاری، ارزش متعارف، ارزش ناملموس، ارزش افزوده فکری - پولیک
  • محمد محمدی*، سمانه طریقی، نگین طایفه آقاخان هشترودی صفحات 23-37

    عملکرد حسابرسان شاغل در گروه های حسابرسی می تواند کیفیت حسابرسی را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث کاهش اثر بخشی در جمع آوری شواهد حسابرسی شود. این رفتارها، کیفیت حسابرسی را تحت تاثیر قرار می دهد و به اعتبار حرفه نیز خدشه وارد می سازد. هدف از پژوهش حاضر، شناخت عوامل موثر بر بروز رفتار های کاهنده کیفیت رایج بین حسابرسان اجرایی در سطح ارشد و ارتباط آن با رضایت شغلی آنان است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و روش گردآوری مباحث نظری آن، کتابخانه ای است. داده های لازم برای تحقق بخشیدن به اهداف پژوهش، با استفاده از پرسشنامه، جمع آوری شده و سپس با استفاده از روش رگرسیون چندگانه، تلاش شده است صحت فرضیه های پژوهش آزمون شود. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان شاخص های رضایت شغلی، بین سه عامل سازمانی، شامل «حقوق و دستمزد»، «ترفیعات» و «مشارکت در تصمیم گیری» و سه عامل محیطی شامل «سبک سرپرستی»، «گروه کاری» و «رهبری و مدیریت» با رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، رابطه معناداری وجود دارد. ازسوی دیگر، بین ماهیت کار و عوامل فردی با رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی، ماهیت کار و عوامل فردی
  • محبوبه جعفری* صفحات 39-50
    هدف این پژوهش، مطالعه اثر کنترل ریسک بر رابطه بین ارزش شرکت و اجزای سود در شرکت های پذیرفته شده در  بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، اثر کنترل ریسک بر قدرت توضیح دهندگی رابطه سود و بازده بررسی شده است. برای آزمون اثر کنترل ریسک بر قدرت توضیح دهندگی رگرسیون ها، مشاهدات براساس معیارهای گوناگون ریسک، مرتب شده اند. به این منظور، تعداد 128 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1390 تا 1395 به عنوان نمونه انتخاب شد. این پژوهش، از نظر نوع هدف جزء پژوهش های کاربردی، و روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوایی همبستگی است. در این پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون چندگانه به برآورد مدل مبادرت شد.در یافته های پژوهش، تفاوت معنا داری در قدرت توضیح دهندگی معادله رگرسیون های سود- بازده، قبل و بعد از کنترل بتا مشاهده شد؛ زیرا میزان افزایش ضریب تعیین 4 درصد است که این مقدار قابل توجه است.
    کلیدواژگان: کنترل ریسک، بازده، اجزای سود، ارزش شرکت، ریسک بتا
  • غلامرضا فرساد امان الهی*، امیررضا کیقبادی صفحات 51-62

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعات، تمرکز مالکیت و سود سهام بر گردش سهام شناور در بورس اوراق بهادار تهران است. به عبارت دیگر، در این تحقیق سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود که آیا گردش سهام شناور تحت تاثیر افزایش و کاهش این سه متغیر قرار می گیرد یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش، نمونه ای به تعداد 143 شرکت پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی 1390 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفت. در پژوهش حاضر، برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران، از مدلی که وینکاتش و چیانگ  برای تعیین دامنه قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام طراحی کرده اند، استفاده شده است. برای گردش سهام شناور نیز فرمول رحمانی و همکاران (1389)، به کار گرفته شد و براساس تحقیق کلاسنس و همکاران در سال 2002، بزرگ ترین سهامدار به عنوان تمرکز مالکیت پذیرفته می شود. فرضیات تحقیق ازطریق مدل های رگرسیونی چندگانه بررسی شدند که براساس یافته ها، با افزایش عدم تقارن اطلاعات، گردش سهام شناور شرکت ها بیشتر شده است. این در حالی است که نتایج نشان می دهند که تمرکز مالکیت بر گردش سهام شناور شرکت های نمونه آماری، تاثیری نداشته است. همچنین، یافته ها حاکی از این است که با افزایش سود سهام، گردش سهام شناور شرکت ها بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: گردش سهام، گردش سهام شناور، عدم تقارن اطلاعات، تمرکز مالکیت، سود سهام
  • سارا مسیبی، رویا دارابی* صفحات 63-78
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط بین سرمایه گذاری شرکتی با نقدشوندگی سهام با تاکید بر نقش محدودیت های مالی در بازار سرمایه ایران در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1392 تا 1396 است. برای جمع آوری مبانی نظری پژوهش حاضر از روش کتابخانه ای، با استفاده از کتاب ها، پایان نامه ها و مقالات و برای جمع آوری اطلاعات آماری از صورت های مالی و یادداشت های همراه آن استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل در این پژوهش، روش پانل است و برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار EVIEWS7 استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که بین سرمایه گذاری شرکتی با نقدشوندگی سهام، ارتباط معنادار وجود دارد. همچنین، محدودیت مالی بر رابطه بین سرمایه گذاری شرکتی و نقدشوندگی سهام تاثیر معکوس و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری شرکتی، نقدشوندگی سهام، محدودیت های مالی
  • حسن واحدی*، نرگس حسینیان صفحات 79-93
    محدودیت در تامین منابع مالی باعث از دست رفتن فرصت های سرمایه گذاری برای شرکت هایی می شود که در صنایع رقابتی فعالیت می کنند. در شرایطی که شرکت با محدودیت مالی روبه رو است، اتخاذ تصمیم درباره افزایش سود تقسیمی، مسائل ناشی از محدودیت مالی را تشدید می کند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر محدودیت در تامین مالی بر واکنش بازار پس از افزایش سود سهام تقسیمی است. پژوهش انجام شده ازنظر نوع هدف، جزء پژوهش های کاربردی و روش پژوهش ازنظر ماهیت، از نوع همبستگی است. انجام پژوهش در چارچوب استدلال های قیاسی استقرایی صورت گرفته و برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از تحلیل پانلی استفاده شده است. اطلاعات پژوهش از 180 شرکت در فاصله سال های 1394-1386 گردآوری شده است. نتایج نشان داد که شرکت های دارای محدودیت در تامین مالی در مقایسه با شرکت های فاقد محدودیت، واکنش بازار ضعیف تری دربرابر افزایش سود سهام تقسیمی نشان می دهند. به علاوه، برای شرکت هایی با اندازه بزرگ تر و ارزش دفتری به ارزش بازار بیشتر، واکنش بازار بیشتر بود.
    کلیدواژگان: تامین مالی، محدودیت در تامین مالی، واکنش بازار، سود تقسیمی، ارزش دفتری، ارزش بازار
|
  • Ali I Baghan * Pages 1-6
    The main objective of this research is to measure the complexity of the value-added tax system in the tax affairs organization of Tehran during the first half of 2013. To collect theoretical foundations of this study, a library method was used and a researcher-made questionnaire was used for collecting statistical data. The Cronbach's alpha coefficient was used for validity and reliability of the questionnaire. For data analysis, Levin tests, mean test of two groups, Friedman test, and spss21 software were used. The results of statistical data analysis at the 95% confidence level show that the effect of factors affecting the complexity of value-added tax in the domain of legal and real persons is significantly different.
    Keywords: Complexity Index, Tax System, Value-Added Tax, Tax Affairs
  • Yadollah Nourifard, Abdolreza Shahbazi * Pages 7-22

    Intellectual capital is considered by many scholars as an important resource in organizations, as well as for the impact that can have on corporate performance.  In this research, the relationship between methods of measuring intellectual capital and investment efficiency has been investigated. The research, in terms of target type is a part of applied research and the method of research, in terms of substance and content, is a correlation research. The research framework is deductive-inductive reasoning. Research hypotheses have been analyzed based on information gathered from 141 companies accepted in the Tehran Stock Exchange during the period from 2009 to 2015. The results of the hypotheses test showed that there is no significant relationship between intellectual capital calculated using conventional value method and investment efficiency and the existence of a significant and positive relationship between the intellectual capital calculated by the coefficient of intellectual-Pulic value added and the calculated intellectual capital calculated using the intangible value coefficient with more investment and there is a significant and negative relationship between the intellectual capital calculated by the coefficient of intellectual-Pulic value and intellectual capital calculated using the intangible value coefficient with low capitalization

    Keywords: Intellectual Capital, Investment Efficiency, Conventional Value, Intangible Value, Intellectual-Pulic Value Added
  • Mohammad Mohammadi *, Samaneh Tarighi, Negin Tayefe Aghakhan Hashtroodi Pages 23-37

    By the challenge growing in auditing, audit institutions realized the importance of giving their services with the best quality. The performance of auditors working in auditing groups can also affect the quality of the auditing and reduce the effectiveness of the collection of auditing evidence. As auditing managers’ judgment is based on the information and evidences auditors have gathered, their judgment is not different from what the employees have generated. So auditor’s performance influences the quality of auditing. Behaviors reducing quality of auditing made by what auditors have gained within the auditing period makes the documents less effective. These behaviors could have an abominable effect on quality of auditing and also prejudice reliability of this business. The aim of this research is to discover the common behaviors reducing quality of auditing among superior auditors and its relation with their job satisfaction and their commitments to the audit institution. Information needed for this research has been collected by questionnaires. 150 questionnaires have been sent to private audit institutions all over Iran. The accuracy of assumptions of this research have been examined by regression’s statistical analysis. Consequences of this research indicated that behaviors making the quality of auditing less effective have a meaningful relation with auditor’s job satisfaction and also these reducing behaviors have an indirect relevance with organizational commitments.

    Keywords: Job Satisfaction, Quality of Auditing, Organizational Factors, Environmental factors, Personal Factors
  • Seyedeh Mahboobeh Jafari * Pages 39-50
    The purpose of research is to study the effect of beta risk control on the relationship between company value and components of profits in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. To this end, the effect of beta risk control on the explanatory power of the relationship between profit and return has been investigated. To test the effect of risk control on the power of regressions, the observations are sorted according to various risk criteria. To this purpose, 128 companies from among the companies admitted in the Tehran Stock Exchange between 2011 and 2016 were selected as samples. Regarding the target type, this is applied research and in terms of content and nature, the research method is a correlation. In this research, a multiple regression model was used to estimate the results. The research findings showed a significant difference in the explanatory power of the profit-return regression equation before and after beta control because the increase in the coefficient of determination is 4%, which is significant.
    Keywords: Risk Control, Returns, Profit Components, Corporate Value, Beta Risk
  • Gholamreza Farsadamanollahi *, Amirreza Keyghobadi Pages 51-62

    The main objective of this research is to investigate the effect of information asymmetry, concentration of ownership and dividends on floating stock turnover in the Tehran Stock Exchange. In other words, this paper attempts to answer the question of whether the floating stock turnover is influenced by the increase and decrease of these three variables. To answer this question, a sample of each of the 143 listed companies in the Tehran Stock Exchange was reviewed during the period from 2011 to 2017. In the present study, the Venkatesh and Chiang model designed to measure the price range of stock buying and selling has been used to measure the information asymmetry among investors. For floating stock turnover, the model used by Rahmani et al. (2010) has also been employed. According to Claessens & Associates in 2002, the largest shareholder is accepted as the focus of ownership. Research hypotheses were investigated through multiple regression models. Research findings show that with the increase of information asymmetry and dividends, the turnover of floating shares also increases, but the concentration of ownership does not affect this dependent variable.

    Keywords: Information Asymmetry, Concentration of Ownership, Dividends, Floating Stock Turnover
  • Sara Mosayebi, Roya Darabi * Pages 63-78
    The main purpose of the present study is to examine the relationship between corporate investment and stock liquidity with an emphasis on the role of financial constraints of Iran's capital market in the companies accepted at Tehran Stock Exchange from 2013 to 2017. The theoretical foundations of the present study were collected using the library research method through the books, theses papers, and the statistical information was collected using financial statements and relevant notes. The present study employed panel method as the analysis method, and it used EVIEWS7 for analysis. The results of the study suggest that there is a significant relationship between corporate investment and stock liquidity. In addition, the financial constraints have an inverse and significant effect on the relationship between corporate investment and stock liquidity
    Keywords: corporate investment, stock liquidity, financial constraints
  • Hasan Vahedi *, Narges Hosainian Pages 79-93
    The constraints of financial resources lead to the loss of investment opportunities for companies operating in competitive industries. The level of this financial constraint affects dividend policies. If the company faces a financial constraint, the decision to increase dividends will exacerbate financial constraints. The purpose of this study is to investigate the effect of financing limitation on the market response following an increase in company dividend. The research carried out in terms of target type is a part of applied research and the research method is correlated in terms of nature and content. The research has been done within the framework of deductive-inductive reasoning and a panel analysis has been used to analyze the hypotheses. Research data was collected from 180 companies between the years 2007- 2015. The results showed that firms with limited funding involve in a weaker market reaction to a profit increase of dividends than unconstrained companies. Additionally, for larger firms and higher book value, market response was greater. The existence of a limitation in financing when dividing dividends into shareholders would weaken the firm's operating status. And ultimately leads to a reduction in stock returns, losing the attractiveness of its stock to shareholders.
    Keywords: financing, Financing Restrictions, Dividend Policy, Market Response, Book Value, Stock Returns, Market Value