فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 15 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نازی محمدزاده اصل*، رویا سیفی پور، آزاده محرابیان صفحات 1-14
    شناسایی و تفکیک بازگشت سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و آثار آن بر رشد اقتصادی، ازجمله موضوعاتی است که در عرصه صنعت و آموزش جای سوال و بررسی دارد. از آنجا که هزینه های این نوع سرمایه گذاری معمولا زیاد است، سیاست گذاران می خواهند مطمئن شوند که بازگشت واقعی آن چقدر است و چگونه می توان آن را اندازه گیری کرد. در این پژوهش، هدف اصلی، بررسی آثار غیرمستقیم تحقیق و توسعه بر رشد اقتصادی کشورها است که در قالب مدل های تابلویی به روش رگرسیونی کوانتیل برآورد شده است. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که رابطه مثبت و معنا داری بین مخارج R&D و اختراعات، و نیز اختراعات و هزینه های آموزش با GDP در هر دو گروه کشورهای دارای درآمد بالا و درآمد متوسط رو به بالا وجود دارد. همچنین، در کشورهای با درآمد بالا، هرچه سطح درآمد کشوری بالاتر می رود، سرمایه های انسانی، یعنی آموزش نیروی انسانی و میزان اختراعات، نقش قالب تری را در توضیح رشد تولیدشان در مقایسه با نیروی کار و سرمایه های فیزیکی بازی می کنند؛ در حالی که در کشورهای با درآمد متوسط بالا، سرمایه فیزیکی، همچنان نقش قالب را در رشد تولید ناخالص داخلی دارد.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، رشد اقتصادی، روش رگرسیونی کوانتیل
  • نعیم اسلام دوست، الهام غلامی* صفحات 15-26
    هدف اصلی در پژوهش حاضر، بررسی اثر توسعه مالی بر تامین مالی شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار است که مربوط به صنایع وابسته به خودروسازی هستند. برای این منظور، تاثیر چهار شاخص توسعه مالی به همراه متغیرهای کنترلی، نظیر سودآوری، نقدینگی و اندازه شرکت در قالب دو مدل رگرسیون بر دو متغیر مربوط به تامین مالی، یعنی نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی ها و نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی ها بررسی شده است. به این ترتیب که این دو مدل، با اطلاعات تابلویی سال های 1390 تا 1394، مربوط به 50 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار که در صنعت خودروسازی وجود دارند، با روش اثرات ثابت برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که توسعه بازار سهام، اثر مثبت و معناداری بر نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی ها دارد و در این بین، میزان اثرگذاری شاخص مربوط به فعالیت بازار سهام، بیشتر از میزان اثرگذاری شاخص مربوط به اندازه آن است. این در حالی است که اثر توسعه بخش بانکی بر نسبت مذکور منفی است که میزان اثرگذاری شاخص مربوط به فعالیت سیستم بانکی، بیشتر از میزان اثرگذاری شاخص مربوط به اندازه آن بوده است. همچنین، تمامی شاخص های توسعه مالی، تاثیر معنادار و مثبت بر نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی ها دارد، به طوری که تاثیر شاخص های بانکی بیش از شاخص های بازار سهام است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، تامین مالی، داده های تابلویی، صنعت خودروسازی
  • زهرا اسفندیاری*، تقی ترابی صفحات 27-40

    درک و تشخیص درست نیاز کاربر، ازجمله عوامل کلیدی و امری حیاتی در فرایند طراحی و توسعه محصولات است. در میان روش های مختلف دریافت نیاز و اولویت بندی آنها ، در پژوهش حاضر، تلاش بر آن است، تا با استفاده از تلفیق روش مهندسی کانسی و مدل کانو، نیازهای احساسی مشتریان(کانسی)، شناسایی، دسته بندی و الویت بندی شود؛ درخصوص پودر لباسشویی ارغوان، رویکردی جدید ارائه شود، تا موجبات رضایت بیشتر مشتری فراهم آید.  برای دستیابی به این هدف ، واژگان کانسی و مشتری شناسایی شدند؛ سپس از روش دلفی برای غربالگری واژگان کانسی استفاده شد. در ادامه، با استفاده از مدل کانو، واژگان کانسی غربال شده در چهار طبقه کانو، دسته بندی شدند و سپس واژگان موجود در هریک از طبقات، با استفاده از روش ANP وزن دهی و رتبه بندی شد. در ادامه، براساس واژگانی که بالاترین رتبه و برپایه روش پارتو، بیشترین وزن را داشتند، طراحی های پودر لباسشویی انجام شد و طراحی های انجام گرفته دراختیار مصرف کنندگان قرار گرفت. سپس بهترین طرح از نظر مصرف کنندگان براساس واژگان کانسی مشخص شد.

    کلیدواژگان: طراحی و توسعه محصولات، مهندسی کانسی، مدل کانو، روش دلفی، روش ANP
  • عباس برزویی*، علی باغانی صفحات 41-54

    به علت کسری بودجه، دولت ها توانایی تامین مالی پروژه های زیربنایی را ندارند؛ یا به دلایلی، تمایلی به تامین مالی این پروژه ها از خود نشان نمی دهند؛ از این رو،به شیوه های تامین مالی پروژه های زیربنایی ازطریق بخش خصوصی، ازجمله شیوه قراردادی بی. او تی(ساخت، بهره برداری و واگذاری) متوسل می شوند. گرچه قرارداد اصلی پروژه بی. او. تی، بین دولت سرمایه پذیر و شرکت پروژه منعقده شده است، شرکت پروژه برای اجرای پروژه با پیمانکاران و شرکت های متعدد و موسسات مالی و اعتباری و بانک ها، قراردادهای متعددی منعقد می کند. تعدد اطراف و قراردادها، آنهم درصورتی که طرف های قرارداد از کشورهای مختلف باشند، خطرات و ریسک های متعددی به دنبال دارد؛ ازجمله، منافع بی.او.تی برای دولت ها و انگیزه ایشان برای توسل به بی. او.تی، انتقال خطرات پروژه به شرکت پروژه است. منتها شرکت پروژه، معمولا توان مدیریت کنترل و پذیرش تمام خطرات پروژه را نداشته وبرخی ریسک ها و خطرات را به شرکت کنندگان دیگر در پروژه، اعم از پیمانکاران ساخت، اپراتورها، تامین کنندگان مواد اولیه، خریداران محصول و خدمات و... انتقال می دهد.

    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت
  • سوسن شکوهی گل*، علی دهقانی صفحات 55-74

    نقش و جایگاه بالای صنعت بیمه در اقتصاد مدرن، حیاتی و اجتناب ناپذیر است، از مسائل مهم در این حوزه، کارآیی است. به علاوه، در سال های اخیر به مسئله کارآیی در کشور توجه خاصی شده است. در سیاست های پیشنهادی برنامه ششم نیز بر این موضوع تاکید شده است. بررسی اجمالی شاخص های سطح نفوذ بیمه، تراکم بیمه ای و درصد حق بیمه کشور از کل حق بیمه جهانی، حاکی از آن است که تاکنون این صنعت نتوانسته است جایگاه واقعی خود را در اقتصاد کشور کسب کند. اولین گام در توسعه بیمه، این است که بررسی شود آیا بیمه ها در ایران باتوجه به امکانات خود کارآ عمل می کنند؟ به این منظور، صنعت بیمه ایران و سایر کشورهای حوزه منا مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش، برای اندازه گیری کارآیی فنی، از روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها و روش پارامتری برآورد تابع مرزی تصادفی(برای تشخیص عوامل موثر بر کارآیی شرکت های بیمه) و تعدیل روش ناپارامتری استفاده می شود. براساس نتایج حاصل، رشد تولید ناخالص داخلی سرانه و حجم ذخیره فنی بر کارآیی صنعت بیمه، دارای اثر مثبت و معنادار است و صنعت بیمه ایران بیشترین کارآیی را در صنایع بیمه کشورهای حوزه منا دارد.

    کلیدواژگان: صنعت بیمه، کارآیی، کشورهای منا، ناکارآیی، حداکثر راست نمایی، تحلیل پوششی داده ها
  • حسن ابوالفتحی*، قدرت الله طالب نیا صفحات 75-87

    دانش واقعی، منبعی برای افزایش عملکرد واحد تجاری محسوب می شود. بر همین اساس، هدف این پژوهش، مطالعه رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران(لیزینگ و بانک ها)، و باتوجه به شرایط انتخاب نمونه، مجموعه نمونه از «شرکت‎های لیزینگ و بانک‎ها» تشکیل شده است. برای آزمودن فرضیه ها از آزمون معنادار بودن معادله رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد، بین سرمایه فکری و عملکرد مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین سرمایه فیزیکی و سرمایه ساختاری، با عملکرد مالی تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما بین سرمایه انسانی و عملکرد مالی، تاثیر معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، عملکرد مالی
  • محمد محمدی، سمانه طریقی* صفحات 89-101
    رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی که ناشی از اعمال حسابرسان در طی دوره حسابرسی است، سبب کاهش اثربخشی در جمع آوری شواهد حسابرسی می شود. این رفتارها می تواند کیفیت حسابرسی را تحت تاثیر قرار دهد و به اعتبار حرفه نیز خدشه وارد کند.هدف از پژوهش حاضر، شناخت رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی رایج بین حسابرسان اجرایی در سطح ارشد و تبیین ارتباط آنها با شخصیت حسابرسان و تعهدات سازمانی آنهااست. به همین منظور، تعداد 215 پرسشنامه به عنوان نمونه، به روش نمونه برداری بدون جای گذاری برای موسسات حسابرسی خصوصی سراسر ایران، ارسال و داده های مورد نیاز، با استفاده از پرسشنامهتوزیع شده در بین جامعه آماری پژوهش گردآوری شده است.بااستفاده از تحلیل های آماری، رگرسیون چندمتغیره و همبستگی پیرسون، تلاش شده است تا صحت فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گیرند.یافته های پژوهش، بیانگر آن استکه بروز رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی مطرح شده در پژوهش، به طور مستقیم، دارای رابطه معنادار با شخصیت حسابرسان است. همچنین، بروز رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی با تعهدات سازمانی، دارای رابطه معنادار به صورت معکوس است.
    کلیدواژگان: رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، رفتارهای حرفه ای فنی کاهنده کیفیت، رفتارهای غیرحرفه ای کاهنده کیفیت، مدل پنج عاملی شخصیت، تعهدات سازمانی
|
  • Nazi Mohammadzadeh Asl *, Roya Seifi Pour, Azadeh Mehrabian Pages 1-14
    One of the most important subjects in the field of industry and education is identification and isolation of the return of investment in research and development and its impact on economic growth. Since the cost of this type of investment is usually high, policymakers want to make sure that it is the real return and how it can be measured. In this study, the main goal is to investigate the effects of indirect R & D on economic growth in countries. To this end, we use regression quintiles model. Results show there is significant and positive relationship between spending on R & D and innovation as well as inventions and costs of training with GDP in high income and upper middle income countries. Also in high income countries, the higher the level of income of a country, human capital, human resource training, and the amount of inventions, play a greater role in explaining their output growth compared to labor and physical capital. While in upper middle income countries, physical capital still plays a major role in GDP growth.
    Keywords: Research, Development, Economic Growth, Regression Quintiles Model
  • Naem Eslamdust, Elham Gholami * Pages 15-26
    The main objective of the study was to investigate the effect of financial development on the financing of companies listed on the stock exchange, which are related to the automotive-related industries. To this end, the effects of four indicators of financial development, along with control variables such as profitability, liquidity and size of the company, have been investigated in the form of two regression models on two variables related to financing, namely, proportional relationship of both long-term debt and short-term debt to total assets. So that the two models, with the panel data taken from the 50 companies involved in automotive industry and active in stock exchange between the years 2011 to 2016, are assessed using fixed effects. The results show that stock market development has a positive and significant effect on the ratio of long-term debt to total assets. Meanwhile, the effect of the index on the stock market activity is more than the magnitude of the impact of the index relative to its size. However, the effect of the development of the banking sector on this ratio is negative and the effect of the indicator on the banking system activity is more than the magnitude of the impact of the index relative to its size.
    Keywords: Financial Development, financing, Panel Data, Automotive Industry
  • Zahra Esfandiari *, Taghi Torabi Pages 27-40

    Understanding and diagnosing of users’ requirements are critical key factors for the process of design and the development of products among different ways of recognizing needs and prioritizing them. Current research attempts to understand, categorize and prioritize customers’ emotional needs through the combination of Kansei engineering method and Kano model and suggests new approach to gain more customer satisfaction with regard to Arghavan washing powder.  In order to achieve this target, we recognized customers’ emotional needs and subsequently used Delfi method for screening Cansei terms. Afterwards, using the Kano model, Kansei lexical words were screened and categorized in four Kano categories. Then using ANP method, the lexical words which had the highest rank and weight based on Pareto method were selected. Afterwards, design of washing powder were made based on lexical words which had the highest rate and weight based on Pareto method, and finally finished products delivered to users. Subsequently, the best design was identified based on consumers’ opinion subject to Kansei methodology

    Keywords: Product Design, Development, Kansei Engineering, Kano Model, the Delphi Method, ANP Model
  • Abbasi Borzoe *, Ali Baghani Pages 41-54

    Governors either cannot afford infrastructures due to shortage of budgets or, for some reason, they are reluctant to finance these projects. Hence, they appeal to the methods of financing infrastructure projects through the private sector including the conventional contract method BOT (Building, Opration and Transfer). Although, the main BOT contract is between the government and the project corporation, the contractor would sign agreements with other secondary contractors, various corporations, financial institutions, and banks to implement the projects. The multiplicity of the partners, contractors, and the fact that they are from different countries result in various risks. Among other things, the benefit of BOT to governments and their motivation to resort to BOT is the transfer of project risks to the project company. However, the contractor is not usually qualified enough to manage and accept all the project risks and tries to attribute some of the risks to the other parties involved such as construct contractors, operators, providers of raw materials, and product and service customers.

    Keywords: BOT, Risks, Management
  • Sousan Shokoohigol *, Ali Dehghani Pages 55-74

    The critical role and status of the insurance industry in the modern economy is inevitable. In recent years, particular attention has been paid to the efficiency of insurance companies in Iran. In the sixth program policies, this issue has also been emphasized. A brief review of the indicators of the level of insurance penetration, insurance density and the percentage of the total insurance premiums of the world indicate that so far this industry has not achieved its status in the national economy. The first step in the development of insurance is to consider whether insurance companies in Iran, with regard to their resources, are efficient? To this end, insurance industry of Iran and other countries of the MENA were examined. In this study, to measure technical efficiency, non-parametric method of data envelopment analysis and parametric method of stochastic boundary function estimation - to identify the factors affecting the efficiency of insurance companies - and non-parametric method adjustment have been used. Based on the results, the growth of GDP per capita and technical reserves has a positive and significant effect on insurance industry efficiency and the insurance industry of Iran has the highest efficiency among MENA countries

    Keywords: Insurance Industry, Efficiency, Inefficiency, Maximum Likelihood Estimation, DEA (Data Envelopment Analysis), MENA Countries
  • Hassan Aboalfathi *, Ghodrat Allah Taleb Nia Pages 75-87

    Real knowledge is a source of improving business unit performance. Accordingly, the purpose of this research is to study the relationship between intellectual capital and financial performance of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this research has been taken from companies accepted in Tehran Stock Exchange (leasing and banks), and according to the sample selection criteria, a sample collection of "leasing companies and banks" has been formed. To test the hypotheses, the regression equation test has been used. The results show that there is a positive and significant relationship between intellectual capital and financial performance. Also, there is a positive and significant relation between physical capital and structural capital, but there is no significant connection between human capital and financial performance.

    Keywords: Theory of Representation Cost, Growth of Company Assets, Growth of Company Sales
  • Mohammad Mohammadi, Samaneh Tarighi * Pages 89-101
    The reducing audit quality (RAQ) behaviors that arise from the actions of auditors during the audit period, reduces the effectiveness of the collection of audit evidence. These behaviors can affect the quality of the audit and undermine the credibility of the audit profession. The purpose of this study is to identify factors that reduce audit quality behaviors and explain their relationship with the auditor's personality and their organizational commitment. To this end, 215 questionnaires were sent as sample to private audit institutions throughout Iran, and the required data were collected by using a distributed questionnaire among the statistical population of the study. Afterwards, using statistical analysis, multivariable regression and Pearson correlation, the validity of the research hypotheses was assessed. The results of the research indicate that the incidence of reducing audit quality behaviors directly has a significant relationship with the auditor's personality. Also, the occurrence of reducing audit quality behaviors has a significant and reverse relationship with organizational commitments.
    Keywords: Reducing Audit Quality (RAQ) Behaviors, The Professional Reducing Audit Quality Behaviors, The Unprofessional Reducing Audit Quality Behaviors, Five Factor Personality Model, organizational commitment