فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار - پیاپی 12 (زمستان 1394)

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 12 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا خوشنویس یزدی*، مریم غمامی صفحات 1-12
    توسعه صنعت گردشگری برای کشورهای در حال توسعه که با معضلاتی همچون نرخ بیکاری بالا، محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه هستند، دارای اهمیت فراوانی است. اقتصاد کشور ما نیز اتکای شدیدی به درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام داشته است. بنابراین، پیش بینی ها و تحلیل های قابل اعتماد برای یک برنامه ریزی کارآ در صنایع مرتبط با بازار گردشگری، ضرورت تام دارد.  هدف اصلی این پژوهش، تخمین تابع تقاضای خارجیان برای گردشگری در ایران و اندازه گیری میزان تاثیرگذاری متغیرهای تولید ناخالص جهانی، نرخ ارز رسمی، شاخص قیمت مصرف کننده و قیمت نفت بر تقاضای گردشگری در ایران است. در این بررسی، از روش الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده و با کمک آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته و آزمون هم جمعی جوهانسون و آزمون ARDL استفاده کردیم. درنهایت، به این نتیجه رسیدیم که در بلندمدت، متغیرهای تعداد گردشگر خارجی واردشده به ایران، قیمت نفت، شاخص قیمت مصرف کننده و تولید ناخالص داخلی جهانی، مثبت و معنا دار بوده و متغیر نرخ ارز، منفی و معنادار است. کشش قیمتی تقاضا در بلندمدت، با کشش و متغیر نرخ ارز رسمی و تولید ناخالص داخلی جهانی بی کشش است و باتوجه به کشش درآمدی گردشگری کالای ضروری است.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، گردشگری، ARDL، ایران
  • سیده محبوبه جعفری*، محمود بهرامیان، ریحانه لاریجانی صفحات 13-22

    در چهارچوب نظریه نمایندگی، تعارض منافع بین مدیران و سهام داران، ناشی از آن است که اهداف این دو گروه الزاما همسو نیستند. مدیریت سود ازطریق اقلام تعهدی حسابداری، نمونه ای از انحراف مدیران از منافع سهام داران است که ممکن است، اعتبار گزارش های مالی را تضعیف کند و از این طریق، منافع سهام داران را به خطر بیندازد؛ و حتی  باعث اخلال در بازار اوراق بهادار شود. ساختار مالکیت از سویی می تواند برای مدیریت سود انگیزه ایجاد کند و از سوی دیگر، می تواند مدیریت سود را محدود کند. در این مقاله، درپی پاسخ به این پرسش هستیم که آیا تفاوت در ساختار مالکیت و به بیان مشخص تر، تمرکز مالکیت، میزان مدیریت سود را دستخوش تغییر می کند؟برای این منظور، به طور تجربی و با استفاده از یک مدل رگرسیونی، رابطه بین تمرکز مالکیت و مدیریت سود را در نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1391 و 1392 بررسی می کنیم. در این بررسی، نشان داده می شود که بین مدیریت سود و برخی از معیارهای تمرکز مالکیت، رابطه ای معنادار و غیرخطی وجود دارد. از مهم ترین یافته های بررسی حاضر که نتایج سیاستی قابل توجهی دارد، این است که بین درصد سهام شناور آزاد شرکت و اقلام تعهدی اختیاری شرکتی رابطه غیرخطی به شکل حرف یو انگلیسی برعکس وجود دارد. یعنی، ابتدا با افزایش درصد سهام شناور آزاد شرکت، اقلام تعهدی اختیاری افزایش پیدا می کند. پس از آنکه درصد سهام شناور آزاد شرکت سطح بیشینه ای را رد کرد، با افزایش این متغیر، اقلام تعهدی اختیاری کاهش می یابد. این موضوعی است که باید چرایی آن به صورت نظری تبیین شود.

    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، کیفیت سود
  • رویا دارابی*، مریم ریاضی صفحات 23-33

    از آنجا که مدیران، همواره به دنبال جلب رضایت تامین کنندگان سرمایه شرکت ها هستند، سعی می کنند، اطلاعات منتشره، منطبق با تمایلات آنان باشد. در نتیجه، به نظر می رسد، وجود بی ثباتی و عدم شفافیت سود، ریسک سقوط قیمت سهام را تحت تاثیر قرار می دهد. شفافیت اطلاعات مالی، همواره به عنوان یکی از موثرترین متغیر ها در تعیین استراتژی سرمایه گذاری در بازار های مالی مطرح بوده است. سرمایه گذاران برای رسیدن به هدف خود که همانا کسب بازده مطلوب از سرمایه گذاری خود است، نیازمند آن اند که اطلاعات به طور شفاف و همگن و در زمان مناسب، دراختیار آنها قرار گیرد. یکی از مواردی که به تازگی در ایران مطرح شده و در انتخاب و خرید سهام مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است، میزان سهام شناور آزاد شرکت ها است. در این پژوهش، گزارشگری مالی غیرشفاف و تاثیر آن بر قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با درنظرگرفتن سهام شناور آزاد در دوره زمانی 1386 تا 1393، بررسی شده است. درمجموع، 458 مشاهده برای دوره پژوهش استفاده شد که ازطریق روش نمونه گیری حذف سیستماتیک درمجموع تعداد 118 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، به عنوان نمونه آماری پژوهش، انتخاب شد.برای جمع آوری مبانی نظری پژوهش، از روش کتابخانه ای و برای جمع آوری اطلاعات آماری، از صورت های مالی و یادداشت های همراه آن استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی انجام می شود. به علاوه، برای تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج نتایج پژوهش، از نرم افزارهای Excel و Eviews8 استفاده شده است. این پژوهش دارای یک فرضیه است که برای آزمون آن، از مدل رگرسیون لجستیک استفاده می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین گزارشگری مالی غیرشفاف و ریسک سقوط آتی قیمت سهام در شرکت هایی با سهام شناور آزاد پایین، رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک سقوط آتی، سقوط آتی قیمت سهام، گزارشگری مالی غیرشفاف و سهام شناور آزاد
  • تقی ترابی*، سمانه طریقی، حسین سلطانی نژاد صفحات 35-47

    سرمایه گذاران، استفاده کنندگان و تحلیل گران مالی علاقه مندند اطلاعات بیشتری درباره هموارسازی سود در شرکت های سرمایه پذیر کسب کنند. یکی از تکنیک های حسابداری که به تازگی در شرکت ها استفاده می شود، هموارسازی سود[1] به عنوان یکی از الگوهای مدیریت سود است. این امر، توجه زیادی را در ادبیات حسابداری به خود جلب کرده است و نشان دهنده یک عمل آگاهانه ازسوی مدیریت برای کاهش نوسانات است. در این راستا، سعی کرده ایم هموارسازی سود را در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، بررسی و آن را با موارد مشابه هموارسازی در سال های قبل مقایسه کنیم و ببینیم که شرکت ها تا چه حد از هموارسازی سود استفاده کرده اند. بنابراین، کوشیده ایم در یک بازه زمانی 9ساله(1388-1380)، هموارسازی را بررسی کنیم. برای این منظور، با استفاده از فرمول نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 132 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه انتخاب شد.برای بیبشترکردن شباهت نمونه انتخابی به جامعه، ابتدا شرکت های جامعه به گروه هایی براساس طبقه بندی سازمان بورس اوراق بهادار طبقه بندی شد؛ آنگاه به نسبت شرکت های موجود در هرگروه، اعضای نمونه از گروه های مختلف انتخاب شدند. برای تفکیک شرکت های هموارساز و غیرهموارساز، از مدل ایکل(ضریب پراکندگی تغییرات دوره ای سود به فروش) استفاده شد. برای این منظور، ما هموارسازی را در هر سه سطح سود خالص، سود عملیاتی و سود ناخالص بررسی کردیم و شرکت هایی را که حداقل در یکی از سطوح سود مورد نظر، اقدام به هموارسازی کرده اند، به عنوان هموارساز سود معرفی، و با نتایج قبلی مقایسه کردیم که بر این اساس، از بین شرکت های عضو نمونه، تعداد شرکت های هموارساز 78 و تعداد شرکت های غیرهموارساز، 54 مورد بود که نسبت به پژوهش قبلی، افزایش اندکی را نشان می دهد. نتیجه اینکه به تازگی به پدیده هموارسازی سود در هر سه سطح توجه می شود.

    کلیدواژگان: هموارسازی سود، شاخص ایکل، ضریب پراکندگی
  • یدالله نوری فرد*، فاطمه زهرا شربتی صفحات 49-58

    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه دوره تصدی حسابرس با کیفیت افشا است . نمونه این پژوهش، شامل 94 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، در طی سال های 1384 تا 1392 است. ازلحاظ نظری، دوره تصدی ازطریق تاثیر بر کیفیت و استقلال حسابرسی می تواند بر کیفیت افشای اطلاعات تاثیر بگذارد. برای سنجش متغیر کیفیت افشا از امتیازهای متعلق به هر شرکت استفاده می شود. این امتیازها ازسوی سازمان بورس اوراق بهادار تهران و ازطریق اطلاعیه «کیفیت افشا و اطلاع رسانی مناسب» استخراج شده است. از این رو، هدف ما در این پژوهش، بررسی رابطه بین دوره تصدی حسابرس و کیفیت افشا با بهره گیری از تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و تفکیک دوره تصدی حسابرس به دو دوره کوتاه مدت و بلندمدت است. نتایج پژوهش، بر وجود یک رابطه مثبت و معنادار بین دوره تصدی حسابرسی و کیفیت افشا دلالت دارد. به عبارت دیگر، با افزایش دوره تصدی حسابرس، کیفیت افشای اطلاعات افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: دوره تصدی حسابرس، کیفیت حسابرسی، کیفیت افشا، قابلیت اتکا، به موقع بودن
  • علی دهقانی*، ابراهیم عباسی، آتوسا حاجی باقرزنجانی صفحات 59-74

    امروزه، سازمان های تولیدی و خدماتی، میزان رضایت مشتری را به عنوان معیاری مهم برای سنجش کیفیت کار خود قلمداد می کنند و این روند همچنان در حال افزایش است. در حال حاضر، باتوجه به اهمیت حیاتی که صنعت بیمه در رشد و شکوفایی اقتصاد کشورها دارد، نیاز به آن اجتناب ناپذیر است. بر این اساس، در این پژوهش، عوامل موثر بر رضایت مندی بیمه گذاران بیمه عمر در شرکت بیمه نوین را با استفاده از مدل سروکوال بررسی می کنیم. این مدل، یکی از متداول ترین مدل هایی است که در زمینه ارزیابی کیفیت در بخش خدمات به کار گرفته می شود. روش انجام این پژوهش، توصیفی پیمایشی است.روش نمونه گیری در پژوهش حاضر، تصادفی ساده است و جامعه آماری، بیمه گذاران بیمه عمر شرکت بیمه نوین در شهر تهران و تعداد نمونه 361 نفر از افراد جامعه است. نتایج پژوهش، با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری، بررسی و داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و SMART PLS تجزیه و تحلیل شده است. نتیجه حاصل از این پژوهش، بیان کننده این موضوع است که بعد فیزیکی بر رضایت مندی بیمه گذاران بیمه عمر تاثیری نداشته است و سایر ابعاد مدل سروکوال بر رضایت مندی بیمه گذاران بیمه عمر در شرکت بیمه نوین تاثیرگذار بوده است. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهد که در 4 بعد از ابعاد مدل سروکوال، بین کیفیت مورد انتظار و کیفیت ادراک شده بیمه گذاران از خدمات، شکاف وجود دارد؛ که بیشترین شکاف مربوط به بعد همدلی و کمترین شکاف، مربوط به بعد قابلیت اطمینان است.

    کلیدواژگان: مدل سروکوال، رضایت مندی بیمه گذاران، خدمات، کیفیت خدمات، بیمه عمر
  • سید محمد فاطمی نژاد*، احمدرضا جرگویی صفحات 75-94

    پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تصمیم گیری های قوه قضاییه، مقننه و مجریه با توانگری شرکت بیمه در بخش بیمه جانی شخص ثالث در سال 1393 است. بنابراین، ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارشناسان و مدیران صنعت بیمه، با تعداد 260 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 150 نفر درنظر گرفته شده است. روش نمونه گیری پژوهش، تصادفی ساده است. برای بررسی تاثیر تصمیم گیری های قوه قضائیه، مقننه و مجریه، با توانگری شرکت بیمه در بخش بیمه جانی شخص ثالث، از پرسشنامه محقق ساخته که دارای شش مولفه و 15 گویه، با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود، استفاده شد.پایایی پرسشنامه، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 87 % تعیین شد که نشان دهنده پایایی مناسب ابزار اندازه گیری بود. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آنها در دو سطح توصیفی و استنباطی، با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد، تعیین سقف تعهدات بیمه گر(تعیین و اعلام میزان دیه) ازسوی قوه قضائیه، تفسیر قوانین ازطریق قضات در رسیدگی به دعاوی بیمه گذاران و بیمه گر، روند کند و طولانی بودن پرونده های خسارت، تعیین و تغییرات قوانین بیمه ازطریق قوه مقننه، تعیین سقف حق بیمه و شرایط بیمه نامه ها، قراردادها و خسارات پرداخت شده قوه مجریه در توانگری شرکت بیمه، در بخش بیمه جانی شخص ثالث، تاثیر به سزایی دارد. ولی تعیین سهم و عوارض تحمیلی ازطریق قوه مقننه به شرکت های بیمه در توانگری شرکت بیمه، در بخش بیمه جانی شخص ثالث تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، قوه قضائیه، مقننه و مجریه، توانگری، بیمه شخص ثالث
|
  • Soheila Khoshnevis Yazdi *, Maryam Gomami Pages 1-12
    Iran has a great potential in the fields of environmental, historical, and cultural heritage. Relying on these capabilities can be expanded with its own tourism industry. Tourism development for developing countries with problems such as high unemployment rates, foreign exchange and economic monoculture is encountering resource constraints. The heavy reliance on revenues from crude oil exports is of great importance in the economy of our country. Therefore, reliable forecasting and analysis of effective planning in industries related to tourism marketing is an absolute necessity. The main objective of this study is to estimate the demand of foreigners to tourism in Iran and to measure the impact of global GDP, the official exchange rate, consumer price index and oil prices on the demand for tourism in Iran. In this study, the method of ARDL model with the help of Tmymbafth Dykyfvlr unit root test and cumulative test Johansson was applied. Based on the evidence available, all the variables discussed in this study are meaningful and consistent with the theory. The review concluded that the price elasticity of demand in the consumer price index variables in long-term oil prices are stretching and official exchange rates and global GDP variables are inelastic. Cholera review found that the income elasticity of tourism products is essential.
    Keywords: Tourism demand, Iran, tourism, ARDL, Price, Income
  • Seyedeh Mahboobeh Jafari *, Mahmood Bahramian, Reihaneh Larijani Pages 13-22

    According to the agency theory, there exists a conflict of interests between managers and stockholders since their objectives are not necessarily in line. To manage earnings through accounting accrual is an example of managers’ deviation from interests of stockholders which could undermine the credibility of financial reports and thereby, jeopardize the interests of stockholders and even disrupt the securities market. The ownership structure can, on the one hand, create incentives to earnings management and, on the other hand, limit it. In this article, it has been attempted to answer the question that whether any difference in the ownership structure or, in any sense of the word, ownership concentration leads to a change in earnings management. To this end, through empirical method and regression model, we have investigated the relationship between ownership concentration and earnings management in some companies registered in Tehran Stock Exchange during the years 2011 and 2012.Our study shows a meaningful and non-linear relationship between earnings management and some criteria of ownership concentration. Most important findings of our study, that could have a great impact on policymaking, suggest a non-linear relation between the percentage of free float shares of a company and the discretionary accruals of that company which could be diagramed as the English letter U upside down. Namely, first, an increase in the percentage of free float shares of a company raises the discretionary accruals. Then, as the free float shares exceeds the maximum level, further increase in this variable would result in a decrease in discretionary accruals. This is the issue that should theoretically be explained.

    Keywords: Ownership Structure, Earnings Management, earnings quality, Subject Classification: M41, G32, G34
  • Roya Darabi *, Maryam Riazi Pages 23-33

    To satisfy the capital suppliers of enterprises, management people always attempt to publish information in a way that meets their requirements. As a result, it seems that the inconsistency and instability of profit will affect the risk of stock prices reduction. Transparency of financial information has been one of the most influential variables in determining investment strategy in the financial markets. To achieve their objectives, that is, getting appropriate return from their investments, investors need transparent and coherent information on time. Nowadays, one of the points that attracts investors’ attention in selection and purchase of stocks is the amount of company’s free float stock. This study analyzes non-transparent financial reporting and its impact on stock prices of the firms listed in the Tehran Stock Exchange by taking into account the free float shares in the period from 2007 to 2014. Overall, a group of 458 were under study, of which 118 companies listed on the Stock Exchange were selected as the statistical sample through systematic sampling. To collect the literature review, the research has been done library-based and to gather statistical data financial statements and subsidiary notes have been used. Data analysis is done in two parts: descriptive and inferential statistics. To analyze data and get the research results Excel and Eviews8 softwares have been utilized. This study is to test a hypothesis through logistic regression model.  The results demonstrated that there is a significant relationship between non-transparent financial reporting and future stock price crash risk in companies with low free float stock.

    Keywords: Risk, Risk of Prospective Decline, Future Stock Price Decline, Non-transparent financial reporting, Free float Stocks
  • Taghi Torabi *, Samaneh Tarighi, Hossein Soltani Nejad Pages 35-47

    Investors, consumers and financial analysts interested in more information about the companies can be smooth. One of the recent corporate accounting techniques is used  to smooth earnings as an earnings management model, which has attracted much attention in the accounting literature. That  shows a conscious action by management is to reduce the volatility of profits. We tried to smooth earnings in companies listed on the Stock Exchange will be reviewed. And smoothing it with similar cases in previous years to compare and see how companies have used to smooth earnings. So we tried a nine-year period (1388-1380), we examined smooth. The separation mechanism for companies and non-smooth paved Eckel model (coefficient of variation of spatial distribution of profits to sales) were used. For this purpose, we are smooth at all three levels of net profit. Operating profit and gross profit were studied. And companies that at least one level of profit needed to smooth out and have a smooth profit we introduced with the previous results, comparisons were based on the member firms of the number of companies smoothing 78, and the number of companies was Non-smooth 54.  Research shows that the ratio increased slightly but recently realized that the phenomenon of smoothing earnings is given in three levels.

    Keywords: Income Smoothing, Eckle Index, Coefficient of Dispersion
  • Yadollah Noorifard *, Fatemehzahra Sharbati Pages 49-58

    The purpose of this study is to investigate the relationship between the auditor’s tenure and the quality of information disclosure. The sample of the research consists of 94 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the years between 2004 to 2012. The results of theoretical research suggested that auditor’s tenure may influence on the quality of information disclosure through an effect on the auditing quality and independence. To measure the variable of disclosure quality, the advantages of each company are utilized. These advantages have been extracted by Tehran Stock Exchange Organization through notifications on the quality of information disclosure and proper informing. The aim of this study was to investigate the relationship between auditor tenure and disclosure quality with the use of multiple linear regression analysis and the separation of auditor tenure duration period into two short-term and long-term periods. The results indicated the existence of a significant and positive relationship between auditor’s tenure and disclosure quality. In other words, an increase in auditor’s tenure duration period will substantially lead to an increase in the disclosure quality.

    Keywords: Auditor Tenure, Auditing Quality, Disclosure Quality, Reliability, Timeliness
  • Ali Dehghani *, Ebrahim Abbasi, A. Haji Baqer Zanjani Pages 59-74

    Nowadays, the manufacturing and servicing organizations consider the level of customer satisfaction as an important criterion in measuring the quality of their work, and this trend is still rising. For the time being, because of the vital importance of insurance industry in the growth and prosperity of the countries’ economies, the need for it is inevitable. Accordingly, in this research, we investigate factors affecting the insured’s satisfaction of life insurance with the use of SERVQUAL Model in Novin Insurance Company. This model is one of the most popular models that is used in the service sector in the field of quality assessment. The methodology of the research is descriptive-survey. In this study, sampling method is simple random and the statistical population is the insured of life insurance of Novin Insurance Company in Tehran city and the number of samples is 361 people. The results have been examined using Structural Equation Model and the data have been analyzed using SPSS software and SMART PLS. The results of this research indicate that the insured’s satisfaction of life insurance of Novin Insurance Company has not been affected by the physical dimension and that other dimensions of SERVQUAL Model have affected the insured’s satisfaction of life insurance of Novin Insurance Company. Also, research results demonstrate that in four dimensions of SERVQUAL model there exists a gap between the expected quality and insured’s understanding of the quality of services and that the largest gap is related to empathy and the smallest gap is related to reliability

    Keywords: SERVQUAL Model, Satisfaction of Policyholders, Quality of Services, life insurance
  • Seyed Mohammad Fateminejad *, Ahmad Reza Jerghoui Pages 75-94

    This paper is a study of the impact of the decisions made by the judiciary, legislative and executive systems on the solvency of insurance companies with regard to third-party life insurance in the year 2014. Its purpose is utilization-oriented and the method used is a descriptive survey. The statistical population included experts and managers of insurance industry that with the use of Cochran test, 150 out of 260 people were selected. Research method is simple random sampling. For the purpose of studying and investigating the impact of decisions made by the judiciary, legislative and executive systems on the solvency of insurance companies with regard to third- party life insurance, a researcher-made questionnaire with 6 topics and 15 items applying 5-point Likert scale was used. Using Cronbach’s alpha coefficient, the reliability of the questionnaire was assessed %87 which indicated the adequacy of measurement tools and methods. After collecting data, the SPSS software was used for both descriptive and inferential analyses. The results indicated that setting the upper limits of insurer’s obligations (setting and notifying the amount of blood cost) by judiciary system, interpreting the laws by judges in the process of probing litigations of policyholders and insurance companies, lengthy and slow process of courts, changing and determining of the insurance regulations by legislative system, setting the upper limits of insurance premium and the policies of executive system concerning insurance, contracts and losses paid have great effects on the solvency of insurance companies with regard to third- party life insurance. Nevertheless, charges and tolls imposed by legislative system has no tangible effect on the solvency of insurance companies with regard to third- party life insurance.

    Keywords: decision-making, the Judiciary, Legislative, Executive Systems, Solvency of Insurance Company, Third-party Life Insurance