فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 10 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا مومنی*، محمد خضری صفحات 1-11
    سرمایه گذاری، یکی از اجزای مهم تابع تولید در اقتصاد هر کشوری است و از این رو، یکی از ضروریات اساسی در پیشرفت اقتصادی هر کشور است. از آنجا که در کشورهای درحال توسعه، سرمایه گذاری دولت، عموما یک ابزار سیاسی به شمار می آید، در میان سیاستمداران و طراحان اقتصادی این کشورها، این اعتقاد وجود دارد که سرمایه گذاری دولت، محرک موثری برای سرمایه گذاری بخش خصوصی بوده است و درنتیجه، ابزار قدرتمندی برای سیاست های رشد و ثبات اقتصادی است. اما باید به این نکته توجه داشت که سرمایه گذاری دولتی، علاوه بر کاهش منابع بخش خصوصی برای سرمایه گذاری، در صورتی که در تولید کالاهایی که با تولیدات بخش خصوصی رقابت می کند، به کار رود، باعث کاهش سرمایه گذاری خصوصی می شود. به عبارت دیگر، جانشینی جبری به وقوع می پیوندد. این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین سرمایه گذاری دولتی و  سرمایه گذاری خصوصی در ایران انجام گرفته است و در این مقاله از روش VECM در اقتصادسنجی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خصوصی، سرمایه گذاری دولتی، مدل تصحیح خطای برداری، برون رانی، درون رانی
  • هدی همتی*، عبدارحمان عباسی فر صفحات 13-26
    در پژوهش حاضر درصدد بررسی برخی عوامل موثر بر عملکرد بانک های تجاری در ایران هستیم و به طور خاص، اثرات نوسانات بازار سهام، رقابت بانکی، توسعه بازار سهام و توسعه بخش بانکی را بر عملکرد بانک ها بررسی می کنیم. عملکرد بانک ها در این پژوهش، با استفاده از متغیرهای ارزش افزوده اقتصادی(EVA)، متوسط بازده دارایی ها(ROAA) و متوسط بازده حقوق صاحبان سهام(ROAE) سنجیده شده است. پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی(با استفاده از اطلاعات گذشته)، و از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل کلیه بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1392- 1387  است.  یافته های پژوهش، حاکی از آن است که در سطح اطمینان 95 % بین متغیرهای توسعه بازار سهام و رقابت بانکی، با متغیر وابسته EVA، رابطه معکوس و معنادار وجود دارد و بین متغیرهای میانگین بازده ماهانه سهام و توسعه بخش بانکی با متغیر وابسته EVA رابطه ای مستقیم برقرار است. به علاوه، در سطح اطمینان 95 % ، تمامی متغیرها به جز «توسعه بخش بانکی»، رابطه معناداری با متغیر وابسته ROAA دارند. بین متغیرهای میانگین بازده ماهانه سهام و توسعه بخش بانکی با متغیر وابسته  ROAA رابطه ای مستقیم برقرار است. و در سطح اطمینان 95 %، رابطه معناداری بین تمامی متغیرها به جز «رقابت بانکی» با متغیر وابسته ROEA وجود دارد. رابطه متغیر توسعه بازار سهام، با متغیر وابسته ROEA، به صورت معکوس و معنادار است. علاوه بر آن، بین متغیرهای میانگین بازده ماهانه سهام و توسعه بخش بانکی با متغیر وابسته ROEA رابطه ای مستقیم و معنادار برقرار است.
    کلیدواژگان: نوسانات بازار سهام، رقابت بانکی، توسعه بازار سهام، توسعه بخش بانکی، عملکرد بانک
  • امیر گرامی اصل*، صادق سربازی آزاد، سیدکاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب صفحات 27-36
    عدم تقارن اطلاعاتی از موضوعاتی است که در سال های اخیر با مسائل نمایندگی و سرمایه گذاری ارتباط عمیقی پیدا کرده است. اعتقاد بر این است که عدم تقارن اطلاعاتی  به ناکارآیی بازار منجرمی شود و درنهایت، ریسک سرمایه گذاری را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر ریسک سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، با استفاده از داده های 80 شرکت موجود در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی سال های 1388 تا 1392، این موضوع بررسی شده است. به این منظور از دامنه قیمت پیشنهادی خرید و فروش به عنوان شاخصی برای محاسبه عدم تقارن اطلاعاتی استفاده شد. مدل رگرسیونی پژوهش از روش داده های ترکیبی است و از روش رگرسیون کمترین مربعات تعمیم یافته برای برازش الگو استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این است که عدم تقارن اطلاعاتی تاثیر مثبت و معناداری بر ریسک سرمایه گذاری شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، ریسک سرمایه گذاری، بورس اوراق بهادار تهران
  • سیده محبوبه جعفری*، میثم احمدوند صفحات 37-56
    در نوشتار حاضر، قصد داریم با استفاده از رویکرد امتیاز بازار نوظهور، رتبه اعتباری 47 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی سال های 1388 تا 1392 تعیین کنیم. این رویکرد، نسخه ارتقا یافته مدل مشهور امتیازZ  (آلتمن[1]، 1968) محسوب می شود. برخلاف مدل اولیه امتیاز Z، از رویکرد امتیاز بازار نوظهور می توان برای رتبه بندی اعتباری انواع شرکت ها، اعم از تولیدی، غیرتولیدی، سهامی خاص و سهامی عام در بازارهای توسعه یافته یا نوظهور استفاده کرد. رویکرد امتیاز بازار نوظهور، ویژگی های اعتباری شرکت های فعال در بازارهای نوظهور را لحاظ کرده است و ابزار مناسبی برای محاسبه رتبه اعتباری آنها خواهد بود. رویکرد مزبور، با تلفیق نتایج تحلیل اعتباری بنیادی و معیارهای دقیق، به یک رتبه تعدیل شده دست می یابد، سپس آن را با مقادیر محاسبه شده ازسوی بازار و موسسات رتبه بندی اعتباری مقایسه می کند. طبق بررسی های انجام شده و با استناد به اطلاعات مالی شرکت های مشمول ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت، مشاهده شد که در طول دوره زمانی پژوهش، رویکرد مذکور، به طور متوسط، درماندگی مالی بیش از 96 درصد شرکت های ایرانی را با موفقیت پیش بینی کرده است. نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که برخی از شرکت های منتخب، در منطقه تردید و یا درماندگی مالی قرار دارند و این موضوع می تواند توجه سرمایه-گذاران و اعتباردهندگان را به خود‏ جلب کند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، ورشکستگی، ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت، رویکرد امتیاز بازار نوظهور، بورس اوراق بهادار تهران
  • مریم فاخری نیا*، فاطمه محمدشریفی صفحات 57-70
    براساس چشم انداز مدل Gorden و به کارگیری ضوابط و معیاهای متعدد تصمیم گیری، در این پژوهش برآنیم تا عوامل بانفوذ و میزان سود سهام و نیز نرخ کاهشی و نرخ رشد آن را بررسی کنیم. هدف و منظور ما، بنانهادن یک مدل تصمیم گیری سرمایه گذاری و نیز مهیاکردن یک مدل مناسب انتخاب سهام برای به دست آوردن بیشترین سود است. دراین پژوهش برای سنجش رابطه متقابل میان متغیرهای مدل تصمیم گیری از روش(ANP) و یا پروسه تحلیلی شبکه استفاده کردیم و چهار صنعت برتر در بورس، ازمیان صنعت های موجود در سال های 90 و 91 را بررسی کردیم. در ادامه، برای رتبه بندی جامعه مورد بررسی که شامل صنعت خودروسازی، شیمیایی، موسسات مالی و مخابرات است، از تکنیک تاپسیس استفاده کردیم. یافته ها نشان می دهد، از میان معیارهای اصلی گوردن، نرخ کاهشی و سود سهام پرداختی، به ترتیب، بیشترین رتبه را به خود اختصاص داده است. نرخ کاهشی تحت تاثیر بتای بازار و سود سهام تحت تاثیر نرخ رشد درآمد قرار دارد. به علاوه، براساس این ادبیات، نرخ کاهشی دارای یک رابطه خودتاثیری است. در میان هشت معیار و ضابطه تحلیلی، نرخ ریسک و بتای بازار مهم ترین عامل تاثیرگذار بر تصمیم گیری های سرمایه گذاری است. در تحلیل سهام شرکت های صنعت شیمیایی نسبت به سایر صنایع، سرمایه گذاری بهتری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: معیاهای گوردن، تحلیل ANP، تکنیک تاپسیس
  • رویا دارابی*، مریم اکبری صفحات 71-84
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مبانی نظری مورد نیاز برای اجرای حسابداری محیط زیست در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و عوامل موثر بر آن است. این پژوهش از نظر ماهیت، پیمایشی و میدانی است و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری، شامل مدیران ارشد و مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال 1393 است. برای این پژوهش پنج فرضیه در نظر گرفته و تعداد 215 شرکت بررسی شد. از آزمون t استودنت برای آزمون فرض برابری میانگین جامعه و از آزمون فریدمن برای اولویت بندی فرضیه ها استفاده شد. 
    یافته های پژوهش حاضر، بیانگر آن است که اثر کلیه متغیرها بر حسابداری محیط زیست تایید شده است. به علاوه، متغیر موانع موجود در حسابداری جاری برای اندازه گیری فعالیت شرکت ها در محیط زیست در اولویت نخست و متغیر ایجاد ریسک براثر تهدیدات محیط زیست در اولویت آخر قرار گرفت. در اولویت بندی فرضیه ها، این نتیجه حاصل شدکه کلیه متغیرهای مورد بحث بر حسابداری محیط زیست موثر هستند. علاوه بر آن، متغیر موانع موجود در حسابداری جاری برای اندازه گیری فعالیت شرکت ها در محیط زیست، در اولویت نخست و متغیر ایجاد ریسک براثر تهدیدات محیط زیست در اولویت آخر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: حسابداری محیط زیست، توسعه پایدار، گزارشگری محیط زیست، تهدیدات محیط زیست
  • مهسا قربانی*، میثم احمدوند، سمانه طریقی صفحات 85-94

    سرمایه گذاری جسورانه به تازگی در محافل علمی و پژوهشی در کشور ما مطرح شده است. این سرمایه گذاری مخصوص شرکت های دوران مخاطره[1] طراحی شده است و امروزه به عنوان یکی از موثرترین و کاراترین روش های تامین مالی طرح ها و شرکتهای نوپا[2] در سطح دنیا مطرح است و توانسته است با حمایت و نقش آفرینی از ایده های برتر، چهره دنیا را در بسیاری از زمینه ها تغییر دهد.در این پژوهش، به صورت تجربی، بین شرکت های دانش بنیانی که از سرمایه گذاری مخاطره پذیر استفاده کرده اند و شرکت های دولتی که از بودجه دولتی بهره گرفته اند، مقایسه انجام داده ایم. فعالیت های نوآورانه آنها را درمقابل دیگر ویژگی های سازمانی بررسی و نقش سرمایه گذاری مخاطره پذیر بر استراتژی های نوآورانه را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. در این راستا، دریافتیم که شرکت های دانش بنیان پرتفوی خود را به سمت جذب پتانسیل های بیشتر در داخل شرکت سوق می دهند و اهمیت بیشتری برای نتایج واحد تحقیق و توسعه قائل هستند. برخلاف این امر، متوجه شدیم که تامین مالی عمومی، محدودیت های مالی زیادی به شرکت های دولتی وارد نکرده است، اما این دسته از شرکت ها ظرفیت ها و استراتژی های نوآورانه کمتری به کار می برند. نتایج به دست آمده، به صورت مشخصی نقش سرمایه گذاری مخاطره پذیر را در شکل دهی استراتژی های نوآورانه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری جسورانه، نوآوری استراتژیک، شرکت های دانش بنیان
|
  • Zahra Momeni *, Mohammad Khezri Pages 1-11
    Abstract
    Investment is an important component accessory to production in the economy of every country. Hence, investment is one of the fundamental necessity for improving economically in every country. Because in developing country governmental investment is generally numerate as political implement, there is a belief between diplomats and economists of these countries that governmental investment is  an effective stimulant for the investment of private sector and as a result it is a powerful implement for growth political and economic consistence, but it should be considered that governmental investment reduces from private sector’s resources for investment, moreover ,it also leads to decreasing of private sector’s investment in case that it is used for production of goods that compete with private sector’s production. In the other word crowding in happens. This article has been done in order to survey the relation between governmental investment and private investment and the VECM method in econometrics has been used.
    Keywords: PrivateInvestment, Governmental Investment, VECM, Crowding In, Crowding Out
  • Hoda Hemmti *, Abdorrahman Abbasifar Pages 13-26
    In this research bank performance was measured, using variables of: economic value added (EVA), average return on assets (ROAA),  and average return on equity (ROAE).This study was causal comparative research (using past data) and the aim is classified on the basis of the nature of the correlation method on the combined data. The population of the study consisted of all member banks at Tehran Stock Exchange for the period of 1387- 1392. Research findings indicates that 95% variable stock market development and competitiveness of banking, with the dependent variable EVA significant relationship is between the Mean monthly returns of stocks and the development of the banking sector with the dependent variable EVA direct link is established. With95% of all variables except for "the development of the banking sector" have a significant relationship with the dependent variable ROAA. Also there is a positive relationship between monthly returns stocks and market development relationship with the dependent variable ROAA. There is also a significant correlation between all variables except "banking competition" with the dependent variable ROEA. There is a negative correlation between stock market development and the dependent variable ROEA. There is a positive and significant relationship between Mean of monthly returns stocks and the development of the banking with the dependent variable ROEA.
    Keywords: Stock market, volatility, Banks Performance, stock exchange
  • Amir Geramiasl *, Sadegh Sarbazi Azad, Seyed Kazem Ebrahimi, Ali Bahraminasab Pages 27-36
    Risk taking is one of the most important factors in investment and analyzing the companies. Therefore investors concern about the factors which lead to greater investment risks. Information asymmetry is one of those important factors and has a deep connection with agency theory and investment management. It is believed that the information asymmetry leads to market inefficiency and eventually increases the investment risk. The purpose of this studies to evaluate the impact of information asymmetry on the investment risk in Tehran Stock Exchange companies. Eighty companies has been analyzed in a 4 year period. To measure information asymmetry, a gap between buy and sell orders has been measured. Panel data and generalized least squares (GLS) has been applied to assess the fit of the regression model. Results indicate that the information asymmetry has a significant and positive effect on the investment risk. Therefore, by increasing information asymmetry, investment risk increases; thus, investors should be aware of companies’ level of information asymmetry to decrease their investment risk
    Keywords: Information Asymmetry, Investment Risks, Tehran Stock Exchange
  • Seyedeh Mahboobeh Jafari *, Maysam Ahmadvand Pages 37-56
    This research paper aims to determine credit ratings of Tehran stock exchange companies listed between 1388 and 1392 using a scoring system named EMS approach. The EMS approach is an enhanced version of Altman Z-Score model (Altman, 1968). Unlike the original Z-Score model, the EMS approach can be applied to manufacturing, non manufacturing, privately held and publicly owned firms in developed or emerging markets. This approach incorporates particular credit characteristics of emerging markets’ companies, and is a suitable tool for determining their credit ratings. The EMS approach combines fundamental credit analysis and rigorous benchmarks to reach a modified rating, which can then be compared to agency ratings and market levels. According to surveys and with regard to financial information of companies subject to article 141 of Iran’s commerce law, we found that during research time period, the EMS approach could classify failed companies (subject to article 141) with more than 96 percent accuracy. Results indicated that some of sample companies listed on Tehran stock exchange were financially distressed or in grey zone, and this could be considered by investors and lenders.
    Keywords: : Credit Rating, bankruptcy, Article 141 of Iran’s Commerce Law, EMS Approach, Tehran Stock Exchange
  • Maryam Fakheri Nia *, Fatemeh Mohamadsharifi Pages 57-70
    According to Gorden model perspective and applying multiple criteria decision making, this research is based on the factors that influence the rate and growth rate of dividend to review it. The aim of study is to establish an investment decision model and provide a suitable model for stock options is to get the most benefit. This study aims to assess the relationship between variables of the decision model (ANP) and the analytic network process used, and enhancing Chharsnt among the best in the industry for years 90 and 91 will be investigated. Continue to rank in the population studied, including automotive, chemical, financial institutions and Telecom TOPSIS technique was used. Reduced rates affect the market beta and dividend growth rate is affected. According to the literature, the rate of decline has an impact on their relationship. Among the eight criteria and analytical criteria, rate risk and market beta is the most important factor influencing investment decisions. Analysis of stock showed investment on the chemical industry enterprises is better investment than any other industry.
    Keywords: : Gordon Measures, Analysis of ANP, TOPSIS technique
  • Roya Darabi *, Maryam Akbary Pages 71-84
    The present research aims to investigate the theoretical fundamentals required to execute environmental accounting in those companies having been accepted in Tehran security exchange and factors influencing it. Research method applied in this study has been an evaluative and field approach regarding its nature and it has been an applied according to its objective. Subjects of the study included the senior and financial managers of companies which had been accepted in aforementioned companies during 2013. Five hypotheses were tested and 215 companies were investigated. Student t-test was used in order to examine the assumption for equality of mean population and Friedman test was employed to prioritize the hypotheses.
    Findings imply that effect of all variables on environmental accounting. Also, the variable considered for the obstacles existing in the current accounting for measuring companies' activities in the environment was given the first priority and due to the environment threats, risk creating variable was placed in the last priority.
    With Testing hypotheses these results were obtained that all the discussed variables are effective in environmental accounting. In addition, the variable related to the existing obstacles in the current accounting to measure companies' activities in the environment was positioned in the first priority and the variable of risk creation cause by the environmental threats was placed in the last priority.
    Keywords: Environmental Accounting, Permanent Development, Environment Reporting, Environmental Threats
  • Mahsa Ghorbani *, Meysam Bagheri, Samaneh Tarighi Pages 85-94

    Recently venture capital has been introduced in scientific and research circles of the country that is initial development (Start-ups) investment in start-ups and financing of newly established companies need to expand their business deals. This study empirically examines the knowledge based companies that have used venture capital, compared with state-owned enterprises that have benefited from government. Their innovative activities has been compared with other organizational characteristics and the role of venture capital in innovative strategies has been analyzed.
    Findings show that the knowledge based companies attracted more intercompany potential fund for their portfolio and take care to the results of research and development. However, it has been also found that public financing of state-owned enterprises experience less financial constraints. But these companies have less capacity and innovative strategies. Results also show the specific role of venture capital in the form of innovative strategies.

    Keywords: Venture Capital, strategic innovation, Knowledge-Based Companies