فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 29-30 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محبوبه خراسانی، کتایون مزداپور، طیبه ذنوبی* صفحات 9-29

    در این مقاله سعی شده است با تحلیل ساختاری مکر و حیله زنان قصه های هزارویک شب، ویژگی این قصه ها بررسی، و به مسائلی که در این زمینه مطرح است مانند ساختار قصه ها، نوع و نتیجه کنشها و انگیزه این مکرها پاسخ داده شود. اساس کار، کتاب ریخت شناسی قصه های پریان پراپ و به کارگیری الگوی وی در کتابهایی نظیر درآمدی بر ریخ تشناسی هزار و یک شب بوده است.

    با اینکه در ابتدا گمان می رفت که مکرهای زنان فریبکار هزار و یک شبی، فقط واکنشی است؛ یعنی در پاسخ به نابرابر ی ها، اعمال قدرت و... نیرنگهایی صورت می پذیرد که آن را واکنش مینامیم، اما در این پژوهش مشخص شد که حرکتهای کنشی و ابتدا به ساکن نیز از سوی فریبگران صورت میگیرد که تعداد آن 64 مورد و در مقابل تعداد واکنش ها - 69 مورد- قابل توجه است. نکته قابل ذکر این است که در بیشتر موارد، یعنی 54 بار، حرکتهای واکنشی عادلانه و موفق است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، ریخت شناسی در قصه های هزار و یک شب، داستان های هزار ویک شب، مکر زنان در ادبیات فارسی
  • مقایسه ساخت دو حکایت تمثیلی از مثنوی و الهی نامه / (التماس کردن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان را)
    مریم خلیلی جهانتیغ* صفحات 31-48

    جلال الدین محمد مولوی برای ارائه معارف و الای عرفانی خود از ظرف حکایتهای تمثیلی بهره می جوید تا پیام های عمیق و دشواریاب مثنوی را برای مخاطب آسان و عینی سازد . او برای این منظور بیشتر به سراغ قصه هایی می رود که در اذهان مردم سابقه دارد اما از قصه ماخذ حکایتی می سازد که مورد نظر خود اوست و پیام او را در بر دارد . او در داستانسرایی نیز درایتی شگرف داشته و گاهی عناصر داستانی را در حد رقابت با داستان نویسی جدید متناسب با ظرفیت حکایت ها به کار گرفته است . در این پژوهش عناصر داستانی با روش مقایس های در دو التماس کرد ن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان » حکایت مثنوی و الهی نامه عطار با عنوان مورد بررسی قرار می گیرد با این هدف که موارد قوت و ضعف هر یک از دو حکایت «... را نشان داده، و چگونگی استفاده از عناصری همچون طرح و پیرنگ ، شخصیت ، گفتگو ، زاویه دید، صحنه پردازی، زمان، مکان ، گره افکنی ، گره گشایی و درونمایه حکایت ها به صورت مقایسه ای بررسی و تحلیل شود.

    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، حکایت تمثیلی در ادبیات، الهی نامه عطار، داستانسرایی در ادبیات فارسی
  • فرشته رستمی* صفحات 49-70

    این نوشتار می کوشد روش متن شناسیک نظریه دریافت را از دیدگاه آیزر در رمان «دل فولاد»(1369) نوشته منیرو روانی پور(1333) جستجو کند.

    پیش خواست آغازین نوشتار این است که دریافته شود، خواندن این متن در سال انتشار آن، چه تفاوتهای معنایی را در مقایسه با خواندن آن در سالهای اخیر داراست . این پژوهش در مسیر ارزیابی رمان به این دستاورد رسیده است که غیر از مفهوم که خوانش چیره سال (1369) بوده است ، در سال (1389) می توان ردپای ،« جنگ » معناهای دیگری را در این رمان دید . معناهایی مانند زن نویسنده، دیکتاتورهای فردی و « افق انتظار » ، عرفی جامعه، تاریخ قدرت و غیره . همچنین می توان در لابه لای این رمان جامعه را در این فاصله 20 ساله بازنگری کرد.

    جستار پیش رو بر پایه رو ش توصیفی -تحلیلی شکل گرفته و به شیوه تحقیق پرداخته « دل فولاد » کتابخانه ای انجام شده است . از آنجا که تاکنون با این شیوه به رمان « خواننده محوری » و « معناآفرینی » نشده، امید است این گزارش بتواند گامی در راه بردارد

    کلیدواژگان: نظریه دریافت ادبی، داستان، منیرو روانی پور، دل فولاد، ولفگانگ آیزر، افق انتظار جامعه
  • علیرضا شادآرام، فرهاد درودگریان* صفحات 71-90

    به علی رغم افتراق در برخی نکات، « ویس و رامین » و « تریستان و ایزوت » دو داستان شباهتهای زیادی دارند. افسانه سلتی 1 تریستان و ایزوت 2، که حدود ا یکصد سال پس از ویس و رامین به نظم درآمده است از مهمترین شاهکارهای ادب عاشقانه مغرب زمین به شمار است. با توجه به اینکه هر دو اثر در شرق و غرب از الگوهای اولیه و مهم داستانهای عاشقانه پس از خود هستند در این مقاله کوشش شده است با توجه به روش پژوهشی تحلیلی- تطبیقی، وجوه اشتراک و افتراق ادبیات و فرهنگ دو سرزمین در خلال بررسی این دو متن تبیین شود. برای این منظور پس از بررسی ماخذ اولیه داستان تریستان و ایزوت و برشمردن اشتراکات آن با ویس و رامین، دو داستان از حیث موارد ساختاری و محتوایی بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: ویس و رامین، تریستان و ایزوت، مقایسه افسانه های عاشقانه، تحلیل ادبیات تطبیقی، ادبیات کلاسیک فارسی
  • اکبر شامیان ساروکلانی، مریم رضایی اول* صفحات 91-110

    یکی از نقش آفرینان است که در شاهنامه فردوسی بارها از آن نام برده شده و « شیر » مضامین و بنمایه هایی را به خود اختصاص داده است. روشن است که همه مضامین مربوط به شیر از شاهنامه بر نمی آید و استقصای تام دراین باره بدون بررسی دیگر منظومه های حماسی، که پس از شاهنامه سروده شده اند، ممکن نیست. بررسی شاهنامه و ده منظومه ،« شیر » برای درک همه مضامین و اشارات مربوط به حماسی پس از آن (بانوگشسپ نامه، برزونامه، بهمن نامه، جهانگیرنامه، سامنامه، شهریارنامه، فرامرزنامه، کک کوهزاد، کوش نامه و گرشاسپ نامه) ضروری می نمود که این مقاله پس از بررسی آنها مهمترین بنمایه های اساطیری- حماسی و آیینی این جانور را استخراج، طبقه بندی و تحلیل کرده. این بنمایه ها عبارت است از: شیر کپی، شیر سپاهی، چرم شیر و رزم افزار، توتم شیر، شیراوژنی، پیکرینگی شیر، آیین شیرپرستی، نگهبانی از دخمه و گنج، طلسم شیر، تعابیر نجومی شیر، کودک و شیر.

    کلیدواژگان: شیر و حماسه های ایرانی، شاهنامه فردوسی، منظومه های حماسی، ادبیات حماسی ایران
  • محمد فولادی، منصور ابراهیمی صفحات 111-132

    در این مقاله عناصرطبیعت دراشعار دو تن از شاعران مهم سبک خراسانی، عنصری بلخی و منوچهری دامغانی بررسی شده است. برای این کار ابتدا این عناصر در اشعار عنصری، براساس ده مدخل و با تاکید بر عنصر گیاهان و جانوران، تعریف، و براساس نرم افزار آماری spss استخراج وتحلیل آماری، و سپس این عناصر با اشعار منوچهری مقایسه شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که تقریبا در همه ابیات منوچهری و عمده ابیات عنصری دست کم یکی از عناصر طبیعت هست و این امر اهتمام ویژه این شاعران را به طبیعت و محی طزیست نشان میدهد. گلها و گیاهان و پرندگان و جانوران نیز بازتاب گسترده ای در شعر این شاعران دارد. در میان پرندگان، بلبل در شعر هر دو شاعر بسامد بیشتری دارد ولی پرندگان در شعر منوچهری از تنوع بیشتری برخوردار است. در میان حیوانات اهلی نیز اسب و پیل و شتر و در میان حیوانات غیر اهلی شیر، بیشترین کاربرد را دارد که در متن مقاله به تحلیل این کاربردها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شعر فارسی کلاسیک، سبک خراسانی، شعر عنصری بلخی، شعر منوچهری دامغانی، عناصر طبیعت در اشعار فارسی
  • غلامرضا مستعلی پارسا، نسرین سیدزاده* صفحات 133-147

    این مقاله بحثی است درباره مقوله زبانی قید با توجه به آرای برخی دستوریان . بدین منظور نخست تعاریف گوناگون در باب قید ارائه، و سپس جامعترین آن آورده شده است؛ آن گاه تفاوت قید و متمم قیدی مورد بررسی قرار گرفته، جایگاه ظهور آن با توجه به ظرفیت افعال نشان داده شده است. پس از بررسی ساختمان قید، اختلاف آرای دستورنویسان درباره حرف ربط یا پیوند بودن برخی از عناصر زبانی از قبیل «در صورتی که، از آنجایی که، اگر و...» مورد بررسی قرار گرفته و با ارائه دلایلی حرف ربط بودن این عناصر رد شده است.

    کلیدواژگان: قید در جمله، جمله واره قیدی، زبان فارسی، دستور زبان فارسی
  • سید علی اصغر میرباقری فرد، معصومه محمدی* صفحات 149-166

    کلام نوعی ارتباط است که تا کنون از زوایای گوناگون بررسی و توصیف شده است. دانش هایی چون زبانشناسی، دستور، معناشناسی، کاربرد شناسی و... هر کدام به تحلیل و توصیف این پدیده پرداخته اند. علوم بلاغی اگر چه با انگیزه تبیین و اثبات اعجاز قرآن تدوین شد، با گسترش دامنه موضوعات آن، به یکی از ابزارهای مهم اهل ادب برای تبیین ظرافت های کلام ادبی تبدیل شد. علم معانی یکی از شاخ ه های اصلی بلاغت است که با بسط ظرافت ها و تکمیل و تدقیق زاویه نگرش این علم می توان به نتایجی برای نقد و تحلیل زبان متون دست یافت؛کلام چه به صورت نوشتار چه به صورت گفتار، در بردارنده اجزایی است که در علم معانی در واحد جمله بررسی می شود. از دیدگاه این علم، کلام به خبر و انشاء تقسیم می شود، انشاء از مباحث مهم این علم است که نقش اساسی در فراهم کردن زمینه ارتباط متکلم و مخاطب ایفا می کند. پرسش از اقسام پنج گانه انشاست که با پذیرش معانی ثانوی متنوع، متکلم را در رسیدن به مقصود یاری می رساند. همین امر آن را به عنوان مهم ترین و کارآمدترین جمله در انتقال معانی، تعلیم و بیان تجربیات عارفانه، در آثار عی نالقضات معرفی کرده است. این مقاله بر آن است که با توجه به ویژگ ی های بلاغی پرسش نقش آن را در تقویت ارکان ارتباط، تاثیر و بلاغت آثار فارسی عین القضات همدانی بررسی و تبیین کند.

    کلیدواژگان: علم معانی، انشاء، پرسش، مخاطب، متکلم، عین القضات همدانی
  • علیرضا نبی لو* صفحات 167-191

    در این مقاله چهار داستان سیاوش و سودابه از ادبیات ایرانی، کوناله و تیشیرک شیتا از ادبیات ختنی، یوسف و زلیخا از ادبیات سامی و فدر و هیپولیت از ادبیات غربی برای تحلیل انتخاب، و مطابق الگوی تحلیل روایی تودوروف بررسی شده است . در هر چهار داستان به قضیه ها و گزاره های اصلی و فرعی یکسانی می توان رسید؛ یعنی تمام حوادث پیرامون سه شخصیت پیش می آید و در هر چهار داستان، زن شاه به پسر دل می بندد ولی پسر به شاه، وفادار م ی ماند و از عشق زن سر باز م ی زند و مورد اتهام قرار می گیرد و سرانجام، واقعیت آشکار می شود. گزاره های این داستانها از نهاد، کشش و صفت یکسانی پدید آمده، و در هر چهار داستان عینا تکرار شده است؛ ه م چنین با توچه به دیدگاه تودوروف، وجوه پنجگانه اخباری، الزامی، تمنایی، شرطی و پیش بین در این چهار داستان بررسی شده است و این امر بر مشابهت ساختار روایی داستانها تاکید بیشتری می کند.

    کلیدواژگان: نظریه تودوروف، نقد ساختاری، ادبیات مقایسه ای، داستان سودابه و سیاوش، کوناله و تیشیرک شیتا، داستان یوسف و زلیخا، داستان فدر وهیپولیت
|
  • Mahboobeh Khorasani, Katayun Mazdapour, Tayyebeh Zunubi* Pages 9-29

    This article, with the structural analysis of deceits and tricks of women in the stories of A Thousand and One Nights, tries to study their specialties and then responds to the problems propounded in this field such as structure of the stories, manner and results of actions and desires of those deceits. Basis of the current work has been the book ‘Morphology of Fairytales’ and application of its pattern in the books such as a ‘Prelude on Morphology of A thousand and One Nights’. As it was felt initially that tricks of deceitful women of A thousand and One Nights are merely a reaction i.e. fraudulences take place in response to inequalities, exercising of authorities etc… But, the current research has distinguished that the reactionary movements take place from fraudulent whose number is 64 which is against the 69 proposed reactions. The remarkable point is that in most of the cases i.e. 54 times reactionary movements are justifiable and successful.

    Keywords: Literary Criticism_Morphology in Stories of A thousandand One Nights_Women Deceit in Persian Literature
  • Structural Comparison of Two proverbial Narratives from Masnavi and Elahi Nameh / (Requesting to Christ by his Companions to Make Skeleton Alive)
    Maryam Khalili Jehantigh* Pages 31-48

    Jalal Uddin Mohammad Maulavi, for presenting his exalted spiritual teachings, applied allegorical/proverbial narrations so that he could make deep messages and difficult Masnavi easier and identical for his audiences. For that matter, he most often looks for stories that have precedence in peoples’ minds but from the source of the story, he constructs his own narrative containing his messages. He was also intelligently impressive in narration and often employed the narrative elements, suitable with narrative capacities, in competition with modern story writing. In this research, with comparative methods, the narrative elements of two anecdotes of Masnavi and Elahinameh of Attar “requesting to Christ by his companion to make skeleton alive” have been studied with the aim to highlight strength and weakness of each of these anecdotes and to analyze the manners of utilizing elements such as plan and plot, characters, discourse, angle, stagemanagement, place and time, casting difficulties, resolving difficulties and narrative themes in the forms of comparison.

    Keywords: Masnavi of Maulavi, Adverbial Narratives in Literature, Elahinameh of Attar, Narration in Persian Literature
  • Fareshteh Rostami* Pages 49-70

    This paper tries to find out textual methodology of perception theory in the novel “Del-e-Fulad (1369) of Maniro Ravanipour. Presumably, the aim is to know the significant difference between reading this text in its year of publication comparison to reading the same, years later. In the course of its assessment, the research found that apart from purport “war” that prevailed in 1990, an imprint of other meanings could be seen in this novel in 2010. Purports such as woman writer, individual and temporal dictatorships, society, power history etc and comprehensive “anticipated horizon” can be examined in the folds of this novel during the time span of about two decades. The proposed paper is based on descriptive-analytical method as well as library studies. Since, this method was not applied for “Del-e- Fulad” so far, it is believed that the proposed report could prove effective in the way of making it “creative” and “reading-centric”.

    Keywords: Theory of Literary Perceptions, Stories, Maniro Ravanipour, Del-e-Fulad, Wolfgang, Comprehensive Anticipated Horizon
  • Alireza Shadaram, Farhad Doroodgryan* Pages 71-90

    Two anecdotes “Tristan and Iseult” and “Vis and Ramin”, despite some varying points, have much similarities. The fiction “Tristan and Iseult” that was written about a century after “Vis and Ramin” is considered the masterpiece of erotic literature in the western world. Since these two works are the primary and foremost love stories of the East and the West, this paper attempts to explain commonality and differences in literature and culture taking into account analyticalcomparative methods. For this purpose, after reviewing the origin of the story of “Tristan and Iseult” and counting its similarities with “Vis and Ramin”, the paper studies and analyzes the two works with respect to their structure and contents.

    Keywords: Vis, Ramin, Tristan, Iseult, Comparison of LoveFictions, Comparative Literary Analysis, Classical Persian Literature
  • Akbar Shamiyan Sarukalaei, Maryam Rezaeie avval* Pages 91-110

    ‘Lion’ is one of symbols of creation that has often mentioned in Shahnameh of Firdausi with varying topics and themes. It is evident that topics related to lion do not come from Shahnameh alone hence; its complete inquiry is not possible without reviewing other epical compositions followed Shahnameh. In order to understand all topics and indications related to lion, it is necessary to study Shahnamed and 10 other epical compositions (such as Gashesp Nameh, Borzunameh, Bahman Nameh, Jahangir Nameh, Sam Nameh, Shehryar Nameh, Faramarz Nameh, Kak Kuhzad, Kush Nameh and Girshasp Nameh). After reviewing them, this paper has extracted, classified and made an analysis of the most important mythological-epical and ceremonial themes of this animal. These themes include kepi lion, soldier lion, lion leather and fighting tool, totem lion, portrait lion, and rules of lion worshipping, guardian of tomb and treasure, magic lion, astrological explications of lion, child and lion.

    Keywords: Lion, Iranian Epics, Ferdousi’s Shahnameh, EpicalCompositions, Iranian Epical Literature
  • Mohammad Foladi, Mansoor Ebrahimi Pages 111-132

    The current article tries to study the natural elements mentioned in the poems of two important poets of Khorasani style i.e. Unsuri Balkhi and Manuchehri Damghani. For that matter, first, those elements in the poems of Unseri were defined based on ten ingresses and with an emphasis on plants and animals and then with the help of SPSS software these were extracted, analyzed and compared with the elements in the poems of Manuchehri. Results show that almost all literature of Manuchehri and Unsuri contain at least one natural element which is indicator of a particular emphasis of these two poets on nature and environment. Flowers, plants, birds and animals have been reflected widely in their poems. Among birds, although nightingale often reflected in the poems of these two poets but birds are more common in the works of Manuchehri. Among domesticated animals, horse, elephant and camel and among undomesticated animals, tigers have applied most that have been analyzed by the current paper.

    Keywords: Classical Persian Poetry, Khorasani Style, Poems ofUnseri Balkhi, Poems of Manuchehri Damghani, NaturalElements in Persian Poetry
  • Gholamreza Mastali Parsa, Nasrin Seyedzadeh Pages 133-147

    This article discusses about lingual adverbial subject with due attention to some of the grammatical views. For that matter, first, the paper presents various definitions about adverb and then it assesses the most comprehensive ones. Consequently, adverb and adverbial supplements studied and their place of emergence have been indicated with respect to verbal capacities. After the review of adverbial structure, conflicting views of grammarians about conjunction or connection of some of the lingual elements such as “in case”, “since”, “if” etc… studied and were rejected by presenting reasons of these elements being conjunctive.

    Keywords: Adverb in Sentence, Adverbial sentence, PersianLanguage, Persian Language Grammar
  • Seyed Aliasghar Mirbagheri Fard, Maasumeh Mohammadi* Pages 149-166

    Discourse is a kind of communication that has so far been studied and described from various angles. Knowledge such as linguistics, grammar, semantics, usage each has analyzed and discussed this phenomenon. Science of eloquence, although, compiled with the intention of explaining and verifying Qur’anic miracles however; with the expansion of topics, it transformed as one of the important tools of literary figures for explaining the literary elegance. Semantics is one of the actual branches of eloquence that with the spread of elegance and accomplishment of outlook of this science could acquire result for the criticism and the analysis of lingual texts. Whether in the form of writing or words, discourse possesses ingredients that in semantics are studied in a single sentence. According to this science, discourse is divided into information and composition. Here, the composition plays fundamental role in providing ground for speaker and audience. Question is from five-dimensional types of composition that by relying on second meaning helps the speaker reach to his target. The same aspect introduces it as the most important and effective sentence in transferring meaning, teaching and describing spiritual experiences in the works of Ayn-al-Quzat. Taking into account the features of eloquence and their role in strengthening communicative elements, the current article tries to study and explain the impacts and eloquence in the Persian works of Ayn-al-Quzat Hamadani.

    Keywords: Semantics, Composition, Question, Audience, Speaker, Ayn-al-Quzat Hamadani
  • Alireza Nabiloo* Pages 167-191

     In this article, four anecdotes i.e. Siyavush and Sodabeh from Persian literature, Konaleh and Tishirak Tshita from Scythian literature, Yousef and Zulekha from Semitic literature and Phedre and Hippolyte from western literature selected and have been studied based on the content analysis of Todorov. In all these four anecdotes, actual and incidental circumstances and proposition can be reached in the similar fashion. In other words, all peripheral incidents show three personalities and in each of these anecdotes, queen falls in love with a boy but the boy remains faithful to the king, uncovers woman’s love and charged with and at last, the fact is revealed. The propositions of these stories emerge identical with the situation, traction and adjective. With reference to the viewpoints of Todorov, existence of five-dimensional aspects i.e. predictive, prerequisite, supplicating, conditional and foresighted have been studied in these four stories and these matters emphasize more on the similarity of permissible structure of the stories.

    Keywords: Theory of Todorov, Structural Criticism, ComparativeLiterature, Story of Siyavush, Sodabeh, Story ofKonaleh, Tishirak Tshita, Story of Yousef, Zulekha, Story of Pherde, Hippolyte