فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 27 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صفایی، علی احمدی* صفحات 9-36

    در این مقاله قصد نگارندگان این است که ضمن بیان مبانی فکری شعر سیاه در غرب و بیان مناسبتهای آن با مکتبهایی همچون مکتب باروک، رمان گوتیک، گروتسک، ابسوردیته و... عناصر زیرساختی شعر سیاه را در شعر معاصر فارسی، که عمدتا شامل برخی از نظریات فلسفی و نیز اوضاع اجتماعی و تاریخ سیاسی درهم تنیده شده ای است، گذرا تبیین کنند و جلوه های گوناگون این نوع شعر را در آثار فروغ فرخزاد و نصرت رحمانی نشان دهند و تا حد امکان به مقایسه آنها بپردازند. با شیوه تحلیل توصیفی تطبیقی در خواهیم یافت که اشعار - فروغ و رحمانی از جهت دربرداشتن مفاهیمی همانند 1- اندوه 2- شکست 3- ناامیدی 4 ظلمت/شب 5- تنهایی 6- سخنان هنجار ستیزانه عقیدتی 7- سخن از کامجویی جسمانی نظیر هم است و در اموری نیز با هم متفاوت است که عبارت است از: 1- اختلاف در انگیزه تلخکامی 2- استنباط متفاوت از عشق 3- شیوه های گوناگون بیان طنز 4- تفاوت در تصویر سازی 5- تفاوت در روش ستیز با هنجارها.

    کلیدواژگان: شعر نصرت رحمانی، شعر فروغ فرخزاد، ادبیات معاصر فارسی، شعر سیاه درادبیات معاصر
  • قدرت الله طاهری* صفحات 37-58

    سطوح و کیفیت دینداری و دین ورزی، در همه ادیان توحیدی همواره محل بحث بوده و هست؛ از جمله اینکه حقیقت یک دین، چگونه در ساحات بیرونی و درونی زندگی باورمندان آن متجلی م ی شود؟ و شرایط درک ذات دین و وصول به عالیترین مر اتب ایمان کدام است؟ به منظور پاسخ گویی به این پرسشها ادیان الهی الگوهای قابل شناخت و متابعتی ارائه م ی کنند که تمام حقیقت آن دین، در وجود همین الگو و اسوه ها، تحقق عینی یافته و انتظارات حداکثری شارع دین، در شخصیت، منش، گفتار و کردار آنان به منصه ظهور رسیده است. بر پایه این اصل دینی، در فلسفه و ادبیات ساخته و پرداخته م ی شوند . « شهسواران ایمان » عرفانی، نمون ه های برتر تحت عنوان خود را در شخصیت تاریخی و مناقش ه برانگیز منصور « شهسوار ایمان » ، عطار نیشابوری حلاج از یک سو، و شخصیتهای ادبی مانند شیخ صنعان و عقلا مجانین ، از سوی دیگر، باز می یابد و در مقابل، سورن ک ی یرکگور، فیلسوف اگزیستانسیالیست و متاله مسیحی، می داند. آنچه این دو « شهسوار ایمان » ابراهیم خلیل (ع) را مصداق بارز و نمونه عینی اندیشمند را به یکدیگر نزدیک م ی کند، باور مشترک آنان در چگونگی وصول به آستانه گذشتن از امور » ، ایمان واقعی و شرایط کسب مقام شهسواری است؛ در نظرگاه آنان یگانه شرط دستیابی به مقام شامخ ایمان است؛ اموری که با « اساسی تعلق آفرین فردیت، هویت و ذات فرد درآمیخته و ترک آن به مثابه نفی خویشتن خویش است . در این پژوهش با رهیافتی تطبیقی و تاویلی اش تراکات فکری دو متفکر در این حوزه بررسی می شود.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، فلسفه غربی، شهسوار ایمان، عطار نیشابوری، سورن کی یرکگور
  • مهیار علوی مقدم، سحر سعادتی* صفحات 59-76

    در ادب فارسی بویژه ادبیات عرفانی، نگرشهای تاویلی، جایگاه ویژه ای دارد. در این میان، عین القضات همدانی نمونه برجسته این نگرشهای تاویلی است. آشکارترین ویژگی دیدگاه است. شاید به « تاویل » ادبی عین القضات، دریافت متمایز و خاص وی در باب مبحث جرات بتوان گفت در کل آثار منثور فارسی نمی توان فردی را یافت که تا این حد و با این و بررسی جزئیات آن پرداخته باشد. عین القضات تقریبا در تمامی « تاویل » گستردگی به آثارش بر این است که به تاویل آنچه به زبان رمز بیان شده است، بپردازد و به بیان چگونگی فهم درست اهتمام دارد. وی افقهای تازه ای در تاویل بیان می کند که در نوع خود بسیار بی نظیر است. این مقاله می کوشد به بررسی جایگاه عین القضات همدانی در جستارها یهرمنوتیکی درعرصه های رایج هرمنوتیکی مانند فهم متن، رابطه لفظ ومعنا، لذت متن، تک معنایی وچندگانگی معنایی بپردازد وبه دور از کژروی و افرا طگرایی و خلط مباحث، پیوند او را با مباحث هرمنوتیکی، که درده ه های اخیر به رویکردی گسترده در فهم دانشهای بشری تبدیل شده است بیان کند و به این پرسش اساسی پاسخ دهد که آیا می توان نگرشهای سنتی نویسنده ای ژرف اندیش را که حدود هزارسال پیش می زیست در چارچوب نظریه پردازی هرمنوتیکی نوین ورویکردهای جدید نقد ادبی جای داد وتعمیم وبازسازی کرد یا نه. کلید و اژه ها: هرمنوتیک وفهم متن، لفظ و معنا در ادبیات، تک معنایی و چندمعنایی ، عین القضات همدانی.

  • فرزاد قائمی* صفحات 77-100

    بستری انسانشناختی دارد که اثر ادبی یا برخی بنمایه های آن را به « نقد اسطوره ای » ژرف ساخت که ن الگویی آن تاویل م ی کند. در این جستار با روش تحقیق کیفی و بر اساس رویکرد نقد اسطوره ای (با گرایش کهن الگویی) به تحلیل داستان کیخسرو در شاهنامه پرداخته، و سعی شده است چرخه تغییرات اسطوره او بر اساس این رویکرد تفسیر شود. از این دیدگاه، کیخسرو، شاه - موبد فرهمند کیانی ، نموداری متعالی و آرمانی از است که وجود نمادینگی عنصر آب و اسطوره تعمید، قدرت « قهرمان » کهن الگوی برکت بخشی و بازگرداندن با ران و سبزی به طبیعت در اختیار داشتن جام پیشگویی کننده، گذر از آزمونهای تشرف، نبرد با افراسیاب، که تکراری از نمونه ازلی رویارویی خیر و شر است و محو شدن نمادین او، که متضمن مفهوم بازگشت ابدی است ، اجزای ساختاری اسطوره او « مرگ و تولد دوباره » وی و از نمودهای کهن الگوی را تشکیل داده است . درباره ژرف ساخت که ن الگویی این داستان م ی توان گفت کیخسرو نخستین » که از ،« روز بزرگ کی هانی » حماسه ایرانی است که در پایان یک « انسان کامل » کیومرث) آغاز شده است ، تاریخ اساطیری ایران را به حقیقتی نظام مند و) « انسان تکراری از چرخه آفرینش کی هانی تبدیل می کند

    کلیدواژگان: کیخسرو در شاهنامه، شاهنامه فردوسی، کهن الگو در ادبیات فارسی، نقداسطوره ای
  • حسینعلی قبادی، سعید بزرگ بیگدلی، ناصر نیکوبخت، باسل ادناوی* صفحات 101-120

    از آنجا که عشق، شیرازه اندیشه و نظام معرفتی مولوی را شکل می دهد و ظهور و بروز هر خطاب و اظهاری در آثار مولوی بر پایه عشق بنا نهاده شده است در این جستار، تحلیل ارتباط جهان درون و جهان برون در مثنوی نیز بر مدار نگاه خالق آن درباره عشق صورت می گیرد. این نگاه بر این فرض استوار است که عشق در نظرمولوی، برزخ میان جهان درون و جهان برون است و آنچه آن را در قالب تعبیرات و اصطلاحاتی مانند تناظر آفاق و انفس، شهود و غیب، ظهور و بطون، عین و ذهن، ملک و ملکوت، خاک و افلاک، جسم و روح و... می خوانند از دیدگاه آفریدگار مثنوی به عشق و جلوه و مظهری از آن وابسته است . بر اساس این نگاه، دوست داشتن و عشق خداوند به شناخته شد ن، انگیزه حرکتی ایجادی شده است که به موجب آن، صورت از بی صورتی، متناهی از نامتناهی و ابد از ازل بیرون آمده و شاید بتوان گفت کل آفرینش خلق محقق شده است. این پژوهش، می کوشد تا جلوه هایی از این باور را در مثنوی مولوی بکاود و آن را تبیین کند . روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که با توجه به عنوان و اقتضائات تحقیق با رهیافت هرمنوتیک بخشهایی از متن مثنوی تاویل و تحلیل شده است. اجمالا نتیجه پژوهش نشان می دهد ذیل باور عمومی عارفان مبنی بر اینکه انسان آیینه حق و خلیفه خداست در نظر مولوی، عشق در وجود آدمی، بسان برزخی می ماند که اندیشه را به عرصه ظهور و بیان می کشاند. بدین ترتیب می توان عشق را از دیدگاه هستی شناسی همچون آیینه ای دانست که بودهای آن جهانی را در نمودهای این جهانی منعکس می سازد.

    کلیدواژگان: عشق در مثنوی مولانا، جهان درون در مثنوی، جهان برون در مثنوی، برزخیت، مثنوی معنوی، جلال الدین مولوی
  • علیرضا نبی لو* صفحات 121-150

    مولوی یکی از شاعران نظری هپرداز ادب فارسی است که آثارش- بویژه کلیات شمس و مثنوی- سرشار از دیدگاه های نقادانه است. در این مقاله، دیدگاه های زبانی و ادبی او مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش با تکیه بر نظریه های نقد ادبی معاصر خصوصا نظریه ارتباط رومن یاکوبسن انجام شده است. تحلیل عناصر اصلی ارتباط یعنی اوصاف و ویژگی های زبان، پیام (شعر)، فرستنده (شاعر) و گیرنده (مخاطب) در اشعار مولوی، محور اصلی مقاله را تشکیل داده و هر کدام از این عناصر به بخشهای جزئی تری تقسیم شده است. برای مشخص شدن جایگاه نظریات مولوی در دوره معاصر به مقایسه اجمالی دیدگاه های او با برخی از مکاتب و نظریه های نقد ادبی پرداخته شده که از مهمترین آنها نقد نو، فرمالیست ها، ساختارگرایان و طرفداران نظریه های معطوف به خواننده است. خواننده توانا و مبتدی، فعال و منفعل، همپیوندی عینی، انسجام شکل و محتوای شعر، رابطه ذهن و زبان، ارتباط دال و مدلول، رمزگان زبان و... از مباحث مشترک مولانا و این مکاتب است.

    کلیدواژگان: دیدگاه زبانی مولانا، نظریه ادبی و مولانا، ویژگی های سخن مثنوی، ادبیات فارسی کلاسیک
  • هادی یاوری* صفحات 151-172

    دوره های گذار در ترسیم دقیق سیر تاریخ ادبیات و تعیین علل تغییر انواع ادبی و ذوق ادبی اهمیت بسیار دارد. در تاریخ ادبیات داستانی ایرانی، یکی از این دوره های مهم گذر، دوران گذار از قصه بلند سنتی (رمانس) به رمان است. در این مقاله، ضمن نگاه به اولین رمانگونه هایی که در ادبیات فارسی پدید آمده است، به بررسی علل تکوین این آثار مرحله گذار پرداخته و نشان داده شده است که چگونه مجموعه عواملی که در پیوند با دربار ناصرالدینشاه قاجار بود، هرچند از جهاتی موجبات کندی این تغییر را به وجود آورد، نهایتا در شکلگیری جریان تغییر سمت و سوی ادبیات داستانی به سوی عصر رمان موثر بود؛ چنانکه م یتوان دربار ناصری را محمل گذر از قصه سنتی به عصر رمان دانست.

    کلیدواژگان: دوران قاجار و ادبیات، قصه بلند سنتی (رمانس)، رمان در دوره معاصر، دربار ناصرالدینشاه قاجار، ادبیات معاصر فارسی
|
  • Ali Safaee, Ali Ahmadi* Pages 9-36

    This paper intends to elaborate the basic thought frameworks of dark poetry in the west and declare its links with schools such as the Baroque, gothic novel, grotesque, absurd e.g. .Then the sub-structural elements of dark poetry in contemporary Persian poetry- which in majority of cases include some philosophical ideas and also interweaves the social and political historical situation- are surveyed in brief. Following this, the variety of this type of poetry as manifested in both Forogh Farokzad and Nosrat Rahmani's poetry are shown by making a comparison. Through the descriptive-comparative analysis method I realized that these poets are similar due to bearing concepts such as 1)grief, 2) failure 3)disappointment 4)darkness 5)loneliness 6) doctrinal abnormal words 7)mention of physical pleasure. There are however some differences between them, as followed: 1) difference in motive for bitterness 2) different understanding on love 3) different methods for expression of humor 4)difference in creating images and finally 5)difference in fight against the norms.

    Keywords: Nosrat Rahmani's poetry, Forogh Farokhzad's poetry, contemporary Persian literature, dark poetry incontemporary literature
  • Ghodratollah Taheri* Pages 37-58

    The extent and quality of religiosity and belief in faith has always been a controversial issue discussed in monotheistic religions. For instance how does the truth of religion manifest within the inner and outer appearance of a follower's life? And what are the circumstances for the comprehension of religion's essence and approaching the highest ranks of faith? The divine religions offer recognizable patterns which can be followed for answering such questions. All the truth of any certain religion has become concretely materialized through the existence of such patterns and the highest expectations of religious legislator has been manifested through their personality, temperament, words and deeds. Based on this religious discipline, superior examples entitled as "knight of Faith" have been created in philosophy and mystical literature. Attar Neishabouri finds his "knight of faith" in the historical and most controversial character known as "Mansoor Halaj" on one hand and literary figures such as Sheikh Son'an and Oghala Majanin on the other hand. On the opposite side, Soren Kierkegaard, the existentialist philosopher and Christian theologian, cl aims Abraham to be the vivid instance and concrete example of "knight of faith". These two scholars are closely attached because of their shared belief in approaching the threshold of real faith and conditions for earning the rank of the knight. In their views, "forbearing major issues which cause attachment" is the sole and exclusive condition for approaching the high and lofty rank of faith. Such issues are intermingled with a person's individuality, identity and nature and their abandonment equals with self negation. This study surveys the shared thoughts of these two intellectuals through a comparative and interpretative approach.

    Keywords: Islamic mysticism, western philosophy, knight of faith, Attar Neishabouri, Soren Kierkegaard
  • Mahyar Alavi Moghadam, Sahar Sa'adati* Pages 59-76

    Interpretative approaches bear a unique status in Persian literature; particularly in mystical literature. Einol Qozat-e-Hamedani is a prominent example of such interpretative approaches. The most vivid literary feature of Einol Qozat is his unique perception about an issue known as "paraphrase". It can be said that in Persian prose, no one has ever discussed "paraphrase" to this extent and in such detail before; except Einol Qozat. The major concern of Hamedani in most of his works is to interpret and paraphrase whatever that has been expressed in a coded language and explain how it can be appropriately understood. He enjoys exclusive and fresh horizons in paraphrase and interpretation which are stunning. This article tries to discuss Einol Qozat-e-Hamedani's position in hermeneutic queries; in the common hermeneutic fields such as text comprehension, text pleasure, connection between word and meaning, single-meaning and multi-meanings. Further on it intends to express his link and association with hermeneutics discussions- which has turned into an extended and developed approach in understanding humanistic knowledge in the last decades- away from any aberrations and exaggeration, answering this basic question; can the traditional opinions of a deeply thought author who lived a thousand years ago be adapted and reconstructed in the framework of modern hermeneutical theories and modern literary criticism approaches?

    Keywords: hermeneutics, text comprehension, word, meaningin literature, single meaning, multi-meaning, EinolQozat Hamedani
  • Farzad Ghaemi* Pages 77-100

    "Mythological criticism" bears an anthropological base which interprets and paraphrases a literary work or some of its themes through to the in-depth structure of its archetype. In this study the story of Keikhosrow in Shahnameh is surveyed within the qualitative research method based on mythological criticism (with tendency and emphasize on archetype). The researcher has tried to interpret the alteration sequence of his myth regarding this approach. According to this approach, Keikhosrow, king and the glorious Kiani priest, is a lofty and ideal symptom of the "hero" archetype. The building blocks of his myths are: the symbolic being of water as an element and the myth of baptism, the power of granting blessing and remand of rain and greenery to nature, being in possession of the prediction cup, passing through the honorary trials to God's salvation, battle with Afrasiab, which is a repetition of the eternal sample of the battle between good and evil and its symbolic disappearance implying his eternal return and is one of the symbols of the archetype of "death and rebirth". The in-depth structure related to the archetype of this story seems to be; Keikhsrow is the "perfect human" of the Iranian epic at the end of " a great cosmic day"- which started from the "first human" ( Kiomarss); turning the mythological history of Iran to a repetitive and systematic truth about the cosmological circle of creation.

    Keywords: Keikhosrow in Shahnameh, Shahnameh by Ferdowsi, archetype in Persian literature, mythological criticism
  • Hossein Ali Ghobadi, Saeed Bozorg Bigdeli, Nasser Nikoobakht, Bassel Adnavi* Pages 101-120

    Since love forms the core intellection and wisdom system of Mowlavi, all ideas and addresses expressed in Moulawi's works is made based on love. For this reason, analysis of the connection between the inner and outer world in Massnavi is also done regarding the attitude that Mowlavi- as the creator of the work- had on love. According to this approach, love for Moulawi is like the purgatory world between the inner and outer world. In this respect according to Mowlavi, issues interpreted in terms and expressions such as the correspondence of countries ad people, intuition and the unseen, appearance and interior, abstract and concrete, territory and heavenly kingdom, earth and sky, body and soul etc all depend on love and one of its manifestations. Based on this view, love and God's fondness and love for recognition has become the motivation for a movement due to which everything has become absolutely concrete from abstract – finite has raised from the infinite, form from inform, and eternity from preexistence- and therefore maybe it could be claimed that the entire creation has appeared in this manner. This research intends to discover some manifestations of such belief in Massnavi written by Moulawi and further on elaborate it. The research method is descriptive- analytic, and by considering the title and the demands of the study, it has utilized the hermeneutics approach for the interpretation and paraphrase parts of Massnavi's text. In brief the outcome of the study shows that in line with the common belief of mystics who claims that humankind is the mirror of truth and God's representative, Mowlavi believes that love in mankind is like a purgatory which draws thought towards the domain of manifestation and expression. Therefore from an ontological point of view, love is like a mirror which reflects the beings of the other world within appeals and representations of this world.

    Keywords: love in Rumi's Massnavi, the inner world in Massnavi, outer world in Massnavi, purgatory, Massnavi Ma'anavi, Jalae-edin Mowlavi
  • Alireza Nabilou* Pages 121-150

    Mowlavi is a theoretician poet in Persian literature whose worksespecially Koliat-e-Shams and Massnavi- are enriched with critical views. In this paper Mowlavi's linguistic and literary views are discussed. This research was carried out by relying on contemporary literary criticism theories, particularly Roman Jakobson's Theory of Communication. The analysis of the major elements of communication, meaning the language's features and characteristics, message (poetry), sender (poet) and receiver (addressee) in Mowlavi's poetry construct the basis axis of this paper while each of these elements is divided into smaller components. In order to identify the position of Mowlavi's theories in the contemporary era, his standpoints have been compared with some other schools and literary criticism theories in brief. Among them the most prominent ones include; new criticism, formalisms, structuralisms, and supporters of reader-response theories. The capable reader versus the novice reader, active and inactive, concrete union, cohesion of poetry's form and content, relation between mind and language, link between signified and signifier, language codes etc are among the common discussions of the mentioned schools with Mowlavi's ideas

    Keywords: linguistic standpoint of Mowlana, literary point of viewand Mowlana, Massnavi's speech features, classic Persianliterature
  • Haadi Yavari* Pages 151-172

    The transition eras are quite significant in the precise depiction of the process of literature history and defining causes and reasons for change in literary genres and also the literary taste. In the Iranian history of literary fiction, transition from the long traditional story (romance) to novel is among the most prominent transitional periods. This paper reviews the early works similar to novel created in the Persian literature, then surveys reasons leading to the creation of the works written during the transition era, showing how the series of factors related to the court of Naser-edin Shah Qajar, although made this change slow, was ultimately influential in forming the direction of this change in the path of literary fiction towards the novel era. As a matter of fact it can be said that the Naseri court was the transitional path from the traditional story towards the novel era.

    Keywords: Qajar era, literature, traditional long story (romance), novel in the contemporary era, Naser-edin Shah Qajar court, contemporary Persian literature