فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 21 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد اصغری* صفحات 9-22

    «سیلان ذهن» یکی از روش های نو روایت داستان است که بطور ویژه در سده اخیر مورد توجه و اقبال داستان نویسان واقع شده است. این روش در حال حاضر، یکی از مهمترین روش های روایت داستانها و رمانهای روانشناختی است اما برخلاف تصوری که ممکن است در برخی خوانندگان مقاله ایجاد شود این روش با روش های «نجوای درون» و «تحلیل روانی» متفاوت است. در واقع نخستین شکل داستانهای روانشناختی یا سرآغاز ظهور چنین داستانهایی در قالب «نجوای درون» بوده که این البته بتدریج گسترش یافته و در داستان و رمان مدرن به صورت روش مورد بحث ما درآمده است. در این مقاله تلاش می شود تا ضمن تعریف دقیق این تکنیک، روش ها و ویژگی های مختلف آن و نیز پایه ها و اصول روانشناختی آن به علاقه مندان تقدیم شود.

    کلیدواژگان: تکنیک روایی، سیلان ذهن، خودآگاه و ناخودآگاه، داستانسرایی مدرن
  • غلامرضا رحمدل*، سهیلا فرهنگی صفحات 23-44

    مطالعه میان رشته ای (Interdisciplinary study) که دردهه های اخیر در بسیاری از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی جهان مورد توجه جدی قرار گرفته، رویکردی است که در آن، پژوهشگران با ایجاد تعامل بین رشته های گوناگونی و پل زدن میان دو یا چند رشته مختلف، می کوشند تا برای دستیابی به حل مسائل به الگوی مناسبی دست یابند. هدف این مقاله آشنایی با رویکرد میان رشته ای و معرفی بعضی از گونه های پژوهشهای میان رشته ای است که با پژوهشهای ادبی مرتبط است. در این نوشتار، ضمن ارائه تعریف دقیقی از پژوهش میان رشته ای و بیان انواع آن در مطالعات ادبی، زمینه ها و علل گرایش به پژوهش میان رشته ای و مبانی این رویکرد مورد بررسی قرار می گیرد و نمونه هایی از آثاری معرفی و بررسی می شود که با چنین رویکردی به تحلیل متون ادب فارسی پرداخته اند. بررسی ها نشان می دهد که در دهه اخیر، تحلیل متون ادب فارسی با استفاده از این رویکردها گسترش چشمگیری یافته و موجب توجه و بازخوانی آثار ادب فارسی با نگاهی تازه شده است.

    کلیدواژگان: زبان ادبیات فارسی، پژوهش میان رشته ای، مطالعات ادبی جدید، تحلیل متون ادب فارسی
  • ابراهیم رنجبر* صفحات 45-68

    شاهنامه، اثری حماسی و حکمی، و متعلق به زمانی است که در کانون پربارترین زمانهای تلاقی فرهنگهای شرق و غرب در ایران قرار دارد. در این کتاب، حکمت و اساطیر و حماسه و تاریخ چنان در هم تنیده شده که اثری جاودانی و تحسین برانگیز به وجود آمده است. حکمت فردوسی را هم از مضمونهای داستانهای شاهنامه می توان استنباط کرد و هم از آنجا که به صورت پند های حکیمانه آشکار در پایان داستانها تجلی می کند. برخی از این داستانها به جنگهای افراسیاب مربوط است. افراسیاب در شاهنامه از دیدگاه حکمت، نماینده دو نیروی بالقوه شرانگیز مفطور در سرشت انسان، خشم و شهوت است. سیمای افراسیاب در آثار اساطیری و تاریخی مقرون به شر‍ و بدی است. خواه به همین دلیل و خواه به دلیل اینکه فردوسی در گزارش شخصیت او در نمایش بدی ها و شرانگیزی ها مبالغه کرده باشد، نتیجه این است که او در شاهنامه شرانگیزترین شخصیت انیرانی است که گسترده ترین جنگ را علیه ایران به راه می اندازد. در این نوشته برای نشان دادن اینکه او نماینده دو نیروی خشم و شهوت است، سیمای او چنانکه در متون تاریخی و اساطیری انعکاس یافته با آنچه در شاهنامه آمده، مقایسه، و پندارها و گفتارها و کردارهای او، که همه در دشمنی با ایران و آمیخته با شر و فساد است در شاهنامه بررسی شده است.

    کلیدواژگان: سیمای افراسیاب، شاهنامه، فردوسی، اسطوره و حماسه در شاهنامه
  • مجید سرمدی*، محمود شیخ صفحات 69-88

    این مقاله با هدف تبیین شیوه تفسیری میبدی و با تمرکز بر داستان زندگی موسی(ع) در قرآن و کشف الاسرار به تقسیم بندی نوبت ثالثه تفسیر عرفانی او به دو بخش تاویل گونه ها و نکات و لطایف عرفانی می پردازد و سعی دارد با تکیه بر تحلیل شیوه میبدی در تفسیر و تاویل قرآن، دریچه ای را به سوی فهمی عمیق از تفاسیر عرفانی بویژه کشف الاسرار بگشاید. تفسیری که گونه ای ناقص از تاویل به میزانی محدود در آن موجود است. از سوی دیگر حجمی قابل توجه از لطایف و نکات عرفانی را مولف به شیوه های گوناگون بویژه با تکیه بر دو مفهوم محبت و عنایت کشف و بیان می کند و در غالب موارد، لطیفه گویی را به اثبات فضیلت محمد (ص) و امتش می کشاند.

    کلیدواژگان: تاویل، در تفسیر قرآن، لطایف عرفانی در تفسیر قرآن، تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار، شیوه میبدی
  • فروغ صهبا* صفحات 89-112

    این مقاله نتیجه پژوهشی است که براساس نظریه «زمان در روایت» به شیوه استقرایی به بررسی زمان در تاریخ بیهقی پرداخته است. منظور اصلی نظریه «زمان در روایت» بحث در زمانبندی روایت است این مقاله براساس نظریه ژرار ژنت به آن می پردازد ، که در سه محور نظم، تداوم و بسامد شکل می گیرد. اگرچه نظریه پردازی درباره شگردها و روش های زمان در روایتهای تاریخی و ادبی به قرن بیستم مربوط است، تجزیه و تحلیل اطلاعات، حاکی است که بیهقی با تسلط هنرمندانه به طور ناخودآگاه از این فنون بهره برده و اثری پدید آورده است که جنبه های داستانی آن از جنبه تاریخیش کمتر نیست. بنابر نتیجه تحقیق، فشردگی، گسترش دادن، گذشته نگری، آینده نگری و تناوب از مهمترین شگردهای زمانی است که نویسنده به منظور نزدیک کردن تاریخ به ساحت ادبیات از آن بهره برده است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، زمان روایت، طول و ترتیب زمان، گذشته نگری، آینده نگری
  • یحیی طالبیان*، نجمه حسینی سروری صفحات 113-132

    این نوشته مبحث مجاز را از دیدگاه بلاغیون و معنی شناسان بررسی می کند و سپس ضمن توضیح نظریه شعری یاکوبسن و تعریف او از قطب مجازی زبان، می کوشد تا چگونگی سازوکار این پدیده را در اشعار شاعران مدیحه پرداز توضیح دهد. به این منظور شعر منوچهری را به عنوان بهترین نماینده سبک نیمه اول قرن پنجم هجری از نظر تصاویر شعری، مورد دقت نظر قرار می دهد؛ عملکرد دو محور ترکیب و انتخاب را در ابیاتی از شعر او بررسی می کند و نشان می دهد که چگونه کارکرد این دو محور بر قطب مجازی زبان، مدلول را از نظام زبان به مصداق موجود در جهان خارج از زبان نزدیکتر می کند. تمامی این فرایندها شعری را پدید می آورد که به رغم بهره گیری از آرایه ها و زیبایی های هنری از لحاظ زبانی هر چه بیشتر به زبان ارجاعی نزدیک و همواره معنی اندیش است.

    کلیدواژگان: قطب مجازی زبان، نظریه شعری یاکوبسن، معنی اندیشی، مدیحه سرایی، شعر منوچهری
  • فاطمه معین الدینی* صفحات 133-156

    مولانا وظیفه انتقال بخشهای مهمی از روایتهای داستانی خویش را به عهده گفتگوها نهاده است. برخی از این گفتگوها مخاطب خاصی ندارد؛ به بیانی دیگر، یکی از قهرمانان داستان یا خود راوی در لحظه های عاطفی و هیجانی شدید به گفتگو با خود می پردازد و از این راه، هم به پیشبرد ماجراهای داستانی کمک می کند و هم پرده از محتوای ضمیر خودآگاه یا ناخودآگاه خویش برمی دارد تا خواننده نسبت به آنها اطلاع یابد و بدین طریق، تک گویی های مثنوی شکل می گیرد. تک گویی براساس هدف نویسنده، ساختار و شکل زبانی خویش به سه نوع: 1) درونی 2) نمایشی و 3) حدیث نفس یا خودگویی تقسیم می شود. گونه های تک گویی در تبدیل زاویه دید بیرونی به درونی نقش بسیار مهمی دارد و غالبا با شیوه اصلی روایت مولانا تناسب کامل دارد که داستانها را با کانون روایت کاملا باز و از زاویه دید دانای کل آغاز می کند؛ اما بتدریج زاویه دید و کانون روایت خود را بسته و محدود می سازد. این مقاله که به شیوه سندکاوی تهیه شده و نتایج خود را به شکل تحلیلی - توصیفی ارائه داده به منظور بررسی گونه های مختلف تک گویی در مثنوی به نگارش درآمده است.

    کلیدواژگان: تک گویی درونی، تک گویی نمایشی، حدیث نفس، گفتگو، مثنوی معنوی
|
  • Javad Asghari* Pages 9-22

    “Stream of Consciousness” is one of the modern techniques for narrating a story which has been of particular notice to the story writers, especially in the last century. This method is one of the most prominent methods in narrating a story and writing psychological novels, but despite what might be imagined by some of the readers of this article, this technique differs with “inner whisper” and “mental analysis” techniques. Actually the first psychological stories, or in other words the initial appearance of these stories was in the form of “inner whisper” which gradually developed and later on found its form as our discussion conveys in both story form and modern novels. This article makes an attempt to offer a clear and precise definition of this technique, while it discusses its methods and characteristics, added to the basic principles and the psychological principles of the related technique.

    Keywords: narrative technique, stream of consciousness, consciousness, unconsciousness, modern storytelling
  • Qolam Reza Rahmdel*, Soheila Farhangi Pages 23-44

    During the last decades, interdisciplinary researches has been of serious notice in several world research centers and universities; as an approach in which the researchers create interaction among different fields of study and interlink them together in order to find a proper and suitable pattern for solving a variety of issues. This paper intends to familiarize the interdisciplinary research approach, in addition to introducing some of these researches which are related to literary researches. This essay offers an accurate and precise definition on interdisciplinary researches and its various kinds in literary studies, while the grounds and reasons for a keen interest in these researches and the basic principles of interdisciplinary researches are surveyed. Then samples of works which have analyzed the Persian literary texts through this approach are introduced and surveyed. Studies reveal that during the last decade, Persian literary texts are analyzed through the interdisciplinary approach to a very high extent and as a matter of fact, this considerable increase and development has led to both the rereading and serious consideration of Persian literary works through a fresh attitude.

    Keywords: Persian Literature, interdisciplinary researches, new literary studies, analysis of Persian literary texts
  • Ebrahim Ranjbar* Pages 45-68

    Shah-Nameh, a work enjoying wisdom and epic, belongs to an era which observed the richest cross-cultural events of the Eastern and Western cultures. In this work, wisdom, mythology, epic and history are so deeply intermingled within each other that an admirable masterpiece is created. Ferdowsi’s wisdom and insight can be realized through the stories in Shah-Nameh; added to the clear and frank advices conveyed at the end of stories. Some of these stories are related to Afrasiab’s wars. In Shah-Nameh Afrasiab virtually represents two potentially inherited evil forces in the nature of mankind; anger and lust. Afrasiab has a bad and evil image in mythological and historical works. Whether for this reason, or whether because Ferdowsi has exaggerated his evilness and badness in portraying his character, in Shah-Nameh he is the most evil character who starts out the greatest war against Iran. This research intends to show how he is the representative of anger and lust. For this purpose Afrasiab’s image, in historical and mythological texts and also in Shah-Nameh, are compared and his words and manners and behaviors, which is associated with evilness and corruption in relation to his hostility against Iran, is surveyed in Shah-Nameh.

    Keywords: Afrasiab’s image, Shah-Nameh, Ferdowsi, myth and
  • Majid Sarmadi*, Mahmood Sheikh Pages 69-88

    This paper intends to elaborate on Meibodi’s interpretative method, and through focusing on both Moses’ life story in Quran and Kashf-ol-Asrar, leads to the division of the Third Interpretation of his mystical interpretation in two parts; first the paraphrase of genres and, second the subtle points and epigrams related to mysticism. Through emphasizing on the analysis of Meibodi’s method in interpretation and paraphrase of Quran, it makes an attempt to pave the path for a deep understanding of mystical interpretations; especially Kashf-ol-Asrar. The mentioned interpretation, Kashf-ol-Asrar, bears an incomplete paraphrase to a limited extent. Still, the writer discovers and explores a considerable extent of epigrams and mystical points through a variety of methods; by emphasizing on two concepts; affection and sincere attention, while in most cases the epigrams lead to proving the virtues of Prophet Mohammad and his close household nation.

    Keywords: paraphrase, on interpretation of Quran, mystical epigrams in interpretation of Quran, Kashf-ol-Asrar, Odat-ol-Abrar Interpretation, Meibodi’s Method
  • Foroq Sahba* Pages 89-112

    This article reveals the findings of a research using the theory of “Time in Narration” through the inductive method for studying time in Beihaqi’s History. “Time in Narration” discusses the time division of narration; whereas in this research it is discussed on the basis of Gerard Genet’s theory; shaped in three major central points; regularity, constancy and frequency. Although the theories about the devices and methods of time within historical and literary narrations belong to the twentieth century, the analysis of information shows that Beihaqi has artistically utilized these techniques and devices unconsciously; creating a work which enjoys fictional aspects as much as historical aspects. Considering the final results of this research, brevity, development, retrospection, foresight, and alternation are some of the most significant time devices used by the author in order to make history close to the literary domain.

    Keywords: Beihaqi’s History, Time of Narration, length, order of time, retrospection, foresight
  • Yahya Talebian*, Najmeh Hosseini Sarvari Pages 113-132

    This article surveys figurative language from the point of view of rhetorical scholars and experts of conceptual issues. Following the explanation of Jacobson’s Poetry theory and the definition he offers on the figurative pole of language, it attempts to convey the process of this phenomenon in the poetry of poets creating eulogies. In order to achieve this purpose, Manoochehri’s poetry, which is the best representative of this poetry in the first half of fifth century enjoying rich poetic images, the function of combination and selection are surveyed in his poetic verses. Following this, this article shows how the two mentioned axis which are related to the figurative pole of language, make the referent closer to the accurate case in the real world from a linguistic system to its concrete case in the outer world regardless of language. All these processes creates a poetry that despite utilizing linguistic ornaments, figures of speech, and artistic aesthetic is closer to the referee’s  language and constantly conceptual from a linguistic point of view.

    Keywords: figurative language pole, language, Jacobson’s Poetic Theory, conceptual thinking, creating eulogy, Manoochehri’s poetry
  • Fatemeh Moeineddini* Pages 133-156

    Molana, known in the west often as Rumi, elaborates and conveys a significant extent of his story narrations through dialogues. Some of these dialogues do not have a specific audience, in other words, one of the heroes or even the narrator of the story himself speaks with himself in moments filled with severe passion and excitement. In this manner, this character helps the process of the story; while he reveals his consciousness or unconsciousness; so that the reader is informed about that particular character. It is actually through this method that Massanvi’s monologues are formed. According to the author’s purpose, structure and his particular linguistic shape and patterns, Massnavi’s monologues are divided into three types; intrinsic, dramatic and. self revelation. The types of monologue play an important role in turning external point of view into an internal point of view. As a matter of fact this point of view suits Rumi’s main method in narration; as his stories often start with quite an open focus associated with the omniscient point of view, but then gradually the point of view and the focus of narration becomes narrowed and closed. This paper was prepared through exploring documents, offering the results in an analytical-descriptive form, in order to survey the different types of monologue in Massnavi.

    Keywords: Massnavi, intrinsic monologue, dramatic monologue, self revelation, dialogue, Massnavi Ma’navi