فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 47 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد گراوند*، اکبر وروایی صفحات 13-34

    نظر به تبعات منفی قابل توجه تبانی در معاملات دولتی و اینکه در ضمن این رفتار عناوین مجرمانه دیگری چون اعمال نفوذ، دریافت رشوه و غیره ارتکاب می یابند می توان اولویت عملیاتی ویژه ای را متوجه نظارت هرچه بیشتر بر معاملات دولتی و شناخت شیوه های نوین آن معطوف نمود. هدف اساسی در این مقاله آن است که با مطالعه رهنمودهای مختلف سازمان ملل متحد و تجربه کشورهای پیشرو به ترسیم مولفه های موثری چون تضمین شفافیت، دسترس پذیر ساختن اطلاعات معاملات دولتی، تقویت رقابت میان شرکت کنندگان، توسل به دولت الکترونیکی، تضمین یکپارچگی پرداخته شود. زیرا این مولفه های اساسی در قالب نظارت می توانند با فراهم ساختن جایگاهی قانونی برای ایفای نقش ناظران بیرونی، در کاهش فساد در معاملات دولتی نتیجه بخش ظاهر شوند. حال در کشور ما و با نظر به وضعیت متشتت عملی، این سوال اساسی قابل طرح است که با توجه به گستره ی مصادیق و حجم معاملات دولتی، چه اصول کلانی را باید در استفاده از نظارت موثر پیشگیرانه از این جرم اتخاذ نمود؟ در این پژوهش که از طذیق مطالعه ی کتابخانه و روش توصیفی-تحلیل انجام شده است مشخص شد که با توجه به ابعاد مختلف معاملات دولتی می توان از ظرفیت های نهادهای اجتماعی مردمی از یک سو و همچنین نظارت های اطلاعاتی-سازمانی از سوی دیگر استفاده نمود. مضافا اینکه نظام بخشی به سیستم دریافت اطلاعات برخاسته از ناظران در یک نهاد مشخص مانند پلیس امنیت اقتصادی و یا نهادشناسی دیگر می تواند از پراکندگی عملکردهای نظارتی جلوگیری نموده و به شکل دقیق تری از فساد در معاملات دولتی بکاهد.

    کلیدواژگان: نظارت و تبانی در معاملات دولتی، پیشگیری از تبانی در معاملات دولتی
  • سپهر میرعمادی* صفحات 35-56

    این پژوهش با هدف بررسی عملکرد تعدادی از کشورهای مختلف درباره راهکارهای پیشگیرانه پلیس در مقابله با ارتکاب جرائم کارکنان نیروی پلیس آن کشور صورت گرفته است. در راستای این هدف شش کشور با توجه به پراکندگی جغرافیایی، تنوع فرهنگی و موقعیت مختلف اجتماعی و سیاسی مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته است. بنابراین به ترتیب، کشورهای امارات متحده عربی، کره جنوبی، کنیا، بلژیک، انگلیس و ایالات متحده امریکا از لحاظ ساختار پلیسی آنها و راهکارهای پیشگیرانه اتخاذی در زمینه پیشگیری از جرائم مورد مطالعه قرار گرفته است. این مقاله تطبیقی، توصیفی و کاربردی، و اطلاعات به روش کتابخانه ای و عموما ترجمه اسناد و مدارک از زبان اصلی به دست آمده است. در نهایت برای مطالعه منسجم روش های موجود، رویکرد هر کشور از بعد درون سازمانی و برون سازمانی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تحقیق نشاندهنده وجوه اشتراک از جمله وجود نهاد ناظر برون سازمانی، استفاده از معاهدات بین المللی، ارائه گزارشهای درون سازمانی، تقویت قوانین بازدارنده و دقت در استخدام و هم چنین وجوه افتراق میان این کشور ها از جمله تشویق به افشاگری جرائم، اعلان عمومی جرم، بهبود دستمزدها، شفاف سازی درآمد کارکنان، نشر مرتب اخبار و اطلاعات و وضع قوانین حمایت از افشاگران است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم پلیس در ایران، پیشگیری از جرم در کشورهای دیگر، مطالعه تطبیقی پیشگیری ازجرم پلیس
  • امیرحسین مشاری* صفحات 57-74

    هدف این پژوهش ساخت و هنجاریابی پرسشنامه تصمیم گیری مدیران ناجا بود. جامعه آماری پژوهش را تمام مدیران ناجا تشکیل می دادند که از بین آنها 306 مدیر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از مصاحبه یازده عامل مهم در تصمیم گیری مدیران شناسایی، و در مرحله بعد برای این عامل سوال ساخته شد. 68 سوال برای این یازده عامل ساخته شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عامل تاییدی و روش آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی نشان داد که پرسشنامه از ساختار یازده عاملی مناسبی برخوردار است و الگوی تحلیل عامل تاییدی برازش مناسبی را دارد. هم چنین مقدار پایایی کل پرسشنامه و هر یک از عامل در سطح مطلوبی قرار دارد؛ بنابراین از این پرسشنامه می توان برای بررسی مسائل مرتبط با تصمیم گیری مدیران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدیران ناجا و تصمیم گیری، زمینه های تصمیم گیری مدیران ناجا، پیامد تصمیم گیری مدیران ناجا
  • سجاد اختری*، لطف الله دارابی صفحات 75-90

    روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است که از روش کتابخانه ای برای جمع آوری داده ها استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها فیش برداری است. عدم شفافیت و پنهانکاری اغلب به عمد و با توجی هات گوناگون حقوقی، سیاسی و امنیتی از سوی دولتمردان صورت می پذیرد. محصول چنین فرایند و توجیهی از یک سو توسعه نیافتگی و بی عدالتی اجتماعی را به بار می آورد و از سوی دیگر موجب رانت خواری و انتقال منابع عمومی به سمت افراد و گروه های خاص می شود. بنابراین به گمان نگارندگان می توان انتظار داشت که در حکمرانی مطلوب از طریق اصل شفافیت و انتشار اطلاعات صحیح به شهروندان و جامعه به طور خودکار، زمینه های اصلاح، کاهش فساد، پاسخگویی، کارامدی، مسئولیت پذیری فراهم شود. در مجموع می توان گفت که شفافیت موجب انفتاح و آزادی از سمت مقامات دولتی نسبت به جامعه، مشارکت و نظارت از سوی مردم و سرانجام رفتار درست و مطابق قانون از سوی همگان خواهد شد.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی مطلوب، شفافیت و پاسخگویی در حکومت، حکمرانی خوب و شفافیت، رابطه حکومت وفساد
  • صیاد درویشی* صفحات 91-108

    هدف این پژوهش، شناسایی رابطه توانمندسازی مدیران با کیفیت خدمات درکلانتری و پاسگاه های انتظامی پلیس است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی و از نظر داده ها کمی با استفاده از شیوه پیمایش است. جامعه آماری پژوهش را تمام دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رسته انتظامی دانشگاه علوم انتظامی امین تشکیل می دهد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 110 نفر تعیین شد. ابزار پژوهش برای متغیر توانمندسازی پرسشنامه 41 سوالی محقق ساخته و برای متغیر کیفیت خدمات انتظامی، پرسشنامه 17 سوالی پاراسورامان، زیتامل و بری[1]</sup></sup> (1988) است. روایی ابزار با روایی صوری تایید و پایایی نیز با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب، 79/0 و 81/0 محاسبه شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که از نظر جامعه نمونه مورد مطالعه بین توانمندسازی و کیفیت خدمات کلانتری و پاسگاه های انتظامی رابطه معناداری معادل 703/0 وجود دارد؛ بدین معنا که در کلانتری و پاسگاه های انتظامی، ارتقای توانمندسازی بر میزان کیفیت خدمات پلیس تاثیر دارد. نتایج تحقیق بیانگر این است که هرچه قدر ابعاد و شاخصهای توانمندسازی در کلانتری ها وپاسگاه های انتظامی مورد توجه قرار گیرد و بهبود یابد، به همان اندازه می توان کیفیت خدمات را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، کیفیت خدمات، خدمات انتظامی، کلانتری و پاسگاه انتظامی
  • رضا جوادیان*، منصور روضه ای، کریم ساحلی صفحات 109-124

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی و سنجش عوامل موثر بر بهبود عملکرد مدیران مالی ناجا است به طوری که بتوان عوامل تاثیرگذار بر بهبود عملکرد مدیران مالی ناجا اعم از فردی، سازمانی و محیطی را شناسایی، و آنها را  اولویت بندی کرد. این مقاله از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه شامل تمام مدیران مالی ناجا به تعداد 128 نفر است. روش نمونه گیری تمام شمار است. روایی پرسشنامه با استفاده از اعتبار محتوایی به تایید رسید که از طریق اعمال نظر متخصصان در طراحی سوالات پرسشنامه لحاظ شد. برای سنجش پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مقدار814/0 به دست آمد که بیانگر پایایی خوب پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای کلموگروف- اسمیرنوف و تحلیل رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل محیطی دارای بیشترین رتبه میانگین و عوامل سازمانی دارای کمترین رتبه میانگین است. بررسی نتایج تحقیق بیانگر این است که عوامل فردی، عوامل سازمانی و عوامل محیطی بر بهبود عملکرد مدیران مالی ناجا تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بهبود عملکرد مدیران مالی، عوامل موثر بر بهبود عملکرد، عوامل موثر بر بهبود عملکرد مدیران مالی ناجا
|
  • mohammad geravand *, akbar varvaee Pages 13-34

    The main purpose of this article is to study various UN guidelines and experience of leading countries to establish effective factors such as ensuring transparency, making government transaction information accessible, and enhancing competitiveness among participants, using e-government, and ensuring integrity. Main factors in the form of oversight can result in providing legal status for the role of external observers in reducing corruption in government transactions. Now in our country and given the scattered situation of practice, it is a fundamental question that, given the scope and scope of government transactions, what major principles should be observed in the use of effective preventive surveillance? This study, conducted through a library study and a descriptive-analytical approach, revealed that considering the different dimensions of government transactions, it is possible to utilize the capacities of public social institutions on the one hand, as well as information-organizational monitoring on the other. In addition, systematization of the system of receiving information from supervisors at a particular institution, such as economic security police or other institutions, can prevent the spread of oversight functions and more precisely reduce corruption in government transactions.

    Keywords: Supervision, collusion in government transactions, preventing collusion in government transactions
  • sepehr miremadi* Pages 35-56

    The purpose of this study was to investigate the performance of a number of different countries on police preventive measures to combat the crime of police officers in that country. To this end, six countries have been studied and studied with regard to geographical distribution, cultural diversity and different social and political situation. So respectively, The United Arab Emirates, South Korea, Kenya, Belgium, the United Kingdom and the United States have been studied in terms of their police structures and their preventive crime prevention strategies. This is a comparative, descriptive and applied article, and information is obtained through library method and generally translation of documents from the original language. Finally, for a coherent study of existing methods, each country's approach was studied from the inter-organizational and out-organizational perspective. The results of the study indicate aspects of participation such as the existence of an out-organizational, the use of international treaties, the provision of inter-organizational reports, the strengthening of deterrence laws and precision in recruitment, as well as the differentiation between these countries, including encouraging crime disclosure, public disclosure, improving Wages include clarifying employees' incomes, regularly publishing news and information, and enforcing disclosure laws.

    Keywords: Prevention of police crime in Iran, crime prevention in other countries, a Comparative Study of Police crime prevention
  • amirhosein moshari* Pages 57-74

    The purpose of this study was to construct and validate the decision questionnaire of NAJA’s managers. The statistical population of the study consisted of all managers of NAJA out of which 306 managers were selected through available sampling. At first, the interview identified eleven important factors in managers' decision making, and then the question was made about this factor. 68 questions were constructed for these eleven factors. Confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha were used for data analysis. The results using confirmatory factor analysis showed that the questionnaire has a good 11-factor structure and the confirmatory factor analysis model had a good fit. Also, the reliability of the questionnaire as a whole and each of the factors are at a desirable level, so this questionnaire can be used to examine issues related to managers' decision making.

    Keywords: Naja managers, decision making, areas of decision making of Naja managers, the consequence of the decision makers of Naja managers
  • sajjad akhtari*, lotfollah darabi Pages 75-90

    The research method of this paper is descriptive-analytical which uses library method for data collection and the data collection tool is compression. Lack of transparency and secrecy are often deliberately and with various legal, political and security justifications by statesmen. The product of such a process justifies social underdevelopment and inequality on the one hand and results in the renting and transfer of public resources to specific individuals and groups. Therefore, the authors can expect that in a desirable governance through the principle of transparency and dissemination of correct information to citizens and society automatically, areas of reform, corruption reduction, accountability, efficiency and accountability will be provided. On the whole, it can be said that transparency will free the public authorities of society, participation and oversight by the public, and ultimately the rightful conduct of the law.

    Keywords: Favorable Islamic government, Transparency, accountability in government, Good governance, transparency, the relationship between government, corruption
  • sayad darvishi* Pages 91-108

    The purpose of this study is to identify the relationship between empowerment of managers and quality of service in sheriffs and police stations. The research method is applied in terms of purpose, in terms of descriptive-analytical nature and quantitative in terms of data using survey method. The statistical population of the study consisted of all undergraduate and postgraduate students of Amin University of Medical Sciences who were selected 110 people using simple random sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire for empowerment variable of 41 questions and for the variable of quality of police services was Parasuraman, Zeitamel and Barry (1988) 17-item questionnaire. Validity of the instrument was confirmed by face validity and reliability was calculated 0.79 and 0.81 respectively using Cronbach's alpha formula. Data were analyzed using correlation and multiple linear regression tests.The results showed that there is a significant relationship between empowerment and quality of sheriff services and police stations equal to 0.703, this means that the promotion of empowerment affects the quality of police services in sheriffs and police stations. The results show that the more the dimensions and indicators of empowerment are taken into account and improved in police stations and police stations, the better the quality of service.

    Keywords: Empowerment_quality of service_Law enforcement services_judicial services_sheriffs & police stations
  • Reza Javadian*, Mansoor Rozei, karim saheli Pages 109-124

    The main purpose of this study is to identify and measure the factors affecting the performance of Naja financial managers in order to identify and prioritize the factors affecting the performance of Naja financial managers, both individual, organizational and environmental. This article is applied in terms of purpose and descriptive survey method. The study population consisted of all Naja financial managers with 128 members. The sampling method is integer. The validity of the questionnaire was confirmed by content validity, which was taken into consideration by experts in designing the questionnaire questions. Cronbach's alpha coefficient was calculated to be 0.814, indicating good reliability of the questionnaire. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov tests and regression analysis and Friedman test. Findings of this study show that environmental factors have the highest average rank and organizational factors have the lowest average rank. The results of the study indicate that individual factors, organizational factors and environmental factors influence the performance of financial managers of NAJA.

    Keywords: Improving the performance of financial managers, Factors Affecting Performance Improvement, factors affecting performance improvement of financial managers of NAJA