فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 8 (تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ارزش چند جانبه ردیف در شعر حافظ
    یحیی طالبیان*، مهدیه اسلامیت صفحات 7-30

    ردیف گوشه ای از موسیقی شعر است و با اینکه در تکمیل موسیقی قافیه و وزن اهمیت بسیاری دارد ، اغلب نقشها و کارکردهای آن نادیده گرفته شده است. این مقاله می کوشد، ابتدا با ارزیابی تعاریفی که از ردیف ارائه شده و بازگویی نارسایی بعضی از آنها ، تعریفی برگزیند که ضمن داشتن انسجام و سادگی ، جامع و مانع بودن ، در زمینه پژوهش نیز سودمند واقع شود. از آنجا که ردیف تنها در زبان فارسی حضوری موفق دارد و بسامد آن در زیباترین و موسیقایی ترین غزلهای فارسی از جمله غزلهای حافظ ، بسیار چشمگیر است ، در ادامه نقشهای گوناگون ردیف از جمله نقش موسیقایی و معنایی آن را با توجه به غزلهای حافظ پی می گیریم.  آمار انواع ردیفهای فعلی ، اسمی ، گروهی ، جمله ای ، ضمیری ، صفتی و حرفی حافظ ، نیز فراهنجاری در ساخت ردیف و قافیه که نشان از نوعی شگرد هنری است ، از جمله مباحثی هستند که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: ردیف، غزل، حافظ، فراهنجاری
  • پست مدرنیسم و شعر معاصرایران
    قدرت الله طاهری* صفحات 29-50

    اگر آغاز شعر معاصر ایران را از انقلاب مشروطه و به ویژه از ارائه تجربه نوآورانه نیما یوشیج بدانیم، شعر معاصر تا دهه هفتاد تحولات متعددی را از سرگذرانده است؛ به طوری که در این مدت نسبتا طولانی، شیوه های گوناگون از روش های اعتدالی تا تندرو آزموده شده است. پس از انقلاب اسلامی، به دلیل اینکه دگرگونی هایی در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایجاد شده بود، ضمن ایجاد تشکیک در الگوهای زیبا شناختی دهه های گذشته، جستجو و آزمون شیوه های تازه شتاب بیشتری گرفت و شاعران جوان و حتی بعضی از سالخوردگان با روگردانی از شیوه های شعری شاعران شاخص قبل از انقلاب، تجربیات تازه ای ابراز داشتند. جریان شعری پست مدرن، در کنار سایر جریانهای نوظهور از اوایل دهه هفتاد تکوین و تاکنون نیز ادامه یافته است. اگر نوجویی های افراطی شاعرانی مانند  محمد مقدم، هوشنگ ایرانی، یداله رویایی و احمد رضا احمدی را گامهای نخست تجربه شعری تندرو در شعر معاصر ایران بدانیم، تجربه شاعران پست مدرن دهه هفتاد را باید گام دوم همان جنبش نامید. شاعران این جریان با اتکا به نظریات ادبی غربی و گسست کامل از فرهنگ بومی و تجربیات ادبی دوران کلاسیک و معاصر، در حال آزمودن شیوه ای غریب و تازه هستند. از آنجا که تغییرات بنیادین در اشکال و روش های ادبی و هنری در نتیجه دگرگونی های بنیادین اجتماعی و فرهنگی است، شکل گیری، تداوم و بیش از همه توفیق جریان شعری مذکور در پرده ابهام است. در این مقاله سعی شده است ضمن تحلیل علل جامعه شناختی به وجود آمدن این جریان، ویژگی های کلی اشعار این شاعران با نگاهی انتقادی تبیین شود.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شعر معاصر، شعر پست مدرن
  • ارزش تخلص و کاربرد آن در شعر حافظ
    علی محمدی آسیابادی* صفحات 51-75

    تخلص، تا آنجا که به غزل مربوط می شود، نام شعری شاعر است که اغلب در بیت آخر غزل به کار می رود. با آنکه غزلسرایان بزرگ، تخلص خود را در اکثر غزلیاتشان آورده اند، ادبا چیزی درباره علت و ضرورت آن ننوشته اند. از آنجا که در بلاغت و علوم ادبی ما، بین شاعر و گوینده شعر، تمایز قائل نشده اند، ماهیت نظری و ارزش زیبایی شناختی تخلص مجهول باقی مانده است. البته این بدان معنا نیست که شاعران بزرگ از ماهیت و ارزش تخلص غافل بوده اند، بلکه قرائن نشان می دهد شاعران بزرگی همچون حافظ، چه در  انتخاب تخلص و چه در کاربرد آن معیارهایی داشته اند. کشف این معیارها نه تنها ارزش و ماهیت تخلص را آشکار می کند، بلکه به سبک شناسی شعر شاعر نیز کمک می کند.  تخلص در شعر هر شاعری علاوه بر کارکردهای عمومی ، ممکن است دارای کارکردهای ویژه باشد. چنانکه در شعر حافظ، دارای کارکردهای ویژه است. از مهمترین کارکردهای تخلص در شعر حافظ، گسترش ای هام از درون شعر به بیرون شعر، یا به بیان دیگر، سریان ای هام از شعر به شاعر است. در این مقاله، کوشیده شده است ماهیت تخلص از طریق تحقیق در منابع مختلف بررسی شود و سپس ارزش زیبایی شناختی آن با تمایز میان گوینده شعر و شاعر، و بررسی کاربرد آن در غزلیات حافظ تبیین گردد.

    کلیدواژگان: تخلص، حافظ، گوینده شعر، گوینده نمایشی
  • کار چراغ خلوتیان در شعر حافظ
    عبدالرضا مدرس زاده* صفحات 75-95

    این مقاله به بررسی ترکیب «کار چراغ خلوتیان» در غزلی از حافظ با مطلع: ساقی بیا که یار ز رخ پرده برگرفت     کار چراغ خلوتیان باز درگرفت   اشاره می کند. در بیشتر شرحهایی که با موضوع شعر حافظ در دست است، این تعبیر به معنی «رونق گرفتن کار» و با توجه به دیگر واژگان بیت به معنی «روشن شدن خلوت عاشقان با چهره نورانی معشوق» آمده است. در مقاله حاضر با ارائه شواهدی از متون ادب فارسی نشان داده ایم که یکی از معانی واژه کار به معنی پارچه و بافته شده (منسوج) است که در اینجا می تواند به معنی فتیله چراغ باشد؛ بنابراین کار چراغ یعنی فتیله چراغ، که در این صورت میان بالا رفتن حجاب از چهره معشوق با بالا آمدن فتیله چراغ به خلوت نشستگان تشبیهی زیبا، به وجود می آید. همچنین نشان داده ایم که در سراسر دیوان حافظ واژه کار با واژگان دیگری که مرتبط با پارچه است مانند طراز، بخیه، پرده، نقش، کارگاه و . . .  به تناسب همراه شده است.

    کلیدواژگان: شعر حافظ، کار، کار چراغ خلوتیان
  • بررسی مقایسه ای «توجه به اراده ملتها در تعیین سرنوشت» در شعر اقبال و شابی
    سیدفضل الله میرقادری* صفحات 95-116

    بررسی مقایسه ای دیدگاه های مختلف شاعران، به ویژه در جهت گیری های اجتماعی و سیاسی اهمیت زیادی دارد. در میان شاعران پارسی گو و عربی سرای معاصر، کمتر شاعرانی مانند اقبال و شابی درباره توجه به اراده انسانها و نقش آنان در تعیین سرنوشت خود سخن گفته است. در این مقاله، ابتدا با نگاهی گذرا به زندگی دو شاعر، به تفاوتها و شباهتهای شخصی و دیدگاه ها و وضعیت خانوادگی و اجتماعی آنان اشاره شده است. سپس درباره توجه به مسئولیت پذیری ملتها به طور کلی سخن گفته شده و این موضوع از دیدگاه اقبال و شابی هر یک به طور مجزا بررسی و تحلیل و سپس مقایسه و نتیجه گیری شده است. با بررسی دیدگاه های دو شاعر درباره توجه به اراده انسانها در تعیین سرنوشت خویش، آدمی به نیروهای نهفته درونی، بیشتر پی می برد و می تواند زندگی فردی و اجتماعی خویش را بهتر بسازد و زمینه رسیدن به سعادت هر دو جهانی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: اقبال، شابی، اراده ملتها، قضا و قدر
  • تاملی در لیلی و مجنون مکتبی شیرازی از منظر سبک شناختی
    سیدمرتضی میرهاشمی* صفحات 117-138

    مکتبی شیرازی، از شاعران اواخر قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری، منظومه ای دارد به نام لیلی و مجنون که ابیات آن بالغ بر 2160 بیت است. این اثر منظوم داستانی نظیر های است بر لیلی و مجنون نظامی گنجوی. از میان نظیره هایی که بر لیلی و مجنون نظامی ساخته اند، کار مکتبی را باید از کارهای موفق به شمار آورد. پرداختن به اصل حوادث داستان، پرهیز از وصفهای دور و دراز، بهره گیری گسترده از واژگان و تعابیر محاوره ای، استفاده از ترکیبات زیبا و در موارد مختلف بدیع و تازه، استفاده از برخی کاربردهای کهن واژگانی و صرفی و نحوی، خلق تصاویر رنگارنگ و بهره گیری از صنعت اغراق را می توان از ویژگی های بارز سخن مکتبی تلقی کرد.

    کلیدواژگان: مکتبی شیرازی، لیلی و مجنون، نظامی گنجوی، سبک لیلی و مجنون
  • بررسی رئالیسم جادویی و تحلیل رمان اهل غرق
    ناصر نیکوبخت*، مریم رامین نیا صفحات 139-154

    در این مقاله مفاهیم و مبانی رئالیسم جادویی با توجه به دیدگاه منتقدان و صاحبنظران ادبی تعریف و تبیین شده و سپس رمان اهل غرق با توجه ویژگی ها و مشخصه های رئالیسم جادویی تحلیل گردیده است.اصطلاح رئالیسم جادویی و یا واقع گرایی جادویی شیوه نوینی در داستان نویسی معاصر است که در آن عناصر واقعیت و خیال  در هم می آمیزند. حاصل این تلفیق اثری است که به هیچ کدام از عناصر اولیه سازنده اش شبیه نیست. در این شیوه، آمیزش دو عنصر واقعیت و خیال چنان استادانه انجام می گیرد که تمامی حوادث غیر واقعی و خیالی در بستر داستان، کاملا حقیقی و طبیعی جلوه می کنند؛ به گونه ای که خواننده به سادگی آنها را می پذیرد. به زعم بسیاری از صاحبنظران، رئالیسم جادویی شاخه ای از مکتب رئالیسم است و نمی تواند یک مکتب ادبی مستقل محسوب شود، چرا که دارای ساختار و اصول بنیادین خاص و تازه ای نیست و به طور کلی با ضوابط مکتب رئالیسم هماهنگی دارد. رمان اهل غرق یکی از شاخص ترین آثاری است که در کشور ما به شیوه رئالیسم جادویی مارکز به نگارش در آمده است، بیش از همه در شخصیت پردازی و فضاسازی تحت تاثیر این شیوه است. حضور عناصر وهمی و تخیلی از قبیل:پریان دریایی، غول زشت روی دریاها، نیمه انسانی بودن قهرمان اصلی داستان و...  رمان را در زمره آثار رئالیستی جادویی جای داده است.نویسنده در تلفیق واقعیت و تخیل در بیشتر موارد به خوبی از عهده برآمده است، لیکن در برخی موارد با تفسیر و گزارش گونه کردن حوادث، از لحن قابل اعتماد آن می کاهد.    
    .

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، داستان نویسی معاصر، اهل غرق، منیرو روانی پور
|
  • Multilateral values of ranks in Hafez poetry
    Talebian.Y*, Eslamit. M Pages 7-30

    Rank is a piece of music of the poem and has high Importance in completing music Rhyme and Rhythm and most of its roles and functions are generally ignored.   This article tries to evaluate the definitions of the rank and explained some of them and then selects the definition which is comprehensive, simple, complete and extensive in research. Since the rank is successfully used only in Persian language and the frequency is much more significant in the most beautiful and musical kind of Persian lyrics like the lyrics of Hafez, we examine its musical and implicating role while considering lyrics of Hafez.   All statistics of verbal substantive multitude pronominal adjective & speech kind of rank will be presented as well.

    Keywords: Rank, lyric, Hafez, over customize
  • Postmodernism and Iranian contemporary poetry
    Taheri.Gh* Pages 29-50

    If we regard Mashroote revolution and especially Nima Yushij's untraditional works as Iran contemporary poetry origin, it has experienced so changes to 70 decade and some methods of the moderate to radical poetry have been examined. After Islamic Revolution, following the political, social and cultural changes, the young poets doubted in last aesthetics principles and new styles and researches were made. Therefore, most of the young and old poets dispensed with the style of pre- revolution famous poets like Nima, Shamloo, Akhavan , Foroogh and Seprhti. The postmodernism poetry current along with the others recently emerged currents have been completed from the beginning of 70 decade and continued yet. If we regard the new style seeking will of the poets such as Mohammad Moghadam, Houshang Irani, Yadollah Royaee and Ahmad Reza Ahmadi as the radical steps in radical poetry and Iran contemporary poetry, the experiences by Postmodernism poets in 70 decade should be regarded as the second step of the same movement. The poets of the mentioned movements are now experiencing new styles through the west literature related opinions and full separation from local and literature classic and contemporary experiences. as the stylistic and formic changes are as the result of fundamental social changes, continuation and stabilization of this current is ambiguous. Analyzing the social causes of this current, this article is an attempt to clarify the basic characteristics of the related poets on critical view points.

    Keywords: literary criticism, contemporary poetry, postmodernism
  • Pseudonym and its application in Hafez poetry
    Mohammadi Asiabadi.A* Pages 51-75

    Pseudonym (Takhalos), as it concerns Lyric Poem, is pen-name of a poet that comes at the final verse of a lyric poem. Despite the fact that great lyric poetries has used pseudonym in their works, nothing has been written by the scholar on it necessity. Since, Islamic and Iranian rhetoricians has not distinguished between poet and dramatic speaker, in Persian literature, theoretical essence and aesthetic value of pseudonym has remained unknown. However, the great poets were not ignorant of the essence and value of pseudonym. The use of contexts of the verses in pseudonym  indicates that the great poets such as Hafiz, both in selection of their pseudonym and its use, had its own criteria. Discovering these criteria not only reveals the essence and value of pseudonym but also is useful in stylistics.  This is possible that  in addition to general functions, pseudonym has some special functions; e.g. in poems of a poet such as Hafiz, it has special functions. One of the most important functions of pseudonym in Hafiz’s poems is development of ambiguity from poetry to poet.

    Keywords: pseudonym, Hafiz, poet, poem speaker, dramatic speaker
  • Cheragh-e Khalvatian in Hafez poetry
    Modarreszadeh.A* Pages 75-95

    This article has dealt with the phrase “ reclused lamp wick” (Cheragh-e Khalvatian) in one of the Hafiz’s odes beginning:  O cup – bearer come ,  for the friend removed the vail from her face, and the  wick of the lamp of the reclused got lit .   The phrase, as used in most descriptions concerned the subject of Hafez’s verse, connotes the thriving of business and gave the other words in the verse, it also denotes lighting up of the privacy of lovers through the sweet – heart’s bright face. Supplying evidence from Persian literary texts, the author has striven to demonstrate, in the present article, that main meaning of the word (KAR) is garments and textiles, referring to the wick of the lamp As such, there arises a similarity between the lifting of the veil off the face of the sweet – heart and the ascending of the wick of the lamp of the reclused. The author has also illustrated that throughout Hafez’s collected verses, the term KAR is appropriately associated with other words connected with cloth, such as balance, stitch, curtain, print, work place.

    Keywords: Hafez’s verse, the reclused lamp wick
  • Comparative Study on “Paying Attention to Nations Will in establishing their future in Eqbâl’s and Shabby,s poem
    Mirghaderi S. F* Pages 95-116

    Comparative study of different views of the Poets, especially in new literature, is very important. Among the new Persian and Arabic language Poets there aren’t so many ones, like Eqbal and Shabby, paying attention to the nations will and its role in determination of their future. This article at first is short look at both poet’s life; their personal differences and similarities then views and their personal and social condition. It has talked generally about importance of the nations responsibility taking totally and then the subject is compared and resulted on the view of the Eqbal and Shabby separately. By studying the viewpoints of these two poets on paying attention to the nations will in determination of  their future, we can discover the human internal potentials and build our personal and social life better and pave the ways for reaching the prosperity of both Worlds.

    Keywords: Eqbal, Shabby, nations will, fate
  • Reflection on “Leili-va-Majnoon” of Maktabi Shirazi on Viewpoint of Stylistics
    Mirhashemi M* Pages 117-138

    Maktabi Shirazi, an outstanding poet of the late 9th and early 10th century, has a versified story entitled “Leili-va-Majnoon” comprising over 2160 Couplets. This imaginative poetic work is a specimen of Nezami’s “Leili-va-Majnoon”. Among specimens of Nezami’s work, Maktabi’s literary work is a successful one.   The characteristics of Maktabi’s poem include: dealing with principles of tale’s actions; avoiding from strange descriptions; using the conversational words and explanations very frequently, using nice and in several cases new compounds; using some archaic applications of words, grammar and syntax; creating various images and using exaggeration.

    Keywords: Maktabi Shirazi, Leili-va-Majnoon, Nezami Ganjavi, Leila-va-Majnon style
  • Studying magical realism and analyzing Ahle Ghargh fiction
    Nikobakht N*, Raminnia M Pages 139-154

    This article defines and clarifies the concepts and principles of Magical Realism based on the literature critics and opinion makers. Then Ahle Ghargh fiction is analyzed with due regard to magical realism features and specifications.   Magical realism is a modern style in contemporary story writing in which the factors of reality and imagine are combined. The result is a work no similar to the story constructive elements. The style includes making use of reality and imagines combination in such a skillful way that all the imaginative and unreal events are seemed completely real and natural and the reader accept it simply. Unlike most of the opinion makers view points, magical realism is a branch of realism school and can not be regarded as a separate literary school for it has special fundamentals and structure and is not new. It is totally coordinated with realism school.   Ahle Ghargh fiction is one of the major works written in magical realism based style in our country. It is more and more influenced by this style in characters and atmosphere making. Presence of some imaginative elements such as sea Elf, ugly Giant, main character of the fiction being semi-human and … have classified the fiction as the realism work. The writer have combined the reality and imagination well but reduce its reliability when reports or interpret the events.

    Keywords: magical realism, contemporary story writing, Ahle Ghargh