فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 44 (امرداد 1398)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 44 (امرداد 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید غمامی، فهیمه یادگاری صفحات 7-27

    اعمال اقدامات حمایتی از سرمایه گذاران خارجی مستلزم شناخت مفهوم سرمایه گذار است. یکی از مزایای خاص سرمایه گذاران، حق دسترسی به مرکز داوری ایکسید است که به سرمایه گذار حق می دهد مستقیما علیه دولت میزبان طرح دعوا کند. برای اجتناب از تقلب و خرید معاهده و از طرفی شناخت و کشف دایره شمول معاهدات و صلاحیت ایکسید، برای پذیرش سرمایه گذاران خارجی، بعنوان بازیگران اصلی حقوق بین المللی سرمایه گذاری لازم و ضروری است، بررسی حقوقی سرمایه گذار خارجی اهمیت پیدا می کند. سوال اصلی این است که برچه اساس بهتر است سرمایه گذار را معین نمود. عامل اقامتگاه در کنار تابعیت و نیز محل کنترل واقعی شرکت باید مدنظر قرار گیرد. در مورد قانون تشویق و حمایت مصوب 1381 نیز باید اذعان کرد که بهتر است همگام با مقررات جهانی، تابعیت خارجی سرمایه گذار را فارغ از منشا سرمایه وی، برای سرمایه گذاری، ملاک این عنوان قرار دهیم تا راه سوء استفاده اتباع ایرانی برای وارد کردن سرمایه های با منشا داخلی را از مبادی خارجی ببندد و نیز سبب یکدستی قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی و نیز معاهدات دوجانبه سرمایه گذاری می گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذار خارجی، اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی، تابعیت، منشا خارجی سرمایه
  • میلاد یاری، حمید امیرخانی دستگردی صفحات 29-45

    امروزه نقش فرهنگ در روابط بین الملل جلوه بیشتری از خود نشان می دهد، بطوریکه بدون در نظر گرفتن نقش فرهنگ در ساختار سیاست خاجی دولت ها و تنوع فرهنگی در میان ملل مختلف، نمی توان بطور کامل و جامع ساختار روابط بین الملل را مورد بررسی و تحلیل قرار داد. در حال حاضر، اندیشمندان روابط بین الملل قائل به تنوع فرهنگی در این عرصه و به طبع آن، همزیستی فرهنگ های مختلف در کنار یکدیگر هستند. کما اینکه این تنوع فرهنگی باعث به وجود آمدن انواع دسته بندی ها در میان کشورها می شود و یا ممکن است باعث بروز نزاع و در موارد حادتر موجب جنگ-هایی در میان کشورهای مختلف گردد. توجه به پررنگ تر شدن نقش فرهنگ در سیاست داخلی و به طبع تاثیرات غیرقابل چشم پوشی آن در ساختار سیاست خارجی کشورها، بسیاری از دولت ها متاثر از عوامل فرهنگی روابط خودشان با دیگر کشورها را تنظیم می کنند. طبق نظریه سازه انگاری بحث فرهنگی از این حیث مهم تلقی می شود که اگر باتوجه به تکثر فرهنگی در جهان، نقش فرهنگ را نادیده بگیریم، پس باید شاهد هرج و مرجی که روابط بین الملل را تحت تاثیر قرار می دهد، باشیم. نتیجه حاصله نشان می دهد که در نظر گرفتن فرهنگ از طرفی موجب برقراری رابطه بهتر و تعاملات بیشتر در میان کشورها می گردد و طرفی دیگر برخی مواقع باعث تقابل و بروز تنش هایی در روابط میان دولت ها و کشورها می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، جهانی شدن فرهنگ، روابط بین الملل، لیبرالیسم
  • هادی داچک صفحات 47-66

    موضوع مورد بحث در مقاله پیش رو مسئولیت کیفری ناشی از فعل دیگری می باشد. چراکه مبحث مسئولیت کیفری ناشی از فعل غیر از مباحث نوین در حقوق کیفری می باشد. موضوعی که علیرغم وجود ابتدایی آن در عصر باستان تحت عنوان مسئولیت جمعی و قبیله ای تقریبا از اوایل قرن حاضر ذهن حقوقدانان را به خود معطوف داشته است، بگونه ای که اغلب آنان این نوع مسئولیت را به جهت گسترش روزافزون پدیده ماشینیزم و خطرات ناشی از آن پذیرفته اند. روشی که در این مقاله مورد استفاده قرار می گیرد توصیفی-تحلیلی می باشد که براین مبنا در پی پاسخ به این سوال است که آیا می توان شخص را که ظاهرا هیچ دخالتی در ارتکاب جرم نداشته (نه بعنوان مباشر و نه بعنوان شریک یا معاون) بخاطر فعل مجرمانه ای که دیگری مرتکب شده است مسئول و قابل مجازات بدانیم؟ چراکه مطابق اصلی که از دیرباز وجود داشته و ادیان مختلف نیز بر آن صحه گذارده و آنرا تایید کرده اند (یعنی اصل شخصی بودن مسئولیت و مجازات ها) هرکس مسئول عمل خویش است و هیچ کس را نمی توان به خاطر عملی که توسط دیگری ارتکاب یافته مجازات کرد، اما یافته های پژوهش بر این اساس است که پاره ای از موارد بنا به عللی می توان فردی را که هیچ نقشی در ارتکاب عمل مجرمانه نداشته بجای فاعل جرم مجازات کرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، فعل دیگری، تقصیر، خطر، غیرعمد
  • عباس ناجی حسین دوست، عزت طباطبایی، بهاره هادی زاده صفحات 67-80

    آموزش زبان خارجی و دوم یک فرایند چندبعدی است که هر یک از ابعاد آن، نقشی کلیدی در اجرای صحیح این فرایند دارد؛ و توجه بیش از حد یا عدم توجه به هریک از این ابعاد، مسلما کیفیت یک برنامه آموزشی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از حدود صد سال پیش تا به امروز که شیوه های آموزشی به صورت مدون و مکتوب درآمده اند؛ متخصصان این حوزه، هیچگاه نتوانسته اند، روشی ارائه دهند که بهترین باشد. فصل مشترک تمام این روش ها، توجه به مواردی مانند: شیوه تدریس مهارت ها، روش کلاس داری، نحوه ارائه مطالب و ذکر نکاتی از این دست می باشد. اما در مورد سبک های یادگیری زبان آموزان و توجه به این مطلب که هر زبان آموز، داده ها را چطور دریافت می کند، چگونه دسته بندی و پردازش می نماید و از چه راهی این اطلاعات را به خاطر می آورد، کارهای اندکی انجام شده است. در این پژوهش تعداد 50 زبان آموز عرب زبان در سطوح مبتدی، متوسط و پیشرفته شرکت داشتند که در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تحصیل می کردند؛ پرسشنامه ای براساس سوالات آزمونMBTI  و تعریف سبک های یادگیری طراحی شد در اختیار فراگیران قرار گرفت. و براساس جواب های به دست آمده، ویژگی های سبک یادگیری ایشان تحلیل گردید؛ و در نهایت مشخص گردید که هریک از آنها با کدام سبک، مطالب درسی را دریافت، طبقه بندی و به یاد می آورند. مسلما می توان این پرسشنامه را براساس ویژگی های زبان آموزان دیگر با زبان مادری غیرعربی نیز طراحی کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، سبک های یادگیری، عرب زبانان، آزمون، زبان دوم
  • عبدالرضا رحمانیان کوشککی صفحات 81-101

    یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میزان رضایت از کیفیت زندگی افراد، سطح سرمایه اجتماعی است که بطورکلی توجه چندانی به آن نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی در ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان شهر جهرم انجام شده است. روش تحقیق حاضر، توصیفی- تحلیلی و هدف تحقیق کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات و داده های موردنیاز از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) استفاده شده است. مولفه های سرمایه اجتماعی در این پژوهش، مشارکت، آگاهی و اعتماد هستند. برای سنجش متغیرها نیز از طیف لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، تعداد 141000 نفر مردم ساکن شهر جهرم براساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن کشور سال 1395 می باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران، 350 نفر شهروندان شهر جهرم (به صورت روش تصادفی ساده توزیع شده است) و 30 نفر از مدیران و کارشناسان در زمینه مطالعات موضوع مربوطه محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات در نرم افزار SPSS و با استفاده از شیوه های من ویتنی، اسپیرمن استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیر آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی با تعهد سازمانی ارتباط معناداری در سطح کمتر از p<0.05 وجود دارد. همچنین بین متغیر سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی شهروندان شهر جهرم رابطه مثبت و معناداری وجود داشته که سطح ضریب همبستگی آن ضعیف می باشد. در پایان تحقیق، متناسب با یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه گردیده است.
     

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، آگاهی و اعتماد اجتماعی، شهر جهرم
  • سحر صنیعی، فاطمه نادری صفحات 103-112

    شاهنامه آینه روشن و تمام نمایی از اصول، آداب، اندیشه ها و تفکرات و به قولی جامع جمیع خصایص مدنی و اخلاقی و فرهنگی ایران باستان است. این اثر بی نظیر با پرداختن منطقی به داستان ها و حکایات، به شخصیت ها و بازیگران آن روح تازه ای می بخشد. لذا باید گفت که زن در شاهنامه آمیخته ای از خردورزی، عفاف و زیبارویی است. این سه خصلت بانوان شاهنامه را از تمامی بانوان حماسه ها ممتاز می گرداند و فردوسی، در جای جای اثر خویش این ویژگی ها را ستوده است. زنان شاهنامه، به جزء آنها که زنان در سایه محسوب می شوند و تاثیر چندانی در روند داستان ندارند بقیه تاثیرگذار در سیاست و اجتماع و سایر شئونات زندگی اند و حتی به مرتبه پادشاهی هم می رسند. این اثر که منعکس کننده واقعیات و تقابل فرهنگ های جوامع و سرزمین های مختلف آن زمان است، می تواند نقش بسیار حائز اهمیتی در باورها و پیشینه فرهنگی نسل کنونی ایفا نماید. شاهنامه با بیان محسنات زنان در ابیات خویش، سعی نموده است تا استوارترین باور و تصویر، از سیمای زنان ایرانی را منتشر نماید. بنا به اهمیتی که زن و نقش آن در اجتماع و ادبیات ایران دارد و براساس پژوهش‎ هایی که درباره نقش اجتماعی صورت گرفته است، می توان اذعان نمود که زن در شاهنامه از حیث اجتماعی، موقعیت و هویتی فاخر داشته و از شخصیت زن بعنوان یک اسوه وارسته اجتماعی یاد می شود.

    کلیدواژگان: شاهنامه، زن، شعر، هویت اجتماعی، جایگاه زن
  • داود مصطفایی صفحات 113-124

    حقوق غیرقابل تعلیق بعنوان حقوق اولیه، یکی از ارکان اساسی و پذیرفته شده نسبت به مسئولیت دولت ها در قوانین حقوق بشری است. این حق به معنای تحدید خودسرانه قدرت، حفظ آزادی های بنیادین در جهت حفظ صلح  و امنیت بین المللی به مقررات تصویب شده بین المللی است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران گرچه تفکیکی تحت عناوین حقوق غیرقابل تعلیق و قابل تعلیق مشاهده نمی شود، اما از حیث ماهوی برخی از حقوق غیرقابل تعلیق در آن مورد شناسایی قرار گرفته اند که از جمله آنها می توان به حق حیات و ممنوعیت شکنجه اشاره نمود. بنابراین هدف اصلی پژوهش رعایت و گنجاندن این حقوق در جامعه و نتایج آن است که دولت ها در مواجه با این حقوق ضمن رعایت، همواره در تمامی شرایط و اوضاع باید این حقوق را مورد احترام قرار دهند. پژوهش حاضر با محوریت کتابخانه ای و بر محوریت قانون داخلی ، ارجاع به اسناد حقوق بشری گامی در ارائه راهکارهایی در جهت تضمین رعایت هنجارهای اساسی حقوق بشری نگاشته شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت، دولت، حقوق مدنی -سیاسی، حقوق بشری، اتباع
|
  • Majid Ghomami, Fahimeh Yadegari Pages 7-27

    Applying promotion and protection measures to foreign investors requires an in depth understanding of the concept. One of the particular privileges is the right to have an access to the ICISID Arbitration Center in which entitles an investor to bring a claim against the host state. In order to avoiding of the treaty shopping and other fraudulent actions, it is fundamentally necessary to recognize the investors based on a real criteria. The main question is on what basis we should define a foreign investor. Residential factor alongside with nationality for natural persons and the place of control for legal entities should be considered. Regards to "Foreign Investors Promotion and Protection act 2002 (FIPPA)" it also should be noted that the criterion of the foreign origin of the capital cannot be effective anymore. In harmony with international investment law, there should be another criterion instead of considering just foreign origin of the capital in attempt to make an obstacle for Iranian nationals who take the advantage of this act by using a fake foreign nationality and flowing a capital with an internal origin, and also, it seems to be advantageous to achieve a unification in definition of investors in FIPPA act and other bilateral investment treaties.

    Keywords: Foreign Investor, Natural Persons, Legal Persons, Nationality, Capital Foreign Origin
  • Milad Yari, Hamid A. Dastgerdi Pages 29-45

    Nowadays, the role of culture in international relations is more evident, so that the structure of international relations cannot be examined and analyzed fully and comprehensively without considering the role of culture in the structure of foreign policy of governments and cultural diversity among different nations. Currently, international scholars believe in the diversity of cultures in this field, and thus, the coexistence of different cultures alongside each other. In fact, this cultural diversity leads to the emergence of different categories among countries or it may cause conflicts and, in more severe cases, wars among different countries. Considering the growing role of the culture in domestic politics and, consequently, its inevitable effects on the foreign policy structure of countries, many governments are regulating their relations with other countries based on cultural factors. According to the structuralism theory, cultural debate is considered important in the sense that if - given the cultural diversity of the world - we ignore the role of culture, then we should witness the chaos that affects international relations. The result shows that taking the culture into account, on one hand leads to better relations and interactions among countries, and on the other hand, sometimes causes confrontation and tensions in relations between states and countries.

    Keywords: Culture, Globalization of Culture, International Relations, Liberalism
  • Hadi Dachak Pages 47-66

    Since the eighteenth century, we have witnessed the presentation of the constructive views of the legal scholars on the principles governing the crimes and punishments and the criminal liability of offenders. Scientists such as Cesare Beccaria have criticized existing legal institutions and denounced the ruling criminal system of that age, to the extent that by publishing their works, they have made a huge transformation in the legal system of European law at those days. This period coincided with the beginning of the era of technology and the emergence of the machinism phenomenon, which itself expanded the range of crimes, especially unintentional crimes, so that the security of the people was greatly endangered. A look at the statistics of the crimes and losses that come to the manufactories, hospitals and factories shows what today's powerful human being faces. This is a topic to be considered carefully, and one should prevent the occurrence of accidents and damages that are mainly due to the machinism phenomenon by introducing special regulations and fore-sighting the necessary enforcement guarantees. One of these enforcement guarantees is the principle of “criminal liability for another person's actions“. In the other words, is it possible to hold the person who is allegedly not involved in the commission of a crime (not as a steward or as a partner) for the criminal act committed by another person? According to the principle that has existed for a long time and has been endorsed by various religions (that is, the principle of the personal character of the responsibilities and punishments), everyone is responsible for his/her own actions, and no one can be punished due to the acts of other persons. But today, this general principle has an exception: the criminal liability for another person's actions. In means that in some cases, a person who has been involved in committing a criminal act can be punished instead of the offender for some reasons.

    Keywords: Criminal Responsibility, Another Person’s Actions, Guilt, Danger, Unintentional
  • Abbas N. Hosseindoost, Ezat Tabatabai, Bahareh Hadizadeh Pages 67-80

    Foreign and second language teaching is a multi-dimensional process every dimension of which plays a key role in its correct implementation. Definitely, lack of or excessive attention to every dimension affects the whole quality of an educational program. Though teaching methods have been codified and written since hundred years ago, the experts in this field have never been able to introduce a method as the best. All these methods focused on the same issues including teaching skills, classroom management, the manner of content presentation, etc. Until now, few studies have been conducted on learning styles of language learners, and how they acquire, retain, and retrieve information. The participants of this study were 50 undergraduate and postgraduate students whose mother tongue was Arabic and who were studying at beginner, intermediate and advanced levels of Persian language. Based on MBTI questionnaire and according to the definitions of learning styles, a questionnaire was designed and delivered to the learners. The characteristics of learners’ learning styles were analyzed based on their answers. Finally, it was demonstrated that through which style Persian Language Learners receive, classify, and retrieve the course contents. Definitely, this questionnaire can also be designed based on the characteristics of other non-Arabic language learners.

    Keywords: Questionnaire, Learning Styles, Arabic Speakers, Test, Second Languag
  • Abdulreza R. Koshkaki Pages 81-101

    One of the most important factors affecting people's satisfaction of quality of life is the level of social capital, which in general has not received much attention. The purpose of this study was to investigate the role of social capital in promoting the quality of life of citizens in Jahrom city. The method of this research is descriptive-analytical and the purpose of the research is applied. Library and field studies (questionnaire, interview, and observation) have been used to collect the required information and data. The components of social capital in this research are participation, awareness and trust. Likert spectrum was used to measure the variables. The statistical population of the study consists of 141000 people living in Jahrom city (based on the latest census of population and housing in Iran in 2016). The sample size was calculated based on the Cochran formula as follows: 350 citizens of Jahrom (distributed randomly) and 30 managers and experts in the field of related subject studies. Data analysis was done in SPSS software using Mann-Whitney and Spearman methods. The findings of the research show that there is a significant relationship between “social awareness, social trust and social participation” and organizational commitment at a level below p<0.05. There is also a positive and significant relationship between the social capital and quality of life of the citizens of Jahrom, with a low correlation coefficient. At the end of the research, suggestions and recommendations are presented in accordance with the research findings.

    Keywords: Social Capital, Quality of Life, Social Awareness, Trust, Jahrom City
  • Sahar Saniei, Fatemeh Naderi Pages 103-112

    The Shahnameh is a clear mirror of the principles, customs, ideas and thoughts – in another word, a comprehensive set - of all the civic, moral, and cultural traits of the ancient Persia. This magnificent work, giving a logic to stories and anecdotes, gives its characters and actors a new spirit. Therefore, it should be said that the woman in the Shahnameh is a mixture of wisdom, chastity and beauty. These three qualities distinguish the women in the Shahnameh from all the epic women, and Ferdowsi praises these features throughout his work. Women of the Shahnameh - except for those women called “shadow women” who do not have much effect on the story - affect the politics and the society and other aspects of life, and even reach the Kingdom degree. This work, which reflects the realities and oppositions of the cultures of the various communities and territories of that time, can play a very important role in the beliefs and cultural background of the current generation. The Shahnameh, by expressing women's advantages in his literature, has tried to publish the most solid belief and image of the Iranian women's appearance. Due to the importance of women and their role in the Iranian society and literature, and based on research on social roles, it can be admitted that the woman in Shahnameh has an honorable social status and identity, and the woman character is considered as a social pious examplar.

    Keywords: The Shahnameh, Women, Poetry, Social Identity, Women Status
  • David Mostafaei Pages 113-124

    The non-suspendable rights, as basic rights, are one of the fundamental and accepted elements of the responsibility of governments in the human rights law. This right means the arbitrary restriction of power, preserving the fundamental freedoms in order to maintain international peace and security in accordance with internationally approved regulations. In the constitution of the Islamic Republic of Iran, although there is no separation under the title of non-suspendable and suspendable rights, some of the non-suspendable rights have been identified naturally, including the right to life and the prohibition of torture. Therefore, the main purpose of this study is to observe and incorporate these rights and their consequences in the society, and in the face of these rights, the governments must always respect them in all circumstances. With a focus on the library as well as the domestic law and reference to human rights documents, the present study has taken a step toward providing solutions to ensure the observance of basic human rights norms.

    Keywords: Responsibility, Government, Civil-Political Rights, Human Rights, Citizens