فهرست مطالب

بهداشت کار و ارتقای سلامت - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1398)

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن زارعی*، فاطمه قاضی کرمانی، مهسا احرامپوش صفحات 188-202
    مقدمه

    یکی از چالش برانگیزترین مفاهیم در حوزه شغلی/ سازمانی و پایه ی بسیاری از سیاست ها برای افزایش بهره وری و کارایی سازمان، افزایش رضایت شغلی و کاهش فرسودگی شغلی می باشد. با توجه به اینکه یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده فرسودگی شغلی صفات شخصیتی می باشد و طرحواره ها به عنوان صفات شخصیتی مطرح شده در روانشناسی تحولی شخصیت، نقش بسزایی را ایفا می کنند این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین طرحواره های ناسازگاری اولیه و فرسودگی شغلی انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 220 نفر از پرسنل دانشکده بهداشت یزد انجام گردید. نمونه ها به روش تصادفی ساده انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره ناسازگاری یانگ جمع آوری گردید. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS20 و شاخص های گرایش مرکزی و جهت آزمون فرضیات از ضریب همبستگی Person استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه نشان داد که بین اکثر طرحواره های ناسازگار اولیه و دو خرده مقیاس فرسودگی شغلی (خستگی عاطفی و مسخ شخصیت) رابطه منفی ولی معنی دار وجود دارد بنابراین با افزایش نمره طرحواره ها، خستگی عاطفی و مسخ شخصیت افزایش پیدا می کنند. همچنین نتایج مطالعه نشان می دهد که بین نمره طرح واره رها شدگی/ بی ثباتی و عملکرد فردی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (206/0r=، 038/0=P-value).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه می توان گفت که بعضی از حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه باعث بروز تنش در پرسنل دانشکده و تکرار این تنش ها باعث بروز فرسودگی شغلی می گردد. بنابراین شناخت این حوزه ها و برنامه ریزی جهت پیشگیری و کنترل آن ها در جهت ارتقای بهره وری سازمانی یکی از مسائل کاربردی در حوزه پژوهش های شغلی و صنعتی است.

    کلیدواژگان: طرحواره ناسازگاری اولیه، فرسودگی شغلی، دانشکده بهداشت
  • احمد شجاعی باغینی، عبدالرزاق برزگر، عبدالرئوف ادیب زاده، حمیدرضا دانش پرور، آرمیندخت احمدی، سید مهدی صابری* صفحات 203-214
    مقدمه

    رضایت شغلی کارکنان یکی از موضوعات بسیار مهم در حوزه نیروهای انسانی سازمان و سلامت معنوی یکی از ابعاد اساسی سلامت و بهزیستی افراد است. هدف این پژوهش بررسی رابطه این دو عامل در کارکنان سازمان پزشکی قانونی بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی - همبستگی است. ابزار تحقیق پرسشنامه های سلامت معنوی و رضایتمندی شغلی (JDI) و حجم نمونه با توجه به پرسشنامه های تکمیل شده 321 مورد بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با آماره های توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و  نرم افزار SPSS16 انجام گرفته و سطح معنی داری آزمون 5 درصد در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    بالاترین میانگین  مربوط به رضایت از کار (53.50) و کمترین میانگین مربوط به رضایت از حقوق (19.72) بود. بین رضایت شغلی و سلامت معنوی رابطه وجود داشت (0.042=p، 110/0r=). هم چنین بین نگرش معنوی به خالق با رضایت مندی شغلی (0.032p= ، 120/0r=) و نیز بین نگرش معنوی به وجود خود با رضایت مندی شغلی (0.022=p ، 128/0r=)، سلامت معنوی با رضایت از مافوق (0.020=p ،139/0r=) و بین نگرش معنوی به خالق با رضایت ازمافوق و همکاران(به ترتیب 0.035=p، 118/0r= و 0.042=p ، 114/0r=)  ارتباط وجود داشت.

    نتیجه گیری

    ارتقاء دیدگاه های معنوی کارکنان می تواند منجر به سلامت معنوی بهتر آنان بشود. ایجاد دوره های آموزش معنویت با روش های علمی و به روز می تواند در برنامه ریزی برای ارتقاء سلامت معنوی و در نتیجه رضایت شغلی و بهبود عملکرد کارکنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، رضایت شغلی، کارکنان، سازمان پزشکی قانونی
  • محمد افخمی عقدا، فائزه افخمی*، مریم فلاحتی، حسین محمد میرزایی صفحات 215-226
    مقدمه

    استرس شغلی از پدیده های مهم و قابل توجه در محیط کار در عصر حاضر محسوب می شود و سلامت روان در تمام عرصه های زندگی از جمله زندگی فردی ، اجتماعی وشغلی مهم بوده ویکی از زمینه هایی که توجه به سلامت روان در آن حائز اهمیت است، شغل وحرفه است.لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه استرس شغلی با سلامت روان در شاغلین سنگ آهن مرکزی بافق انجام گرفت

    روش بررسی

    مطالعه حاضراز نوع  توصیفی تحلیلی مقطعی می باشد و جامعه آماری پژوهش  2400نفر (1600 نفر کارگر و 800 نفرکارمند) در سنگ آهن مرکزی بافق در سال1393 مشغول به کار بوده  که جهت برآورد حجم نمونه  با استفاده از جدول مورگان 331 نفر محاسبه گردیدکه به تناسب 216 نفر  در بخش کارگری و 115 نفر در بخش کارمندی مشمول گردیدندابزار جمع آوری داده از دوپرسشنامه استاندارد سلامت عمومی گلد برکGHQواسترس شغلی DASS می باشد. پرسشنامه مذکور در سه بخش تدوین شده است در بخش نخست اطلاعات دموگرافیک در قالب 7سوال مورد بررسی قرار می گیرد.در بخش دوم 28 سوال در خصوص سلامت عمومی و در بخش سوم 42 سوال در خصوص استرس شغلی می باشدوبرای آزمون فرضیه ها بااستفاده از نرم افزار spss21 از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون،تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سلامت روان درکارمندان و استرس شغلی در کارگران بیشتر می باشد ورابطه معنی داری بین استرس شغلی و سلامت روان در هر دورده شغلی کارمند و کارگر وجود دارد اما از بین متغیر های دموگرافیک بغیر ازجنس که با سلامت روان در رده شغلی رابطه دارد مابقی متغیر های دموگرافیک  هیچکدام با سلامت روان و استرس شغلی رابطه معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    استرس شغلی در هر دو رده شغلی با سلامت روان رابطه داشته که خود می تواند بر سطح تولید و کیفیت محصول تاثیر گذار بوده و از طرفی علاوه بر شاغلین افراد تحت پوشش  انها  و جامعه در معرض خطرات ناشی از سلامت روحی و روانی و نهایتا جسمی قرار می گیرند که لازم است با برنامه ریزی و ارائه خدمات متفاوت در محیط کار استرس را کاهش تاوضعیت موجود بهبود و ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، سلامت روان، کارگر، کارمند، سنگ آهن مرکزی
  • طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی، معصومه اسلامی صفحات 227-237
    مقدمه

    رضایت شغلی یک عامل مهم برای افزایش کارایی و نیز رضایت فردی درسازمان تلقی می شود. پژوهش حاضر با هدف آزمودن مدل ساختاری رفتار سازمانی مثبت گرا و رضایت شغلی با نقش واسطه ای فشارزاهای شغلی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر مقطعی و از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری بود. نمونه پژوهش شامل 165 نفر از کارکنان دانشگاه بجنورد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش پرسشنامه های فشارزاهای شغلی، رضایت شغلی و رفتار سازمانی مثبت گرا را تکمیل نمودند. روایی و پایایی همه پرسشنامه ها قابل قبول گزارش شده است. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) براساس نرم افزارAMOS-23 و SPSS-23 انجام گرفت. جهت آزمودن اثرات واسطه ای از روش بوت استراپ استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازندگی خوبی برخوردار است. رفتارسازمانی مثبت گرا اثر مستقیمی بر فشارزاهای شغلی و رضایت شغلی دارد (0001/0P<). همچنین اثر واسطه ای فشارزاهای شغلی در رابطه بین رفتارهای سازمانی مثبت گرا با رضایت شغلی مورد تائید قرار گرفت (0001/0P<).

    نتیجه گیری

    ، سازمان ها می توانند با کاهش فشارزاهای شغلی و نیز آموزش و تقویت رفتارهای سازمانی مثبت گرا کارکنان خود، رضایت شغلی آنها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی مثبت گرا، رضایت شغلی، فشارزاهای شغلی، الگویابی معادلات ساختاری
  • وجیهه خانعلی*، محمدرضا صادقی بنیس صفحات 238-245
    مقدمه

    یکی از ملاحظات مهم وروبه رشد سازمانی، بهداشت و ایمنی کارکنان است. حوادث در محیط کار هر سال باعث مرگ و از کار افتادگی گروه کثیری از کارکنان می شود لذا، کارفرمایان بطور جدی توجه و منابع سازمانی خود را معطوف به این مهم کرده اند. هدف از این مطالعه بررسی علل حوادث منجر به فوت فعالیتهای صنعتی- تولیدی استان با تکنیک مورت و ارایه راهکارهای مدیریتی جهت کاهش حوادث ناشی از کارگاه می باشد.

    روش بررسی

    مرحله اول در این مطالعه ابتدا به شناسایی وبررسی حوادث منجر به فوت صنایع اصفهان که جمعا 57 مورد بود و از بین نمونه ها 12 حادثه مبنای کار قرار گرفت، مرحله دوم تجزیه وتحلیل حوادث با درختواره مورت، این تحقیق از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی و جزء تحقیقات کاربردی است که به شکل میدانی ومطالعات کتابخانه ای، به جمع آوری داده ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین علت وقوع حوادث مربوط به نقص در فاکتورهای سیستم مدیریت بوده و 4/40 درصد از کل علت ها را شامل شده و بعد از آن به ترتیب خطاهای انسانی ونقص در فرایندهای کاری با 5/36 درصد، نقص در حفاظ ها وموانع با2/19 درصد در فرآیند نجات با 9/3 درصد سایر علت های وقوع حوادث می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به آمار داده شده در قسمت یافته ها و با اتخاذ تدابیر ایمنی در رعایت مقررات حفاظتی می توان تا حدود زیادی میزان و شدت حوادث را کاهش داد وبا انجام اقدامات مدیریتی مناسب می توان مانع وقوع بسیاری از حودث گردید.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ایمنی، حوادث، کارگاه های صنعتی، درختواره مورت
  • ارسلان رزمجویی، لیلا ابراهیمی قوام آبادی، امین دلاور*، حمیدرضا پاکباز صفحات 246-258
    مقدمه

    صنایع نفت و گاز به عنوان کلیدی ترین صنعت حال حاضر کشور که بخش قابل توجهی از بودجه در گرو آن می باشد، مطرح می باشد. اثرات قابل توجه بهداشتی و ایمنی ناشی از این صنایع بر کارکنان و نیز طرف های ذینفع، اهیمت آن را بیش از پیش، نمایان کرده است.

    روش بررسی

    تحقیق کنونی با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشتی پروژه لرزه نگاری کوهستان 1 فارس با استفاده از روش HAZAN در سال های 1396 و 1397 صورت گرفت. از ساختار سلسله مراتبی شغلی(HTA) برای آنالیز وظایف مشاغل اصلی یعنی حفار، نقشه بردار، شوتر، رانندگان و خلبان بالگرد استفاده شد. فرآیند ارزیابی ریسک های شناسایی شده در روش HAZAN بر اساس ماتریس کیفی صورت گرفت. در روش HAZAN مجموعا 50 ریسک ایمنی و بهداشتی شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در این پروژه تعداد 8 ریسک (16 درصد) غیرقابل قبول، 25 ریسک (50 درصد) نامطلوب و 17 ریسک (34 درصد) قابل قبول با تجدید نظر ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فرآیندهای حمل و نقل هوایی، زمینی و نیز تردد در مسیرهای کوهستانی، پرریسک ترین فعالیت های پروژه محسوب می شوند. در نهایت راهکارهای مدیریتی برای کاهش سطح ریسک مهم ترین فعالیت های پروژه ارائه شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ایمنی، بهداشت، لرزه نگاری، FMEA، HAZAN
  • مجید زرین کفش*، غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، مهسا عسگری صفحات 259-277
    مقدمه

    ایجاد بانک اطلاعات آنتروپومتری در هر گروه سنی به منظور طراحی و ساخت وسایل و تجهیزات مورد استفاده  یکی از مسائل مورد توجه در سطح جهان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین مشخصه های آنترپومتری نوآموزان مهدکودک و پیش دبستانی شهر اصفهان در محدوده سنی 2 تا 6 سال و ایجاد یک مرجع اطلاعاتی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کاربردی تعداد 700 نفر دختر و پسر سالم بر اساس نمونه گیری خوشه ای به صورت تصادفی از بین نوآموزان مهدکودک و پیش دبستانی های شهر اصفهان انتخاب و 36 بعد آنترپومتریک آن ها به صورت مقطعی در سال تحصیلی 1396 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت و شاخص ها و صدکهای آماری (5،50 و 95) استخراج گردید.

    یافته ها

    شاخصهای آماری و صدکها به صورت یک پایگاه داده آنتروپومتریک در 5 گروه سنی و در دو گروه جنسی ارائه و مشخص گردید سن و جنس بر روی بیشتر متغیرهای آنترپومتریک مورد سنجش اثر دارد و اختلاف معنی دار می باشد) 05/0< (P.

    نتیجه گیری

    سن و جنس دوعامل تاثیر گذار بر متغیرهای آنترپومتری می باشند. لذا ضروری است در طراحی وسایل و تجهیزات از بانک  اطلاعات آنترپومتریک تهیه شده  مربوط به همان گروه سنی و جنسیتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: متغیرهای آنترپومتریک، کودکان، بانک اطلاعات
  • ایمان باقرپور*، محمدرضا فیلی زاده صفحات 278-289
    مقدمه

    توسعه بی رویه شهرها باعث افزایش مصرف کنند گان گاز طبیعی شده که این امر ملزم به اجرای شبکه گاز رسانی و نصب انشعاب برای مصرف کنندگان است که باعث افزایش سرعت کاری و استرس مهندسین ناظر شرکت گاز گردیده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین ابعاد فرسودگی شغلی مهندسین ناظر شرکت گاز استان فارس در نهایت ارائه راهکارهای مناسب جهت کنترل و رفع آنها به منظور ارتقاء سطح سلامت و ایمنی آنها است.

    روش بررسی

    جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه خود ساخته و بخش مربوط به خستگی عاطفی و شغلی با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش بوده است. اعتبار محتوی پرسش نامه به صورت کیفی و با استفاده از روش پانل خبرگان و پایایی پرسش نامه و از طریق محاسبه آلفای کرونباخ انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که میان عوامل روانی و فشار کاری با مشخصات دموگرافی افراد و عوامل محیطی و بیولوژیکی رابطه معنادار وجود دارد (P<0.05). به علت فشار کاری و روانی زیاد، خستگی عاطفی و در پی آن بروز استرس در مهندسین ناظر مشاهده می شود که باعث فرسایش شغلی و افسردگی در بین آنان می شود. به گونه ای که میانگین خستگی عاطفی در بین شرکت کنند گان 2/96 درصد است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد بیش از 55/78 درصد از ناظران وضعیت ایمنی و بهداشت را نا مطلوب می دانند. بین مولفه لباس کار و سایر لوازم حفاظت فردی با احساس درد در هریک از نواحی مورد بررسی و بین مولفه های معاینات ادواری روان سنجی با اختلالات اسکلتی رابطه معنا داری وجود دارد (P<0.05).

    کلیدواژگان: مهندس ناظر، ایمنی، فرسایش شغلی، خستگی عاطفی
|
  • Hasan ZAREEI*, Fateme GHAZI KERMANI, Mahsa EHRAMPOUSH Pages 188-202
    Introduction

    Increase of job satisfaction and reduction of job burnout are among the most challenging concepts in the field of occupation / organization. They are also considered as the basis of many policies to increase the productivity and efficiency of an organization. One of the most important causative factors of burnout is personality traits. In this context, schemas, as the personality traits described in personality development psychology, play a significant role. Therefore, investigating the relationship between these transformational patterns and occupational burnout can be considered as an essential issue in the field of occupational health

    Methods

    This descriptive study was conducted on 220 personnel of Public Health School in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The participants were selected using simple random sampling method and the data were collected using the Maslach Job Burnout Questionnaire and the Young Short-form Short-Scale Questionnaire. Data were analyzed using Spss 20 by applying the central tendency indicators, t-test, and Pearson's correlation coefficient to test the hypotheses.

    Results

    The results of this study showed a negative but significant relationship between most of the early maladaptive schemas and the two subscales of burnout (emotional exhaustion and depersonalization). The results also showed a positive and significant relationship between the schema score of release / instability and individual performance (r = 0.206, p-value = 038.

    Conclusion

    According to the results of our study, it can be said that some of the areas of early maladaptive schemas cause stress in the university personnel and repetition of these stresses causes burnout. Therefore, understanding these areas and planning to prevent and control them are practically required to promote organizational productivity in the field of occupational and industrial research.

    Keywords: Primary incompatibility schema, Occupational burnout, School of Health
  • Ahmad Shojaei Baghini, Abdorrazagh Barzegar, Abdoraoof Adibzadeh, Hamid Reza Daneshparvar, Armindokht Ahmadi, Seyed Mehdi Saberi* Pages 203-214
    Background

    Employees' job satisfaction is one of the most important issues in the field of organization's human resources and their spiritual health. It is also one of the essential aspects of people's health and well-being. The goal of this study was to investigate the relationship between Spiritual Health and Job Satisfaction in Legal Medicine staff.

    Methods

    This descriptive-correlational study was carried out among the staff of Legal Medicine Organization in Iran. Data collection instruments included questionnaires of spiritual health, job satisfaction, and demographic information. A total of 321 questionnaires were completed and investigated. Descriptive statistics and Pearson correlation test were run by SPSS 16 for data analysis. The significance level of the test was set at 5%.

    Results

    The highest mean was related to job satisfaction (53.50), while the lowest was attributed to salary satisfaction (19.72). A significant association was found between job satisfaction and spiritual health (p = 0.049, r = 0.102). Moreover, significant associations were observed between spiritual attitude towards God and job satisfaction (p = 0.032, r = 0/120), spiritual attitude to self and job satisfaction (p = 0.022, r = 0/128), spiritual health and satisfaction of the supervisor (p = 0.020, r = 0.139), as well as spiritual attitudes towards God and satisfaction of supervisors (p = 0.035, r = 0.118)  and colleagues (p = 0.042, r = 0.114).

    Conclusion

    Increase of the staff spiritual attitude can promote their spiritual health. Therefore, conducting up-to-date scientific courses on spirituality training can be effective in planning for the promotion of spiritual health, job satisfaction, and performance among the organization's staff.

    Keywords: Spiritual Health, Job Satisfaction, Employees, Legal Medicine Organization
  • Faezeh AFKHAMI AGHDA, Mohammad AFKHAMI AGHDA*, Maryam FALAHATI, Hossein MOAHAMMAD MIRZAEE Pages 215-226
    Introduction

    Occupational stress is one of the most important phenomena in the workplace. Mental health, as an important factor in all personal, social, and occupational life aspects, is one of the areas of interest in mental health. The purpose of this study was to determine the relationship between job stress and mental health among workers of central iron ore in Bafgh City, Iran.

    Methods

    This was a descriptive correlational study. The statistical population included 2400 people (1600 workers and 800 employees) working in central Bafgh iron ore in 2014. The sample size was estimated as 331 using the Morgan and Krejcie table. Approximately, 216 persons were employed in the labor sector and 115 in the employment sector. Data collection tools included the Goldberg general health questionnaire (GHQ) and Depression Anxiety Stress Scales (DASS). The DASS was designed in three parts. The first part included demographic data (7 items). The second section had 28 questions and dealt with the participants' general health status. The third part included 42 questions and was about occupational stress. Later, Spss21 was used and Pearson correlation coefficient and regression tests were run to analyze the data and test the hypotheses.

    Results

    The results showed that mental health was higher in employees, while job stress was higher among the workers. This indicated a significant association between job stress and mental health in both employees and workers. However, regarding the demographic variables, only gender was related to mental health and rest of the demographic variables had no significant relationship with mental health and job stress (5≥participants).

    Conclusion

    Occupational stress was related to mental health in employees and workers; this can affect the level of production and product quality. Furthermore, occupational tress and mental health not only affect the workers and employees, but also expose the society and other people at risk.  Consequently, it is necessary to plan and render different services at the occupation environment to decrease job stress and improve the current situation.

    Keywords: Work Stress, Mental Health, Central Bafgh Iron
  • Tayebe Rahimi Pordanjani*, Ali Mohamadzade Ebrahimi, Masome ESLAMI Pages 227-237
    Introduction

    Job satisfaction is considered as an important factor for increasing efficiency and individual satisfaction in the organization. The purpose of this study was to test the structural model of positive organizational behavior and job satisfaction with the mediating role of job stressors.

    Methods

    Research design was correlation through structural equation modeling (SEM) and the sample consisted of 150employees that working in university of Bojnord, who were selected by stratified random sampling method. Participants in this study were measured using occupational stress, psychological capital, and job satisfaction questionnaires. Reliability and validity all of the questionnaires were accepted. Structural equation modeling (SEM) through Amos-23 and SPSS-23 software packages was used for data analysis. In addition, Preacher and Hayes’ SPSS Macro program was used for testing mediation.

    Results

    The results showed that the proposed model fits the data properly. Positive organizational behavior has a direct effect on job satisfaction and job stressors (p<0.0001). Also, the mediating effect of job stressors in the relationship between positive organizational behavior and job satisfaction was confirmed (p<0.0001).

    Conclusion

    Therefore, organizations can increase their job satisfaction by reducing job stressors and training and reinforcing positive organizational behaviors of their employees.

    Keywords: Positive organizational behavior, Job satisfaction, Job stressors, Structural equation modeling
  • Vajihe KHANALI ZAFRA*, Mohammad Reza SADEGHI BANIS Pages 238-245
    Introduction

    One of the important and growing organizational considerations is the staff health and safety. Workplace events cause death and disability in a large number of employees annually. So, employers have seriously focused their attention and organizational resources on this important issue. The purpose of this study was to investigate causes of the fatal industrial-production activities using the Morte's technique and to provide management solutions to reduce the incidents caused by the workshop in Yazd province, Iran.

    Methods

    Initially, a total of 57 fatal accidents were identified and investigated in Isfahan industrial enterprises. Among this number, 12 cases of work-related incidents were studied. In the second stage, events were analyzed by Morte tree. This descriptive, correlational, and applied research was a fieldwork conducted as a library study to collect the required data.

    Results

    The results showed that most causes of defect accidents were among the management system factors and covered 40.4% of the total causes. This was followed by the human errors and defects in working processes (36.5%), defects in fences and barriers (19.2%) in rescue process, and other causes of accidents (3.9%).

    Conclusion

    By adopting safety measures in compliance with the protective regulations, extent and severity of the accidents can be reduced to a large extent. Many good practices can also be prevented by appropriate management measures.

    Keywords: Safety, Accidents, Industrial Workshops, Mort Tree
  • Arsalan Arsalan RAZMJOEI, Leila Ebrahimi Ghavam Abadi, Amin Delavar*, Hamideza Pakbaz Pages 246-258
    Introduction

    The oil and gas industries are considered as the most important industries in Iran, where a significant part of the budget depends on these two areas The significant health and safety implications of these industries on the staff and stakeholders have also been highlighted.

    Methods

    The present study was conducted to identify and assess the safety and health risks of the Fars Mountain Seismology project using HAZAN method in 2016 and 2017.  The hierarchical task analysis  (HTA) was used to analyze the main tasks of the main occupations: digger, surveyor, shooter, drivers, and helicopter pilot . The risk assessment process identified in the HAZAN method was based on the qualitative matrix.  In HAZAN, 50 health and safety risks were identified.

    Results

    The results showed that eight risk factors (16%) were unacceptable, 25 were unsatisfactory (50%) and 17 (34%) were acceptable.

    Conclusion

    The results showed that the aviation and land transport processes as well as the traffic on mountain routes were the most expensive activities in the project.  Finally, management solutions were proposed to reduce the risk level related to the most important project activities

    Keywords: Risk Assessment, Safety, Health, Seismography, FMEA, HAZAN
  • Majid Zarinkafsh*, Gholamhosein Halvani, Hosein Fallah, Mahsa Asgari Pages 259-277
    Introduction

    Creation of anthropometric database in any age group is one of the most important issues in designing and manufacturing of used equipment. The aim of this study was to determine the anthropometric characteristics of nurses of kindergartens and preschools in Isfahan in the age range of 2 to 6 years and to create an information reference.

    Materials and Methods

    In this applied study, 700 healthy male and female boys were selected randomly from cluster sampling from nursery schoolchildren and preschools in Isfahan city. 36 anthropometric measurements of them were cross-sectional in the academic year 1396 to 1397. And indicators and statistical percentiles (5.50 and 95) were extracted.

    Results

    Statistical indexes and percentiles were presented as an anthropometric database in 5 age groups and in two sex groups. Age and sex were influenced by most anthropometric variables and significant difference (P <0.05). .

    Conclusion

    The age and sex are two factors affecting anthropometric variables. Therefore, it is necessary to use the anterpometric database of the same age group and gender in the design of the equipment.

    Keywords: Anthropometric Dimensions, children, Database
  • Iman Bagherpour*, Mohammad Reza Feylizadeh Pages 278-289
    Introduction

    The overwhelming development of cities has increased the consumption of natural gas, which requires implementation of a gas network and installation of branches for consumers. This has increased the speed and stress of engineers supervising the gas company activities. The purpose of this study was to determine the dimensions of burnout in supervisory engineers of Fars Province Gas Company and to present appropriate solutions to control and eliminate them to improve their health and safety.

    Methods

    Data were collected using a researcher-made questionnaire, in which the emotional and occupational fatigue was assessed using the Maslach Burnout Questionnaire. The validity of the questionnaire content was assessed qualitatively using the panel of experts' opinion and its reliability was calculated by Cronbach's alpha. Data were analyzed by SPSS 21

    Results

    The results of regression test showed that psychological factors and work pressure had a significant relationship with participants' demographic characteristics as well as environmental and biological factors (P <0.05). Emotional exhaustion and consequent stress were observed among supervising engineers due to their high job stress that causes job burnout and depression among them. The mean emotional exhaustion was 96.2%.

    Conclusion

      The results showed that more than 78.55% of the observers considered that their health and safety status was undesirable.  Work clothes and other personal protective equipment components had a significant relationship with pain in each of the studied areas. Similarly, a signifiacnt association was observed between the components of psychiatric periodic examinations and skeletal disorders (P <0.05).

    Keywords: Supervising engineer, safety, job erosion, emotional exhaustion