فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 29 (بهار 1398)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 29 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عصاریان نژاد، سلیمان علیزاده صفحات 1-24

    انقلاب اسلامی ایران مهم ترین حادثه سیاسی قرن بیستم و ژرف ترین تحول فرهنگی اجتماعی ملت ایران است که مناسبت ها بیشترین نقش را در ایجاد و تداوم آن داشته است.  در این مقاله تلاش شده تا ضمن تبیین اهمیت مناسبت های اسلامی - انقلابی و نقش مردم در آن به این سوال پاسخ داده شود که چگونه می توان با مردم سازی مناسبت ها قدرت درونی جمهوری اسلامی ایران را مستحکم نمود؟ در این تحقیق، مباحثی همچون مفهوم شناسی قدرت از دیدگاه مکتب اسلام و مولفه های مناسبت های اسلامی - انقلابی و نقش بصیرت افزایی و تاثیر کارکردی های تنویری، تبشیری، تهییجی و تنذیری بر ایجاد، تقویت و اصلاح هنجارهای اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت مدل نحوه تاثیرگذاری مناسبت ها بر استحکام درونی قدرت تدوین شده است. این مقاله که از مطالعات گروهی در موضوع مناسبت های اسلامی- انقلابی استخراج شده از روش تحلیل محتوا و رویکرد توصیفی و تحلیلی بهره گیری شده و نتیجه گیری شده؛ مناسبت ها زمینه ساز بصیرت، بصیرت موثر در حضور مستمر مردم در صحنه های انقلاب و حضور با بصیرت مردمی در تقویت استحکام درونی قدرت در ج.ا.ا. تاثیر تعیین کننده ای دارد.

    کلیدواژگان: : استحکام درونی قدرت، بصیرت سیاسی اجتماعی، مناسبت اسلامی- انقلابی
  • سیامک باقری چوکامی صفحات 25-62

    یکی از عناصر مقوم مفهوم امنیت در هر مکتب امنیتی، مرجع امنیت است که در پاسخ به پرسش اساسی امنیت برای چه کسی یا برای چه چیزی قرار دارد. مکاتب مختلف امنیتی با توجه به مبانی هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی، پاسخ های متفاوتی به این سوال کلیدی امنیت داده اند. سوال اصلی پژوهش پیش رو نیز این است که رهبر معظم انقلاب چه پاسخی به امنیت چه کسی و چه چیزی داده است؟ با توجه به اینکه کشف این سوال مستلزم رجوع به متن بیانات رهبری است، از روش تحلیل مضمون برای استحراج داده ها و تبیین آن استفاده شده است. تحلیل مضمون از انواع تحلیل های کیفی برای دستیابی به نتیجه مفید است که داده ها به صورت روشمند، بررسی و تحلیل می شوند. بر اساس یافته های این تحقیق، مرجع امنیت در اندیشه رهبری از منظر چه کسی یا کدام واحد؟، چند سطحی،، چند بعدی و چند وجهی مرکب و مشتمل بر فرد، جامعه، دولت، امت و بشریت است و از منظر چه چیزی؟، ارزش های مقوم هر یک از واحدهای پنجگانه را شامل می شود، که ملهم و منبعث از بینش توحیدی و مبانی انسان شناسی و معرفت شناسی ایشان می باشد. همین امر، رابطه بین این واحدها و بین واحدها با ارزش های اساسی را، تعاملی و اندام واره نموده است.

    کلیدواژگان: امنیت، مرجع امنیت، اندیشه امنیتی
  • غلامرضا ندری*، احمد بخشایشی، علی دارابی، مجتبی مقصودی صفحات 63-88
    در دهه های اخیر، توسعه فناوری های جدید ارتباطی موجب تحولات شگرفی در ابعاد گوناگون زندگی بشری شده و روز به روز بر اثرات آن افزوده می شود. اینترنت و در حال حاضر شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان ستون فقرات فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در شکل گیری این فرایند نوین و ظهور فضاهای جدید اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی نقش اساسی دارند. مسئله نقش این شبکه ها بر ثبات سیاسی- امنیتی و الگوی ارتباطات اجتماعی جوامع، تبدیل به دغدغه جدی اغلب کشورها شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سیاسی- امنیتی شبکه های اجتماعی و تاثیر آنها بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش پژوهش حاضر روش تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری آن را صاحب نظران و نخبگان حوزه امنیت و فضای مجازی تشکیل داده اند. حجم نمونه در گروه مذکور بر اساس اشباع مقوله ها و اطلاعات شناسایی شده 13 نفر بود. یافته های پژوهش نشان می دهد شبکه های اجتماعی مجازی مانند شمشیر دولبه ای هستند که می توانند مجموعه ای از کنش های مثبت و منفی را در محیط سیاسی- امنیتی جمهوری اسلامی ایجاد نمایند. در وضعیت فعلی به علت رهاشدگی و سیاستگذاری جزیره ای فضای مجازی در جمهوری اسلامی ایران، شبکه های اجتماعی آسیب پذیری کشور را در برخی مولفه های امنیت ملی برجسته کرده است. این شبکه ها هم اکنون به طور جدی در جهت تخریب و القای ناکارآمد ی نظام ج.ا.ا.، هنجار سازی معارض، مشروعیت زدایی ساختاری از نظام سیاسی، تضعیف انسجام ملی و شکاف بین جامعه و حاکمیت و ایجاد زمینه تقابل مردم با نظام سیاسی و تضعیف باورهای ملی فعالیت می کنند و در حوزه امنیتی نیز با کارکرد جاسوسی و پایش اطلاعات کاربران، مهیا سازی ابزار ارتباطی گروه های برانداز، جمع آوری اطلاعات افراد و مشاغل خاص، آموزش های مخرب در بستر شبکه های اجتماعی و انتقال اطلاعات طبقه بندی در جهت مخدوش سازی امنیت ملی فعالیت می کنند. تاسیس ساختاری قدرتمند و فرا قوه ای برای سیاستگذاری و ساماندهی فضای مجازی کشور و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات می تواند در رفع بسیاری از مشکلات در این حوزه موثر باشد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، امنیت ملی، تهدیدات
  • نعمت نعمتی*، اصغر افتخاری صفحات 89-122

    موضوع امنیت در قرآن کریم در قالب مفاهیم خاصی طرح و ارایه شده که در این میان واژه خوف به دلیل دلالت بر بعد سلبی امنیت از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم پرداختن تحلیلی به این موضوعات می تواند به ضعف گفتمان و الگوی امنیت اسلامی امنیت منجر شود. هدف این نوشتار تبیین امنیتی خوف از طریق استنباط دلالت های امنیتی آیات مربوط به واژه خوف در قرآن کریم است. بر این اساس سوال اصلی آن است که: دلالت های امنیتی خوف در قرآن کریم کدامند؟ برای پاسخ به این سوال از روش محتوای متن محور استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد مرجع امنیت، تامین کنندگان امنیت، سیاست های نیل به عدم خوف، انواع امنیت، زمینه ها و بسترهای ایجاد ترس و ناامنی، عوامل ایجاد خوف، راه های پیشگیری از خوف و انواع خوف از مفاهیم اصلی قابل استنباط و بهره برداری و استخراج از آیات قرآن کریم مربوط به واژه خوف در ارتباط با امنیت می باشند. دو نوع خوف وجود دارد، خوف منفی و خوف مثبت.  خوف مثبت از نظر اسلام و قرآن کریم خوب است. مرجع امنیت گاهی همه انسان ها و گاهی بخشی از انسان ها به ویژه انسان هایی که ایمان آورده و عمل صالح انجام می دهند است. بیشترین آیات مربوط به تامین کنندگان امنیت و بالاترین آن ها خداوند و انبیای الهی هستند. بیشترین تاکید بر انفاق، ایمان به خدا و آخرت و عمل صالح به عنوان سیاست های نیل به عدم خوف می باشد. افشای اسرار محرمانه و پخش شایعات از جمله زمینه ها و بسترهای ایجاد خوف هستند. شیطان و اولیایش و عمل کنندگان به دستورات آن از عوامل موثر در ایجاد خوف بوده و توجیه و آگاه سازی عموم مردم از راه های پیشگیری از خوف به شمار می رود. همچنین نتایج این پژوهش برای تحلیل گران، کارشناسان و مسئولین و مدیران حوزه امنیت قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، تبیین امنیتی، خوف، قرآن کریم
  • جواد منزوی بزرگی*، سجاد حبیبیان صفحات 123-150

    تغییر و تحول در عوامل محیطی و سازمان ها، به خصوص سازمان های امنیتی بسیار شدید است. بنابراین در چنین شرایطی دو عامل تعیین کننده موفقیت سازمان خواهند بود؛ اول آموزش و دوم ویژگی های شخصیتی متناسب با مشاغل اطلاعاتی- امنیتی. این تحقیق با روش توصیفی- پیمایشی و تبیینی، ابتدا به بررسی تاثیر آموزش های تخصصی حین خدمت بر توانمندسازی کارکنان  سازمان های امنیتی و در ادامه به تبیین و سنجش مولفه های رفتاری مورد انتظار در جامعه مورد مطالعه پرداخته است. در این تحقیق 104نفر از کارکنان یکی از سازمان های امنیتی با نمونه گیری هدفمند به منظور بررسی تاثیر آموزش های تخصصی حین خدمت بر توانمندسازی کارکنان انتخاب و با طراحی دو پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه با مصاحبه با خبرگان مولفه های رفتاری مورد انتظار شناسایی و نمونه مورد مطالعه با بهره گیری از تست شخصیتی MBTI و آزمون هوش هیجانی(EQ) مورد آزمون قرار گرفته اند. نتیجه تحقیق نشان داد که آموزش های تخصصی حین خدمت بر توانمندسازی کارکنان جامعه مورد مطالعه موثر بوده و از بین متغیرهای مورد مطالعه، استادان و مدرسان دوره نقش مهمی در یادگیری و توانمندسازی کارکنان دارند. در ادامه نتایج آزمون مهارتی نشان داد که در جامعه مورد مطالعه، نیرویی که کاملا مهارت های مورد نیاز یک خبره اطلاعاتی(چریک اطلاعاتی) را داشته باشد وجود ندارد،  تنها(11%) نیروها در طیف نسبتا قابل قبول بوده و ظرفیت بالقوه برای تبدیل شدن به یک کارشناس حرفه ای و عملیات اطلاعاتی را دارند.

    کلیدواژگان: سازمان های امنیتی، آموزش، مهارت، تیپ شخصیتی، هوش هیجانی
  • روح الله رحمتی نیا، سنجر سلاجقه، تورج مجیبی صفحات 151-184

    موفقیت در ماموریت های سازمانی یکی از ویژگی های همواره موثر در ارتقای جایگاه سازمان های امنیتی و نقش آفرینی آنان در امنیت پایدار همه جانبه در کشور است. این موفقیت بدون بهره مندی از کارکنانی که دارای عملکردی در سطح بالا و مولد توان رقابتی فزاینده برای سازمان امنیتی باشند، محقق نخواهد شد. مدیریت صحیح و هدفمند عملکرد و خروجی افراد، مستلزم برخورداری از یک مدل جامع با در نظر گرفتن همه عوامل و مبتنی بر اصول سازمان دهی برای رسیدن به سطح مطلوبی از انتظارات سازمانی است. تحقیق حاضر با هدف پاسخ به این سوال که «الگوی جامع مدیریت عملکرد کارکنان در سازمان های امنیتی ایران دارای برازش است؟» تدوین شده. برای انجام آن از روش تحقیق کمی برای سنجش وضعیت متغیرها و اعتبارسنجی مدل استفاده شد. جامعه آماری را کارکنان سازمان های امنیتی که نظرات آنان برای برازش مدل استفاده شد، تشکیل می دهند. داده های تحقیق که با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند، مدلی با 5 متغیر، 14 بعد و 57 شاخص را بیان کرده و نشان داد مدل ارائه شده از برازش و اعتبار مناسبی برخوردار است و تمامی متغیرهای به دست آمده می توانند در طراحی مدل نهایی مورد توجه باشند. در پایان، اثرگذاری هر کدام از متغیرها از حیث وجودی مورد بحث و تحلیل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، بلوغ کارکنان، سازمان امنیتی، مدیریت عملکرد، منابع انسانی
|
  • Hossein Assariyan Nezhad, Soleyman Alizade Pages 1-24

    The Islamic revolution of Iran is the most important political event of the twentieth century and the deepest social and cultural transformation of the Iranian nation that occasions have played a major role in creating and sustaining it. This article attempts to explain the importance of Islamic -revolutionary occasions and the role of the people in it and at the same time answers the question of “how to consolidate the internal power of the Islamic Republic of Iran by popularizing occasions?”. In this study, issues such as the concept of power from the view of the school of Islam and the components of Islamic - revolutionary occasions and the role of increasing insight and the influence of illuminating, annunciative and excitatory functions on the creation, reinforcement and modification of social norms are examined and finally the model of how occasions affect the inner strength of power is formulated. This paper, which uses group studies on the subject of Islamic -revolutionary occasionsis extracted from the content analysis method and descriptive and analytical approach and concludes that occasions that provide insight, effective insight of people into the constant presence in revolution’s scenes and the presence of insightful people has a decisive influence in strengthening the internal power of the Islamic republic of Iran.

    Keywords: Inner strength of power_social-political Insight_Islamic - revolutionary occasion
  • Saiamak Bagheri Chokami Pages 25-62
  • Ghloamreza Nadri *, Ahmad Bakhshayeshi, Ali Darabi, Mojtaba Maghsoodi Pages 63-88
    In recent decades, the development of new communication technologies has ledto dramatic changes in various aspects of human life and its effects are increasing day byday. The Internet and now virtual social networks as the backbone of the new informationand communication technologies play a key role in shaping this new process and the emergenceof new economic, cultural, social, security and political spaces. The issue of the roleof these networks in the political-security stability and the pattern of social communicationsof societies has become a serious concern in most countries. The purpose of this study is toinvestigate the political-security role of social networks and their impact on national securityof the Islamic republic of Iran. The method of this study is qualitative content analysis and itsstatistical community consists of experts and elites in the field of security and virtual space.Sample size in the mentioned group was 13 persons based on saturation of categories andidentified information. Research findings show that virtual social networks are like doubleedgedswords that can create a set of positive and negative actions in the political-securityenvironment of the Islamic republic of Iran. In the current situation, due to divergent and unintegratedpolicy making of virtual space in the Islamic republic of Iran, social networks havehighlighted the country's vulnerability in some aspects of social security. These networks arenow actively working to induce the inefficiency of the Islamic republic of Iran’s system, createconflict normalization, illegitimatize the structure of the political system, weaken the nationalcohesion and create divide between society and sovereignty, create a context for people'sconfrontation with the political system and weaken the national beliefs. Furthermore thesenetworks attempt in the security domain to control the information of users with espionage,prepare communication tools for subversive groups, collect the information of people andspecific jobs, train destructive trainings in the context of social networks and transfer classifiedinformation to disrupt the national security. Creating a strong structure for policy making,organizing the country's virtual space and establishing the national network of informationcan be effective in resolving many problems in this field.
    Keywords: Virtual space, social networks, National Security, Threats
  • Nemat Nemati *, Asghar Eftekhari Pages 89-122

    The subject of security in the holly Quran is presented in the context of specific concepts among which the word 'fear' is of great importance for its negative aspect of security. Failure in addressing these issues analytically can lead to the weakness of discourse and Islamic security model ofsecurity. The purpose of this study is to explain 'fear' from security perspective through the deduction of the security implications of the verses related to the word fear in the holly Quran. Accordingly, the main question is: what are the security implications of fear in the holly Quran? The text-based content method is used to answer this question.The study findings show that security reference, security providers, policies of reaching to no-fear, types of security, backgrounds and context of fear and insecurity creation, factors of fear creation, ways of preventing fear and the types of fear are the main concepts which can be deduced, exploited and extracted from the verses of the holly Quran that are related to the word fear in relation to security. There are two types of fear, negative fear and positive fear. Positive fear is good from the view of Islam and the holly Quran. The reference of security is sometimes all humans and sometimes part of humans, especially those who believe (in God) and do righteous deeds. Most of the Quran verses are related to the security providers and the highest one of them is God and the prophets. The greatest emphasis is on charity, having faith in God, the hereafter and righteous deed as the policies of reaching to no-fear.Uncovering classified secrets and spreading rumors are some of the grounds and contexts for creating fear. The devil and his commanders and practitioners are effective factors in creating fear and justifying and informing the public are the ways to prevent fear. The results of this study are also applicable to analysts, experts and managers of security domain

    Keywords: security, security explanation, fear, holly Quran
  • Javad Javad Monzavi Bozorgi *, Sajad Habibian Pages 123-150

    The change in environmental factors and organizations, especially security organizations is very drastic. Thus, under these circumstances, two factors will determine the success of the organization; the first one is training and the second one is the personality traits appropriate for security - intelligent jobs. This study employed descriptive – survey and explanatory method and firstly investigates the role of in-service specialized training and behavioral components on personnel empowerment and then explains and measures the expected behavioral components in the study population. In this study, 104 employees of one of the security organizations with purposeful sampling were selected in order to investigate the impact of in-service specialized training on personnel empowerment that were studied by designing two questionnaires. Furthermore, expected behavioral components were identified by interview with elites and the under study sample was tested using MBTI personality test and emotional quotient test. The study results showed that in-service training is effective on the empowerment of the personnel of the study population and among the studied variables, professors and instructors of the course have an important role in personnel’s learning and empowerment. In the following, the results of the skill test showed that there is no employee, in the population under study, that fully meets the skills required for an intelligent expert (intelligent guerrilla) and only (11%) of the employees are in the relatively acceptable range and have the potential capacity to become a professional expert of intelligent operation.

    Keywords: Security organizations, training, skill, personality type, emotional quotient
  • Ruhollah Rahmatinia, Sanjar Salajegheh, Toraj Mojibi Pages 151-184

    Success in organisational missions is one of the most effective factors in enhancing the status of security organizations and their role - playing in sustainable security of country. This success will not be achieved without the use of employees who have a high level performance and an increasing competitive power capability for the security organization. Proper and purposeful management of individuals' performance and output requires having a comprehensive model and should consider all factors based on the principles of organizing to achieve a desired level of organizational expectations. The purpose of this study is to answer the question of "is the comprehensive model of employees's performance in security organizations of Iran, acceptable?". This study utilizes quantitative method to measure the condition of variables and the model's validity assessment. The statistical population is the employees of organizations whose opinions were used for the acceptability of model. The research data were analyzed using SPSS and LISREL software that explained a model with 5 variables, 14 dimensions and 57 indicators and showed that the proposed model has appropriate acceptability and validity and all the obtained variables can be considered in the design of the final model. Finally, the effects of each of the variables were analyzed in terms of existence. .

    Keywords: Validity assessment, maturity of employees, security organization, performance management, Human resources