فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 41 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • شیرین دست بندان نژاد، مجتبی علوی فاضل*، مانی مجدم، علیرضا شکوه فر صفحات 1-17

    این پژوهش به منظور برسی اثرات خشکی، مصرف کود شیمایی و زیستی نیتروژن و الگوی کاشت در ذرت 704 طی سال-های 1394 و 1395 در شهرستان دهلران انجام شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خورد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح تنش خشکی در کرت های اصلی: آبیاری مطلوب، قطع یک دوره آبیاری در مرحله 12 برگی و مرحله ظهور گل تاجی، سه سطح نیتروژن در کرت های فرعی: 100 درصد کود به صورت کود شیمیایی اوره، 70 درصد اوره + 30 درصد ازتو بارور یک، 40 درصد اوره + 60 درصد ازتو بارور یک و سه الگوی کاشت در کرت های فرعی فرعی: یک ردیفه، دو ردیفه و زیگزاگی. نتایج نشان داد که مصرف تلفیقی کود زیستی و شیمیایی نیتروژن با تعدیل اثرات تنش خشکی تاثیر مثبتی بر شاخص سطح برگ، هدایت روزنه، کلرفیل، عملکرد دانه و پروتئین دانه داشتند، به طوری که بیشترین عملکرد دانه با مصرف 40 درصد کود اوره + 60 درصد ازتوبارور یک به وجود آمد (10870 کیلوگرم). برهم کنش چهارگانه تیمارها بر هدایت روزنه، ورن هزار دانه، عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. برهم کنش سه گانه تنش با کود نیتروژن و الگوی کاشت بر سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و سرعت رشد در سطح یک درصد معنی دار گردید. به طور کلی بر اساس نتایج، شرایط مطلوب آبیاری، مصرف40 درصد کود مورد نیاز به صورت اوره + 60 کود ازتوبارور یک و الگوی کاشت زیگزاگی به عنوان بهترین تیمار آزمایشی انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: قطع ابیاری، الگوی کاشت، کود تلفیقی، ذرت
  • محمد میرزاخانی*، اسماعیل علی بخشی صفحات 18-27

    جهت بررسی تاثیر سطوح کود اوره و چند کشتی همزمان لگومها بر خصوصیات زراعی و بیوماس کل ذرت، این آزمایش در سال 1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار مصرف سطوح مختلف کود اوره در چهار سطح شامل: عدم مصرف کود اوره (شاهد)، مصرف 75 ، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار کود اوره و تیمار چند کشتی همزمان در چهار سطح شامل: کشت ذرت خالص (شاهد)، کشت ذرت + نخود، کشت ذرت + لوبیا چشم بلبلی و کشت ذرت + ماش سبز بود. نتایج نشان داد که اثر تیمار کود اوره بر صفات وزن تر ساقه و برگ های ذرت، پهنای برگ بلال، وزن خشک بلال + پوشش بلال، کارایی زراعی نیتروژن در ذرت، تعداد دانه لگومها در متر مربع، بیوماس کل ذرت + لگومها و مقدار نیتروژن جذب شده معنی دار بود. همچنین اثر تیمار چند کشتی همزمان لگومها با ذرت نیز بر صفات وزن تر ساقه و برگ های ذرت، کارایی زراعی نیتروژن در ذرت، تعداد دانه لگومها در متر مربع، بیوماس کل ذرت + لگومها و وزن هزار دانه ذرت + لگومها معنی دار بود. در بین اثرات متقابل بیشترین و کمترین مقدار بیوماس کل ذرت + لگومها با میانگین 42/36 و 47/21 تن در هکتار به ترتیب متعلق به تیمار (مصرف 225 کیلوگرم در هکتار کود اوره + کشت همزمان ذرت و نخود) و تیمار (عدم مصرف کود اوره + کشت همزمان ذرت و ماش سبز) بود.

    کلیدواژگان: ذرت، شاخص برداشت، کشت مخلوط، ماش سبز، نیتروژن
  • پرویز قاسمی*، عزت کرمی، رضا طالبی صفحات 28-40

    به منظور مطالعه نوع عمل ژن ها و نحوه توارث صفات درنخود، تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از تلاقی شش رقم نخود به نام های پیروز ،بیونیچ،Flip51-87c،Iccv2 ، کاکا و آزاد انجام شد. بذرهای والدینی به همراه بذر نسل هایF1، F2، BC1 و BC2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شد وتعداد هشت صفت شامل ارتفاع بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلاف پوک در بوته، تعداد غلاف دودانه ای در بوته، وزن صد دانه، روز تا پنجاه درصد گلدهی و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که میانگین مربعات نسل ها برای تمامی صفات معنی دار بود، لذا تجزیه میانگین نسل ها برای صفات مورد بررسی صورت گرفت. براساس نتایج تجزیه میانگین نسل ها، برای تمامی صفات مورد مطالعه غیر از ارتفاع بوته، علاوه بر اثرات افزایشی و غالبیت ، اثرات اپیستازی نیز برازش شد که نشان دهنده پیچیدگی توارث این صفات می باشد. نتایج نشان داد که صفت ارتفاع بوته توسط آثار افزایشی و غالبیت کنترل می شود. هم چنین، مشخص شد که اثر ژنی غالبیت، بیشترین نقش را در توارث اکثر صفات مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: نخود، اپیستازی، عمل ژن، اثر افزایشی، غالبیت
  • نادر رحیمی، جلال جلیلیان، علیرضا پیرزاد، اسماعیل قلی نژاد* صفحات 41-52
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی و مصرف کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه کتان روغنی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ارومیه در سال 95-1394 انجام گرفت. فاکتور اصلی شامل 3 تیمار آبیاری (یکبار آبیاری، دو بار آبیاری و شرایط دیم) و فاکتور فرعی شامل 4 تیمار کود زیستی (میکوریزا گونه Glomus mossea، کود بیوسولفور تیوباسیلوس (Thiobacillus)، میکوریزا + بیوسولفور و شاهد بود. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار دو بار و یک بار آبیاری تکمیلی در مقایسه با شرایط دیم، عملکرد دانه کتان را به ترتیب به میزان 51 و 35 درصد افزایش داد. بیشترین (76/788 کیلوگرم بر هکتار) و کمترین (81/394 کیلوگرم بر هکتار) عملکرد روغن به ترتیب از تیمار دو بار آبیاری تکمیلی و شرایط دیم بدست آمد. کشت دیم در مقایسه با آبیاری تکمیلی، عملکرد بیولوژیک، قطر ساقه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در کپسول و درصد روغن را کاهش داد. در شرایط دیم، تلقیح با میکوریزا، بیوسولفور و کاربرد توام میکوریزا و بیوسولفور، تعداد دانه در کپسول، وزن 1000 دانه، عملکرد روغن، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه کتان را به ترتیب به میزان (15، 15 و 12)، (17، 18 و 19)، (32، 28 و 31)، (45، 40 و 39) و (31، 26 و 28) درصد افزایش داد. با توجه به نتایج این تحقیق، با اعمال آبیاری تکمیلی دو بار آبیاری و استفاده از کودهای زیستی میکوریزا و بیوسولفور بخصوص در شرایط دیم می توان کارایی گیاه کتان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: بیوسولفور، روغن، عملکرد، کشت دیم، میکوریزا
  • ابراهیم غلامعلی پور علمداری، علی راحمی کاریزکی، عبداللطیف قلی زاده، اعظم رومانی*، عباس بیابانی صفحات 53-67
    این مطالعه به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبدکاووس اجرا شد. در این آزمایش تیمارهای آبیاری شامل: شاهد (بدون تنش)، قطع آبیاری در مرحله گل دهی و قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه، به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک (صفر، 4/0 و 8/0 میلی مولار) و اسپرمین (صفر و 02/0 میلی مولار) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. براساس نتایج آزمایش بیشترین وزن هزار دانه (00/2 گرم) در تیمار قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه با محلول پاشی 4/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک و عملکرد زیستی (37/2472 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری نرمال و محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک با غلظت 8/0 میلی مولار و اسپرمین با غلظت 02/0 میلی مولار به دست آمد. به علاوه بیشتر ین میزان فاکتور تورم بذر (42/12 میلی لیتر) و درصد موسیلاژ دانه (33/21 درصد) به ترتیب تحت شرایط تنش متوسط و تنش شدید مشاهده شد. بالاترین میزان عملکرد دانه (05/547 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد موسیلاژ دانه (12/102 کیلوگرم در هکتار) و درصد پوسته بذر (72 درصد) نیز به تیمار تلفیقی محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک با غلظت 8/0 میلی مولار و اسپرمین با غلظت 02/0 میلی مولار تحت شرایط قطع آبیاری در مرحله پرشدن دانه اختصاص داشت. با توجه به نتایج .. با توجه به نتایج حاصل؛ استنباط می شود نقش موثر اسید سالیسیلیک و اسپرمین در تنظیم اسمزی، پایداری غشاء و از بین بردن رادیکال های فعال محیط سلول توانست تحمل گیاه دارویی اسفرزه را در شرایط تنش کم آبی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، تنش خشکی، تنظیم کننده های اسمزی، عملکرد دانه، محلول پاشی برگی
  • عبدالکریم بنی سعیدی*، محمد معتمدی صفحات 68-77
    پژوهشی در سال 1392 در قالب آزمایش اسپلیت پلات با پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان شوشتر اجرا شد. این پژوهش شامل تنش خشکی به صورت قطع آبیاری در مراحل مختلف رشد گیاه (=V1 قطع آبیاری از ابتدای 10 برگی گیاه تا مرحله ظهور تاسل ها، V2=قطع آبیاری از ظهور 50 درصد تاسل تا قهوه ای شدن ابریشم ها و V3= آبیاری برابر نیاز آبی گیاه تا پایان فصل رشد) به عنوان کرت اصلی و سطوح نیتروژن (50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به عنوان کرت فرعی بود. نتایج نشان داد عملکرد دانه به طور معنی دار تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت. بیشترین میزان انتقال مجدد ماده خشک در تیمار قطع آبیاری از زمان ظهور 50 درصد تاسل ها تا قهوه ای شدن ابریشم ها بود و با افزایش میزان نیتروژن مصرفی، میزان انتقال ماده خشک کاهش معنی داری یافت. تیمار قطع آبیاری از زمان ظهور 50 درصد تاسل ها تا قهوه ای شدن ابریشم ها با میانگین 40 درصد، دارای بیشترین سهم انتقال مجدد ماده خشک در عملکرد دانه بود. افزایش میزان نیتروژن مصرفی، عامل جزئی تولید نیتروژن مصرفی را به طور معنی داری کاهش داد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، تامین رطوبت و نیتروژن کافی در مرحله قبل از گلدهی، از طریق افزایش تحریک سهم و میزان انتقال مجدد ماده خشک به دانه در صورت بروز تنش در مرحله بعد، از کاهش شدید وزن دانه تا حدودی جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: انباشت، انتقال مجدد، کود نیتروژن، ماده خشک
  • مهدی روزرخ* صفحات 78-85
    به منظور بررسی پاسخ عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیکی رقم های گندم دیم (Triticum aestivum L.)به کاربرد خارجی گلایسین بتائین ،آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار، در سال زراعی 95-1394 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه انجام شد. تیمارها شامل چهار رقم گندم منتخب (سرداری و آذر2 ،متحمل به خشکی)و (رصد و اوحدی ،حساس به خشکی)، و چهار سطح کاربرد گلایسین بتائین در دو مرحله رشدی ابتدای سنبله دهی و آغاز پر شدن دانه ها بود. نتایج نشان داد، بین رقم ها در بیشتر ویژگی ها تفاوت معنی داری وجود داشت و رقم سرداری در اغلب موارد برتر از سایر رقم ها ظاهر شد،به نحوی که بالاترین عملکرد دانه و پرولین (88/3571 کیلوگرم در هکتار) و پرولین دانه (94/29 میکرو مول بر گرم)را داشت.محلولپاشی گلایسین بتائین در غلظت 100میلی مولار باعث افزایش معنی دار طول سنبله، وزن هزار دانه،عملکرد دانه،شاخص برداشت و میزان پرولین دانه شد.بررسی برهمکنش رقم در گلایسین بتائین نشان داد که در غلظت 100 میلی مولار گلایسین بتائین ،پرولین تنها در دو رقم متحمل به خشکی سرداری و آذر2،بیشترین میزان و با تفاوت معنی دار از سایر سطوح محلولپاشی بود ،بنابراین در مجموع می توان بیان کرد که بین میزان پرولین و عملکرد دانه در رقم های متحمل به خشکی در گندم رابطه مثبتی وجود دارد . و بنا براین می توان محتوای پرولین را به عنوان معیار مناسبی در پیش بینی تحمل به خشکی رقم های گندم دیم توصیه کرد .
    کلیدواژگان: سرداری، متحمل به خشکی، پرولین، محلولپاشی، بذر
  • لمیا وجودی مهربانی* صفحات 86-96
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف (0، 5 و 10 تن در هکتار) کودهای آلی (ورمی کمپوست و مرغی) و کودهای شیمیایی نیترات کلسیم و پتاسیم (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بر تجمع نیترات و برخی خصوصیات رشدی و فیزیولوژیک جعفری آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. محتوای نیتروژن کل گیاه تحت تاثیر اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. بیشترین میزان نیتروژن کل گیاه در تیمارهای 10 تن در هکتارکودهای ورمی کمپوست و مرغی × 100 کیلوگرم نیترات پتاسیم مشاهده شد. محتوای کلروفیل، اسید اسکوربیک و فلانوئید تحت تاثیر مثبت کودهای آلی و شیمیایی قرار گرفت. بیشترین وزن خشک بخش هوایی گیاه در تیمارهای 5 و 10 تن در هکتار کود ورمی کمپوست مشاهده شد. تیمارهای 5 و 10 تن در هکتار کود مرغی موجب افزایش محتوای مواد جامد محلول و نیترات نسبت به تیمار شاهد گردید. همچنین بیشترین محتوای مواد جامد محلول و نیترات گیاه در تیمارهای 50 و 100 کیلوگرم در هکتار نیترات پتاسیم مشاهده شد. تیمار 5 و 10 تن در هکتار کود مرغی و همچین کودهای شیمیایی مورد استفاده موجب افزایش محتوای فنل کل شد. کودهای آلی تاثیر مثبت در محتوای عناصر کلسیم و پتاسیم داشت. تیمار 100 کیلوگرم نیترات پتاسیم موجب افزایش محتوای پتاسیم شد. بیشترین میزان کلسیم در تیمارهای50 و 100 کیلوگرم نیترات کلسیم مشاهده شد. با توجه به تاثیر مثبت کودهای آلی در پرورش سبزی ها و عدم وجود اثرات سوء زیست محیطی آن ها، چنین به نظر می رسد که استفاده از کودهای آلی روش مناسبی برای تولید سالم و پایدار سبزی ها باشد.
    کلیدواژگان: جعفری، فلاونوئید، فنل، نیترات
  • علی محمد اسعدی*، اصغر خوشنودیزدی صفحات 97-107
    هدف از این تحقیق بررسی شرایط رویشگاهی گونه Ephedra major به عنوان گیاهی دارویی، علوفه ای و موثر در حفاظت آب و خاک در مراتع شهرستان بجنورد است. مشخصات اقلیمی، زمین شناسی، تیپ رویشگاه، گیاهان همراه، اندازه گیری متغیرهای رویشی، برآورد تولید و تجزیه فیزیکی و شیمیایی خاک برای گیاه در رویشگاه آن انجام گرفت. نتایج نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه با بارندگی متوسط سالانه 9/332 میلیمتر، دمای متوسط سالانه 82/9 درجه سانتی گراد و اقلیم نیمه خشک سرد تا اقلیم ارتفاعات رویش مناسبی دارد. این گونه در دامنه های شمالی و جنوبی در ارتفاع 1400 تا 2520 متری از سطح دریا در مناطق کوهستانی پراکنش یافته است. در منطقه مورد مطالعه خاک بسیار کم عمق و دارای بافت شنی لومی، 75/7 pH= ، 88/55EC= میکرو زیمنس بر سانتیمتر و آهکی می باشد. تیپ رویشگاه درمنه- علف بره است و بیش از 86 گونه گیاهی همراه این گونه دیده می شود. میانگین پوشش تاجی و تراکم افدرا در منطقه به ترتیب 19/2 درصد و 346 پایه در هکتار بود. تجزیه و تحلیل مولفه اصلی نشان داد که متغیرهای بارش، درصد رطوبت اشباع، اسیدیته، پتاسیم، کلسیم و شن همبستگی معنی داری با محور اول داشتند و 49.84٪ تغییرات را توضیح دادند. برای مولفه دوم، درصد مواد آلی و نیتروژن مهمترین صفات بود و تغییرات 27.94٪ را توضیح داد.
    کلیدواژگان: خصوصیات بوم شناسی، افدرا، گیاه دارویی، مراتع
  • اسمعیل آبکار*، اسمعیل نبی زاده، محسن رشدی صفحات 108-119

    به منظوربررسی خصوصیات زراعی و عملکرد بادرشبو سطوح مصرف نیتروژن و عناصر آهن، بور و روی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های 1395 و 1396 در شهرستان خوی اجرا گردید. فاکتور اول شامل سه سطح مصرف کود نیتروژن به ترتیب قبل از کاشت، نصف قبل از کاشت و نصف یک ماه بعد کاشت، یک سوم قبل از کاشت و یک سوم یک ماه بعد از کاشت و یک سوم 45 روز بعد از کاشت و فاکتور دوم نیز مصرف عناصر کم مصرف در پنج سطح شامل تیمارهای عدم مصرف، آهن با بور، آهن با روی بور با روی، آهن با بور و روی بترتیب غلظت2،2 و 3درهزاربود. طبق نتایج حاصله افزایش رشد و عملکرد با کاربرد کودها مشاهده گردید، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته 3/70 سانتی متر طی دو مرحله، تعداد شاخه های جانبی 4/6 شاخه، عملکرد ماده تر80/10805 کیلوگرم در هکتار، عملکرد ماده خشک 80/2898 کیلوگرم در هکتار طی سه مرحله، درصد اسانس 59/0 % و عملکرد اسانس 33/16 کیلوگرم در هکتار در تیمار مصرف نیتروژن طی دو مرحله و عناصر کم مصرف آهن، بور و روی مشاهده گردید. اگر چه تیمار دوم مصرف نیتروژن همراه با مصرف عناصر ریزمغذی بور و روی بیشترین درصد اسانس 59/0 % را به خود اختصاص داده است اما مصرف سایر عناصر ریزمغذی نیز باعث افزایش درصد اسانس شده است. در ضمن بالاترین عملکرد ماده تر در تیمار مصرف نیتروژن طی سه مرحله به میزان 10805/7کیلوگرم در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: آهن، بادرشبو، درصداسانس، روی، ماده تر
  • مجید غلامحسینی*، رضا عطایی، محمد باقر ولی پور، اکبر حسنی، فرهاد حبیب زاده صفحات 120-133
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن و زئولیت بر عملکرد کلزای پائیزه (Brassica napus L.) و آبشویی نیترات، در خاک های سبک، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف زئولیت (0، 3، 6 و 9 تن در هکتار) و نیتروژن (90، 180 و270 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) بود. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (2452 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تلفیق بالاترین سطح نیتروژن و زئولیت (N270Z9) بدست آمد در مقابل تیمار مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن بدون زئولیت (N90Z0) کمترین میزان عملکرد دانه (1569 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد. به علاوه مصرف 270 کیلوگرم نیتروژن و بدون زئولیت (N270Z0) بیشترین مقدار آبشویی نیتروژن (143 کیلوگرم در هکتار) را دارا بود. بکارگیری زئولیت در تمامی سطوح نیتروژن تاثیر معنی داری بر کاهش مقدار آبشویی نیتروژن از محیط ریشه داشت. با عنایت به نتایج حاصله چنین جمع بندی گردید که می توان با تلفیق 270 کیلوگرم نیتروژن با 9 تن زئولیت در هکتار علاوه بر دستیابی به عملکرد مناسب از کلزا، مانع آلودگی منابع زیست محیطی در اثر مصرف کودهای نیتروژن دار شد.
    کلیدواژگان: آبشوئی نیتروژن، زئولیت، عملکرد دانه، عملکرد روغن، کلزای پائیزه
  • عین الله حسامی*، محسن جهان، مهدی نصیری محلاتی، رزوبه فرهودی صفحات 134-147

    آزمایشی در سال های 94-1393 و 95-1394 در مزرعه دانشکده کشاورزی انجام شد. این آزمایش در دو سال و دو مکان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. دو مزرعه با خاک لومی رسی و لومی شنی به عنوان مکان و کشت چهار گونه زراعی قبل از ذرت شامل باقلا، گندم، کلزا، کلم وآیش به عنوان تیمارهای آزمایشی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که استفاده از بقایای گیاهان پیش کشت باعث ایجاد تغییرات معنی دار در عملکرد و همچنین برخی خصوصیات خاک شد. استفاده از بقایای باقلا، به عنوان گیاه پیش کشت، در خاک های لومی رسی و لومی شنی باعث افزایش 40 و 55 درصدی عملکرد دانه ذرت شد. میانگین افزایش رطوبت خاک و همچنین افزایش نیتروژن خاک تحت تاثیر بقایای باقلا، گندم، کلزا وکلم نسبت به آیش به ترتیب 29،32،25 و 19 درصد و 88،25،40 و 40 درصد بود. استفاده از بقایای گیاهان باقلا، گندم، کلزا وکلم نسبت به آیش باعث افزایش عملکرد دانه شد و کیفیت (پروتئین ذرت به ترتیب به مقدار 32،11،28،17 درصد) آن نیز بهبود بخشید. بقایای گیاهان باعث کاهش معنی دار pH خاک نسبت به آیش به مقدار 2، 3، 2 و 2 درصد شدند. ماده آلی خاک به مقدار 49 درصد، رطوبت خاک به مقدار 40 درصد و کربن آلی به مقدار 33 درصد در اثراستفاده از بقایای گیاهان (نسبت به آیش) افزایش یافت.

    کلیدواژگان: بقایای، پروتئین، عملکرد
  • محمد علی جواهری*، مهدی نادی، حمید نجفی نژاد صفحات 148-161
    کم آبی مهم ترین عامل محدودکننده ی تولید چغندرقند در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا از جمله ایران است. استفاده از روش پهنه بندی اقلیمی-زراعی، که همزمان فاکتورهای مختلف موثر بر رشد چغندر قند را در نظر میگیرد، مناسبترین و سریع ترین روش جهت تعیین مناطق مستعد به کشت این گونه گیاهی می باشد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از آمار بلند مدت هواشناسی احتمال وقوع هر مرحله رشدی و دماهای آستانه بدست آمد. سپس از معادلات گرادیان سه بعدی برای پهنه بندی عوامل در سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. نتایج نشان داد در مناطق جنوبی و شرق استان کرمان تاریخ کاشت مناسب اول تا بیستم آبان می باشد. اما برای جنوب شهرستان بافت تاریخ دهم مهر ماه تا اول آبان برای کاشت مناسب است. برای قسمت های وسیعی از شهرستان های رفسنجان، سیرجان، زرند و بردسیر تاریخ کاشت بیستم شهریور تا دهم مهرماه مناسب است. در مورد تاریخ برداشت چغندر قند برای مناطق جنوبی استان کرمان پانزدهم اردیبهشت تا اول خرداد بدست آمد. این مناطق بدلیل محدودیت های دمایی از طول دوره رشد کمتری نسبت به نواحی مرکزی برخوردار بوده اند. با این حال این مناطق درصد روزهای مناسب رشد و همچنین GDD بیشتری نسبت به نواحی مرکزی داشته اند. بنظر می رسد مناطق جنوبی استان شامل شهرستان های منوجان، جیرفت، ارزوییه و عنبرآباد که با احتمال کمتر از 30 درصد با خطر بهاره شدن و ساقه دهی روبرو می باشند کاملا مناسب کاشت چغندرقند پاییزه هستند.
    کلیدواژگان: بهاره شدن، تاریخ کاشت، پهنه بندی، چغندرقند، کاشت پاییزه
  • مجید جعفرآقایی*، علیرضا مرجوی صفحات 162-174
    ااین مطالعه به منظور بررسی اثر آبیاری با آب شور بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ‏های پنبه صورت گرفت. آزمایش در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت اصفهان طی سالهای 92، 93 و 94 اجرا شد. در سال اول در بین 6 ژنوتیپ موتانت و دو رقم تجاری پنبه (شاهد) دو ژنوتیپ برتر موتانت برای سال‏های دوم و سوم انتخاب شد. آزمایش سال دوم به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش کرت های اصلی شامل تیمارهای آبیاری 4 (شاهد)، 8 و 12 دسی‏زیمنس بر متر و کرت‏های فرعی شامل تلفیق فاکتوریل سه ژنوتیپ (ژنوتیپ موتانت ال ام 1673، ال ام 1303 و شایان) با محلول‏پاشی سه سطح سولفات پتاسیم به میزان 2، 4 و 6 کیلوگرم در 1000 لیتر آب در هکتار و شاهد (آب) انتخاب شدند. نتایج آزمایش نشان داد شوری آب آبیاری سبب کاهش درصد کیل، عملکرد وش و شاخص برداشت شد. در بین ارقام نیز بالاترین درصد کیل و عملکرد وش در ژنوتیپ ال ام 1303 مشاهده شد. محلول‏پاشی دارای اثر مثبت بر این صفات بود و عملکرد ژنوتیپ‏های پنبه را در شرایط شور افزایش داد. نتایج حاصل از این مطالعه مشخص نمود که در شرایط شور از محلول پاشی سولفات پتاسیم در جهت تخفیف اثرات شوری و افزایش عملکرد ژنوتیپ‏های پنبه بهره برد. نتایج این مطالعه نشان داد ژنوتیپ موتانت ال ام 1303 در طی دو سال آزمایش دارای عملکرد بالاتری نسبت به سایر ژنوتیپ‏ها بود و می‏توان این ژنوتیپ را برای کاشت در مناطق شور توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پتاسیم، پنبه، ژنوتیپ، عملکرد
  • محسن کاظمی*، رضا ولی زاده صفحات 175-187

    امروزه ابعاد تغذیه ای بسیاری از گیاهان مرتعی مورد چرای دام، برای دامدار تا حدودی نامشخص می باشد، از طرفی آگاهی از ارزش غذایی این گیاهان به ویژه در مراحل رویشی مختلف، می تواند به دامدار در تهیه یک جیره غذایی ایده آل کمک بسزایی بنماید، از اینرو برخی ترکیبات شیمیایی، مواد معدنی، فراسنجه های تولید گاز و سایر پارامترهای تخمیری دو گونه گیاهی (شامل Salvia hydrangea و Sophora alopecuroides) قابل رویش در مراتع تربت جام (بهار سال 1397) در دو مرحله رشد فنولوژیکی (رویشی و گلدهی)، تعیین شدند. ترکیبات شیمیایی و معدنی متفاوتی هم در بین این دو گیاه و هم در دو مرحله رشد متفاوت آن ها مشاهده شد. بیشترین مقدار NDF و ADF (به ترتیب 40/42 و 60/30 درصد) و نیز ADL (88/11 درصد) مربوط به Sophora alopecuroides در مرحله گلدهی بود و بیشترین مقدار فسفر، پتاسیم و منیزیم در مرحله رویشی این گیاه مشاهده شد. فراسنجه های تولید گاز و سایر پارامترهای تخمیری در بین گیاهان نیز متفاوت بود به طوری که بیشترین مقدار تولید گاز در زمان های 12، 24 و 48 ساعت انکوباسیون (به ترتیب 76/40، 25/51، 98/53 میلی لیتر)، پتانسیل تولید گاز (19/57 میلی لیتر)، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی (به ترتیب 90/65 و 30/69 درصد)، انرژی قابل متابولیسم (MJ/kgDM 29/9)، انرژی خالص شیردهی (MJ/kgDM54/5) و کل اسیدهای چرب فرار (mmol/L85/56) در مرحله رویشی گیاه Salvia hydrangea مشاهده شد. هر دو گیاه به ویژه در مرحله رویشی، از ارزش تغذیه ای نسبتا مناسبی برخوردار بوده ولی با توجه به نتایج آزمایشگاهی در این مطالعه، به نظر می رسد که گونه Salvia hydrangea از پتانسیل تغذیه ای بالاتری برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: مرحله فنولوژیکی، ارزش تغذیه ای، دام، گیاه مرتعی
  • فرید احمدی، بابک پاساری*، محسن جواهری صفحات 188-203
    به منظور بررسی واکنش ذرت به کاربرد کود های مختلف شیمیایی، نانو، نانوبیولوژیک و عصاره ارگانیک جلبک دریایی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، در سال زراعی 96-1395 انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل کاربرد کودهای مختلف در شش سطح (شاهد، کود شیمیایی، کود نانو، کود نانوبیولوژیک، تلفیق 50 درصد کود شیمیایی + کود نانو، تلفیق 50 درصد کود شیمیایی + کود نانوبیولوژیک) و فاکتور فرعی شامل کاربرد عصاره جلبک دریایی در دو سطح (شاهد: آب مقطر و کاربرد عصاره جلبک دریایی) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر کود بر صفات طول بلال، قطر بلال، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد پروتئین و روغن معنی دار گردید. بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک از تلفیق 50 درصد کود شیمیایی با کود نانو بدست آمد که نسبت به کود شیمیایی به ترتیب 52/10 و 85/14 درصد افزایش نشان دادند. اثر عصاره جلبک دریایی نیز بر کلیه صفات مورد بررسی به جزء تعداد بلال در بوته معنی دار بود. کاربرد عصاره جلبک دریایی عملکرد دانه و بیولوژیک را نسبت به شاهد به ترتیب 48/12 و 64/11 درصد افزایش داد. نتایج اثرات متقابل هم در خصوص کلیه صفات مورد بررسی به جزء تعداد بلال و درصد پروتئین معنی دار بودند. در نهایت بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک از تلفیق 50 درصد کود شیمیایی با کود نانو و جلبک دریایی حاصل گردید.
    کلیدواژگان: جلبک دریایی، ذرت، کود، نانوتکنولوژی
  • ابراهیم هادی، سدابه جهانبخش*، مرتضی کامرانی صفحات 204-216
    به منظور بررسی تاثیر قطع آبیاری بر ارقام هیبرید ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی مغان اجرا گردید. قطع آبیاری در سه سطح شامل آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله ی گل دهی و قطع آبیاری در مرحله ی پرشدن دانه، در کرت های اصلی و هفت هیبرید تجاری ذرت، در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل هیبرید در قطع آبیاری بر اکثر صفات معنی دار بود. در شرایط نرمال، قطع آبیاری در مرحله ی گل دهی و پر شدن دانه، هیبرید سینکل کراس 704 به ترتیب 53/14، 38/9 و 53/10 تن در هکتار بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد. نتایج همبستگی ساده نیز نشان داد که تعداد دانه در بلال، تعداد ردیف در بلال، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع استقرار بلال، سطح برگ کل و پرچم و عملکرد بیولوژیک با عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و وزن هکتولیتر و تعداد انشعابات گل تاجی دارای همبستگی منفی بودند. بالاترین ضریب همبستگی به تعداد ردیف دانه در بلال با ضریب 908/0 اختصاص یافت. نتایج تجزیه رگرسیون نیز نشان داد، تعداد ردیف در بلال و وزن هزار دانه و تعداد انشعابات گل تاجی دارای اثر معنی داری بوده و وارد معادله تغییرات عملکرد دانه شدند. تعداد ردیف دانه با شیب خط 286/0 دارای بیشترین اثر بود. نبه طور کلی مشاهده شد هیبرید 704 در مقایسه با هیبریدهای دیگر تحمل بیشتری به تنش داشته و برای مناطق با خطر تنش اخر فصل قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: عملکرد، تنش، رگرسیون، علیت
  • امین سمیعی، محسن کافی، محمدمهدی جوکار*، آرزو شقاقی صفحات 217-229
    یکی از چالش های مهم در مدیریت چمن محدودیت منابع آبی است. باتوجه به اینکه ایران جزء مناطق خشک و نیمه خشک دنیا محسوب می گردد، توجه و مدیریت نیاز آبی چمن امری ضروری و اجنتاب ناپذیر است. لذا در پژوهش پیش رو تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر صفات رویشی چمن آمیخته (اسپورت) مطالعه گردید. سطوح مختلف آبیاری مورد بررسی شامل مقدار آب مصرفی 50، 75 و 100 درصد ظرفیت مزرعه با دور آبیاری یک روز در میان بود که بعد از استقرار کامل چمن اعمال گردید. صفات مورفولوژی و فیزیولوژی در هفته های دوم، چهارم و ششم بعد از اعمال سطوح آبیاری اندازه گیری گردیدند. براساس نتایج، کاهش آب مصرفی موجب کاهش رشد طولی، وزن خشک، کیفیت ظاهری، محتوای نسبی آب برگ و میزان فسفر برگ گردید لیکن مقدار نشت یونی برگ ها در اثر تنش افزایش یافت. اگرچه مقدار پتاسیم و کلروفیل کل در سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت مزرعه بیش از سطح آبیاری 100 درصد ظرفیت مزرعه بود. تفاوت معنی داری در تمام صفات اندازه گیری شده بین دو سطح 75 و 100 درصد ظرفیت مزرعه مشاهده نگردید، اما هر دو سطح به طور معنی داری بهتر از سطح 50 درصد ظرفیت مزرعه بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کاهش میزان آب مصرفی در آبیاری تا میزان یک چهارم ظرفیت مزرعه، می تواند ضمن حفظ کیفیت و رشد مطلوب چمن آمیخته در شرایط معمول به میزان قابل توجه ای مصرف آب را کاهش و در مصرف آب صرفه جویی نماید.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، چمن ورزشی، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی
  • الهام کاظمی، حمیدرضا گنجعلی*، احمد مهربان، احمد قاسمی صفحات 230-242
    تاثیر نانو کودها بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم دانه ای (Sorghum bicolor L. Moench) رقم تجاری پیام و مقایسه این تاثیر با کودهای شیمیایی رایج منطقه که سالانه در مقادیر بالا مورد استفاده قرار می گیرند وبا هدف ممانعت از مصرف بی رویه این کودها و جایگزینی آنها با نانوکود) تحت تنش های متفاوت آبی در آزمایشی در تابستان سال-های 1396 و 1397 در منطقه سیستان انجام شد. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار به اجرا در آمد. کرت های اصلی شامل سه سطح تنش (تنش آبی پیش از گلدهی، تنش آبی بعد از گلدهی و بدون تنش) و کرت های فرعی شامل 5 سطح (میکرونانوکود، ماکرونانوکود، میکرونانوکود توام با ماکرونانوکود، کودهای شیمیایی و شاهد) بودند. ویژگی های مورد ارزیابی سورگوم دانه ای تحت تاثیر تنش ها و کودهای مذکور قرارگرفت. نتایج نشان داد برهمکنش تنش آبی و کودهای نانو و کودهای شیمیایی در صفت های تعداد برگ، قطرساقه، طول خوشه، عملکرد دانه، وزن خوشه، وزن هزاردانه، مساحت برگ پرچم و عملکرد زیستی معنی دار گردید. بالاترین عملکردهای زیستی و دانه به ترتیب درشرایط آبیاری + کود شیمیایی و آبیاری معمولی + ماکرونانوکود + میکرونانوکود بدست آمد. با توجه به نتایج می توان مصرف نانو کودها را با غلظت دوگرم در هر لیتر آب برای حفاظت بیشتر از محیط زیست در منطقه توصیه کرد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، سورگوم دانه ای، کود شیمیایی، نانوکود
  • داوود عادلیان، هوشنگ فرجی*، امین صالحی، علی مرادی صفحات 243-257
    به منظور بررسی اثر خاکپوشه پلاستیک و مواد ضد تعرق کائولین و آترازین تحت تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه ذرت رنگین، آزمایشی مزرعه ای در منطقه برازجان، استان بوشهر در دو سال 1396-1395 اجرا گردید. آزمایش به صورت اسپلیت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی آزمایش شامل آبیاری در سه سطح، شامل: 1) 25 درصد تخلیه رطوبتی آب قابل استفاده خاک؛ 2) 40 درصد تخلیه رطوبتی آب قابل استفاده خاک و 3) 60 درصد تخلیه رطوبتی آب قابل استفاده خاک و عامل فرعی در دو سطح شامل خاکپوشه پلاستیک و بدون خاکپوشه و عامل فرعی فرعی در سه سطح شامل مواد ضد تعرق کائولین، آترازین و شاهد بدون مصرف ماده ضد تعرق بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش سطوح مختلف آبیاری، مواد ضد تعرق بر نسبت Fv/Fm و برهمکنش خاکپوشه پلاستیک و مواد ضد تعرق بر میزان قند محلول برگ معنی دار گردید. در سطح آبیاری 60 درصد تخلیه مجاز رطوبتی، بیشترین نسبت Fv/Fm (578/0) در تیمار آترازین و کمترین مقدار آن (468/0) در تیمار کائولین بدست آمد. در شرایطی که میزان رطوبت خاک محدود است، استفاده از خاکپوشه پلاستیک و آترازین جهت حصول حداکثر عملکرد کیفی و کمی قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: ذرت رنگین، خاکپوشه پلاستیک، فلورسانس کلروفیل، قند محلول برگ، محتوای رطوبت نسبی
  • علیرضا صیدمرادی، افشین مظفری* صفحات 258-270
    به منظور مطالعه اثر پرایمینگ بذر با زادمایه رایزوبیومی و باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) بر میزان کلروفیل، عناصر غذایی و عملکرد دانه عدس دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در دهستان کارزان از توابع شهرستان سیروان استان ایلام در سال زراعی 1396- 1395 اجراء گردید. عامل های آزمایش شامل کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه در پنج سطح: پرایمینگ بذر با ازوتوباکتر، آزوسپیریلوم، سدوموناس، پرایمینگ توام بذر با ازوتوباکتر+آزوسپیریلوم+ سدوموناس و عدم مصرف باکتری های PGPR و همچنین عامل رایزوبیوم در دو سطح: پرایمینگ بذر با رایزوبیوم و عدم پرایمینگ بود. برهمکنش کاربرد باکتری رایزوبیوم و باکتری های PGPR بر همه صفات مورد مطالعه)به استثناء عملکرد دانه و محتوی کلروفیل b)، بسیار معنی دار (01/0≥P) شد. به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که پرایمینگ بذر با باکتری رایزوبیوم همراه با باکتری های PGPR به ویژه تیمار مصرف توام (ازتوباکتر+آزوسپیریلوم+سدوموناس) باعث افزایش میزان عملکرد دانه، نیتروژن، فسفر و پتاس و محتوی کلروفیل a، b و a+b برگ در مقایسه با تیمار عدم مصرف رایزوبیوم و باکتری های PGPR شد. با توجه به اثرات هم افزایی بین باکتری رایزوبیوم و باکتری های PGPR در بهبود رشد و نمو و عملکرد دانه گیاه عدس توصیه می شود در فرمولاسیون مایه تلقیح های مورد استفاده در اراضی مناطق خشک و دیمزارهای عدس، از ترکیب باکتری رایزوبیوم و باکتری های PGPR استفاده شود.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، ازتوباکتر، سدوموناس، رایزوبیوم، عدس
  • بابک باباخانی*، سیدافشین حسینی بلداجی، مهدیه هوشنی صفحات 271-280
    چکیده در این مطالعه تنوع ژنتیکی 29 رقم مرکبات شامل ارقام پرتقال، نارنگی، نارنج، پوملو و تیپ های طبیعی با استفاده از هشت جفت آغازگر ریز ماهواره ای مورد ارزیابی قرار گرفت. DNA ژنومی استخراج شده از نمونه-های گیاهی با این آغازگرها تکثیر و محصولات حاصل با استفاده از ژل پلی اکریل آمید الکتروفورز شدند. از مجموع 97 باند امتیازدهی شده برای نشانگر ISSR، تعداد 78 باند معادل 22/80 درصد باندها چند شکل بودند. بیشترین و کمترین درصد چند شکلی به ترتیب آغازگرهای ISSR-8 با 90% و ISSR-5 با 73% باند، چند شکل نشان دادند. متوسط مقدار PIC در این آزمون 18/0 بود. بیشترین مقدار PIC برای آغازگرهای ISSR-6 وISSR-8 با 27/0 و کمترین میزان برای آغازگر ISSR-1 با 12/0 گزارش شد. بر اساس این مطالعه، دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای به روش UPGMA با ضریب تشابه تطابق ساده، ارقام مورد بررسی به پنج گروه اصلی طبقه بندی شدند. در این بررسی، پوملو در خوشه ای مجزا قرار گرفت. بر اساس نشانگر مولکولی ISSR ، نارنگی انشو سوجی یاما و کلمانتین نولس را در دو گروه مجزا قرار گرفتند. بنابراین، این نشانگر مولکولی سطوح مختلفی از تنوع را در سطح ژنوم ارایه می دهد که می تواند در مدیریت ژرم پلاسم و ذخایر توارثی مفید باشد. تجزیه تنوع ژنتیک و روابط خویشاوندی در مرکبات، اطلاعات مفیدی را برای برنامه-های اصلاحی، انتخاب و ثبت ارقام جدید فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پرتقال، تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ، گروه بندی، نشانگر ریزماهواره
|
  • Shirin Dast Bandan Nejad, Mojtaba Alavifazel *, Mani Mojadam, Alireza Shokoohfar Pages 1-17

    Present study was carried out to study the effects of drought stress, combined application of chemical and biological nitrogen fertilizer, and planting pattern on maize (SC 704) in 2015 and 2018 in Dehloran city. The experiment was conducted as a split-split plots in a completely randomized block design with three replications. Treatments were three levels of drought stress in the main plots: optimum irrigation, irrigation cut in 12 leaf stage and irrigation cut at the cornflower emergence stage, three levels of nitrogen application in sub plots: application of 100% fertilizer requirements as urea chemical fertilizer, application of 70% urea fertilizer along with 30% Azoto-Barvar-1 biofertilizer, 40% urea fertilizer along with 60% Azoto-Barvar-1 biofertilizer and three planting patterns in sub-sub-plots: single-row, two-row and zigzag cultivation. The results showed that the combined application of biological and chemical nitrogen fertilizers under drought stress had a positive effect on leaf area index, stomatal conductance, chlorophyll, 1000-grain weight, grain yield and grain protein. So that the highest grain yield was obtained with 40% fertilizer required as urea with 60% Azoto-Barvar-1 biofertilizer (10870 kg). The interaction of treatments was significant on stomatal conductance, grain yield, grain yield at 1% probability level. The interaction of nitrogen fertilizer, drought and planting pattern was significant on seed filling rate, grain filling time and growth rate at 1% level. Generally, based on the results, optimum irrigation conditions, 40% fertilizer required as urea with 60% Azoto-Barvar-1 biofertilizer and zigzag cultivating pattern were selected as the best experimental treatment.

    Keywords: irrigation cut, cultivation pattern, Combined fertilizer, corn
  • M.Mirzakhani*, S.Alibakhshi Pages 18-27

    In order to effect of urea levels and simultaneous cropping of legumes on agronomic characteristics and total biomass of corn, this study was carried out in field of agricultural research center of Markazi province in 2013. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Urea manure levels [N0= without urea (Control), N1= 75 Kg ha-1 of urea, N2= 150 Kg ha-1 of urea, N3= 225 Kg ha-1 of urea) and simultaneous cropping treatment, (S1= Cultivation of corn, S2= Cultivation of corn + chickpea, S3= Cultivation of corn + cowpea, S4= Cultivation of corn + mung bean) were assigned in plots. Results indicated that the effect of urea levels on the characteristics such as: wet weight of Stem + leaves, wide of ear leaf, dry weight of ear + husk, nitrogen agronomic efficiency, number of legumes grains per m-2, total biomass of corn + legumes and amount of nitrogen absorbtion was significant. Effect of simultaneous cropping treatment on the characteristics such as: wet weight of Stem + leaves, nitrogen agronomic efficiency, number of legumes grains per m-2, total biomass of corn + legumes and amount of nitrogen absorbtion was significant, too. The maximum and minimum of total biomass of corn + legumes (36.42 and 21.47 ton ha-1) were obtained with the (225 Kg ha-1 urea + Simultaneous cropping of chickpea and corn) and (non application of urea + Simultaneous cropping of corn and mungbean) treatments, respectively.

    Keywords: corn, harvest index, Mix cropping, Mung bean, nitrogen
  • Parviz Ghasemi *, Ezzat Karami, Reza Talebi Pages 28-40

    In order to study the type of action of genes and inheritance of traits in chickpea, the generation mean analysis was accomplished using the cross of six cultivars of chickpea called Pirouz, Bivanich, Flip51-87c, Iccv2, Kaka, and Azad. Parent seeds along with seeds of F1, F2, BC1, and BC2 were cultivated in a randomized complete block design with three replications, and eight traits including plant height, number of seeds per plant, number of pods per plant, number of hollow pods per plant, number of double-grain pods per plant, 100-seed weight, number of days to 50% flowering, and grain yield were evaluated. The variance analysis results indicated that the mean squares of generations were significant for all the traits, so the generation mean analysis for the studied traits was performed. Based on the results of generation mean analysis for all the studied traits besides the additive and dominant effects, epistatic effects were also fitted which indicates the complexity of the inheritance of these traits. The results also showed that the plant height was controlled by incremental and dominating effects. It was also determined that the dominant genetic effect has the most significant role in the inheritance of most of the studied traits.

    Keywords: Chickpea, Epistasis, Gene action, effects additive, Dominance
  • Nader Rahimi, Jalal Jalilian, Alireza Pirzad, Esmaeil Gholinezhad * Pages 41-52
    In order to investigate the effect of supplementary irrigation and consumption of bio-fertilizers on flaxseed, a field experiment was conducted at Urmia University as split plot based on randomized complete block design with three replications in 2015-16. Main plots consisted of three irrigation treatments (one and two times supplementary irrigation and rain-fed conditions) and a sub-plot in four fertilizer treatments (mycorrhiza, bio sulfur fertilizer, mycorrhiza + bio sulfur and control treatment (without fertilizer application). The results showed that two and one times supplementary irrigation compared to rain-fed treatment increased significantly grain yield to 51 and 35 percentage, respectively. The highest (788.76 kg ha-1) and lowest (394.81 kg ha-1) oil yield were obtained from two times supplementary irrigation and rain-fed conditions, respectively. Rain-fed treatment compared to supplementary irrigation cause to decrease biological yield, stem diameter, 1000-seed weight, plant height, number of seed per capsule and oil percentage. Under rain-fed conditions, inoculation with mycorrhiza, bio-sulfur and dial application of bio-sulfur and mycorrhiza fertilizer compared to control treatment (without fertilizer application) increased number of seed per capsule, 1000-seed weight, oil yield, biological yield and grain yield significantly about (15, 15 and 12), (17, 18 and 19), (32, 28 and 31), (45, 40 and 39) and (31, 26 and 28) percentage, respectively. According to the results of this study, applying supplementary irrigation especially two times irrigation and using bio fertilizers can be increase yield of flaxseed plant.
    Keywords: Bio-sulfur, Mycorrhizal, Oil, Rain-fed, yield
  • Ebrahim Gholamalipour Alamdari, Ali Rahemi Karizaki, Abdollatif Gholizadeh, Azam Roumani *, Abbas Biabani Pages 53-67
    This study was conducted as split plot factorial experiment was done based on a randomized complete block design with 18 treatments and three replications, on research field of the Gonbad Kavous University, Golestan, Iran in winter 2017. In this experiment the treatments of irrigation included; control (non-stress), irrigation cutoff at flowering stage and irrigation cutoff at seed filling stage) was the main-plot and factorial of salicylic acid (SA) (0, 0.4 and 0.8 mM), spermine (Spm) spraying (0 and 0.02 mM) was as a sub-plot. According to the results of the experiment, the highest 1000-grain weight (2.00 g) was obtained in irrigation cutoff at seed filling with 0.4 mM salicylic acid spraying and biological yield (2472.37 kg/ha) was observed under normal irrigation conditions and SA0.8mM+Spm0.02mM spraying. In addition, the most of Seed swelling factor (12.42 ml) and seed mucilage percentage (21.33%) were obtained in under moderate and severe stress conditions, respectively. Also, the highest grain yield (574.05 kg ha-1), seed mucilage yield (102.12 kg ha-1) and seed husk percentage (72%) were observed to foliar spraying 0.8 mM salicylic acid and 0.02 mM spermine in irrigation cutoff at seed filling. According to the results, the spraying of salicylic acid and spermine in irrigated conditions at flowering and seed filling stages prevented significant traits from being studied and the highest grain yield, biological yield, harvest index, seed husk percent, seed mucilage percentage, seed mucilage yield were caused.
    Keywords: Isabgol, Drought stress, osmotic regulation, Seed yield, Foliar application
  • Abdol Karim Banisaeidi *, Mohammad Motamedi Pages 68-77
    A field experiment was carried out in shushtar in 2012.The experiment was carried out in a split plot design based on randomized complete blocks with four replications. This study included drought stress as irrigation at different stages of plant growth (V1= withholding irrigation at the beginning of 10 leaves to emerge tassel, V2= withholding irrigation at rise of 50 percent of tassel, until becoming a brown silk, V3= irrigation according to plant requirement until the end of the growing season) as main plot and three levels of nitrogen rate (50, 100, 150 kg N/ha) as sub plots were investigated. The results showed that the grain yield significantly under the influence of stress the lack of moisture. The maximum dry matter remobilization was in the rise of 50 percent of tassel, until becoming a brown silk and increase N fertilizer, dry matter remobilization decreased. Treatment of no water stress (control) and application of 150 kg N/ha with an average of 7.4% has a minimum rate of dry remobilization efficiency. The rise of 50 percent of tassel, until becoming a brown silk treatment, with an average of 29.1% has the maximum contributions of dry matter remobilization in grain yield. Increase the amount of nitrogen was significantly reduced nitrogen agronomic efficiency. Applied moisture and N fertilizer on before flowering stage in the event of water stress at this stage was increased through stimulation of the amount of dry matter remobilization can be prevented to some extent a drastic reduction of grain weight.
    Keywords: accumulation, dry matter, Nitrogen Fertilizer, Remobilization
  • Mahdi Roozrokh * Pages 78-85
    To study the response of dryland wheat (Triticum aestivum L.) cultivars to the exogenous application of glycine betaine, a field experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with four replications at Field Research at Islamic Azad University, Kermanshah,Iran in 2015-2016. Treatmens included four wheat cultivars, Sardari and Azar 2(drought resistant, Rasad and Owhadi(drought susceptible), and four levels of glycinebetaine application (zero or distillate water as control, 50 mM, 100 mM and 150 mM) were sprayed in two growth stages; early heading and early grain filling. The results showed that in most traits there was a significant differences between the cultivars, and Sardari cultivar was superior to other cultivars in most traits, with the highest grain yield and proline content 3571.88 kg/ha and 29.94 μmol/g respectively. Glycinebetaine spraying at 100 mM had significant increase in spike length, 1000 seeds weight, grain yield, harvest index and proline content. Interaction between cultivars and glycinebetaine concentrations showed that in 100 mM glycine betaine , only two drought resistant cultivars ,Sardari and Azar2, it was the highest and significantly different from other levels of spraying, but in the drought susceptible cultivars, Rasad and Owhadi, there was no significant difference in proline content for different levels of glycinebetaine concentrations, which may be due to the lack of changes in the incidence of related genes in response to osmotic stress. Overall,it can be concluded that there is a positive relationship between proline content and grain yield in drought resistant wheat cultivars.
    Keywords: Sardari, Cultivars, Proline, Spraying, Seed
  • Lamia Vojodi Mehrabani * Pages 86-96
    In order to study the effects of different levels (control, 5 and 10 ton/ha) of organic fertilizers vermicompost and poultrary mannur and different levels of chemical fertilizer (KNO3 and CaNO3) (0, 50 and 100 kg/ha) on nitrate accumulation and some growth and physiological characteristics of Petroselinum crispum, an experiment was conducted as Factorial based on Completely Randomized Block Design with three replication. The results showed that total nitrogen content in plant was influenced by interaction effects of experimental treatments and the highest amounts of nitrogen contents were recorded at vermicompost10 ton/ha × KNO3 100kg/ha and poultrary mannur10 ton/ha × KNO3 100kg/ha. Different levels of chemical and organic fertilizer had positive effects on total chlorophyll content, ascorbic acid and flavonoid content. The highest amounts of aerial part dry weights were recorded at 5 and 10 ton/ha of vermicompost fertilizer. Poultrary mannur 5 and 10 ton/ha were increased total soluble solid, phenolic and nitrate content in plants compared to control treatment. Also the highest amounts of total soluble solid content and nitrate content were recorded at KNO3 50 and 100kg/ha. 50 and 100 kg/ha KNO3 and CaNO3 was increased total phenolic content in plant. Organic fertilizers had positive effects on K and Ca content. KNO3 100kg/ha improved K content and CaNO3 50 and 100kg/ha increased Ca content in plant. Dueto the positive effects of organic fertilizers in vegetable growth and less harmful environmental effects, it seems that integrated use of organicand chemical fertilizers had positive effects on sustainable and healthy vegetable production.
    Keywords: Petroselinum crispum, flavonoid, Nitrate, Total phenolic
  • Ali Mohammad Asaadi *, Asghar Khoshnod Yazdi Pages 97-107
    The aim of this research is to assess the ecological needs of Ephedra major as a medicinal and forage species and important for soil and water conservation in Rangelands of Bojnourd. In the site, the studies were done climatically characteristic, geology, stand type, co-dominant plant and vegetable variation, Estimating biomass, physical and chemical analyses of the soil. The results indicated that Ephedra major could be adapted for regions with semiarid- cold climate to altitude climate, annual rainfall average of 332.9 mm and annual temperature average of 9.82 c. Ephedra major have dispersed in north, south, east and west slope and altitude 1400- 2520 m of sea level in mountainous areas. The Soils physical and chemical analyses showed that the soil is very shallow with sandy-loom texture, Ph= 7.75, Ec= 55.88 µs/cm and lime. The stand type was Artemisia aucheri- Festuca ovina and the co-dominant plants were over 86 species. Average of canopy covers and density were 2.16 and 346 shrubs in hectare respectively. Principal component analysis (PCA) indicated that the variables of precipitation, saturation moisture percentage, pH, potassium, calcium and sand had significant correlations with the first axis and explained the 49.84% variation. For the second component, the percentage of organic matter and nitrogen were more important traits and explained the 27.94% variation.
    Keywords: Ecological characteristics, Ephedra Major, Medicinal plant, Rangeland
  • Esmail Abkar *, Esmaeil Nabizadeh, Mohsen Roshdi Pages 108-119

    For evaluation of agronomical characteristics and dragonhead yield in different levels of nitrogen and microelements spraying (Fe, B, Zn), experimental was conducted in factorial in the base of randomized complete block design with three replications in 3 km west Khoy city at 2016 and 2017. The first factors include the three levels of recommended nitrogen fertilization, respectively, before planting, half before planting and half a month after planting, one third before planting and one-third one month after planting, and one-third 45 days after planting and the second factor was the use of microelements in five levels including non-consuming treatments, iron with boron, iron with zinc boron, zinc at concentrations of 2, 2 and 3 per thousand, respectively. According to the results, growth and yield increase was observed using fertilizers, so that the highest plant height was 70.30 cm in two stages, the number of external branches was 6.4, the fresh yield of 10805.80 kg / kg, dry matter yield of 2898.80 kg / ha in three stages, essential oil percentage of 0.59% and essential oil yield of 16.33 kg / ha in nitrogen application in two stages and iron, boron and was observed. Although the second treatment of nitrogen (half before planting and half after sowing) combined with the of boron and zinc micronutrients, the highest percentage of essential oil was 0.59%, but the consumption of other micronutrients also increased the essential oil content. Meanwhile, the highest fresh yield of nitrogen in nitrogen application was obtained at 10805.7 kg / ha during three stages. Recommended that in dragonhead planting, nitrogen using was several stage and with micronutrients usage improving the quality and quantity.

    Keywords: Iron, Dragonhead, essential oil percentage, Fresh matter, Zinc
  • Majid Gholamhoseini *, Reza Atayi, Mohammad Bagher Valipour, Akbar Hasani, Farhad Habibzadeh Pages 120-133
    In order to study the effect of various amounts of nitrogen (N) and zeolite (clinoptilolite) on the yield of winter canola (Brassica napuse L.) and nitrogen leaching, in a light soil, a field experiment was conducted in the research farm of Tarbiat Modares University, on 2012-2013. The experiment was conducted as factorial trial in a randomized complete block design with three replications. The experimental factors contain zeolite (0, 3, 6 and 9 t.ha-1) and nitrogen (90, 180 and 270 kg ha-1 in urea form). The result showed that the highest grain yield (2452 kg/ha) obtained from N270Z9 treatment and N90Z0 produce the lowest grain yield (1569 kg/ha). Moreover using 270 kg N/ha without zeolite (N270Z0) has the highest amount of N leaching (142 kg/ha). Zeolite application has significant effect on the reduction of N leaching in each N level. It could be concluded that a combined application of zeolite (9 t.ha-1) and chemical N (270 kg ha-1) for canola production is recommended to ensure an acceptable yield and for environmental protection from excess N leaching.
    Keywords: Grain yield, Nitrogen leaching loss, Oil yield, Winter canola, zeolite
  • Einollah Heammi *, Mohsen Jahan, Mehdi Nassiri, Mahallati, Rozbeh Farhoudi Pages 134-147

    To investigate the effects of the residues of pre-cultivated plants on the physical and chemical properties of two types of soils and maize yield in the north of Khuzestan, an experiment was carried out at experimental farm of Shuster Faculty of Agriculture during2014-15and2014-15.Two field experiments were performed in two years and two locations in a randomized complete block design data were subjected to combined analysis. The maize was cultivated in fields with these crop residues for two years, and then, soil properties, growth and yield characteristics of maize were studied. Measured values for such traits in sandy Loam soil were greater than clay Loam soil. The residues of pre-cultivated plants including beans, wheat, rapeseed and cabbage caused pH of soil by2%,3%,2% and 2% showed significant reduce compared to, respectively. Using residue of per-cultivated plants resulted in increased aggregate stability, organic matter, soil moisture, organic carbon, total amounts of nitrogen, potassium and phosphorus by50%,49%,40%,33%,22%,24% and70%, respectively, and this increase was remarkable in sandy Loam soil. The results of this study clearly indicated that the use of the crop residues of pre-cultivated plants in field increased growth, yield and yield components, and in this regard, the bean residues were more useful than other plants.

    Keywords: Return, eld, Organic, Protein
  • Mohammad Ali Javaheri *, Mehdi Nadi Nadi, Hamid Najafinezhad Pages 148-161
    Water scarcity is of most important limiting factor of sugar beet production in arid and semi-arid world, like Iran. Due to the lack of autumn cultivation of sugar beet in Kerman province, using Agro-climate zoning, concerning various affecting factors on the growth of sugar beets is of the best and lowest-cost method for identification of prone areas for this crop species. In this study, using long-term weather data, occurrence probability of threshold temperatures and developmental stage were calculated. Due to influence of altitude on temperature variables, three-dimensional gradient equations were used for mapping of these factors in geographical information system. The results showed that in the South and east parts of Kerman province, the optimum planting date is the late of October and first days of November. But for the southern of Baft city, first half of October is suitable for planting. For a large parts of the cities of Rafsanjan, Sirjan, Zarand and Bardsir, appropriate planting date was obtained on second half of September. For southern of Kerman province, mid-May is determined of harvest date. Due to temperature limitations, length of growth seasons in these regions are less than central parts. However, these regions have more GDD and appropriate growth days than central parts. It seems that the southern regions of the province, including the cities of Manoujan, Jiroft, Arzuiyeh and Anbarabad with less than 30% probability of vernalisation risk and stemming are quite perfect for sugar beet autumn cultivation.
    Keywords: Vernalization, Sowing date, zoning, Sugar beet, Autumn cultivate
  • Majid Jafaraghaei *, Alireza Marjovvi Pages 162-174
    This study was conducted to evaluate the effect of saline irrigation on yield and yield components of cotton genotypes. Experiments were carried out at Rudasht saline Research Station in Isfahan during 2013, 2014 and 2015. In the first year, two cotton mutant genotypes and two commercial cultivars as control were selected for the second and third years. The second year experiment was split factorial based on randomized complete block design with four replications. In this experiment, the main plots consisted of irrigation with 4 (control), 8 and 12 dS / m saline water and subplots including factorial combining of three genotypes (mutant genotype 1673, LM 1303 and Shayan) with spraying three levels of potassium sulfate (2, 4 and 6 kg / 1000 liters of water per hectare and water). The results showed that salinity of irrigated water reduced linter percentage, yield and harvest index. Among the cultivars, the highest linter percentage and its yield were observed in the LM 1303 genotype. Spraying with potassium sulfate had a positive effect on these traits and increased cotton genotypes yield under salinity conditions. The results of this study showed that in saline conditions, soluble potassium sulfate was used to reduce the effects of salinity and increase the yield of cotton genotypes. Also, the results of this study showed that the LM 1303 mutant genotype during the two years of experiment had a higher yield compared to other genotypes, and this genotype could be recommended for planting in saline areas
    Keywords: Potassium, Cotton, genotype, Yield
  • Mohsen Kazemi *, Reza Valizadeh Pages 175-187

    Nowadays, the nutritional dimensions of some range and mountain plants for livestock are somewhat unclear, while awareness of the nutritional value of these plants can help the animal husbandries to provide an ideal diet. Hence, some chemical compounds, minerals, gas production parameters and other fermentation parameters of two plant species (including Salvia hydrangea and Sophora alopecuroides) growable in rangelands of Torbat-e Jam (spring 2018) were determined in two phenological growth stages (vegetative and flowering) and then they were compared in a completely randomized design using SAS software. Different chemical and mineral compounds were observed between the two plants and their two different growth stages. The highest amount of neutral detergent fiber, acid detergent fiber (42.40 and 30.60%, respectively) and acid detergent lignin (11.88%) were related to Sophora alopecuroides in flowering phase and the highest amount of phosphorus, potassium, and magnesium was observed in the vegetative phase. Gas production parameters and other fermentation parameters were also different between two plants, so that the highest amount of gas production after 12, 24 and 48 h incubation (40.76, 51.25, 53.98 ml), potential gas production (57.19 ml), organic matter and dry matter digestibility (65.90 and 69.30%, respectively), metabolizable energy (9.29 MJ/kg DM), net energy for lactation (5.54 MJ/kg DM), and total volatile fatty acids (56.85 mmol/L) were observed in vegetative stage of Salvia hydrangea. Both two studied plants, especially in the vegetative stage, have a fairly good nutritional value, but according to the laboratory results, Salvia hydrangea seems to have a higher nutritional potential.

    Keywords: Phenological stage, Nutritional value, Livestock, Range Plant
  • Farid Ahmadi, Babak Pasari *, Mohsen Javaheri Pages 188-203
    In order to study the corn response to the application of various chemical, nano, nano-biological fertilizers and organic extract of seaweed, an experiment was carried out at the research farm of agriculture faculty-Islamic Azad university- Sanandaj branch during 2016-2017. The experiment was conducted as split plot in a completely randomized block design with three replications. The main factor included the application of different fertilizers in six levels (control, chemical fertilizer, nano fertilizer, nano-biological fertilizer, combination of 50% chemical fertilizer + nano fertilizer, combination of 50% chemical fertilizer + nano-biological fertilizer) and a sub-factor including application of seaweed extract in two levels (control: distilled water and application of seaweed extract) were considered. The results showed that the effect of fertilization was significant on the characters as: cob length, cob diameter, number of rows per cob, number of seeds per row, 1000 grain weight, grain and biological yield, protein and oil percentage. The highest grain and biological yield were obtained from a combination of 50% chemical fertilizer + nano-fertilizer, which increased 10.52% and 14.85%, respectively in comparison with chemical fertilizer. The effect of seaweed extract on all studied traits was significant, with except to number of cob per plant. The seaweed extract increased the grain and biological yield to 12.48 and 11.66%, respectively. The results of interaction effects on all traits were significant with except to cob number and protein percentage. Finally, the maximum grain and biological yield were obtained from the combination of 50% chemical fertilizer + nano-fertilizer and seaweed.
    Keywords: fertilizer, Maize, Nonotechnology, Seaweed extract
  • Ebrahim Hady, Morteza Kamrani Pages 204-216
    To study the effect of drought stress on some physiological characteristics of corn, an split-plot experimental based on randomized complete block design with three replications in the School of Agriculture and Natural Resources Mugan were administered. Three irrigation regimes full irrigation, deficit irrigation at flowering and grain filling stage irrigation, the main plot and seven commercial hybrids of corn (Single cross 260, 301, 302, 400, 500, 704 and 370 double-cross) were the subplots. Analysis of variance showed that the effects of stress, tension hybrid and hybrid interaction was significant for most traits. Under normal conditions, stress during flowering and grain filling, hybrid single cross 704, respectively, 14.53, 9.38 and 10.53 tons per hectare accounted for the highest yield. Results of correlation analysis showed, the number of grains per corn, number of rows per corn, thousand grain weight, plant height, maize height deployment, total leaf area and flag and biological function positively correlated with grain yield and hectoliter weight and number of tassel branches have were negatively correlated. The highest correlation to the number of rows per maize was allocated by a factor of 0.908. Results Regression analysis also showed that the number of rows per maize and thousand kernel weight and number of branches has a significant effect tassel and grain yield were entered into the equation changesgradient of grain row has the highest effect. In general, hybrid 704 was observed compared to other hybrids are corn tolerant to drought stress during flowering led to a further reduction in yield.
    Keywords: Hybrid, Stress, Regression, causality
  • Amin Samiei, Mohsen Kafi, Mohammadmahdi Jowkar *, Arezo Shaghaghi Pages 217-229
    Water resource management is one of the major challenges in lawn management. Considering the fact that Iran is located in a dry and semiarid area, lawn water demand and resource management is very crucial. Therefore, in the present study, the effect of irrigation levels on some growth traits of turf sport mixture was studied. Irrigation treatments consisted of 50, 75 and 100 % of field capacity with one-day interval watering frequency which were applied when the plants were stablished. Morphological and physiological traits were measured at weeks two, four and six after applied levels of irrigation. Results showed that as the amount of watering decreased, turf longitudinal growth, dry matter, visual quality, relative water content and leaf phosphor content declined. This was while cell electrolyte leakage increased. However, at 75 % of field capacity irrigation level, leaf total chlorophyll and potassium content was more than 100% of field capacity irrigated plants. Based on the obtained results, there was no significant difference between two levels of 100 and 75% of field capacity irrigation levels for all measured traits. This was while both irrigation levels were significantly better than 50% of field capacity. Generally, the results indicated that reducing irrigation by one-fourth of field capacity maintains the quality and quality of “Sport” mixture grass in normal conditions and at the same time, greatly reduces the amount of consumed water for irrigation.
    Keywords: Chlorophyll content, Drought stress, Electrolyte leakage, Relative water content, sport turf
  • Elham Kazemi, Hamidreza Ganjeali *, Ahmad Mehraban, Ahmad Ghasemi Pages 230-242
    In order to evaluat the effect of nano-fertilizers on yield and yield component of grain sorghum (Sorghum bicolor L.Moench) Payam cultivar, (And comparing this effect with the common chemical fertilizers of the area that are used in high quantities annually, with the aim of preventing the excessive use of these fertilizers and replacing them with the nanofertilizers) under different water stress an experiment was conducted as split plots arranged in randomized complete blocks design with four replications at Sistan region during summer 2017 and 2018 .The experiment was conducted as split plot design in randomized complete block design with 4 replications. Main plots were three levels of water stress (water stress before flowering, after flowering and without stress) and sub plots were (micro nano-fertilizers, macro nano-fertilizers, micro nano-fertilizers + macro nano-fertilizers, chemical fertilizers and control). Sorghum properties were significantly affected by stresses and fertilizers. Results showed that the interaction between water stress,nano fertilizers and chemical fertilizers in leaves number,stem diameter,panicle lengh,grain yield,panicle weight,weight of thousand seeds weight, flag leaf area and biological yield were significant. The highest biological and grain yields was achieved at normal irrigation + chemical fertilizers and normal irrigation + micro and macro nano-fertilizers, respectively. Overall, the application of nano-fertilizers with a concentration of 2 grams per liter of water can be recommended for more environmental protection.
    Keywords: Water stress, Grain sorghum, nano-fertilizers, chemical fertilizers
  • Davoud Adelian, Hooshang Farajee *, Amin Salehi, Ali Moradi Pages 243-257
    In order to evaluate the effects of plastic mulch, kaolin and atrazine as anti-transpiration materials on some physiological attributes and grain yield of rainbow corn grown under different irrigation regimes, a two-year field experiment was carried out in Borazjan, Bushehr Province in 2016 and 2017 growing seasons. A randomized complete block design arranged in a split-split plot with three replications was employed to investigate the following experimental factors; irrigation regimes at three levels, (irrigation after 25 (no water deficit stress), 40 (mild water deficit stress) and 60% (severe water deficit stress) of field capacity (FC) water depletion), plastic mulch at two levels (with and without mulch) and anti-transpiration materials at three levels (kaolin, atrazine and no material). The results demonstrated that interaction between irrigation regimes and anti-transpiration materials was statistically significant on Fv/Fm ratio, and interaction between plastic mulch and anti-transpiration materials was significant on leaf soluble sugar content. At irrigation regime of 60% of FC water depletion, the highest Fv/Fm (0.578) was found when atrazine was applied, whereas the lowest value (0.468) was related to kaolin application. The obtained results suggest that in regions where water is a limiting factor, application of plastic mulch and atrazine wold improve crops quantitative and qualitative yield.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Leaf soluble sugar, Rainbow corn, Relative water content, Plastic mulch
  • Alireza Seyyed, Moradi, Afshin Mozaffari * Pages 258-270
    To study the effect of seed priming with rhizobium bioinoculant and Plant Growth Promoting Rhizobacteria on chlorophyll, nutrients and grain yield in lentil rainfed, a factorial experiment was carried out in a randomized complete block design (RCBD) with four replicates in Karazan districts of Sirvan located in Ilam province during 2016-2017. Experimental treatments include the application of PGPR consists of five levels: inoculation seed with Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas individually, inoculation of seeds with mixed PGPR (Azotobacter + Azospirillum + Pseudomonas) and non-using of PGPR, and rhizobium bacteria factor at two levels: seed inoculation with rhizobium and non-use of Rhizobium. Simple and interaction effects of Rhizobium bacteria and PGPR bacteria application on all studied traits (except for interaction effect of experimental factors on grain yield and chlorophyll b content) showed highly significant (P <0.01). In general, the results of the experiment showed that the use of Rhizobium bacteria with PGPR bacteria, in particular, combined consumption treatment (Azotobacter + Azospirillum + pseudomonas), increased the grain yield, nitrogen, phosphorus and potassium, and chlorophyll a, b and a+b contents of leaf compared to Non-use rhizobium and PGPR bacteria. With regard to synergistic effects of Rhizobium and PGPR bacteria in improving the growth and grain yield of lentil plant, it is recommended to use the combination of Rhizobium and PGPR bacteria in the inoculum formulation used under arid and dry land areas.
    Keywords: Azospirillum, Azotobacter, Lentil, Pseudomonas, Rhizobium
  • Babak Babakhani *, Seyed Afshin Hosseini Boldaji, Mahdieh Hoshani Pages 271-280
    Abstract The genetic diversity of 29 varieties of citrus, including varieties of orange, mandarin, bergamot, pomelo, and natural types through using eight microsatellite primers were evaluated. Genomic DNA extracted from the samples using the amplification was reproduced and products using polyacrylamide gel were electrophoresed. A total of 97 bands were scored for marker ISSR, 78 bands were polymorphic bands of 80.22 percent. The highest and the lowest percentage of polymorphic were ISSR-8 primers with 90% and polymorphic ISSR-5 with 73% band, respectively. The average value of PIC was 0.18 in this test. The most of the PIC was reported by primer ISSR-6 and ISSR-8 with 0.27 and the lowest primer was also reported by ISSR-1 with 0.12. Based on the study, dendrogram of cluster resulted from the analysis of UPGMA method with simple matching coefficient; the cultivars were classified into five main groups. In this study, Pomelo was in a separate cluster. The ISSR molecular marker of Satsuma mandarin and clementine Suji Yama were grouped into two distinct groups. Therefore, this molecular marker presents the different levels of diversity at the genome level which can be useful in germplasm management and hereditary stocks. Genetic diversity analysis and kinship relationships in citrus provide useful information for breeding programs, selection, and registration of new varieties.
    Keywords: citrus, genotype, Cluster analysis, Category, microsatellite marker