فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 26 (پاییز 1397)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 26 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مهدیلو*، محسن رضایی صفحات 5-50

    تحریم های اقتصادی با ایجاد فضای نابسامانی و آشفتگی در اقتصاد، موجب رشد قیمت ها و بدنبال آن نارضایتی عمومی می گردند. از طرف دیگر اثرگذاری تحریم ها به ساختار اقتصادی کشور هدف نیز وابسته است، به طوریکه هرچقدر شرایط اقتصادی کشور هدف نامطلوب باشد، اثرگذاری تحریم ها بیشتر می شود. از این رو هدف تحقیق حاضر، مطالعه اثرات تحریم ها بر سطح قیمت ها و شناسایی عوامل موثر بر شدت اثرگذاری تحریم ها در اقتصاد ایران می باشد. برای این منظور از داده های سری زمانی شاخص قیمت مصرف کننده، تولید ناخالص داخلی بدون نفت، ارزش کالاهای وارداتی، حجم نقدینگی، نرخ ارز بازار غیررسمی طی سال های 1357 تا 1396 استفاده شده است. به منظور برآورد آثار تحریم، در گام اول شاخصی تحت عنوان شاخص مخاطرات تحریم با استفاده از روش AHP فازی استخراج می‏شود که این شاخص بر اساس نظرخواهی از خبرگان بدست می‏آید. سپس در گام دوم اثر شاخص مخاطرات تحریم بر سطح قیمت‏ ها با استفاده از روش پارامتر متغیر در طول زمان که قابلیت زیادی در لحاظ کردن تغییرات ساختاری سری های زمانی دارد، برآورد می‏شود. یافته های تجربی تحقیق حاکی از این است که تحریم‏ ها تا سال 1366 اثر معنی ‏داری بر سطح قیمت‏ها نداشته ‏اند، اما در طی سال‏های گذشته اعمال تحریم موجب افزایش سطح قیمت‏ ها شده‏است. از طرفی شرایط نامطلوب نیز موجب تشدید آثار تحریم بر سطح قیمت ‏ها می‏شود، به‏ طوری که در سال‏های اخیر که شدیدترین تحریم‏ ها بر علیه اقتصاد ایران اعمال شده ‏است، کسری بودجه زیاد، وابستگی بیش از حد به درآمدهای نفتی، نسبت بالای بدهی بخش خصوصی و تورم بالا موجب می‏شود تا اثرگذاری تحریم ‏ها بر سطح قیمت ‏ها به ترتیب 106، 93 ،60 و 31 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، تاب آوری اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، رهیافت پارامتر متغیر در زمان
  • سید عقیل حسینی*، رحیم دلالی اصفهانی، رسول بخشی دستجردی صفحات 51-81

    در این مقاله قرض‎ الحسنه از بعد اقتصادی و عمدتا در ارتباط با پول مورد تحلیل قرار می گیرد. مطالعات انجام شده ی اخیر در باب قرض الحسنه، عمدتا از دیدگاه تفسیری و روایی به آن پرداخته اند و فضاهای استدلالی و اقتصادی محض در این زمینه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق تلاش می شود که در حد امکان رویکردهای علمی به این مسئله تبیین گردد و ضمن استفاده از برخی از دست آوردهای علمی گسترده در این زمینه، با ارائه نگرشی جدید و بدیع به موضوع به غنای آن افزوده شود.  دراین مقاله ضمن بررسی آثار زیان بار سیستم بانک داری مرسوم به ارائه ویژگی‎های اساسی نهاد قرض‎الحسنه به عنوان نهاد جایگزین و رقیب پرداخته شده است: در سیستم بانکداری مرسوم، ربا نهادینه شده و از طریق تحریک ترجیح زمانی اجتماعی، بیکاری در جامعه ایجاد و گسترش خواهد یافت. همچنین بانکداری مرسوم از طریق خلق پول باعث افزایش مداوم در سطح عمومی قیمت ها خواهد شد. اما قرض الحسنه عاری از رباست و متکی بر عدم خلق پول می‎باشد.  در این مقاله نشان داده می شود که قرض‎الحسنه پیش نیاز ضروری و یک مکمل اساسی جهت دستیابی به جامعه عاری از ربا می باشد. همچنین نشان داده می شود که اصول بانکداری متعارف و موسسات باصطلاح قرض الحسنه اخیر (که بعضا دارای ماهیتی مشابه با بانک ها هستند) با حدود الهی و احکام اسلامی ناسازگار بوده و ظالمانه هستند. همچنین ادعا شده است که در صورت استمرار اصول بانکداری متعارف نمی توان با سیستم وضعی و تعبیه شده ی بدهی در اقتصاد جوامع باصطلاح آزاد بصورت ریشه ای و انقلابی برخورد نمود. در نهایت نشان داده می شود که برقراری قرض الحسنه و زدودن جامعه از ربا نیازمند تغییرات اساسی و بنیانی نهادها و مقررات فعلی نظام پولی ملی و جهانی در یک پروسه بلندمدت زمانی است.

    کلیدواژگان: قرض‎الحسنه، قرض ربوی، نظام بانکداری، اصل ذخیره جزئی، طرح پونزی
  • اسماعیل ابونوری، شمس الله شیرین بخش، جواد کمرئی* صفحات 83-116

    بخش مالی یکی از بخش هایی است که سبب گسترش و یا کاهش اقتصاد زیرزمینی می شود. بطورخاص بخش مالی بسیاری از عملکردهای مهم در یک اقتصاد از جمله تامین نیاز اعتباری کارآفرینان و اجازه نظارت بر معاملات کسب و کار برای اهداف مالیاتی را بر عهده دارد. در مقابل، وقوع اقتصاد زیرزمینی می تواند توسعه بخش مالی را مهار نماید. لذا متولیان امر می بایست به بررسی و سنجش تاثیرات متقابلی که این دو شاخص بر روی یکدیگر دارند بیش از پیش اهتمام ورزیده و آثار متقابل آنها را در سیاست سازی ها و سیاست گذاری های خود لحاظ نمایند. با توجه به این مسئله، این پژوهش تلاش می کند رابطه بین توسعه مالی و اقتصاد زیرزمینی در 34 کشور منتخب شامل ایران را در فاصله سالهای 2015-1995 مورد بررسی قرار دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد تمامی معادلات ضریب تصحیح خطا منفی بوده و در هر دوره بخشی از خطا جهت رسیدن به تعادل بلندمدت اصلاح می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، اقتصاد زیرزمینی، مدل تصحیح خطای برداری پانل
  • سجاد رجبی، داود منظور*، مهدی قائمی اصل صفحات 117-167

    در این پژوهش با هدف مدل‏ سازی اثرپذیری و اثرگذاری متقابل شوک ‏های عرضه صنایع نفت و گاز ایران شامل صنایع بالادستی، پایین ‏دستی و میان‏ دستی، شوک‏ های 10 درصدی عرضه طبق مدل حذف فرضی جزئی در بستر تعادل عمومی و جدول داده- ستانده به هنگام شده 1396 ایران، به 6 بخش اصلی نفت و گاز وارد شده و اثرات آن به طور متقابل سنجیده شده است. نتایج اساسی این تحقیق نشان داد که بیشترین کاهش ارزش افزوده اقتصاد (26 درصد) بر اثر بروز شوک عرضه در پتروشیمی ‏ها بوده ‏است. همچنین بیشترین کاهش ارزش افزوده صنایع نفت و گاز ایران بر اثر بروز شوک 10 درصدی عرضه در بخش های «استخراج نفت خام و گاز طبیعی»، «تولید و انتقال گاز طبیعی» و «حمل و نقل با خط لوله» مشاهده شده است که به ترتیب باعث کاهش 9.56 درصدی، 6.84درصدی و 5.79 درصدی این صنایع شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد نفت و گاز، اقتصاد ایران، حذف فرضی، پتروشیمی، پالایشگاه
  • مهدی رزم آهنگ، حسن سبحانی* صفحات 169-197

    یکی از مهمترین وجوه مقررات زدایی مالی، آزادی رقابت در تعیین نرخ بهره سپرده است. تجربیات بحران های بانکی در سراسر جهان نشان داده است که در اغلب موارد، نرخ های بالای بهره سپرده، نه تنها نشان دهنده کارآمدی نیست بلکه حاکی از جریان بازی پونزی در نظام بانکی است. روند به این صورت است که بانک ها پس از اعطای وام به مشتریان ریسکی و نکول متعاقب آن، مجبور به جذب سپرده و بازپرداخت بدهی های قبلی از این محل می شوند. این روند در نظام بانکی ایران و به طور خاص در چند سال اخیر ظهور و بروز زیادی داشته است. سوال پژوهش آن است که در رقابت برای جذب سپرده، نرخ بهره ای که توسط بانک پرریسک و کم ریسک به سپرده گذاران پیشنهاد می شود، چه نسبتی با یکدیگر دارند. این سوال از طریق مدل سازی رفتار بانک ها و متقاضیان تسهیلات در قالب یک بازی دومرحله ای در شرایط عدم تقارن اطلاعات (مشتمل بر کژمنشی و کژگزینی) و با بنانهادن فروضی به تناسب مختصات نظام بانکی ایران پاسخ داده شده است. نتیجه مدل نشان می دهد که نرخ بهره سپرده ای که توسط بانک پرریسک به سپرده گذاران پیشنهاد می شود بیشتر از نرخ بهره بانک کم ریسک است. به عبارت دیگر بانک های ناسالم نقش قابل توجهی در جهت دهی به نرخ بهره سپرده دارند.

    کلیدواژگان: مقررات زدایی، اطلاعات نامتقارن، رقابت، نرخ بهره سپرده، ریسک
  • شادی روحانی*، حمید رحیمیان، عباس عباس پور، صمد برزویان، غلامرضا گرایی نژاد صفحات 199-237

    برگزیدن راهبردی بهینه برای تامین مالی و افزایش سهم سبد درآمدهای غیرعمومی دانشگاه دیرزمانی است که به یکی از چالش های اساسی نظام دانشگاهی بدل شده است. این پژوهش با هدف اولویت بندی راهبردهای بهینه برای خودگردانی مالی دانشگاه های دولتی شهر تهران با رویکرد کیفی- کمی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است که پس از گردآوری، طبقه بندی و ساماندهی داده های حاصل از مصاحبه با 20 خبره آموزش عالی، با استفاده از تکنیک SWOT راهبردهای بهینه استخراج شد. در گام بعدی، برای آن که به طور دقیق مشخص شود که کدام راهبرد در شرایط کنونی دانشگاه های ایران اولویت بالاتری دارد، از ابزار تاپسیس برای اولویت بندی راهبردها استفاده شد. یافته ها نشان از 6 راهبرد برای خودگردانی مالی دانشگاه های دولتی شهر تهران دارد که نخستین راهبرد «تقویت زیرساخت های پژوهشی» با 63/0 نزدیکی تا گزینه ایده ال است. با فاصله اندک، راهبرد «تنوع بخشی درآمدی» با 61/0 دومین راهبرد اولویت دار در این زمینه است. با نگاهی به راهبردهای اولویت بندی شده می توان نتیجه گرفت که خودگردانی مالی، با بازاندیشی و مدیریت در فرایندهای درونی دانشگاه ها آغاز می شود.

    کلیدواژگان: رویکرد راهبردی، خودگردانی مالی، دانشگاه های دولتی، تحلیل سوات-تاپسیس
|
  • Ali Mahdiloo*, Mohsen Rezaee Pages 5-50

    Economic sanctions with creating turmoil in the economy, raising prices and causing public discontent. On the other hand, the effect of sanctions depends on the economic structure of the target country, so that the worse the economic conditions of the target country, the more effective the sanctions will be. Therefore, the purpose of the present study is to study the effects of sanctions on the level of prices and identify the factors that influence the severity of sanctions in the Iranian economy. Therefore, the purpose is to study the effects of sanctions on the level of prices and identify the factors that influence the severity of sanctions in the Iranian economy. For this purpose, time series data of consumer price index, oil-free GDP, value of imported goods, liquidity volume, informal market exchange rate during 1977-1996 were used. In order to estimate the impact of the sanctions, Index of sanction’s hazard extracted using the fuzzy AHP method in the first step. Then, in the second step, the effect of this index is estimated on the price level using a time-varying parameter approach that is highly capable of considering structural changes in time series. The empirical findings of the study indicate that sanctions have not had a significant effect on price levels until 1987, but that sanctions have increased prices in recent years. On the other hand, unfavorable conditions also exacerbate the effects of the price level sanctions, so that in recent years the most severe sanctions have been imposed on the Iranian economy, a large budget deficit, excessive dependence on the Oil revenues, high private sector debt ratios, and high inflation make the impact of sanctions on the price level increase by 106, 93, 60 and 31 percent, respectively.

    Keywords: Economic sanction, Economic resilience, Time Varying Parameter Approach
  • Rahim Dallali Esfahani, Rasoul Bakhshi Dastjerdi Pages 51-81

    In this paper we analyse the economic aspects of qarz-ul-hassana in compare with the conventional monetary system. Recent studies in this field mostly have followed a juriseprudence and legal approach. But this study follows a theoretical economic approach for explaining the economic consequences of conventional banking system. We show that this system by encouraging the social time preference and intreset rate, leads to unemployment, by credit creation leads to inflation, and by distorting the present and intertemporal allocation of resources leads to the increasing inequality. Then we argument that qarz-ul-hassana is the essential prerequisite and the complemantary of an interest-free society. Finally it is shown that the transition from conventional monetary system to an ideal system nessesitates a foundamental and essential changes in the conventional institution and regulation of national and international monetary system in a long term process.

    Keywords: Qarz-ul-Hassanah, Lending, Barrowing, Fractional Reserve, Ponzi Scheme
  • shasollah shirinbakhsh, javad kamarei Pages 83-116

    he financial sector is one of the sectors that contributes to the expansion or decline of the underground economy. In particular, the financial sector performs many important functions in an economy, including providing credit for entrepreneurs and allowing them to monitor business transactions for tax purposes. In contrast, the occurrence of the underground economy can inhibit the development of the financial sector. Therefore, the authorities should look more closely at the interplay between these two indicators and consider their interactions in their policymaking and policymaking. With this in mind, this study attempts to examine the relationship between financial development and the underground economy in 34 selected countries, including Iran, from 1995 to 2015. The results show that all the error correction equations are negative and each part of the error is corrected to achieve long run equilibrium.

    Keywords: Financial Development, Underground economy, Panel Vector Error Correction Model
  • Davood Manzoor*, Mahdi Ghaemis Asl Pages 117-167

    The aim of this paper is modeling the effectiveness and interaction effect of shocks on the supply of upstream, intermediate and downstream Oil and Gas Industries in the Iranian Economy, so 10% supply shocks were modeled based on partial hypothetical extraction. That way, the 6 sectors of oil and gas were measured. The main results of this study showed that the largest reduction of value-added (26%) was due to supply shock in petrochemicals. Also, the largest reduction of Iran's oil and gas industry has been observed due to the 10% supply shock in the sectors of "Extraction of crude petroleum and natural gas", "Manufacture of gas; distribution of gaseous fuels through mains" and "Transport via pipeline". Respectively, down by 9.56 percent, 6.84 percent, and 5.79 percent.

    Keywords: Oil, Gas Economy, Iranian Economy, Hypothetical Extraction, Petrochemical, Refinery
  • hasan sobhani*, mehdi razmahang Pages 169-197

    One of the most important aspects of financial deregulation is the freedom to compete in interest rates. The experiences of banking crises around the world have shown that, in most cases, high interest rates on deposits Not only does not prove the banking effectivity, but also points to Ponzi's gameplay in the banking system. The process is like this: the banks lend to risky clients and then the loan will be defaulted. As a result, banks are forced to attract deposits and repay debts. This trend has emerged in the banking system of Iran and in particular in recent years. The question is that in the competition for the attraction of deposits, what is the relativity between interest rates offered by the high-risk Bank and Low-Risk Bank. This question was answered through modeling the behavior of banks and loan applicants in the form of a two-stage game in the context of information asymmetry and by postulating some feature of banking system of Iran. The result shows that the interest rate offered by the high-risk bank is higher than the interest rate risk of the low risk bank. so, unhealthy banks have a significant role in directing interest rates.

    Keywords: Deregulation, asymmetric information, competition, deposit interest rates, risk
  • shadi Rouhani*, Hamid Rahimian, Abbas Abbaspour, Gholamreza Geraeinezhad, Samad Borzooian Pages 199-237

    It has been a long time that selecting and optimizing strategies for financing and incrementing the income diversification of public universities is becoming challenging. The aim of this study is to prioritize optimal strategies for financial autonomy of public universities in Tehran with qualitative-quantitative approach. The methodology of the study is Descriptive-analytical in which the data from interviewing 20 expert in higher education was gathered and organized. The optimal strategies were obtained using SWOT technique. In the next step in order to determine the priority strategy in current situation of universities the TOPSIS technique is used. The findings illustrate six strategy for financial autonomy of universities. the “improving the research infrastructures” strategy with 0.63 closeness coefficient of each alternative is the first strategy and the second strategy which can lead the universities to gain more nonpublic revenue is “revenue diversification” with 0.61 closeness coefficient of each alternative. The prioritized strategies indicate that financial autonomy of begins from rethinking and managing the internal processes of universities.

    Keywords: Strategic Approach, Financial Autonomy, Public universities, SWOT, TOPSIS Analysis