فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1398)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 96، تابستان 1398)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • علی بغیری صفحه 13

    گروه اقدام ایران بخشی از وزارت امور خارجه ایالات‌متحده است که در سال 2018 تاسیس شد. با خروج آمریکا از برجام، این گروه مدیریت و هماهنگی اقدامات تهاجمی علیه ایران را عهده‌دار است. سازندگان این گروه، اهداف جامعی را در قالب 12 شرط پمپیو، وزیر امور خارجه آمریکا، بیان داشته‌اند و ابزارهای مختلف را در اختیار قرار داده‌اند. قوانین کنگره، کمک‌های بلاعوض آمریکا به دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی، تراز منفی تجاری آمریکا در مبادلات با قدرت‌ها، وابستگی نظامی منطقه به آمریکا و پایگاه‌های نظامی ایالات‌متحده ابزارهای اصلی گروه اقدام در پیاده‌سازی استراتژی‌های خود هستند. با این حال، صرف‌نظر از دعاوی، آیا این گروه قادر به پوشش دادن همه اهداف خود است و تا چه حد می‌تواند آنها را پوشش دهد؟ این مقاله با بهره‌ گیری از مطالعات امکان‌ سنجی در ابعاد مختلف حقوقی، منابع، فنی، عملیاتی، زمانی و اقتصادی دایره اهداف (طیفی از تعدیل رفتار منطقه‌ای تا تغییر رژیم) و روش‌های این گروه (طیفی از تحریم تا تهاجم مستقیم نظامی) را مشخص و 20 استراتژی ممکن اولویت‌بندی و مشخص شده که کدام‌یک در سیاست‌های اعمالی آمریکا و کدام‌یک در تقابل با چالش‌ها از بیشترین امکان تحقق برخوردار است. همچنین، در جمع‌ بندی با در نظر گرفتن ابعاد مختلف امکان‌سنجی، طرح اولیه‌ای از راهبردهای جامع تقابلی ارایه شده که البته بحث و بررسی آنها به پژوهش‌های دیگر نیاز دارد.

    کلیدواژگان: گروه اقدام ایران، آمریکا، امکان سنجی، اهداف، ابزارها
  • علی جاسم تمیمی صفحه 47

    از جمله مسایلی که در بحث امنیت بین‌الملل در چند دهه اخیر مطرح گردیده است مسایل دولت‌های فرومانده می‌باشد. این دولت‌ها دارای آثار و پیامدهای متفاوتی بر حوزه‌های گوناگون روابط بین‌الملل می‌باشند. دولت عراق ازجمله کشورهای فرومانده ای است که در سال‌های اخیر نیز در روابط بین‌الملل موردتوجه قرار گرفته است. در این پژوهش در پی آنیم که به بررسی تاثیر دولت عراق به‌عنوان یک دولت فرومانده بر امنیت بین‌الملل بپردازیم. سوال اصلی پژوهش ما بر این امر استوار است که دولت فرومانده عراق چه تاثیری بر امنیت بین‌الملل خواهد داشت؟ در فرضیه به بررسی مسایل مختلف که ناشی از دولت فرومانده عراق است و امنیت بین‌الملل را تحت تاثیر قرار می‌دهد و نشان می‌دهیم که عدم توانایی دولت در حل مشکلات زمینه‌ساز ناامنی در این کشور و درنتیجه جهان بوده است. بر اساس نظریه مکتب کپنهاک، ضعف و درماندگی دولت عراق زمینه را برای شکل‌گیری سه نوع تهدید اجتماعی، اقتصادی_ تجاری و فیزیکی برای فضای بین‌الملل فراهم ساخت. این کشور به‌عنوان مصداق کشور فرومانده، فاقد بسیاری از معیارهای امنیت انسانی و اثربخشی است و متعاقب آن نیز حاکمیت قانون، کنترل فساد و آزادی مردم معنای خود را برای شهروندان در عراق از دست داده است. تهدیدهای همچون بیکاری، وضعیت نامناسب اقتصادی، فقر، نبود نظام آموزشی پایدار، مهاجرت، بیماری‌های عفونی، قاچاق و آوارگی... از مهمترین مولفه ها و تهدیدهای اجتماعی و سیاسی و اقتصادی می‌باشند که دولت‌های فرومانده ای نظیر عراق نیز می‌تواند از عاملان اصلی شکل‌گیری چنین تهدیدهایی در نظام بین‌الملل محسوب شود.

    کلیدواژگان: دولت فرومانده، عراق، امنیت بین الملل، تروریسم، امنیت اجتماعی، امنیت اقتصادی
  • رضا سیمبر، دانیال رضاپور *، سامان فاضلی صفحه 67

    خوانش‌ های متفاوتی پیرامون دلایل حضور روسیه در سوریه وجود دارد اما یکی از مهمترین دغدغه های روسیه نگرانی این کشور از افزایش حضور آمریکا در منطقه غرب آسیا و تسری این جریان به منطقه اوراسیا است. این مسیله موجب شده است روسیه سیاست تقابل با غرب و حمایت از دولت حاکم را در بحران سوریه در پیش گیرد. روسیه از زمان شروع بحران سوریه طیف وسیعی از اقدامات را برای حفظ دولت بشار اسد انجام داده است که از حمایت های دیپلماتیک، سیاسی و حتی رسانه ای تا مداخله مستقیم نظامی را در بر می گیرد. برخی از تحلیل‌ گران که روسیه را به لحاظ تاریخی اهل توسعه طلبی و نظامی گری می دانند حضور نظامی این کشور را پررنگ تر و آن را هم جنس مداخلات شوروی در کشورهای دیگر می دانند و برخی دیگر که تحولات سیاست خارجی روسیه و توجه اخیر این کشور به قدرت نرم و رویه های دیپلماتیک را مدنظر قرار می دهند ابعاد غیر نظامی حضور روسیه در سوریه را مهم تر می دانند. بر این اساس سوال اصلی این مقاله این است که راهبرد اصلی روسیه در حمایت از دولت سوریه و ممانعت از دستیابی آمریکا و متحدین آن به هدف خود، یعنی براندازی بشار اسد، بر چه اساسی بوده است؟ در پاسخ گفته می شود که رویکرد غالب امنیتی مسکو در دوره زمانی 2011-2018 موازنه‌سازی امنیتی نرم در برابر مخالفان اسد و حامیان جهانی و منطقه ای آنان بوده است و تنها در شرایط اجبار و اضطرار و به صورت مقطعی از موازنه سازی سخت بهره برده است. این مسیله نیز خود ناشی از تغییر الگوی رفتاری روسیه در سال های اخیر است که به اهمیت ابعاد نرم و دیپلماتیک بازیابی جایگاه بین المللی توجه کرده و این رویکرد را در سوریه و به طور کلی غرب آسیا به کار برده است.

    کلیدواژگان: روسیه، سوریه، موازنه سازی امنیتی، غرب آسیا، فرسایش قدرت
  • سعید میرترابی، مریم یاری صفحه 89

    آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده نفت جهان از دیرباز برای برقراری امنیت در حوزه‌ انرژی تلاش‌هایی را انجام داده؛ یکی از ابعاد امروزی این تلاش‌ها استفاده از منابع نفت و گاز شیل است. در همین راستا بحث‌ها و تبلیغات رسانه‌ای گسترده‌ای درباره آثار عظیم این تحول بر سیاست انرژی و حتی سیاست خارجی ایالات‌متحده در ارتباط با منطقه نفت‌خیز خلیج‌فارس مطرح‌شده است. در همین راستا این مقاله قصد دارد ابعاد و کم و کیف تولید نفت شیل در این کشور و چگونگی اثرگذاری آن را با عنایت به فرصت‌ها و محدودیت‌های تولید این نوع نفت بر دو بعد داخلی و خارجی امنیت انرژی آمریکا بررسی کند. این مقاله امنیت انرژی ایالات‌متحده را ازلحاظ داخلی و ساختار قدرت بین‌المللی تفکیک می‌کند و نشان می‌دهد که تولید از این منابع در ابعاد مختلف آثاری متعارض در بردارد. تولید نفت و گاز شیل می‌تواند بخشی از شاخص‌های امنیت انرژی در بعد داخلی را بهبود بخشد اما تاثیری جدی بر الزامات بین‌المللی تامین امنیت انرژی ایالات‌متحده و درنتیجه سیاست خارجی این کشور در ارتباط با منطقه نفت‌خیز خلیج‌فارس ندارد. درنتیجه باید با گمانه‌زنی‌ها درباره آثار گسترده تولید این نوع نفت بر خودکفایی انرژی ایالات‌متحده و تغییر سیاست خارجی آن در قبال خاورمیانه بااحتیاط برخورد کرد. در این تحقیق از روش توصیفی تبیینی استفاده‌شده است

    کلیدواژگان: امنیت انرژی، سیاست خارجی، نفت و گاز شیل، ایالات متحده، خلیج فارس
  • مسعودرضا اسکندری صفحه 115

    قضیه‌ کردی به‌عنوان قومی که فاقد دولت هستند پتانسیل لازم را برای به چالش کشیدن امنیت منطقه دارد. تشکیل دولت فدرال عراق و نقش کردها در آن و تشکیل حکومت نیمه‌ مستقل کردی در شمال این کشور، مهمترین دستاورد کردهای عراق است و این مسیله، امنیت ملی کشورهای دارنده اقلیت کرد را شدیدا تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین دلایل اصلی عدم تشکیل دولت مستقل کردی در عراق عبارت است از مقتضیات ژیوپلیتیکی سرزمین‌های کردی، اختلافات داخلی در بین جریان‌ها و گروه‌های قومی کرد، ضعف توان اقتصادی-نظامی و همکاری‌های پیدا و پنهان دول ذینفع در مسیله‌ کردی که منجر می‌شود دولت‌های درگیر از این نقاط ضعف در جهت حفظ یکپارچگی خود و تخفیف این قضیه در سطح فرو ملی استفاده کنند. این نوشتار با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی سعی دارد که از منظر رهیافت سازه انگاری و با تکیه‌بر عناصر مادی و معنایی بر بررسی ابعاد موضوع بپردازد. سوالی که در این پژوهش فراروی محقق قرارگرفته این است که استقلال‌خواهی اقلیم کردستان عراق چه تهدیدها و فرصت‌هایی را برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در پی دارد؟ با توجه به سوال مطرح‌شده، فرض نگارنده در این پژوهش این است که افزایش و گسترش مطالبات قومی در ارتباط با مسیله کردی در عراق همخوانی زیادی با مختصات امنیتی منطقه و واحدهای مسلط سیاسی آن ندارد و با امنیت ملی دولت‌های درگیر خصوصا ایران در تضاد است. تمایلات استقلال‌طلبانه اقلیم کردستان عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های گوناگون، تاثیرات جدی داشته و فرصت‌ها و تهدیدهایی را فراروی ایران قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: وهابیت، اخوان المسلمین، افراط گرایی، داعش
  • فائزه تقی پور، فاطمه محمدی سیجانی صفحه 133

    منطقه خاورمیانه دوران گذار بسیار حساسی را می‌ پیماید که آینده آن را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. پیش‌ بینی روند آتی تحولات در این منطقه چنان مهم است که بسیاری را در جهان به خود مشغول ساخته است. ترسیم یک نما از آینده منطقه جز از طریق نگاه به گذشته و همچنین ارزیابی موازنه کنونی قوا در آن میسر نخواهد بود. برای وعده بالفور در (1917) که مبنای تاسیس اسراییل است، اساسا هدفی دومنظوره تعریف شده بود؛ یکی کوچ دادن یهودیان از اروپا و رهایی از شرشان و دیگری ایجاد پایگاهی متحد غرب در منطقه خاورمیانه که برای درگیری طولانی‌مدت با اعراب و مسلمانان شکل می‌گرفت. کندوکاوی در مناسبات بین‌ الملل نشان می‌دهد که منطقه خاورمیانه سیاسی‌ ترین نقطه جهان است که تحولات آن تاثیر مستقیمی بر تحولات جهانی داشته و دارد. به همین دلیل شاید به اصلی‌ترین صحنه منازعه بین‌الملل مبدل شده است؛ افزون بر قدرت‌های اول جهانی قدرت‌های درجه دو نیز درصددند تا در آن برای خود موقعیتی دست‌وپا کنند. منازعه سنگین جهانی، منطقه را با وضعیت بسیار دشواری مواجه کرده است که پیش‌بینی آینده را باز هم دشوارتر می‌کند. در این میان نیروهای داخلی نیز روند پر افت‌وخیزی را طی می‌کنند که شاهد صعود برخی جریان‌ها و افول برخی دیگرهستیم. در ادامه تحقیق مناسب است به عوامل قوت متحدان ایران و همچنین وضعیت کنونی متحدان غرب و آمریکا و نقش دیگر قدرت‌های جهانی در آن پرداخته شود تا بتوان در پرتو آن فهم مناسب‌تری از آینده به دست آورد. نگاهی به برآمدن نیروهای غیردولتی که اینک نقش انکارناپذیری یافته‌اند نیز ضروری است. در پایان با استناد به رویکرد نیروهای موثر منطقه‌ای و جهانی به این نتیجه رسیده‌ایم که چالش‌های کنونی منطقه لااقل برای چند سال ادامه خواهد داشت؛ اما بعید است در موازنه کنونی قوا تغییر زیادی حاصل شود.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، موازنه قدرت، آینده تحولات منطقه، ایران
|
  • Ali Bogheiry Page 13

    Iran Action Group (IAG) has been created since 2018 in the U.S. Department of State and is coordinating and managing actions of all internal and foreign institutions against Iran. IAG creators have aimed 12 comprehensive targets which were announced by U.S. Secretary of State Pompeo. Congress laws, U.S. Foreign aids for states and international organizations, its trade deficit with other powers, military dependency of regional states on U.S. and its military bases around Iran are some of IAG instruments to implement its strategies. Nevertheless, despite this kind of claims, it is necessary to have a real understanding of IAG’s capacity. The article shows the scope of aims (range of regional behavioral reforms to regime change) and methods (range of sanctions to direct military attack). It prioritizes 20 strategies by using legal, resource, technical, operational, schedule and economic feasibility. Furthermore, general contradictory solutions in specific aspects are discussed in conclusion.

    Keywords: Iran Action Group, United States, Feasibility Study, Aims, Instruments
  • Jasem Tamimi Page 47

    Among the issues considered in the international security debates over the past few decades is the question of failed states. These governments have different effects on different spheres of international relations. Failed state of Iraq has been considered internationally in recent years in this respect. The study seeks to examine the impact of the failed state of Iraq on international security. The main question of our research is that how the failed state of Iraq could have an impact on international security? The hypothesis examines the various issues that arise from the government of Iraq and influences international security, which shows that the government has been unable to solve the problems, so it has been the cause of insecurity in this country and, consequently, in the world. The Copenhagen School Theory, in fact, gives more opportunity to explore new security issues to researchers in the field of international affairs and security. Weakness and failure of the Iraqi government provided the basis for the formation of three types of fundamental, social, economic, commercial and physical threats for international setting. Iraq, as a failed state, lacks many security and human standards and, likewise, the rule of law, control of corruption and freedom, have lost their meaning among people. Threats such as unemployment, weak economy, poverty, lack of a sustainable educational system, immigration, infectious diseases, smuggling and displacement are among the most pressing social and political threat to international security, which arise from the failed state of Iraq.

    Keywords: Failed State, Iraq, International Security, Terrorism, Social Security, Economic Security
  • Reza Simbar, Danial Rezapour, Saman Fazeli Page 67

    There are different narratives of the reasons for Russia’s engagement in Syria, but one of the main fears of Russia is its concern about the growing presence of the United States in West Asia, which could spread to Eurasia. This has led Russia to pursue a policy of confronting the West and supporting the ruling government in the Syrian crisis. Since the beginning of the Syrian crisis, Russia has carried out a range of measures to protect Bashar al-Assad: from diplomatic, political and even media support to direct military intervention. Some analysts who consider Russia as historically militarist and expansionist, emphasize Russian military presence, considering it in the same fashion as Soviet intervention in other countries. Other analysts who pay attention to developments in Russian foreign policy and the country’s recent attention to soft power and diplomatic procedures, view non-military dimensions of Russia’s presence as more important. Accordingly, the main question of this article is what has been the main strategy of Russia in supporting the Syrian government and preventing the United States and its allies from achieving their goal of overthrowing Bashar al-Assad? The answer is that Moscow’s prevailing security approach during the 2011-2018 period has been soft security balancing vis-à-vis the Syrian opposition groups and their global and regional supporters, and has only resorted to hard balancing in conditions of necessity and urgency. This is also due to a change in Russia’s behavioral pattern in recent years. It has paid attention to the importance of the soft and diplomatic dimensions of regaining its international status, adopting this approach in Syria and generally in West Asia.

    Keywords: Russia, Syria, Security Balancing, West Asia, Erosion of Power
  • Saeid Mirtorabi, Maryam Yari Page 89

    The United States, as the world’s largest consumer of oil, has made efforts to maintain its energy security. One of the current dimensions of these efforts could be seen in use of shale oil and gas resources. In this regard, massive media discussions and advertisements have been made about the enormous impacts of this shift in energy policy and even on U.S. foreign policy in relation to the oil-rich region of the Persian Gulf. This paper aims to study U.S. shale oil production and its impacts on the internal and external dimensions of US energy security. It shows that the production of these resources has conflicting effects in various dimensions. Shale oil and gas production can improve some of the energy security indices on the domestic side, but it does not seriously affect the international requirements for U.S. energy security and, as a result, U.S. foreign policy in relation to the oil-rich region of the Persian Gulf. Consequently, we must be cautious of speculating about the massive effects of producing this type of oil on the security energy of the United States and its foreign policy toward the Middle East. In this research, an explanatory-descriptive method has been used.

    Keywords: Energy Security, Foreign Policy, Shale Oil, Gas, United States, Persian Gulf
  • Masuod Reza Eskandari Page 115

    In the history of Islam, extremist ideologies such as Wahhabism, under the influence of violence and extremism, have consistently labeled others as heretics and pagans. They have consistently been trying to expand their realms through waging war, bloodshed and plundering. The contemporary extremist groups share great similarities with Wahhabism in terms of ideology and demonstration of violent behaviors. Today, The ISIS and Al-Qaeda which operate under such ideologies are primarily run by Egyptian and Saudi nationals and as such these individuals have Muslim Brotherhood-Wahhabi convictions. Relying on Wahhabism with roots in Ibn Taymiyyah and Muslim Brotherhood, their followers have drawn upon extremist ideas of Sayyid Qutb and have joined hands to make a bitter concoction from Islam. Contemporary researchers generally refer to contemporary extremist groups as Wahhabi-Takfiri, Salafi or extremist (radical) Wahhabi. Employing historical and available resources as well as utilizing historical and comparative methodologies, this research attempts to recognize Salafi-Wahhabi theoretical and practical similarities among the contemporary extremist groups.

    Keywords: Wahhabism, Muslim Brotherhood, Extremism, ISIS, Al-Qaeda
  • Faeze Taghipor, Fateme Mohammadi Sijani Page 133

    The Middle East region is going through a very sensitive transition period that has left its future in a state of uncertainty. The prediction of the upcoming developments in this region is so important that many in the world are preoccupied with it. It will not be possible to draw a view of the future of the region, except by looking at the past, as well as assessing the current balance of power in it. For the Balfour Declaration (1917) which is the basis for the foundation of Israel, essentially a dual purpose was defined; one was the displacement of Jews from Europe and getting rid of them, and the other was the establishment of a base united with the west in the Middle East, which was created for long-term conflict with Arabs and Muslims. An exploration of international affairs shows that the Middle East is the most political point in the world, whose developments had, have and will have a direct impact on global developments. Maybe, that is why it has become the main scene of the international conflict. And in addition to the first world powers, the second-rate powers also strive to gain a foothold in this region. The heavy global conflict has made the region face a very difficult situation, which makes predicting future even more difficult. Meanwhile, the internal forces are experiencing a fluctuating process, witnessing the rise of some trends and fall of others. Continuing with the research, it is appropriate to consider the strength factors of the allies of Iran and also the current status of the Western and US allies, and the role of other global powers in the region, in order to gain a better understanding of the future in the light of this. It is also necessary to look at the rise of non-state forces that now play an undeniable role. In the end, drawing on the approach of effective regional and global forces, we have concluded that the current regional challenges will continue for at least a few years, but it is unlikely that there will be a lot of change in the existing balance of power.

    Keywords: Middle East, Balance of Power, Future Developments in the Region, Iran