فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1398)

پژوهشنامه ادیان
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا ابراهیمی*، ابوالفضل محمودی صفحات 1-24

    صوفیه مراحل و کیفیات مدارج سیر و سلوک خود را با عنوان حال و مقام طبقه بندی کرده اند که نشان دهنده موقعیت باطنی سالک و میزان پیشرفت و تعالی اوست. با توجه به جایگاه ارزنده امام علی (ع) در اسلام، متون متقدم تصوف نقل قول های فراوانی را از آن حضرت در بر دارند و بسیاری از مفاهیم عرفانی را که در تصوف مطرح می شود، می توان در قرآن کریم و تعلیمات و سخنان امام علی (ع) ملاحظه نمود. صوفیان به درستی تشخیص دادند که بعضی فرمایش های حضرت مستعد برداشتی عرفانی هستند. عرفا از طریق منابع روایی رسمی و از طریق سنتی شفاهی به ماثورات حضرت دسترسی داشته اند. به خصوص مضامینی که از طریق اخیر نقل شده اند حتی در متون شیعی هم مستندی نداشته و جزو منابع قابل توجه برای شناخت حضرت هستند. از نظر آماری، ماثورات امام در همه مفاهیم مربوط به مقامات و بیشتر اصطلاحات مربوط به احوالات مورد اتکا بوده اند. البته، با توجه به کثرت نظام های مطرح توسط صوفیه، در این تحقیق کتاب مرجع اللمع فی التصوف ملاک خواهد بود که می تواند سهم حضرت را در تبیین مفاهیم و قابلیت اقتباسات عرفانی از فرمایش های حضرت را نشان دهد.

    کلیدواژگان: مقامات، احوال، ماثورات امام علی(ع)، عرفان علوی، تصوف و تشیع
  • مهدیه امین زاده گوهری*، شهرام پازوکی صفحات 25-42
    در پایان قرن یازدهم، در بخش های جنوبی فرانسه، مکتبی از غزل سرایی به وجود آمد که جنبه اشرافی، شرک، و ضد مذهبی داشت. از ظواهر آن نشان نفوذ عرب پیدا بود، این سبک از پاریس به لندن رفت و مینه سنگرهای آلمانی را به وجود آورد، و در ایتالیا موجد سبک لطیف طبقه خنیاگران شاعرانه ای شد که زمینه را برای ظهور دانته فراهم ساخت. تروبادورها شاعرانی بودند که خصلتی عاشق پیشه داشتند. کل سنت تروبادوری، در سال 1209میلادی در جهاد آلبی ژن ها از بین رفت؛ آتش این جنگ را پاپ اینوسنت سوم برافروخت، که یکی از هولناک ترین جنگ های صلیبی تاریخ اروپا است. تروبادورها با بدعت مانوی آلبی ژن ها که در آن دوران متداول بود پیوند برقرار کردند، هر چند جنبش آلبی ژن ها در واقع اعتراضی علیه روحانیت قرون وسطی بود. لذا تروبادورها و تحول فکر عشق در میان آن ها، به شیوه ای بسیار پیچیده با زندگی مذهبی در آمیخت. مفاهیم و درون مایه اشعار و ترانه های تروبادوری عموما برگرفته از مسایل روز، خصوصا نشر عقاید کاتارها است. کاتاریسم با توجه به ارعاب و وحشت به پا شده توسط سران کلیسا برای نشر عقاید بدعت گذارانه خود، اشعار تروبادورها را برگزیدند.
    کلیدواژگان: تروبادورها، تروور، موشح، زجل
  • حبیب بشیرپور، شهرام پازوکی* صفحات 43-70
    در فرهنگ ها و ادیان گوناگون به صور مختلفی، بهشت و یا وضعیت زندگی نیکان پس از مرگ تبیین شده است؛ اما همه آنان بهشت را جایگاه آسایش و راحتی می دانند. سودنبرگ هم که مسیحی پروتستان است، ساختار بهشت را بر مبنای شهودات خود و در قالب دین مسیحیت ترسیم کرده است. بهشت او بر مبنای میزان عشق به پروردگار است و هر چه فردی کیفیات خیر بیشتری را از جانب پروردگار در خود و در وجه باطنیش داشته باشد، در زندگی پس از مرگ، بیشتر از نور پروردگار بهره مند می شود. ما آفریده شدیم تا فرشته شویم و پروردگار، بهشت را به خاطر کسانی که در بهشت هستند و فرشته می شوند، می آفریند و تمام نعمات ناشی از عشق و حکمت الهی را به آنان اعطا می کند. پروردگار، انسان است و بهشت تصویر اوست؛ فرشتگان هم شبیه به انسان هستند. وجه باطنی و درونی انسان به میزانی شکل بهشت می شود که دارای کیفیات عشق و ایمان باشد؛ اما تفاوت انسان ها با فرشتگان در این است که لایه های خارجی تر انسان به شکل این دنیاست و به آن اندازه که ما درگیر خیر و خوبی باشیم، دنیای درون ما نیز به شکل بهشت در می آید.
    کلیدواژگان: بهشت، جوامع بهشتی، فرشته، عشق الهی، ملکوت بهشتی
  • سجاد دهقان زاده*، زینب میرحسینی صفحات 71-94

    یکی از مکاتب فکری اثربخش در انسجام و انتظام تصورات کیهان شناختی مردم چین، مکتب «یین یانگ» است. «تسو ین» و «تونگ چونگ شو» به عنوان شخصیت های اصلی این مکتب، بسیاری از باورهای مردم چین باستان را اقتباس کرده و آن ها را در صورت بندی نظام مند کیهان شناسی خود به کار گرفته اند. یافته های پژوهش حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی صورت می پذیرد، نشان می دهند که برخلاف آن چه ممکن است در نگاه نخست به نظر برسد، یین یانگ به عنوان یک مکتب، اصولا وحدت گراست، نه ثنویت گرا. کیهان شناسی مکتب «یین یانگ» با الگوی صدور کثرات از وحدت سازگاری بیشتری دارد، چنان که بنابر آن، «تائو»، «تای چی» یا «غایت بزرگ» را صادر می کند و از «تای چی»، نیروهای متضاد و مکمل کیهانی، «یین» و «یانگ» به وجود می آیند. پیامد هم کنشی «یین» و «یانگ» پیدایش «ووهسینگ» یا «پنج عنصر» است؛ و در نهایت کثرت های بی شمار پدیده ها، برآیند فرمول های گوناگون ترکیب «ووهسینگ» تصور می شوند. اقوال فرجام شناختی این مکتب حکایت از این دارند که در پایان جهان، کثرات به همان ترتیب صدور از «تائو»، به صورت قهقرایی به اصل خود باز می گردند.

    کلیدواژگان: یین، یانگ، یی چینگ، ووهسینگ، تای چی
  • مسعود شاورانی* صفحات 95-132
    تلقی انسان به عنوان «خلیفه الله فی الارض» امروزه به عنوان آموزه مسلمی پذیرفته شده است؛ اما در قرآن کریم چنین اصطلاحی ذکر نشده و واژه «خلیفه» دو بار در قرآن ذکر شده است. معنای اصلی واژه «خلیفه» جانشینی و جایگزینی فرد حاضر به جای شخص غائب است و به نظر می رسد که مقصود قرآن از به کار بردن این واژه و مشتقات آن همین معنا بوده است؛ و «خلیفه الله» دارای معنای متناقضی است؛ زیرا خدای حاضر و حاکم بر جهان که در قرآن کریم توصیف گردیده است، غائب نمی باشد که جانشین داشته باشد. از سوی دیگر بررسی های تاریخی نشان می دهد که این اصطلاح در زمان پیامبر اسلام و اصحاب ایشان مقبولیت نداشته است و از کاربرد آن پرهیز می کرده اند، ولی به تدریج شاید به دلایل سیاسی توسط خلفای اموی و عباسی در ادبیات سیاسی آن روزگار کاربرد و رسمیت یافت و از حوزه سیاسی به حوزه های تفسیری، عرفانی، فلسفی و کلامی وارد گردید و انسان به عنوان خلیفه خداوند در زمین قلمداد گردید. این مقاله در پی بررسی و نقد معنای واژه «خلیفه» می باشد.
    کلیدواژگان: خلیفه الله، بنی امیه، بنی عباس، عرفان، تصوف
  • مهناز علیرضائیان، حسن احمدی زاده* صفحات 133-148
    یکی از مفاهیم کلیدی در اندیشه دینی و الهیاتی پاسکال، به ‎ویژه در کتاب ارزشمند او، اندیشه ها، مفهوم دل است. پاسکال در این اثر، از دل برای مقاصد مختلف الهیاتی و اخلاقی بهره برده و اهمیت توجه به آن را هم سان اهمیت توجه به سرشت انسان و نیز توجه به شناخت خداوند دانسته است. او دل را از سه زاویه متفاوت و یا به تعبیری، با سه کارکرد متفاوت عقلانی، ارادی و ایمانی، مورد توجه قرار می دهد و تلاش می کند تا نشان دهد که اگر چه برخی از فلاسفه برای انسان، قوای مختلف و متمایزی چون عقل و اراده در نظر گرفته اند اما اساس همه قوای انسان، دل است. در این جستار، تلاش خواهیم نمود تا با توجه به تبیین ها و آراء نسبتا پراکنده پاسکال در اندیشه ها، نخست به کارکردهای سه گانه دل در نظر پاسکال توجه کنیم و بیان کنیم که در نظر او، اساس همه قوای شناختی انسان در دل و اصول نخستینی است که دل، آن ها را بی واسطه درک می کند. سپس نشان خواهیم داد که چگونه پاسکال، سرشت انسان و هویت او را در دل و شناخت های پیشینی ای می داند که توسط دل صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: دل، عقل، اراده، ایمان، پاسکال
  • علی رضا فرهنگ قهفرخی، احسان قدرت اللهی* صفحات 149-174
    غرض از «ساحت فرهنگی دین»، دینی است که در گذر از اقوام، ملت ها و سده ها تطور یافته و با فرهنگ جوامع انسانی درآمیخته تا به شکل امروزی به ما رسیده است. تردیدی نیست که هم دین انسان ها را متحول می سازد و هم انسان ها بر دین تاثیر می گذارند و این تعامل، فرآورده های مختلفی را ایجاد کرده است که برخی از آن ها تا روزگار ما دوام آورده اند و برخی دچار توقف و مرگ شده اند. مذاهب، مکاتب، فرق، جریان های اجتماعی و سیاسی بخشی از این فرآورده ها محسوب می گردند. این تطور و تحول، بهایی است که دین برای ماندن و گسترش خود در بستر تاریخ و جغرافیا می پردازد. آیا در این تعامل فرهنگی می توان حدود یا خطوط قرمزی را برای حفظ ماهیت (درست آیینی) و کارآیی دین تعیین نمود؟ انسان تا چه میزان و در چه حوزه هایی حق دخالت (ابداع) در دین را دارد؟ عقل مستقل، اخلاق و علوم مدرن چه نسبت معرفتی و مرتبتی با دین می توانند داشته باشند؟ ما در این پژوهش قصد داریم به این گونه سوالات از منظرهای دو جریان اندیشه دینی پاسخ دهیم. ابتدا به طرح نظرات سنت گرایان یعنی پیروان دیدگاهی که قائل به وجود یک سنت ازلی و ابدی در بطن ادیان است، می پردازیم. این جریان فکری با رویکرد متعمقانه گنون در ابتدای قرن بیستم آغاز شد و با تلاش های نظام بخش شوان نضج یافت. پس از آن در ادامه مقاله دیدگاه های نواندیشان دینی معاصر ایران از جمله سروش، ملکیان، مجتهد شبستری و کدیور را بررسی می کنیم و در پایان به مقایسه تطبیقی دیدگاه های دو طرف خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: حوزه انسانی، دین فرهنگی، درست آیینی، معرفت دینی، عقل مستقل
  • فیاض قرائی، زهرا میقانی* صفحات 175-194
    نظر به این که هیچ یک از ادیان زنده دنیا به اندازه دین هندو به بدن آدمی نمی پردازد، بررسی موضع این دین در قبال بدن ضرورت دارد. مطالعه جایگاه بدن علاوه بر این که فرصتی است برای آشنایی با منبعی غنی از مفاهیم و اعتقادات هندویی درباره اهمیت معنوی جسم، امکان شناخت ژرف تر کیهان شناسی دین هندو را نیز فراهم می کند. از سوی دیگر به نظر می رسد گاه برابر انگاشتن آموزه های دین هندو با شیوه زندگی یوگی ها و عزلت نشین ها و پیش فرض تقابل عوالم روح و ماده، باعث سوتعبیرهایی در خصوص نگاه این دین نسبت به زندگی این جهانی و مادی شده است. این پژوهش بر آن است تا با تاملی بیش تر بر موضع دین هندو در قبال بدن، تصویر جامع تری از نگاه این دین نسبت به بعد مادی انسان ارائه دهد. بررسی آموزه های کلی آیین تنتره، به سبب جایگاه خاصی که برای بدن قائل است، در نیل به این مقصود راهگشاست. آیین تنتره و به ویژه یوگای تنتره ای بدن را دارای حکمت خاص خود می دانند و برای رسیدن به رهایی به آن متوسل می شوند.
    کلیدواژگان: دین هندو، بدن، دوگانگی روح و ماده، تنتره
  • سعید کریم پور*، فیاض قرائی صفحات 195-217
    زمان در آیین هندو، به گونه ای متفاوت از آیین های سامی نگریسته می شود. طبق عقاید هندو، زمان از چرخه هایی تودرتو تشکیل شده که دوره های آن ها به تناوب تکرار می شود و کوتاه ترین دوره آن، از چهار مرحله پی در پی تشکیل شده که آخرین آن ها کلی یوگه نام دارد. از این رو دوره کلی یوگه را می توان به نحوی آخرالزمان هندو به شمار آورد. متون هندو، کلی یوگه را عمدتا با ویژگی غلبه بدی ها بر نیکی ها توصیف کرده اند و به ظهور یک منجی در آن دوره اشاره می کنند که با غلبه دادن نهایی خیر بر شر، زمینه ورود بشریت به دوره ای جدید از ترقی و پیشرفت را که مرحله آغازین دوران بعدی تاریخ است، فراهم خواهد ساخت. با این حال، تحقیقات دقیق تر نشان می دهد که در این باره اندکی ناسازگاری در متون وجود دارد، و معرفی کلی یوگه با اوصاف ناخوشایند، بیشتر ناشی از شرایط خاص حاکم بر دوران نگارش متون متاخر هندو بوده است. در این مقاله، ضمن بررسی مفهوم «زمان ادواری» در تفکر هندو، و توصیف متون مقدس هندو از کلی یوگه، نظراتی را که برای تطبیق آن بر دوره های مختلف تاریخی- به خصوص دوران معاصر- ارائه شده، بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: هندوئیزم، زمان دورانی، آخرالزمان، کلی یوگه، کلکی
  • فرزانه گشتاسب* صفحات 219-241
    آذرکیوان و پیروانش در قرن دهم هجری، بنیان گذار فرقه ای بودند که آن ها را «ایزدیان و یزدانیان و آبادیان و سپاسیان و هوشیان و انوشگان و آذرهوشنگیان و آذریان» نیز نامیده اند. به دلیل توجه آذرکیوانیان به حکمت اشراق و سنت ایران باستان، آذرکیوان را عارفی زرتشتی و احیاء کننده سنت کهن ایرانی و زبان های ایران باستان دانسته اند. هم چنین اکثر محققان بر این باورند که آذرکیوان یکی از موبدان زرتشتی فارس بود که به هند سفر کرده و در آن جا آثاری را پدید آورده است. در این مقاله به بررسی مطالبی که درباره زردشت و عقاید زردشتیان در متون بازمانده از آذرکیوانیان آمده است، پرداخته می شود. آن چه که آذرکیوانیان درباره زردشت و زردشتیان در کتب خود نقل کرده اند، از منابع اسلامی و برخی کتب فارسی زردشتی است و هیچ مطلبی را مستقیما از متون اوستایی یا فارسی میانه نیاورده اند. از نوشته های ایشان هم چنین پیداست، با این که آذرکیوانیان تردیدی در نبوت زردشت نداشتند، اما خود را پیرو زردشت و آموزه های او نمی دانستند و خود را از زردشتیان رسمی جدا می کردند.
    کلیدواژگان: آذرکیوان، دساتیر، زرتشتیان، حکمت الاشراق
  • روح الله مهدوی حاجی*، مهدی لک زایی صفحات 243-264

    فصل سوم سفر پیدایش یکی از چالش آمیزترین متون برای مفسران فمینیستی است. فیلیس تریبل به عنوان نماینده مکتب تفسیری فمینیستی لیبرال و میکه بل به عنوان نماینده مکتب تفسیری فمینیستی پست مدرن به تفسیر این متن پرداخته اند که در این مقاله نقاط اشتراک و اختلاف این دو جریان، در تفسیری که از یک متن واحد ارائه می کنند، نشان داده می شود. هر دو مفسر در تلاشند تا با رویکرد طرفداری از حوا از بار مسئولیت او در گناه نخستین بکاهند. تریبل با وفاداری به متن، ضمن پذیرش اشتباه حوا در گناه نخستین، جنسیت حوا را در وقوع گناه، بی تاثیر دانسته است. او مجازات خداوند را از عواقب بی نظمی حاصل از گناه نخستین می داند؛ اما میکه بل با ارائه تفسیری خلاقانه، عمل حوا را ماموریتی در مسیر کمال بشر می داند تا ضمن شکل گیری شخصیت انسانی، نسل بشر با کسب معرفت جنسی استمرار یابد. او مجازات خداوند را از نتایج گناه و مسئولیت بخش می داند.

    کلیدواژگان: فمینیسم، کتاب مقدس، تفاسیر فمینیستی، پیدایش، سقوط
  • ارسطو میرانی* صفحات 265-289
    احساس گناه از تجربه های رایج زندگی دین دارانه است. این پژوهش با هدف پاسخ گویی به این پرسش ها انجام شده است: احساس گناه در متون عهد عتیق و جدید چگونه بازتاب یافته است؟ توصیف خاستگاه روانی احساس گناه در این متون با چه اصطلاحاتی صورت گرفته است؟ از آن جا که نخستین تحلیل روشن از این احساس در سنت روان کاوی شکل گرفت، این پرسش هم مطرح می شود که زبان و روایت این متون از احساس گناه تا چه اندازه با تبیین روان کاوی از آن هم خوان است؟ در مجموعه عهد عتیق مزامیر سرشار از تجربه احساس گناه است. در عهد جدید نیز پولس مهم ترین نقش را در توصیف و تبیین این احساس دارد. ساختار و سبک اصلی روایت احساس گناه در هر سه دوره عهد عتیق، عهد جدید و روان کاوی یکسان است، اما در گذر زمان با افزایش تمایز واژه های دلالت کننده بر ساحت های روان آدمی توان تبیین نویسندگان از خاستگاه روانی احساس گناه بیشتر شده و به زبان روشن تری رسیده اند.
    کلیدواژگان: احساس گناه، عهد عتیق، عهد جدید، روانکاوی
|
  • Zahra Ebrahimi *, M Mahmoudi Pages 1-24

    Sufism has designated the stages and processes involved in the levels of the sufist’s progression under the rubric of Station. In the light of the revered place that Imam Ali (PBUH) holds in Islam, leading texts on Sufism quote the Imam frequently touching these stages and levels. Sufists have rightly recognized that some of Imam’s revered remarks are open to a mystic interpretation. Mystics have had access to Imam’s legacy of quotes and remarks through either official sources of quotes or the traditional orally handed ones. The latter source has especially fed into certain meanings and lines that have no precedent even in Shiite sources and texts; it is a remarkable source to get to know the revered Holy Imam. Statistically speaking, the legacy of Imam’s quotes and remarks in all of its coverage of concepts and meanings has provided the one dependable source of reference for concepts to do with Stations and most expressions concerning States. Nevertheless, in view of the sheer number of schools of thought developed in Sufism, the book Al-luma’ fi al-tasawwuf will act as the mainstay and frame of reference in this study.

    Keywords: states, Stations, Imam Ali’s Legacy of Quotes, Remarks, Alavite Mysticism, Sufism, Shiism
  • Mahdie Aminzadeh Gohari *, Shahram Pazouki Pages 25-42
    In the late eleventh century, the troubadour school with features of nobility, Polytheism, and anti-religion was established in the southern parts of France. The Arab had influenced this school a lot, and then it moved from Paris to London and created the Minnesang in Germany. In Italy it produced a delicate style of the poetry which provided the context for the advent of Dante. Troubadours were poets who had love as their character. The Albigensian Crusade terminated Troubadours in 1209 A.D., Pope Innocent III started this crusade which is the most terrible Crusades of European History. Troubadours were connected to Albigensian in those periods, although the Albigensian movement was actually a protest against the medieval clergy. Therefore, Troubadours and their developments of love thinking were complicatedly integrated to religious life. The concepts and theme of the poems and songs of Troubadours are generally derived from the daily life issues, especially the dissemination of the Catharism. Regarding the intimidation and horror caused by priests, the Catharism chose the poetry of Troubadours in order to disseminate their own heresy.
    Keywords: Troubadours, Trouverer, Muwashah, Zajal
  • Habib Bashirpour, Shahram Pazouki * Pages 43-70
    Although in cultures and religions, the living conditions of the righteous after death in heaven is explained in different ways, but common to all of them is that heaven is a place of comfort and convenience. Swedenborg who is a Protestant Christian, depicted paradise structure based on his intuition and in accord with Christian concepts. His heaven is based on love to the Lord. In the afterlife, the better qualities from the Lord in his inside, more of the light of God will benefit. We were created to become an angel, and the Lord creates Paradise for those who are in heaven and angels and all the blessings of love and wisdom God gives them. Lord is man and heaven is his image; the angels are like human beings. The inner side of man is form of heaven to the extent that the inner qualities of love and faith is; but different from humans with angels is that the the outer layers of man is form of this world, and to the extent that we engage in charitable and good, world into us becomes a paradise.
    Keywords: Heaven, heavenly societies, angels, love of God, the kingdom of heaven
  • Sajad Dehghanzadeh *, Zeinab Mirhoseini Pages 71-94

    One of the effective schools of thought in the formation and coherence of the Chinese cosmological imagery is the “Yin-Yang School”. “Tsou Yen” and “Tung-Chung Shu”, as the main characters of this school, adapted many beliefs of the ancient Chinese people and applied them in the systematic formulation of their cosmology. The findings of the present study, which is descriptive-analytic, show that, contrary to what may seem at first glance, “Yin-Yang” as a school, is essentially unitary, not dualism-oriented. The cosmology of the “Yin-Yang” school is more consistent with the pattern of issuance of multiplicity from unity; in that, according to it, Tao issues “Taiji” or “Great Ultimate”, and the “Taiji”, issues the contradictory and complementary forces of the universe, “Yin” and “Yang”. The result of the “Yin” and “Yang” integration is the emergence of “Wu-hsing” or “Five Elements”. And at last, the plurality of innumerable phenomena is condidered the various formulas of the “Wu-hsing” compound. The eschatological declarations of this school indicate that, at the end of the world, the multiplicity, as the issuance from the “Tao”, goes back to their original source.

    Keywords: Yin, Yang, Yi-ching, Wu-hsing, Taiji
  • Masoud Shavarani * Pages 95-132
    Considering Human as “Caliph of God on the earth” is now accepted as a Muslim doctrine; however, in the Holy Quran, this term is not mentioned and the term “caliphate” is mentioned twice in the Qur'an. The main meaning of the word "Khalifa" is the succession and replacement of the present person to the absent person, and it seems that the purpose of the Quran was to use this term and derivatives of that meaning, and “the caliph of Allah” has a contradictory meaning, because God The present and the ruler of the world, described in the Holy Qur'an, is not absent from being replaced. On the other hand, historical studies show that this term was not accepted by the Prophet Muhammad and his companions, but gradually, perhaps for political reasons, it was used by the Umayyad and Abbasid caliphs in the political literature of that time. The political sphere entered into the fields of commentary, mysticism, philosophy and theology, and human beings were considered as the caliph of the Lord in the earth. This article seeks to examine and critique the meaning of the term “caliphate”.
    Keywords: Khalifa, Allah, Umayyad, and Abbasid, erfan, Sufism
  • Mahnaz Alirezaean, Hasan Ahmadizade * Pages 133-148
    One of the key concepts in the Pascal's religious and theological thought, especially in the Pensées, is the Heart. Pascal in this book uses form the Heart for different theological and moral aims and sees its importance as the importance of the knowledge of human being and the knowledge of God. He considers the Heart from three viewpoints, or by three functions, means rational, volitional and faithful. He tries to show that although some philosophers considered for human being different faculties but the basis of them in the Heart. In this article we will try to show that despite the diffused structure of  Pensées, we can see threefold functions for the Heart and then will show that the Heart is the basis and foundation of the nature of human being.
    Keywords: Heart, reason, will, Faith, Pascal
  • Alireza Farhang Ghahfarokhi, E Ghodratollahi * Pages 149-174
    By “cultural domain of religion” we mean a religion which by passing through centuries and among nations and races has changed, mixed with different human cultures and become as what we meet it today. Religion and human affect each other and as the result of this affection there are many products, some endured till now and some had stopped and died. Denominations, schools and sects are parts of these products. These changes for a religion are the price of remaining in long time and expanding in the world. Is it possible to distinguish some borders for orthodoxy of a religion and its spiritual effectiveness during this cultural reciprocity? What is the boundaries and domain of human innovations in a religion? What are the proportions of independent intelligence, ethics and modern science with religion from the epistemological and hierarchical point of view? In this research we respond to such questions from two view points. First we speak about Traditionalist’s opinion who believe in a common tradition existing in depth of all religions. This stream of consciousness set out with R.Guenon in early 20th century and grew with systematized activities of F.Schuon. After that we will speak about contemporary Iranian contemporary religious intellectuals like A.Soroush, M. Malekian, M.Shabestari and M.Kadivar. Finally we will compare these two view points.
    Keywords: Human margin, Cultural religion, Orthodoxy, Religious knowledge, Independent intelligence
  • Fayyaz Gharaei, Zahra Mighani * Pages 175-194
    Hinduism deals with body more than any other religions do. Therefore, it is necessary to study Hindu views on body. Through the study a rich resource of Hindu concepts and beliefs about the spiritual significance of body is revealed. Also, it provides a deeper look into Hindu cosmology. Considering ascetics and yogis’ life style equal to the whole doctrine of Hinduism or some presuppositions about dualism of soul and matter have led to some misunderstandings about the dominant stand that Hinduism takes with this worldly life. This research intends to clarify Hindu attitudes toward body by reflecting on Hindu views about worldly life and the significant role body plays in Hindu principles. Studying Tantrism, because of its special views about body, can be helpful. Tantarism, particularly tantric yoga, believes in the wisdom of body and considers it as a main means of salvation. Tantarism takes body as a recourse to reach the quiet.
    Keywords: Hinduism, body, soul, Dualism, Tantarism
  • Saeed Karimpur *, Fayyaz Gharaei Pages 195-217
    The time in Hinduism is considered in a way different from that of Semitic religions. According to Hindu beliefs, the time is a complication of recurrent internal circles which repeat regularly, and the shortest of them is constituted of four periods which the last of them is called Kali Yuga. So, the Kali Yuga can be considered somehow as ‘the End of Time’ in Hinduism. The Hindu Scriptures have described Kali Yuga mostly with a character of prevailing of the bad over the good, and refer to appearance of a savior who will make the good prevail on the bad, and will provide a way to enter a new glorious period of time, which is the first period of the next regular circle. However, the fine examinations show that there is a slight discord between the texts, and such an unpleasant description of Kali Yuga comes from the especial situations during which the later Hindu texts were written. In this article, we will examine the concept of ‘circling time’ in Hindu beliefs and the descriptions of Kali Yuga in Hindu scriptures, and we will examine also the ideas which compare it with different periods of the history, especially with the period of time in which we live.
    Keywords: Hinduism, cyclical time, The End of Time, Kali Yuga, Kalki
  • Farzaneh Goshtasb * Pages 219-241
    Āzar-kayvān and his disciplines were founder of a sect in the 10th century which was famed as “Izadiyān, Yazdāniyān, Ābādiyān, sepāsiyān, Hušiyān, Anušagān, Āzarhušangiyān and Āzariyān”. Due to the attention of Āzar-kayvān to the Philosophy of Illumination (Hekmat al-Eshraq) and the tradition of Ancient Iran, he is identified as a Zoroastrian mystic who tried to renew the old tradition and languages of ancient Iran. Moreover most of the researchers believe him as a Zoroastrian Mobads of Fars, who travelled to India and wrote some books there. In this article, it is studied the issue of Zoroaster and Zoroastrian beliefs in the Āzar-kayvāni’s writings. What the Āzar-kayvānis have written about Zoroastrian beliefs, are quoted from the Islamic and Zoroastrian Persian books and there is not any quotation from Avestan or Middle Persian writings. Besides, the Āzar-kayvānis didn’t incorporate themselves into the formal Zoroastrians, though they recognize Zoroaster as a Prophet of God.
    Keywords: Āzar-kayvān, Dasātir, Zoroastrians, Hekmat Al-Eshraq
  • R Mahdavi *, Mahdi Lakzaei Pages 243-264

    Genesis 3 is one of the most challenging texts for feminist Interpreters. Phyllis Trible as a representative of the school of liberal feminist interpretation and Mieke Bal as a representative of the school of Postmodern feminist interpretation interpret this text and in this article Common and differences points between these two streams, the interpretation of the Genesis text, are shown. Both interpreters are trying on the approach of pro-Eve to reduce the Eve's responsibility in original sin. Trible with commitment to text and acknowledge  of Eve's mistake in original sin  sees the Gender of Eve has not effect in Occurrence of sin. She believes that the punishment of God is result of original sin's Irregularities. Miike Bell with creative interpretation believe   that Eve's act duty in the path to perfection to the formation of human's identity, human beings continue with sexual knowledge. She believes  God's punishment of sin is result of original sin and create responsible

    Keywords: Feminism, Bible, Feminist Interpretation, Genesis, fall
  • Arastoo Mirani * Pages 265-289
    In religious Life guilt is a common emotional experience. This study has been carried out to find out: How the Old and New Testaments speak about guilt? What are the words used by the Old and New Testaments writers in explaining the mental process involved in experiencing guilt? As Guilt was first vividly analyzed in psychoanalytic tradition, this question has also been discussed: Does the Bible’s language and narrative of guilt correspond to Psychoanalytic narrative and terms? In the Old Testament, guilt is dealt with more fully in Psalms. In the New Testament Paul is the Chief figure that describes and explains guilt. The Basic structure of guilt narrative is the same in the Old Testament, New Testament and Psychoanalysis, but throughout history differentiated words and terms have reinforced writer’ explanatory competence and they have reached a more explicit language.
    Keywords: Guilt, the Old Testament, The New Testament, Psychoanalysis