فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هشتم شماره 10 (پیاپی 265، دی 1398)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 10 (پیاپی 265، دی 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرح و تفسیری است بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام در باب نشانه های پرهیزگاران واقعی. مردم داری و سخت کوشی یکی دیگر از اوصاف شیعیان واقعی است. انسان در معاشرت با دیگران نباید کارهایی که بر عهده اوست، به دیگران واگذارد و آنان را به زحمت افکند؛ شیعه واقعی همواره می کوشد تا خود را به زحمت و سختی افکند، تا دیگران در راحتی و آسایش باشند. در اسلام، استفاده از نعمت های خدادادی مشروع است و نامطلوب دانستن آنها، درست نیست. در آموزه های دینی به رهبران و مدیران جامعه اسلامی سفارش شده که در حد طبقه پایین جامعه و اقشار فقیر از امکانات مادی استفاده کنند. بنابراین، دوری گزیدن مومن از آنچه تعلق و دلبستگی به آن، توجه مومن را از خدا و آخرت می کاهد، مطلوب و اصل است. استفاده معقول از نعمات دنیوی مباح و پسندیده است.

    کلیدواژگان: سخت کوشی، مردم داری، نعمت های خدا، ایثار و فداکاری، ساده زیستی
  • مجید عباسی*، اسماعیل سلطانی بیرامی صفحه 13

    از اموری که به طور قطع در رسیدن انسان به سعادت ابدی و برخورداری از مواهب اخروی موثر است، محبت به خدای متعال است. ازاین رو، بررسی آثار اخروی محبت به خدا، دارای اهمیت ویژه است. این مقاله با روش تفسیر موضوعی و با استفاده از منابع تفسیری و با تاکید بر تفسیر المیزان، به بیان آثار و لوازم اخروی محبت انسان به خدا پرداخته و به این نتیجه رسیده که با توجه به آیات قرآن، محبت به خدا همان گونه که آثار متعددی در حیات دنیایی انسان دارد، آثار متعدد اخروی را نیز به دنبال دارد. محب خدا در سرای ابدی به جوار خدای سبحان نایل می شود و در پرتو آن، نعمت ها و مواهبی نظیر آمرزش گناهان، رهایی از آتش جهنم، نیل به نعمت های بهشتی، رضوان الهی و اجابت هر نوع درخواست نصیبش می گردد.

    کلیدواژگان: محبت به خدا، قرآن، قرب الهی، آثار محبت، رضوان الهی
  • جواد مهیایی*، غلامعلی عزیزی کیا صفحه 23

    سعادت انسان در ابعاد مختلف بسته به پدید آمدن اسباب و عواملی است که در نظام هستی برای آن مقرر شده است. ازآنجاکه مکتب وحیانی اسلام در پی تامین سعادت همه جانبه آدمی در دو بعد مادی و معنوی است، معیارها و عوامل اساسی این مسیر را معرفی کرده است. هدف از این پژوهش شناخت دیدگاه قرآن درباره عوامل ماورایی پیشرفت اقتصادی است که با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر تفسیر موضوعی انجام شده و طی آن آیات مرتبط با مقوله عوامل ماورایی پیشرفت اقتصادی استخراج و جمع بندی شده است. عوامل ماورایی پیشرفت اقتصادی از منظر قرآن کریم به دو دسته عوامل در حوزه اختیار و عوامل خارج از حوزه اختیار آدمی قابل تقسیم است. عوامل در حوزه اختیار، شامل ایمان، عمل صالح، تقوا، پایداری بر باورهای اساسی دین، صبر، شکر، استغفار، انفاق، ذکر، توکل و دعا. عامل خارج از حوزه اختیار، تنها شامل اراده الهی در توسعه رزق می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، اقتصاد، پیشرفت اقتصادی، عوامل ماورایی پیشرفت، اقتصاد و جهان غیب
  • حسین ناگهی *، مصطفی کریمی صفحه 35

    توزیع مجدد ثروت به سیاست هایی گفته می شود که برای کاهش نابرابری درآمدی و فرصت های اقتصادی و به منظور پیشبرد «توسعه» پیش بینی شده است. این مقاله درصدد است به روش تحلیلی توصیفی نقش اعتباری بودن مالکیت انسان و امانی بودن اموال برای توزیع مجدد ثروت را بررسی نماید. مالکیت رابطه ای خاص میان مالک و ملک است که امکان تصرف مالک در ملک به سبب آن مهیا می شود. هدف از این بررسی نشان دادن ایجاد زمینه برای از میان رفتن فقر در جامعه از طریق ایجاد باور به اعتباری بودن مالکیت انسان و امانی بودن ثروت در دست وی هست. روش ارائه مباحث توصیفی تحلیلی، به شیوه تفسیر موضوعی، با بررسی دلالت آیات است. نتیجه به دست آمده این است که باور به اعتباری بودن مالکیت انسان و امانت الهی دانستن ثروت، موجب می شود ثروتمندان به نیاز افراد کم درآمد توجه کرده و برای رفع نیازهای معیشتی آنها اقدام کنند که آن را عمل بازتوزیع ثروت می نامند.

    کلیدواژگان: قرآن، توزیع مجدد ثروت، مالکیت اعتباری، مالکیت حقیقی، امانت
  • یونس حسنی* صفحه 45

    واژه رضوان از واژه های کلیدی در نظام معنایی قرآن کریم است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و با رویکرد معناشناختی به بررسی ماده «رضوان» و تحلیل حوزه معنایی آن در قرآن می پردازد. «رضوان» بر محور همنشینی با «رحمت»، «مغفرت»، «فضل»، «تقوا» و در سطح جانشینی با «فوز»، «فلاح» و «قرب» پیوند معنایی دارد. واژه «حب» همسو با رضوان است؛ چنانچه واژگان متقابل با رضوان «سخط»، «مقت» و «غضب» می باشد. تحلیل معنایی رضوان در قرآن نشان می دهد این واژه کاملا جنبه روحانی و معنوی داشته و اختصاص به خداوند متعال دارد. واژه رضوان در جهان بینی قرآن کریم نشان دهنده بالاترین مرتبه تکاملی است که یک انسان می تواند در راستای تحقق هدف آفرینش خود و تشریع الهی به آن دست یابد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، رضوان الهی، حوزه معنایی، رضوان بر محور همنشینی، رضوان در سطح جانشینی، نظام معنایی قرآن
  • فرهاد رحمان پور*، مهدی مطیع صفحه 57

    کتب لغت، واژه «تقوا» و مشتقات آن را براساس معنای رایج پیش از اسلام، به معنای «حفظ» دانسته و در فهم آن از معنای «خوف» بهره جسته اند. این واژه، پیش از اسلام بیشتر کاربردی عادی و غیردینی دارد. در پژوهش حاضر، از پس مطالعه توصیفی تحلیلی ماده «تقوا» در کتب لغت و معنای رایج آن در عصر نزول و نیز مطالعه کمی واژه، تغییر و توسعه معنایی آن بر مبنای ترتیب نزول سوره های قرآن، مورد بررسی قرار گرفته و روشن شده که کاربرد واژه در قرآن در دوران مدنی اسلام به شکل چشم گیری افزایش داشته است. همچنین مشخص گردید که واژه با نگهداشت معنای پیشین خود و همایندی با ایمان و عمل صالح در قرآن، به گونه ای توسعه یافته که کل «نظام بندگی و عبودیت پروردگار» بر پایه آن استوار شده، و خط سیر انسان مومن تا رسیدن به مقام قرب الهی را ترسیم کرده است.

    کلیدواژگان: تقوا، حفظ و صیانت، ترتیب نزول، تحول معنا، توسعه معنا
  • محمدعلی همتی*، وفادار کشاورزی، زهرا جلالی صفحه 67

    گابریل ساوما در سال 2006م کتاب «قرآن، تفسیر اشتباه، ترجمه اشتباه و خوانش اشتباه، زبان آرامی قرآن»  (The quran Misinterpreted, Mistranslated, And Misread, the Aramaic Language of the Quran) نوشت. وی در این کتاب ادعا می کند که زبان قرآن، آرامی سریانی است و با این ادعا درصدد اثبات اقتباس قرآن از منابع یهودی مسیحی است. او با بررسی سوره های قرآن، واژگان فراوانی را به عنوان شاهد ذکر کرده و به تحلیل آنها پرداخته است. یکی از این واژگان «سکینه»، در آیه شریفه «ثم انزل الله سکینته علی‏ رسوله» است که وی معتقد است از اصل آرامی بوده و باید براساس اصل آرامی ترجمه شود. او شواهدی را از عهدین و زبان عبری و سریانی ذکر می کند که این واژه عربی نیست و به ادعای وی، از فرهنگ حاکم بر منطقه حجاز اخذ شده است. در این مقاله ضمن ارائه دیدگاه گابریل ساوما به نقد و بررسی آن از جنبه زبان شناسی تاریخی تطبیقی در سه زبان عبری، عربی و سریانی می پردازیم. وجود واژگان قرآنی در اشعار جاهلی و شباهت های ساختاری و معنایی واژگان در سه زبان عربی، عبری و سریانی به این دلیل است که این زبان ها اصل واحد سامی دارند. بررسی های انجام شده در زبان های مذکور خلاف ادعای ساوما را اثبات می کند و به نظر می رسد که ترجمه وی برگرفته از آموزه های عهد جدید است که از حلول خدا در حضرت عیسی علیه السلام، نشئت گرفته و خاستگاه نصرانی دارد و از منظر اسلام با شواهد قرآنی مردود است.

    کلیدواژگان: سکینه، گابریل ساوما، آرامی، سریانی، قرآن، عهدین
  • الهه شاه پسند*، زهرا ملایی عشق آباد صفحه 73

    «الکفایه فی التفسیر» یا «کفایه التفسیر» اثر حیری نیشابوری (د.431) مفسر، محدث، مقری و فقیه شافعی قرن پنجم نیشابور است. شناخت دقیق تر این تفسیر، به لحاظ جایگاهی که در میراث علمی نیشابور دارد، مهم است؛ چراکه بازه زمانی تالیف آن، عصری ممتاز در تاریخ علمی، سیاسی و مذهبی نیشابور است. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی و با هدف روش شناسی این تفسیر، سه نسخه خطی موجود از کفایه التفسیر را محور قرار داده و پس از مقایسه ای مختصر با الکشف والبیان ثعلبی نیشابوری (د.427) که تفسیری روایی دانسته می شود، به این نتیجه رسیده که تفسیر حیری را تنها می توان ذیل تفاسیر جامع طبقه بندی کرد. استفاده توامان از آیات و روایات که به شکل های متنوعی در فهم آیه به کار رفته اند، توجه به آراء تفسیری مفسران متقدم و یا معاصر با نویسنده، برخورداری از رویکردهای کلامی و ادبی و نیز توجه خاص به قرائات، از ویژگی هایی بارز این تفسیرند. همچنین تفصیل در تفسیر آیات کلامی، نشان دهنده واکنش پویای مولف به فضای گفتمانی عصرش و نیز نوع واکنش های علمی اشاعره به عقاید کرامیه و معتزله در قرن چهارم است.

    کلیدواژگان: اسماعیل بن احمد حیری، کفایه التفسیر، روش تفسیر، رویکردهای تفسیری، نیشابور، ثعلبی
  • انسیه عسگری * صفحه 83

    در منابع اهل سنت و شیعه روایاتی وجود دارد که حاکی از سحر شدن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به وسیله شخصی یهودی است. این روایات هم از لحاظ معیارهای متنی و سندی اعتبارسنجی حدیث دچار خدشه است، و هم به مثابه شانیت روایت تفسیری از باب سبب نزول متزلزل می نماید. اما ازآنجاکه سحر ماهیتی مبهم و رمزآلود دارد، برای اعتبارسنجی این روایات، پیش از هر رویکردی بایستی چیستی سحر روشن شود. تحقیق حاضر با رویکردی تحلیلی و انتقادی می کوشد که ابتدا چیستی سحر را تبیین کند و سپس به امکان سنجی تاثیرگذاری آن بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بپردازد. تامل در آیات قرآن و بررسی دیدگاه دانشمندان مسلمان، نشان می دهد که مقوله سحر عملی نفسانی است و دارای یک حوزه سه گانه است که به اراده ساحر، قابلیت مسحور، و اراده خداوند بستگی دارد، و بنابر ادله و مستندات نقلی و عقلی، این مثلث درباره پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ناتمام است؛ و سحر نمی تواند هیچ یک از مراتب وجودی آن حضرت را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تسحیر النبی، سحر و جادو، ماهیت سحر، عصمت، معوذتین
|
  • Mohammad Taqi Mesbah* Page 5

    This paper is the description of the brilliant word of the Amir al-Mu’minin Ali (P.B.U.H.) regarding the characteristics of the righteous and real Shiites. Some of the other characteristics of believers are humanity and hard work. The believer should not bother people and leave his responsibility on them. The true Shia always try to work hard for the comfort of others. Taking benefit from the divine blessings is legitimate in Islam that cannot be considered as an undesirable tendency. The leaders and managers of the Islamic community have been instructed in the Islamic teachings to use the minimal amount of worldly possessions. Therefore, avoiding the world and all sorts of attachments that reduces the believer's attention to God and the Hereafter is desirable. Taking reasonable benefit from the worldly blessings is desirable and permissible.

    Keywords: hard work, humanity, divine blessings, sacrifice, devote, simplicity
  • Majid ‘Abbasi *, Isma’il Sultani Beyrami Page 13

    Love of God the Almighty can bring the eternal happiness and enjoyment. Therefore, it is highly important to study the otherworldly effects of love of God. Using a thematic interpretation method and focusing on the commentaries of the Holy Qur’an particularly Al-Mizan, this paper seeks to study the otherworldly effects of love of God. The findings show that, not only the love of God has several impacts on the worldly life, it has several effects on the otherworldly life. In the eternal house, the lover of God attains blessings such as, forgiveness, rescuing from the hell fire, attaining the heavenly blessings, divine satisfaction and fulfilling the desires.

    Keywords: ove of God, Qur’an, divine love, effects of Love, divine satisfaction
  • Javad Mahyae *, Gholam, ‘Ali ‘AziziKia Page 23

    human happiness in different dimensions is based on the specific factors, which is set in the universe. since Islam seeks to provide all-round human happiness in both the physical and the spiritual dimensions, it has introduced the basic criteria and factors for this path. using a descriptive-analytical approach this paper studies the supernatural factors of economic progress from the viewpoint of the holy Qur’an. These factors can be divided into two categories, the internal and external ones. Internal factors include faith, righteous deeds, piety, commitment to religious beliefs, patience, gratitude, forgiveness, charity, remembrance, reliance, and prayer, and the external factors include the divine will in provision.

    Keywords: The Qur’an, economics, economic progress, supernatural factors, economics, and the unseen world
  • Hussein Naqahi *, Mostafa Karimi Page 35

    Redistribution of wealth is defined as reducing income inequality and creating economic opportunities for development. Using a descriptive-analytical method this paper seeks to analyze the role of reputation of ownership in the redistribution of wealth. Ownership is a specific relationship between the owner and the property that enables the owner to take possession of the property. The purpose of this research is to provide the conditions for the elimination of poverty in the society upon the rule of reputation of ownership. The findings show that, the rule of reputation of ownership and considering the wealth as a Divine trust can draw the attention of the rich to the needy to meet their needs upon the rule of redistribution of wealth.

    Keywords: Qur’an, wealth redistribution, reputed ownership, real property, trust
  • Younes Hasani* Page 45

    The word Razwan is one of the key words in the semantic system of the Holy Qur’an. Using a descriptive-analytical and a semantic approach this paper seeks to study the word “Razwan” in the Holy Qur’an. Synonymously, Razvan has a semantic link with “mercy”, “forgiveness”, “bounty” and “piety” but similarly has a semantic link with “success”, “salvation” and “closeness”. The word "love" is equivalent to the word “Razvan”; just as the words “discontent”, “aversion” and “anger” contradicts Razvan. The semantic analysis of Razvan in the Qur’an shows that this word is quite spiritual and is restricted to the Almighty God. The word Razwan in the worldview of the Holy Qur’an indicates the highest stages of perfection that can be achieved in line with the purpose of creation and the divine law.

    Keywords: semantics, divine satisfaction, semantic domain, Qur’an, semantic system of Qur’an
  • Farhad Rahmanpour *, Mahdi Mote’ Page 57

    Based on the pre-Islamic concept, the word “piety” and its derivatives are defined in the Arabic dictionary as “preservation” and identified it with the meaning of “fear”. Before Islam, this word has a more common and non-religious usage. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to study the word “piety” in the Arabic dictionaries to clarify the process of evolution in the meaning of “piety”, at the time of revelation, based on the gradual revelation of the Qur’an. The findings show that, the usage of the word “piety” has increased in number in the Madani era. Maintaining its previous meaning and conforming with the righteous deeds and faith in the Qur’an, it was also found that, the word has been developed in such a way that it comprehends the whole “system of servitude”, so that it has drawn the spiritual way of man towards God.

    Keywords: virtue, preservation, order of revelation, the transformation of meaning, the development of meaning
  • Mohammad Ali Hemmati*, Vafadar Keshavarzi, Zahra Jalali Page 67

    In 2006 Gabriel Sawma wrote the book, “The Qur’an Misinterpreted, Mistranslated, and Misread, the Aramaic Language of the Qur’an”. In this book, he claims that the language of the Qur’an is Aramaic-Syriac that has derived from Jewish and Christian sources. He has mentioned many Quranic terms as a prof. One of these words is Sakine, in the verse, “Then Allah sent down His composure upon His Apostle”. (9: 26) He believed that the word is of Aramaic origin and should be translated according to the Aramaic principle. He cites evidence from the Hebrew and Syriac languages to show that this word is not an Arabic word that is derived from the culture of Hejaz. While presenting Gabriel Sawma's perspective, we will examine this idea from comparative historical linguistics view in three languages, Hebrew, Arabic and Syriac. The existence of Quranic words in the poems of the “Age of Ignorance” and the structural and semantic similarities of this words in these three languages have come from their Semitic origin. Studies in these languages reject the claim of Sawma. His translation seems to be derived from the teachings of the New Testament that has originated from the incarnation of God in Jesus (P.B.U.H.) and has a Christian origin and is incompatible with Quranic evidences.

    Keywords: Sakine, Gabriel Sawma, Aramaic, Syriac, Qur’an, the Old, the New Testament
  • Elahe Shahpasand*, Zahra Mullaye Eshq Abad Page 73

    Al-Kefayah fi al-Tafsir is the work of Heyiri Neyshaburi, an interpreter, narrator and Shafi'i jurist of the fifth century in Neyshabur, Iran. A closer look at this book in terms of its place in the scientific heritage of Neyshabur is of important, because the time of its writing, is a privileged time in the scientific, political and religious history of Neyshabur. Using a descriptive-analytical method, and determining the method of this book, this paper analyzes three existing manuscripts of this work. A comparative study between this book and al-Kashf va al-Bayan of Tha’labi Nishaburi (d. 427), which is a narrative commentary, shows that the commentary of Heyiri can only be categorized under the title of the comprehensive commentaries. Paying attention to verses and narrations in various forms, paying attention to the views of earlier or contemporary commentators, having verbal and literary approaches and paying particular attention to the different recitations are among the prominent features of this interpretation. Also sufficient explanation of the theological verses shows the author's dynamic response to the current atmosphere of his age besides the Ash'arites’ scientific reactions to the ideas of Kurramiya and Mu’tazilite in the fourth century.

    Keywords: Isma’il bin Ahmad Heyiri, Al-Kefayah fi al-Tafsir, method of interpretation, interpretive Approaches, Neyshabour, Tha’labi
  • Ensiyeh Asgari * Page 83

    In Sunni and Shi'ite sources, there are traditions that indicate that the Prophet Mohammad (P.B.U.H.) was enchanted by a Jewish man. These narrations have been voided both in terms of the textual criteria and the validity of the narration. But since magic is of a mysterious nature, in order to validate these narrations, it is necessary to clarify what magic is. Using a descriptive-analytical method this paper seeks to analyze the nature and feasibility of enchanting the Holy Prophet (P.B.U.H.). The Qur’an and Muslim scholars believe that magic is a sensual act that has a threefold domain including the will of the wizard, the enchantment, and the will of God. According to the arguments, this triangle cannot be realized regarding the Prophet (P.B.U.H.) and magic cannot affect any of the existential dimensions of that Prophet (P.B.U.H.).

    Keywords: enchanting the Holy Prophet (P.B.U.H.), nature of magic, infallibility, Al-Mu'awwidhatayn