فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 85 (فروردین 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه روشنی، وحید نجاتی*، جلیل فتح آبادی صفحات 1-10
    زمینه

    بیماری افسردگی یکی از بیماری های شایع و مزمن در میان اقشار مختلف مردم است که میزان همبودی بالایی با سایر اختلالات روانی دارد. اما مسئله اصلی این اینست، آیا اصلاح سوگیری تفسیر برترمیم و کاهش علائم رفتاری و شناختی بیماران مبتلا به افسردگی تاثیر دارد؟

    هدف

    بررسی اثر بخشی اصلاح سوگیری تفسیر برترمیم و کاهش علائم رفتاری و شناختی بیماران مبتلا به افسردگی بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و با پیگیری بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل بیماران مبتلا به افسردگی خفیف تا شدید بود تعداد 15 نفر به روش نمونه گیری دردسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارها عبارتند از: مقیاس افسردگی بک)II 1961)، نسخه ویرایش شده چک لیست نشانه ها (SCL-90-R) آزمون ذهن خوانی از طریق تصاویر چشم بارون و کوهن (2001) و نسخه فارسی آزمون ذهن خوانی از طریق صدا (نجاتی و همکاران، 1393). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آنوای یک راهه درون گروهی با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    اصلاح سوگیری تفسیر برترمیم و کاهش علائم رفتاری و شناختی بیماران مبتلا به افسردگی تاثیر دارد (0/001<p)

    نتیجه گیری

    می توان، به منظور کاهش نشانه های شناختی و رفتاری افسردگی از اصلاح سوگیری تفسیر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری تفسیر، کاهش علائم رفتاری - شناختی، بیماران، افسردگی
  • محبوبه موسیوند* صفحات 11-23
    زمینه

    تفکر انتقادی فرآیندی است که صمیمیت زوجین را تحت تاثیر قرار می دهد. اما مسئله اینست: آیا تفکر انتقادی بر سرمایه روانشناختی و صمیمیت زنان و مردان متاهل تاثیر دارد؟

    هدف

    اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر افزایش سرمایه روانشناختی و صمیمیت زنان و مردان متاهل شهر تهران بود.

    روش

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری این پژوهش، را کلیه زوجین شهر تهران که در سال 1398 به منظور حل مشکلات زناشویی خود به مراکز مشاوره ای منطقه 2 تهران مراجعه کردند تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 90 نفر از زوجین مراجع کننده به مرکز مشاوره بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه گمارده شدند. پژوهش با کمک پرسشنامه سرمایه های روانشناختی لوتانز و همکاران و صمیمیت زناشویی اولیاء جمع آوری شد. ابزار عبارتند از: سرمایه روانشناختی مک گی (2011)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی اولیاء (1385) و پروتکل آموزشی تفکر انتقادی: محتوای آموزشی تفکر انتقادی فیشر (2005) و مایرز (1986). داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    آموزش تفکر انتقادی بر سرمایه روانشناختی و صمیمیت زناشویی زوجین تاثیر داشت (0/001≥p).

    نتیجه گیری

    آموزش تفکر انتقادی می تواند منجر به افزایش سرمایه روانشناختی و صمیمیت زناشویی زوجین شود و خانواده درمانگران می توانند از این روش آموزشی برای بهبود روابط زناشویی زوجین ایرانی استفاده کنند

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، صمیمیت، سرمایه های روانشناختی، زوجین
  • سعید بنائی زاده، عسکر آتش افروز*، غلامحسین مکتبی صفحات 25-32
    زمینه

    یادگیری واژه های جدید، حافظه فعال دیداری و توجه انتخابی از عوامل تاثیرگذار در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی به شمار می آیند. اما مسئله اصلی اینست: آیا صدای سفید بر یادگیری واژه های جدید، حافظه فعال دیداری و توجه انتخابی دانش آموزان تاثیر دارد؟

    هدف

    بررسی تاثیر صدای سفید بر یادگیری واژه های جدید، حافظه فعال دیداری و توجه انتخابی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان باوی استان خوزستان در سال تحصیلی 98-1397 بود که 100 نفر از دانش آموزان پایه های پنجم و ششم ابتدایی به صورت تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و در دوگروه آزمایش و گواه (هر گروه 50 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: از آزمون محقق ساخته واژه های جدید، آزمون حافظه فعال دیداری ژان لویی سلیه (2012) و آزمون توجه انتخابی، تمرکز و تلاش مندی d2 (باقری، 1391). داده ها با استفاده از روش کواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    صدای سفید بر یادگیری واژه های جدید در دانش آموزان ابتدایی تاثیر معناداری داشت (0/000<p). بر حافظه فعال دیداری تاثیر معناداری نداشت (0/160>p) و بر توجه انتخابی نیز تاثیر معناداری نداشت (0/470>p).

    نتیجه گیری

    می توان برای افزایش یادگیری واژه های جدید دانش آموزان مقطع ابتدایی از صدای سفید استفاده کرد.

    کلیدواژگان: صدای سفید، یادگیری واژه های جدید، حافظه فعال دیداری، توجه انتخابی
  • مریم قسامی، شعله امیری*، مهرداد کلانتری، هوشنگ طالبی صفحات 33-45
    زمینه

    دلبستگی مادران از عواملی است که می تواند تنیدگی را در مادران به وجود بیاورد. اما مساله اصلی اینست، آیا بین دلبستگی مادرانه و تنیدگی والدگری با نقش واسطه ای بهوشیاری مادر رابطه وجود دارد؟

    هدف

    بررسی رابطه دلبستگی مادرانه و تنیدگی والدگری با نقش واسطه ای بهوشیاری مادر بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری، شامل مادران کودکان 3 تا 6 ساله ای بود که از بهمن ماه 95 تا خرداد 96 در مهد های کودک تحت نظارت بهزیستی شهر جیرفت حضور داشتند. 290 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. بزار عبارتند از: مقیاس تنیدگی والدینی - فرم کوتاه (آبیدین، 1995)، مقیاس دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (1996) و پرسشنامه پنج وجهی بهوشیاری (بائر و همکاران، 2006). تحلیل داده ها با استفاده از روش بوت استراپ انجام شد.

    یافته ها:

     بهوشیاری در رابطه بین دلبستگی نا ایمن و تنیدگی والدگری نقش واسطه ای داشت. نتایج نشان داد، رابطه دلبستگی اضطرابی و اجتنابی با تنیدگی معنی دار بود (0/0001>p). در مدل واسطه ای، دلبستگی اضطرابی بصورت مستقیم و غیر مستقیم بر تنیدگی والدگری اثر داشت (0/0001>p) و دلبستگی اجتنابی اثر مستقیمی بر تنیدگی نداشت، اما بصورت غیر مستقیم (با واسطه گری بهوشیاری) بر تنیدگی اثر گذار بود (0/0001>p).

     نتیجه گیری:

     می توان با استفاده از بهوشیاری مادر دلبستگی مادرانه و تنیدگی والدگری را کاهش داد

    کلیدواژگان: دلبستگی، تنیدگی والدگری، بهوشیاری
  • حسن یعقوبی*، عزت الله احمدی، معصومه ملکی صفحات 47-55
    زمینه

    اختلال شناختی یکی از شایع ترین و مهمترین جنبه غیر حرکتی بیماری پارکینسون است و تا حد زیادی کارکرد و کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر می دهد. اما مسئله اصلی اینست، آیا نظریه ذهن و فرآیند تصمیم گیری در بیماران پارکینسون و افراد بهنجار تفاوت دارد؟

    هدف

    مقایسه نظریه ذهن و فرآیند تصمیم گیری در بیماران پارکینسون و افراد بهنجار بود.

    روش

    پژوهش از نوع علی - مقایسه ای بود، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران پارکینسون مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تبریز بود. 40 بیمار مبتلا به پارکینسون و 40 فرد بهنجار به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: آزمون ذهن خوانی به وسیله چشم ها (بارون - کوهن، 1995) و آزمون قمار آیوا (بچارا، داماسیو و اندرسون 1،1994). تحلیل با استفاده از واریانس دو راهه انجام شد.

    یافته ها

    بین افراد مبتلا به پارکینسون و افراد بهنجار در آزمون قمار آیوا و ذهن خوانی به وسیله چشم ها تفاوت معنی داری وجود داشت (0/01>p).

    نتیجه گیری

    نظریه ذهن و تصمیم گیری بیماران پارکینسون از افراد بهنجار پایین تر است.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، فرآیند تصمیم گیری، بیماری پارکینسون، فراد بهنجار
  • احمد مرادی*، کبری قبادی صفحات 57-69
    زمینه

    امروزه پرورش خلاقیت و بازی یکی از محورهای اساسی نظام های آموزشی جهت تصمیم گیری مناسب و حل مساله است. اما مسئله اصلی اینست، آیا بین اثربخشی آموزش خلاقیت و روش بازی بر مهارت حل مساله کودکان پیش دبستانی تفاوت وجود دارد؟

    هدف

    بررسی تاثیر آموزش خلاقیت بر مهارت حل مساله و مقایسه با روش بازی در کودکان پیش دبستانی استان فارس بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری همه کودکان مراکز پیش دبستانی شهرستان کامفیروز در سال تحصیلی 97- 96 بودند. 60 نفر به صورت تصادفی به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و دو گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزار عبارتند از: آزمون مهارت حل مساله آزمون برج لندن شالیس (1982)، برنامه آموزش خلاقیت (گنجی، نیوشا و هدایتی، 1391). تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    آموزش خلاقیت و بازی بر مهارت حل مساله تاثیر داشت (0/00< p). بین تاثیر دو روش آموزشی بر مهارت حل مساله تفاوتی وجود نداشت (0/001<p).

    نتیجه گیری

    می توان برای بهبود مهارت حل مساله در کودکان پیش دبستانی از آموزش خلاقیت و بازی بهره برد

    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت، بازی، حل مساله، کودکان پیش دبستانی
  • محمدرضا فروتن، حسن احدی*، پرویز عسکری، علی صاحبی، کاوه پیشقدم صفحات 71-79
    زمینه

    افسردگی از اختلال های رفتاری شایع می باشد که مشکلات هیجانی زیادی را برای افراد مبتلا به افسردگی به همراه دارد. مساله اصلی این است: آیا نمایش آهنگین شعر بر افسردگی و سرمایه ی روانشناختی افراد افسرده ی دیستمیک تاثیر دارد؟

    هدف

    اثربخشی نمایش آهنگین شعر بر افسردگی و سرمایه ی روانشناختی افراد افسرده ی دیستمیک (افراد افسرده خو) بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح  پیش آزمون و  پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی بیماران افسرده خو مراجعه کننده به مرکز جامع فوق تخصصی توانبخشی آرمان شایان در سال 1398 بود. از این جامعه 24نفرگروه نمونه مشتمل بر 24 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (12نفری، 10 زن و دو مرد)آزمایش و گواه جایگزین شدند.  ابزار عبارتند از، پرسشنامه افسردگی لاویبوند و لاویبوند (1995)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007). برای دو گروه پیش آزمون پرسشنامه اجراشد، سپس مداخله نمایش آهنگین شعر برای گروه آزمایش اجرا، اما برای گروه گواه،  مداخله ای اعمال نشد. داده ها با روش آنالیز واریانس تحلیل شد. 

    یافته ها :

     نتایج نشان داد نمایش آهنگین شعر  بر افسردگی و سرمایه ی روانشناختی تاثیر معناداری داشت(0/05p<). اثر درمان در محله پیگیری نیز ماندگار بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان برای کاهش افسردگی و افزایش سرمایه ی روانشناختی از نمایش آهنگین شعر بهره جست

    کلیدواژگان: نمایش آهنگین شعر، افسردگی، سرمایه ی روانشناختی، افسرده خویی
  • زهره منصوری، فریبرز باقری*، فریبرز درتاج، خدیجه ابوالمعالی صفحات 81-90
    زمینه

    صمیمیت زناشویی، به عنوان یک فرآیند پویای مبتنی بر اعتماد و احترام متقابل و یک نیاز درونی برای دلبستگی است که یکی از عوامل مهم در زمینه بهبود روابط زوجین است. از این رو، مساله پژوهش حاضر این بود که آیا سبک های دلبستگی با میانجی گری تعهد عشق ورزی نقشی در پیش بینی صمیمیت زناشویی دارد؟

    هدف

    ارائه الگوی ساختاری پیش بینی صمیمیت زناشویی بر اساس سبک های دلبستگی با میانجی گری مولفه تعهد عشق ورزی در دانشجویان متاهل بود.

    روش

    از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان مشغول تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران بود. تعداد 400 نفر به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار عبارتند از: مقیاس صمیمیت زناشویی والکر و تامپسون (1983)، مقیاس عشق مثلثی استرنبرگ (1986) و پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور (1987). نتایج با روش ماتریس همبستگی، تحلیل رگرسیون و برازش تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها

    سبک دلبستگی ایمن بر صمیمیت زناشویی و تعهد عشق ورزی اثر مثبت و معنادار دارد (0/01>P). سبک دلبستگی اجتنابی بر صمیمیت زناشویی اثر معناداری ندارد (0/05<P)، اما بر تعهد عشق اثر منفی و معنادار دارد (0/05>P). همچنین سبک دلبستگی دوسوگرا بر صمیمیت زناشویی اثر معناداری ندارد (0/05<P)، اما بر تعهد عشق اثر منفی و معنادار دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تعهد به عنوان یکی از مولفه های عشق ورزی، نمی تواند نقش میانجی بین سبک های دلبستگی و صمیمیت زناشویی در جامعه مورد نظر را داشته باشد

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، سبک های دلبستگی، تعهدعشق ورزی
  • صفورا اسدی جاجایی، عباس ابوالقاسمی*، عذرا غفاری، محمد نریمانی صفحات 91-100
    زمینه

    بیماران مبتلا به اختلالات جنسی به ویژه زنان سردمزاج، اغلب دچار کاهش عملکرد جنسی و خانوادگی می شوند. نیاز است با بکارگیری درمان های روانشناختی مناسب مانند؛ درمان ذهن آگاهی عملکرد جنسی و خانوادگی را در افراد سردمزاج جنسی افزایش داد.

    هدف

    پژوهش با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی بر کارکردهای خانوادگی و جنسی زنان مبتلا به سردمزاجی انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون / پس‎آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به سردمزاجی مرکز سلامت جنسی شهر اصفهان بود، که از بین آنها 40 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های عملکرد خانواده مک مستر که توسط اپستین و همکاران (1983) طراحی شده و عملکرد جنسی روزن و همکاران (2000) پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت آموزش شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی ون سون و همکاران (2011) قرار گرفت. سپس، از دو گروه پس آزمون گرفته شد و داده های حاصل با آزمون کواریانس تحلیل شدند. 

    یافته ها:

    شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی بر کارکردهای خانوادگی، کارکردهای جنسی و خرده مقیاس های آنها از نظر آماری معنادار بوده (000/0<p) و این درمان توانسته عملکرد خانوادگی و جنسی را افزایش دهد. 

    نتیجه گیری:

     آموزش شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی، به عنوان یک روش کارآمد برای زنان مبتلا به اختلالات جنسی؛ بر بهبود کارکردهای خانوادگی، کارکردهای جنسی و مولفه های آنان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی، کارکرد خانوادگی، کارکرد جنسی
  • سمیراسادات رسولی، محسن گل پرور*، محمدآرش رمضانی، جعفر حسنی صفحات 101-110
    زمینه

    کیفیت زناشویی را می توان مهمترین شاخص موفقیت رابطه زناشویی تلقی کرد که عوامل مختلفی مانند رضایت زناشویی بر آن اثر می گذارد، اما مسئله اصلی این است که کدام بسته آموزشی بر کیفیت زناشویی زوج ها تاثیر بیشتری دارد؟

    هدف

    مقایسه اثر بخشی بسته آموزشی رضایت زناشویی بومی ایرانی و روی آورد مسترز و جانسون بر کیفیت زناشویی زوج ها بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، سه گروهی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل 60 فرد متاهل مراجعه کننده به دو مرکز روانشناسی و مشاوره شهر تهران در حوزه روابط جنسی در زمستان 1397 بود، 45 نفر به صورت تصادفی گزینش و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار عبارتند از: برگه جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت زناشویی باسبی، کران، لارسن و کریستینسن (1995)، برنامه آموزشی مسترز و جانسون (مسترز و جانسون، 1976؛ به نقل از مسترز، جانسون و کلودی، 2006) و بسته آموزش رضایت زناشویی بومی ایرانی (رسولی، گل پرور، رمضانی، حسنی، 2020). داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی برونفرونی تحلیل گردید.

    یافته ها:

     بسته آموزشی رضایت زناشویی بومی ایرانی و روی آورد مسترز و جانسون بر کیفیت زناشویی زوج ها تاثیر معناداری داشتند (0/01<p). بین دو درمان از لحاظ تاثیر بر کیفیت زناشویی تفاوت معنادار وجود نداشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    برای افزایش کیفیت زناشویی زوجین می توان از بسته آموزشی رضایت زناشویی بوم ایرانی استفاده کرد

    کلیدواژگان: بسته آموزش رضایت مندی جنسی ایرانی، بسته آموزش روی آورد مسترز و جانسون، کیفیت زناشویی
  • فاطمه کافی نیا، هادی فرهادی* صفحات 111-120
    زمینه

    اعتیاد به اینترنت، پدیده ای است که به فرآیندهای اجتماعی، ارتباطی، شناختی، روانشناختی و هیجانی دانش آموزان آسیب وارد می سازد. این پژوهش در پی آن است که آیا درمان شناختی رفتاری گروهی منجر به بهبود خودآگاهی هیجانی و توانش حل مساله دانش آموزان دارای اعتیاد به اینترنت در دوره دوم متوسطه خواهد شد؟ 

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری گروهی بر خودآگاهی هیجانی و توانش حل مساله دانش آموزان دارای اعتیاد به اینترنت در دوره دوم متوسطه بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری پژوهش تمام دانش آموزان دارای اعتیاد به اینترنت در دوره دوم متوسطه شهر اصفهان بود که تعداد 40 نفر از دانش آموزانی که واجد ملاک های ورود به پژوهش بودند، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار داده شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1996)، پرسشنامه خودآگاهی هیجانی (گرنت و همکاران، 2002) و پرسشنامه حل مساله (هپنر، 1988) بود. گروه آزمایش مداخله درمانی شناختی رفتاری گروهی (قاسم زاده نساجی و همکاران، 1389) را نه جلسه 90 دقیقه ای در طی دوماه و نیم به صورت هفته ای یک جلسه در طی دو ماه و نیم دریافت کردند. در حالی که گروه گواه از دریافت این مداخله بی بهره بود. سپس از افراد هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. مرحله پیگیری نیز پس از 45 روز اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس مختلط صورت گرفت. 

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری گروهی بر خودآگاهی هیجانی و توانش حل مساله دانش آموزان دارای اعتیاد به اینترنت در مراحل پس آزمون و پیگیری اثر معنادار دارد (0/001>p).

    نتیجه گیری:
     

    بر اساس یافته های پژوهش به نظر می رسد که با درمان های شناختی رفتاری می توان خودآگاهی هیجانی و توانش حل مساله دانش آموزان دارای اعتیاد به اینترنت را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، خودآگاهی هیجانی، توانش حل مساله
  • حسین زارع، اکرم ملک زاده*، علیرضا آقایوسفی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 121-128
    زمینه

    نشان داده شده است تئوری ذهن با فرآیندهای شناختی ارتباط دارد که این می تواند بر خصیصه های شخصیت اثر بگذارد. اما آیا تئوری ذهن می تواند قضاوت اجتماعی و خصیصه  های شخصیت را توضیح دهد؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه گری ویژگی ای شخصیت در رابطه بین نظریه ذهن و قضاوت اجتماعی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با رویکرد مدل ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان پیام نور شیراز تشکیل دادند که از آن جامعه تعداد 400 دانشجو به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه نظریه ذهن (بارون - کوهن، 2001)، پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1999)، پرسشنامه قضاوت اجتماعی (شانگ پویر، 2007) پاسخ دادند. بدین ترتیب داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادکه اثر نظریه ذهن بر ویژگی های توافق پذیری، تجربه گرایی، برون گرایی و مسئولیت پذیری به صورت مثبت و معنی دار 0/001 = p و بر روان رنجوری به صورت منفی و معنی دار بود 0/002=p. به علاوه، نظریه ذهن قضاوت اجتماعی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری مسئولیت پذیری پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    افزایش نظریه ذهن در دانشجویان از طریق مسئولیت پذیری موجبات افزایش قضاوت اجتماعی آنها را فراهم می آورد

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، ویژگی های شخصیت، قضاوت اجتماعی
|
  • Farzaneh Roshani, Vahid Nejati*, Jalil Fathabadi Pages 1-10
    Background

    Depression is one of the most common chronic diseases among people with high levels of comorbidity with other mental disorders. But the key question is, does the interpretation of interpretation bias affect the repair and reduction of behavioral and cognitive symptoms in patients with depression?

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the efficacy of correction of interpretation bias on the repair and reduction of behavioral and cognitive symptoms in patients with depression.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and follow-up. The statistical population of this study consisted of 15 patients with mild to severe depression who were selected by convenience sampling method. Tools include the Beck Depression Inventory (1961), an edited version of the Symptom Checklist (SCL-90-R), Baron and Cohen's Eye Reading Test (1), and the Persian Version of the Mind Reading Test by Sound (Nejat). Et al., 2015). Data analysis was performed using one-way ANOVA with repeated measures.

    Results

    Interpretation bias correction has an effect on repair and reduction of behavioral and cognitive symptoms in patients with depression (p<0/001)

    Conclusions

    Interpretation bias correction can be used to reduce cognitive and behavioral symptoms of depression.

    Keywords: Correction of interpretation bias, reduction of cognitive-behavioral symptoms, patients, depression
  • Mahboobeh Moosivand* Pages 11-23
    Background

    Critical thinking is a process that affects couples intimacy. But the question is: does critical thinking affect the psychological capital and intimacy of married men and women?

    Aims

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of critical thinking training on increasing psychological capital and intimacy of married men and women in Tehran.

    Method

    The design of this study was quasi-experimental with pretest-posttest with control group. The statistical population of this study consisted of all couples who referred to counseling centers in Tehran 2 in order to resolve their marital problems. The sample consisted of 90 couples referring to counseling center who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into two experimental and control groups. The research was conducted with the help of Lutz et al. Questionnaire of psychological capital and parent's marital intimacy. Tools include McGee's Psychological Capital (2011), Parenting Marital Intimacy Questionnaire (2006), and Critical Thinking Educational Protocol: Fisher's Critical Thinking Educational Content (2005) and Myers (1986). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    Critical thinking training had an effect on psychological capital and marital intimacy of couples (p≥0/001).

    Conclusions

    Critical thinking training can increase psychological capital and marital intimacy of couples and therapists' families can use this educational method to improve the marital relationship of Iranian couples.

    Keywords: Critical thinking, intimacy, psychological capital, couples
  • Saeed Banaee Zadeh, Askar Atash Afrouz*, Gholamhossein Maktabi Pages 25-32
    Background

    Learning new words, visual memory, and selective attention are among the factors that influence the academic achievement of elementary students. But the key question is: does white noise affect students' learning new words, visual memory, and selective attention?

    Aims

    To investigate the effect of white noise on learning new words, active visual cue and selective attention in elementary school students.

    Method

    The study was experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population was all the elementary students of second year of Bavi city of Khuzestan province in the academic year of 1397-98. Group 50 (n = 50) were randomly assigned. Research tools include the New Words Researcher Test, Jean-Louis Celie's Visual Active Memory Test (2012), and Selective Attention Testing, Concentration and Attempt d2 (Bagheri, 2012). Data were analyzed using multivariate covariance method.

    Results

    White noise had a significant effect on learning new words in elementary students (P<0/000). There was no significant effect on visual memory (P>0/05) and selective attention (P>0/470).

    Conclusions

    White noise can be used to enhance the learning of new words in elementary school students.

    Keywords: white noise, learning new words, visual working memory, selective attention
  • Maryam Ghassami, Shole Amiri*, Mehrdad Kalantari, Hooshang Talebi Pages 33-45
    Background

    Maternal attachment is one of the factors that can cause stress in mothers. But the key question is, is there a relationship between maternal attachment and parental stress and the mediating role of maternal anger?

    Aims

    To investigate the relationship between maternal attachment and parenting stress with the mediating role of maternal anesthesia.

    Method

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of mothers of 3 to 6 year old children who attended kindergartens under the supervision of Welfare of Jiroft from February 95 to June 96. 290 individuals were selected by cluster sampling method. Parents include the Parental Stress Scale-Short Form (Abidin, 1995), the Collins and Reed Adult Attachment Scale (1996), and the five-dimensional self-report questionnaire (Bauer et al., 12006). Data were analyzed using Bootstrap method.

    Results

    Self-care mediated the relationship between insecure attachment and parenting stress. The results showed that there was a significant relationship between anxiety and avoidance attachment with stress (p<0/0001). In the intermediate model, anxiety attachment had a direct and indirect effect on parental stress (p<0/0001) and avoidant attachment had no direct effect on stress, but indirectly (via mediation) had an effect on stress (p>0/0001).

    Conclusions

    Maternal anesthesia can reduce maternal attachment and parenting stress.

    Keywords: Attachment, parental stress, awareness
  • Hassan Yaghoubi*, Ezatollah Ahmadi, Masoumeh Maleki Pages 47-55
    Background

    Cognitive impairment is one of the most common and important non-motor aspects of Parkinson's disease and greatly affects the function and quality of life of patients. But the key question is, do the theory of mind and decision-making process differ in Parkinson's patients and normal people?

    Aims

    To compare the theory of mind and decision making process in Parkinson's disease and normal subjects.

    Method

    This was a causal-comparative study. The statistical population included all Parkinson's patients referring to Tabriz health centers. Forty patients with Parkinson's disease and 40 normal individuals were selected by purposive sampling. Research tools include the eye-reading test (Baron-Cohen, 1995) and the Iowa Gambling Test (Bachara, Damasio & Anderson, 1994). Data analysis was performed using two-way variance.

    Results

    There was a significant difference between Parkinson's disease and normal subjects in Iowa gambling and mind reading (p<0/01).

    Conclusions

    Theory of mind and decision making in Parkinson's patients is lower than normal.

    Keywords: Theory of Mind, Decision Making Process, Parkinson's Disease
  • Ahmad Moradi*, Kobra Ghobadi Pages 57-69
    Background

    Nowadays, nurturing creativity and play is one of the essential axes of educational systems for proper decision making and problem solving. But the key question is, is there a difference between the effectiveness of creativity training and how to play on problem solving skills in preschool children?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effect of creativity training on problem solving skills and comparison with play style in preschool children in Fars province.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The population of the study was all children of preschool centers in Kamfirouz city in the academic year 96-97. Sixty individuals were randomly selected by multistage cluster sampling and were randomly assigned into two experimental and control groups (each group 15). Tools include: Problem Solving Problem Test, London Shalis Tower Test (1982), Creativity Training Program (Ganji, Nyusha & Hedayati, 2012). Data analysis was performed using covariance analysis test.

    Results

    Creativity training and play had an effect on problem solving skills (P<0/001). There was no difference between the effect of two training methods on problem solving skills (P<0/001).

    Conclusions

    Creativity and play education can be used to improve problem solving skills in preschool children.

    Keywords: Creativity Education, Play, Problem Solving, Preschool Children
  • Mohammadreza Foroutan, Hasan Ahadi*, Parviz Askary, Ali Sahebi, Kaveh Pishghadam Pages 71-79
    Background

    Depression is a common behavioral disorder that presents many emotional problems for people with depression. The main question is: Does the poetry play affect the depression and psychological capital of the dysthymic depressed people?

    Aims

    To evaluate the effectiveness of composing poetry on self-esteem and investing a psychological support for a systemic.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study included all depressed patients referred to Arman Shayan Specialized Rehabilitation Center in 1398. Twenty-four sample groups, including 24 individuals, were selected from the community and were randomly assigned into two groups (12 individuals 10 women and two men) of experimental and control groups. The instruments are the Lovebound and Lovebound Depression Questionnaire (1995); the Lutz Psychological Capital Questionnaire (2007). Questionnaires were administered to the two pre-test groups, and then to the experimental group, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by ANOVA.

    Results

    The results showed that poetry play had a significant effect on depression and psychological capital (p<0/05). The effect of treatment in the follow-up ward was also lasting.

    Conclusions

    Therefore, it can be used to play a poem in order to reduce depression and increase psychological capital

    Keywords: Songwriting, depression, psychological capital
  • Zohreh Mansouri, Fariborz Bagheri*, Fariborz Dortaj, Khadijeh Abolmaali Pages 81-90
    Background

    Marital intimacy, as a dynamic process based on mutual trust and respect and an intrinsic need for attachment, is one of the important factors in improving couples' relationships. Therefore, the question of the present study was whether attachment styles mediated by love commitment play a role in predicting marital intimacy?

    Aims

    To present a structural model for predicting marital intimacy based on attachment styles mediated by the love commitment component of married students.

    Method

    This was a descriptive-correlational study. The statistical population consisted of all students studying at Gachsaran Islamic Azad University. A sample of 400 people was selected by stratified random sampling. The instruments include the Walker and Thompson Marital Intimacy Scale (1983), the Sternberg Triangular Love Scale (1986), and the Hazen and Shaver Attachment Styles Questionnaire (1987). Results were analyzed by correlation matrix, regression analysis and path analysis.

    Results

    Safe attachment style had a significant positive effect on marital intimacy and love commitment (P<0/01). Avoidant attachment style had no significant effect on marital intimacy (P<0/05), but it had a significant negative effect on love commitment (P<0/05). Also, ambivalent attachment style had no significant effect on marital intimacy (P<0/05), but it had a significant negative effect on love commitment (P<0/05).

    Conclusions

    Commitment as one of the components of love cannot play a mediating role between attachment styles and marital intimacy in the target community

    Keywords: marital intimacy, attachment styles, commitment component of love
  • Safoura Asadijajaei, Abbas Abolghasemi*, Azra Ghaffari, Mohamad Narimani Pages 91-100
    Background

    frigidity is one of the major problems in sexual women's disorders. Clinical experiences suggest that psychological therapies rather than medical treatments can be helpful in treating this disorder.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Cognitive Therapy Based on Mindfulness on familial and sexual functions of women with frigidity in Isfahan.

    Method

    The present study was a field experiment with pre-test - post-test plan. Forty women suffered from frigidity were selected through purposeful sampling and randomly assigned in two groups of experimental and control. The two groups responded to the questioners of McMaster family assessment device and Rosen et al female sexual function index at the beginning and end of the study. The experimental group received 8 sessions of Cognitive Therapy Based on Mindfulness intervention.

    Results

    The results showed that the therapist based on family functions, functions and components of their components were effective at a significant level. 

    Conclusions

    The results of this study showed that: by using Cognitive Therapy Based on Mindfulness and generalizing it into the groups with other sexual disorders, people with a frigidity disorder in can be improved which acts as a preventative therapy to prevent the symptoms of this disorder in the rest of the community.

    Keywords: Cognitive therapy based on mindfulness, familial functions, sexual functions
  • Samirasadat Rasouli, Mohsen Golparvar*, Mohammadarash Ramezani, Jafar Hasani Pages 101-110
    Background

    Marital quality can be considered the most important indicator of marital success that is influenced by various factors such as marital satisfaction, but the key question is which educational package has the most impact on the marital quality of couples?

    Aims

    To compare the effectiveness of Iranian marital satisfaction training package and Masters & Johnson's approach on marital quality of couples.

    Method

    The research design was quasi-experimental and the research design was three groups in three stages of pre-test, post-test and two months follow up. The statistical population consisted of 60 married individuals referring to two psychology and counseling centers in Tehran in the field of sexual relations in the winter of 1977. Were. The tools are: Demographic Fact Sheet and Marriage Quality Questionnaire of Busby, Crane, Larsen, & Christensen (1995), the Masters & Johnson Training Program (Masters & Johnson, 1976; quoted by Masters & Johnson & Claudia, 2006) and the Marital Satisfaction Training Package. Native Iranian (Rasouli, 1977). Data were analyzed by repeated measures ANOVA and post hoc test.

    Results

    Native Iranian marital satisfaction training package and Masters & Johnson approach had significant effect on marital quality of couples (P<0/01). There was no significant difference between the two treatments in terms of marital quality (p<0/05).

    Conclusions

    In order to increase the marital quality of couples, the Iranian marital satisfaction training package can be used.

    Keywords: Iranian Sexual Satisfaction Training Package, Masters, Johnson Approach Training Package, Marital Quality
  • Fatemeh Kafi Nia, Hadi Farhadi* Pages 111-120
    Background

    Internet addiction is a phenomenon which damages the students’ social, communicative, cognitive, psychological and emotional processes of the students.  This study seeks to investigate whether cognitive-behavioral group therapy will improve emotional self-awareness and problem solving ability of students with internet addiction in secondary school.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy on emotional self-awareness and problem-solving skill of secondary high school students with internet addiction.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and 45-day follow-up. The statistical population included all secondary high school students with internet addiction who were 40 students owning the criteria of entering the study and were purposefully selected and randomly replaced into experimental and control groups. The applied instruments in the study included internet addiction questionnaire (Yang, 1996), emotional self-awareness questionnaire (Grant, et.al, 2002) and problem-solving questionnaire (Hepner, 1988). The experimental group received group cognitive-behavioral therapeutic intervention in nine ninety-minute sessions during two-and-a-half months once a week while the control group didn’t receive them. Then the students in both groups took the posttest. The follow-up stage was administered after 45 days. The data analysis of the study was done mixed ANOVA method.

    Results

    The results showed that group cognitive-behavioral therapy has significant effect on emotional self-awareness and problem-solving skill of the students with internet addiction at the posttest and follow-up stages (p<0/001).

    Conclusions

    According to the findings of the present study it seems that through cognitive-behavioral therapy, emotional self-awareness and problem-solving skill of the students with internet addiction can be increased.

    Keywords: Internet addiction, emotional self-awareness, problem-solving skill
  • Hosein Zare, Akram Malekzadeh*, Alireza Aghayousefi, Masoud Gholamali Lavasani Pages 121-128
    Background

    Research has shown there is a relationship between the Theory of mind and cognitive processes, which can affect character and personality traits. But could the theory of mind explain social judgement and personality traits?

    Aims

    The purpose of this study was to determine the mediating role of personality traits in the relationship between theory of mind and social judgment.

    Method

    The research method was correlated with the structural model approach. The statistical population of this study consisted of all students of Shiraz Postgraduate Students, from which 400 students were selected by multistage cluster random sampling and were asked to complete the Theory of Mind (Baron-Cohen, 2001), Five Big Factors of Personality (Goldberg, 1999), The Social Judgment Questionnaire (Shang Peir, 2007) was answered. Data was analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the effect of theory of mind on the characteristics of agreeableness, empiricism, extraversion and responsibility was positive and significant (p=0/001) and on neuroticism was negative and significant p=0/002. In addition, the theory of the mind predicted social judgment directly and indirectly through the mediation of responsibility (P≤0/005).

    Conclusions

    Increasing the theory of mind in students through accountability enhances their social judgment.

    Keywords: Theory of mind, personality traits, social judgment