فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدصالح حسین زاده*، بهرام بیات صفحات 1-45

    نخبگان (به ویژه نخبگان سیاسی) از دیرباز تا کنون نقش مهمی در تحولات جوامع در ابعاد مختلف (به ویژه مسئله امنیت) داشته و دارند. تجربه های تاریخی نشان داده است که ترقی و تعالی یا سقوط و فروپاشی هر مملکتی تا حدود زیادی به نقش نخبگان سیاسی (قدرت) وابسته است و اندیشه و تفکر آنها در اجرای برنامه های سیاسی و اجتماعی و چگونگی تحقق خواسته های مردم به میزان تعیین کننده و سرنوشت ساز موثر است. تامین امنیت ملی از اولویت های نظام اسلامی در سیاست گذاری ملی و منطقه ای محسوب می شود، از جمله شاخص های تامین امنیت ملی، می توان به استقلال سیاسی، حفظ تمامیت ارضی، ثبات سیاسی، انسجام اجتماعی، رفاه اقتصادی اشاره کرد. سوال اصلی ما در این تحقیق ناظر به نقش امنیتی نخبگان سیاسی (قدرت) در ارتقاء امنیت ملی ج.ا.ا می باشد، چارچوب نظری مورد توجه این تحقیق، دیدگاه های امنیتی مکتب کپنهاک و خاصه باری بوزان در خصوص امنیت ملی(توجه به ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، زیست محیطی) می باشد. روش مورد بهره در این تحقیق تلفیقی از روش کمی و کیفی متوالی می باشد. روایی پرسش نامه از طریق تحلیل عاملی مورد تائید قرار گرفت وپایایی گویه ها نیز از طریق آلفای کرونباخ (0.973) مورد بررسی و تائیدقرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل مسئولان، اساتید وکارشناسان مرتبط با حوزه های امنیت ملی می باشند ونمونه مورد مطالعه که به صورت هدفمند انتخاب شده اند شامل 81 نفر از اساتید، مسئولان و کارشناسان مرتبط با حوزه های امنیت ملی بوده که هم اطلاعات کافی در خصوص این تحقیق داشته اند و هم حاضر به همکاری و پر نمودن پرسشنامه بوده اند. یافته های تحقیق حاکی از این است که بین وضعیت موجود عملکرد نخبگان با انتظارات جامعه از آنها (وضعیت مطلوب) تفاوت معنی داری در حوزه های مورد اشاره وجود دارد. به عبارتی دیگر نخبگان در جامعه (بدلایل مختلف) عملکرد مناسب و مطلوبی نداشته اند.

    کلیدواژگان: نخبه، نخبه گرایی، نخبگان سیاسی، نخبگان قدرت، امنیت، امنیت ملی
  • تقی بختیاری*، علیرضا حمیدی فر صفحات 47-74
    زمینه و هدف

    امروزه امنیت از وضعیت تک بعدی خارج شده و دردو بعد داخلی و خارجی به موضوعی پیچیده و چندلایه تبدیل شده است، لذا امنیت داخلی خود دارای ابعادی شامل: بعد اقتصادی، بعد سیاسی، بعد اجتماعی و بعد فرهنگی است.که به گفته متخصصین و صاحب نظران هیچ سازمانی به تنهائی نمی تواند متولی امنیت و تامین کننده آن در جامعه باشد.که دراین میان نسل جوان ومراکز فکری می توانند نقش مهمی در این زمینه داشته باشند، لذا مسئله اصلی در پژوهش حاضر، بررسی نقش استادان و دانشجویان درتعامل با نیروی انتظامی و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی شهرستان اراک است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی و از نظر شیوه گرد آوری پیمایشی است، جامعه آماری استادان و دانشجویان در حال تحصیل در شهرستان اراک در سال 1396 به تعداد 53 هزار نفر(50 هزار نفر دانشجو و 3 هزار نفر استاد) که حجم نمونه با استفاده از جدول گرجسی مورگان به تعداد 381 نفربه روش سهمیه ای از بین استادان و دانشجویان دانشگاه های مختلف انتخاب شده اند و سپس پرسشنامه ها به صورت اتفاقی در دسترس توزیع و تکمیل شده اند، ابزار گرد آوری داده ها در بخش اسنادی فیش و در بخش پیمایشی پرسشنامه محقق ساخته بوده است که روائی محتوایی آن به کمک خبرگان و پایائی آن بوسیله ضریب آلفای کرونباخ (88/.) تامین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری رگرسیون چند متغیره و رتبه ای فریدمن درنرم افزار spss انجام شده است.

    یافته ها

    نشان داد که استادان و دانشجویان دانشگاه ها در سه حوزه پیشگیری از جرائم، تعامل علمی و تعامل فنی با پلیس نقش دارند. در مولفه پیش گیری، شاخص های پیشگیری از جرائم، کشف جرائم و شناسائی جرائم، در مولفه تعامل علمی شاخص های انجام طرح های تحقیق، شرکت در اتاق های فکر و برگزاری میزگرد، در مولفه تعامل فنی شاخص های مشارکت در ایجاد بانک های اطلاعات، جمع آوری و مشارکت در تولید نرم افزار، به ترتیب در مرتبه اول تا سوم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: پلیس، دانشگاه ها، استادان، دانشجویان، تعامل، امنیت اجتماعی
  • سیدعلیرضا افشانی*، فاطمه محمودآبادی صفحات 75-101
    هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه احساس امنیت اجتماعی با خودسانسوری شهروندان شهر یزد بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه شهروندان 15 ساله و بیشتر شهر یزد بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر در نظر گرفته شد و از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته های مطالعه نشان می دهد که میانگین خودسانسوری در نمونه مورد مطالعه (98/2) از حد متوسط (3) پایین تر است. نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین احساس امنیت اجتماعی و ابعاد آن با خودسانسوری، رابطه معکوس وجود دارد، به طوری که به ترتیب، امنیت اخلاقی با مقدار232/0- = β، امنیت مالی با مقدار172/0- = β، امنیت اعتقادی با مقدار 169/0- = β و امنیت جانی با مقدار 155/0- = β، بیشترین تاثیر معنادار را در تبیین تغییرات و پیش بینی خودسانسوری داشته اند. در مجموع، ابعاد متغیر احساس امنیت اجتماعی 6/18درصد از واریانس متغیر خودسانسوری را تبیین کردند که در این میان، امنیت اخلاقی بیشترین نقش را در تبیین متغیر خودسانسوری داشت.
    کلیدواژگان: خودسانسوری، امنیت، احساس امنیت اجتماعی، امنیت اخلاقی
  • فرشته شنبه پور*، سعید ملکی، محمدعلی فیروزی صفحات 103-130

    امنیت مفهومی اجتماعی است و کاربرد آن نیز به گونه ای مرتبط با جوامع شهری معنی پیدا می کند. بدون احساس امنیت، هیچ فضای شهری عرصه حضور و تعاملات اجتماعی شهروندان نخواهد بود. بر حسب رویکرد جامعه شناسی امنیت، نمی توان امنیت را به تنهایی به عنوان یک وضعیت بدون ارتباط با عوامل اجتماعی آن تحلیل کرد. در نتیجه این مطالعه درصدد است، میزان امنیت شهری در محلات منتخب شهر اهواز را مورد بررسی و راه کارهایی به منظور حذف عوامل ناامنی در محلات ارائه دهد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری مرتبط، مولفه های «کاربری اراضی، کیفیت معابر، آسایش محیطی، حمل و نقل عمومی و احساس آشفتگی محیطی» به عنوان شاخص های منظر شهری بر اساس سنجش احساس امنیت شهروندان عمومی به دست آمد. سپس با توزیع 10 پرسشنامه در میان متخصصان، داده های مورد نظر جمع آوری و در ادامه با روش آنتروپی به ارزیابی شاخص های امنیت پرداخته شده و سپس برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل کوپراس به رتبه بندی محلات منتخب در مناطق شهر اهواز پرداخته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بر اساس شاخص های ارزیابی، در قسمت غربی اهواز در منطقه 2 محله ای بسیار زنده و پویا است وضعیت مناسبی دارد و برخوردارترین محله شهر اهواز است و در مقابل، در قسمت مرکزی شهر اهواز، از محلات منطقه 1 و همچنین در قسمت غربی اهواز، از محلات منطقه 6 وضعیت نامطلوبی به لحاظ امنیت شهری حکم فرما است و محروم ترین محله ها از لحاظ شاخص های احساس امنیت می باشند

    کلیدواژگان: امنیت شهری، فضاهای عمومی، محلات شهری، مدل کوپراس، شهر اهواز
  • یونس کاکاوند، علی نوری*، الهام ناصری صفحات 131-155
    امنیت به عنوان یکی از مولفه های اساسی رفاه اجتماعی، جز با احساس امنیت در عرصه های اجتماعی امکان پذیر نخواهد شد. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین رابطه بین هویت ملی و احساس امنیت اجتماعی در شهر کرمانشاه است. روش تحقیق حاضر از نوع کمی و پیمایش است جامعه آماری افراد 18 سال به بالای شهر کرمانشاه بوده که از این جامعه آماری نمونه ای به حجم 384 نفر انتخاب شدند. از شیوه نمونه گیری خوشه ای استفاده و انتخاب تصادفی ساده نمونه ها در درون هر خوشه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین گرایش به هویت ملی (35/0= r) وابعاد آن یعنی هویت سیاسی (40/0=r)، هویت سرزمینی (30/0=r)، هویت فرهنگی (36/0= r)، هویت تاریخی (26/0=r) و هویت دینی (38/0=r)، با میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری نیز نشان می دهد که گرایش به هویت ملی بر احساس امنیت اجتماعی تاثیر متوسط داشته (45/0) و متغیر هویت ملی در مجموع (21/0) از واریانس متغیر احساس امنیت اجتماعی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، کرمانشاه، احساس امنیت اجتماعی
  • محبوبه میرشفیعی، زینب کرکه آبادی*، عباس ارغان صفحات 157-182

    امنیت به واسطه در برگیری آرامش و آسایش شهروندان در محیط های شهری یکی از شاخص های مهم کیفیت زندگی و مورد توجه برنامه ریزان و شهرسازان می باشد. از این رو امروزه برنامه ریزان شهری بر ضرورت توسعه ای پافشاری می کنند که تمام ابعاد زندگی شهروندان را دربرگیرد؛ آنها چنین توسعه ای را پایدار و در شان بشر می دانند. یکی از ابعاد این توسعه پایدار، برخورداری افراد به محیط مسکونی مطلوب می باشد که امنیتشان تامین گردد. ارتقا حس امنیت افراد موجب بهبود وضعیت محیط و کاهش ناهنجاری ها می گردد. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد که در تبیین ادبیات و پیشینه تحقیق و ارائه مدل از مطالعات کتابخانه ای بهره برده شده است و با توجه به تعیین حجم نمونه، تعداد 383 پرسشنامه تهیه شده است و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش آزمون ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است، امنیت ساکنین تا حدودی تامین است و از این لحاظ منطقه مورد مطالعه در شرایط متوسط (416/0 سطح پایداری) است، ولی احساس امنیت باید به طور کامل ایجاد شود. همچنین بالاترین احساس امنیت ساکنین دربین مولفه های مورد مطالعه، مولفه تنها بودن در روز در خانه می باشد

    کلیدواژگان: احساس امنیت، بافت های ناکارآمد، منطقه 14، شهر تهران
  • یارمحمد قاسمی*، شهناز صداقت زادگان، مالک ملکشاهی، بهرام پنجستونی صفحات 183-211

    هدف مقاله حاضر، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و نزاع و درگیری فردی در بین جوانان شهر ایلام است. جامعه آماری مورد مطالعه جوانان شهر ایلام بوده که از این جامعه نمونه ای به حجم 293 نفر برآورد شده و نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. روش تحقیق از نوع پیمایشی و تکنیک جمع آوری داده ها، استفاده از پرسشنامه محقق ساخته است. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان داد که اولا، 58 درصد جوانان شهر ایلام، میزان سرمایه اجتماعی را در سطح متوسط به بالا ارزیابی نموده اند. ثانیا، همبستگی بین سرمایه اجتماعی جوانان و نزاع ودرگیری آنان برابر با 257/0- بوده و دال بر این است که بین سرمایه اجتماعی جوانان و نزاع و درگیری آنان یک رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. همچنین، بین حمایت اجتماعی و نزاع درگیری فردی جوانان یک رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. به طوری که مدل رگرسیونی نشان داد، به میزان 8/4 درصد متغیرحمایت اجتماعی بر نزاع و درگیری موثر است. همچنین، بین مشارکت اجتماعی ونزاع فردی یک رابطه معکوس ومعناداری وجود دارد به طوری که مدل رگرسیونی نشان داد به میزان 9/3 درصد مولفه مشارکت اجتماعی بر نزاع ودرگیری فردی موثر است. با توجه به ضریب تعیین مدل رگرسیونی چند گانه، با مقدار 076/0 نشان می دهد که 6/7 درصد تغییرات متغیر نزاع و درگیری توسط سرمایه اجتماعی تبیین می شود. بنابراین، می توان اظهار داشت با افزایش سهم سرمایه اجتماعی، نزاع بین فردی کاهش چشم گیری را نشان می دهد

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نزاع و درگیری، جوانان ایلام
|
  • Mohammadsaleh Hosseinzadeh *, Bahram Bayat Pages 1-45

    Since long time ago the elite, in particular the political elite, have played an important role in the various aspects of developments of societies, especially security issue. Historic experiences have indicated that the rise and elevation and/or collapse of any country, to a great extent, depends on the role of the political elite, and their reflection plays a determining and effective role in implementation of political and social programs on one side, and manner of fulfillment of the aspirations of the public, on the other. National security provision is among the priorities of the Islamic system in national and regional policymaking. Chief among indexes of national security provision are: political independence, preservation of territorial integrity, political stability, social cohesion and economic welfare. The main question to be answered in the present study is pertaining to the security role of the political elite (power) in promoting national security of Islamic Republic of Iran. The theoretical framework taken into consideration in the present study is the security view points of the Copenhagen school, particularly Barry Buzan regarding national security: its cultural, social, economic, political, security, environmental aspects. The method used in this research is a combination of consecutive qualitative and quantitative methods. The validity of the questionnaire was approved by factor analysis and the reliability of question was checked and confirmed by Cronbach's alpha (0.973). The statistical population of this study includes officials, professors and experts active in national security areas, and the relevant sample has been selected purposefully. N= 81 including professors, officials and experts involved in the areas of national security who have sufficient information on this very research and are willing to cooperate and fill in the relevant questionnaire. The research findings indicate that there is significant difference between the status quo of the elite performance and the expectations of the community (desirable conditions). In other words, the community elites, due to various reasons, have not had a proper and desirable performance.

    Keywords: Elite, elitism, the political elite, the power elite, security, national security
  • Taghi Bakhtiari *, Alireza Hamidifar Pages 47-74
    Background and Objective

    Nowadays, security is not a single-dimensional issue; rather it has become a complex and multifaceted issue in both internal and external aspects. Therefore, internal security itself has various aspects: economic, political, social and cultural. According to experts and analysts, no single organization alone can take care of security issues and provide security in the society. In this regard, the young generation and the intellectuals may play an important role. Hence, the present study is mainly aimed at investigating the role of professors and students in interaction with police forces, and its impact on Arak city's societal security.

    Method

    As far as objective is concerned, the research is of applied type. In terms of nature, it is of descriptive type, and in terms of collecting data is of survey type. In 2017, the statistical population of the study in Arak city was 53,000: 50,000 students and 3,000 professors. N= 381 selected from among professors and students of various universities using Krejcie & Morgan table and a quota sampling method, and then questionnaires were randomly distributed and filled in by participants. The tool used for gathering data was note taking, and in survey section a self-made questionnaire whose content validity was supplied by experienced experts, and its reliability was determined using Cronbach's alpha coefficient (0.88). Data analysis was performed using Friedman's multi-variable statistical tests, as well as ranked regression and SPSS.

    Findings

    The findings indicated that university professors and students have scientific and technical interaction with police in three areas of crime prevention. In the constituent of prevention, crime prevention indices, crime detection and identification; in the constituent of scientific interaction of indices of research projects implemented, participation in think-tanks and holding roundtables; and in the constituent of technical interaction of indices of databank creation, data gathering and contribution to developing software, rank first to third, respectively.

    Keywords: Police, universities, university professors, students, interaction, Societal Security
  • Seyedalireza Afshani *, Fateme Mahmoudabadi Pages 75-101
    The present study mainly aims at determining the relationship between Yazd city citizens' societal security and self-censorship. In terms of purpose, the research is of applied type and in terms of implementation is of survey type. The statistical population of this study was 15 and 15+ Yazd citizens. The sample size was 384 people, calculated via Cochran formula and data was collected using multistage cluster sampling method. The tool used in the research for collecting information was self-made questionnaire. The study findings indicate that self-censorship average in the under study sample (2.98) is lower than mean level of 3. The statistical tests results indicated that there is inverse relationship between the societal security feeling and its dimensions, and self-censorship, so that moral security, financial security, ideological security and life security with a value of β =-0.232, β= -0.172, β = -0.169 and β= -0.155 respectively have the highest impact on the self-censorship projection. Altogether, the dimensions of variable of societal security feeling explained 18.6% of the variance of self-censorship variable, while the moral security had the highest contribution to explaining the self-censorship variable.
    Keywords: Self-censorship, Security, societal security feeling, moral security
  • Fereshteh Shanbepoor *, Saeed Maleki, Mohammad Ali Firoozi Pages 103-130

    Security is a social concept and its application in a way makes sense when urban communities are concerned. In the absence of security feeling, no urban space will be visited by citizens and they will not interact with others in it. According to the approach of sociology of security, analyzing security while disregarding social factors cannot be of any help. Therefore, this study seeks to examine the extent of urban security in selected neighborhoods in Ahvaz and to provide solutions to eliminate insecurity in the relevant neighborhoods. The research is of descriptive-analytical type. In the present research, following looking into the relevant theoretical foundations, constituents such as "land use, passages quality, environment comfort, public transport and environment discomfort" came out to be indicators of urban landscape based on assessing public citizens' security feeling. Afterwards, by distributing 10 questionnaires among experts, the required data were collected and following that entropy method was used to assess the security indices. Then, the COPRAS model was used to rank the selected neighborhoods in Ahvaz. The research results indicate that according to the assessment indices, there is a very lively and dynamic neighborhood in Zone 2 of the western part of Ahvaz which enjoys many facilities, while in the central part of Ahvaz, in district 1 and also in the western part of Ahvaz, the neighborhoods of district 6 are in undesirable conditions and have poor urban security and are considered the most deprived neighborhoods as far as security feeling indicators are concerned.

    Keywords: Urban Security, Public places, Urban Neighborhoods, Copras model, Ahvaz city
  • Youness Kakavand, Ali Nouri *, Elham Naseri Pages 131-155
    Security as one of the basic constituents of social welfare will not materialize unless the public enjoy security feeling in social arenas. The present research aims at explaining the relationship between national identity and societal security feeling in Kermanshah city. The research method is of quantitative and survey type. The statistical population is 384 individuals of 18 and 18+ living in Kermanshah city. Cluster sampling method was used for selecting people, and simple random selection was used inside every cluster. Research findings indicated that there is a positive and significant relationship between tendency toward national identity (r= 0.35) and its dimensions i.e. social identity (r= 0.40), territorial identity (r= 0.30), cultural identity (r= 0.36), historical identity (r= 0.26) and religious identity (r= 0.38), and the level of societal security feeling on the part of citizens. The results of structural equation model indicate that tendency toward national identity has medium impact on societal security feeling (0.45), and national identity variable in total explains (0.21) of variance of societal security feeling.
    Keywords: national identity, Kermanshah City, Security, societal security feeling
  • Mahboubeh Mir Shafiei, Zeinab Karkeh Abadi *, Abbas Arghan Pages 157-182

    Whereas security provides citizens with well-being and comfort, it is one of the important constituents of life quality, and has been always the center of attention of urban planners. Hence, nowadays urban planners stress the necessity of some sort of development which covers all dimensions of citizens' lives; and they consider such a development as a sustainable development which mankind deserves. One of the aspects of such a sustainable development is enjoying a desirable place to live in, and being provided with security. Promoting individuals' security feeling while leading to improvement of their environment reduces abnormalities. The present survey is of descriptive – analytic type and takes benefit from library resources to explain the research literature and background and to provide a model. Taking into account the volume of the sample, 383 questionnaires have been provided. Data gathering was done, using Pearson correlation coefficient and SPSS. The results of the present research indicated that the residents' security to some extent is materialized, and in terms of security the under-study region remains in average conditions (0.416 level of the sustainability) but security feeling should be thoroughly established. The highest level of security feeling among the under- study constituents for the citizens is the constituent of staying home alone.

    Keywords: security feeling, inefficient areas, zone 14, Tehran city
  • Yarmohammad Ghasemi, Sedaghat Zadegan Shahnaz, Malek Malekshahi, Bahram Panjsotouni Pages 183-211

    The present article aims at reviewing the relationship between social capital and individual quarrel among the youth in Ilam city. The statistical population of the study was the youth of Ilam city where the sample size was 293 persons and the samples were selected using multistage cluster sampling. The research is of survey type and the data collection is fulfilled using a self-made questionnaire. The results of analyzing the findings firstly indicated that 58% of the youth in Ilam city rated social capital level at medium up to high level. Secondly, the correlation between the youth’s social capital and quarrel is -0.257, indicating that there is a significant and inverse relationship between youth’s social capital and quarrel. There is also an inverse and significant relationship between social support and youth individual quarrel. The regression model showed that variable of social support contributes to quarrel (4.8%). There is also an inverse and significant relationship between social participation and individual quarrel, with the regression model showing that the impact of the social participation constituent on individual quarrel is 3.9%. The coefficient of determination of multiple regression model with a value of 0.076 indicates that 7.6% of the variation of quarrel variable is explained by social capital. Thus, it can be argued that as the share of social capital increases, interpersonal quarrel declines dramatically.

    Keywords: social capital, quarrel, Ilam Youth