فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 19 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد اتونی*، بهناز اتونی صفحات 1-14

    در روانشناسی تحلیلی یونگ، روان، به خود آگاه و ناخودآگاه تقسیم می شود. خودآگاهی، بخشی از روان است که فرد، بواسطه ی آن، با جهان بیرون تعامل می کند و ارتباط برقرار می سازد؛ و ناخودآگاهی، که به «فردی» و «جمعی» تقسیم می شود، بخش دیگر و البته ژرف تر روان است که برای فرد، ناشناخته و سرشار از نیروهای خلاق و مهیب است. «فردیت» یا «تفرد» که در روانشناسی تحلیلی یونگ، مساوی است با «خودشناسی» و «تکامل روانی»، آنگاه برای فرد حاصل می شود که «خود آگاهی» با عناصر ناشناخته ی «ناخودآگاهی» روبرو شود و در فرجام، میان آن دو، سازش و آشتی برقرار گردد. «مجلس قربانی سنمار» یکی از نمایشنامه هایی است که در آن، خودآگاهی (که در شخصیت نعمان بن منذر نمادینه شده است) با ناخودآگاهی (که در شخصیت سنمار نمادینه گردیده) روبرو می شود، ولی توفیق شناخت و یکپارچگی با آن را نمی یابد و این امر سبب می گردد تا « تفردی » صورت نپذیرد و «خود شناسی ای» شکل نگیرد.

    کلیدواژگان: سنمار، نعمان بن منذر، خودآگاهی، ناخودآگاهی، فردیت
  • جمال احمدی*، شنو سالم صفحات 15-44

    لیلی و مجنون یکی از منظومه هایی است که ریشه ی ماجرا به میان عرب ها در قرن اول هجری باز می گردد. این داستان خیلی طول نکشید که در میان فرهنگهای دیگر رواج پیدا کرد و به ویژه پس از ورود عرب های مسلمان، برای ترویج فرهنگ و معارف اسلامی، گونه های فرهنگ عربی و از جمله قصه ها و حکایات و داستانها وارد تمدنهای دیگر شد. حکیم نظامی گنجوی (614-530ه) شاعر کرد تبار قرن ششم هجری، داستان لیلی و مجنون را به نظم فارسی در حدود 4700 بیت سرود. این داستان پس از نظامی مورد تقلید بسیاری دیگر از شاعران فارس زبان و کرد زبان قرار گرفت. خانا قبادی (1191-1115ه) شاعر کرد زبان سده ی دوازدهم هجری، این داستان را به زبان کردی و گویش گورانی در حدود 1644 بیت سروده است. او که یکی از شاعران بزرگ و منظومه سراهای قرن دوازدهم هجری بود، توانست پرداختی دیگر به این داستان بدهد. نویسندگان این پژوهش با روش تحلیلی - توصیفی در پی آن هستند که میزان اشتراکات و افتراقات دو اثر را بررسی کنند و به مقدار تاثیر پذیری خانا از نظامی اشاره داشته باشند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که به احتمال، خانا علاوه بر سروده ی لیلی و مجنون نظامی، از منابع شفاهی دیگری در میان کردها بهره گرفته است. به علاوه نتیجه ی فرعی دیگری که از پژوهش می توان گرفت این است که محتمل است نظامی منابع دیگری غیر از متون عربی و روایتهای عربی و از جمله منابع مربوط به زبان مادریش داشته باشد.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، خانا قبادی، لیلی و مجنون، ادبیات تطبیقی
  • محمدرضا کلهر صفحات 45-56

    پر واضح است که، بنیاد زبان انگلیسی صرفا در دو مهارت «خواندن reading و نوشتن writing » برمبانی «الفباءانگلیسی» است. تفهیم و درک الفبای تازه، تفاوت ها و مغایرت های این مطلب به دانش آموزانی که علم و آگاهی نسبت به الفبای زبان انگلیسی ندارند و با الفبای زبان مادری و یا زبان رسمی رایج یعنی زبان فارسی مانوسند، آن هم در مناطق و روستاهای دوردست که از بسیاری امکانات جامعه ی شهری و مدرن بی بهره   اند مقداری سخت، مشکل و غریب می نماید، و اغلب روند ابتدایی تدریس، برای دبیران و یا فهم آن برای دانش آموزان غامض تر از هرمقوله ای می نماید! برمبنای این ضرورت، پژوهش حاضر مشمول تفهیم، تجسم ذهنی و درک مشابهت ها و مغایرت الفبای انگلیسی در قیاس و تقابل با الفبای زبان مادری و زبان رسمی رایج کشور است و با استفاده از قدرت و کاربرد اول هنر «داستان» و دوم «تئاتر و نمایش» برای ملموس و محسوس کردن درک الفبا و کاربرد و ضرورت آن در جهت نیل به هدف والای فرایند یادگیری و آموزش الفبای انگلیسی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، الفبای انگلیسی، کاربرد هنر نمایش و داستان در تدریس زبان انگلیسی
  • علی محرابی* صفحات 57-84

    موضوع این مقاله حول هویت و مساله هویت جنسی در رمان، و برداشتی است که پژوهشگران این حوزه از منظر جنسیتی به رمان فارسی ارائه داده اند. از رویکردهای نظری ذات گرایانه و برساخت گرایانه و روش تحلیل محتوای کیفی به گونه ای مقایسه ای برای سنجش تفسیر پژوهشگران از نوع جهت گیری جنسیتی نویسندگان در بازنمایی واقعیت جامعه ی زمان خود استفاده شده است. جامعه آماری دربر گیرنده ی یک کتاب، هفت مقاله و دو پایان نامه می شود و حاصل آنکه پرداختن به چگونگی طرح مسائل زنان در قالب رمان هنوز چندان جدی گرفته نشده است، بعلاوه زنان پژوهشگر بیشتر در صدد یافتن شواهدی در رمان های زنان دال بر وزیدن نسیم تغییر بر نگرش های سنتی جنسیتی برآمده اند و مردان را فاقد تجربه کافی برای بازنمایی مسائل زنان از طریق رمان دانسته اند.

    کلیدواژگان: هویت، واقعیت، جنسیت، زن، رمان، ذات گرایی، برساخت گرایی
  • شهباز محسنی* صفحات 85-96

    مقاله حاضر تلاش دارد که به چند پرسش زیر پاسخ دهد؛ وحدت وجود چیست و از دیر باز با چه چالشهایی بویژه از سوی خود عرفا روبه رو بوده است؟ آیا مولوی با محیی الدین عربی  پیوند داشته یا تحت تاثیرمکتب وحدت وجود بوده است؟با توجه به رویکرد منتقدانه شمس تبریزی نسبت به محیی الدین آیا مولوی به تاثیر از شمس، از محیی الدین دور شده است؟و با توجه به اینکه در بسیاری از شرحهای مثنوی، اشعار مولوی بر اساس آراء ابن عربی تفسیر شده است ناشی ازرویکرد مولوی است یا خود شارحان به وحدت وجود؟ حاصل جستار حاضر آن است که ممکن است در بعضی موارد سخنان مولوی قابل تطبیق با بعضی آراء ابن عربی یا هر متفکر و صاحب اندیشه دیگری باشد و موارد مشابه و همسویی وجود داشته باشد اما با ادله فراوان در دست، مولوی وحدت وجودی به شمار نمی آید و آنچه در شرحها آمده است تحمیل نگاه شارحان مثنوی است و بس.

    کلیدواژگان: مولوی، وحدت وجود، محیی الدین عربی، شمس تبریزی، شرح مثنوی، اقتباس و تاثیر پذیری
  • حسین محمدزاده* صفحات 97-116

    هدف این مقاله بررسی بازنمایی موضوعات اجتماعی در ادبیات کردی است. ادبیات کردی مجموعه ای پراکنده در دو قالب نظم ونثر می باشد که در دو بخش کتبی و شفاهی قابل تقسیم بندی است. مبانی نظری این مطالعه ریشه در مبحث بازنمایی و مباحث متکثری است که در حوزه جامعه شناسی ادبیات جریان دارد. در این تحقیق از روش اسنادی و شیوه نمونه گیری نظری است که طی آن شش اثر ادب کردی از هر دو بخش کتبی و نظری برای مطالعه انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تاریخ اجتماعی و مسائل و مشکلات آن  در هر دو بخش کتبی و شفاهی درسطحی وسیع بازنمایی شده است و از همین راه است که بخشی از تاریخ و اجتماع را می توان بازخوانی و بازسازی کرد.

    کلیدواژگان: اجتماعیات، ادبیات کردی، ادبیات شفاهی، ادبیات کتبی
  • یدالله محمدی*، مصطفی گرجی، سیداحمد پارسا صفحات 117-138

    نشانه شناسی به عنوان رویکردی جدید در نقد ادبی، برای تحلیل آثار مختلف به کار می رود و در پنجاه سال گذشته (1964) برای تحلیل متون گوناگون محل رجوع منتقدان ادبی بوده است. این نوع تحلیل با توجه به گستره آن در دانش های مختلف و متون گوناگون به کار رفته که در این میان شعر و متون خلاقه به دلیل بهره گیری از نشانه های ویژه بیشتر محل تامل بوده است. با این توجه باید گفت که تحلیل نشانه شناختی شعر (شعر نو و کلاسیک) زمینه ساز خوانشی نو از آن می شود و درک بهتر متون ادبی را در پی دارد. در پ‍‍‍‍ژوهش حاضر سعی می شود یکی از غزل های مولانا جلال الدین محمد بلخی انتخاب و نشانه های ادبی و عرفانی موجود در آن تحلیل و رابطه ی میان دال ها و مدلول ها (دلالت) نشان داده شود. برای این منظور ابتدا نشانه شناسی ادبی معرفی گردیده و سپس غزلی از کلیات شمس، براساس این رویکرد تجزیه و تحلیل شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است و داده ها با استفاده از تکنیک «تحلیل محتوا» تحلیل شده است. بررسی تحلیلی این غزل ها با توجه به دانش نشانه شناسی نشان می دهد که مولانا، واژه ها (نشانه ها) را در معنای قراردادی آنها به کار نمی گیرد؛ بلکه برخی را در معنای عرفانی و برخی را در معنای ادبی به کار می برد. در این غزل ده بیتی، بیست و یک نشانه ادبی و یازده نشانه عرفانی شناسایی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل نشانه شناختی، نشانه ادبی، نشانه عرفانی، غزلیات مولوی
  • محمدتقی یونسی رستمی*، حوریا هادی پور، علی خوشه‏ چین صفحات 139-164

    علاقه به طبیعت و استفاده از عناصر طبیعی در شعر به دوره‏ی خاصی از زندگی و انسان حوزه‏ های شعری - کلاسیک و نو- محدود نمی‏شود. شاعران با بهره گیری از تخیل، عناصر بلاغی و صناعات ادبی کوشیده‏اند تا با وام‏گیری از طبیعت، عناصر آن و ترکیبات جدیدی که خلق می‏کنند، به مفاهیم مورد نظرشان بپردازند. طبیعت‏ گرایی شاعران به سه دسته: تقلیدی، توصیفی و تاویلی و تالیفی تقسیم می‏شود. رویکرد طبیعت‏ گرایی در شعر کلاسیک با شعر نو تا حد زیادی متفاوت است. در شعر نیما و شعر نیمایی، تجلی طبیعت با خصوصیات متعددی از جمله‏: سنت شکنی، زبان جدید، جهان ‏بینی ویژه، دوری از منظم ‏الوحدگی شاعر، حضور عناصر بومی و محلی همراه بوده است. یکی از شاعرانی که در دوره‏ معاصر با نگرش نیمایی و با زبان نو قدمایی به طبیعت و عناصر طبیعی به شکل نمادین (سمبولیسم) پرداخته است، شفیعی کدکنی (م.سرشک) است. در تحلیل اشعار شاعر هرچه از دفاتر اول شاعر سوی آثار جدیدتر وی گام برمی‏داریم، با توسعه زبانی و محتوایی غنی‏تر روبرو می‏شویم. بررسی ‏ها نشان داده است که شاعر از هجده عنصر طبیعت بیشتر از سایر عناصر استفاده کرده است. او برای بیان اندیشه ‏های فردی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و انسانی محیط و روزگارش از واژه ‏ها و ترکیبات : باران، گل، بهار، باغ، ابر و باد با بیش‏ترین بسامد عناصر بهره برده است.

    کلیدواژگان: تجلی طبیعت، شعر نو، شفیعی کدکنی، نماد (سمبولیسم)
|
  • Behzad Atooni*, Behnaz Atooni Pages 1-14

    In jung’s analytical psychology, the psyche has been divided into conscious and unconscious. Consciousness is the outside part of psyche with which the individual communicates with outside world; and unconsciousness, which has been divided into individual part and collective one, is the inside part of psyche which is unknown for the person and is full of creative, unknown and fearsome forces. Individuation, which in jung’s analytical psychology is equal to self-examination and psychic evolution, is obtained when consciousness faces with unknown elements of unconsciousness and of the end  there will be compromise between them.“ the sacrifice session of Senemmar” is one of the plays in which consciousness (which is institutionalized in the character of Noman ibn Monzar) faces with unconsciousness (which is institutionalized in the character of Senemmar) but it cannot compromise with it and so there will be no individuation and self-examination.

    Keywords: Senemmar, Noman ibnMonzar, Consciousness, Unconsciousness, Individuation
  • Jamal Ahmadi *, Shno Salem Pages 15-44

    Leyla and Majnun is a long narrative poem which has it root among Arabs in the first century. The story went to other cultures very soon. Especially after the arrival of Muslim Arabs to promote Islamic thought, culture and studies including stories and anecdotes travelled to other civilizations.Hakim Nezami Ganjavi (614- 530, H), originally Kurdish poet of the sixteen century, wrote Leyla and Majnun in Persian in 4700 lines. The story then imitated by many other Kurdish and Persian poets.Kaha Ghobadi (1191- 1115) wrote this story in Kurdish verse with Gorani dialect. The number of lines of this long narrative poem is 1644. Khana as a great poet of 12th century had his own narration of the same story.The writers of this study using an analytical- descriptive method seek to investigate the similarities and differences between the two works and the rate of impact of Nezami on Khana in writing Leyla and Majnun.The results show that Khana probably have used other sources of Kurdish oral literature beside Nezami's for writing Leyla and Majnun. The other minor result suggests that Nezami most probably have used other sources in his mother tongue along with Arabic texts and narrations.

    Keywords: Nezami Ganjavi, Khana Ghobadi, comparative literature
  • Mohammad Reza Kalhur Pages 45-56

    It is clear, The English in both reading and writing skills is based on the alphabet. Explaining and teaching new alphabet (English) for teachers who teach in remote rural and deprived areas is too hard because students in this area are familiar with the native language and formal language. Classical and elementary teaching method creates more problems for teachers in the teaching process as well as for students in understanding the process. Based on this necessity, subject of this study, mentally visualize and understand the similarities and contrasts comparison of the English alphabet with native language alphabet and the official language alphabet. Using the power of art and the use of "story" and the "Theatre and Show" for better understanding and a deeper understanding of the English alphabet, as well as the application and its requirements.

    Keywords: study evidence action, English Alphaber Art, Theatre, Teaching English
  • Ali Mehrabi* Pages 57-84

    This article aims at investigating the issues of gender identity in novel, and the way scholars appreciate it from a gender perspective in the Persian novel. Theoretical essentialist and constrctivistic approaches were used along qualitative content analysis in a comparative manner to measure the scholars ’interpretation of gender orientation of writers in the representation of social reality of their era. The statistical population consisted of a book, seven articles and two dissertations. Women were found in the novels evidence of change upon traditional gender attitudes and would see the men as lacking enough experience to represent women’s issues through the novel. Notwithstanding the equal number of scholars in terms of gender, more serious work has been done in the form of books and articles by women and most important explanation about processes, events and figures were: class status, class conflict, personal characteristics, gender, and relationships of the characters and writers with the totalistic tradition and individualistic modernity and efforts toward coping with changes and overcoming the personal unconscious as a collective heritage caused by the emergence of new life styles in a battle with the traditions and manifestation of this failure in the novel, emphasizing the intellectual division of labor in the field of thought in the name of popular feminine fiction for women, its relationship with gender, the Islamic Revolution and international condition. The main focus of most researchers is a critique of the public domain from a gender-oriented perspective which is getting closer to a gender constructivism approach.

    Keywords: Reality, gender, novel, Essentialism, Constructivism
  • shahbaz Mohseni* Pages 85-96

    The paper attempts to answer the following questions; What is pantheism and what are the challenges by mistics in the past? Did Mowlavi have any connections with Moh’yeddin Arabi and has he been influenced? Based on Shamse Tabrizie’s Critical view point regarding Mohyeddin, departure from Mohyeddin because of this fact? Since in many interpertations of Masnavi, Mawlavi has been interpreted based on Ebne Arabi, This is due to Mawlavie’s approach or the interpreters themselves? Some of Mowlavi’s poems may have connection with pantheism but generally Mowlavi is not pantheist. Interpretations that have been indeed are approach and interpretation of Commentators.

    Keywords: Mowlavi, Pantheism, Moh’yeddin Arabi, Shams Tabrizi, Masnavi’s interpretation
  • Hossien Mohammadzadeh* Pages 97-116

    The goal of this study is assessment of social subject reflexes in Kurdish literature. Kurdish literature divided in two parts: writing and oral. The theoretical framework of study rooted in social literature theory. For This study we choose six books by theoretical sampling. Results show many social subject’s like: Kurdish social history, social problem and the story of live.

    Keywords: Social subject, Kurdish literature, Writing, Oral literature
  • Yadollah Mohammadi *, Mostafa Gorji, Seyed Ahmad Parsa Pages 117-138

    Semiology as a new approach in literary criticism is used to analyze different works and in the past 50 years i.e since 1964 literary experts have used it so as to analyze various texts. This kind of analysis regarding its range has been used in different scinces and texts. It should be said that creative texts due to using specific signs have been emphasized much more. Semiotic poetry analysis (classic and modern poems) can be a ground for it, and the literary texts can be realized best. This study aims to select the sonnet no. 1 from "Kolliyate Shams" of the Jalala-din-balkhi (edited by forozanfar) and to analyze the signs of literary and mystical as well as the relationship between the signifier and the signified will be clarified. To do it, at first literary semiotics was developed, then a sonnet from "Kolliyate Shams" based on this approach was analyzed. The study method is descriptive – analytical. The sonnet analysis shows that Mowlana didn’t mention the connotation meaning of words or signs, but he used the spiritual meaning and literary meaning in his works. In this sonnet, 21 literary signs and 11 mystical signs were analyzed.

    Keywords: Semiotics Analysis, literary Sign, Mystical Sign, Mawlavi Sonnets
  • Mohammad Taghi Younesi Rostami *, Hourya Hadypour, Ali Khooshechin Pages 139-164

    Interest in nature and using natural elements in poems do not limit to special periods of life and humans in (modern and classical) areas of poetry. Using imagination and rhetorical and literary devices, poets attempt to address their desired concepts through nature, The naturalism of poets is divides into three categories: imitative, descriptive, and interpretative and synthetic. The naturalism approach is in classical poetry significantly different modern from poetry. In Nima Yooshij’s poems, the manifestation of nature was accompanied with different characteristics, including breaking with tradition, new language, special worldview, staying away from the unified order of poets, and presence of native and local elements. One of the poets who addressed the nature and natural elements through symbolism using Nima Yooshij’s view and modern language in the contemporary area is Shafiei Kadkani (M. Sereshk). In analyzing poems, as we move from early books of the poet toward his newer ones, we face more enriched language and conceptual developments. Studies showed that the poet used 18 natural elements more than others. He used terms and compounds, including rain, flower, spring, garden, cloud and wind with the highest frequency for expressing his individual, social, political, cultural and human thoughts relating to his environment and period.

    Keywords: Manifestation of nature, modern poetry, Shafiei Kadkani, symbol (symbolism)