فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 34 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اکبری*، عادل آذر، ایوب مهدی حاجی محمودلو، سیدحسن آل طه صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    تمایل به انجام اقدامات سازنده داوطلبانه در سازمان به همسویی ارزش های ذینفعان مختلف آن بستگی دارد. این پژوهش به بررسی نقش میانجی درگیری شغلی، رضایت شغلی و آوای کارکنان تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتی بر رفتار شهروندی سازمانی پرداخته است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان  به تعداد 326 نفر است که از میان آنها 177 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با کمک تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از از نرم افزارهای SPSS و لیزرل در قالب است.

    یافته ها:

     مسئولیت اجتماعی شرکتی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، درگیری شغلی، رضایت شغلی و آوای کارکنان رابطه معناداری دارد. همچنین درگیری شغلی، رضایت شغلی و آوای کارکنان بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان اثرگذارند و در تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتی بر رفتار شهروندی سازمانی میانجی گری می کند.

    نتیجه گیری:

     تمرکز بر مسئولیت اجتماعی شرکت می تواند کارکنان را با شغل خویش درگیر کند و با رضایت از حضور در سازمان، مشارکتی فعالانه و داوطلبانه برای پیشبرد اهداف سازمانی داشته باشند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، مسئولیت اجتماعی شرکتی، درگیری شغلی، رضایت شغلی و آوای کارکنان
  • ناصر عسگری، حامد حیدری*، سیدمصطفی شاکریان، مریم معظمی گودرزی صفحات 25-52
    زمینه و هدف

    توانایی تعامل موثر با مشتری نیازمند شناخت حالات روحی و روانی و مهارت متقاعدسازی است  که می تواند موجب ارتقای عملکرد فروش شود. این پژوهش با هدف تبیین روابط هوش هیجانی فروشنده با وفاداری مشتری از طریق میانجی گرهای عملکرد فروشنده و رفتار هم آفرینی ارزش مشتری انجام شده است.

    روش شناسی:

    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری آن را فروشندگان ده مرکز خرید شهر تهران تشکیل می دهند. نمونه گیری با استفاده از روش در دسترس انجام شده است. جمع آوری داده ها به کمک ابزار پرسشنامه انجام شده است. فرضیه های تحقیق در قالب مدل تحلیل مسیر با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار آموس آزمون شده است.

     یافته ها: 

    روابط بین هوش هیجانی فروشنده با عملکرد فروشنده، عملکرد فروشنده با وفاداری مشتری، هوش هیجانی فروشنده با رفتار هم آفرینی ارزش مشتری، هم آفرینی ارزش مشتری با وفاداری مشتری و هوش هیجانی فروشنده با وفاداری مشتری از طریق میانجی گرهای عملکرد فروشنده و رفتار هم آفرینی ارزش مشتری معنی دار بوده اند. 

    نتیجه گیری:

    مدیران مراکز خرید می توانند از راه تقویت هوش هیجانی فروشندگان خود با بالا بردن سطح عملکرد فروشنده و رفتار هم آفرینی ارزش مشتری، گامی در ارتقای میزان وفاداری مشتریان خود برداشته و در رقابت با دیگر مراکز خرید زمینه های موفقیت خود را تقویت کنند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد فروشنده، هم آفرینی ارزش مشتری، وفاداری مشتری
  • مریم رجبی، امیرمحمد فکور ثقیه*، علیرضا خوراکیان صفحات 53-76
    زمینه و هدف

    شبکه های اجتماعی بر پایه اعتماد گسترش یافته اند و می توانند با آسان سازی به اشتراک گذاری دانش به یادگیری فردی یاری رسانند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اعتماد عاطفی و شناختی بر استفاده از شبکه های اجتماعی و تسهیم دانش بر یادگیری انجام شده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نگاه هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت جمع آوری داده ها  پیمایشی است. جامعه آماری آن را معلمان مدارس متوسطه آموزش و پرورش مشهد که در شبکه های اجتماعی عضو هستند تشکیل می دهند که از میان آن ها 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای تحلیل داده ها نیز از معادلات ساختاری و نرم افزار اموس و اس پی اس اس استفاده شده است.

     یافته ها:

    اعتماد عاطفی و شناختی بر استفاده از شبکه های اجتماعی تاثیر مثبت داشته اند. اثر مثبت کاربرد شبکه های اجتماعی بر تسهیم دانش و همچنین تاثیر مثبت تسهیم دانش بر یادگیری فردی تایید شده است.

     نتیجه گیری: 

    با افزایش اعتماد میان فردی می توان بستری مناسب برای ترویج استفاده از شبکه های اجتماعی، برای به اشتراک گذاری دانش در میان معلمان فراهم ساخت که نتیجه آن ارتقای کیفی نظام آموزشی در مدارس خواهد بود.

    کلیدواژگان: اعتماد عاطفی، اعتماد شناختی، شبکه های اجتماعی، تسهیم دانش، آموزش و پرورش
  • حمید رحیمی*، راضیه آقابابایی صفحات 77-102
    زمینه و هدف

    شوک ها و ضربه های روحی و روانی شدیدی که در اثر عوامل مختلف به کارکنان سازمان وارد می شوند می توانند پیامدهای ناخوشایند بسیاری برای افراد و سازمان در پی داشته باشند. پژوهش حاضر تاثیر ترومای سازمانی بر رفتار اخلاقی و وجدان کاری کارکنان با نقش تعدیل کننده فرهنگ سازمانی بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی و توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کارکنان دانشگاه کاشان به تعداد 386 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 186 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است و تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش تحلیل مسیر و آزمون تی تک نمونه ای و با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و ایموس انجام شد.

    یافته ها:

     میانگین ترومای سازمانی، رفتار اخلاقی، وجدان کاری و فرهنگ سازمانی در این دانشگاه بالاتر از حد متوسط بود. همچنین ترومای سازمانی بر رفتار اخلاقی و وجدان کاری کارکنان، تاثیر منفی و غیرمعنادار و فرهنگ سازمانی بر رفتار اخلاقی و وجدان کاری کارکنان، تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    نتیجه گیری:

     ترومای سازمانی می تواند اثرات ویرانگری روی رفتار اخلاقی و وجدان کاری کارکنان داشته باشد اما وجود فرهنگ سازمانی قوی و مثبت می تواند این اثر مخرب را تعدیل و کمتر کند.

    کلیدواژگان: ترومای سازمانی، رفتار اخلاقی، وجدان کاری، فرهنگ سازمانی، دانشگاه
  • مرجان زندی، حاجیه رجبی فرجاد* صفحات 103-122
    زمینه و هدف

    شناسایی و بهره برداری از فرصت های موجود زمینه ساز ارتقای مستمر عملکرد سازمانی به شمار می رود و به پیش نیازهای مناسبی هم نیاز دارد. این پژوهش به مطالعه نقش میانجی کارآفرینی سازمانی در تاثیر نوآوری سازمانی بر عملکرد سازمانی می پردازد.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی و توصیفی همبستگی است. جامعه آماری آن شامل مدیران و کارشناسان بانک کشاورزی استان تهران است که از میان آنها 292 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد است. برای آزمون فرضیه ها از آزمون کلوموگروف اسمینروف، همبستگی و برای بررسی روابط علی بین متغیرهای موجود از تحلیل مسیر استفاده شده است.

    یافته ها:

     میان نوآوری سازمانی، کارآفرینی سازمانی و عملکرد سازمانی همبستگی مثبت وجود دارد. همچنین نوآوری سازمانی از طریق تسهیل و تسریع کارآفرینی سازمانی موجب ارتقای عملکرد سازمان می شود.

    نتیجه گیری:

     با ترویج نوآوری در محصول، فرایند و فناورانه امکان پیشگامی، ریسک پذیری و رقابت پذیری سازمان بهبود خواهد یافت و بدین ترتیب شاخص های عملکرد سازمانی ارتقا خواهند یافت.

    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، کارآفرینی سازمانی، عملکرد سازمانی، بانک کشاورزی
  • یونس جبارزاده*، سیدصمد حسینی، یونس نیکخواه، آرزو فرج الهی صفحات 123-144
    زمینه و هدف

    تسهیم دانش برای کسب مزیت رقابتی و نوآوری پایدار ضروری است. از دیگر سوی، انطباق پذیری موثر سازمان نیز به توانایی سازگاری با همه عناصر کسب وکار از جمله نیروی کار بستگی دارد. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ظرفیت جذب دانش فردی بر تسهیم دانش با میانجی گری چابکی کارکنان در سیستم بانکی پرداخته است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نوع کاربردی و علی است. گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه و از نظرات 226 نفر از کارکنان شعب بانکی شهر تبریز انجام پذیرفته است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی انجام شده است. 

    یافته ها:

     خروجی نرم افزارها نشان می دهد که تمامی روابط مستقیم در رابطه بین متغیرها معنادار است. همچنین، چابکی کارکنان رابطه بین ظرفیت جذب دانش فردی و تسهیم دانش را میانجی گری می کند. 

    نتیجه گیری:

    تقویت چابکی کارکنان می تواند در رابطه بین ظرفیت جذب دانش فردی و تسهیم دانش موثر باشد و به توسعه و بهبود تسهیم دانش در میان کارکنان و حرکت به سوی مزیت رقابتی بهتر بانک ها یاری رساند.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب دانش فردی، چابکی کارکنان، تسهیم دانش، سیستم بانکی
|
  • Mohsen Akbari, Adel Azar, Ayoob Mehdi Haji Mahmoudloo, Seyyed Hassan Aletaha Pages 1-24

    Background & Purpose:

    Willingness to take voluntary and constructive actions in an organization depends on the alignment of different stakeholders’ values. This study analyzed the effect of corporate social responsibility on organizational citizen behavior through the mediating roles of occupational involvement, job satisfaction, and employee voice.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population included 326 employees working at the National Iranian Oil Refining and Distribution Company in Guilan Province. The simple random sampling method was used to select 177 employees as the statistical sample; the confirmatory factor analysis and the structural equation modeling (SEM) technique were used for data analysis in SPSS and LISREL.

    Findings

    Corporate social responsibility has significant relationships with organizational citizen behavior, occupational involvement, job satisfaction, and employee voice. Occupational involvement, job satisfaction, and employee voice affects organizational citizen behavior and has a mediating role in the effect on corporate social responsibility on organizational citizen behavior.

    Conclusion

    Focusing on corporate social responsibility can involve employees in their jobs so that they can actively and voluntarily participate in organizations with their consent to achieve organizational goals.

    Keywords: organizational citizen behavior, corporate social responsibility, occupational involvement, Job Satisfaction, employee voice
  • Naser Asgari, Hamed Heidari, Seyed Mostafa Shakerian, Maryam Moazami Goudarzi Pages 25-52

    Background &

    Purpose

    The ability to interact with customers effectively requires the identification of mental states and persuasion skill that can improve sales performance. This study aimed to explain the relationships between salesperson emotional intelligence and customer loyalty through the mediation of salesperson performance and customer value co-creation behavior.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population included the salespersons working at 10 shopping centers in Tehran. The convenience sampling method was employed to select the statistical sample, whereas a questionnaire was used as the data collection tool. The path analysis model was then used through structural equation modeling (SEM) for hypothesis testing in AMOS.

    Findings

    There were significant relationships between salesperson emotional intelligence and salesperson performance, between salesperson performance and customer loyalty, between salesperson emotional intelligence and customer value co-creation behavior, between customer value co-creation behavior and customer loyalty, and between salesperson emotional intelligence and customer loyalty through the mediation of salesperson performance and customer value co-creation behavior.

    Conclusion

    Managers of shopping centers can enhance their salespeople’s emotional intelligence to improve customer loyalty by increasing salesperson performance and customer value co-creation behavior so that they can compete successfully with other shopping centers.

    Keywords: Emotional intelligence, salesperson performance, customer value co-creation, customer loyalty
  • Maryam Rajabi, AmirMohammad Fakoor Saghih *, Alireza Khorakian Pages 53-76

    Background & Purpose:

    Developed on the basis of trust, social networks can facilitate knowledge sharing to help individual learning. This study aimed to analyze the effect of emotional and cognitive trust on the use of social networks and knowledge sharing in learning.

    Methodology

    This is an applied survey, in which the statistical population includes the high school teachers of Mashhad who are the users of social networks, and the statistical sample consisted of 375 teachers. The structural equation modeling (SEM) method was used for data analysis in AMOS and SPSS.

    Findings

    Emotional and cognitive trust had positive effects on the use of social networks. It was also confirmed that the use of social networks had a positive effect on knowledge sharing; likewise, knowledge sharing affected individual learning positively.

    Conclusion

    Increasing interpersonal trust can provide proper foundations for promoting the use of social networks to share knowledge among teachers, a process which will improve the quality of education system at schools.

    Keywords: emotional trust, cognitive trust, Social Networks, knowledge sharing, Education
  • Hamid Rahimi *, Raziyeh Aghababaei Pages 77-102

    Background & Purpose:

    The severe psychological shocks and traumas that the employees of an organization experience as a result of different factors can have many unpleasant outcomes for employees and the organization. This study analyzed the effect of organizational trauma on moral behavior and work conscience of employees through the mediating role of organizational culture.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population includes 386 employees working at the University of Kashan. Cochran’s formula of sample size was used along with the stratified random sampling method to selected 186 employees as the statistical sample. The data collection tool was a questionnaire, and data analysis was performed through the path analysis method and the one-sample t-test in SPSS and AMOS.

    Findings

    The means of organizational trauma, moral behavior, work conscience, and organizational culture were above average in the University of Kashan. Moreover, organizational trauma had negative, significant effects on moral behavior and work conscience of employees, whereas organizational culture had positive, significant effects on their moral behavior and work conscience.

    Conclusion

    Organizational trauma can have devastating effects on moral behavior and work conscience of employees; however, a rich and positive organizational culture can moderate and mitigate these devastating effects.

    Keywords: organizational trauma, Moral Behavior, work conscience, Organizational Culture, university
  • Marjan Zandi, Hajiyeh Rajabi Farjad * Pages 103-122

    Background & Purpose:

    Requiring appropriate prerequisites, identification and exploitation of existing opportunities can lay the foundations for the continuous improvement of organizational performance. This study analyzes the mediating role of organizational entrepreneurship in the effect of organizational innovation on organizational performance.

    Methodology

    This is an applied descriptive-correlational study, in which the statistical population includes the directors and experts of Bank Keshavarzi Iran in Tehran Province. The simple random sampling method was employed to select 292 participants as the statistical sample. A standard questionnaire was used for data collection. The Kolmogorov-Smirnov test and the correlation test were then conducted for hypothesis testing, whereas the path analysis was employed to analyze the causal relationships between the research variables.

    Findings

    There is a positive correlation among organizational innovation, organizational entrepreneurship, and organizational performance. Moreover, organizational innovation improves organizational performance by facilitating and accelerating organizational entrepreneurship.

    Conclusion

    Promoting innovation in products, processes, and technologies will improve the leading role, risk-taking capacity, and competitiveness of organizations. Therefore, organizational performance indices will improve.

    Keywords: Organizational Innovation, Organizational Entrepreneurship, organizational performance, Bank Keshavarzi Iran
  • Younis Jabarzadeh *, SeyedSamad Hosseini, Younes Nikkhah, Arezoo Farajolahi Pages 123-144

    Background & Purpose:

    Knowledge sharing is a prerequisite for the acquisition of competitive advantage and sustainable innovation. At the same time, the effective adaptability of an organization depends on the ability to adapt to all business elements such as the labor force. Hence, this study analyzed the effect of individual knowledge absorption capacity on knowledge sharing through the mediation of employee agility in the banking system.

    Methodology

    This is an applied causal study, in which data were collected from the questionnaires distributed among 226 employees working at different bank branches in Tabriz. The partial least square structural equation modeling (PLS-SEM) model was used for data analysis.

    Findings

    According to the software outputs, all direct relationships of variables are significant. Furthermore, employee agility mediates the relationship between individual knowledge absorption capacity and knowledge sharing.

    Conclusion

    Improving employee agility can affect the relationship between individual knowledge absorption capacity and knowledge sharing, help improve knowledge sharing among employees, and move towards better competitive advantages for banks.

    Keywords: individual knowledge sharing capacity, employee agility, knowledge sharing, Banking System