فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال هفدهم شماره 2 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فایزه صحرایی، مسعود هنرور*، محمدعرفان بهرامی صفحات 5-12
    مقدمه

    اکریل آمید یک ترکیب سرطان زا است که از واکنش بین اسیدهای آمینه با قندهای احیا کننده به عنوان ترکیبات کربونیل در حین واکنش میلارد تشکیل می شود. صنایع تولید قند و شکر به دلیل وسعت تولید و اهمیت بالای فرآورده نهایی و کاربردهای گسترده شکر در محصولات غذایی مختلف، به علت حضور پیش سازهای اولیه و شرایط بهینه، می تواند یکی از پتانسیل های تشکیل اکریل آمید باشد. هدف ازاین پژوهش بررسی احتمال تشکیل اکریل آمید در طی فرایند تولید شکر از چغندرقند بوده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق به منظور سنجش وجود اکریل آمید، از نمونه های مختلف کارخانه قند اعم از شربت خام حاصل از چغندرقند، شربت رقیق، شربت غلیظ، ملاس و شکر نهایی، در فواصل زمانی 7 روزه و برای 3 هفته متوالی نمونه برداری گردید. آزمون های مختلف فیزیکوشیمیایی به منظور سنجش کیفیت هر یک از نمونه ها انجام شد. در نهایت با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) میزان اکریل آمید هر یک از نمونه ها بررسی و مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمونه های شربت غلیظ در همه فواصل نمونه برداری حاوی مقادیری از اکریل آمید بودند، اما مقدار این ترکیب سرطان زا در دیگر محصولات کارخانه قند یافت نشد.

    نتیجه گیری

      نتایج این تحقیق نشان داد که اگرچه اکریل آمید در برخی نمونه های شربت غلیظ تا حدود 825 نانوگرم بر کیلوگرم نیز یافت شد، اما در شکر نهایی هیچ مقداری از این ترکیب سرطان زا وجود نداشته از این رو نگرانی های مربوط به حضور این ماده در یکی از پرمصرف ترین محصولات غذایی دنیا، یعنی شکر سفید وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آسپاراژین، اکریل آمید، شربت غلیظ، شکر
  • امین طاهری گراوند، اسماعیل میرزایی قلعه*، فردین ایاری صفحات 13-22
    مقدمه

    گوشت منبع اصلی تامین پروتئین حیوانی مورد نیاز بدن انسان است. گوشت مرغ مصرف بالایی در جوامع بشری دارد و تازگی مهم ترین مشخصه کیفی گوشت مرغ محسوب می شود. با توجه به اهمیت تشخیص گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخ زدایی شده در بازار، به دستگاهی نیاز است که بتواند گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخ زدایی شده و به نوعی تقلب و فساد را تشخیص دهد. 

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش، یک سامانه ی قابل حمل ماشین بویایی بر پایه هشت حسگر نیمه هادی اکسید فلزی برای تشخیص گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخ زدایی شده مورد بررسی قرار گرفت. برای هر آزمایش مقدار 10 گرم گوشت مورد آزمایش قرار گرفت. داده های حاصل از حسگر ها، پس از پیش پردازش توسط روش های PCA و الگوریتم K نزدیک ترین همسایه (KNN) مورد تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج روش های PCA و الگوریتم K نزدیک ترین همسایه (KNN)، سامانه ماشین بویایی عملکرد مناسبی برای بررسی تازگی گوشت مرغ داشت. همچنین نتایج نمودارهای رادار و لودینگ نشان داد که بوی گوشت مرغ بیش ترین و کم ترین تاثیر را به ترتیب بر روی حسگر MQ136 و حسگر TGS822 داشت.

     نتیجه گیری:

    سامانه ماشین بویایی روشی بسیار موثر برای شناسایی تازگی گوشت مرغ می باشد که دلیل اصلی آن میتنی بر سرعت، هزینه کم و قابل اطمینان بودن حسگرها است.

    کلیدواژگان: تازگی، حسگر، گوشت مرغ، ماشین بویایی
  • لیدا شاهسونی مجرد*، فاطمه حسینمردی صفحات 23-30
    مقدمه

    نودل محصولی غنی از کربوهیدرات و بدون کلسترول می باشد که میزان سدیم و چربی آن پایین است؛ ولیکن از نظر مقدار اسیدهای آمینه ضروری همچون لیزین و تریونین بسیار فقیر می باشد. نودل به دلیل مقرون به صرفه بودن، سهولت مصرف و تنوع اشکال آن، محبوبیت خاصی در جوامع بشری دارد. با توجه به مرحله تولید این محصول، به راحتی می توان مواد افزودنی را به فرمولاسیون نودل اضافه نمود از اینرو جدیدترین غنی سازی در این صنعت استفاده از آرد چاودار است که مورد بررسی در این پژوهش قرار گرفته است.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش با حفظ میزان ثابت آنزیم ترانس گلوتامیناز و میزان 20، 40 و 60 گرم آرد چاودار در فرمولاسیون نودل، کیفیت پخت و خواص فیزیکوشیمیایی نودل چاودار مورد بررسی قرار گرفت و آزمون های شیمیایی به عمل آمده بر نودل اتصال عرضی شده به همراه آرد چاودار شامل اندازه گیری رطوبت، خاکستر، فیبر، چربی، پروتئین و رنگ و همچنین آزمون ارزیابی میزان افت پخت، جذب آب و تورم انجام گردید. ارزیابی حسی نیز بر اساس روش هدونیک بررسی گردید. 

    یافته ها: 

    از لحاظ میزان رطوبت، فیبر، خاکستر، و پروتئین محصول، اختلاف معنی دار با نمونه شاهد وجود دارد. میزان رطوبت و پروتئین با افزایش میزان آرد چاودار و کاهش مقدار آرد گندم در فرمولاسیون، به طور معنی داری کاهش یافت در حالیکه میزان مواد معدنی افزایش یافت. با افزایش میزان آرد چاودار بطور قابل توجهی درخشندگی و زردی کاهش ولی قرمزی افزایش پیدا کرد. از نظر ارزیابی حسی و پذیرش کلی نودل با میزان 40 گرم آرد چاودار امتیاز بیشتری به دست آورد. 

    نتیجه گیری:

     در این پژوهش کیفیت پخت و خواص فیزیکوشیمیایی نودل چاودار با درصدهای متفاوت آرد چاودار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، با استفاده از این آنزیم و میزان 40 گرم آرد چاودار در فرمولاسیون نودل، کاهش میزان درصد افت پخت،تورم و جذب آب حاصل گردید.

    کلیدواژگان: آنزیم ترانس گلوتامیناز، چاودار، کیفیت پخت، نودل
  • مهنام قائم پناه، مهناز هاشمی روان، انوشه شریفان* صفحات 31-40
    مقدمه

    نوشیدنی های طبیعی با منشاء گیاهی یکی از فرآورده های مهم و پر مصرف می باشد که در سال های اخیر به طور گسترده ای در برنامه غذایی وارد شده است. هویج بنفش به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی (آنتی اکسیدان)، ویتامین، کاروتن و سایر ترکیبات ریز مغذی دیگر می تواند به عنوان منبع با ارزش در تولید مواد غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرد. از طرف دیگر شلغم نیز به دلیل داشتن فیبر، ویتامین و مواد معدنی مهم مثل پتاسیم می تواند یک منبع ارزان قیمت و با ارزش باشد.

     مواد و روش ها:

    در این پژوهش جهت تولید نوشیدنی پروبیوتیک Shalgam، از 3 گونه باکتری اسید لاکتیک (لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس پاراکازیی و لاکتوباسیلوس پلانتارم) به میزان cfu/ml 108 استفاده شد و آزمایش های شیمیایی، کیفی و حسی در 3 تکرار انجام شد. از نوشیدنی تخمیر شده با مخمر ساکارومایسس سرویزیه (cfu/ml 108)بدون باکتری به عنوان نمونه کنترل استفاده شد. میزان pH ، الکل و تعداد باکتری ها پس از 24 ، 48 و 72 از تخمیر بررسی شد. همچنین آزمون حسی برای ارزیابی پذیرش این نوشیدنی توسط 10 پنلیست انجام گرفت.

     یافته ها:

    بررسی نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که نوشیدنی تولید شده توسط باکتری لاکتوباسیلوس پاراکازیی (حاوی 79/7 log cfu/ml بعد از 72ساعت تخمیر) نسبت به دو باکتری دیگر از پذیرش بالاتری برخوردار است. میزان 8/3 =pH بدست آمد و همچنین میزان الکل تولید شده در نمونه حاوی این باکتری کمترین میزان بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به مجموع نتایج می توان گفت که نمونه حاوی باکتری لاکتوباسیلوس پاراکازیی بهترین کیفیت را در بین تیمار های مورد بررسی به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: باکتری های اسید لاکتیک، پروبیوتیک، فراسودمند، نوشیدنی تخمیری
  • هاجر قاسمی، هاجر عباسی*، مهشید جهادی صفحات 41-54
    مقدمه

    نشاسته و مشتقات آن کاربردهای متنوعی در صنعت غذا و صنایع دیگر مانند داروسازی دارند.تغییر ویژگی های ساختاری نشاسته، تاثیر چمشگیری بر خصوصیات فیزیکوشمیایی و کاربردی آن ها در صنعت دارد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش،پس ازتعیین محتوی نشاسته، آمیلوز و آمیلوپکتین سه واریته گندم ایرانی (الوند، بک کراس روشن و سیروان)، اصلاح ویژگی های آنها با ایجاد اتصالات عرضی توسط ماده شیمیایی اپی کلروهیدرین در سه سطح (w/v %5/0، %3/0، %1/0) و اصلاح فیزیکی آنها با استفاده از امواج اولتراسونیک در فرکانس25 کیلوهرتزدردو زمان 15 و30 دقیقه و در دمای C°20 صورت گرفت. ویژگیهای کیفی نمونه ها مانند شفافیت خمیر، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته، حلالیت، قدرت تورم و پایداری در برابر انجماد و رفع انجماد (میزان سینرسیس) نمونه های نشاسته شاهد و اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی- آزمون فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و میانگین ها برمبنی حداقل تفاوت معنی دار بایکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد حلالیت، قدرت تورم، شفافیت خمیر، ظرفیت نگهداری آب نشاسته حاصل از تیمارهای فیزیکی هر سه واریته نسبت به گرانول های نشاسته معمولی افزایش می یاید. درحالیکه اصلاح نشاسته با اپی کلروهیدرین منجر به کاهش حلالیت و قدرت تورم نشاسته های تیمار شده می شود. تغییرات شفافیت خمیر و ظرفیت نگهداری آب نمونه های اصلاح شده شیمیایی در مقایسه با شاهد در واریته های مختلف متفاوت است. ویسکوزیته تمام نمونه های تغییریافته در مقایسه با شاهد، کاهش و میزان سینرسیس آنها افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    اعمال تیمارهای اصلاحی در تغییر بسیاری از خصوصیات کیفی نشاسته موثر است و تاثیرپذیری نشاسته ارقام مختلف نسبت به تیمارهای فیزیکی و شیمیایی به علت متفاوت بودن خصوصیات ژنتیکی نشاسته در آنها باهم متفاوت است.

    کلیدواژگان: امواج اولتراسونیک، اتصالات عرضی، خواص فیزیکوشیمیایی، نشاسته اصلاح شده
  • الهام دریایی، شهلا شهریاری* صفحات 55-68
    مقدمه

    پایداری اکسیداتیو روغن ها و چربی ها و فرآورده های غذایی پرچرب تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند اکسیژن، نور، حرارت قرار می گیرد و در نهایت فساد اکسیداتیو رخ می دهد. هدف از این تحقیق کاربرد آنتی اکسیدان طبیعی چای سیاه می باشد که بیشترین پایداری اکسیداتیو را برای روغن دنبه گوسفندی فراهم کند، عمر انباری آن را افزایش دهد و بتواند جایگزین آنتی اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی تولوین (BHT) شود.

    مواد و روش ها

    در ابتدا عصاره چای سیاه و لسیتین تهیه و تحت آزمون های تعیین قدرت آنتی اکسیدانی شامل تعیین فنول کل و درصد مهار آزاد رادیکالی DPPH در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی BHT در دو غلظت ppm 100 و 200 قرار گرفت. سپس عصاره چای سیاه در غلظت های (ppm 100، 300، 600 و 900) و لسیتین (1/0، 3 /0 و 5/0 درصد) و ترکیب این دو (ppm 900 عصاره چای + 5/0 درصد لسیتین) به تالو گوسفندی اضافه شد و به مدت 28 روز و هر 7 روز یک بار از نظر آزمون های شاخص پراکسید، اسیدچرب آزاد و شاخص پایداری اکسایش با آنتی اکسیدان سنتزی BHT و نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد غلظت ppm 900 عصاره و 5/0 درصد لسیتین بالاترین قدرت آنتی اکسیدانی را دارا می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از شاخص های کیفی  تالو نشان داد که روغن های تیمار شده با غلظت ترکیبی عصاره چای سیاه (ppm900) و لسیتین (5/0 درصد) به طور معنی داری سبب کاهش ترکیبات پراکسیدی، اسید چرب آزاد، ترکیبات صابونی و شاخص پایداری اکسایش، درصد مهار رادیکالی آزاد در روغن دنبه نسبت به سایر تیمارها و نمونه شاهد شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، استفاده از ترکیب عصاره چای سیاه و لسیتین قادر است که پایداری اکسیداتیو تالو را بهبود داده و به عنوان یک جایگزین مناسب آنتی اکسیدان سنتزی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثر آنتی اکسیدانی، تالو، چای سیاه، سینرژیست، لسیتین
  • محمداسماعیل نصرآبادی*، حماد نوری توپکانلو، الهام آزادفر، زهره قاضی صفحات 69-80
    مقدمه

    کمبود ترکیبات فیبری در رژیم های غذایی منجر به یبوست، بیماری های قلبی-عروقی و انواع سرطان ها می شود، لذا در این تحقیق فیبر گریپ فروت به عنوان یک ترکیب فراسودمند در فرمولاسیون کیک اسفنجی استفاده شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ابتدا فیبر گریپ فروت در پنج سطح صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد به عنوان جایگزین آردگندم به فرمولاسیون کیک افزوده شد. ویسکوزیته خمیر با استفاده از دستگاه ویسکومتر چرخشی بروکفیلد اندازه گیری شد. پس از تهیه کیک، حجم مخصوص، میزان تخلخل، بافت، مولفه های رنگی و پذیر ش کلی بررسی شد.

    یافته ها

    با افزایش مقدار فیبر رژیمی ویسکوزیته خمیر، درصد فیبر، رطوبت کیک، سفتی بافت و مولفه رنگی b* به طور معنی داری افزایش یافت، در حالی که میزان دانسیته خمیر، pH، پروتئین کیک و مولفه های رنگیL* کاهش معنی داری نسبت به نمونه شاهد داشت. حجم مخصوص و تخلخل کیک های حاوی فیبر گریپ فروت تا سطح 1 درصد اختلاف معنی داری با نمونه شاهد نداشتند ولی در سطوح بالاترحجم مخصوص و تخلخل کیک ها کاهش یافت، به طوری که اختلاف معنی داری نسبت به نمونه شاهد داشت. بر اساس نتایج حاصل از پذیرش کلی که میانگینی از خصوصیات حسی بود، مشخص گردید که نمونه حاوی 1 درصد فیبر گریپ فروت بیشترین مقبولیت را در بین داوران چشایی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده افزودن 1 درصد فیبر گریپ فروت به کیک می تواند ضمن حفظ ویژگی های کمی وکیفی کیک، سبب بهبود ارزش تغذیه ای آن گردد.

    کلیدواژگان: خواص حسی، فیبر گریپ فروت، فیزیکوشیمیایی، کیک اسفنجی
  • عباسعلی ساری*، سیده سحر میرمعینی، امیر دارایی گرمه خانی صفحات 81-90
    مقدمه

    مواد غذایی سرخ کردنی به سبب طعم و مزه مطلوب از محبوبیت ویژه ای برخوردار هستند اما بدلیل دارا بودن مقدار زیادی روغن استفاده از پوشش ها در جهت کاهش جذب روغن در این مواد غذایی از اهمیت ویژه ای برخورداراست.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه قطعات گوشت سینه مرغ در محلولهای مختلف آرد گندم (صفر، 3 و 5 درصد) و نمک (صفر و 1 درصد) پوشش دهی گردید. تیمارهای مختلف در درجه حرارت 3±170 سانتی گراد به مدت 5 دقیقه سرخ شدند و سپس خصوصیات کیفی (رنگ، بافت، طعم ومزه، کیفیت ظاهری) محصول مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پوشش آردی رطوبت نمونه ها حفظ شده و متعاقب آن میزان جذب روغن نمونه ها کاهش یافته است. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که پوشش آردی سبب بهبود بافت نمونه ها شده است (05/0<p) اما در ارزیابی ظاهر و رنگ، نمونه های پوشش داده شده امتیاز کمتری کسب کردند و پوشش آردی بر طعم و مزه تاثیر معنی داری نداشت (05/0>p). ارزیابی شاخص های رنگی نشان داد که میزان روشنایی نمونه های پوشش داده شده و سرخ شده نسبت به نمونه ی شاهد کاهش کمتری داشت بطوریکه که نمونه های سرخ شده حاوی 1 درصد نمک در مقایسه با نمونه های فاقد نمک شاخص L پایین تری داشتند و در بین نمونه های حاوی نمک نیز بیشترین میزان شاخص L مربوط به نمونه های پوشش دهی شده با 5 درصد آرد گندم بود. در نمونه های سرخ شده تفاوت معنی داری در شاخص a مشاهده نشد اما شاخص b بطور معنی داری افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     نتایج این تحقیق نشان داد که پوشش آرد می تواند در تولید محصول سرخ شده کم چرب استفاده شود بدون اینکه تاثیر نامطلوبی بر خواص حسی فرآورده نهایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آرد گندم، پوشش دهی، جذب روغن، گوشت مرغ سرخ شده
  • حامد اهری*، زینب امان الله نژاد، محمدعلی مغاره ای، سعید پایداری صفحات 91-98
    مقدمه

    میگو یکی از شناخته شده ترین و با ارزش ترین غذاهای دریایی از نظر تغذیه ای می باشد. پوشش های بسته بندی نانو دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و باعث توقف رشد و نابودی باکتری ها می شوند. هدف از تحقیق حاضر به کارگیری پوشش های بسته بندی نانو جهت بررسی خاصیت ضد میکروبی آن و نیز بررسی افزایش ماندگاری توام با کیفیت میگوی ببری سبز می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به بررسی خاصیت ضد میکروبی پوشش های بسته بندی نانو نقره با درصد های 1000 تاppm  6000 در روز های 0، 3 ، 7 ، 10 ، 14 ، 17، 21 و 25 پرداخته است. شمارش کلی باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشرشیاکلی و نیز کشت آنها در محیط های اختصاصی، سنجش حسی و کیفی نمونه ها و نیز آنالیز سنجش سایز و شکل ذرات نانو از جمله آنالیزهای به کار گرفته شده در تحقیق می باشد.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده بیانگر آن بود علی رغم تفاوت معنی دار بین پوشش های حاوی نانو ذرات نقره و پوشش های شاهد، پوشش های نانو استفاده شده از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار بر روی باکتری های گونه های مختلف نبودند و به عبارت بهتر هیچ گونه تفاوت معنی داری بین رشد باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشرشیا کلی در مواجهه با نانو ذرات وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     آزمون حسی انجام شده نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنی دار بین ویژگی های حسی و کیفی نمونه های مجاور با نانو بسته بندی ها و نمونه های شاهد بوده است.

    کلیدواژگان: آرد گندم، پوشش دهی، جذب روغن، گوشت مرغ سرخ شده
  • شنتیا فخاری، بابک غیاثی طرزی* صفحات 99-111
    مقدمه

    زرده تخم مرغ به دلیل عمر انبار مانی محدود، تحت عملیات خشک کردن پاششی یا انجماد قرار می گیرد. انجماد و رفع انجماد زرده تخم مرغ می تواند باعث افزایش غیرقابل برگشت ویسکوزیته و کاهش حلالیت شده و بر ویژگی های امولسیفایری تاثیر گذار باشد.

    مواد و روش ها

    نمک و شکر هر کدام به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر در غلظت های 0 و 5 و 10 درصد به زرده تخم مرغ پاستوریزه افزوده شد و به دو دسته شامل زرده های منجمد شده در دمای C 18- در مدت زمان های 30 و 60 روز و زرده های یخچالی تقسیم شد. مایونزها، به صورت 24 ساعت پس از آماده سازی به عنوان نمونه مورد آزمون در لحظه تولید و 3 ماه پس از آماده سازی، آزمون شد. تاثیر فاکتورهای محتوای نمک و شکر و نحوه نگهداری زرده تخم مرغ به صورت منجمد و یخچالی، بر ویژگی های ریولوژیکی و پایداری مایونز بررسی و به روش سطح پاسخ بهینه سازی شد.

    یافته ها

    فاکتور درصد نمک، بر بهینه سازی فاقد تاثیر بود. درصد شکر، در بیشینه غلظت، به عنوان فاکتور بهینه شده در مایونزهای به محض تولید و نگهداری شده برای 3 ماه انتخاب شد. مدت زمان نگهداری در انجماد زرده تخم مرغ حدود 11 روز، در مایونزهای به محض تولید و مدت زمان نگهداری در انجماد زرده حدود 26 روز برای مایونزهای نگهداری شده برای 3 ماه بیش ترین مطلوبیت را داشت.

    نتیجه گیری

    زرده تخم مرغ مایع پاستوریزه با استفاده از شکر در غلظت ها و مدت زمان های نگهداری بهینه می تواند با هدف افزایش مدت زمان ماندگاری، منجمد شده و موجب بهبود ویژگی های ریولوژیکی و پایداری مایونز نسبت به مایونزهای آماده شده با زرده های یخچالی و بدون شکر گردد.

    کلیدواژگان: انجماد، زرده تخم مرغ، غلظت شکر، غلظت نمک، مایونز
|
  • F. Sahraei, M. Honarvar *, M.E. Bahrami Pages 5-12
    Introduction

    Acrylamide is a carcinogenic compound which is formed by reaction between amino acids and reducing sugars. In this study, the possibility of acrylamide formation and different parameters related to sugar processing quality were investigated. 

    Materials and Methods

      Different parameters for determination of physicochemical parameters such as pH, ash, brix, invert sugar, polarimetric sugar and color in samples were analyzed.  Acrylamide is a carcinogenic compound and is formed from the asparagine amino acid release with reducing sugars as carbonyl compounds during the Maillard reaction. In its formation, several factors such as the concentration of reducing sugars, temperature and time are effective.

    Results

    Due to the danger of acrylamide in human diet and health, it is important to detect this compound during sugar production. The quantity of acrylamide was analyzed in different product produced in the factory, namely sugar beet, raw juice, thin juice, thick juice, molasses, and sugar crystals. The results indicated that the highest amount of acrylamide was found in thick juice samples (825 ng/kg).

    Conclusion

    The results of this study showed that although acrylamide is present in thick juice samples but in the final sugar the quantity of acrylamide is minute. Therefore, there is no concern about acrylamide in relation to sugar intake.

    Keywords: Acrylamide, Asparagine, sugar, Thick Juice
  • A. Taheri Garavand, E. Mirzaeei Ghaleh *, F. Ayari Pages 13-22
    Introduction

    Meat is one of the main sources of animal protein that is required and used for human consumption. Chicken meat due to the availability and economic reasons has high consumption in human societies and freshness is the most important qualitative feature of chicken meat. A device is required and necessary for detection of fresh-chilled chicken meat from frozen-thawed ones.

    Materials and Methods

    In this research, a portable olfactory machine based on eight semiconductor metal oxide sensors was used for detecting the freshness of chicken meat. Ten grams of meat was uesd for each test followed by preprocessing and the data were analyzed by PCA and KNN methods.

    Results

    Based on the results of PCA and KNN analysis, the freshness of chicken meat was detected with high accuracy by e-nose system. The loading and radar charts showed that the odor of chicken meat had the highest and lowest impact on the MQ136 and the TGS822 sensors, respectively.

    Conclusion

    The olfactory machine system is a very effective way to identify the freshness of chicken meat, which is based on the speed, low cost and reliability of the sensors.

    Keywords: Chicken Meat, Freshness, Olfactory Machine, Sensor
  • L. Shahsavani Mojarad *, F. Hosseinmardi Pages 23-30
    Introduction

    Noodle is a product rich in carbohydrates without cholesterol, with a low sodium and fat content, but it is very poor in terms of essential amino acids such as lysine and threonine. Noodle has a particular popularity in the societies due to its cost-effectiveness, ease of use and the diversity of its forms. Due to the production stage of this product, additives can easily be added to the noodle formulation, therefore the newest enrichment in the industry is the use of rye flour, which has been studied in this research work.

    Materials and Methods

    In this study, by maintaining the constant level of transglutaminase enzymes and the amount of 20, 40 and 60g of rye flour in the noodle formulation, cooking quality and physicochemical properties of rye noodle were investigated and the chemical tests performed on the crossed- linked noodle with rye flour including moisture, ash, fiber, fat, protein and color. The AACC also conducted an examination of the rate of cooking loss, water absorption and swelling index. Sensory evaluation was also carried out based on the Hedonic method.

    Results

    In terms of moisture, fiber, ash and protein contents, there were significant differences with the control sample. The amount of moisture and protein increased significantly by increasing rye flour and reducing the amount of wheat flour in the formulation, while the amount of minerals increased. By increasing the amount of rye flour, the brightness and yellowing decreased significantly, but the redness increased. In terms of sensory evaluation and general acceptance of noodles, 40g of rye flour has gained more points.

    Conclusion

    In this research, the cooking quality and physicochemical properties of rye noodle with different percentages of rye flour were investigated. The results indicated that by the application of transglutaminase enzyme and 40g of rye flour in the formulation the percentage of cooking loss, swelling index and water absorption decreased.

    Keywords: Fiber, Food Value, Noodles, Rye, Transglutaminase
  • M. Ghaempanah, M. Hashemiravan, A. Sharifan * Pages 31-40
    Introduction

    Natural beverages from vegetable origin are one of the most important and consuming products that have been widely introduced in the food program in recent years. Violet carrots can be used as a valuable source for the production of complementary foods because of the presence of phenolic compounds (antioxidants), vitamin C, carotene and other nutrients. On the other hand, turnip can also be an unexpensive and valuable source of fiber, vitamin and important minerals such as potassium. Beverages are one of the most important and widely consumed products that have been widely introduced in the diet in recent years.

    Materials and Methods

    In this study, 3 species of lactic acid bacteria (Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracasei and Lactobacillus plantarum) were used to produce probiotic beverages. Chemical, qualitative and sensory tests were performed in 3 replications. Fermented beverage with the yeast (Saccharomyces cerevisiae) without bacteria was used as a control sample. pH, alcohol and number of bacteria after 24, 48 and 72 fermentation were investigated. Sensory evaluation was also carried out to evaluate the acceptance of this drink by 10 pints.

    Results

    The results showed that lactobacillus paracasei (7.79 log cfu/ml bacteria 72 h after of fermentation) had a higher acceptance than other bacteria. The value of pH was 3.8 and the amount of alcohol produced in the sample containing this bacterium was lower.

    Conclusion

    According to the total results, the sample containing Lactobacillus paracasei has the best quality among the other treatments.

    Keywords: Fermented Drink, Functional, Lactic Acid Bacteria, Probiotics
  • H. Ghasemi, H. Abbasi *, M. Jahadi Pages 41-54
    Introduction

    Starch and its derivatives have several applications in food and other industries. Changes in the structural properties of starch affect their physico-chemical and functional properties.

    Materials and Methods

    In this study, after determination of starch, amylose and amylopectin contents of three Iranian wheat varieties (Alvand, light bak kras and Sirvan), modification of their characterizations were accomplished with cross linking creation with “epichlorohydrin” in (0.1%, 0.3%, 0.5% v/w) level and physical modification by ultrasounic waves in 28 KHz frequencies in two times (15 and 30 minutes) at 20 °C. Qualitative properties of the samples such as paste clarity, water binding capacity, viscosity, solubility, swelling power and freezing thawing stability (Syneresis) of native and modified samples were examined.The results were analyzed in a completely randomized design-factorial test and the means were compared based on the least significant difference.

    Results

    The results indicated the solubility, swelling power, paste clarity and water binding capacity of physically treated starch varieties were increased as compared to the native granules. Whiles, starch modification with epichlorohydrin decreased solubility and consistency of treated starches. The changes of paste clarity and water binding capacity in chemical modified starch in comparison to the native samples are different in varieties. Viscosity of all modified samples in comparison to the native form was decreased and their synersis were increased.

    Conclusion

      Modification treatments are effective in many qualitative properties of starch and effectiveness of different starch varieties on physical and chemical treatments are different due to difference in genetic characteristics of starch.

    Keywords: Cross Link, Modified Starch, Physicochemical Properties, Ultrasonic Wave
  • E. Daryayee, Sh. Shahriari * Pages 55-68
    Introduction

    Oils and Fats are important components in human daily nutrition and have been consumed by man daily to a considerable quantity. The oxidative stability of oils and fats are affected by various factors namely oxygen, light, heat and prooxidant metals. The aim of the present investigation is concerned with the antioxidant activity of black tea extract and its synergistic activity with phosphatidy cholene (lecithin) on tail and tallow.

    Materials and Methods

    Black tea extract and lecithin were obtained and prepared. The antioxidant activity consisting of total phenolic content and radical scavenging effect were performed using tail-end tallow as the substrate. The stability was compared with the addition of BHT, the synthetic antioxidant at different concentrations. Commercial phospholipid (lecithin) was also employed to investigate the synergism between the phospholipids and the phenolic compounds present in black tea extract.

    Results

    The results indicated that black tea extract at the concentration of 900 ppm and lecithin at the concentration of 500 ppm improved the peroxide value and induction period of tail-end tallow.

    Conclusion

    The addition of black tea extract and lecithin in combination improves the stability of oils and fats and might be employed and substituted for synthetic antioxidants.

    Keywords: Black tea_Phospholipid_Synergist_Tail – End Mutton
  • M. E. Nasrabadi *, H. Nori Topkanloo, E. Azadfar, Z. Ghazi Pages 69-80
    Introduction

    Deficiency of fiber compounds in diets leads to constipation, cardiovascular diseases and various types of cancers. Therefore, in this research, grapefruit fiber was used as a hybrid compound in the formulation of sponge cake.

    Materials and Methods

    In this study, grapefruit fiber was first added to cake formulation at five levels of zero, 0.5, 1, 1.5 and 2%as a substitute for flour. The viscosity of the dough was measured by Brookfield viscometer. After making the cake, the specific volume, amount of porosity, texture, color components, and acceptability were investigated.

    Results

    The results indicated that by increasing the amount of dietary fiber, the dough viscosity, fiber percentage, cake moisture, texture firmness and b * color were significantly increased, while dough density, pH, cake protein and L * color were significantly decreased as compared to the control sample. The specific volume and porosity of the cakes containing grapefruit fiber were not significantly different up to 1% of the control sample but decreased at higher levels of specific volume and porosity of the cakes therefore the difference was significant as compared to the control sample. Based on the results of the acceptance mediated by sensory properties, it was found that the sample containing 1% grapefruit fiber was the most accepted among the referees.

    Conclusion

    The result indicated that, adding 1% grapefruit fiber to the cake can improve the nutritional value of the cake while maintaining the quantitative and qualitative characteristics of the cake.

    Keywords: Grapefruit Fiber, Physicochemicals, Sensory Properties, Sponge cake
  • A.A. Sari *, S.S. Mirmoeini, A. Daraei Garmakhani Pages 81-90
    Introduction

    Fried foods, due to the desirable taste and flavor are quite popular. However due to the high amount of oil absorbed during frying, the use of coatings to reduce oil uptake in this food has been investigated.

    Materials and Methods

    In this study, pieces of chicken breast were coated in different concentrations of wheat flour (0, 3, 5%) in two groups of coating containing 0 and 1% NaCl. All the treatments were fried at 170 ºC±3 for 5 minutes. The quality and characteristics of all treatments were investigated.
     

    Results

    The results showed that the moisture contents of the samples were maintained by increasing concentrations of flour and consequently the amount of oil uptake of the samples were decreased. The sensory evaluation results indicated that flour coating improved the texture of the samples (p<0.05) but the appearance and color scored  less and the flour did not have a significant effect on the taste (p>0.05). The evaluation of color indices showed that the brightness of the coated fried samples was less than the control treatment. Therefore fried treatments containing 1% NaCl had lower L index as compared to the control group and coated treatments with 5% wheat flour had the highest L index. In all the fried treatments, a index did not differ significantly, but b index increased considerably.

    Conclusion

    This study showed that the application of wheat flour lead to produce low fat fried foods without adverse effect on the sensory attributes of the final product.

    Keywords: Coating, Fried Chicken Meat, Oil Uptake, Wheat Flour
  • H. Ahari *, Z. Amanolah Nejad, M.A. Magharehei, S. Paidari Pages 91-98
    Introduction

    Shrimp is one the most famous food with high nutritional value. Shrimp is undoubtedly one of the best-known sea foods and determination of appropriate methods for its packaging increases the shelf life of products and reduces the microbial load in all food processing plants.

    Materials and Methods

    The aim of this study is to implement nano packaging to evaluate its antibacterial characteristics, shelf life determination as well as evolution of quality changes during shelf life. The current study evaluates the antibacterial features of produced nanopackaging containing 1000 to 6000 ppm of nanosilver during 0,3,7,10,14,21 and 25 days concerned will total count, E.coli and S.aureus, sensory analysis and determination of size and distribution of silver nano particles using SEM and FESEM.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the control and produced nanopackaging. Moreover, there were a significant difference between the antibacterial effects of nanopackagings on E.coli and S.aureus (P<0.05).

    Conclusion

    Sensory analysis of the product revealed that there is no significant difference between sensorya and quality characterristics of nano-packed shrimps and control shrimps.

    Keywords: Antibacterial, E.coli, Nanosilver, Nanopackaging, S. aureus
  • Sh. Fakhari, B. Ghiassi Tarzi * Pages 99-111
    Introduction

    The egg yolks have limited shelf life, therefore they are subjected to freezing or spray drying processes. Freezing and thawing can increase irreversible viscosity and reduce the solubility and can affect the emulsion characteristics.

    Materials and Methods

    Salt and sugar each alone and in combination with each other at the concentrations of 0, 5, and 10 percent were added to pasteurized egg yolks. The samples were divided into two categories including frozen storage temperature at -18ºC for 30 and 60 days and refrigeration temperature. Mayonnaises produced were tested 24 hours after preparation as a test sample at the moment of production and 3 months after preparation. The effect of sugar, salt and low storage temperature on egg yolks concerned with frozen and refrigerated forms in rheological properties and stability of mayonnaise were investigated and optimized by surface response methodology.

    Results

    The percentage of salt on optimization was not affecting and sugar percentage at maximum concentration in every two categories of mayonnaise tested samples was selected as the optimized factor. Storage of egg yolk by freezing about 11 days for tested samples at the moment of production and about 26 days for the stored mayonnaise at 3 months, had the most desirability.

    Conclusion

    Pasteurized liquid egg yolk using optimized sugar concentrations and optimized freezing storage time with the aim of increasing the shelf-life can be frozen and can improve the rheological properties and stability of mayonnaise than prepared mayonnaise with refrigerated and non-sugared yolk.

    Keywords: Freezing, Egg Yolk, Mayonnaise, Sugar Concentration, Salt Concentration