فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 75 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عباسیان*، جواد شیرمحمدی، فرهاد هادی نژاد صفحات 1-32
    تحقیق حاضر با هدف «ارزیابی شایستگی های دانش آموختگان یک دانشگاه نظامی در مراکز آموزشی- فرهنگی» در قالب شناسایی شاخص ها و ارزیابی شایستگی های مورد انتظار از دانش آموختگان این دانشگاه در افق زمانی نزدیک به زمان فارغ التحصیلی آن ها صورت پذیرفته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی بوده و به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه تحقیق موردنظر، شامل 300 نفر از کلیه مسیولین و دست اندرکاران مراکز آموزشی-فرهنگی یک نیروی نظامی کشور هستند که تماس کاری مستقیم با دانش آموختگان این دانشگاه نظامی داشته اند. نمونه آماری تحقیق به صورت تصادفی-طبقه ای انتخاب شدند که در طی آن تعداد 73 پرسشنامه تکمیل گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سنجش شایستگی های دانش آموختگان است. این پرسشنامه شامل ابعاد هشت گانه شایستگی های دانش آموختگان در حوزه های علمی، اطلاعاتی، سازمانی، مدیریتی، شخصیتی، اعتقادی، اخلاقی و ارزشی است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و سازه مورد تایید قرار گرفته است و همچنین پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ میزان 89/0 بدست آمد. برای تجزیه وتحلیل سوالات از شاخص های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد و از شاخص های آمار استنباطی شامل آزمون t استودنت تک گروهی، با بهره مندی از نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میزان عملکرد دانش آموختگان دانشگاه، به طور معنی داری بالاتر از میانگین و در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین رتبه بندی شایستگی های هشت گانه عملکردی نشان داد که «شایستگی های شخصیتی» دانش آموختگان دانشگاه در سال 96 در مراکز آموزشی-فرهنگی تخصصی رسته ای، دارای بالاترین رتبه و «شایستگی های علمی» آن ها دارای پایین ترین رتبه در میان سایر شایستگی های شاخص های عملکردی آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شایستگی های دانش آموختگان، دانشگاه نظامی
  • علی حنفی*، حمیدرضا بیات، امیرحسین نعمتی صفحات 33-60

    مکان یابی مناسب استقرارگاه های نظامی از جمله مسایل مهم در آمایش دفاعی می باشد که می تواند باعث بالا رفتن کارایی و اثربخشی این مراکز در مواقع بحران و تهدیدات نظامی گردد. در این تحقیق به ارزیابی تاثیر عوامل مهم جغرافیایی بر دفاع غیرعامل در مناطق مرزی ایران و افغانستان پرداخته شده و مناطق مستعد برای استقرار یگان های نظامی نیز شناسایی گردید. بدین منظور از داده های مختلف توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و اقلیمی استفاده گردیده است. داده های اقلیمی مانند تعداد روزهای یخبندان، تعداد روزهای بارشی، تعداد روزهای همراه با گرد و غبار و سرعت باد از سایت سازمان هواشناسی دریافت گردید. در ادامه به منظور شناسایی مناطق حساس و مهم نظامی در طول مرز ایران و افغانستان نقشه ها و لایه های اطلاعاتی مربوط به 21 معیار جغرافیایی مانند توپوگرافی، شیب و جهت شیب، فاصله از سکونتگاه ها، فاصله از مراکز صنعتی، نوع خاک، کاربری اراضی و... با استفاده از مدل AHP در رویکردی تلفیقی با سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت نقشه نهایی مکان های استقرار بهینه مراکز نظامی در مناطق مرزی ایران و افغانستان تعیین گردید. نتایج حاصل نشان داد که به طورکلی هر چه از طرف شرق به طرف غرب منطقه موردمطالعه حرکت کنیم، بر میزان اراضی کاملا مناسب جهت مکان گزینی و استقرار یگان های نظامی افزوده می شود. درحالی که مناطق کاملا نامناسب برای مکان گزینی، با توجه به معیارهای جغرافیایی موردبررسی، مناطق نزدیک به مرز ایران و افغانستان می باشند.

    کلیدواژگان: دفاع غیرعامل، مکان یابی، مراکز نظامی، مرز ایران و افغانستان
  • علی اوجاقی* صفحات 61-94
    در عصر کنونی که عصر اطلاعات یا عصر دانش نامیده می شود، دیگر اهمیت دانش بر کسی پوشیده نیست بلکه آنچه دارای اهمیت است، مدیریت دانش است. این پژوهش به دنبال بررسی نحوه تاثیرگذاری ساختار ارگانیک، بر فرآیندهای مدیریت دانش و همچنین بررسی اثر میانجی گروه های تسهیم تجربه بر رابطه آن ها است. این پژوهش از نوع هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، پیماشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش یک شرکت وابسته به صنایع دفاعی می باشد. تعداد جامعه آماری کارکنان و کارشناسان300 نفر گزارش شد تعداد حجم نمونه، 90 نفر برآورد گردید برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده و برای تعیین روایی از روش روایی واگرا و همگرا استفاده گردید. جهت سنجش روایی همگرا از شاخص متوسط واریانس استخراج شده با استفاده از نرم افزار SmartPLS2.0 استفاده شد. همچنین روایی واگرا به دلیل اینکه مقدار AVE برای هر سازه بیشتر از همبستگی آن سازه با سایر سازه های موجود در مدل بوده، روایی واگرای مدل تایید می شود. و از معادلات ساختاری جهت سنجش مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که تاثیر ساختار ارگانیک بر فرآیندهای مدیریت دانش، معنادار، مثبت می باشد. ساختار ارگانیک بر گروه های تسهیم تجربه دارای تاثیر معنادار و مثبت است. همچنین گروه های تسهیم تجربه، به نوبه ی خود، بر فرآیندهای مدیریت دانش تاثیری معنادار و مثبت دارند و در نهایت، ساختار ارگانیک از طریق میانجی گری گروه های تسهیم تجربه، بر فرآیندهای مدیریت دانش دارای تاثیری معنادار، غیرمستقیم و مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: گروه های تسهیم تجربه، ساختار سازمانی ارگانیک، مدیریت دانش
  • احمدرضا ظهرابی، سجاد محمدیاری*، امیر محبی صفحات 95-106
    مقاله باهدف بررسی اهمیت تربیت بدنی در سلامت و سبک زندگی کارکنان آجا از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) انجام پذیرفت. از روش پژوهش کیفی با راهبرد داده بنیاد استفاده شد. با توجه به قلمروی موضوعی، ابزار گردآوری داده، مطالبه مستندات است که بر اساس آن بیانات مقام معظم رهبری کدگذاری و از طریق کدگذاری محوری مقوله ها استخراج و بر اساس آن مولفه های اهمیت تربیت بدنی در سلامت و سبک زندگی احصاء و در سه حوزه سلامت جسمانی، سلامت روحی - روانی و سلامت معنوی تبیین شد. در شاخصه های مورد بررسی از منظر رهبری 17 شاخص کلیدی احصاء گردید که عبارت اند از: سلامت جسمی، تقویت جسم، تندرستی، شادابی، طراوت و نشاط جامعه، نردبانی برای تکامل، رشد جسمی و روحی، تقوی، شانی از شیون زندگی، روحیه جمع گرایی، رشد شخصیت، اعتماد به نفس، اراده ی قوی، ارزش فردی و اجتماعی، نیروی معنوی و معنویت و ارزش های متعالی. سپس نقاط اشتراک این مولفه ها شناسایی و در قالب 6 مفهوم دسته بندی شدند که شامل: توانایی جسمانی، تندرستی، سلامت روحی، تعالی شخصیت، اراده متعالی و تعالی روحیه معنوی. سرانجام این مفاهیم در قالب 3 در سه حوزه سلامت جسمانی، سلامت روحی - روانی و سلامت معنوی، متجلی و الگوی مفهومی استخراج گردید.
    کلیدواژگان: تربیت بدنی، آمادگی جسمانی، سلامت، سبک زندگی
  • احمدرضا قاسمی*، محمد یوسفی خرایم، محسن اسماعیلی صفحات 107-140

    در زمینه ارزیابی عملکرد سازمانی مدل های متنوعی ارایه شده اند و ادبیات این موضوع غنی است، اما با توجه به اینکه نخست شرایط سازمان ها پیوسته در حال تغییر است، دوم اینکه اندازه گیری یک مسئله چالش برانگیز است و سوم اینکه بسیاری از شاخص های عملکرد ذهنی هستند، این موضوع همچنان از جذابیت برخوردار است. در پژوهش حاضر به دنبال ارایه ی مدل تعالی عملکرد نظامی برگرفته از چارچوب EFQM هستیم. ازآنجایی که پژوهش حاضر از دو فاز کیفی (فراترکیب) و کمی (خاکستری) تشکیل شده است بنابراین نوعی پژوهش آمیخته اکتشافی محسوب می شود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی مقالات منتشرشده در پایگاه های معتبر علمی از سال 1995 تا 2017 در حوزه ی شاخص های ارزیابی عملکرد نظامی بود که در این میان برای انجام فراترکیب تعداد 43 مقاله نهایی (نمونه) شناسایی شدند. درمجموع از اسناد موردبررسی 158 کد، 29 مولفه و 9 مقوله استخراج شد. معیار آماد نظامی با زیر معیارهای آمادگی منابع انسانی، آمادگی تجهیزاتی، آمادگی یگانی و اقدام عملیاتی واجد بیشترین ارجاعات بودند. همچنین پرسشنامه مستخرج از مدل مفهومی پژوهش در اختیار 6 تن از خبرگان قرار گرفت و نتیجه آن معیار رهبری نظامی (با وزن [0.81 و 0.63]) واجد بیشترین اهمیت در میان سایر شاخص ها بود. در پایان نیز وزن های استخراجی (درصد ارجاعات در مطالعات بررسی شده) با وزن های ارایه شده حاصل از نظرسنجی خبرگان مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده در خصوص وزن خاکستری نشان از اهمیت بالای شاخص های رهبری نظامی، رضایت ذی نفعان و نتایج کلیدی عملکرد به عنوان مهم ترین مقوله های ارایه شده در سازمان مورد مطالعه بود. در خاتمه نیز پیشنهادهایی برای اعتلای عملکرد واحدهای نظامی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شاخص های کلیدی عملکرد نظامی، فراترکیب، وزن دهی خاکستری، EFQM
  • منصور کرباسی*، سعید منصوری، بهاءالدین قهرمانی نژاد شایق صفحات 141-167

    حقوق بشردوستانه که به حقوق در جنگ نیز معروف است، به مسئولیت ها و حقوق طرفین درگیر جنگ و کشورهای بی طرف به ویژه در ارتباط با افراد غیرنظامی، مجروحان جنگی، اسیران، زنان، کودکان، محیط زیست و غیره می پردازد. نتایج مطالعاتی که در سیره نظامی پیامبر اعظم (ص) با استناد به کتب و روایات معتبر در این حوزه انجام شده است نشان می دهد که اشتراکات زیادی در اصول حقوق بشردوستانه منتجه از سیره نظامی نبی اکرم (ص) و قرن معاصر وجود دارد، امروزه دشمنان اسلام به دنبال خدشه دار کردن چهره ی اسلام و پیامبر اعظم(ص) با طرح اتهاماتی چون جنگ طلبی و نژادپرستی با تشکیل گروه های تروریستی تحت عنوان داعش و... می باشند، در حالی که اسلام اجرای حقوق بشر دوستانه را از مقتضیات و ضروریات دانسته است و پیامبر اسلام نیز خود از عاملین به آن بوده است.امروزه باوجود اهمیت حقوق بشردوستانه نزد کشورهای دنیا، همچنان شاهد نقض اصول بنیادین حقوق بشردوستانه هستیم. لذا هدف از انجام این تحقیق مقایسه رعایت اصول بنیادین حقوق بشردوستانه در سیره نظامی پیامبر اعظم(ص) و عصر معاصر(قرن 21) می باشد، این تحقیق از نوع کاربردی  و از نظر روشی ، توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت کیفی است. روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و فیش برداری از منابع و آثار روایی معتبر می باشد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوی  کیفی استفاده شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد: علی رغم وجود همپوشانی بین اصول بنیادین حقوق بشردوستانه بین المللی و اصول حقوق بشردوستانه در سیره نظامی پیامبر اعظم (ص) اما در رعایت و اجرای آن اصول در قرن معاصر افتراقات فاحش و غیر قابل انکاری مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، سیره نظامی، جنگ، اصول بنیادین
|
  • Mohammad Abasian *, Javad Shirmohammadi, Farhad Hadinejad Pages 1-32
    The aim of this study is to identify the indicators and evaluate the expected competencies of a military academy graduates, a short time after their graduation. This study is an applied one done through descriptive method and the target population of the study consists of 300 authorities from all levels of the military-educational centers, with direct contact with the graduates of the academy. The statistical samples of the study were selected through stratified-random sampling, in which 73 questionnaires were completed. The data collection tool is the graduate competency questionnaire, including eight dimensions of the graduates’ competencies in the fields of science, information, organization, management, personality, belief, ethics, and value. The validity of the questionnaire was confirmed by content and construct validity and its reliability was calculated using Cronbach’s alpha coefficient (0.89). To analyze the questions, descriptive statistics (including frequency, percentage, mean, and standard deviation) and inferential statistics (multivariate Student t-test) were calculated through SPSS statistical software. The results show that the graduates’ performance is in good condition and significantly higher than the average. In addition, the ranking of the eight performance competencies shows that the ‘personality competency’ of the graduates in the military academy in 1396, in their specialized branch of educational-cultural centers, holds the highest rank and their ‘scientific competency’ holds the lowest rank among the other competencies of their performance indicators.
    Keywords: Graduates’ Competency, Military Academy, performance evaluation
  • Ali Hanafi *, Hamidreza Bayat, AmirHosein Neamati Pages 33-60

    The proper location of military centers is one of the most important issues in defense planning and it can increase the efficiency and effectiveness of these centers in times of crisis and military threats. This study evaluated the impact of important geographical factors on passive defense in the border regions between Iran and Afghanistan and identified potential areas for deployment of military units. Various topographic, geological, satellite and climatic data were used for this purpose. Climatic data such as the number of frost days, days of rainfall, days with dust, and wind speed were obtained from the Iran Meteorological Organization. In order to identify sensitive and important military areas along the Iran and Afghanistan border, maps and information layers of 21 geographical parameters such as topography, slope and slope direction, distance from settlements, distance from industrial centers, soil type, land use were evaluated through the AHP model using an integrated approach with GIS. The final map of suitable locations for military centers in the border regions of Iran and Afghanistan was accordingly drawn. The results show that moving from east to west of the study area increases the amount of the land suitable for military centers, whereas, based on the geographical parameters, the areas close to Iran and Afghanistan border are completely inappropriate for choosing locations.

    Keywords: Iran, Afghanistan Border, Location, Military centers, Passive defense
  • Ali Ojaghi * Pages 61-94
    In the current age called the Information Age or the Age of Knowledge, the importance of knowledge is no longer hidden to anyone, but what matters is knowledge management. This study investigates the influence of the organic structure on knowledge management processes and the mediating effect of experience sharing groups on their relationship. The study is an applied correlational survey and the statistical population of it is from a company in the defense industry. The whole population were 300 staff members and experts, and from them 90 ones were selected as the sample. Cronbach’s alpha coefficient and divergent and convergent validity were used to test the questionnaire reliability and validity. The convergent validity of the mean variance index was extracted using SmartPLS2.0 software. The divergent validity is also confirmed because the AVE value for each structure is higher than the correlation of that structure with other structures in the model. Structural equations have been used to measure the conceptual model of the study. The results show that the effect of the organic structure on both the knowledge management processes and on the experience sharing groups are significant and positive. In addition, the experience sharing groups, in turn, have a significant and positive effect on the knowledge management processes. Finally, the organic structure through the mediation of the experience sharing groups has a significant indirect and positive effect on the knowledge management processes.
    Keywords: Experience Sharing Groups, Knowledge Management, Organic Organizational Structure
  • Ahmadreza Zohrabi, Sajjad Mohammadyari *, Amir Mohebi Pages 95-106
    This article aims to investigate the importance of physical education in the health and lifestyle of Aja employees based on the Supreme Leader’s viewpoint. The study was a qualitative research based on grounded theory. Regarding the subject of the research, the data gathering tool is based on the Supreme Leader’s statements, which were extracted, coded, and investigated based on the three components of physical, mental, and spiritual health. According to the Supreme Leader’s viewpoint, 17 indicators are Physical Health, Reinforcement, Strength, Prosperity, Happiness, Affection, Evolution, Physical and Spiritual Growth, Faith, Piety, Dignity, Spirituality Collectivism, Personality Development, Self-confidence, Determinism, Individual and Social Value, Spiritual Power. The points of subscription among these components were identified and classified in the form of six concepts as Mental Ability, Well-being, Mental Health, Personality Excellence, Transcendental Will, and Spiritual Excellence. Finally, these concepts were formulated in three areas of Physical Health, Mental Health, and Spiritual Wellbeing, leading to the extraction of the conceptual model.
    Keywords: health, lifestyle, physical education, physical fitness
  • Ahmadreza Ghasemi *, Mohammad Yosefi Kharayem, Mohsen Smaeily Pages 107-140

    In the field of organizational performance, different methods have been proposed and the literature is rich. However, the research on this field is still attractive, considering the fact that the situations of organizations are in constant change, the appraisal of this change is challenging, and most of the indices are mental. The aim of the present study is to propose a military performance excellence model based on the EFQM framework. Since the study includes both qualitative (meta-synthesis) and quantitative (grey weighting), it is exploratory mixed-method research. This study used all printed articles concerning the indices of military performance appraisal in scientific journals from 1995 to 2017. Through meta-synthesis, 43 articles (sample) were finally selected, and from these 158 codes, 29 components, and 9 categories were extracted. Military readiness criterion and its sub-categories ̶ human resource readiness, equipment readiness, unit readiness, and operational actions ̶ received the highest references. In addition, the extracted questionnaire from the conceptual model was given to six experts, who found the military leadership (with weights of 0.81 and 0.63) as the most significant index. In addition, the extracted weights (reference percentages in the investigated articles) were compared with the ones by the experts and analyzed. The findings of grey weighting concerning the military leadership, beneficiaries’ satisfaction, and key performance results as the most significant organizational indices were also investigated. Finally, some suggestions were made for the performance excellence of the military units.

    Keywords: Performance Appraisal, Key Military Performance Indices, Meta-synthesis, Grey Weighting, EFQM
  • Mansour Karbasi *, Saeed Mansouri, BahaAdin Ghahramaninezhad Pages 141-167

    The humanitarian rights, also known as rights in war, is referred to the responsibilities and rights of the parties involved in war and the neutral states especially with regard to civilians, war casualties, prisoners, women and children, and the environment. Today the enemies of Islam pursue to distort the face of Islam and its Great Prophet through imposing doubts on such issues as being militant and racist through forming terrorist groups like ISIS and Al-Qaida. However, Islam firmly insists on observing humanitarian rights as requisites and necessaries, and the Great Prophet was himself committed to respect them. Today, despite the importance of humanitarian rights among all nations, the fundamental principles of human rights are still being violated. Accordingly, this study is conducted to perform a comparative study of the fundamental principles of humanitarian rights observance in the military tradition of Great Prophet and the contemporary world (the twenty-first century). This study is qualitative-applied concerning the aims and considering the method it is descriptive-analytical. Data compilation is done through library research and note taking from valid resources of the Great Prophet’s tradition. The findings show that military tradition of the Great Prophet was completely based on the fundamental principles of humanitarian rights, but there are significant contradictions with its implementation in the contemporary world.

    Keywords: Humanitarian Rights, Military Traditions, war, Fundamental Principles