فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 91 (پاییز 1402)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 91 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عباسیان، شهاب امعانی، سید مصطفی میرطبایی* صفحات 1-35

    هدف تحقیق حاضر شناسایی و بررسی عوامل موثر بر ارتقای مطلوبیت دوره تربیتی-آموزشی تکاور با در نظر گرفتن نقش میانجی فعالیت های تربیت نظامی دانشجویان است. برای این منظور یک فرضیه اصلی و 16 فرضیه فرعی طراحی شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی-مقطعی است که در آن از روش معادلات ساختاری اکتشافی استفاده شد. جامعه آماری شامل خبرگان علمی-نظامی (شامل استادان دوره مراپ تکاور و استادان و فرماندهان مرکز آموزشی نظامی موردمطالعه) هستند که 20 نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند و روش دلفی و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل روش های مصاحبه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر پنج بعد، 15 عامل و 69 سنجه است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج معیار های مدل اندازه گیری (معیار های قابلیت اطمینان سنجه، پایایی مدل اندازه گیری و واگرایی-همگرایی سازه های مدل به ترتیب با مقادیر 0.4، 0.87 و 0.5) و نیز معیارهای مدل ساختاری (معیارهای ضریب تعیین و تناسب پیش بینی مدل به ترتیب با مقادیر بزرگتر از 0.33 و بزرگتر از 0.15) حاکی از برازش مطلوب مدل پیشنهادی دارد. همچنین نتایج تحقیق، فرضیه اصلی و همه فرضیه های فرعی (بر اساس نتایج t-Value) را تایید کرد. بنابراین علاوه بر اینکه «کیفیت اجرای آموزش های تخصصی» بطور مستقیم، مثبت و معناداری بر «ارتقای مطلوبیت دوره تربیتی-آموزشی تکاور» تاثیر می گذارد؛ «کیفیت فعالیت های تربیت نظامی دانشجویان حاضر در دوره»، نیز نقش میانجیگری کامل در رابطه بین «کیفیت اجرای آموزش های تخصصی» با «ارتقای مطلوبیت دوره تربیتی-آموزشی تکاور» را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: دوره تربیتی-آموزشی تکاور، فعالیت های مهارت افزای تخصصی تکاور، ویژگی های تسهیل کننده، ارزیابی
  • داود امینی قشلاقی* صفحات 36-73
    زمینه و هدف

    یکی از جنبه های مهم توسعه شهری، توجه به کیفیت و کمیت آسیب پذیری شهر در برابر آسیب های ناشی از حملات نظامی است و در یک شهر خوب و ایمن به کارگیری اصول پدافند غیرعامل، نقش مهمی را ایفا می کند.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی و به لحاظ هدف، کاربردی است. مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و همچنین برداشت های میدانی، روش های گردآوری اطلاعات این تحقیق بوده و ابزار گردآوری اطلاعات شامل مشاهده، فیش برداری و پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق کارشناسان و متخصصان در زمینه مسایل شهری، بوده که نمونه-گیری از میان آنها به شیوه خوشه ای انجام شده و 30 نفر از میان آنها به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. برای تحلیل داده ها از تکنیک سوات استفاده شده است.

    یافته ها

    نیاز است برای منطقه چهار که شهرک امید در آن واقع شده است، طرح جامع پدافند غیرعامل تهیه گردد و اصول پدافند غیرعامل در طرح ها و برنامه های شهری لحاظ شده و همچنین در راستای مدیریت کارآمدتر، برای مناطق آسیب پذیر، نقشه تهیه شود.

    نتیجه گیری

    با تحلیل انجام شده، مشخص شده است مجموع امتیاز نهایی این عوامل نقاط قوت در شهرک امید برابر با 463/3 بوده که از میانگین مورد نظر (5/2) بیشتر است که در شرایط مناسبی قرار دارد. همچنین از نظر نقاط ضعف نیز مشخص شده است که مجموع امتیاز نهایی برابر با 618/2 بوده و نشان از آن دارد که شهرک امید در کنار نقاط قوت، با ضعف های متعددی در حیطه برنامه ریزی شهر ایمن روبرو است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، آسیب پذیری، شهر ایمن، مدیریت بحران، اصول پدافند غیرعامل
  • رضا فقیه زاده*، علی فرهادی، آیت الله اسماعیلی صفحات 74-100
    در آموزه های دینی، در خصوص شخصیت و نوع عملکرد مدیران نظامی؛ شاخصه هایی مطرح شده که شناسایی و تحلیل آن ها جهت کمک به فرایند انتخاب و مدیریت نیروهای نظامی اهمیت فراوانی دارد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر این است که با معرفی و تبیین دقیق این شاخصه ها، گامی در راستای گزینش مدیران نظامی شایسته و همچنین مدیریت اسلامی آنان بر زیردستان، بردارد. این پژوهش در دو مرحله انجام شده؛ مرحله اول تحقیق به روش تحلیل محتوا؛ و مرحله دوم به روش توصیفی- تفسیری انجام گرفته است.جامعه آماری تحقیق، قرآن کریم و نهج البلاغه می باشد که گزارهای مربوط به موضوع شناسایی، و برای روایی و پایایی تحقیق، از ضریب توافق بین کدگذاران و چند سویه سازی منابع استفاده گردید.نتایج حاصل از بررسی و تحلیل داده ها بیانگر آن است که مهم ترین ویژگی های یک مدیر نظامی شایسته در این دو منبع مهم دینی، در دو مقوله؛ شخصیتی شامل: تعهد، قدرت علمی و جسمی، بصیرت، صبر، عالم به مواضع حق، خیرخواهی، پاک دلی، قدرت فهم حکم خدا و رسول (ص)؛ و رفتاری، شامل: امانت داری، حفظ تقوا و پرهیز از بغی و تعدی، مواسات با زیردستان، تشویق بجای زیردستان، دوری از سستی و لغزش و پرهیز از کندی و عجله با توجه به موقعیت، مخالفت با هوای نفس و دفاع عملی از دین و شعایر دینی قابلیت طبقه بندی دارد. با تحقق این دو مقوله، یک مدیر نظامی از منظر منابع دینی مقبولیت دارد.
    کلیدواژگان: مدیران نظامی، فرمانده، قرآن کریم، نهج البلاغه، امام علی(ع)
  • ید الله فرهادی فر*، اصغر علیپور، مجتبی نیکوکار، منوچهر صولتی صفحات 101-116

    در حال حاضر سازمانها با توجه به چالش های محیطی و تنوع فناورانه بیش از گذشته نیاز به توانمندسازی منابع انسانی دارند تا بتوانند امکان رقابت در محیط های رقابتی را پیدا کرده و از غافلگیری راهبردی جلوگیری نمایند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر توانمند سازی سرمایه انسانی از نظر مقام معظم رهبری امام خامنه ای (مدظله العالی) بوده است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن کیفی مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد (گراندد تیوری) است. جمع آوری اطلاعات در این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و مطالعه اسناد بود. به این صورت که بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی از سالهای 1368 تا 1394 جمع آوری و سپس با فن تحلیل محتوا و گفتمان و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی10مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج در پاسخ به سوالات تحقیق ضمن تحلیل بیانات، گزاره های مرتبط با موضوع را شناسایی، استخراج، دسته بندی و بررسی شد و نتایج را که شامل اصول توانمند سازی، فرآیند توانمند سازی و نتایج توانمند سازی است از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به همراه الگوی ارزیابی عملکرد منابع انسانی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، توانمندسازی، امام خامنه ای، گرنددتئوری، نزاجا
  • علی قائدی*، سجاد محمدیاری، ایمان شیرزاد صفحات 117-142
    هدف از این پژوهش ارایه چارچوب عارضه یابی و بهینه سازی مبتنی بر فناوی اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در سیستم تربیت بدنی و ورزش نیروهای مسلح بود. روش تحقیق از نوع کیفی نیمه اکتشافی با رویکرد تحلیل مضمون بود. جامعه آماری شامل صاحب نظران علمی و اجرایی حوزه مدیریت و توسعه ورزش نیروهای مسلح بود. نمونه انتخابی شامل مدیران و کارشناسان سازمانی (8 نفر) و اساتید دانشگاهی (6 نفر) حوزه ورزش نیروهای مسلح بود. برآورد تعداد نمونه براساس رسیدن مولفه ها به اشباع نظری انجام شد. نمونه-گیری به روش هدفمند انجام گرفت. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختارمند به همراه مطالعه نظری تکمیلی آن بود. روایی پژوهش با استفاده از میزان توافق بین مصححان کدگذاری (دو پژوهشگر خبره)، تایید گروه کانونی (تیم تحقیق به همراه 4 صاحب نظر) و روایی محتوایی چارچوب مصاحبه (3 متخصص) ارزیابی و تایید گردید. تحلیل یافته ها با استفاده از روش کدگذاری و چارچوب بندی مفهومی (رویکرد ماتریسی و تطبیقی دو طرفه) انجام شد. مولفه های شناسایی شده شامل 60 شاخص وضعیتی، 47 عارضه سیستمی و 40 راهکار بهینه سازی بود. براساس چارچوب ارایه شده می توان گفت عارضه یابی مبتنی بر وضعیت سنجی و بهینه سازی مبتنی بر فناوی اطلاعات و ارتباطات (فاوا) یک چارچوب چندسطحی و چندمرحله ای نظام مند است که در نهایت منجر به عملکرد و پیامد مناسب در سطحی کلی و جزیی می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سیستم، بهینه سازی سازمانی، مدیریت هوشمند، ورزش نظامی
  • امید مراغه* صفحات 143-178

    مدیریت ارتباط با کارکنان یک ابزار ارتباطی مدیریتی است که سازمان ها جهت ارتباط همه جانبه با کارکنان به کار می گیرند و این ابزار، فرایند راهبردی جهت توانمندسازی مدیران برای مدیریت بهتر منابع انسانی در نظر گرفته می شود. دستیابی به عملکرد بالای کارکنان نیازمند شناسایی ساز وکارهای ارتباط با کارکنان است که در قالب مفهوم مدیریت ارتباط با کارکنان (ERM) پیگیری می شود. هدف این پژوهش ارایه مدلی برای بهبود عملکرد مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان با رویکرد داده بنیاد است. روش پژوهش کیفی و از روش داده بنیاد استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بود و اطلاعات با استفاده از ساختار نظام مند اشتراوس - کوربین و نرم افزار MAXQDA تجزیه و تحلیل شد. از طریق نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی داده ها جمع آوری شد و تا 14 نفر به سطح اشباع نظری داده ها رسید. مشارکت کنندگان معاونان و مدیران ارشد جمعی ستاد اجا بودند. نتایج با 10 مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی که این عوامل در برگیرنده شرایط علی (فرهنگ سازی، تعامل با سرمایه های انسانی سازمانی، ساختار سازمانی)، پدیده محوری (بهبود عملکرد مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان)، شرایط زمینه ساز (فرهنگ ارتش)، شرایط مداخله گر (مدیریت هوش هیجانی) و راهبردها (بهبود ارتباطات، مدیریت بهینه عملکرد، ساختار مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان) و پیامدها (توانمندسازی ارتش، کارایی و اثربخشی کارکنان) است.

    کلیدواژگان: گراندتئوری، کارکنان، مدیریت ارتباط با کارکنان، ستاد اجا، ERM
|
  • Mohammad Abbasian, Shahab Emani, Mostafa Mirtabaee * Pages 1-35

    The purpose of the present research is to investigate the influential factors on improving the ranger's desirability training course. For this purpose, the main hypothesis and 16 sub-hypotheses were designed. This research is applied in terms of purpose and in terms of survey and cross-sectional descriptive method. The study population consisted of scientific and military experts (including professors from the shiraz pedestrian center and the professors and commanders of the studied military training center), 20 of which were selected as a purposeful sampling method based on the Delphi method. The data collection tool includes structured interview methods and a researcher-made questionnaire consisting of five dimensions, 15 factors, and 69 measures. For Confirmatory factor analysis and PLS software were used to analyze quantitative data. The results of the measurement models, the reliability, the indicator reliability, and average variance extracted (AVE), and the structural models, such as R2 and Q2 indicates that the model is well drawn. The research results show that the main hypothesis and all the sub-hypotheses of the research (based on the t-Value results) were confirmed. in addition to the fact that the specialist skills-enhancing activities of the ranger have a positive and significant effect on improving the desirability of the training course for the students of the studied military training center; Also, the educational activities of the students present in the course fully mediate the relationship between the specialized skills-enhancing activities of Rangers by promoting the desirability of the Ranger training course

    Keywords: Shiraz ranger training course, specialized ranger skill-building activities, facilitating features, Evaluation
  • Davood Amini Gheshlaghi * Pages 36-73
    Background and Purpose

    One of the important aspects of urban development is paying attention to the quality and quantity of the city's vulnerability to damage caused by military attacks, and in a good and safe city, the application of passive defense principles plays an important role.

    Method

    The current research is descriptive-analytical in terms of method and practical in terms of purpose. Library and documentary studies as well as field observations are the methods of gathering information in this research, and the means of gathering information include observation, questionnaires, and questionnaires. The statistical population of the research was experts and specialists in the field of urban issues, and the sampling among them was done in a cluster manner and 30 people among them were considered as the sample size.

    findings

    There is a need to prepare a comprehensive passive defense plan for region four, where Omid town is located, and the principles of passive defense should be included in urban plans and programs, as well as for more efficient management, a map should be prepared for vulnerable areas.

    Conclusion

    It has been determined that the total score of these strengths factors in Omid town is equal to 3.463, which is higher than the target average (2.5), which is in a good condition. Also, in terms of weaknesses, it has been determined that the total final score is equal to 2.618, which shows that Omid town, along with its strengths, faces many weaknesses in Ayman city planning

    Keywords: Passive defense, Vulnerability, safe city, crisis management, principles of passive defense
  • Reza Faghihzadeh *, Ali Farhadi, Ayat Allah Esmaeli Pages 74-100
    In religious teachings, regarding the character and performance of military leaders; Indicators have been proposed, whose identification and analysis are very important to help the selection and management process of military forces. The aim of the present research is to take a step towards the selection of competent military managers and Islamic management of their subordinates by introducing and explaining these characteristics. This research is applied in two phases; The first phase of research using content analysis method; And the second phase has been done in a descriptive-interpretive way.The statistical population of the research is the Holy Qur'an and Nahj al-Balaghah, which were examined in full, and for the validity and reliability of the research, the coefficient of agreement between the coders, and the multi-strain of the sources were used.The results of the data review and analysis show that the most important characteristics of a competent military manager in these two important religious sources, in two categories; A personality including: commitment, scientific and physical strength, insight, patience, knowledge of the truth, benevolence, purity of heart, the ability to understand the ruling of God and the Messenger (pbuh) and behavior, including: trustworthiness, maintaining piety and avoiding rebellion and trespassing, equating with subordinates, encouraging subordinates properly and accurately, avoiding laxity and slippage and avoiding slowness and haste according to the situation, opposing ego and practical defense It can be classified by religion and religious rituals. By achieving these two categories, a military manager is acceptable from the point of …
    Keywords: military managers, Commanders, Holy Quran, nahjolbalagheh, Imam Ali (a.s.)
  • Yadplla Farhadifar *, Asghar Alipur, Mojtaba Nikokar, Manochehr Solati Pages 101-116

    Currently, according to environmental challenges and technological diversity, organizations need to empower human resources more than in the past in order to find the possibility of competing in competitive environments and avoid strategic surprises. The purpose of this research was to identify the factors and components affecting the empowerment of human capital from the perspective of Supreme Leader Imam Khamenei. The type of applied research and its qualitative method is based on grounded theory And the collection of information in this research was in the library method and document study. In this way, the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution were collected from 1368 to 1394 and then analyzed with content and discourse analysis techniques and using MaxQD10 software. Based on the results in response to the research questions while analyzing the statements, propositions related to the subject were identified, extracted, categorized and reviewed and the results which include the principles of empowerment, the process of empowerment and the results of empowerment from the perspective of the Supreme Leader ( Madzaleh Al-Ali) was presented along with the human resources performance evaluation model.

    Keywords: Humanresources, empowerment, ImamKhamenei, GrandTheory, Nezaja
  • Ali Ghaedi *, Sajjad Mohammadyari, Iman Shirzad Pages 117-142
    The purpose of this research was to provide a problem-finding and optimization framework based on information and communication technologies (ICT) in the system of physical education and sports of the armed forces. The research method was the semi-exploratory qualitative type with a thematic analysis approach. The statistical population included scientific and executive experts in the field of sports management and the development of the armed forces. The selected sample included managers and organizational experts (8 people) and university professors (6 people) in the field of sports of the armed forces. The number of samples was estimated based on the theoretical saturation of the components. Sampling was done in a targeted way. The research tool was a semi-structured interview along with its supplementary theoretical study. The validity of the research was assessed and confirmed by using the agreement between the coders (two expert researchers), the focus group approval (the research team with 4 experts), and the content validity of the interview framework (3 experts). The analysis of the findings was done using the method of coding and conceptual framing (matrix and two-way comparative approach). The identified components included 60 status indicators, 47 systemic complications, and 40 optimization solutions. Based on the presented framework, it can be said that problem-solving based on situational analysis and optimization based on information and communication technologies (ICT) is a systematic multi-level and multi-stage framework that ultimately leads to proper performance and outcomes in it becomes general and partial.
    Keywords: System pathology, organizational optimization, intelligent management, military sports
  • Omid Maraghe * Pages 143-178

    Management of communication with employees is a management communication tool that organizations use to communicate comprehensively with employees, and this tool is considered a strategic process for empowering managers to manage human resources better. Achieving high performance of employees requires the identification of employee relations activities, which is pursued in the form of the concept of employee relations management (ERM). The purpose of this research is to provide a model to improve the performance based on management of communication with employees with the foundation data approach. Qualitative research method and database method have been used. The data collection tool was a semi-structured interview, and the data was analyzed using the Strauss-Corbin systematic structure and MAXQDA software. Data were collected through targeted sampling and the snowball method, and up to 14 people reached the theoretical data saturation level. The participants were deputy and senior collective managers of Aja headquarters. The results with 10 general categories in the form of a paradigm model where these factors include causal conditions (culturalization, interaction with organizational human capital, organizational structure), central phenomenon (improvement of performance based on employee relationship management), underlying conditions (army culture) , the intervening conditions (emotional intelligence management) and strategies (improving communication, optimal performance management, structure based on employee relationship management) and consequences (army empowerment, efficiency and effectiveness of employees).

    Keywords: Grand theory, Employees, employee relationship management, EJA headquarters, ERM