فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 67، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سهراب مظلومی*، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر صفحات 1-16
    سابقه و هدف

    ذرات معلق از مهم ترین آلاینده های هوا در شهر تهران بوده که براساس مطالعات اپیدمیولوژیک، برای سلامتی انسان بسیار مخاطره آمیز می باشند. این ذرات حاوی مقادیری از فلزهای سنگین هستند که برخی از آن ها جزء عنصرهای سمی سرطان زا محسوب می شوند. با توجه به اینکه ذرات معلق با قطر کوچکتر از 4 میکرومتر می توانند به نای، نایژه ها و کیسه های هوایی نفوذ کنند، بنابراین در این مطالعه، به بررسی میزان فلزهای سنگین همراه باPM4 در هوای تهران و ارزیابی ریسک سلامت ناشی از آن ها پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    نمونه برداری از ذرات معلق PM4 در دو منطقه مسکونی: تهرانپارس در شرق و اکباتان در غرب تهران توسط دستگاه نمونه بردار ذرات معلق هوای Chrono با دبی مکش 10 لیتر در دقیقه، بطور همزمان در دو ایستگاه و هر 6 روز یک بار انجام شد و غلظت ذرات معلق PM4 به روش وزن سنجی محاسبه شد. برای اندازه گیری غلظت فلزهای سنگین، نمونه ها با استفاده از محلول استخراج (شامل اسید HCl و HNO3) هضم شده و آماده سازی انجام گرفت. سپس غلظت فلزهای سنگین در نمونه ها به وسیله دستگاه ICP-MS اندازه گیری شد. جهت بررسی غنای فلزی فاکتور غنی شدگی و برای ارزیابی ریسک سلامت فلزهای سنگین، ریسک سرطان زایی محاسبه شد.

    نتایج و بحث

    در هر دو ایستگاه نمونه برداری بالاترین غلظت در تمام نمونه هایPM4 مربوط به آلومینیوم و آهن بود که دلیل آن فراوانی زیاد این عنصرها در پوسته زمین می تواند باشد. نتایج سنجه غنی شدگی نشان دادAl، Fe، Tiو Mn همراه با ذرات معلق دارای غنی شدگی کم بوده (1EF≤) و منشاء این فلزها بطور عمده پوسته زمین است. Ni و Cr دارای غنی شدگی بالا (10>EF>1) و Zn، Pb، Cu، Sn، As و Cd دارای درجه غنی شدگی بسیار بالا(45<EF) بوده و بیشتر منشاء انسانی دارند. غلظت ذرات معلق PM4 بین دو ایستگاه شرق و غرب تفاوت معنی داری نداشت ولی مقایسه میانگین غلظت فلزهای اندازه گیری شده در نمونه های PM4 بین دو ایستگاه نشان داد که غلظت Mn، Cu، Sn، Ni و As در ایستگاه شرق بطور معنی دار بالاتر از ایستگاه غرب بود. مقایسه فاکتور غنی شدگی بین دو ایستگاه نمونه برداری نیز نشان داد مقادیر EF عنصرهای مورد مطالعه در ایستگاه شرق بالاتر از مقادیر آن در ایستگاه غرب بود که می تواند نشان از سهم بالاتر منبع های انسانی در شرق نسبت به غرب باشد. در میان عنصرهای مورد مطالعه بالاترین ریسک سرطان زایی مربوط به Cr(VI) بود (در شرق 6-10×2/61 و در غرب 6-10×54) که این امر به دلیل سمیت بالای آن می باشد. ریسک سرطان زایی کل براساس میانگین مقادیر فلزهای سمی همراه با PM4 در ایستگاه شرق 6-10×1/120 و در ایستگاه غرب 6-10×1/83 بود.

    نتیجه گیری

    بسیاری از فلزهای سنگین همراه باPM4 شرق و غرب تهران بطور عمده منشاء انسانی داشته و ناشی از فعالیت هایی چون حمل و نقل و وسایل نقلیه هستند. میانگین غلظت برخی فلزهای سنگین همراه با PM4 شرق تهران بالاتر از غرب بود که درنتیجه آن، ریسک سرطا ن زایی ناشی از فلزهای سمی همراه با این ذرات نیز در شرق بالاتر از غرب است. مخاطره آمیزترین عنصر همراه با ذرات معلق هوای شهر تهران از نظر سرطان زاییCr(VI) بود که بیشتر باید مورد توجه قرار گیرد و منبع های انتشار انسانی آن کنترل گردد.

    کلیدواژگان: فلزهای سنگین، ذرات معلق، فاکتور غنی شدگی، ارزیابی ریسک سلامت، ریسک سرطان زایی
  • فاطمه قربانی پیرعلیدهی*، آزاده قربانی پیرعلیدهی صفحات 17-32
    سابقه و هدف

    آبزی پروری به عنوان یک فعالیت کشاورزی است که می تواند در تامین نیازهای غذایی و سلامت جمعیت جهان نقش مهمی را ایفا کند. ولی این صنعت در استان گیلان با مشکل های محیط زیستی گسترده ای همچون استفاده ی بیش از حد از هورمون ها و آنتی بیوتیک ها، استفاده از کودهای غیربهداشتی و استفاده ی بیش از حد از کود، رهاسازی پساب مزرعه های پرورش ماهی و برخوردار نبودن مزرعه ها از شناسنامه ی بهداشتی مواجه است که آن را به سوی ناپایداری سوق می دهند. سوالاتی که وجود دارد این است که چگونه می توان آبزی پروران را به انجام رفتارهای متناسب با محیط زیست تشویق کرد؟ چه عواملی در تشویق آبزی پروران و بر انجام رفتارهای محیط زیست گرایانه موثر هستند؟ بنابراین با تلفیق تیوری رفتار برنامه ریزی شده و مدل پذیرش فناوری دیویس که به بررسی عوامل موثر در انجام رفتار می پردازند، چارچوب نظری پژوهش برای بررسی عوامل موثر بر رفتار محیط زیست گرایانه ی آبزی پروران استان گیلان بیان شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر پارادایمی، کمی و از نظر هدف، کاربردی و از جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی- همبستگی و علی- رابطه ای است. جامعه ی آماری پژوهش را دو گروه پرورش دهندگان ماهیان گرمابی (5830 نفر) و پرورش دهندگان ماهیان سردآبی استان (200 نفر) تشکیل می دهند. از پرورش دهندگان ماهیان گرمابی 353 نفر و از پرورش دهندگان ماهیان سردآبی 12 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، پرسشنامه ای محقق ساخته در نه بخش تدوین شد. روایی پرسشنامه از طریق پانل متخصصان و پایایی آن با کمک آلفای کرونباخ تایید شد (89.0 ≥ α≥ 0.73). بمنظور تعیین اعتبار سازه و برازش مدل طراحی شده، از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج و بحث

    نتایج نشان داد که متغیرهای به کار رفته در پژوهش، الگوی مناسبی برای بروز رفتار محیط زیست گرایانه ی آبزی پروران استان گیلان هستند. عامل های فردی با درک مفید بودن و درک آسانی کاربرد، رابطه ی مثبتی را دارند. عامل های اجتماعی نیز با درک مفید بودن رابطه ی مثبت دارند اما با درک آسانی کاربرد رابطه ی منفی و معکوسی را دارند. درک مفید بودن و درک آسانی کاربرد با نگرش نسبت به آن رفتار رابطه ی مثبتی را دارند. همچنین درک مفید بودن با مقدار ضریب بتای بیشتر رابطه ی موثرتری را با نگرش نسبت به یک رفتار دارد. نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده بر قصد رفتاری و رفتار فرد موثر هستند. متغیر نگرش بیشترین رابطه ی مثبت را با قصد رفتاری دارد. درک مفید بودن به شکل مستقیم نیز با قصد رفتاری، رابطه ی مثبت و معنی داری را دارد. قصد رفتاری نیز با ضریب بتا 78.0 ارتباط مثبتی را با رفتار محیط زیست گرایانه آبزی پروران استان دارد و این عامل در کنار کنترل رفتاری درک شده 84 % از تغییرات رفتار را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج همچنین نشان داد اگر فردی رفتار محیط زیست گرایانه را مفید بداند و از سویی دیگر به کارگیری آن رفتار، آسان و قابل فهم نیز باشد در نتیجه موجب بهبود نگرش محیط زیستی او نیز می شود. در مجموع بررسی مجدد دوره های برگزار شده و تجدید نظر در مطالب بیان شده و نحوه ی مناسب و مطلوب بیان مطالب باید مورد توجه مسیولان ترویجی شیلات استان قرار بگیرد. حمایت های تسهیلاتی و فنی می تواند موجب ایجاد حس استقلال و آزادی عمل در آبزی پروران بمنظور انجام رفتارهای محیط زیست گرایانه شود.

    کلیدواژگان: رفتار محیط زیست گرایانه، نگرش محیط زیستی، آبزی پروری پایدار، الگوی پذیرش فناوری دیویس، تیوری رفتار برنامه ریزی شده
  • قاسم محمدی کاشانی*، عهدیه عابدینی صفحات 33-44
    سابقه و هدف

    جورپایان خشکی زی بزرگترین زیرراسته در راسته جورپایان می باشند و به عنوان یکی از گروه های اصلی تجزیه کننده خاک، نقش مهمی در تسریع بازچرخش مواد گیاهی دارند. از آن جایی که تاکنون مطالعات بسیار کمی روی این تاکسون در جنوب غرب ایران انجام شده است، مطالعه حاضر بمنظور بررسی تنوع زیستی جورپایان خشکی زی در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    از مکان هایی که بطور بالقوه ممکن است زیستگاه جورپایان خشکی زی باشند، در سراسر استان، نمونه برداری انجام شد. نمونه ها پس از جمع آوری در الکل 96% نگهداری شدند، و برای بررسی های بیشتر به آزمایشگاه منتقل شدند. خرخاکی ها تشریح شدند و اسلایدهای میکروسکوپی از قطعات تشخیصی بدن آنها در یوپارال تهیه شد. نمونه های تایپ یا توصیفات و تصاویر در مقالات اصلی برای شناسایی گونه ها مورد استفاده قرار گرفتند.

    نتایج و بحث

    در این مطالعه بطور کلی 10 گونه جورپای خشکی زی شناسایی شدند. از خانواده Eubelidae Budde-Lund, 1899 گونه Koweitoniscus tamei Omer-Cooper, 1923 و از خانواده Armadillidiidae Brandt, 1833 گونهArmadillidium vulgare Latreille, 1804 معرفی شدند. گونه های Agabiformius lentus Budde-Lund, 1885،Porcellionides pruinosus Brandt, 1833، Porcellio evansi Omer-Cooper, 1923 و P. mehrdadi Kashani et al., 2017 از خانواده Porcellionidae Brandt & Ratzeburg, 1831 و گونه های Protracheoniscus major Dolfuss, 1903، P. ehsani Kashani, 2014، P. sarii Eshaghi, Kiabi & Kashani, 2015 و Mongoloniscus persicus Kashani, 2014 از خانواده Agnaridae Schmidt, 2003 شناسایی شدند. به جز گونه های Porcellio mehrdadi و P. evansi که اخیرا از این استان معرفی شده است، دیگر گونه ها برای فون استان ثبت جدید می باشند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که تنوع زیستی جورپایان خشکی زی در استان چهارمحال و بختیاری نسبتا بالا است و پژوهش های بیشتر، برای تخمین دقیق تری از تعداد گونه های خرخاکی در این استان ضرورت دارد. 

    کلیدواژگان: جورپایان خشکی زی، تاکسونومی، چهارمحال و بختیاری، ایران
  • بهزاد صنعتی نیا، محمدهادی ابوالحسنی*، عاطفه چمنی صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    با آغاز عصر صنعتی و رشد روزافزون تولید و مصرف، تغییرات بسیاری در زندگی انسان ها رخ داده است. نیاز به انرژی و تامین آن از سوخت های فسیلی مانند زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی سبب نشر شدید گازهایی مانند کربن دی اکسید (CO2) در جو شده است.

    مواد و روش ها

    بمنظور بررسی فاکتورهای تاثیر گذار بر تولید دی اکسید کربن در واحدهای صنعتی پرسشنامه ای براساس مشخصات واحدهای صنعتی از جمله محل نمونه برداری، سطح مقطع دودکش، درجه حرارت محیط، میزان رطوبت نسبی، قطر نازل انتخابی، دمای گاز خروجی دودکش، سرعت گاز خروجی، دبی گاز خروجی، دبی گاز خروجی در شرایط استاندارد، حجم مکش شده، حجم مکش شده در شرایط استاندارد، وزن اولیه فیلتر، وزن ثانویه فیلتر، اختلاف وزن فیلتر، میزان ذرات معلق خروجی دودکش خشک و میزان ذرات معلق خروجی دودکش تر گردید. زمان نمونه برداری اواسط هر فصل بوده است، که به ترتیب 15 اردیبهشت، 15 مرداد، 15 آبان و 15 بهمن ماه است.

    نتایج و بحث

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد با افزایش سطح مقطع دودکش مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد نیز افزایش یافته است. همچنین با افزایش میزان رطوبت نسبی مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد کاهش پیدا کرده که بیانگر شرایط بهینه محیطی از نظر آلودگی می باشد. در خروجی دودکش با کاهش قطر نازل انتخابی مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد نیز کاهش یافت. با افزایش دمای گاز خروجی دودکش نیز کاهش مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد دیده می شود و نیز با افزایش سرعت گاز خروجی مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد کاهش پیدا کرد. و در آخر با افزایش حجم مکش شده در شرایط استاندارد مقدار دی اکسید کربن و هوای مازاد با هم افزایش پیدا کرد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، آنالیز خط مرزی یک روش مناسب برای تعیین اثرهای فاکتورهای موثر بر تولید دی اکسید کربن و هوای مازاد است. 

    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، هوای مازاد، آنالیز خط مرزی
  • فائزه علیزاده، سامره فلاحتکار*، افسانه افضلی صفحات 57-70
    سابقه و هدف

    در سه دهه گذشته گرد و خاک به عنوان یک پدیده جهانی سبب نگرانی جوامع جهانی شده است. ایران به دلیل قرارگیری در منطقه خشک به شدت تحت تاثیر این پدیده است. این پدیده به طور معمول با حمل توده ی عظیمی از ذرات معلق همراه است که در عصر جدید با تصاویر ماهواره ای به طور واضح قابل ردیابی و تشخیص هستند. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات سری زمانی سنجه هواویز جذب با استفاده از تصاویر ماهواره ای در مقیاس ملی است.

    مواد و روش ها

    بمنظور مطالعه روند تغییرات پدیده گرد و خاک در ایران از داده های ماهانه ماهواره ای سنجه جذب هواویز1 (AAI) سنجنده2SCIAMACHY در سال های 2002 - 2012 و 3 GOME-2در سال های 2007 - 2017 با استفاده از آزمون ناپارامتریک من - کندال پرداخته شد. نرخ تغییرات مربوط به بخش های مختلف با استفاده از شیب تایل – سن4 برآورد شد.

    نتایج و بحث

    نتایج حاصله از داده های SCIAMACHY بر مبنای آماره Z، روند صعودی در مناطق غرب، جنوب غرب، مرکز و شمال شرق ایران را در یک دوره 10 ساله نشان می دهد. نتایج تحلیل سنجه جذب هواویز سنجنده GOME-2 روند صعودی را در محدوده ای از استان مرکزی، اصفهان، همدان، دریاچه ارومیه، فارس و استان های چهارمحال و بختیاری و کهکیلویه و بویراحمد به طور کامل و قسمت کوچکی از استان گلستان و سمنان را فاقد روند خاص نشان می دهد. بر اساس آماره p، روند تغییرات در بیشتر مناطق ایران معنی دار است. بر مبنای نتایج شیب تایل - سن مناطق غرب، جنوب و مرکز ایران بیشترین تغییرات را در غلظت هواویز جو نشان می دهد. انطباق بالای بین نتایج حاضر و گزارش های ایستگاه هواشناسی قابلیت بالای داده های ماهواره ای مورداستفاده در این تحقیق را جهت شناسایی مناطق درگیر با پدیده گرد و خاک در مقیاس ملی نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    هر چند پدیده گرد و غبار یک پدیده غیر قابل کنترل است ولی می توان با شناساندن محدوده آن در قالب الگوی گردشی و بررسی ویژگی های آماری در بازه های زمانی مختلف به برنامه ریزان فرصت لازم برای مقابله و سازگاری با آن داد بر این اساس پیشنهاد می گردد از این فناوری در مدیریت کلان منابع طبیعی کشور استفاده گردد. 

    کلیدواژگان: سنجه های جذب هواویز، آزمون من - کندال، گرد و خاک
  • ناهید محمودی مه پاش، بابک سوری* صفحات 71-86
    سابقه و هدف

    ذرات گرد و غباری که توسط جریان های هوا حمل می شوند بر کیفیت محیط زیست اثر می گذارند. ترکیب های شیمیایی این ذرات از عامل های موثر بر کیفیت زندگی ساکنان هر منطقه است. گرد و غبار ناشی از فرسایش خاک در سال های اخیر مشکل های فراوانی را برای ساکنان نیمه غربی ایران به وجود آورده است. موقعیت جغرافیای ایران و نزدیکی آن با کشورهایی نظیر عراق، سوریه و عربستان که منابع تولید این گرد و غبار در آن ها قرار دارد در کنار معضلاتی نظیر تغییر اقلیم از جمله دلیل های بروز و تشدید این پدیده بحران ساز تلقی می گردند. از این رو مطالعه و شناسایی ویژگی های این پدیده از جمله ویژگی های شیمیایی آن می تواند به گرفتن تدابیر پیش گیرانه و بیان راهکار علمی برای کنترل آسیب های این پدیده کمک کند. هدف از این مطالعه مقایسه مقادیر یون های محلول موجود در ذرات گرد و غبار باریده بر عرض های مختلف جغرافیایی در نیمه غربی ایران است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق سه ایستگاه در شهرهای سنندج، خرم آباد و اندیمشک در نیمه غربی ایران برای نمونه برداری از ذرات گرد و غبار تعیین گردید. نمونه برداری به صورت ماهانه به مدت یک سال در شهرهای سنندج، خرم آباد و اندیمشک به طور همزمان و به روش غیر فعال انجام شد و تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نیز با استفاده از نرم افزارهای SPSS-ver23 وExcel 2016 انجام گردید. برای مقایسه ویژگی های شیمیایی ذرات گرد و غبار از ضریب واگرایی و آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد.

    نتایج و بحث

    نتایج نشان داد کلسیم و سولفات با میانگین های 592/0، 271/0 میلی گرم بر گرم نسبت به دیگر یون ها از غلظت بالاتری در نمونه های گرد و غبار مطالعه شده برخوردار هستند. بالا بودن غلظت کلسیم نشان می دهد که گرد و غبار باریده بر سه ایستگاه دارای منشا طبیعی بوده و به طور عمده شامل خاک ها و تشکیلات زمین شناسی آهکی می باشد. در ضمن غلظت بالای سولفات نیز نشان دهنده سهم رسوبات تبخیری بویژه کانی ژیپس (سولفات کلسیم آبدار) در ذرات گرد و غبار مورد مطالعه می باشد. محاسبه ضریب واگرایی نیز نشان داد که ویژگی های شیمیایی در سه ایستگاه اکثرا مشابه هستند (5.0CD <). همبستگی ضریب واگرایی کاتیون های سنندج و خرم آباد با فاکتور باد (05.0p <، 99/0 =r)، آنیون های سنندج و اندیمشک با فاکتور بارش و رطوبت به ترتیب (01.0p <، 1 =r) و (05.0p <، 89.0 =r) نشان داد که عوامل هواشناسی در کیفیت ویژگی های شیمیایی ذرات گرد و غبار تاثیر دارد. آزمون چند دامنه ای دانکن نیز نشان داد که سدیم به عنوان عنصری که حلالیت بسیاری بالایی دارد در فصل بهار در هر سه ایستگاه غلظت متفاوتی داشت (05.0>p). همچنین ترکیب هایی مانندCaSO4، Ca(NO3)2،Mg(NO3)2 ، NaCl، KF و CaF2در هر سه ایستگاه مشاهده شد که حضور این ترکیب ها گویای وجود کانی هایی مانند ژیپس، انیدریت و هالیت در ذرات گرد و غبار می باشند.

    نتیجه گیری

    شرایط محیطی عرض های جغرافیایی مختلف از جنبه های متعددی بر ویژگی های شیمیایی ذرات گرد و غبار رسیده از مناطق دور تاثیر گذار هستند. با این حال مقادیر و تغییرات غلظت یون های محلول شامل کاتیون های Ca2+،Mg2+ ،Na+ ،K+ و آنیون هایNO3-، SO4-2،Cl- ،F- در ذرات گرد و غبار باریده بر سه ایستگاه سنندج، خرم آباد و اندیمشک که پس از طی مسافت طولانی به مناطق مختلف نیمه غربی ایران می رسند بیشتر دارای مشابهت زیادی هستند. از این رو می توان گفت که گرد و غبار باریده بر این سه شهر از منابع مشابه و تا حد زیادی یکسان نشات می گیرند. 

    کلیدواژگان: ذرات گرد و غبار، یون های محلول، ضریب واگرایی، آزمون چند دامنه ای، غرب ایران
  • رویا رمضانی کیاسج محله*، محمدجواد امیری، لعبت زبردست صفحات 87-104
    سابقه و هدف

    ارزیابی اثرهای اجتماعی ابزاری راهبردی برای مدیریت فعالیت های اجتماعی مرتبط با توسعه با هدف کاهش هزینه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی است. از آنجایی که طرح های توسعه اثرها و پیامدهای غیر قابل انکاری را بر ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی یک منطقه وارد می آورند، بنابراین شناخت این پیامدها و مدیریت آن ها افزون بر کاهش تاثیرهای منفی و افزایش پیامدهای مثبت، می تواند نقش موثری در پیش برد طرح و پایداری آن داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرهای اجتماعی پروژه ها و سازه های دریایی، اثرهای طرح احداث بندر چمخاله را بر سنجه های کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، اقتصاد و محیط زیست مورد ارزیابی قرار داد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از منظر روش توصیفی - تحلیلی و از نوع تحقیق همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، 8840 نفر جمعیت شهر چاف و چمخاله در سال 1395 بودند که با استفاده از فرمول کوکران1، 400 نمونه برآورد شده و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب توزیع گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخت بود که روایی آن در دو بخش روایی محتوا و روایی سازه و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ2 به میزان 75/0 مورد تایید قرار گرفت. در نهایت داده های حاصل از پرسشنامه، با استفاده از روش های تحلیل توصیفی و تحلیل همبستگی در نرم افزارهای SPSS 20 و LISREL 8.80 انجام شد.

    نتایج و بحث

    نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان می دهد که در بخش کیفیت زندگی، اثرهای بندر بر سنجه کیفیت زندگی 69/5 بوده که نشان دهنده تاثیر مثبت پروژه در این بخش است. بیشترین تاثیرات این بخش، بهبود وضعیت گردشگری با تاثیر 18/7 و ایجاد فرصت های شغلی جدید با تاثیر 01/7 می باشد. در بخش سرمایه اجتماعی، تاثیر احداث بندر بر این بخش 78/6 بوده که نشان دهنده تاثیر مثبت پروژه در این بخش است. مهمترین تاثیر این بخش نیز افزایش مشارکت مردم در برنامه های توسعه منطقه با تاثیر 20/6 است. در بخش اقتصادی، تاثیر احداث بندر در این بخش، 48/6 برآورد شده که نشان دهنده تاثیر مثبت پروژه در این بخش است. در بخش محیط زیست، تاثیر پروژه بر این بخش 90/2- به دست آمد که نشان دهنده تاثیر منفی پروژه بر این بخش خواهد بود که ایجاد آلودگی هوا در منطقه با ضریب تاثیر 61/5 و آلودگی آب دریا و تغییر کیفیت آب رودخانه ها و آب های ساحلی با ضریب تاثیر 46/5 از مهمترین اثرهای منفی احداث بندر بر محیط زیست است. از آنجا که در پایداری طرح های توسعه، پنج سرمایه اجتماعی، انسانی، مالی، زیرساختی (فیزیکی) و طبیعی بایستی به طور هماهنگ و متعادل ایجاد و یا بهبود یابند، بنابراین لازم است تا ضمن کاهش اثرهای منفی، اثرهای مثبت طرح نیز تقویت گردد تا اجرای پروژه بتواند گامی در راستای بهبود اوضاع اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی منطقه باشد.

    نتیجه گیری

    اثرهای اجتماعی پروژه های احداث بندر نیز به اندازه اثرهای اقتصادی آن ها دارای اهمیت بوده و تاثیر مستقیمی بر سرنوشت پروژه و دستیابی به اهداف آن دارد. با توجه به اینکه اینگونه پروژه ها اثرهای قابل توجهی بر زندگی مردم دارند، بنابراین ارزیابی اثرهای اجتماعی، کمک می کند تا مردم از اثرهای طرح ها آگاهی یابند، که این آگاهی به توسعه ی اجتماعی، افزایش کارآمدی توسعه و کاهش اثرهای منفی طرح های توسعه منجر شده و حرکتی به سوی توسعه ی پایدار خواهد بود. 

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرهای اجتماعی، احداث بندر، صاحبان منافع، تحلیل عاملی تاییدی، چمخاله
  • مهدی جعفری*، غلامرضا زهتابیان، حسن احمدی، طیبه مصباح زاده، علی اکبر نوروزی صفحات 105-116
    سابقه و هدف

    پدیده گرد و غبار در شرایط امروزی ایران به عنوان یک مخاطره جدی مشکلات عمده ای را برای محیط زیست و سلامت مردم بوجود آورده است. تحقیقات نشان می دهد که بسامد و شدت این توفان ها در سال های اخیر افزایش یافته است علاوه بر این مدل های عددی هواشناسی نیز به تنهایی قادر به ردیابی و آشکارسازی توفان های گرد و غبار نیستند و این امر ضرورت استفاده از روش های بارزسازی گرد و غبار بر اساس داده سنجش از دور را نمایان می سازد. هدف این تحقیق تجزیه و تحلیل داده های آماری و شناسایی روزهای همراه با گرد و غبار، منشا گرد و غبار وارد شده به منطقه اصفهان و شناسایی مسیر حرکت آن می باشد.

    مواد و روش ها

    برای بررسی آماری گرد و غبار، از داده های گرد و غبار به صورت روزانه طی 8 ساعت دیده بانی ساعتی در قالب کدهای ویژه ای در دوره 4 ساله (2013-2010)، از ایستگاه منتخب در منطقه مطالعاتی با دوره آماری مناسب، از سازمان هواشناسی اخذ گردید که با استفاده از روش های آماری پردازش و تحلیل شدند. به منظور بارزسازی پدیده گرد و غبار، پس از تصحیح هندسی تصاویر، مقادیر رادیانس تصاویر با استفاده از عکس تابع پلانک به دمای درخشندگی تبدیل شد. تصحیحات و پردازش تصاویر در محیط ENVI صورت پذیرفت. به توجه به تاثیر عمده ای که ذرات گرد و غبار بر روی میزان بازتابش و دمای درخشندگی باندهای 31 و 32 سنجنده مادیس می گذارند، از تفاضل دمای درخشندگی دو باند مذکور به منظور بارزسازی توده های گرد و غبار استفاده شد. از آنجایی که آلبیدوی رخداد گرد و غبار در طول موج 12 میکرومتر بیشتر از طول موج 11 میکرومتر است بنابراین اختلاف دمای درخشندگی طول موج های 11 و 12 میکرومتر مربوط به رخداد گرد و غبار منفی است. هم چنین به منظور ممانعت از آشکارسازی نواحی ابری آستانه دمایی 290 درجه کلوین مربوط به محدوده طیفی 12 میکرومتر اعمال شد. به منظور ردیابی مسیر حرکت ذرات گرد و غبار مدل لاگرانژی HYSPLIT به کار گرفته شد.

    نتایج و بحث

    نتایج تحقیق نشان می دهد که در مجموع 1467 روز پدیده گرد و غبار برای ایستگاه های منتخب طی دوره آماری2013-2010 گزارش شده که ایستگاه نایین با 634 روز بیشترین و ایستگاه کاشان با 50 روز کمترین فراوانی گرد و غبار را دارا بودند. هم چنین نتایج حاکی از آن است که ماه های می، ژوین و آوریل بیشترین و ماه های دسامبر و ژانویه کمترین درصد رخداد را دارا بودند. بررسی فراوانی ماهانه گرد و غبار نشان داد که 57/44% از کل رخداد گرد و غبار در ماه آوریل، می و ژوین و 32/4% در ماه دسامبر و ژانویه بوقوع پیوسته است. با این توصیف می توان گفت که تغییرات فراوانی ماهانه گرد و غبار در منطقه بیشتر از هر چیز ازشرایط اقلیم همدید حاکم در منطقه در ماه های سال تبعیت می کند. کاربرد ویژگی های مربوط به دمای درخشندگی و اعمال آستانه های دمایی به منظور تفکیک گرد و غبار از عوارض زمینی به خصوص در مناطق با پس زمینه روشن که دارای بازتابندگی مشابه هستند و نیز تفکیک گرد و غبار از ابرها، در بارزسازی گرد و غبار یاری رسان بوده است نتایج حاصل از ردیابی نشان می دهد که مسیر اصلی برای انتقال گرد و غبار به منطقه مورد مطالعه جنوب غربی –شمال شرقی است..

    نتیجه گیری

    به طور کلی، با توجه به تصاویر ماهواره ای در روز شروع و روز اوج گرد و غبار، منابع اصلی گرد و غبارهای وارد به منطقه مورد مطالعه شامل: بیابان های شمال صحرای عربستان می باشند. براساس نتایج بدست آمده از پردازش تصاویر و خروجی مدل شمال عربستان و مسیر جنوب غربی- شمال شرقی به ترتیب منشا و مسیر اصلی ورود گرد و غبار برای اصفهان محسوب می شوند. 

    کلیدواژگان: گرد و غبار، دمای درخشندگی، مادیس، اصفهان، HYSPLIT
  • مریم قاسمی*، شیرین صاحبی، جواد مهرگان مجد صفحات 117-136
    سابقه و هدف

    امروزه تاب آوری، به منزله ی یکی از سنجه های موثر در فرآیند مدیریت بحران، رویکردی اجتماع محور برای ارتقای آمادگی در مواجهه با مخاطرات محیطی محسوب می شود. از این رو جوامع در تلاش هستند با افزایش تاب آوری در مواجهه با بحران، آسیب پذیری را کاهش دهند. براین اساس مطالعه حاضر به شناسایی راهبردهای افزایش تاب آوری معیشت خانوارهای روستایی در مواجهه با خشکسالی می پردازد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق توصیفی و واحد تحلیل مطلعان محلی هشت روستای در معرض خشکسالی دهستان گلمکان شهرستان چناران بوده است. در این مطالعه از دو ابزار برنامه ریزی راهبردی SWOT و QSPM استفاده شد، در این راستا و براساس مطالعات میدانی و اسنادی گسترده 17 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 15 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنا پیش روی تاب آوری معیشت خانوارهای روستایی در معرض خشکسالی شناسایی و نظرهای 96 نفر از مطلعان محلی سوال شد. آلفای کرونباخ 84/0 بیانگر پایایی مطلوب ابزار تحقیق است. نتایج و بحث: نتایج نشان داد در ماتریس SWOT با توجه به امتیاز نهایی در 21.2=IFE و 91.1=EFE، بمنظور افزایش تاب آوری معیشت خانوارهای روستایی راهبردهای تدافعی (حداقل - حداقل) بهینه تشخیص داده شد. در این زمینه مهم ترین راهبرد تاب آوری معیشت «تنوع بخشی اقتصاد نواحی روستایی در معرض خشکسالی»، در ماتریس QSPM با امتیاز 42.2 شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    ضروری است در نواحی در معرض خشکسالی پایه های توسعه را متناسب با کم آبی و اقتصاد غیرزراعی شکل داد تا تاب آوری معیشتی روستاییان در مواجهه با خشکسالی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری معیشت، خشکسالی، خانوارهای روستایی، تنوع معیشتی، SWOT-QSPM
  • علی اکبر جعفرزاده، علی مهدوی*، سید رشید فلاح شمسی، رسول یوسف پور صفحات 137-150
    سابقه و هدف

    تا کنون سهم اکوسیستم های جنگلی در اقتصاد جهانی و سلامت بشر بطور گسترده در علم و سیاست مورد شناسایی قرار گرفته است. در جنگلهای گرمسیری و نیمه گرمسیری، خدمات چندمنظوره از جمله ترسیب کربن، تولید چوب و غذا، تنظیم آب و اکوتوریسم مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از تحقیقات مختلف نشان داده که کارکردهای تولید و ذخیره آب دارای اولویت بیشتر در میان دیگر کارکردها بوده است. با یک تاخیر معنی دار نسبت به سایر کشورها، در ایران نیز مطالعات مختلفی طی سال های اخیر بخصوص در جنگل های شمال، در ارتباط با شناسایی و ارزشگذاری خدمات اکوسیستم به انجام رسیده است. این مطالعه در نظر دارد تا مهمترین خدمات اکوسیستم موجود در چشم انداز جنگل های حوزه میشخاص استان ایلام شامل تولید آب، ترسیب کربن، جلوگیری از هدر رفت خاک و کارکرد تولیدی را مورد بررسی و ارزشگذاری اقتصادی قرار دهد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله 4 مورد از خدمات اکوسیستم جنگل های زاگرس در حوزه آبخیز میشخاص شهرستان ایلام از منظر اقتصادی مورد مطالعه و ارزشگذاری قرار گرفت. در این مطالعه برای محاسبه کارکرد تولیدی محصولات غیرچوبی جنگل مورد مطالعه از روش ارزشگذاری مستقیم بازار (ارزش فعلی خالص)، و برای برآورد خدمات اکوسیستمی شامل تولید آب، جلوگیری از فرسایش خاک و ترسیب کربن به ترتیب از مدل تولید آب InVEST، روش تجربی EPM اصلاح شده و محاسبه کربن کل (بیوماس هوایی، زیرزمینی، لاشبرگ و خاک) استفاده گردید.

    نتایج و بحث

    کل ارزشگذاری اقتصادی خدمات بررسی شده برای منطقه 549534 میلیون ریال بدست آمد، مجموع ارزش اقتصادی سالانه محصولات غیرچوبی جنگل های منطقه یعنی ارزش کارکرد تولیدی آنها 38508 میلیون ریال و ارزش اقتصادی سالانه برای هر هکتار 37/9 میلیون ریال بدست آمد که نقش زیادی در اقتصاد خانوارهای بهره بردار در منطقه دارد. در این تحقیق، بر پایه محاسبات انجام شده، ارزش هر هکتار از اکوسیستم جنگلی منطقه برای تولید سالیانه آب معادل 5/58 میلیون ریال بدست آمد. در این تحقیق مشخص شد که کارکرد تولید آب دارای بیشترین ارزش بین سایر خدمات اکوسیستمی مورد مطالعه بود و 7/43 درصد از سهم ارزشگذاری خدمات را به خود اختصاص داد. در ارتباط با جلوگیری از فرسایش خاک نتایج نشان داد که در اکوسیستم جنگل مقدار فرسایش خاک 05/1 تن در هکتار نسبت به میانگین سایر کاربری های حوزه کمتر است و سالیانه در هر هکتار از جنگل های منطقه میزان 1050 کیلوگرم در هکتار از هدر رفت عناصر خاک جلوگیری می شود، که دارای ارزش ریالی 22 میلیون ریال می باشد. بعبارت دیگر جنگل های منطقه مورد مطالعه قادر هستند مانع از تحمیل حدود 90604 میلیون ریال خسارات ناشی از فرسایش و هدر رفت خاک شوند. هر هکتار از این جنگلهای منطقه 25/41 تن ترسیب و ذخیره کربن اتفاق می افتد که با توجه به سطح زیر پوشش این جنگلها کل مقدار ترسیب کربن 169442 تن بوده که دارای ارزشی معادل 180049 میلیون ریال می باشد و اهمیت این جنگلها را نشان می دهد، از کل ارزشگذاری خدمات صورت گرفته در منطقه 8/32 درصد آن مربوط به کارکرد ترسیب کربن بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق بیانگر آن است که خدمات و کارکردهای زیست محیطی جنگل های منطقه رایگان نیستند و ارزش و بهای اقتصادی به ظاهر نهفته ای دارند که بسیار مهم اند و دارای ارزش ریالی خیلی بیشتری نسبت به ارزش های بازاری و قابل تبادل در بازار (برداشت محصولات غیرچوبی) هستند. 

    کلیدواژگان: کارکرد تولیدی، تولید آب، ترسیب کربن، جلوگیری از فرسایش خاک
  • سارا عبداللهی*، سید محمدحسین حسینی، ریحانه دهقان صفحات 151-164
    سابقه و هدف

    پایش کیفیت آب های زیرزمینی در اطراف محل دفن زباله از لحاظ زیست محیطی بسیار مهم می باشد. به علت ازدیاد جمعیت و بالا رفتن سطح زندگی و پیشرفت تکنولوژی، مواد زاید جامد گوناگون حاصل از فعالیت های انسانی و صنعتی در حال افزایش می باشد. هدف از این تحقیق تعیین کیفیت شیمیایی و فلزات سنگین سرب، کادمیوم، مس و روی در آب چاه های اطراف لندفیل آزادشهر می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق به منظور بررسی میزان غلظت فلزات سنگین در منابع آب های زیرزمینی اطراف محل دفن زباله شهرستان آزادشهر، نمونه برداری آب از 7 حلقه چاه عمیق اطراف محل دفن زباله انجام شد. نمونه برداری در فصل بهار و تابستان سال 1396 به صورت هر فصل یک نمونه انجام شد. نمونه برداری در بطری های شیشه ای مطابق روش استاندار متد برداشته شد و در مجاورت یخ و بلافاصله به آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشکده بهداشت منتقل شد. پس از تهیه محلول استاندارد خاص هر یک از عناصر سنگین، با استفاده از دستگاه پلاروگراف متروم غلظت عناصر سرب، کادمیوم، مس و روی نمونه ها بر حسب میکروگرم در لیتر قرایت شد. پس از تعیین غلظت پارامترهای فوق و آنالیزهای آماری و رسم گراف های مربوطه توسط نرم افزار های Excel و SPSS نسبت به تحلیل نتایج و مقایسه غلظت ها در پایین دست و بالادست اقدام گردید.

    نتایج و بحث

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که غلظت پارامترهای شیمیایی آب چاه های اطراف لندفیل در زیر حد استاندارد آب شرب کشور قرار دارد. همچنین غلظت تمامی عناصر در چاه های پایین دست بیشتر از چاه های بالادست اندازه گیری شد. از آن جایی که آزادشهر یک منطقه کشاورزی است، لذا آلودگی آب های زیرزمینی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند منجر به انتقال فلزات سنگین از طریق محصولات کشاورزی به انسان گردد، لذا باید تمهیدات سختگیرانه ای برای جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی منطقه اعمال گردد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که غلظت پارامترهای شیمیایی آب چاه های اطراف لندفیل در زیر حد استاندارد آب شرب کشور قرار دارد و غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، روی و مس کمتر از حد استاندار می باشد. 

    کلیدواژگان: لندفیل- کادمیوم- آزاد شهر- سرب
  • اکرم سیفی*، حسین ریاحی مدوار صفحات 165-186
    سابقه و هدف

    فعالیت های صنعتی و کشاورزی و در نتیجه عناصر سنگین و سمی حاصل از آنها به شدت کیفیت آب ها، سلامت عمومی و محیط زیست را تهدید می کنند. بنابراین تعیین مناطق تحت تاثیر عناصر سنگین و سمی و ریسک آلودگی آنها به عنوان موضوعی مهم و حساس مطرح است. هدف اصلی تحقیق حاضر، ترکیب روش های شبکه های بیزین و تکنیک های شبیه-سازی متوالی گوسی به منظور ارزیابی خطر آلودگی فلزات سنگین و عناصر سمی در آب های منطقه مس سرچشمه است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله، از 924 نمونه مربوط به 82 نقطه و 9 عنصر سنگین از سه منطقه متفاوت شامل زهاب های سطحی رودخانه شور، سدهای رسوبگیر و سایت اصلی معدنکاری منطقه مس سرچشمه استفاده شد و پهنه بندی مکانی انجام شد. اطلاعات بر اساس استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست در دو کلاس خطر کم و زیاد طبقه بندی شدند. از تحلیل بیزین و الگوریتم های یادگیری بیزین برای تحلیل و بررسی خصوصیات همبستگی عناصر سنگین و استخراج وزن های بیزین استفاده شد. بر اساس ساختار بدست آمده از شبکه بیزین، عناصر روی، آهن و مولیبدن به عنوان پارامترهای کلیدی آلودگی منطقه مورد مطالعه انتخاب شدند. برای این 3 عنصر، احتمال شرطی به هر نقطه اختصاص داده شد و شاخص ریسک بیزین (BRI) به عنوان نرخ خطی وزن دهی کلاس های ریسک، محاسبه شد. در نهایت مدل سازی زمین آماری و روش شبیه سازی متوالی گوسی (SGS) برای تولید نقشه های ریسک آلودگی بر مبنای شاخص BRI و نقشه انحراف استاندارد بکار برده شد.

    نتایج و بحث

    براساس نتایج تحلیل بیزین سه عنصر Zn، Mo و Fe به عنوان مشخصه های اساسی و کلیدی در تعیین و پیش بینی ریسک آلودگی زون های مورد مطالعه تشخیص داده شدند و متعلق به ساختار اصلی شبکه بیزین با الگوریتم MWST بودند. نتایج نشان دادند که بیشترین ریسک آلودگی در مناطق سایت اصلی معدنکاری و در سدرسوبگیر وجود دارد. بر اساس نتایج حاصله از مولفه های BRIZn، BRIMo و BRIFe، قسمت هایی از مناطق جنوبی و شمالی واقع در زون شماره 1 (سایت اصلی معدنکاری) و اکثر نقاط زون شماره 3 (سد رسوبگیر) شامل مناطق غربی، مرکزی و جنوبی ریسک زیاد آلودگی دارند که باید تمهیدات لازم برای رفع مشکل آلودگی منابع آب در این مناطق اندیشیده شود. نتایج در زون شماره 2 (زهاب جاری در رودخانه شور) ریسک آلودگی کمی را نشان دادند. طبق نتایج، به طور متوسط به ترتیب 19 و 22 درصد مساحت زون ها در کلاس های ریسک خطر آلودگی زیاد و کم قرار گرفتند. نقشه پهنه های حاصل از ریسک و غلظت فلزات سنگین نشان دهنده انحراف معیار زیاد و تغیرات وسیع آنها در محدوده مجتمع مس و سد رسوب گیر است و انتقال فلزات از محل مجتمع مس و تجمع آنها در سد را نشان می دهد و نیاز به پایش و تصفیه فلزات سنگین از زه آب تولیدی شرکت مس و لزوم استحصال بهتر فلزات جانبی از زه آب مس را ایجاب می نماید.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج آلودگی عناصر سنگین و سمی در منابع آب منطقه مس سرچشمه و جریان های پایین دست آن بالاست که باعث نفوذ آلاینده ها به منابع آب زیرزمینی دشت رفسنجان می شود و نشان دهنده فقدان روش استحصال مناسب فلات سنگین در فرآیند های مجتمع مس سرچشمه است. 

    کلیدواژگان: زمین آمار، سیستم اطلاعات جغرافیایی، عناصر سنگین، کلاس ریسک، شبیه سازی گوسین متوالی، نیم تغییرنما
  • پرستو حسن پور، رومینا سیاح نیا*، حسن اسماعیل زاده صفحات 187-202
    سابقه و هدف

    فضای سبز شهری به عنوان بخش مهمی از اکوسیستم پیچیده شهری، خدمات اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی را برای ارتقاء کیفیت زندگی در شهرها عرضه می کند. امروزه رشد سریع شهرنشینی به همراه تغییرات زیاد در پوشش و کاربری زمین ها سبب کاهش خدمات اکولوژیک و در نتیجه موجب بروز پیامدهای منفی محیط زیستی شده است. بر همین اساس هدف از این مطالعه بررسی روند تغییرات در وسعت و ساختار اکولوژیک فضای سبز منطقه 22 تهران در سال های 1996 تا 2018 با رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین بمنظور بیان راهبردهای بهینه توسعه فضای سبز است.

    مواد و روش ها

    منطقه مطالعاتی در این پژوهش، منطقه 22 شهرداری تهران می باشد. با توجه به این که یکی از اصول اکولوژی سیمای سرزمین بررسی تغییرات کاربری ها و پوشش زمین ها است بنابراین با استفاده از تصاویر ماهواره لندست1 در سال های 1996 و 2018 نقشه های پوشش زمین های منطقه 22 تهران با روش طبقه بندی نظارت شده در 4 کلاس انسان ساخت، فضای سبز، فضای باز و لکه های آبی تهیه و در ادامه مطالعه با سنجه های سیمای سرزمین در سطح سیمای سرزمین شامل آنتروپی نرمال شده، غنای گونه ای، تراکم حاشیه، مساحت لکه، انعطاف پذیری لکه و نیز در سطح کلاس شامل مساحت طبقه، تعداد لکه ها، تراکم حاشیه در سطح کلاس، میانگین اندازه و میانگین شکل لکه سیمای سرزمین مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج و بحث

    یافته های تحقیق بیانگر این است که لکه های سبز منطقه22 تهران در سال 2018 در مقایسه با سال 1996 ازنظر پیوستگی و اندازه و شکل دچار تغییرات عمده شده و در وضعیت مطلوبی قرار ندارند، چراکه ساختار فضاهای سبز شهری ریزدانه گشته و حالت تکه تکه شده پیداکرده است. به عبارت دیگر دو نوع تغییر عمده در سیمای سرزمین منطقه شامل ایجاد لکه های جدید و جدا شدن لکه ها رخ داده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به قابلیت های تحلیلی متریک های سیمای سرزمین در بهبود ساختار اکولوژیک شهرها و ارزیابی وضعیت فضای سبز پیشنهاد می شود رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین در برنامه ریزی و مدیریت فضای سبز شهرها مدنظر قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: فضای سبز، اکولوژی سیمای سرزمین، سنجه های سیمای سرزمین، منطقه 22 تهران
  • حجت الله محبوبی، محسن آزادبخت* صفحات 203-218
    سابقه وهدف

    در بسیاری از تحقیق ها برای پایش تغییرات سطح آب ابتدا تصاویر چندزمانه به طور مجزا تحلیل می شوند و پس از استخراج محدوده آب، این محدوده ها با یکدیگر مقایسه شده و میزان تغییرات مشخص می‏ گردد. با وجود این، به روش هایی نیاز است که افزون بر دقت زیاد، شناسایی تغییرات را نیز تسهیل کنند. بنابراین، برای نیل به این هدف، در این تحقیق از روش ه ای ادغام تصاویر چند زمانه و طبقه بندی جهت استخراج تغییرات دریاچه مهارلو بین سال های 2013 تا 2018 استفاده می‏ شود.

    مواد و روش ها

    پس از انجام پیش ‏پردازش ‏های لازم، از دو روش گرام – اشمیت و تبدیل مولفه های اصلی برای ادغام تصاویر استفاده شد و با اعمال روش های طبقه بندی بر روی تصاویر ادغام شده، مناطق تغییریافته و بدون ‏تغییر استخراج شدند. از روش های ماشین بردار پشتیبان (SVM)2 و حداکثر احتمال (ML)3 برای طبقه بندی تصاویر ادغام شده استفاده گردید. در مرحله بعد، ترکیب این روش‏ ها با یکدیگر مقایسه شده و بهترین ترکیب دوتایی استخراج گردیده است. در نهایت، روش انتخاب شده در این تحقیق با روش ‏های مرسوم پایش تغییرات مقایسه شد.

    نتایج و بحث

    پس از مقایسه نتایج مشخص شد که دریاچه مهارلو از سال 2013 تا 2018 بر اساس روش گرام اشمیت - ماشین بردار پشتیبان حدود 3/163 کیلومتر عقب نشینی داشته است. بمنظور ارزیابی صحت نتایج، از صحت کلی و سنجه کاپا استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، روش گرام اشمیت - ماشین بردار پشتیبان دارای صحت کلی 33/99 درصد بوده و ضریب کاپای 99/0 را داراست و دارای کمترین خطای نسبی یعنی 92/3 کیلومترمربع می ‏باشد و نسبت به روش‏ های دیگر تغییرات را بهتر نشان می ‏دهد و نتایج آن به واقعیت زمینی نزدیکتر است. در مرحله بعد، سطوح آب با استفاده از روش ‏های مرسوم آشکارسازی تغییرات مانند روش تفاضل تصاویر، نسبت گیری باندی و تفاضل سنجه پوشش گیاهی از تصاویر استخراج شد و با نتایج حاصل از روش گرام اشمیت - ماشین بردار پشتیبان مورد مقایسه قرار گرفت. با توجه به نتایج گرفته شده، روش گرام اشمیت - ماشین بردار پشتیبان نسبت به روش ‏های دیگر دارای صحت کلی و ضریب کاپای بالاتر و در عین حال کمترین خطای نسبی می ‏باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که روش گرام- اشمیت برای ادغام تصاویر و ماشین بردار پشتیبان برای طبقه‏ بندی، نتایج مطلوبی در استخراج تغییرات در تصویر داشته است. این روش می‏ تواند به عنوان ابزاری موثر در پایش تغییرات مورد استفاده قرار گیرد، بویژه اینکه، ادغام تصاویر به دلیل بالا بردن قدرت تفکیک تصاویر می ‏تواند در بالا بردن دقت طبقه ‏بندی نیز موثر باشد. 

    کلیدواژگان: گرام - اشمیت، تبدیل مولفه های اصلی، ماشین بردار پشتیبان، حداکثر احتمال، آشکارسازی تغییرات
  • مالک ربیعی صادق آبادی، امید نوری*، رضا دیهیم فرد صفحات 219-236
    سابقه و هدف

    فضای سبز شهری دارای کارکردهای متعدد و حیاتی است. بهبود و تغییر سلامت جسمی و روانی موجودات زنده، بویژه انسان ها، زیباسازی محیط زیست، کاهش اثرهای مخرب تغییرات اقلیمی نظیر مهار تندبادها و سیلاب ها و همچنین کنترل و کاهش آلاینده‏ های خطرناک نظیر آنچه امروزه تهران و بیشتر کلان شهرهای کشور با تهدید آن روبرو هستند، تنها بخش ملموسی از اثرهای فضاهای سبز، بویژه جنگل های شهری و درختان موجود در شهر هستند. به دلیل اقلیم نیمه خشک تهران، چالش های زیادی برای انتخاب گیاهان مناسب برای ایجاد فضای سبز وجود دارد. اگر همه معیار های انتخاب گیاهان برای فضای سبز شهری در نظر گرفته نشود، خسارت های محیط زیستی و ضررهای مالی زیادی ممکن است ایجاد شود. تعیین عامل های ارزیابی گونه های گیاهی در فضای سبز شهری از استاندارد خاصی برخوردار نبوده و در بیشتر منابع تنها به برخی از آن ها اشاره شده است. هدف از انجام این پژوهش ایجاد فضای سبز پایدار برای منطقه مورد مطالعه بود.

    مواد روش ها

    پس از بررسی منابع علمی، عامل هایی که از نظر کاربردی در انتخاب گیاه نقش دارند، تعیین شد. به طور کلی این عامل ها در شش مقوله سازگاری منطقه ای، سازگاری محیط زیست شهری، زیبایی شناختی، نگهداری، خصوصیات رشدیو مزایای ویژه طبقه بندی و محتوای هر مقوله تعیین شد. برای تعیین ضرایب از روش "تحلیل سلسله مراتبی" (AHP) استفاده شد. این روش یکی از روش های پرکاربرد برای رتبه بندی و تعیین اهمیت عوامل است که با استفاده از مقایسات زوجی گزینه ها به اولویت بندی هر یک از معیارها می پردازد. برای تعیین مقدار ضرایب، جدول هایی در قالب پرسش نامه طرح و به 8 نفر از کارشناسان متخصص و آشنا به منطقه مربوطه داده شد، سپس از داده های به دست آمده میانگین گرفته، و با استفاده از نرم افزار Expert choice مقدار ضرایب به دست آمد. فهرستی از گونه های رایج که در تهران کاشته می شوند و گونه هایی که یک نمونه از آنها در باغ گیاه شناسی تهران موجود بوده و نتیجه قابل قبولی داشته است، تهیه شد. امتیازدهی به گونه های گیاهی بین 0 تا 3 صورت گرفت و برای حالت های بینابینی از اعداد 5/0، 5/1 و 5/2 استفاده شد. این امتیازدهی توسط متخصصان مربوطه انجام شد و در پایان از نظرهای مختلف میانگین گرفته شد. پس از ضرب وزن هر عامل در امتیاز هر گونه، وزن نهایی گیاهان مشخص شد و گیاهان مناسب و به نسبت مناسب برای کاشت شناسایی شدند. به دلیل اهمیت مسئله تغییر اقلیم، عامل هایی که ممکن است تحت تاثیر آن قرار گیرند، به کمک پیش بینی اقلیم آینده با استفاده از نرم افزار LARSE-WG 5.1تحت مدل HadCM3 که دارای سه سناریو انتشار به نام A1B، B1 و A2 در دو دوره زمانی (2011 - 2030) و (2046 - 2065) هستند، و همچنین بررسی منابع معتبر تعیین، و وزن این عامل ها جداگانه در امتیاز گونه ها ضرب شده و بر این اساس گیاهان مناسب و به نسبت مناسب اولویت بندی و برای کاشت معرفی شدند. نتایج و بحث: به طور کلی نتایج نشان داد که بسیاری از گونه های غالب فضای سبز تهران، گیاهان مناسب (از نظر عامل هایی که بررسی شده اند) نیستند و گیاهان جدید مناسبی (با توجه به عامل های بررسی شده و امتیاز کسب شده توسط گیاهان) برای کاشت وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. به عنوان نمونه از گونه های درختی مناسب می توان به خرنوب، لیلکی بی خار و خاردار، عناب، گز، سوفورا، پسته چینی، بلوط قرمز، بلوط خاکستری، داغداغان، بلوط همیشه سبز و... اشاره کرد. از گونه های درختچه ای مناسب می توان به ارغوان، زرشک زینتی، سنجد زینتی، انگور فرنگی، طاووسی، گل نار، سماق و پیروکانتا اشاره کرد. پیشنهاد می شود گونه های جدید قبل از کاشت ارزیابی شده، تا خطری برای محیط زیست نداشته باشند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج نشان داد که بسیاری از گیاهان غالب در فضای سبز تهران گونه های مناسبی نیستند و گیاهان مناسبی نیز وجود دارند که توجه کمتری به آن نشان داده اند. باید قبل از معرفی گیاهان جدید و وارد کردن آنها به محیط شهر، برای چند سال در مقیاس کوچک آزمایش شوند تا مهاجم نبودن آنها تایید شود. یافته های این تحقیق به همراه سایر خصوصیات درخت برای دستیابی به بهترین نتایج، قابل استفاده است. نتایج این تحقیق برای شهرهای مشابه اقلیم تهران قابل استفاده است. برای تسهیل در انتخاب گیاهان در این تحقیق از تعدادی معیار برای انتخاب گیاهان استفاده شده ولی باید توجه داشت که تلفیق تجربه (مشاهده ها و کارشناسان باتجربه) با این یافته ها، در انتخاب گیاهان مناسب، اثربخشی بیشتری دارد. 

    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، تغییر اقلیم، شهرهای نیمه خشک، فضای سبز شهری
|
  • Sohrab Mazloomi*, Abbas Esmaeili Sari, Nader Bahramifar Pages 1-16
    Introduction

    Particulate matters are one of the most important air pollutants in Tehran and very dangerous for hu-man health according to the epidemiological studies. The ambient particles contain heavy metals, some of which are toxic and carcinogenic components. Therefore, in this study, the content of heavy metals in airborne particulate matters)PM4(of Tehran was measured and the related health risk was assessed.

    Material and methods

    Sampling of PM4 was conducted every six days using Chrono PM Sampler with a 10 L/min flow rate at two residential areas including Tehranpars in the east and Ekbatan in the west of Tehran. The concentration of PM4 was calculated with Gravimetric analysis. After the preparation of the samples using the extraction solution)HCl and HNO3(, the concentration of heavy metals was measured by ICP-MS. The metal rich-ness was assessed using the enrichment factor. For health risk assessment of heavy metals in PM4, excess cancer risk was calculated.

    Results and discussion

    At both sampling stations, the highest concentrations in all PM4 samples were related to Al and Fe due to the high abundance of these elements in the earth’s crust. The results of the enrichment factor indicated that Al, Fe, Ti and Mn in PM4 had low enrichment degree and the source of these metals might mainly be the earth’s crust. Ni and Cr had a high enrichment degree. In addition, Zn, Pb, Cu, Sn, As, and Cd had a very high enrichment degree and were mainly anthropogenic. The concentration of PM4 was not significantly different between the two stations in the east and west, but the comparison of the mean concentration of metals in PM4 samples between the two stations showed that the concentrations of Mn, Cu, Sn, Ni, and As at the eastern station were significantly higher than the western station. The comparison of the enrichment factor between the two sam- 
    مظلومی و همکاران1399، بهار 1، شماره 18فصلنامه علوم محیطی، دوره 15pling stations also showed that the EF values of the studied elements at the eastern station were higher than those at the western station, which could indicate a higher contribution of anthropogenic sources in the east. Among the studied elements, the highest excess cancer risk was related to Cr)VI(due to its high toxicity. The total excess cancer risk based on the average concentrations of toxic metals in PM4 was 120.1×10-6 at the eastern station and 83.1×10-6 at the western station.

    Conclusion

    Most of heavy metals in PM4 in the east and west of Tehran had mainly anthropogenic sources and were generated by human activities, especially transportation. The average concentration of heavy metals in PM4at the east of Tehran was higher than the west, and as a result, the excess cancer risk of toxic metals in PM4 was also higher in the east. The most dangerous carcinogenic element in particulate matters of Tehran was Cr)VI(,which should be taken more under consideration and its anthropogenic emission sources must be controlled.

    Keywords: Heavy metals, Particulate matter, Enrichment factor, Health risk assessment, Excess cancer risk
  • Fatemeh Ghorbani Piralidehi*, Azadeh Ghorbani Piralidehi Pages 17-32
    Introduction

    Aquaculture is an agricultural activity that can play an important role in supplying the nutritional needs and health of the world’s population. Yet, this industry in the Guilan Province has widespread environ-mental problems that lead to instability such as the excessive use of hormones, antibiotics, and unhealthy fertil-izers, releasing fish farms waste, and the lack of health certificate of farms. So, there are questions like how can aquaculture farmers be encouraged to act appropriately towards the environment? Which factors are effective in encouraging aquaculture farmers to have pro-environmental behaviors? So, using the planned behavior theory and technology acceptance model of Davis, the theoretical framework of this research was presented to investigate the factors affecting the pro-environmental behavior of aquaculture farmers in Guilan Province.

    Material and methods

    The statistical population of the study consisted of two groups: hydrothermal fish farmers (5830 people), and cold water fish farmers (200 people). Overall, from 353 and 12 individuals from hydrothermal and cold water fish farmers, respectively, were selected as samples using the stratified random sampling method. To collect the required information, a researcher-made questionnaire was developed in nine sections. The validity of the questionnaire was confirmed through a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha (0.73≥ α ≥ 0.89). Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used to determine the structural validity and fitting of the designed model.

    Results and discussion

    The results showed that the variables used in the research were good models for the occurrence of pro-environmental behavior in aquaculture farmers of the Guilan Province. Individual factors had a positive relationship with the perceived usefulness and easy understanding of the application. Also, social factors had a positive relationship with the perceived usefulness, but it had a negative and inverse relationship with an easy understanding of the application. Perceived usefulness and the easy understanding of the application to the attitude toward that behavior had a positive relationship. Also, perceived usefulness with more beta coefficients had a more effective relationship with attitude toward one’s behavior. Attitude, subjective norm, and perceived behavioral con-trol were effective on behavioral intention and behavior. The attitude variable had the most positive relationship with behavioral intention. Perceived usefulness had a positive and meaningful relationship with behavioral inten-tion. Behavioral intention, with a beta coefficient of 0.78, had a positive relationship with the pro-environmental behavior of aquaculture farmers in the province, and this factor, with perceived behavioral control, explained 84% of behavioral changes.

    Conclusion

    Our findings showed that if one considers the pro-environmental behavior useful and also finds it easy and understandable, it will improve their attitude toward the environment. In total, revising the courses and the content presented therein, and also the appropriate and desirable way of presenting them should be considered by the extensional authorities of the province’s fisheries. Facilities and technical supports can create a sense of independence and freedom of action in aquaculture farmers for having pro-environmental behaviors.

    Keywords: Pro-environmental behavior, Environmental attitude, Sustainable aquaculture, Technology acceptance model of Davis, Theory of planned behavior
  • Ghasem Mohammadi Kashani *, Ahdiyeh Abedini Pages 33-44
    Introduction

    Terrestrial isopods constitute the largest suborder in the order Isopoda and, as one of the main groups of soil decomposers, have an important role in acceleration of plant material recycling. Due to the shortage of studies on this taxon in southwestern Iran, the present study was carried out for the evaluation of terrestrial isopods biodiversity in Cheharmahal-va-Bakhtiyari Province.

    Material and methods

    Sampling was performed throughout the province wherever potentially appropriate habitat for isopods existed. The collected specimens were preserved in 96% ethanol, and were then transported to the laboratory for further investigations. The isopods were dissected and micro-preparations of their diagnostic characters were slide-mounted in Euparal. Type material or original descriptions and illustrations of the species were used for species identification.

    Results and discussion

    In the present work, totally 10 terrestrial isopod species were identified. Koweitoniscus tamei Omer-Cooper, 1923 from the family Eubelidae Budde-Lund, 1899 and Armadillidium vulgare Latreille, 1804 from the family Armadillidiidae Brandt, 1833 were reported. The species Agabiformius lentus Budde-Lund, 1885, Porcellionides pruinosus Brandt, 1833, Porcellioevansi Omer-Cooper, 1923 and P. mehrdadi Kashani et al., 2017 belonging to the family Porcellionidae Brandt & Ratzeburg, 1831 and Protracheoniscus major Dolfuss, 1903, P. ehsani Kashani, 2014, P. sarii Eshaghi, Kiabi & Kashani, 2015 and Mongoloniscus persicus Kashani, 2014 belonging to the family Agnaridae Schmidt, 2003 were identified. All species except Porcellioevansi and P. mehrdadi that were recently reported are new records for the province.

    Conclusion

    The present study indicated that biodiversity of terrestrial isopods is relatively high in the province
    of Cheharmahal-va-Bakhtiyari, and further research is essential for more precise estimation of the number of terrestrial isopod species in the province.

    Keywords: Terrestrial isopods, Taxonomy, Cheharmahal-va-Bakhtiyari, Iran
  • Behzad Sanatinia, Mohammad Hadi Abolhasani*, Atefeh Chamani Pages 45-56
    Introduction

    Significant changes have been occurred in human life along with industrialization and an increase in production and consumption. Demand for energy and the use of fossil fuels, such as coal, petroleum, and gas, led to a great dispersion of CO2 in the atmosphere. The aim of this study was to investigate the effect of various factors on the production of carbon dioxide in industrial units.

    Material and methods

    A questionnaire was developed based on industrial units characteristics such as sampling place, chimney cross-section, ambient temperature, relative humidity level, selected nozzle diameter, the tempera-ture of chimney output gas, speed and discharge of output gas, discharge of output gas under standard conditions, suctioned volume, suctioned volume under standard conditions, filter initial weight, filter secondary weight, the weight difference between filters, suspended particles amount in the dry chimney, and suspended particles amount in the wet chimney. Samplings were done in the middle of each season i.e. 5 May, 6 August, 6 November, and 4 February. The effects of the mentioned factors were investigated on CO2 and surplus air.

    Results and discussion

    The results showed that CO2 and surplus air levels increased along with an increase in the chimney cross-section. In addition, CO2 and surplus air levels decreased as humidity increased, indicating optimal environmental conditions in terms of pollution. In the chimney outlet, a shorter nozzle diameter resulted in lower CO2 and surplus air levels. CO2 and surplus air levels decreased when temperature or the speed of chimney output gas increased. Finally, the increase in suctioned volume under standard conditions led to an increase in CO2 and surplus air levels.

    Conclusion

    The results of this study showed that with increasing chimney cross section, the amount of carbon dioxide and excess air has also increased and were directly related to each other. Also, boundary line analysisis a suitable model for the determination of the effects of the mentioned factors on CO2 and surplus air levels.

    Keywords: Surplus air, CO2, Boundary line analysis
  • Faezeh Alizadeh, Samereh Falahatkar*, Afsaneh Afzali Pages 57-70
    Introduction

    In the past three decades, dust has become a global concern for global societies. Due to Iran’s location in an arid region, it is severely influenced by this phenomenon. This phenomenon usually carries a huge mass of particle matters that can be clearly detected by satellite images. The purpose of the present study was to investigate the time series changes of absorbing aerosol index using satellite images at a national scale.

    Material and methods

    In order to study the trend of monthly changes in dust phenomena in Iran, the data of Ab-sorbing Aerosol Index )AAI( of SCIAMACHY sensor, which was taken during 2002-2012, and GOME-2 during 2007-2017 were evaluated using non-parametric Man-Kendall test. The variation rates for different sectors were estimated using Theil-Sen slope.

    Results and discussion

    The results showed an increasing trend in the western, southwest, center, and northeast-ern regions of Iran during 10 years based on Z statistics SCIAMCHY. The results also showed an increasing trend of GOME-2 Aerosol Absorbing Index in some parts of Markazi, Isfahan, Hamedan, and Fars provinces, and Lake Urmia and completely in Chaharmahal & Bakhtiari, and Kohgilouyeh & Boyerahmad provinces. Also, Golestan and Semnan provinces didn’t show any specific trends. According to P statistic, the trend of change in most re-gions of Iran was significant. Based on the results of Theil-Sen slope, the western, southern and central regions of Iran showed the most changes in atmospheric aerosol concentration.

    Conclusion

    The high compatibility between the present results and the reports of meteorological stations showed the high capability of satellite data, which we used in this study, in order to identify the areas that encountered to dust phenomenon at a national scale. Accordingly, it is recommended that this technology be used for the mac-ro-management of the natural resources in Iran.

    Keywords: Absorbing Aerosol Index, Mann-Kendall test, Dust
  • Nahid Mahmoodimahpash, Bubak Souri* Pages 71-86
    Introduction

    Dust particles moved by air streams influence the quality of the environment. Chemical compounds of these particles are influential on the life’s quality of the residents of every region. Dust fall particles originat-ed from the soil erosion has caused many problems for the residents of western Iran during recent years. Iran’s geographical location in the vicinity of Iraq, Syria, and Saudi Arabia, where are major sources of dust, alongside issues such as climate change are among the roots for making and worsening this critical phenomenon. Hence, investigation and recognition of characteristics of this phenomenon including chemical characteristics of it may help the adaptation of pre-emptive measures and reaching scientific clues to control harms of this phenomenon. The main objective of this study was to compare the concentration of soluble ions in dust fall particles among various latitudes in western Iran.

    Material and methods

    Simultaneous samplings were conducted monthly for one year in three cities i.e. Sanan-daj, Khorramabad and Andimeshk using the passive method. The obtained data were then analyzed by Excel and SPSS v.23. For comparison of chemical characteristics of the dust fall particles, Coefficient of Divergence (CD) and Duncan’s Multiple Range Test (MRT) were applied.

    Results and discussion

    The results showed that calcium and sulfate with a concentration of 0.271 and 0.592 mg.g-1, respectively, had the highest concentration among the studied dust fall samples. High calcium concentra-tion confirmed that the dust fall on the three stations had natural origins, which were mainly calcareous soils and geological formations. Additionally, a high concentration of sulfate implied a share of evaporated sediments, par-ticularly gypsum (hydrated calcium sulfate), among the studied dust fall particles. Calculation of CD also showed that chemical characteristics of dust falls in the three stations were mostly similar (CD > 0.5). Correlation of CD between cations in Sanandaj and Khorramabad and the wind factor (r= 0.99, p> 0.05), anions of Sanandaj and Andimeshk and rainfall (r= 1, p> 0.01) and moisture factors (r= 0.89, p> 0.05), respectively, demonstrated that the meteorological factors influence chemical characteristics of dust fall particles. MRT also showed that sodium as a highly soluble element had different concentrations throughout the three stations in the spring season (> 0.05). Moreover, compounds such as CaSO4, Ca(NO3)2, Mg(NO3)2, NaCl, KF and CaF2 were found in the three stations, which confirmed the presence of gypsum, anhydrite, and halite in the dust fall particles.

    Conclusion

    Environmental conditions in various latitudes influence the chemical characteristics of dust fall par-ticles from various aspects. Nevertheless, values and changes in the concentration of soluble ions in the dust fall including Ca2+, Mg2+, Na+, and K+ cations and NO3-, SO42-, Cl-, and F- anions in the three stations of Sanandaj, Khorramabad, and Andimeshk were mainly similar. Hence, it can be concluded that the dust fall on the three stud-ied cities originated from the same sources.

    Keywords: Dust fall particles, Soluble ions, Coefficient of divergence, Multiple range test, Western Iran
  • Roya Ramezani Kiasejmahaleh, * Mohammad Javad Amiri, Lobat Zebardast Pages 87-104
    Introduction

    Thesocial impact assessment is a strategic tool for managing development-related social activities aimed at reducing economic, social, and environmental costs. Since development plans incorporate undeniable impacts and consequences on the social, economic and environmental characteristics of an area, recognizing and managing these impacts can play an important role in promoting and sustaining the projects in addition to reduc-ing negative effects and enhancing positive outcomes. Aiming to assess the social impacts of marine projects and structures, this study investigated the impacts of Chamkhaleh Port construction on the quality of life, social capi-tal, economics, and environmental indicators.

    Material and methods

    The present research was applied, descriptive-analytical and correlational.The statis-tical population was 8840 people from Chaf and Chamkhaleh city in 2016. The sample size was estimated 400 using Cochran formula and distributed by stratified random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by content validity and construct validity. Also, its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha coefficient of 0.750. Finally, the data obtained from the questionnaire were analyzed using descriptive and correlation analysis in SPSS 20 and LISREL 8.80 software.

    Results and discussion

    The results of the confirmatory factor analysis showed thatthe impact of the port on the quality of life index was 5.69, which indicated the positive impact of the project in this section. The greatest impact on this sector was the improvement of the tourism situation with an impact of 7.8 and then new job opportunities with the impact of 7.01. In the social capital section, the most important impact was the increase in the participa-tion of people in the development plans of the region with an impact of 6.20. The impact of the construction of the port on the economic section was 6.48, which indicated the positive impact of the project in this section. The project’s effect on the environmental sector was 2.90, which indicated the negative effect of the project on this sector. The creation of air pollution in the region with an impact coefficient of 5.61 and pollution of seawater and changes in water quality in rivers and coastal waters with an impact factor of 5.466 would have negative effects on the environment. Because in the sustainability of developmental projects social, human, financial, infrastructure (physical), and natural assets must be developed or improved, it is necessary to enhance the positive effects of the plan in order to reduce the negative impacts. Project implementation can be a step towards improving the social, economic, and environmental conditions of the region.

    Conclusion

    The social impacts of the construction projects are as important as their economic impacts and have a direct impact on the fate of the project and the achievement of its goal. Since such projects have significant impacts on people’s lives, social impact assessment and identifying the impacts helps people become aware of the effects of projects, leading to social development, increasing development efficiency and reducing the negative impacts of development plans and a move towards sustainable development.

    Keywords: Social Impact Assessment, Port construction, Stakeholders, Confirmatory factor analysis, Chamkhaleh
  • Mehdi Jafari *, Gholameza Zehtabian, Hasan Ahmadi, Tayebeh Mesabhzadeh, Ali Akbar Norouzi Pages 105-116
    Introduction

    The phenomenon of dust in Iran is a serious risk that caused major problems for the environment and human health. Research have shown that the frequency and severity of these storms have increased in recent years. In addition, numerical weather models alone are not capable of storm detection, which requires the use of dust detection methods based on data remote sensing.The purpose of this research was to analyze the statistical data and identify the days with dust, the source of dust entering the Isfahan area, and identify the route of its movement.

    Material and methods

    Dust data were collected from the selected station in the study area with a suitable sta-tistical period from the meteorological organization on a daily basis for 8 hours, in the form of special codes for the period of 2010 to 2013, which were processed and analyzed using statistical methods. In order to zoning the dust abundance in the province, the IDW method was used to interpolate and transform point-to-area data. The dispersion zonation map for the 2010-2013 period was mapped using the GIS software.In order to visualize the dust phenomenon, after the geometric correction of the images, the radian values of the images were converted to brightness temperature using the Planck function. Corrections and processing of images were done in ENVI software. Due to the large influence of dust particles on the reflection and brightness temperature of the 31 and 32 bands of the material, the difference between the two bands’ brightness was used to represent the dust mass. Also, to prevent the detection of cloud areas, the threshold of 290 K was applied to the 12-micron range. HYSPLIT La-grangian model was used to trace the dust particles’ path.

    Results and disscussion:

    The results of this study indicated that a total of 1467 days of dust phenomena were reported for selected stations from 2010 to 2013, in which the Naein station was the largest with 634 days and the Kashan station had the least frequency of dust with 50 days. The results also indicated the greatest frequency percentage occurred in May, June and April and the lowest frequency percentages in December and January. The frequency of monthly dust data showed that 44.57% of the total dust incidence occurred in April, May and June and 32.4% in December and January. Accordingly, it can be concluded that monthly dust changes occur frequently in the region consistent with the regional climate during all months of the year. The zoning results showed that during the study period, the southeast of the province, especially Naien station, had the highest incidence of dust. The application of brightness temperature and temperature threshold in order to separate the dust from the terrain, especially in areas with backlight, was helpful in the detection of dust. The results of the tracking showed that the main route for the transfer of dust to the studied area was southwest-northeast.

    Conclusion

    In general, according to satellite images on the first and the peak day of dust, the main sources of dust in the region were northern Arabian deserts. Based on the results obtained from image processing and the output of the model, the northern part of Saudi Arabia and the southwest-northeast route were the origin and main route of dust entering Isfahan.

    Keywords: Dust, Brightness temperature, MODIS, Esfahan, HYSPLIT
  • Maryam Ghasemi, * Shirin Sahebi, Javad Mehregan-Majd Pages 117-136
    Introduction

    Nowadays resilience, as an affective measurement in crisis management, is a social approach to boost readiness against environmental dangers. Therefore, societies try to reduce vulnerability through increasing resilience against crisis. The study tried to identify rural families’ livelihood resilience strategies against draught.

    Material and methods

    The study applied a descriptive method. The analysis unit was local experts of eight vil-lages of Golmakan, Chenaran suffering from draught. In this study two technique of strategic planning, SWOT and QSPM. To this end and based on vast documentary and field studies, 17 strengths and opportunities as advantages and 15 weaknesses and as threats will be against livelihood resilience of rural families facing draught were used as well as ideas of 96 local experts. Cronbach's alpha of 0.84 shows the suitable reliability of the research tools.

    Results and discussion

    Results showed that in SWOT matrix, regarding the total scores in IFE -2.21 and EFE -1.91 for livelihood of rural families, defensive strategies (the least – the least) was identified as ideal. In this regard, the most important livelihood resilience strategy was “diversification of the economics of rural areas ex-posed to draught” in QSPM matrix having 2.42 scores were identified.

    Conclusion

    It is necessary that in areas in danger of draught, the development basics suitable to water scarcity and non-agricultural economics for increasing resilience of villages’ people against draught.

    Keywords: Livelihood Resilience, Drought, Rural Families, Living Variety, SWOT-QSPM
  • Ali Akbar Jafarzadeh, Ali Mahdavi*, Seyed Rashid Fallah Shamsi, Rasoul Yousefpour Pages 137-150
    Introduction

    The contribution of ecosystems to the world’s economy andhuman well-being has been widely recognized in science and policy. In temperate and semi-temperate forests, multi-functional services have been studied such as carbon storage, wood and food production, water regulation, and ecotourism. The results of various studies have shown that the water yield and storage functions are top priorities. With a significant delay after other countries, various studies have been recently carried out in Iran, especially in the northern forests, on the identification and evaluation of ecosystem services. This study intended to consider the most important ecosystem services, including water production, carbon storage, soil loss prevention, and production function, in Mishkhas forests of the Ilam Province.

    Material and methods

    In this study, we used the direct market evaluation method )net present value( to calculate the forest production function and to estimate ecosystem services, including water yield, soil erosion, and carbon sequestration using the InVESt water production model, the modified EPM experimental method, and total carbon calculations )above ground, underground, litter, and soil biomass(, respectively.

    Results and discussion

    The total economic value of services was 549534 million Rials for the region. The total annual economic value of non-forest products in the forests of the region, or the value of their productive function, was 38508 million Rials and the annual economic value was 9.37 million Rials per hectare, which had a large role in the economy of utilizing households in the region. In this research, based on the calculations, the value of each hectare of the forest ecosystem for annual water yield was 5.58 million Rials. In this study, water yield function had the highest value among other ecosystem services and accounted for 43.7 percent of all the ecosystem services. Concerning the prevention of soil erosion, the results showed that in the forest ecosystem, soil erosion was 1.05 tons per hectare less than the average of other uses of the area, 1050 kg prevented from the soil waste by each hectare of the forest ecosystem, which has a value of 22 million Rials. In other words, the forests in the studied area were capable of preventing soil erosion damage about 90604 million Rials. Each hectare of these forests stored 24.25 tons of carbon that according to the coverage level of these forests, the total amount of carbon storage was 169442 tons, which is worth 180049 million Rials and shows the importance of these forests. In total, 32.8% of the total services evaluation in the region was related to the carbon storage function.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the services and functions of the forests of the region were not free and there is a seemingly latent value and cost that are very important and have a lot more value than marketable commodities (sub-products harvest).

    Keywords: Production function, Economic valuation, Water production, Carbon storage, Soil erosion protection
  • Sara Abdollahi*, Seyed Mohammad Hossein Hosseini, Reyhane Dehghan Pages 151-164
    Introduction

    Monitoring the quality of groundwater around the landfill is very important for environmental health. Due to the increase in the population and their living standards and technological advances, the amount of solid wastes from human and industrial activities are increasing. The aim of this study was to investigate the amount of heavy metals e.g. lead, cadmium, copper, and zinc in water wells near Azadshahr landfill (Golestan Province(.

    Material and methods

    In this research, to investigate the concentration of heavy metals in groundwater resourc-es around the landfill site of Azadshahr city, sampling of water was carried out from seven deep wells around the landfill site in spring and summer of 2016. Sampling was carried out in accordance with standard methods. Sam-ples were immediately transferred to the water and wastewater laboratory of the School of Public Health in Gor-gan University of Medical Sciences, in glass bottles surrounded by ice. After preparation of the standard solution of each heavy element, the concentration of lead, cadmium, copper and zinc elements was read in micrograms per liter using the metrological polarogram. After determining the concentration of the above parameters, statistical analysis and drawing of the corresponding graphs were performed by Excel and SPSS software to analyze the results and compare the concentrations in downstream and upstream.

    Results and discussion

    The results showed that the amount of lead in the wells around the landfill was 3.1± 2.1…ارزیابی اثرهای دفن زباله بر میزان1399، بهار 1، شماره 18فصلنامه علوم محیطی، دوره 164μg/l and cadmium content was 1.1± 0.37 μg/l, which was not statistically different between spring and summer. According to the standard of 1053 countries, the maximum lead and cadmium levels for drinking water are 10 and 3 μg/l, respectively, which demonstrates that our calculations are within the allowable range. The copper content of wells around landfill was 5.22 ± 5.21 μg/l and there was no statistical difference between spring and summer. Also, according to the standard of 1053 countries and WHO, the maximum allowable amount of copper for drink-ing water is 2 and 1 mg/l, respectively. So, the copper content of the studied water was within the allowable range. Although there was no statistically significant difference between upstream and downstream copper, its content in downstream wells was about 1.27 times more than that of upstream wells. This may be due to the organic matter penetration into the groundwater. The amount of zink in the wells around the landfill was 23.1 ± 5.31 μg/l, which was not statistically different between spring and summer. According to the standard of 1053 countries, the maxi-mum allowable amount of zink for drinking water is 3 mg/l. Although there was no statistically significant differ-ence between the upstream and downstream waters, its value in the downstream wells was about 1.16 times higher than that of the upstream wells, which can still be due to infiltration organic substances leach into the groundwater.

    Conclusion

    The results of this study showed that the concentration of chemical parameters of water wells around the landfill was below the drinking water standard of the country. Also, the concentration of all elements in down-stream wells was calculated more than the upstream wells. Since Azadshahr is an agricultural area, contaminated groundwater that is used in agriculture can transfer heavy metals to humans through agricultural products and, therefore, strict measures should be taken to prevent groundwater contamination in the area.

    Keywords: Landfill, Cadmium, Azadshahr, Lead
  • Akram Seifi*, Hossien Riahi Pages 165-186
    Introduction

    Industrial and agricultural activities resulting in the production of toxic heavy metals may endanger water quality, public health, and the environment. Therefore, determination of areas that are affected by heavy metals and spatial uncertainty of pollution risks are considered as an important and sensitive issue, which are less studied. The main aim of this study was to combine Bayesian network analysis with Sequential Gaussian Simulations )SGS( to evaluate the pollution risk of heavy metal and toxic elements in the surface water of Sarcheshmeh copper mine.

    Material and methods

    In this study, a dataset of 924 water samples from 82 locations from three different zones including the surface water of Shour River, tailing dam, and also the main mining site of Sharcheshmeh copper complex, as well as nine heavy metals were used. The information was classified into two risk classes of low and high according to the standard of the Department of Environment of Iran. A Bayesian analysis and learning algorithm were applied to investigate the characterization of heavy metal correlations and Bayesian weights extraction. Based on the obtained Bayesian network structure, important metals were chosen as key pollution parameters. For these metals, the conditional probability was dedicated to every observed point and then the Bayesian Risk Index )BRI( was calculated as a linear rating of the weighted risk classes. Finally, the geostatistical modeling and SGS were applied for generating pollution risk and standard deviation maps of BRI were used as an uncertainty measure of SGS based on BRI elements.

    Results and discussion

    Based on the results of Bayesian analysis, three elements of Zn, Mo, and Fe were iden tified as the most important parameters of pollution risk in the studied zones, which were derived by the MWSt Bayesian network. The highest risk existed in the main mining zone and sedimentation dam. The results ofBRIzn, BRIMo, and BRIFedeclared that areas in north and south of zone 1 and all of zone 2 had high pollution risk, which requires appropriate treatment operations.The results also showed that the highrisk cluster was mainly located within the main mining and tailing dam zones. Also, 19% and 22% of zones’ area was classified as high and low risk of water pollution, respectively. Zoning maps of risk and heavy metals showed that there are high standard deviation and great variation in copper complex and distilling dam. The results of the uncertainty risk assessment showed high concentrations of heavy metals in the surface water arose from the transportation of heavy metal from copper mine to distilling dam, which requires treatment operation on the output water of the factory.

    Conclusion

    Based on the results, the pollution of heavy metal and toxic elements in water resources near Sarcheshmeh copper mine and downstream water resources was high and this will increase the pollution risk of Rafsanjan aquifer. These indicate the inadequate treatment of heavy metals in Sarcheshmeh copper mine water.

    Keywords: Geostatistics, Geographical information system, Sequential Gaussian simulations, Spatial uncertainty, Risk class, Sarcheshmeh copper mine, Variogram
  • Parastoo Hassanpour, Romina Sayyahnia*and Hassan Esmaeilzadeh Pages 187-202
    Introduction

    Urban green space, as an important part of the urban complex ecosystem, offers many ecological, social, and economic services that contribute to the quality of life in cities. Today, the rapid growth of urbanization, along with a lot of changes in land cover and land use, has caused many environmental impacts associated with a reduction in green spaces and, as a result, have negative environmental impacts. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the trend of changes in the extent and structure of green spaces in the 22nd district of Tehran from 1996 to 2018 with the landscape ecology approach.

    Material and methods

    One of the principles of the ecology of the land is to examine the changes in land use and land cover over time. Accordingly, in the present study, using LANDSAT satellite imagery from 1996 and 2018, landslide maps of Tehran’s District 22 were first developed in four classes including man-made, green spaces, open spaces, and water patches. In the following, the selection of landscape metrics at the level of the landscape including normalized entropy, relative richness, edge density, patch area, patch compactness and class-level metrics including the number of patches, edge density at the class level, mean patch size, and mean shape index were analyzed for landscape analysis.

    Results and discussion

    The findings revealed that green areas of zone 22 of Tehran have been structurally changed from 1996 to 2018 from the aspect of cohesion, and doesn't have a desirable situation because the structure of urban green spaces has been diminished. Namely, two type of basic changes have been occurred in ecological landscape, including developing new polygons and segmentation of polygons.

    Conclusion

    The findings of the research indicated that green patches in the district 22 of Tehran, in comparison with previous years, in terms of number, area, size and shape have undergone major changes and is not in a desirable condition, because the structure of urban green spaces have been fragmented. Accordingly, suitable spots for the development and improvement of the continuity of urban green patches were presented.

    Keywords: Green space, Landscape ecology, Landscape metrics, District 22 of Tehran
  • Hojjatollah Mahboobi, Mohsen Azadbakht* Pages 203-218
    Introduction

    In many studies concerning monitoring the water surface changes, multi-temporal images are sepa-rately analyzed and after extracting water boundaries in each image, these boundaries are compared and the changes are determined. Nevertheless, there is a demand for methods that can perform accurately as well as facilitating the identification of changes. Therefore, to this end, in this research synergy of multi-temporal image fusion and classifi-cation methods were investigated to detect surface water changes in Maharlu Lake between 2013 and 2018.

    Material and methods

    After performing the necessary pre-processing, the Gram-Schmidt (GS) and Principal Component Analysis )PCA( methods were applied to fuse images and, then, changed and unchanged areas were extracted through applying classification methods to the fused images. Support Vector Machine )SVM) and Max-imum Likelihood )ML( were used to classify fused images. In the next step, combinations of these methods were compared to each other and the best pair was extracted. Finally, the selected pair was compared with conventional change detection methods.

    Results and discussion

    The results showed that based on the GS-SVM methods, the Maharlu Lake retreated about 163.3 km2 from 2013 to 2018. For accuracy assessment of the methods, the overall accuracy and Kappa coefficient were calculated. The GS-SVM method had an overall accuracy of 99.33%, Kappa coefficient of 0.99 and a relative error of 3.92 km2. This pair detected changes more accurately and the results were closer to reality. In the next step, the water surface was extracted from the images using conventional change detection methods, such as image differencing, band rationing, and NDVI differencing, and their results were compared to that of the GS-SVM. According to the results, the GS-SVM had higher overall accuracy and Kappa coefficient compared with other methods, and simultaneously, the least relative error.

    Conclusion

    The results of this study showed that a combination of the GS image fusion method and SVM clas-sifier provides satisfactory results to extract changes from multi-temporal images. This synergy can be used as an effective tool for detecting changes, particularly since fusing images can also be effective in improving classifica-tion accuracy by enhancing the spatial resolution of images.

    Keywords: Gram Schmidt (GS), Principal Component Analysis (PCA), Support Vector Machine (SVM), Maxi-mum Likelihood (ML), Change detection
  • Malek Rabiei Sadeghabadi, Omid Noori*, Reza Deihimfard Pages 219-236
    Introduction

    Urban landscape, especially urban forest and city trees, usually has vital and various effects on the mental and physical health of humans, environmental embellishment, and mitigating the destructive effect of climatic changes like wind storms and flood control, as well as reduction and control of hazardous contaminants. Choosing appropriate plants for urban landscapes is vital to avoid potential financial and environmental losses that may occur if all selection parameters are not taken into account. The determination of plant species assessment indices in urban green space in Tehran does not have any special standard. Therefore, the aim of this study was to make a sustainable green space for Tehran metropolis due to its arid and semi-arid climate, which poses more challenges to choose suitable plant species for green spaces.

    Material and methods

    In our study, the methodology structured a hierarchy consisting of a goal and sub-ordinate attributes of the problem. Other important components of this methodology were a pairwise comparison between various parameters used to quantify value judgments, and the matrix multiplication used to convert level specific criteria into a larger decision priority. After grouping plants, selection parameters have been defined for each plant group. Plant species were comparatively graded for each parameter by a group of eight specialists. Analytical hierarchy process (AHP) technique and hierarchical cluster analysis have been utilized to find the most adaptable plant species for the area according to the main selection parameters of zone tolerance, urban conditions, esthet-ics, maintenance, growth characteristics, and specific features. A table was designed in questionnaire format and distributed between 8 respective experts for coefficient value determination and then the coefficient value was obtained by Expert choice software. The dominant plant list of Tehran and the world was prepared, and plants that exist at Tehran botanical garden and had acceptable results were chosen. Scoring the plant species was performed from 0 to 3 with the values of 0.5, 1.5, and 2.5 being used for the intermediate state. After multiply each factor weight and each species score, the final plant weight was obtained and the proper and relative proper plants were detected. Because of the importance of climate change, the indices influenced by climate change were determined by future weather prediction using Larse-wg-5.1 software under the Hadcim3 model that have three scenarios between 2011-2030 and 2045-2065. Weight of these indices was multiplied at species scores and then the proper and relative proper plants were prioritized and introduced for planting.

    Results and discussion

    Pointed tree species like Ceratonia silique, Gleditsia spp., Ziziphus jujube, Tamarix parviflora, Sophora japonica, Pistacia chinensis, Guercus coccinea, Quercus douglasi, Seltis sp., and Guercus agrifolia were determinedas suitable choices for green space planting. Pointed shrub species like Cercis chinensis, Berberis thunbergii, Eleagnus pungens, Ribes sp., Spartium junceum, Punica granatum var.pleniflora, Rhus glabra, and Pyracantha coccinea were suitable as well.

    Conclusion

    In general, the results showed that many dominant green space plants were not proper species and there are more suitable plants that have received less attention. Before introducing new plants to the urban envi-ronment, they should be experimented on in a small scale for several years to confirm that they will not change the ecology of the whole region through invasion or posing a threat to any local plant species.

    Keywords: Analytical hierarchy process (AHP), Climate change, Semi-arid cities, Urban landscape