فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 64 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرجان امیدی*، حمیدرضا ریاحی، علی جعفری صفحات 1-10

    صنعتی شدن شهرها باعث آلودگی بیش از حد شده به طوری که در شهرهای بزرگ این مسئله به موضوعی جدی تبدیل شده است. رشد روزافزون جمعیت از یک سو و تاسیس کارخانجات از سوی دیگر باعث بحرانی تر شدن این موضوع می باشد. در نتیجه اهمیت فضای سبز پررنگ تر از همیشه مورد بررسی قرار می گیرد. با شناخت فضای سبز و خصوصیات کمی و کیفی آن می توان برنامه ریزی های لازم را برای آینده پیش بینی کنیم. در این مطالعه به بررسی خصوصیات کمی و کیفی که شامل نوع گونه، شادابی، قطر برابر سینه و ارتفاع درختان پرداخته شده است. سپس نمودار طبقات قطری رسم شدند و مشخص شدند تعداد درختان در طبقات قطری پایین تر بیش تر از طبقات قطری بالا می باشد و هرچه به سمت طبقات قطری بالا برویم از تعداد درختان کاسته می شود. در پارک شهری قلمستان بیش ترین ارتفاع مربوط به درختان کاج و کم ترین ارتفاع نیز مربوط به درختان زبان گنجشک بود. هم چنین طبق نتایج مشخص شد درختان پارک قلمستان از شادابی خوبی برخوردار هستند. تنوع و غنای گونه ای نیز با استفاده از نرم افزارهایPAST و Ecological-Methodology حساب شدند و نتایج غنای مارگالف و منهنیک به ترتیب برابر با 0/765 و 0/228 و تنوع سیمپسون و شانون- وینر نیز به ترتیب برابر با 0/992 و 0/030 می باشند. نتایج به دست آمده حاکی از بالا بودن تنوع گونه ای و غنای زیستی خوب پارک قلمستان هستند.

    کلیدواژگان: ارتفاع، طبقات قطری، غنای زیستی، تنوع گونه ای
  • فائزه قائمی منش* صفحات 11-22

    محیط زیست مسئله ای حیاتی در زندگی بشر امروزی است و توجه به حفظ و نگه داری آن مسیولیتی بزرگ، بر گردن تک تک افراد جامعه می نهد. امروزه گرافیک محیطی به عنوان عامل رسانه ای عمل می کند. طراح گرافیک آشناترین هنرمند به جامعه است و اثر او به جامعه راه دارد، لذا می تواند از طریق هنر خود، مسئله محیط زیست را به جامعه بشری معرفی نماید. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عملکرد رسانه ای گرافیک محیطی در مواجهه با بحران محیط زیست و ارایه راه حل برای حفظ آن می باشد. در این مقاله ضمن تعریف رسانه، گرافیک محیطی و انواع آن، به این سوال پاسخ داده می شود که رسانه در شکل دهی به افکار عمومی جامعه جهت افزایش آگاهی زیست محیطی چگونه عمل می کند؟ و گرافیک محیطی به عنوان عامل رسانه ای آیا می تواند در حفظ محیط زیست و شناساندن آن به افراد جامعه موثر باشد؟ این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و در گردآوری مطالب از شیوه کتابخانه ای استفاده شده است. با بررسی نمونه های گرافیک محیطی انجام شده با موضوع محیط زیست در جهان و ایران، مشخص شد که کمبود آگاهی و در نتیجه عدم وجود فرهنگ زیست محیطی در یک جامعه می تواند بزرگ ترین معضل در زمینه مسایل زیست محیطی باشد و گرافیک محیطی به عنوان یک رسانه می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش آگاهی و فرهنگ زیست محیطی افراد جامعه و مسیولین داشته باشد.

    کلیدواژگان: گرافیک محیطی، رسانه، محیط زیست، حفظ محیط زیست
  • آرش حق شناس، مسعود حاتمی منش، محسن میرزایی*، مهرداد میر سنجری، رضا خشنود صفحات 23-38

    ارزیابی اثرات محیط زیستی ابزار مدیریتی مهمی است که مخاطرات محیط زیستی و اثرات یک پروژه را شناسایی و ارزیابی نموده و به تصمیم گیران حوزه های علمی مختلف امکان شناسایی اثرات ممکن پروژه های پیشنهادی را می دهند. در این میان یکی از پروژه های که از جایگاه مهمی در کشورهای مختلف برخوردار می باشد شیلات و آبزی پروری است. که انجام مطالعات ارزیابی محیط زیستی به منظور ارتقاء فعالیت های آبزی پروری یک امر ضروی است. به همین جهت در مطالعه حاضر به بررسی آثار محیط زیستی پرورش گونه تیلاپیا در منطقه چاه خانی از توابع شهرستان دشتستان استان بوشهر پرداخته شد. به منظور ارزیابی اثرات و ریسک محیط زیستی طرح پرورش ماهی تیلاپیا به ترتیب از ماتریس لیوپولد و روش تخصصی ارزیابی ریسک ماهی (FRAM) استفاده شد. جهت بررسی فاکتورهای فیزیکی- شیمایی و میکروبی آب چاه های منطقه از روش استاندارد متد استفاده شد. نتایج جمع بندی نهایی امتیازات ارایه شده در ماتریس نشان داد نمرات وزنی محیط های فیزیکی- شیمیایی (42-)، اکولوژیک - بیولوژیک (36+) و اقتصادی - اجتماعی (304+) می باشد. که مثبت بودن این آثار در محیط های اکولوژیک و اقتصادی - اجتماعی نشان دهنده مثبت بودن آثار طرح و اثرات مطلوب آن به ویژه از نظر اقتصادی و اجتماعی می باشد. نتایج ریسک محیط زیستی نشان داد با توجه به امتیازات به دست آمده ریسک معرفی گونه از نظر استقرار کم و امکان معرفی گونه به منطقه مورد مطالعه با در نظرگرفتن تمهیدات کاهش ریسک و پایش وجود دارد. باتوجه به نتایج به دست آمده، می توان بیان کرد اجرای طرح در صورت اجرای تمهیدات، پیامدهای مخرب و جبران  ناپذیری بر روی محدوده ی مورد مطالعه نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، تیلاپیای نیل، مدل ارزیابی ریسک ماهی، فلزات سنگین، بوشهر
  • اعظم وفایی نژاد*، مهناز میرزاابراهیم طهرانی صفحات 39-49

    رضایت شغلی در کنار سطوح بالای سلامت عمومی کارگران، می تواند منجر به عملکرد بهتر، کاهش حوادث شغلی و در نتیجه افزایش بهره وری شود. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان داروسازی (100=N) می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد (80=n) به عنوان نمونه تعیین شده اند. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه ای است که روایی آن بر اساس نظر چند تن از اعضای هیات علمی دانشگاه ها تایید شده است و پایایی آن با روش کرونباخ، مورد سنجش قرار گرفت. که این ضریب برای بخش عملکرد HSE، 0/86 و برای رضایت شغلی 0/92 می باشد. نتایج نشان می دهد که مسئولیت پذیری بالاترین رتبه در زمینه  رضایت شغلی و  سنجش عملکرد بالاترین رتبه را در زمینه عملکرد HSE به خود احتصاص داده است. همچنین، یافته ها نشان می دهد که بین عملکرد HSE و رضایت شغلی به جزء شاخص تامین و ایمنی با بقیه شاخص ها رابطه مثبت و معنی داری در سطح 0/05 وجود دارد. در تحلیل رگرسیونی ماهیت کار و کسب موفقیت بیش از سایر متغیرها روی عملکرد HSE تاثیر می گذارد، همچنین در رتبه بندی AHP مسئولیت پذیری در الویت اول و حقوق و دستمزد در الویت نهم می باشد. با توجه به رابطه معنی دار بین رضایت شغلی با عملکرد HSE ، هر چه در یک سازمان به شاخص های رضایت شغلی توجه بیشتری گردد، عملکرد HSE کارکنان بهتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عملکرد HSE، داروسازی، کارکنان، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • سمانه عابدی* صفحات 50-67

    بانکداری سبز به مفهوم گسترش فراگیر استراتژی های بانکداری است که منجر به توسعه پایدار اقتصادی می شود. بر این اساس استراتژی ها بانکداری سبز شامل مجموعه ای از عملیات ها و دستورالعمل هایی است که بانک را از نظر اقتصادی، محیط زیست و اجتماعی پایدار می سازد و دارای رویکردی دو جانبه است. به طوری که در مراحل اولیه، بانک ها برای به حداقل رساندن اثرات کربن در فعالیت های بانکی، برروی انتقال سبز عملیات داخلی بانک از جمله استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، اتوماسیون و اقدامات دیگر تمرکز دارند. سپس در گام دوم، روش های تامین مالی سازگار با محیط زیست را اتخاذ می نمایند و ریسک های محیط زیستی پروژه خود را قبل از اتخاذ تصمیمات مالی، کاهش می دهند. بنابراین به کارگیری استراتژی های سبز در بانک، نه تنها برای محیط زیست سودمند است بلکه مزایای متعددی از جمله کاهش ریسک اعتباری، کاهش هزینه های بانک و افزایش شهرت بانک به عنوان یک سازمان حامی محیط زیست را نیز، به همراه دارد. بر این اساس، رواج بانکداری سبز، وضعیت برنده- برنده بانک ها، صنایع و جامعه را نشان می دهد که در نهایت به توسعه پایدار کمک می نماید. لذا در مطالعه حاضر با استفاده از روش اسنادی و مروری، ضمن بررسی مفاهیم مربوط به بانکداری سبز، تجربه برخی از کشورها در رابطه با بانکداری سبز در دستیابی به توسعه پایدار، مراحل اجرایی نمودن بانکداری سبز و استراتژی های مربوط به آن، مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بانکداری سبز، محیط زیست، توسعه پایدار، ریسک اعتباری و اقتصاد سبز
  • غلامرضا گودرزی، فاطمه احمدلو*، علی فرمهینی فراهانی، ضیاء آزدو صفحات 68-81

    در مناطق خشک، افزایش دوره های آبیاری جهت تامین آب مورد نیاز توسعه فضای سبز و جنگل کاری ضرورت دارد. پژوهش حاضر در قالب طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با تیمار اصلی دوره آبیاری و تیمار فرعی گونه های سوزنی برگ ارس، سرو نقره ای، سرو خمره ای، سرو شیراز، زربین، کاج تهران، کاج بروسیا، کاج مشهدی و کاج بادامی با مبداهای مختلف در سه بلوک به مدت 5 سال در پارک جنگلی ساوه اجرا گردید. در هر بلوک از هر گونه 24 اصله نهال به صورت گروهی با فواصل 2/5×2 متر کشت و از این تعداد 12 اصله نهال جهت آبیاری 7 روزه و 12 اصله جهت آبیاری 14 روزه با کاربرد پلیمر جاذب رطوبت تراکاتم (TerraCottem) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که متغیرهای ارتفاع و قطر یقه در اثر متقابل دوره آبیاری و گونه اختلاف معنی دار آماری را نشان دادند. اثر اصلی دوره آبیاری بر مشخصه های قطر یقه و شادابی معنی دار بود. کاج بروسیا از بیشترین میزان ارتفاع (2/76 متر)، زنده مانی (90/76 درصد) و شادابی (90 درصد) و کاج مشهدی از بیش ترین میزان قطر یقه (6/42 سانتی متر)، قطر تاج (1/27 متر) و مساحت تاج پوشش (5/12 متر مربع) برخوردار بود. تجزیه خوشه ای نشان داد که گونه های سرو خمره ای، کاج بروسیا و سرو شیراز کلوده به لحاظ هر یک از متغیرهای مورد بررسی در مناسب ترین شرایط هستند و با دوره آبیاری 14 روزه و کاربرد پلیمر جاذب رطوبت برای کاشت در شهرستان ساوه معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: جنگل کاری، دوره آبیاری، سازگاری، صفات رویشی، مبدا بذر
|
  • Marjan Omidi*, Hamid Reza Riahi, Ali Jafari Pages 1-10

    The industrialization of cities has caused excess pollution, so that in large cities this issue has become a serious issue. The growing population on the one hand and the establishment of factories, on the other hand, make this issue even more critical. As a result, the importance of green space is more intense than ever. With the knowledge of the green space and its quantitative and qualitative characteristics, we can plan the future for the future. In this study, quantitative and qualitative characteristics including type of species, liveliness, diameter per hectare and height of trees have been investigated. Then, the diagrams of the diagonal classes were drawn and it was determined that the number of trees in the lower diagonal classes is higher than the high diagonal classes, and the number of trees decreases as we go up to the diameter classes. In the city of Qalaman, the highest altitude associated with the pine trees and the lowest altitude was related to ash tree trees. Also, according to the results, the trees of the park are well-liked. Variety and richness of species were also calculated using PAST software and Ecological-Methodology. The results of Margalf and Munnich richness were respectively 765/0 and 228/0 respectively, and the Simpson and Shannon-Weiner varieties were respectively 992 / 0 and 030/3 respectively. The results indicate a high diversity of species and rich biodiversity in the park of Galamestan.

    Keywords: Height, Diameter Classes, Biological Richness, Species Diversity
  • Faezeh GhaemiManesh* Pages 11-22

    Environment is an important issue in today's human life, and paying attention to maintaining it has a great responsibility on the individual's neck of the community. Today, environmental graphics act as media player. Graphic designer is the most familiar artist to society, and his work has a way for society, so through his art he can introduce the environmental issue to human society. The main objective of this research is to study the environmental performance of media and environmental media in the face of the environmental crisis and provide a solution for its preservation. In this paper, while defining the media, environmental graphics and its types, it answers the question of how the media behaves in shaping public opinion in order to increase environmental awareness. And environmental graphics as media agent can be effective in preserving the environment and making it known to the community? This research is descriptive-analytical and has been used in collecting documents from the library method. By examining environmental graphic samples carried out on the environmental issue in the world and Iran, it was revealed that lack of awareness and, as a result, the lack of an environmental culture in a society could be the greatest environmental problem, and the graphics An environment as a medium can play a very important role in raising the awareness and environmental culture of individuals and authorities.

    Keywords: Environmental Graphics, Media, Environment, Environmental Protection
  • Arash Haghshenas, Masoud Hatami-manesh, Mohsen Mirzayi*, Mir meherdad mir sanjari, Reza Khoshnood Pages 23-38

    Environmental impact assessment is an important management tool that identifies environmental risks and impacts of a specific project and helps of decision makers in different scientific fields to detect possible effects of proposed projects. Nowadays, one of the projects that have important places in different countries is fisheries and aquaculture. Thus the study of environmental assessment to enhance aquaculture activities is a necessity. Therefore, in this study was investigate the environmental impacts of tilapia growing in Chah Khani in the outskirts of the dashtestan city of Bushehr province by using the matrix Leopold along with the measurement of physical and chemical factors in water wells. In this matrix the effects of impacts on the environment components based on the type, scope and severity of the effects were examined. At the end the conclusion of final scores presented in matrix showed the weighted scores are in physico-chemical environment (- 42), ecological environment - biological (+36) and economic environment - social (+304). This score shows that according to positive effects on ecological and economic environment, represents the positive effects of the project and desirable effects, especially in terms of economically and socially. Also in order to evaluate the environmental risk tilapia farming project was used of fish risk assessment model. Its findings showed that according to the obtained scores the risk of introduce species in terms of establishment is low and there is the possibility of introducing species in the study area with regard to risk mitigation measures and monitoring.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Nile Tilapia, Fish Risk Assessment Model, Heavy Metal, Bush
  • Azam Vafaeenejad*, Mahnaz Mirebrahim Tehrani Pages 39-49

    The job satisfaction along with high levels of the general health of the workers can lead to a better performance, reduction of occupational accidents, and consequently increased efficiency. In this descriptive-analytic research the statistical population is the staff (N=100) at the Pharmaceutical Company who have been identified as samples by using the Cochran formula (N=80). The main instrument of this research is a questionnaire that its validity has been confirmed according to the opinion of several faculty members at the universities and its reliability has been measured by Cornbach’s method. The factor is obtained for the HSE performance, 0.86 and for the job satisfaction, 0.92. Findings indicate that the responsibility has earned the highest rank of the job satisfaction indexes of the staff, and the performance measurement has obtained the highest rank of the HSE performance indexes. Also, these findings show that there is a positive and meaningful relation between HSE performance and job satisfaction (except to the supply and safety indexes with rest of indexes) at the 0/05 level. In regression analysis, it is observed that the nature of the work and success affects the HSE performance rather than other variables. Also, the responsibility is the first priority and the wage is the ninth priority in the AHP ranking. According to the meaningful relation between job satisfaction and HSE performance, the HSE performance of the staff will be improved when an organization pay more attention to the job satisfaction indexes.

    Keywords: Job Satisfaction, HSE Performance, Pharmacy, Staff, Analytical HierarchyProcess (AHP)
  • Samaneh abedi* Pages 50-67

    Green Banking is the concept of a comprehensive expansion of banking strategies that leads to sustainable economic development. Accordingly, Green Banking strategies include a set of operations and guidelines that make the bank sustainable in respect to economically, environmentally and socially and have a two-way approach. Such that in the early stages, the banks focus on the green transfer of internal banking operations, including the use of renewable energy, automation and other measures in order to minimize the effects of carbon on banking activities. Then, in the second step, they adopt eco-friendly financing methods and reduce the environmental risks of their project before making financial decisions. Therefore, the use of green strategies in banking is not only beneficial for the environment, but also has several benefits including credit risk reduction, bank costs reduction, and increasing the reputation of the bank as an environmental sponsor. Accordingly, the prevalence of green banking indicates the win-win status among the banks, industry and the community that eventually would help to sustainable development. Therefore, in this study, by applying the documentary and overview methods, experiences of some countries regarding to the green banking in achieving sustainable development, the implementation of green banking, and the corresponding strategies are discussed while exploring the concepts of the green banking.

    Keywords: Green Banking, Environment, Sustainable Development, Credit Risk, GreenEconomy
  • Gholam Reza Goodarzi, Fatemeh Ahmadloo*, Farmahini Farahani, Zia Azdoo Pages 68-81

    In arid areas, increasing irrigation periods is necessary to providing the water needed for the development of green space and plantation. This study was conducted in forest park of Saveh based on a randomized complete block design in split-split plot arrangement with irrigation period as main plot and coniferous species of Juniperus excelsa M.B., Cupressus arizonica Green., Platycladus orientalis (L.) Franco., Cupressus sempervirens Var. fastigiata., Cupressus sempervirens Var. horizontalis., Pinus eldarica Medw., Pinus brutia Ten., Pinus mugo Turra., Pinus pinea L., Taxodium distichum L. Rich., as sub plot with different origin in three blocks for 5 years. In each block from each species, 24 seedlings as a group were planted at 2.5 × 2 m. spacing that from these numbers, 12 seedlings were considered for 7 days irrigation and 12 seedlings for 14 days irrigation using of TerraCottem hydrophilic polymer. The results showed that height and collar diameter showed a significant statistical difference.in the interaction between irrigation periods and species. The main effect of irrigation period was significant on characteristics of collar diameter and vitality. P. brutia obtained the highest height (2.76 m), survival percentage (90.67 %), and vitality (90 %) and P. mugo obtained the highest collar diameter (6.42 cm), canopy cover diameter (1.27 m) and area of canopy cover (5.12 m2). Cluster analysis showed that species of P. orientalis, P. brutia and C. sempervirens Var. fastigiata with Koloudeh origin are in the most suitable conditions in terms of each of the variables studied and along with 14 days irrigation period using of TerraCottem hydrophilic polymer introduced for planting in Saveh.

    Keywords: Plantation, Irrigation Period, Acclimation, Vegetative Traits, Seed Origin