فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 81 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هوشنگ جادری، داوود جهانی*، حمیدرضا پیروان، نادر کهنسال قدیم وند صفحات 1-18
    مقدمه

    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای توسط فعالیت های انسانی به محیط زیست وارد شده و در بستر آب رسوب می کنند. این ترکیبات از جمله آلاینده های محیط زیست به شمار می روند و به شدت برای سلامتی انسان و سایر جانداران حتی در مقادیر بسیار کم مضر هستند. به همین دلیل، تعیین غلظت این آلاینده ها برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه ها بسیار اهمیت دارد. از حدود صد ترکیب PAHs که توسط سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا شناسایی شده است، 16 ترکیب بیشترین تخریب و بیماری زایی را دارند و به همین دلیل به عنوان آلاینده های پیشگام معرفی شده اند. در پژوهش حاضر به تعیین غلظت این آلاینده ها در رودخانه کارون پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، تعداد 29 نمونه رسوب در محدوده ی چم گلک در شمال خوزستان تا چوییبده در جنوب خوزستان در سال 1401  برداشت شد. نمونه های برداشت شده بلافاصله در ظروف شیشه ای و در دمای 10- درجه سانتی گراد نگهداری شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. تا زمان استخراج، نمونه ها در دستگاه خشکاننده ی انجمادی خشک شده سپس در فریزر با دمای 50- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پیش از انجام عملیات استخراج، کلیه نمونه ها به وسیله ی کوبیدن در هاون چینی، پودر شده و از الک کوچکتر از 63/0 میکرون عبور داده شدند. پس از تعیین مقادیر هر کدام از هیدروکربن های مورد نظر توسط دستگاه دوینکس 350، منشاء ترکیبات از نظر سوختی یا نفتی بودن تعیین گردید. در نهایت غلظت ترکیبات به دست آمده با استاندارد کیفیت رسوب آمریکا مقایسه شدند. در این استاندارد، دو دسته خطر ERL و ERM برای آلودگی رسوبات در نظر گرفته شده است.

    نتایج

    براساس میانگین غلظت هیدروکربن های مورد مطالعه، فلورانتن بنزو b و فنانترن بیشترین آلودگی را به نسبت غلظت در بین کلیه هیدروکربن های مورد مطالعه داشتند. غلظت فلورانتن بنزو k، فلورن، پایرن و پایرن ایندن (1,2,3,c,d) نیز بیشتر از یک میکروگرم بر کیلوگرم رسوب بود که نسبت به میانگین غلظت سایر هیدروکربن ها بالا بود. سایر هیدروکربن ها میانگین غلظت کمتر از 80/0 میکروگرم بر کیلوگرم داشتند. حداقل غلظت کل هیدروکربن های چند حلقه ای بین 15/2-01/0 میکروگرم بر کیلوگرم و حداکثر غلظت آن ها بین 97/8-05/0 میکروگرم بر کیلوگرم رسوب متغیر بود. نتایج چولگی (0/3 > SKW > 75/0-) نشان داد که تغییرات مکانی زیادی برای همه ی آلاینده ها وجود داشت لیکن آنتراسن با چولگی 0/3 دارای بیشترین تغییرات مکانی، با بیشترین غلظت در جنوب رودخانه کارون و فلورانتن بنزو b نیز دارای چولگی 75/0- و بیشترین غلظت آلاینده در شمال رودخانه کارون بود. به جز چهار هیدروکربن فلورانتن بنزو b و k، پایرن ایندن (1,2,3,c,d) و پرلن بنزو (g,h,i)، غلظت اکثر آلاینده ها در رودخانه کارون کمتر از حد استاندارد کیفیت رسوب آمریکا (<ERM و <ERL) بود.  

    بحث: 

    بررسی منشاء آلاینده ها نشان داد که در شمال رودخانه کارون آلودگی بیشتر منشاء سوختی داشت ولی در مرکز و جنوب این رودخانه هر دو منشاء سوختی و نفتی مشاهده شد. این نتایج نشان داد که آلودگی های هوایی اثر بیشتری بر افزایش غلظت هیدروکربن ها در رسوبات این رودخانه داشته است. همچنین سوخت قایق های موتوری و شناورهای موجود در بازه ی اهواز تا آبادان نیز می تواند عامل مهمی در افزایش آلودگی هیدروکربنی با منشاء سوختی باشد. بنابراین گرچه آلودگی هیدروکربنی در این رودخانه مشاهده شد، ولی از نظر غلظت در حد بحرانی نبود.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، کیفیت رسوب، منشاء یابی آلودگی، رودخانه کارون، PAHs
  • سمانه باقری* صفحات 19-29
    مقدمه

    مصرف سوخت فسیلی همراه با انتشار گازهای گلخانه ای، سبب افزایش دمای کره زمین شده است. تغییرات غیرعادی آب و هوا، بالا آمدن سطح دریاها، ذوب شدن یخچال ها و دیگر پدیده های آب و هوایی توجه جهانی را  برانگیخته است. انتشار گازهای گلخانه ای به عنوان عامل اصلی تغییرات آب و هوا و گرمایش زمین در نظر گرفته شده است. گاز دی اکسیدکربن، بیش ترین درصد گازهای گلخانه ای را شامل می شود. انتشار آلودگی، از مهم ترین مشکلات کشورها است و از مشکلات قرن حاضر است. ایران در رده ده کشور با بیش ترین انتشار گاز کربنیک در جهان است که برای کاهش انتشار گاز کربنیک در این کشور برنامه ریزی هایی انجام شده است که سبب کاهش انتشار گاز کربنیک در این کشور نشده است.

    مواد و روش ها

    هدف این پژوهش بررسی مصرف انرژی، انتشار گاز کربنیک و رشد اقتصادی با استفاده از رویکرد نمودار غیرچرخه ای جهت دار برای دوره زمانی 2018-1990 میلادی برای کشور ایران است. داده های سالانه از بانک جهانی به دست آمده است. آزمون همبستگی پیرسون و آزمون علیت گرنجر برای متغیرهای رشد اقتصادی، سرمایه، تجارت آزاد، انتشار گاز کربنیک و مصرف انرژی بررسی شدند. این پژوهش برای نخستین بار به بررسی رابطه علیت مصرف انرژی، انتشار گاز کربنیک و رشد اقتصادی با رویکرد نمودار غیرچرخه ای جهت دار می پردازد.

    نتایج

    مطابق نتایج این پژوهش، همبستگی معنادار بین متغیرهای انتشار گاز کربنیک، تجارت آزاد، مصرف انرژی، تشکیل سرمایه و تولید ناخالص داخلی وجود دارد. بیش ترین ضریب همبستگی متعلق به تولید ناخالص داخلی و انتشار گاز کربنیک است و کم ترین ضریب همبستگی مربوط به تولید ناخالص داخلی و تجارت آزاد است. مطابق نتایج آزمون علیت گرنجر، علیت از GDP به انتشار گاز کربنیک، علیت از انتشار گاز کربنیک به مصرف انرژی، علیت از GDP به مصرف انرژی، علیت از سرمایه به مصرف انرژی، علیت از سرمایه به GDP، علیت از انتشار گاز کربنیک به تجارت آزاد، علیت از مصرف انرژی به تجارت آزاد، علیت از سرمایه به تجارت آزاد و علیت از GDP به تجارت آزاد وجود دارد.

    بحث:

     کشور ایران به دلیل دارا بودن منابع عظیم نفت و گاز، دارای مزیت نسبی در مصرف سوخت های فسیلی است که این مزیت، سبب انتشار آلاینده ها توسط تولید ناخالص داخلی شده است. مطابق نتایج، علیت از تولید ناخالص داخلی به مصرف انرژی و انتشار گاز کربنیک وجود دارد که نشان می دهد، برای کاهش انتشار گاز کربنیک، نیازی به کاهش رشد اقتصادی نیست و بیان گر این موضوع است که مصرف انرژی و انتشار گاز کربنیک در کشور ایران، به رشد اقتصادی منجر نخواهند شد و این کشور می تواند سیاست محافظه کارانه مصرف انرژی و سیاست کاهش انتشار کربن را در درازمدت بدون ایجاد مانع و کاهش در رشد اقتصادی دنبال کند. رشد اقتصادی منجر به انتشار آلودگی شده است و می توان با استفاده از سیاست های توسعه پایدار، رشد اقتصادی بدون انتشار آلودگی را دنبال کرد. علیت از رشد اقتصادی به مصرف انرژی، تجارت و سرمایه وجود دارد. مطابق نمودار غیرچرخه ای جهت دار (DAG)، آزمون علیت گرنجر در متغیرهای رشد اقتصادی، تجارت آزاد، سرمایه، انتشار گاز کربنیک و مصرف انرژی بررسی شد و مطابق نتایج این پژوهش، علیت گرنجر از رشد اقتصادی به دیگر متغیرها آغاز شده است.

    کلیدواژگان: نمودار غیرچرخه ای جهت دار، انتشار گاز کربنیک، مصرف انرژی، رشد اقتصادی
  • رسول زمانی احمدمحمودی*، اسماعیل پیرعلی خیرآبادی، حسین رحیمی پردنجانی صفحات 30-43
    مقدمه

    آبزی پروری شامل تکثیر و پرورش گیاهان آبزی، جانوران و سایر موجودات برای اهداف تجاری، تفریحی و علمی می باشد که امروزه توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با این حال، توسعه ی کنترل نشده ی آن مانند هر فعالیت تولیدی دیگر اثرات مخربی بر محیط زیست داشته و لذا حذف آلاینده های آب امری مهم محسوب می گردد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرگذاری دستگاه مکانیزه ضدعفونی کننده آب با استفاده از اشعه فرابنفش (UV) با دوزهای مختلف بر کاهش میکروارگانیسم های آب خروجی مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. هم چنین کارایی این دستگاه در غیرفعال کردن پاتوژن ها، در دبی ها و میزان کدورت های مختلف آب مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    مکان اجرای طرح مورد مطالعه در یک مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان با ظرفیت 30 تن واقع در شهرستان کیار در 30 کیلومتری مرکز استان چهارمحال و بختیاری بود. دستگاه UV با دوز های مختلف (60، 120، 180 و 240 mW/cm2 milliwatt- = joule) روی آب خروجی کارگاه پرورش ماهی، با کدورت ها و دبی های مختلف (5/2، 5، 10، 15، 20 و 25 لیتر بر ثانیه) تابیده شد. سپس نمونه برداری از آب کارگاه قبل و بعد از نصب دستگاه گندزدایی UV انجام شد. میانگین شمارش کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی، قارچ و مخمر هر کدام با سه تکرار محاسبه شد. به منظور بررسی تغییرات درصد حذف میکروارگانیسم ها در دوزهای مختلف UV از رگرسیون پروبیت (Probit) در محیط نرم افزار SPSS در سطح آماری 001/0 استفاده شد. رسم نمودارها با استفاده از نرم افزار  Microsoft Excel 2016 انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که افزایش دبی آب و کدورت آب، باعث کاهش راندمان حذف میکروارگانیسم های هدف می شود. هم چنین با افزایش دوزUV، درصد حذف کلی فرم کل، کلی فرم مدفوعی، قارچ و مخمر افزایش پیدا می کند به طوری که در دوز  mJ/cm256 میزان کلی فرم کل، کلی فرم مدفوعی، قارچ و مخمر به ترتیب 7/1، 2/3، 7/0 و 86/0 log کاهش یافت در حالی که در دوزهای  mJ/cm2 185و 167 تراکم کلی فرم کل و مدفوعی 23 برابر و تراکم کلنی های قارچ و مخمر بین 7/0 تا 6/1 log کاهش پیدا کرد. در دوز حدود  mJ/cm2 100 الی 120 تقریبا حذف کامل کلی فرم کل، کلی فرم مدفوعی و قارچ ها صورت گرفت، ولی برای حذف کامل مخمر ها بسته به میزان دبی آب و کدورت آب، به طور قابل ملاحظه ای به دوزهای بیشتری از اشعه UV احتیاج است (تا حداکثر mJ/cm2 240). همچنین نتایج رگرسیون پروبیت نشان داد در دوز mJ/cm2 50/40،  mJ/cm22/20، mJ/cm2 31/30، و  mJ/cm2 36/14 به ترتیب پنجاه درصد جمعیت مخمر (001/0 P<،16Z=)، قارچ (001/0 P<،5/13Z=)، کلی فرم مدفوعی (001/0P<،77/22 Z=) و کلی فرم کل (001/0 P<، 8/6Z=) حذف خواهد شد.

    بحث:

     به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در دوز mJ/cm2 20 حذف تدریجی میکروارگانیسم ها شروع می شود و در دوز های بالاتر ازmJ/cm2  120 از شدت حذف میکروارگانیسم ها کاسته می شود. بنابراین تابش دوزهای اشعه فرابنفش متناسب با کیفیت آب مزارع پرورش ماهیان، می تواند باعث حفظ سلامت سیستم و به تبع آن افزایش بهره وری گردد. اطلاعات به دست آمده از این طرح می تواند برای سیستم های تجاری تصفیه آب و سیستم های مداربسته آبزیان مفید باشد. مطالعات بیشتری برای کارایی حذف ویروس ها در آب توسط اشعه فراینفش نیاز است.  احداث حوضچه رسوب گیر و فیلتر کردن آب با روش های مختلف مانند استفاده از فیلترهای شنی قبل از استفاده از اشعه فرابنفش به منظور کاهش بار ذرات معلق در آب و افزایش کارآیی دستگاه ضدعفونی کننده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، گندزدایی، اشعه فرابنفش، کدورت
  • رضا شیخ اکبری مهر*، زهرا خلیلی، یونس عصری، مهدی رمضانی صفحات 44-61
    مقدمه
    گیاهان نقش کلیدی در تعادل اکوسیستم داشته و بنابراین برای پایداری محیط زیست حیاتی هستند. شناخت عناصر گیاهی موجود در یک منطقه به عنوان اصل زیربنایی برای سایر تحقیقات محسوب شده است و می تواند نقطه شروعی برای مطالعات تکمیلی آینده باشد. تنوع زیستی یکی از جنبه های مهم حیات، به ویژه با توجه به اقلیم و کاربری زمین می باشد. تخریب محیط زیست و منابع طبیعی موجب انقراض گونه های گیاهی و جانوری و درنتیجه کاهش تنوع زیستی در جهان شده است. نظر به این که امروزه انسان ها با مشکلات متعدد محیط زیستی و تهدید تنوع زیستی مواجه هستند، بهترین راه برای نجات تنوع زیستی و درک ارزش های آن، ارزیابی و پایش مستمر زیستگاه هاست. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل تنوع زیستی گیاهی منطقه حفاظت شده پلنگ دره در استان قم و همچنین تعیین وضعیت بومزادی و حفاظتی گونه های گیاهی منطقه انجام شده است. اطلاعات و نتایج بدست آمده از این تحقیق می تواند در تبیین جایگاه مناطق حفاظت شده در حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی، سلامت محیط زیست و تدوین برنامه های مدیریتی- حفاظتی مناسب، مورد استفاده قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    منطقه حفاظت شده پلنگ دره استان قم در جنوب غربی و50 کیلومتری شهرستان قم واقع شده است. به منظور آشنایی با فلور منطقه طی بازدیدهای دوره ای، جمع آوری نمونه های گیاهی در فصول رویشی دو سال متوالی انجام گردید. پس از جمع آوری نمونه ها، ضمن یادداشت کردن مختصات محل، ارتفاع محل جمع آوری و ویژگی های گیاه، نمونه ها پرس و خشک شدند و سپس بر اساس روش های رایج و با استفاده از منابع معتبرگیاه شناسی شناسایی شدند. ضمن تعیین وضعیت بومزادی و حفاظتی گونه های گیاهی، شکل زیستی گیاهان براساس روش رانکیه و پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی منطقه با استفاده از تقسیم بندی زهری و لیونارد تعیین شد. به منظور ارزیابی تنوع زیستی پوشش گیاهی در امتداد یک شیب ارتفاعی، ارتفاع از سطح دریا در منطقه مورد مطالعه، به سه طبقه (1600-1900،1300-2200،1600-1900 متر) تقسیم شد. نمونه برداری به صورت سیستماتیک- تصادفی از طبقات مختلف ارتفاعی منطقه مورد مطالعه انجام و شاخص های تنوع زیستی محاسبه گردید.
    نتایج
    نتایج نشان دهنده وجود 171 گونه گیاهی متعلق به 126 سرده و 46 تیره در منطقه مورد مطالعه می باشد. بزرگترین تیره گیاهی منطقه تیره کاسنی (Asteraceae) است. از نظر شکل زیستی، 45 درصد گونه ها به همی کریپتوفیت ها و 22 درصد به تروفیت ها تعلق دارند. بررسی کورولوژی گونه ها نشان می دهد که بیش از 65 درصد فلور منطقه به ناحیه رویشی ایران - تورانی و 12 درصد به ناحیه رویشی ایران - تورانی و مدیترانه ای تعلق دارند. 15درصد از گونه های شناسایی شده بومزاد ایران بوده و برخی از گیاهان در فهرست گونه های آسیب پذیر و یا در معرض خطر انقراض قرار دارند. ارزیابی شاخص های تنوع زیستی در طبقات مختلف ارتفاعی نشان می دهد که شاخص های تنوع گونه ای و غنای گونه ای در طبقه ارتفاعی حدواسط به بیشترین حد خود رسیده و با افزایش ارتفاع از تنوع گونه ای کاسته می شود.بحث: شناخت عناصر گیاهی یک منطقه یک اقدام ضروری و قدم اول در حل مسایل اکولوژیکی مانند حفاظت زیستی و مدیریت منابع طبیعی و ارزیابی شرایط محیط زیستی است. حضور فراوان برخی عناصر گیاهی شاخص تخریب و همچنین فراوانی تروفیت ‍ ها در منطقه مورد مطالعه، نشان دهنده اقلیم خشک و کمبود نزولات جوی و همچنین تخریب های صورت گرفته در منطقه به علت چرا و فعالیت های انسانی غیرمجاز می باشد. از آن جایی که منطقه مورد مطالعه یک منطقه حفاظت شده بوده و از پوشش گیاهی متنوع و بومزادی مناسبی بهره می برد، و برخی از گیاهان بومزاد منطقه مستعد آسیب پذیری و یا در معرض خطر قرار دارند، مدیریت دقیق تر حفاظتی باید در دستورکار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بومزادی، حفاظت، فلورستیک، کورولوژی
  • مریم دهمرده پهلوان، محسن شهریاری مقدم*، سعیده ملکی نجف آبادی، وحید راهداری صفحات 62-77
    مقدمه

    مناطق ساحلی در سراسر جهان از اهمیت اجتماعی و اقتصادی زیادی برخوردار می باشند. این مناطق علاوه بر ارایه خدمات مهم اکوسیستمی، قابلیت شایانی برای فعالیت هایی از قبیل گردشگری، صنعتی و ترابری داشته و به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها کمک زیادی کرده است. از سویی دیگر با توجه به اینکه مناطق ساحلی از پیچیده ترین اکوسیستم ها هستند، نیازمند پایش و برنامه ریزی برای حفاظت هرچه بیشتر می باشند، بنابراین تشخیص به موقع و دقیق تغییرات کاربری اراضی که پایه و اساس درک بهتر تعاملات میان انسان و پدیده های طبیعی است، مقدمات لازم را برای مدیریت و استفاده کارآمد از قابلیت های مناطق ساحلی را فراهم می کند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات کاربری و پوشش اراضی در نواحی ساحلی چابهار برای 4 دوره شامل سال های 1368، 1378، 1388 و 1398 با استفاده از از سری زمانی داده های ماهواره لندست انجام گرفت. به منظور تهیه نقشه پوشش زمین، عملیات پردازش بر روی تصاویر طی مراحل پیش پردازش و پردازش انجام و طبقه بندی به روش ترکیبی انجام شد. دقت نقشه های تهیه شده با تهیه ماتریس خطا، محاسبه شاخص کاپا و صحت کلی به ترتیب بیش از 8/0 و 80 درصد، محاسبه گردید. سپس با استفاده سنجه های سیمای سرزمین تحلیل تغییرات الگوی مکانی طبقات کاربری اراضی انجام گرفت.

    نتایج

      نتایح نشان داد در سال های مورد مطالعه بیش ترین درصد کاربری مربوط به اراضی بایر بوده است. پوشش اراضی شوره زار و بایر در سال 1398 نسبت به سال 1368 به ترتیب 28/398 و 7/75 هکتار کاهش در حالی که پوشش اراضی پهنه آبی در سال 1398 نسبت به سال 1368 به میزان 3/115 هکتار افزایش را نشان داد. بررسی کاربری پوشش گیاهی نیز نشان داد این کاربری در تمامی دوره ها کمترین میزان مساحت را به همراه کاربری انسان ساخت به خود اختصاص داده است و افزایش تدریجی داشته اند. هم چنین ارزیابی صحت طبقه بندی نقشه پوشش اراضی نشان دهنده صحت بالای نقشه تولیدی هستند به طوری که در دوره 1368 با 25/93 بیشترین و دوره 1398 با 6/85 کمترین میزان صحت جهت طبقه بندی به دست آمده است. نتایج نشان داد در سال 1398 تعداد لکه پهنه آبی، پوشش گیاهی و انسان ساخت (830، 2662 و 4 به ترتیب) نسبت به سال 1368 (146، 2386 و 1 به ترتیب) افزایش یافته در حالی که تعداد لکه شوره زار و اراضی بایر در سال 1398 (643 و 761 به ترتیب) نسبت به سال 1368 (720 و 1060 به ترتیب) کاهش نشان داد.

    بحث: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد تغییرات قابل ملاحظه ایی در خط ساحلی چابهار طی 30 سال اخیر رخ داده است. نتایج حاکی از آن است که در منطقه مطالعاتی از سال 1368 تا 1398 پوشش گیاهی رشد قابل ملاحظه ایی کرده است (از 34/116 به 30/202) و در مجموع 96/85 به کاربری پوشش گیاهی افزوده شده است. افزایش کاربری پوشش گیاهی را می توان به افزایش کشاورزی نسبت داد. نتایج آشکارسازی تغییرات مناطق انسان ساخت نیز رشد چشمگیری را (18/133، 74/205، 29/228 و 42/411 به ترتیب در سال های 1368، 1378، 1388 و 1398) در دوره  مورد مطالعه نشان داده است. به طور کلی می توان گفت با توجه به تجزیه و تحلیل های سنجه های سیمای سرزمین در  دوره مطالعه افزایش کاربری های انسان ساخت و تغییرات محیط زیستی ادامه داشته است و طرح های مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی اتخاذ نشده است.

    کلیدواژگان: کاربری و پوشش اراضی، سنجش از دور، سیمای سرزمین، سواحل چابهار
  • علی جمشیدیان، عاطفه چمنی*، مژگان احمدی ندوشن صفحات 78-90
    مقدمه

    مناطق حفاظت شده ابزارهایی حیاتی در مدیریت و حفاظت از محیط زیست خشکی و دریایی هستند. با این حال، تضاد بین اولویت های حفاظتی و برداشت منابع از مناطق حفاظت شده روز به روز در سراسر جهان حال افزایش است. پارک ملی و پناهگاه حیات وحش موته به واسطه تنوع زیستی بالا از ارزش حفاظتی برخوردار است، ولی در سال های اخیر به دلیل جاذبه های غنی معدنی به شدت مورد بهره برداری قرار گرفته است. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی غلظت کادمیوم خاک و گیاه درمنه دشتی، عامل انتقال و عوامل موثر در بروز آن پرداخته است.

    مواد و روش ها

    45 نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متر و برگ گیاه درمنه دشتی (Artemisia sieberi) در 15 نقطه در منطقه دشتی پارک ملی و پناهگاه حیات وحش موته (با وسعت 423 کیلومترمربع) برداشت و غلظت کادمیوم نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی مدل محاسبه شد. جذب کادمیوم توسط گیاه با استفاده از عامل انتقال محاسبه و تفسیر شد. با استفاده از روش معکوس فاصله وزنی در نرم افزار GIS، نواحی آلوده به کادمیوم در بخش خاک و گیاه تعیین و وسعت و موقعیت مکانی نواحی با غلظت کادمیوم بیش از mg/kg 5 در خاک و بیش از mg/kg 2/0 در برگ گیاه بر اساس استاندارد سازمان بهداشت جهانی و  آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا شناسایی شد. درنهایت از مدل های رگرسیون خطی، لگاریتمی، توانی، نمایی و چندجمله ای برای بررسی اثر حمل و نقل جاده ای در آلودگی به کادمیوم استفاده شد.

    نتایج

    متوسط غلظت کادمیوم در گیاه و خاک (mg/kg) به ترتیب برابر با  11/0 ± 39/0 و  15/0 ± 97/2 بدست آمد. بیشترین غلظت خاک این عنصر در میانه های منطقه برابر با mg/kg 69/0 ± 00/15 بدست آمد که با حرکت به سمت قسمت های جنوبی منطقه، به تدریج از غلظت آن کاسته شد. بیشترین غلظت این عنصر در برگ های گیاه درمنه در بخش های شمالی ناحیه برابر با mg/kg 09/0 ± 62/0 بود و کمترین مقدار نیز در بخش میانی (mg/kg 32/0 ± 05/0) ثبت گردید. عامل انتقال بین دو مقدار 005/0 تا 544/0 با متوسط 93/4 قرار داشت. بر اساس حد استاندارد mg/kg 5 کادمیوم در خاک، وسعتی برابر با 80/20 درصد از منطقه به عنوان ناحیه آلوده به این عنصر شناخته شد، حال آن که با در نظر گرفتن مقدار مجاز mg/kg 2/0 در گیاه، بخش های بسیار زیادی از پوشش گیاهی منطقه (بیش از 95 درصد) آلوده به کادمیوم شناسایی شد. بهترین مدل رگرسیونی در حالت مدل نمایی با مقدار ضریب تشخیص 301/0 نشان داد که حمل و نقل جاده ای به عنوان یکی از مهم ترین عوامل انسانی موجب افزایش آلودگی خاک و گیاه درمنه دشتی موته به کادمیوم شده است.

    بحث:

     اکتشاف طلا و احداث معادن متعدد در منطقه موته و همچنین احداث کنارگذرهای شمال استان اصفهان باعث شد تا تهدیدات زیادی متوجه اکوسیستم و گونه های این ناحیه شود. بر اساس نتایج بدست آمده، خاک های منطقه دشتی موته به عنصر کادمیوم آلوده شده است. غلظت بالای این عنصر در خاک های اطراف جاده ها و کاهش غلظت آن ها با افزایش فاصله از جاده معیاری از اثر حمل و نقل جاده ای بر افزایش آلودگی خاک است. بر این اساس، جلوگیری از احداث راه های مواصلاتی در مناطقی با اکوسیستم های ارزشمند، افزایش کیفیت سوخت و خودروها و همچنین کاهش بار ترافیکی از جمله مهم ترین راهکارها برای حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی به عناصر سمی بالقوه است.

    کلیدواژگان: کادمیوم، موته، آلودگی خاک، درمنه دشتی
  • شیوا غزنوی، سعید یزدانی*، حامد رفیعی صفحات 91-106
    مقدمه

    مراتع کشور یکی از منابع اساسی تولید محسوب می گردد و بخش مهمی از علوفه مورد نیاز دام را تامین می کند. در بخش زاگرس، این منابع بسیار حایز اهمیت می باشد. همچنین به دلیل تخریب بالا در استان لرستان، طرح های مرتع داری از اهمیت بالایی در این استان برخوردار هستند. لذا با توجه به اهمیت حفاظت از منابع طبیعی تدوین راهبردهای حفاظت و بهره برداری از این منابع و شناسایی مولفه های بازدارنده مشارکت به عنوان ضرورتی بنیادی بیش از پیش احساس می شود. مشارکت مردم در هر پروژه ای ضامن اجرا و پایداری آن پروژه است. این مساله در حفاظت از منابع طبیعی از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد، زیرا مسایل مربوط به محیط زیست و منابع طبیعی با زندگی جوامع آمیخته است و توفیق هر نوع برنامه ای نیازمند مشارکت این جوامع خواهد بود.

    مواد و روش ها

    مشکل اساسی که برنامه ریزان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان با آن روبرو هستند، عدم مشارکت مرتع داران با توجه به نقش موثر آن ها در حفظ و احیای مراتع، در اجرای طرح های مرتع داری می باشد که این گونه برنامه ها را با عدم موفقیت روبرو ساخته است. لذا هدف اصلی از این پژوهش بررسی علل عدم مشارکت بهره برداران با تاکید بر آموزش از دیدگاه کارشناسان در این استان می باشد. جمع آوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش از طریق 20 پرسشنامه از کارشناسان کل استان لرستان) انجام شد و به منظور تحلیل داده های این مطالعه، از نرم افزارهای Spss21 و Expert Choice11 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که موانع ساختاری، مدیریتی، اقتصادی سه عامل بازدارنده مهم در عدم مشارکت می باشد. جمع بندی نتایج این تحقیق نشان می دهد که به منظور بهبود شرایط مراتع با رویکرد مشارکت بیشتر بهره برداران برای منطقه ی مورد مطالعه و مناطق مشابه از توانمندی ها و نقطه نظرات بهره برداران و کارشناسان استفاده شود. نظر به جایگاهی که روستا و روستانشین ها در پویایی اقتصاد کشور، از قبیل کمک به رشد اقتصادی، کنترل نرخ تورم، افزایش نرخ اشتغال و فعالیت دارند، می توانند بستر مناسبی برای تولیدات کشاورزی، دامی، صنعتی و خدماتی، حفظ محیط زیست و امنیت، هنجارهای فرهنگی و اجتماعی، حراست و نگهبانی مرزها را فراهم نمایند. بنابراین ترسیم نقشه راهی که نقش روستاها را در نظام برنامه ریزی کشور تعیین نماید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این میان آموزش نیز همواره به عنوان راهی مطمین در جهت بهبود کیفیت عملکرد و حل مشکلات مدیریت مدنظر قرار می گیرد و فقدان آن نیز یکی از مسایل اساسی را تشکیل می دهد. آموزش یک وظیفه اساسی جهت مدیریت بهتر و یک فرایند مداوم و همیشگی است. نتایج نیز نشان داد که عدم آموزش از مولفه های مهم بازدارنده در مشارکت بهره برداران می باشد. لذا می توان با اجرای برنامه های آموزشی، برگزاری گردهمایی ها و نمایشگاه ها این مشارکت را افزایش داد و سبب بهبود مراتع شد.

    بحث:

     جمع بندی نتایج این تحقیق نشان می دهد که به منظور بهبود شرایط مراتع با رویکرد مشارکت بیشتر بهره برداران برای منطقه ی مورد مطالعه و مناطق مشابه از توانمندی ها و نقطه نظرات بهره برداران و کارشناسان استفاده شود تا براساس نیازها، اولویت ها و خواسته های آن ها زمینه ی تهیه، برنامه ریزی و اجرای طرح های مرتع داری فراهم شود و در آینده بتوان شاهد بهبود مدیریت مراتع و همچنین حفاظت، اصلاح و احیای مراتع همراه با افزایش تولیدات دامی با کمترین مشکلات در سطح هر سامان عرفی به عنوان واحدهای اقتصادی- اجتماعی بود.

    کلیدواژگان: عدم مشارکت بهره برداران، تحلیل سلسله مراتبی، آموزش، مرتع
  • اردوان زرندیان*، فاطمه محمدیاری، رویا موسی زاده، مجید رمضانی مهریان، جلیل بادام فیروز صفحات 107-119
    مقدمه

    منابع خاک نقش مهمی در تامین کالاهای مادی ضروری برای انسان و سایر موجودات دارد و خدمات اکوسیستمی متنوعی را به انسان ارایه می دهد. همچنین خاک برای مدت طولانی به عنوان یک زیرساخت سبز مهم برای حفظ کشاورزی و جنگلداری به عنوان پایه رشد گیاهان عمل کرده است. علاوه بر این، خاک می تواند خدمات مختلف اکوسیستمی مانند بی حرکت کردن آلاینده ها، کنترل آب باران، ترسیب کربن و تامین زیستگاه را ارایه دهد که به صورت مستقیم برای انسان سودمند است. خدمات ارایه شده توسط اکوسیستم ها به انسان را خدمات اکوسیستمی می گویند. نگهداشت خاک به پتانسیل اکوسیستم ها در کنترل فرسایش خاک و حفظ خاک می گویند که در طبقه خدمات تنظیمی قرار دارد.

    مواد و روش ها

    کمی سازی نگهداشت و فرسایش خاک در نرم افزار InVEST با مدلInVEST Sediment Delivery Ratio  (SDR) ارزیابی شد. ورودی های مورد نیاز برای اجرای این مدل شامل: نقشه کاربری اراضی، فاکتور K (فرسایش پذیری خاک)، فاکتور R (فرسایندگی باران)، فاکتور C (نوع کاربری اراضی و پوشش)، فاکتور P (اقدامات حفاظتی)، DEM (مدل رقومی ارتفاع) و جدول بیوفیزیکی است.

    نتایج

    بر اساس نتایج، پتانسیل اتلاف خاک و انتقال رسوب در محدوده مطالعاتی به ترتیب از صفر تا 18/248 تن در پیکسل و صفر تا 25/57 تن در پیکسل متغیر است. نگهداشت خاک نیز در طیفی از صفر تا 85/124 تن در پیکسل در محدوده مورد مطالعه برآورد شده است. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار اتلاف خاک در زیرحوضه 14 با 13716400 تن در سال و کمترین میزان اتلاف خاک در زیرحوضه 4 با 416594 تن در سال رخ می دهد. همچنین بیشترین مقدار خدمت اکوسیستمی نگهداشت خاک در زیرحوضه 13 با 4304414 تن در سال و کمترین مقدار آن در زیرحوضه 4 با 5645 تن در هکتار در سال تدارک می شود.

    بحث: 

    جنگل های متراکم استان سمنان در منتهی الیه شمالی استان، با بیش از 36 تن در هکتار بیشترین خدمت اکوسیستمی نگهداشت خاک و محدوده های کویری، دریاچه نمک و شوره زار کمترین میزان خدمت نگهداشت خاک را فراهم می نمایند. بر همین اساس، مجموعه جنگل های استان شامل جنگل های متراکم، نیمه متراکم، کم تراکم و تنک در مجموع 4269166 تن در سال موجب نگهداشت خاک در استان می شوند. همچنین مراتع خوب، سالانه موجب نگهداشت بیش از 18 تن در هکتار از خاک استان می شوند و مجموع کارکرد نگهداشت خاک توسط انواع مراتع استان شامل مراتع خوب، متوسط و فقیر به میزان 9395160 تن در سال است که با توجه به  مساحت حدود 18 برابری مراتع نسبت به جنگل ها، می توان گفت بیشترین خدمت اکوسیستمی نگهداشت خاک به لحاظ توزیع جغرافیایی این خدمت در استان توسط مراتع تدارک می شود؛ هرچند که محدوده های جنگلی دارای توان بیشتری برای حفاظت از خاک هستند. کاربری های باغ و مزارع دیم بعد از  پوشش های طبیعی جنگلی و مرتعی، به ترتیب با تدارک نگهداشت خاک به میزان 86/7 و 15/2 تن در هکتار در رتبه های بعدی قراردادند. اما سایر کاربری های انسان ساخت مانند محدوده های شهری چون معمولا با حذف یا کاهش پوشش گیاهی همراه هستند، موجب زایل شدن این خدمت اکوسیستمی می شوند. با توجه به استقرار نواحی شهری در نیمه شمالی محدوده مورد مطالعه و اثر منفی آنها بر این خدمت اکوسیستمی، اهمیت حفاظت از پوشش های جنگلی و مرتعی استان برای حفظ استمرار تدارک خدمت نگهداشت خاک یک امر حیاتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستم، نگهداشت خاک، کاربری اراضی، سمنان
|
  • Hooshang Jaderi, Davood Jahani *, HamidReza Peyrowan, Nader Kohansal Ghadimvand‬ Pages 1-18
    Introduction

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are introduced into the environment by human activities and are deposited in the river bed. These compounds are among environmental pollutants and are extremely harmful to human health and other living things even in very small amounts. For this reason, determining the concentration of these pollutants is very important to evaluate the quality of river water. About a hundred compounds of PAHs that have been identified by the Environmental Protection Agency. They have 16 major harmful and pathogenic compounds, and for this reason, they have been introduced as pioneering pollutants. For this purpose, in the present study, the concentrations of PAHs were determined in the Karun River.

    Materials and Methods

    In this study, 19 samples of PAHs were collected along the Karun River from Cham Golak in the north of Khuzestan to Choibedeh in the south of Khuzestan in 2022. The collected samples were immediately stored in glass bags at a temperature of -10°C and transported to the laboratory. Until the time of extraction, the samples were dried in a freeze dryer and then kept in a freezer at -50°C. Before the extraction operation, all the samples were powdered and passed through a sieve with mesh less than 0.63. After determining the amounts of each of the desired PAHs, using Dionex™ ASE™ 3, it was determined whether the PAHs has fuel or petroleum origin. Finally, the concentrations of the obtained PAHs were compared with the American Sediment quality guidelines. In this standard, two risk categories, ERL and ERM, are considered for sediment pollution.

    Results

    Based on the average concentration of studied PAHs, Benzo (b) fluoranthene and phenanthrene were the most polluted in proportion to concentration among all studied PAHs. The concentration of Benzo (k) fluoranthene, Fluorene, Pyrene and Indeno (1,2,3-c,d) pyrene was also more than 1 μg.kg-1 of sediment, which was high compared to the average concentration of other PAHs. Other PAHs had an average concentration of less than 0.80 μg.kg-1. The minimum concentration of hydrocarbons varied between 0.01-2.15 μg.kg-1 and their maximum concentration between 0.05-8.97 μg.kg-1 of sediment. The results of skewness (-0.75<SKW<3.0) showed that there were many spatial variations for all pollutants, but Anthracene with a skewness of 0.3 has the most spatial changes, with the highest concentration in the south of the Karun River, and Benzo (b) fluoranthene has the skewness equal to -0.75, then, the highest pollutant concentration was in the north of Karun River. Except for the four hydrocarbons Benzo (b) fluoranthene, Benzo (k) fluoranthene, Indeno (1,2,3-c,d) pyrene and Benzo (g,h,i) perylene, the concentration of the other pollutants in the Karun River is lower than the Sediment Management Standard (SQS) limits (

    Discussion

    The origin of the pollutant’s evaluation showed that in the north of the Karun River, there was more fuel pollution, but in the center and south of this river, both fuel and oil sources were observed. These results showed that air pollution had a greater effect on increasing the concentration of hydrocarbons in the sediments of this river. In addition, the fuel of boats in the Ahvaz to Abadan area can be an important factor in increasing PAHs pollution with fuel origin. Therefore, although PAHs pollution was observed in this river, it was not at a critical level in terms of concentration.

    Keywords: Risk Assessment, Sediment Quality, Pollution Sourcing, Karun river, PAHs
  • Samaneh Bagheri * Pages 19-29
    Introduction

    Fossil fuel consumption has warmed the earth by releasing greenhouse gases. Abnormal climate changes, rising sea levels, melting glaciers and other climate phenomena have attracted global attention. Greenhouse gas emissions are considered as the main cause of climate change and global warming. The largest percentage of greenhouse gases is carbon dioxide gas. The spread of pollution is one of the most important problems of countries It is one of the problems of the present century. Iran is among the ten countries with the highest carbon dioxide emissions in the world, and measures have been taken to reduce carbon dioxide emissions in this country, which have not led to a reduction in carbon dioxide emissions in this country.

    Materials and Methods

    The purpose of this research is to investigate energy consumption, carbon dioxide emissions and economic growth using the directional non-cyclical graph approach for the period of 1990-2018 for the country of Iran. The data was obtained annually from the World Bank. Pearson's correlation test and Granger's causality test were investigated for variables of economic growth, capital, open trade, carbon dioxide emissions and energy consumption. For the first time, this research examines the causal relationship between energy consumption, carbon dioxide emissions and economic growth with the approach of a directed non-cyclic diagram.

    Results

    According to the results of this research, there is a significant correlation in the variables of carbon dioxide emission, open trade, energy consumption, capital formation and GDP. The highest correlation coefficient belongs to GDP and carbon dioxide emissions and the lowest correlation coefficient is related to gross domestic production and open trade. According to the results of the Granger causality test, causality from GDP to carbon dioxide emissions, causality from carbon dioxide emissions to energy consumption, causality from GDP to energy consumption, Causality from capital to energy consumption, causality from capital to GDP, The cause of carbon dioxide emissions to open trade. Causality from energy consumption to open trade, causality from capital to open trade and so on There is causality from GDP to open trade. Iran has a relative advantage in energy consumption due to its huge resources of oil and gas, which has caused the emission of pollutants by the gross domestic product.

    Discussion

    According to the results in Iran, there is causality from gross domestic product to energy consumption and carbon dioxide emissions, which shows that Iran does not need to reduce its economic growth in order to reduce carbon dioxide emissions. It indicates that energy consumption and carbon dioxide emissions in Iran will not lead to economic growth. Iran can follow a conservative energy policy and a policy to reduce carbon emissions in the long term without creating obstacles and reducing economic growth. Economic growth has led to the emission of pollution and it is possible to pursue economic growth without the emission of pollution by using sustainable development policies. The causality is from economic growth to energy consumption, trade and capital. According to the directed acyclic diagram (DAG), the Granger causality test was investigated in the variables of economic growth, open trade, capital, carbon dioxide emissions and energy consumption. According to the results of this research, Granger causality has started from economic growth to other variables.

    Keywords: Directional non-bicycle diagram, Carbon Dioxide Emission, energy consumption, Economic Growth
  • Rasool Zamani-Ahmadmahmoodi *, Esmaeil Pirali Kheirabadi, Hossein Rahimi Pordanjani Pages 30-43
    Introduction

    Aquaculture includes the propagation and husbandry of aquatic plants, animals, and other organisms for various purposes, including commercial, recreational, and scientific use, which has gained significant attention in recent times. However, its uncontrolled development like any other production activity, can have adverse environmental effects, Thus, the removal of water pollutants is crucial. This study aimed to investigate the impact of a mechanized water disinfection device that uses ultraviolet (UV) radiation at different doses to reduce microorganisms in the effluent of rainbow trout farms.  Also, the efficiency of the device in deactivating pathogens was investigated in different flow rates and water turbidity levels.

    Materials and Methods

    The study was conducted in a rainbow trout farm with a 30-ton capacity, located in Kiyar County, approximately 30 kilometers from the center of Chaharmahal and Bakhtiari province. The UV device, at various doses (60, 120, 180, and 240 mW/cm2 = joule), was applied to the farm's effluent, considering different levels of turbidity and flow rates (ranging from 2.5 to 25 liters per second). Water samples were collected both before and after the installation of the UV disinfection device. Subsequently, the average counts of total coliforms, fecal coliforms, fungi, and yeast were calculated with three replications. Probit regression was utilized within the SPSS software environment, with a statistical significance level of 0.001, to examine changes in the removal percentage of microorganisms at different UV doses. Graphs were created using Microsoft Excel 2016 software.

    Results

    The findings indicated that increased water flow rates and water turbidity reduced the efficiency of removing the targeted microorganisms. The findings indicated that increased water flow rates and water turbidity reduced the efficiency of removing the targeted microorganisms. Moreover, higher UV doses led to a higher removal percentage of total coliforms, fecal coliforms, fungi, and yeast. For instance, at a dose of 56 mJ/cm2, the total counts of total coliforms, fecal coliforms, fungi, and yeast decreased by 1.7, 3.2, 0.7, and 0.86 logs, respectively. However, complete removal of yeasts required significantly higher UV doses, depending on water flow rates and turbidity (up to a maximum of 240 mJ/cm2). Additionally, the results of the probit regression indicated that at doses of 40.50 mJ/cm2, 20.22 mJ/cm2, 30.31 mJ/cm2, and 14.36 mJ/cm2, approximately fifty percent of the yeast population (P<0.001), fungi (Z=13.5, P<0.001), fecal coliform (Z=22.77, P<0.001), and total coliform (Z=6.8, P<0.001) would be removed.

    Discussion

    In summary, this research demonstrated that at a dose of 20 mJ/cm2, the gradual elimination of microorganisms begins, but at doses higher than 120 mJ/cm2, the intensity of elimination decreases. Therefore, adjusting the doses of ultraviolet radiation based on the water quality of fish farms can help maintain system health and subsequently increase productivity. The insights obtained from this study can be valuable for commercial water treatment systems and recirculating aquaculture systems. More studies are needed for the efficiency of removing viruses in water by UV rays. It is recommended to construct a sediment pond and employ various water filtration methods, including sand filters, before utilizing ultraviolet rays. This approach aims to decrease the presence of suspended particles in the water and enhance the efficiency of the disinfection system.

    Keywords: aquaculture, Disinfection, Ultraviolet Radiation, Turbidity
  • Reza Sheikhakbari-Mehr *, Zahra Khalili, Younes Asri, Mehdi Ramezani Pages 44-61
    Introduction
    Plants play a key role in the balance of ecosystems and therefore are vital for the sustainability of the environment. Any knowledge about the plant species of a region is considered the basic principle for other research and can be a starting point for future supplementary studies. Biodiversity is one of the important aspects of life, especially considering the climate and land use. Destruction of the environment and natural resources has caused the extinction of plant and animal species and consequently, the reduction of biodiversity in the world. Given that today humans are facing numerous environmental issues and threats to biodiversity, the best way to save biodiversity and understand its values is to continuously evaluate and monitor natural habitats. The present study was conducted with the aim of investigating and analyzing plant biodiversity in the Plang-Dareh protected area in Qom province, as well as determining the endemism and conservation status of plant species in the area. The results obtained from this research can be used to explain the role of protected areas in the preservation and maintenance of genetic resources, environmental health and the development of appropriate management-protection plans.
    Materials and Methods
    Palang-Dareh protected area is located southwest of Qom province. In order to make a contribution to the flora of the region during periodic visits, plant samples were collected in the growing seasons for two consecutive years. Any information about collected samples was noted, and the samples were pressed and dried. Plant species were identified using relevant Floras. In addition to determining the endemic and conservation status of plant species, the life form of plants was determined based on the Raunkier method and the chorology of plant species in the study area was determined using Zohari and Leonard classification. In order to evaluate the biodiversity of vegetation along an altitude gradient, the height (a.s.l.) in the study area was divided into three zones (1600-1900, 1300-2200, 1600-1900 meters). Systematic-random sampling was done from different altitude zone of the study area and biodiversity indices were calculated.
    Results
    Based on our results there are 171 plant species belonging to 126 genera and 46 families in the studied area. The family Asteraceae is the richest plant family in Palang-Dareh. In terms of life form, 45% of the species belong to hemicryptophytes and 22% to therophytes. The chorology of the species showed that more than 65% of the flora of the Palang-Dareh protected area belong to the Irano-Turanian chorotype and 12% belong to the Irano-Turanian and Mediterranean phytogeographical regions. 15% of the identified species are endemic to Iran and some plants are on the list of vulnerable or endangered species. The evaluation of biodiversity indices in different altitude zones revealed that the species diversity and species richness indices have reached their maximum in the intermediate altitude zone and the species diversity decreases with increasing altitude.
    Discussion
    Having comprehensive knowledge about the vegetation of an area is an essential and the first step in solving ecological issues such as biodiversity conservation, natural resources management and, assessment of environmental conditions. The dominance of a dry climate as well as over-grazing and unauthorized human activities have led to the high prevalence of certain plant species (known as indicators of destruction) and also therophytes in the studied area. Enjoying diverse vegetation and suitable natural habitats, protected areas have an essential role in biodiversity conservation. Based on our results some endemic plants of the area have vulnerable or endangered conservation status so that, more precise conservation plans should be put on the agenda.
    Keywords: Chorology, Conservation, Endemism, floristic
  • Maryam Dahmardeh Pahlavan, Mohsen Shahriari Moghadam *, Saeedeh Maleki Najafabadi, Vahid Rahdari Pages 62-77
    Introduction

    Coastal areas worldwide hold significant social and economic importance. These areas, in addition to providing essential ecosystem services, have considerable potential for activities such as tourism, industry, and transportation, contributing significantly to the economic and social development of countries. Given that coastal areas are among the most complex ecosystems, they require monitoring and planning for enhanced protection. Timely and accurate identification of land use changes, which form the basis for better understanding human-nature interactions, provides the necessary groundwork for the efficient management and utilization of coastal resources.

    Materials and Methods

    The present study aims to investigate land use and land cover changes in the Chabahar coastal areas for four periods, including the years 1368, 1378, 1388, and 1398, using Landsat satellite time series data. Land cover mapping was performed through preprocessing and processing stages, followed by classification using a combined method. The accuracy of the produced maps was assessed using error matrix, Kappa index, and overall accuracy, which were greater than 80% and 0.8, respectively. Land use changes were analyzed using landscape metrics.

    Results

    The results indicated that barren land had the highest land use percentage in all studied years. Saline and barren land cover decreased by 398.28 and 75.7 hectares, respectively, from 1368 to 1398, while aquatic land cover increased by 115.3 hectares in 1398 compared to 1368. The analysis of vegetation cover also revealed that this land use, along with human-made structures, consistently allocated the smallest area in all periods, gradually increasing. The accuracy assessment of land cover classification showed high accuracy in the produced maps, with the highest and lowest accuracy rates in 1368 (93.25%) and 1398 (85.6%), respectively. In 1398, the number of patches for aquatic land, vegetation cover, and human-made structures increased (830, 2662, and 4, respectively) compared to 1368 (146, 2386, and 1, respectively), while the number of saline and barren land patches decreased in 1398 (643 and 761, respectively) compared to 1368 (720 and 1060, respectively).

    Discussion

    The study results demonstrated considerable changes in the Chabahar coastline over the past 30 years. The findings indicated a significant increase in vegetation cover from 1368 to 1398 (from 116.34 to 202.30 hectares), contributing a total of 85.96 hectares to land use. This increase in vegetation cover can be attributed to agricultural expansion. The detection results of changes in human-made areas also showed substantial growth (133.18, 205.74, 228.29, and 411.42 in 1368, 1378, 1388, and 1398, respectively) during the study period. Overall, it can be concluded that, based on the analysis of landscape metrics, the increase in human-made land uses and environmental changes has continued, and integrated management plans for coastal areas have not been adopted.

    Keywords: Land use, land cover, Remote Sensing, Landscape metrics, Chabahar coasts
  • Ali Jamshidian, Atefeh Chamani *, Mozhgan Ahmadi Nadoushan Pages 78-90
    Introduction

    Protected areas are vital tools in the management and conservation of both terrestrial and marine environments. However, the conflict between conservation priorities and resource extraction from protected areas is increasing worldwide. Due to its high biodiversity, Mouteh National Park and Wildlife Refuge hold significant conservation value; nevertheless, in recent years, it has been heavily exploited due to rich mineral attractions. Consequently, the current study investigates the Cd concentration in the soil and plants in the Mouteh Basin, its transfer factor, and the influencing factors.

    Materials and Methods

    45 soil samples were collected from a depth of 0-30 cm, and leaf samples of the Artemisia sieberi plant were obtained at 15 locations within the plain region of the Mouteh National Park and Wildlife Refuge, which spans an area of 423 km2. The concentrations of Cd in these samples were determined using an atomic absorption spectrometer. The uptake of Cd by the plants was calculated and interpreted using the transfer factor. The Inverse Distance Weighting method in ArcGIS software was used to identify areas contaminated with Cd, with concentrations exceeding 5 mg/kg in soil and 2.0 mg/kg in plant leaves, based on the standard limits set by the WHO and U.S. EPA. Finally, linear, logarithmic, power, exponential and polynomial regression models were employed to examine the impact of road transportation on Cd pollution.

    Results

    The mean Cd concentrations in plants and soil (mg/kg) were found to be 0.39 ± 0.11 and 2.97 ± 0.15, respectively. The highest soil concentration of this element was recorded in the central areas of the region, reaching 15.00 ± 0.69 mg/kg. This concentration gradually decreased towards the southern parts of the region. The highest concentration of Cd in the leaves of Artemisia sieberi was observed in the northern sections of the region, at 0.62 ± 0.05 mg/kg, while the lowest value was recorded in the central part (0.32 ± 0.05 mg/kg). The transfer factor of Cd ranged from 0.005 to 0.544, with a mean of 0.934. According to the standard limit of 5 mg/kg for Cd in soil, an area equivalent to 20.80% of the region was identified as Cd-contaminated. However, considering the permissible limit of 0.2 mg/kg in plants, a significant portion of the vegetation cover in the area (more than 95%) was found to be contaminated with Cd. The best regression model was achieved in the exponential form with a coefficient of determination of 0.301, indicating that road transportation is one of the most significant human factors contributing to the increase in Cd pollution in the Mouteh soil and plant species Artemisia sieberi.

    Discussion

    The exploration of gold and the establishment of multiple mines in the Mouteh region, as well as the construction of highways in the northern province of Isfahan, have led to significant threats to the ecosystem and species of this area. Based on the results, the soils of the Mouteh plain region have been contaminated with Cd. The high concentration of this element in soils near the roads and its decrease with increasing distance from the road are indicators of the impact of road transportation on soil pollution. Therefore, preventing the construction of transportation routes in areas with rich biodiversity, improving the quality of fuels and vehicles, and reducing traffic congestion are among the most important measures for protecting the environment and reducing pollution from potentially toxic elements in natural areas.

    Keywords: Cadmium, Muteh, Soil pollution, Artemisia sieberi
  • Shiva Ghaznavi, Saeed Yazdani *, Hamed Rafiee Pages 91-106
    Introduction

    The pastures of the country are one of the main sources of production and provide an important part of the fodder needed by livestock. In the Zagros region, these resources are very important. Also, due to high destruction in Lorestan province, grazing projects are of great importance in this province. Therefore, due to the importance of protecting natural resources, developing strategies for the protection and exploitation of these resources and identifying the components hindering participation are felt as a fundamental necessity. People's participation in any project guarantees the implementation and sustainability of that project. This issue is more important in the protection of natural resources, because issues related to the environment and natural resources are intertwined with the lives of communities, and the success of any kind of program will require the participation of these communities.

    Materials and Methods

    The main problem faced by the planners of the General Department of Natural Resources and Watershed Management of Lorestan province is the non-participation of pastoralists in the implementation of pastoral plans, considering their effective role in maintaining and revitalizing pastures, which has made such programs unsuccessful. Is. Therefore, the main goal of this research is to investigate the causes of the non-participation of the users with an emphasis on education from the point of view of experts in this province. The collection of data and information in this research was done through 20 questionnaires from experts of the whole province of Lorestan) and in order to analyze the data of this study, Spss21 and Expert Choice11 software were used.

    Results

    The results showed that structural, managerial, and economic barriers are three important factors preventing non-participation. The summary of the results of this research shows that in order to improve the conditions of pastures with the approach of more participation of the users for the studied area and similar areas, the abilities and opinions of the users and experts should be used. Considering the position that the village and the villagers have in the dynamics of the country's economy, such as helping the economic growth, controlling the inflation rate, increasing the employment rate and activity, they can be a suitable platform for agricultural, livestock, industrial and service products, preserving the environment and security, and cultural norms. and social, to provide security and border guarding. Therefore, drawing a road map that determines the role of villages in the planning system of the country is of special importance. Meanwhile, training is always considered as a sure way to improve performance quality and solve management problems, and its lack is one of the basic issues. Training is a fundamental task for better management and a continuous and permanent process. The results also showed that the lack of training is one of the important factors preventing the participation of users. Therefore, by implementing educational programs, holding gatherings and exhibitions, this participation can be increased and improve pastures.

    Discussion

    The summary of the results of this research shows that in order to improve the conditions of pastures with the approach of more participation of the users for the study area and similar areas, the capabilities and opinions of the users and experts should be used in order to prepare, plan and implement plans based on their needs, priorities and desires. Pasture management should be provided and, in the future, we can witness the improvement of pasture management as well as the protection, modification and revival of pastures along with the increase of livestock production with the least problems at the level of any customary system as economic-social units.

    Keywords: Non-participation of users, hierarchical analysis, Education, Pasture
  • Ardavan Zarandian *, Fatemeh Mohammadyari, Roya Mousazadeh, Majid Ramezani Mehrian, Jalil Badamfirooz Pages 107-119
    Introduction

    Soil resources play an important role in providing the necessary material goods for humans and other organisms and also deliver multiple ecosystem services that are essential for life on earth. They have also served for a long time as an important green infrastructure in protecting agricultural and forest landscapes by providing plants a foothold for their roots and holding the necessary nutrients for their growth. In addition, soils can provide various ecosystem services such as contaminant immobilization, rainwater control, carbon sequestration, and habitat provision that are directly beneficial for humans. Services provided by ecosystems for humans are called ecosystem services. Soil retention, which refers to the potential of ecosystems for controlling soil erosion and conserving soil, is classified in the class of regulating services.    

    Materials and Methods

    The InVEST Sediment Delivery Ratio (SDR) model was used in InVEST Software to quantify soil retention and erosion. The required inputs for implementing this model include land use maps, K-factor (soil erodibility), R-factor (rain erosivity), C-factor (land use and land cover or LU/LC), P-factor (support practices), DEM (digital elevation model), and the biophysical table. 

    Results

    Based on the results, the potential of soil loss and sediment transport in the study area ranged from zero to 248.18 t/pixel and from zero to 57.25 tons per pixel, respectively. Soil retention is also estimated in a range from zero to 124.85 tons per pixel in the studied area. The largest amount of soil loss happened in sub-basin number 14 with 13716400 t/year and the smallest in sub-basin number 4 with 416594 t/year. Most of the ecosystem service of soil retention belonged to sub-basin number 13 with 4304414 t/ha/ year and the least to sub-basin number 4 with 5645 tons/ha/year.

    Discussion

    The dense forests in the northernmost part of Semnan Province provide the most part of the ecosystem service of soil retention with more than 36 t/ha and the desert areas, the salt lake, and the salt marsh the least. Based on this, the province's forests, including dense, semi-dense, sparse and thin forests, contribute to the maintenance of soil in the province by a total of 4269166 tons per year. Also, good pastures maintain more than 18 tons per hectare of the province's soil every year, and the total function of soil maintenance by all types of pastures in the province, including good, medium and poor pastures, is 9395160 tons per year. Since the area covered by the pastures is 18 times more than that by the forests, we can say that most of the ecosystem service of soil retention is provided by the pastures due to the geographical distribution of this service in the province, despite the fact that forests are more capable in soil conservation than pastures. The orchards and rainfed agricultural land rank third and fourth, respectively, in soil retention with 7.86 and 2.15 tons of soil/ha, respectively. However, man-made land uses such as urban areas decrease this ecosystem service because they are usually accompanied by removing or reducing the vegetation. The urban areas are located in the northern part of the study area, and they have negative impacts on this ecosystem service. Therefore, protection of the forest and rangeland covers in the province is vitally important for the continued conservation of the ecosystem service of soil retention.

    Keywords: Ecosystem services, Soil Retention, land use, Semnan