فهرست مطالب

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محسن میرباقری* صفحات 6-22

    یکی از موضوعاتی که ذهن پژوهشگران و تصمیم سازان عرصه ی استاندارد و استانداردسازی را ممکن است به خود مشغول کند موضوع استانداردسازی و نحوه ی ارتباط آن با نوآوری است. موضوعی که سالهاست از سوی اندیشمندان با دیدگاه های مختلف مطرح شده است. تبیین این مسئله از آن جهت اهمیت دارد که نوع نگاه و تحلیل این موضوع، ممکن است اساس استانداردسازی را زیر سیوال برده و در تعارض با خلاقیت معرفی نماید و یا آن را تقویت نموده و گسترش دهد. مقاله حاضر جزء پژوهش های مطالعاتی محسوب می شود و سعی در ارایه ی تحلیلی در حوزه ی استاندارد و نوآوری دارد. هدف از این مقاله پاسخ این سیوال است که آیا استانداردسازی محدود کننده ی نوآوری است یا کمک کننده ی آن؟ به عبارت دیگر، چه نوع ارتباطی بین این دو مقوله وجود دارد؟ در این مقاله ابتدا مبانی نظری مرتبط با نوآوری، استاندارد و استانداردسازی مطرح می شود و سپس با استفاده از پیشینه ی تحقیق و استفاده از نظرات خبرگان، جواب تحلیلی به چهار سیوال مطرح شده در این زمینه داده می شود.

    کلیدواژگان: استاندارد، استانداردسازی، نوآوری، خلاقیت
  • حاجیه رجبی فرجاد*، رزیتا معدن کار صفحات 23-34

    کارآفرینی سازمانی یکی از عواملی است که بیشترین تاثیر را بر موفقیت و رشد اقتصادی بنگاه ها، کشورها و دولت ها داشته و از طرف دیگر، سرمایه اجتماعی و ظرفیت سازمانی از جمله مولفه هایی هستند که در جهت ایجاد کارآفرینی در سازمان مناسب هستند. در این تحقیق تاثیر سرمایه اجتماعی بر کارآفرینی سازمانی با توجه به میانجی ظرفیت سازمانی بررسی شده و برای ابزار تحقیق از پرسشنامه ای استاندارد طراحی شد. نتایج به دست آمده از پرسشنامه های توزیع شده بین نمونه 197 نفری مدیران و کارکنان شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، نشان دهنده ی آن است که سرمایه اجتماعی به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق ظرفیت سازمانی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، ظرفیت سازمانی، شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد
  • عماد گل محمدی*، سامره شهبازی صفحات 35-46

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد شرکت ها با تاکید بر نقش قابلیت های پویا و سرمایه اجتماعی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری کشور بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی محتوایی آن با استفاده از نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ(مدیریت دانش 81/0، عملکرد شرکت ها 88/0، قابلیت پویا 70/ و سرمایه اجتماعی 83/0) تایید شد. آزمون مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام گرفت. یافته ها نشان داد که اثر مدیریت دانش به صورت مستقیم بر عملکرد معنادار نبوده و تنها به صورت غیرمستقیم و از طریق سرمایه اجتماعی معناداراست، همچنین مدیریت دانش بر قابلیت های پویا نیز اثرمعناداری ندارد. یافته های دیگر نشان داد که سرمایه اجتماعی بر عملکرد و قابلیت های پویا موثر است و قابلیت های پویا نیز بر عملکرد اثرمعناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، قابلیت های پویا، عملکرد
  • حامد محمدی* صفحات 47-57

    هدف نوشتار حاضر بازخوانی فلسفه TQMدر سازمان های دولتی است. نگارنده در نوشتار حاضر تلاش نموده است تا با مطالعه مبانی علم کیفیت و نیز تجربه شخصی با حضور در بسیاری از شرکت ها و سازمان های دولتی کشور، نسبت به بازخوانی فلسفه TQM اهتمام ورزد. نگارنده با حضور در بسیاری از شرکت های دولتی ملاحظه نموده است که جهت گیری این شرکت ها به سوی جنبش کیفیت، صرفا حرکتی شتابزده و نمادین می باشد و اکثر شرکت های دولتی جهت اخذ گواهینامه های کیفیتی تلاش می نمایند و به جای توجه به اصول بنیادین کیفیت و به ویژه ابعاد فلسفه TQM ، صرفا با سیاست گذاری های ضعیف و جنبه های اقتصادی جهت استقبال از کیفیت حرکت می نمایند. با مطالعه دقیق در اکثر شرکت های دولتی کشور مشخص می شود که بسیاری از آنان جهت استقرار نظام های نوین مدیریتی، به هیچ وجه اصول و ابعاد فلسفه TQM را به عنوان پیش شرط اصلی استقرار این نظام ها مورد مداقه قرار نداده اند، و می توان ادعا نمود که یکی از علل اصلی نارکارآمدی نظام های نوین کیفیتی در شرکت های دولتی کشور، عدم استقرار فلسفه TQM می باشد. از این رو، نگارنده نوشتار حاضر جهت افزایش شناخت و بهبود ادراک مدیران و کارشناسان واحد تحلیل سیستم ها و روش های این شرکت ها، نسبت به تبیین موضوع اقدام نموده است.

    کلیدواژگان: TQM، بازخوانی، سازمان های دولتی
  • امیرحسین اخروی*، محمد اخگری صفحات 58-68

    تجزیه و تحلیل حالات خرابی و اثرات ناشی از آن (FMEA)، ابزاری قدرتمند برای تشخیص و ارزیابی خرابی های بالقوه محصول است. ریسک ها توسط اولویت بندی نمرات ریسک (RPNs) ارزیابی می شود. در طراحی و توسعه محصولات جدید، این روش دارای کاستی ها و ابهامات زیادی است؛ لذا استفاده از اعداد فازی در محاسبه RPNها پیشنهاد شده که البته پیچیدگی های محاسباتی را هم در بر دارد. در این پژوهش، با بررسی انواع ابهامات و عدم اطمینان هایی که در روش سنتی FMEA وجود دارد و نیز بررسی راه حل هایی که برای رفع این مشکلات، در سایر پژوهش ها مطرح شده است، سعی در طراحی نرم افزار بومی در محیط اکسل شده است. این نرم افزار با کمک داده-هایی که در طراحی "سیستم تهویه داخلی زیردریایی" به کار رفته، با موفقیت مورد آزمون قرار گرفت.

    کلیدواژگان: FMEA، RPN، مجموعه های فازی، برنامه ریزی غیرخطی
  • ناصر صفایی*، پوریا رضایی، مهرداد شریفی نیکنفس صفحات 69-80

    کیفیت فراگیر محصول، زمینه ساز جلب رضایت مشتریان و عامل پایه در حصول رضایت سایر ذینفعان یک سازمان برای رقابت-پذیری و دستیابی به موفقیت پایدار و اساسا در زمره مسایل زیربنایی کشور است. بنابراین در دنیای رقابتی امروز باید خود را با سازو کارهای رقابت پذیری در حال و آینده تجهیز نماییم و اصول نوین مدیریت و قواعد حضور در بازارهای جهانی را بیاموزیم و به اجرا درآوریم. جایزه ملی کیفیت ایران در وقع ابزاری است برای اندازه گیری این معیارها و در کنار آن وسیله ای برای ایجاد رقابت سالم و علمی در میان سازمان ها اعم از دولتی و خصوصی، تولیدی و خدماتی. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر معیارهای توانمندساز بر معیارهای نتایج مدل ملی کیفیت است. برای این منظور امتیازات کسب شده توسط 45 سازمان شرکت کننده در جایزه ملی کیفیت ایران از سال 1387 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفته اند. بدین جهت از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ارتباط معناداری میان عوامل و همچنین عوامل با نتایج کلیدی وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز مدل ساختاری تحقیق را تایید می کند. تحلیل مسیر بیان می کند که با توجه به تاثیر عوامل بر یکدیگر میزان تاثیر معیارها به ترتیب زیر اولویت بندی می شوند: کارکنان، رهبری، منابع، فرایندها، نتایج مشتریان، محیط زیست و در نهایت نتایج کلیدی عملکرد.

    کلیدواژگان: جایزه ملی کیفیت ایران، نتایج کلیدی عملکرد، مدل های تعالی، تحلیل مسیر
  • احسان افسری، جلال. حقیقت منفرد*، طهمورث سهرابی صفحات 84-92

    کیفیت مدیران سازمان می‌توانند به پیاده‌سازی سیستمی روی آورند که داده ها را پایش کرده و اثرات مطلوب سازمانی در ابعاد مختلف از جمله بعد دانشی و کیفی داشته باشد. یکی از سیستم های پیشنهادی هوش تجاریست. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین بکارگیری ابزارهای پیاده‌سازی سیستم هوش تجاری و مدیریت دانش به منظور افزایش کیفیت سازمانی بود. ا زنظر هدف پژوهش، از نوع تحقیقات اکتشافی است. از آنجایی که در تحقیق حاضر از روش تلفیقی استفاده میشود، بنابراین جامعه مورد بررسی در مرحله کیفی و کمی متفاوت خواهند بود. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی، 21 نفر از خبرگان و نخبگان حوزه مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات که درگیر مباحث طراحی و پیاده‌سازی هوش تجاری هستند و اساتید دانشگاهی و در بخش کمی 256 نفر از خبرگان. کارشناسان هلدینگ فناوری اطلاعات و ارتباطات شهر تهران می‌باشد. برای انتخاب نمونه‌های تحقیق و تشکیل پانل صاحب نظران از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شده است. در پژوهش حاضر شاخص‌های اندازه‌گیری کیفیت مدیریت دانش (درستکاری، مسئولیت‌پذیری و دلسوزی) می‌باشد. پایایی مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0. 94 برآورد شده و روایی صوری و محتوایی توسط متخصصان تایید شده است. کدگذاری داده ها در بخش کیفی با استفاده تحلیل مضمون و در بخش کمی از معادلات ساختاری، ضریب مسیر و نرم‌افزار لیزرل استفاده گردید. سیصد و پنجاه وهفت کد با محوریت شاخص‌ها و ابزارهای پیاده‌سازی هوش تجاری چابک با محوریت پایش اطلاعات، انبارداده های مربوط به کارکنان و سازمان ارزیابی و تحلیل از مطالعه عمیق مبانی نظری استخراج شد. این کدها با استفاده از روش تحلیل مضمون و گروه کانونی به 12 پایه و 6 مضمون سازمان‌دهنده مربوط به طراحی مدل هوش تجاری چابک در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات تبدیل شد. جهت آزمون این فرضیه از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. مدلسازی معادلات ساختاری رابطه بین بکارگیری ابزار پیاده‌سازی سیستم هوش تجاری و مدیریت دانش را تایید کرد. با توجه به فرضیه اصلی تحقیق بین بکارگیری ابزارهای پیاده‌سازی سیستم هوش تجاری چابک و مدیریت دانش به منظور افزایش کیفیت سازمانی رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش تجاری چابک، مدیریت دانش، کیفیت سازمانی
|
  • Seyyed Mohsen Mirbagheri* Pages 6-22

    One of the issues that minds of researchers and decision makers have in the field of standard and standardization may be busy, the subject of standardization and how it is related to innovation. An issue that has been raised for many years by researcher with different views. It is important to explain this issue that kind of views and analysis of this issue, may deny the basis of standardization and introduce at odds with creativity or strengthen and expand its. This article is one of the research studies and it is trying to provide an analysis in the field of standardization and innovation. The purpose of this article is to answer the question whether standardization is limiting or facilitating innovation? In other words, what kind of relation is between these two categories? This article first discusses the theoretical foundations related to innovation, standardization and standardization and then using research backgrounds and expert opinions, the analytical answer is given to four questions raised in this regard.

    Keywords: Standard, Standardization, Innovation, Creativity
  • Hajieh Rajabi Farjad*, Rozita Madankar Pages 23-34

    Entrepreneurial trends and focusing on entrepreneurship development in the organizations, today are among the most important factors for them to gain sustainable competitive advantages. Numerous studies have linked the increased entrepreneurial activities to the social capital. On the other hand, attention to organizational capacities can contribute in understanding the entrepreneurial capabilities of companies. Therefore, the present study aimed to determine the impact of social capital on organizational entrepreneurship with the mediating role of organizational capacity in company of quality and standard inspection. Method of the research was applied one from purpose point of view and descriptive -survey. Statistical universe of the study consisted of all employees )including managers and staff( of standard and quality inspection company which was 403 person. Using Cochran formula and by systematic random sampling, 197 were selected as the sample size. To collect the data, standard questionnaire was used and its validity was confirmed by determining CVR index for all items and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha. The collected data were analyzed in two sections: descriptive and inferential statistics. To test the hypotheses, structural equations method and Smart PLS software were used. Findings from the analysis of the main hypothesis of this study indicate that social capital, through the mediation of organizational capacity, has a positive and meaningful effect on the entrepreneurship of the company. Social capital has a positive and meaningful effect on organizational entrepreneurship and organizational capacity and organizational capacity also has an impact on organizational entrepreneurship.

    Keywords: Social Capital, Organizational Entrepreneurship, Organizational Capacity, Quality, Standard Inspection Company
  • Samere Shahbazi, Emad golmohammadi* Pages 35-46

    The present study aims to study the impact of knowledge management on performance of corporations with an emphasis on the role of social capital and dynamic capability. This study is, in terms of the aim, an applied research and in terms of methodology, a descriptive-correlation. The statistical society of this research is knowledge organizations based in the science and technology parks. The tool for collecting data was a standard questionnaire, the content validity of which was confirmed by experts’ comments, and its reliability was confirmed by Cranach’s alpha coefficient(Knowledge management,/081, performance, 0/88, dynamic capability, 0/70, social capital, 0/83 ). The conceptual model and hypotheses of the research are tested by structural equations modeling using smart PLS software. The findings showed that impact of knowledge management on performance is not significant directly and that it is only significant indirectly and through social capital. In addition, knowledge management does not have significant impact on dynamic capabilities. Other findings showed that social capital is effective on performance and dynamic capabilities and dynamic capabilities have significant impact on the performance.

    Keywords: Knowledge management, social capital, dynamic capability, performance
  • Hamed Mohammadi* Pages 47-57

    The present article aims to read out philosophy of TQM in Public Organizations. In this article, the author attempts to read out philosophy of TQM by studying fundamentals of quality science and resorting to personal experience of attending many Public company and organizations in the Iran. The author has observed in many public companies that their orientation towards the quality movement is merely a rash and symbolic move, and that most public companies are striving to obtain quality certifications, rather than focusing on the fundamental principles of quality, and in particular the TQM philosophy; they welcome quality movement only through poor policymaking and economic aspects. A careful study of most public companies in the Iran reveals that many of them have never considered the principles and dimensions of TQM philosophy as the main precondition for establishing new management systems. Therefore it can be claimed that the main cause of inefficiency is that TQM is not implemented. Hence, the author of this paper has attempted to explain this issue in order to increase the understanding and improve perception of managers and experts of the systems and methods analysis department.

    Keywords: TQM, Readout, Public Organizations
  • AmirHossein Okhravi*, Mohammad Akhgari Pages 58-68

    Failure modes and effects analysis )FMEA( is a powerful tool for identifying and assessing potential failures in products. Generally risk assessment in FMEA is carried out by using risk priority numbers )RPNs(. As a design and development of new products, this method has many shortcomings and ambiguities, therefore the applying of fuzzy numbers for the calculation of RPNs, is proposed that computational complexity is also encompassed. In this research, examining the kind of ambiguities and uncertainties that exist in the traditional FMEA as well as solutions to overcome the problems have been addressed in other research. Also we developed the software in excel application. This software is successfully tested with real data on the design and development of the “internal ventilation system” of a submarine.

    Keywords: FMEA, RPN, Fuzzy sets, Nonlinear programming
  • Naser Safaei*, Pooria Rezaei, Mehrdad Sharifi Niknafs Pages 69-80

    Total product quality sets the ground for customer satisfaction and is a basic factor in achieving satisfaction of the other interested parties of the organization in order for the organization to be competitive and achieve sustainable success; it is one, among many of the country’s underlying issues. Therefore one needs to get furnished with current and future competitiveness mechanisms and to learn and implement modern management principles in the highly competitive world. Iran national quality award is in fact a tool for measuring these criteria and creating a healthy and scientific competition among organizations, including state and private, service and production enterprises. The goal of this survey is to investigate effects of enabler criteria on the resultant criteria of Iran Nation Quality Award. To this purpose, scores obtained by 45 participating organizations in “Iran National Quality Award )1387-1393( were assessed. Hence, Path analysis was utilized. The results demonstrate a meaningful relationship among factors and also between factors and key results. The results of Path analysis, also confirm the structural model of research. Path analysis declares that considering the effects of factors on each other, the degree of effects of the criteria follows respectively: Personnel, Leadership, Resources, Processes, Customer results, Environment and finally the key results in performance

    Keywords: Iran national quality award, Key performance results, Excellence models, Path analysis