فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم صالحی عمران، فرناز عین خواه*، سپیده بارانی صفحات 1-38

    هدف اصلی در این پژوهش بررسی کمی و کیفی جایگاه مهارت آموزی در مقایسه با دیگر مقوله های آموزشی مطرح شده در سند نقشه جامع علمی کشور است. این پژوهش، از نوع پژوهش های کاربردی بوده و ازنظر روش از نوع توصیفی است که در آن با استفاده از روش تحلیل محتوا از نوع مقوله ای به دو روش کیفی و ساختاری به سوال های پژوهش پاسخ داده شده است. در این پژوهش از پنج مقوله ی علم، فناوری، نوآوری، پژوهش و مهارت به همراه 48 زیرگروه و 92 شاخص، به عنوان شاخص های اندازه گیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که از بین مقوله های آموزشی به مقوله ی علم و مهارت به ترتیب بیشترین و کمترین توجه، در سند علمی کشور شده است و به برخی زیرگروه های مهارت مانند عدالت در دسترسی به مهارت، تعامل جهانی، تولید و دستاوردهای مهارت، مرجعیت مهارتی در جهان و انتشار مهارت اشاره ای در سند علمی کشور نشده است. همچنین در بخش های توجه به صاحبان مهارت، نهادهای مهارتی، تعریف اولویت های سند علمی کشور و سیاست گذاری در زمینه ی مهارت افزایی نیز نیاز به توجه بیشتر در این سند وجود دارد. به طورکلی اولویت های تعریف شده در این سند، رشته های صرفا علمی و پایه می باشد و لازم است رشته های مهارتی در این سند، دیده و اضافه شوند. در بخش سیاست گذاری اجرایی، هماهنگی و انسجام بخشی اجرای نقشه جامع علمی کشور جای خالی مسیولین اجرایی و آموزشی مهارتی کشور مشهود است. همچنین لازم است بازنگری و اصلاح هایی در تعریف راهبردهای کلان و راهبردها و اقدامات ملی متناسب با راهبردهای کلان، صورت گیرد تا از جامعیت لازم جهت پوشش دادن تمامی بخش های حوزه مهارت برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: علم، فناوری، نوآوری، پژوهش و مهارت، تحلیل محتوا
  • ناهید کیائی طالقانی*، حسن رضا زین آبادی، حمیدرضا آراسته، حسین عباسیان صفحات 39-66

    پژوهش، مطالعه ای نظام مند و کنترل شده تجربی و انتقادی درباره کشف روابط میان پدیده ها و ارایه ی فرضیه های گوناگون به شمار می رود و در جست وجوی دست یابی به هدف و عملی مشخص است و بر تامین سعادت و رفاه همگان تاکید می کند. آنچه مسلم است پژوهش ها باید نیازهای علمی و تکنولوژی کشور را برطرف و تولید ثروت کنند اما وقایع و اتفاقات موجود در آموزش عالی ازجمله آثار علمی غیرقابل استناد، کاهش کارایی تحقیق و... این مفروضات را زیر سوال برده است. به چه دلایلی کشور ما به زعم برخورداری از امکانات بالقوه در این بخش و نیروهای محقق نتوانسته است درزمینه ی تحقیقات و رفع نیازهای جامعه گام های موثری بردارد. پژوهش حاضر، باهدف شناسایی و تبیین علل موثر بر بروز کژ کارکردی های پژوهش در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران، از نوع کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 22 نفر از پژوهشگران برتر، خبرگان و سیاست گذاران پژوهش کشور در سال 98-1397 به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که مشکلات ساختاری موجود، ماموریت گرا نبودن دانشگاه، ضعف ارتباط دانشگاه، صنعت و جامعه، مقاله گرایی، ضعف نظام ارزیابی، افت معیارهای جامعه علمی، نظام نادرست پذیرش دانشجو و جذب هییت علمی و همچنین ضعف ساختار قانونی ازجمله علل اصلی کژ کارکردی های پژوهش در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران است.

    کلیدواژگان: کژ کارکردی پژوهش، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، ماموریت دانشگاه ها، تحلیل کیفی
  • سیده جمیله مدرسی سریزدی، عباس عباس پور*، سعید غیاثی، کمال سخدری صفحات 67-98

    پژوهش حاضر باهدف سنتز ادبیات گسترده در مورد دانشگاه کارآفرین صورت گرفته تا چارچوب جامع و یکپارچه ای از دانشگاه را در قالب پارادایم کارآفرینی ارایه نماید. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی است و با روش کیفی فراترکیب[1] یا سنتز پژوهی انجام شده است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی 1998-2017 می باشد، در این راستا 183 پژوهش در زمینه موضوع موردنظر ارزیابی و درنهایت 58 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوطه با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی، درمجموع 94 کد 22 مفهوم، 9 مقوله کلیدی طی فرآیند جستجو و ترکیب نظام مند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کافمن تایید گردید. نتایج تحلیل نشان داد مهم ترین مقوله های کلیدی شناسایی شده شامل؛ استراتژی نوآورانه، رهبری کارآفرینانه، فعالیت های اقتصادی کارآفرینانه، فرهنگ کارآفرینانه، ساختار منعطف، سیاست های آموزشی- حمایتی، تامین منابع، سازگاری با محیط نوآورانه و شبکه سازی است که در سه رده عوامل اصلی، زمینه ای و محیطی دسته بندی شدند و درنهایت پس از طی مراحل هفت گانه پژوهش الگوی جامع دانشگاه کارآفرین تدوین گردید. این پژوهش درک عمیق از ادبیات موجود در مورد دانشگاه کارآفرین را با سازماندهی عوامل موثر بر آن ارایه می دهد و می تواند در سیاست گذاری آموزش عالی جهت گذر از دانشگاه های تحقیقاتی به کارآفرین مورداستفاده قرار گیرد.
     

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، روش فراترکیب، ویژگی ها، الگو
  • انور شاه محمدی، نعمت الله عزیزی*، علی تقی پور ظهیر، عیسی ابراهیم زاده صفحات 99-124

    هدف از این پژوهش، ساخت و اعتبار یابی مدلی جهت ارزیابی بعد آموزشی در نظام آموزش از دور بود. این پژوهش ازنظر هدف، پژوهشی کاربردی می باشد که با رویکرد آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) انجام گرفت. مشارکت کنندگان این پژوهش در بخش کیفی 15 نفر از اساتید و پژوهشگران آموزش از دور بودند که به صورتی هدفمند انتخاب و با آن ها مصاحبه گردید. در بخش کمی مطالعه نیز جامعه آماری هدف (مدیران، برنامه ریزان و کارشناسان  سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور) بودند که 215 نفر از آنان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و از آن ها خواسته شده تا پرسشنامه پژوهش را تکمیل کنند. این پرسشنامه مشتمل بر 52 شاخص بود که روایی محتوای آن با استناد به نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89 /0 ارزیابی و مورد تایید واقع شد. برای تحلیل داده های بخش کیفی از کدگذاری های باز و محوری بهره گرفته شده و برای تجزیه وتحلیل داده های کمی حاصل از پرسشنامه نیز علاوه بر شاخص های گرایش مرکزی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که مدل جامع ارزیابی بعد آموزشی در یک سیستم آموزش از دور دارای 7 بعد سازمان یاد دهنده؛ یاد دهنده؛ یادگیرنده؛ مبانی پداگوژی، تیوری و نسل های فناوری؛ مواد و محتوای آموزشی؛ روش ها و رویکردهای آموزشی؛ و زمان و مکان آموزشی با 52 شاخص ارزیابی مرتبط است که با بهره گیری از روش شناسی و ابزار مناسب می توانند برای ارزیابی بعد آموزشی نظام آموزش از دور مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: الگوی ارزیابی، نظام آموزش از دور، دانشگاه پیام نور، شاخص های ارزیابی، اعتباربخشی
  • مهدی آهنگری*، جعفر ترک زاده، مهدی محمدی، رحمت الله مرزوقی، ستار هاشمی صفحات 125-159

    با توسعه سریع فناوری اطلاعات، انتظار می رفت با رشد و گسترش آموزش الکترونیکی، شاهد درخششی اثربخش و چشمگیر در عرصه آموزش الکترونیکی دانشگاه ها باشیم، اما پس از گذشت دو دهه آثار عدم کارایی و عدم اثربخشی و نارضایتی در بین فراگیران مشاهده گردید. هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های ارزیابی اثربخشی درونی دوره های الکترونیکی دانشگاهی با رویکرد "مطالعه موردی کیفی" است. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار (تخصص و تجربه) و با لحاظ اشباع داده ها انتخاب شدند. داده های به دست آمده از طریق فن تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت و یافته ها در قالب مجموعه ای از مضامین پایه، دسته بندی و شبکه مضامین سازماندهی شد. با تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها در کنار اسناد بالادستی و همسوسازی با مبانی نظری و سوابق پژوهشی، مولفه های ارزیابی اثربخشی آموزش الکترونیکی مشتمل بر 16 مضمون پایه کشف و اعتبار یابی گردید. اهم این مضامین شامل: آمادگی، رضایت و رفع نیاز فراگیران، آمادگی، انگیزش و مهارت اساتید، کیفیت درونی آموزش، هوشمندی ساختار و نظام مندی آموزش، عینیت و تناسب اهداف، طراحی فرآیند تولید و ارزیابی کیفیت محتوا، طراحی فرآیندهای آموزش الکترونیک، معماری محیط یادگیری، طراحی دوره های یادگیری موثر، روزآمد ساختن آموزش، توسعه تعاملات و توسعه زیرساخت های فنی است. امید است یافته های پژوهش، امکان ارزیابی شایسته، کارآمد سازی و اثربخشی هر چه بیشتر نظام آموزش الکترونیکی را به جهت پیچیدگی و نوآوری های روزافزون و امکان پاسخگویی به اقتضایات محیطی متناسب با الگوی بومی فراهم سازد.

    کلیدواژگان: اثربخشی درونی، ارزیابی، یادگیری الکترونیکی
  • محمدصادق طاهرطلوع دل، سینا کمالی تبریزی*، امید حیدری پور صفحات 161-199

    به علت گسترش روزافزون استفاده از فناوری واقعیت مجازی در حوزه های مختلف و به خصوص آموزش، بررسی ادراک مخاطب از طریق این فناوری و قابلیت های آموزشی آن ضرورت دارد. لذا، هدف این پژوهش بررسی قابلیت های آموزشی سیستم واقعیت مجازی از طریق مقایسه تطبیقی ادراک محیط به دو صورت مستقیم و با استفاده از فناوری واقعیت مجازی بر مبنای ارزیابی روابط غیرخطی مولفه های ادراک بصری در فرآیند ادراک می باشد. روش تحقیق در این مقاله به صورت تجربی-پیمایشی می باشد؛ به طوری که مخاطبان به دو صورت مستقیم و با استفاده از عینک های واقعیت مجازی در زمان مشخص، فضا را مورد تماشا قرار داده و سپس مورد پیمایش قرارگرفته اند. جامعه آماری این پژوهش با توجه به تخصصی بودن مولفه های ادراک بصری، از بین دانشجویان رشته معماری انتخاب شده است. پایایی پرسشنامه بر اساس تکنیک آلفای کرونباخ و روایی محتوایی بر اساس نظر متخصصین مورد تایید قرار گرفت. بر اساس یافته های پیمایش در چهار بخش کفایت نمونه، تحلیل عامل R، همبستگی و رگرسیون، می توان نتیجه گیری کرد که مولفه های ادراک بصری، در پنج عامل احتمالی شناسایی و در این میان سه عامل به صورت قطعی تبیین شده است. در سطح عامل اول، ادراک بصری شامل مولفه هایی می باشد که توسط آن ها، درک پیچیدگی های محیط و در سطح عامل دوم، ادراک بصری شامل مولفه هایی می باشد که توسط آن ها، درک معنای محیط و در سطح عامل سوم، ادراک بصری شامل مولفه هایی می باشد که توسط آن ها، درک بینایی برای مخاطب میسر می شود.

    کلیدواژگان: ادراک بصری، ادراک محیطی، محیط بصری، محیط مجازی، واقعیت مجازی، ویدئوی 360 درجه پانوراما
|
  • Ebrahim Salehi Omran, Farnaz Einkhah*, Sepideh Barani Pages 1-38

    The main purpose of this study is to evaluate the qualitative and quantitative status of skills in comparison with other educational categories mentioned in the comprehensive scientific map document of Iran. This research is an applied research and it is descriptive in terms of content analysis method. . In this study, five categories of science, technology, innovation, research and skill along with 48 subgroups and 92 indices were used as measurement indices. The results show[1]ed that among the educational categories to the category of science and skill respectively, the highest and least attention was paid to the scientific document and to some skill subgroups such as equity in access to skills, global interaction, production and skills outputs, skill reference in The world and the publication of the skill are not mentioned in the scientific document. There is also a need for more attention in the areas of attention to skillful, skilled institutions, defining the priorities of the scientific document, and policy making in the area of enhancing and promoting of skills. In general, the priorities defined in this document are purely scientific and disciplines, and it is necessary to add and supplement the disciplines of expertise and skills in this document. In the area of executive policy, coordination and coherence of the implementation of the country's comprehensive scientific map, there is a clear vacancy for the country's executive vocational authorities. It is also necessary to revise and refine macro strategies and national strategies and measures appropriate to macro strategies in order to be comprehensive enough to cover all sectors of the skill fields.

    Keywords: Science, Technology, Innovation, Research, Skills, Content Analysis
  • Nahid Kiaie Taleghani*, Hasan Reza Zeinabadi, Hamid Reza Arasteh, Hossein Abbassian Pages 39-66

    Research is a systematic, controlled empirical and critical study for the discovery of the relationships between phenomena. It also presents various hypotheses, and seeks to achieve a specific purpose and action. It emphasizes the welfare and prosperity of everyone. Undoubtedly, researches should meet the country's scientific and technological needs and generate wealth. But the events in higher education, such as unaccountable scientific works, the decline of research efficiency, etc. have called these assumptions into question. For what reasons our country has not been able to take effective steps in the field of research and is unable in meeting the needs of society despite its potential in this subject and its researchers? The purpose of this study was to identify and explain the factors affecting the occurrence of research biases in the Iranian higher education system using a qualitative content analysis approach. Data were collected through deep and semi - structured interviews with 22 of top researchers, experts and research policy makers in 2018-2019 by a purposeful sampling method. Findings showed that existing structural problems, university not focusing on mission, weaknesses of university, industry and community relationship, article orientation, weakness of evaluation system, downfall of academic community standards, incorrect system of student acceptance and faculty recruitment, as well as the weakness of the legal structure are some of the main causes of research malfunctions in Iranian universities and higher education institutions.

    Keywords: Malfunction of Research, Universities, Institutes of Higher Education, Mission of Universities, Qualitative Analysis
  • S. Jamileh Madarresi Saryazdi, Abbas Abbas Pour*, Saeed Ghiasi, Kamal Sakhdari Pages 67-98

    The purpose of this study was to synthesize an extensive literature on Entrepreneurship University in order to present a comprehensive and integrated framework of university in the format of entrepreneurship paradigm.  This research is applied, and the method is Meta-Synthesis. In this regard, 183 studies were evaluated on the topic, and finally 58 articles were selected purposefully and analyzed by open, pivotal, and selective coding method. A total of 94 codes, 22 concepts, 9 key categories were selected and analyzed during the systematic search and synthesis process and their validity was confirmed by Kauffman's kappa test. The results of the analysis showed that the most important identified key themes are: Innovative strategy, entrepreneurial leadership, entrepreneurial economic activities, entrepreneurial culture, flexible structure, educational and support policies, sourcing, adaptability to the environment, and networking. These categories were categorized into three Main, Contextual and Environmental factors, and finally, after seven stages of research, a comprehensive model of Entrepreneurship University was formulated. This research provides an in-depth understanding of the existing literature on Entrepreneurship University by organizing its influencing factors and can be effective in policymaking higher education to transition from research universities to entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurial University, Synthesis Methodology, Characteristics, Model
  • Anvar Shahmohammadi, Nematollah Azizi*, Ali Tagi Poorzahir, Issa Ebrahimzadeh Pages 99-124

    This paper aims to design and validate a model for evaluation of educational aspect in distance education system. As an applied research, an exploratory mixed methods approach was used.  The participants in the qualitative study included 15 professors and researchers who were purposefully selected and interviewed. The statistical sample in the quantitative part of the study consisted of 215 managers, planners and experts of Payam Noor University Central Organization who were selected by convenience sampling and were asked to complete the research questionnaire. The questionnaire consisted of 52 indices whose content validity was evaluated by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.89. Open and axial coding was used to analyze the qualitative data, and confirmatory factor analysis was used in addition to the central tendency indices. The findings showed that a comprehensive model of educational evaluation in a distance education system consisted of following seven aspects: Organization, teacher, learner, pedagogy and technology generation, educational materials and content; educational methods and approaches; and learning time and place.  It also revealed that this model covers 52 indicators which can be used for evaluating educational aspects of the system via appropriate appraising methodology and tools.

    Keywords: Evaluation Model, Distance Education System, Payam Noor University, Evaluation Indicators, Accreditation
  • Mahdi Ahangari*, Jafar Torkzadeh, Rahmatollah Marzoghi, Sattar Hashemi Pages 125-159

    In this study, we tried to identify the components of internal efficacy evaluation of academic e-courses through a qualitative study approach. The research method is qualitative and in particular "qualitative case study.” Thus, potential contributors to this study included all faculty members of Virtual Colleges of Shiraz Universities, Payam Noor, and Allameh Tabatabai University Virtual Education Lecturers and a number of content specialists and producers and training designers (n = 25) was selected based on criteria (expertise and experience) and data saturation using the sample Purposeful sampling. The data obtained were analyzed through content analysis technique and the findings were categorized into a set of basic, organizing and pervasive themes and thematic networks. In this regard, in accordance with the stated purpose, interviews were conducted with experts in this field, and with analyzing the data obtained from interviews with upstream documents (laws and regulations adopted by national standards), as well as aligning with the theoretical foundations and results of previous researches, The components of evaluation of e-learning effectiveness in this study have been identified with 16 basic themes that need to be considered in evaluation of e-learning courses.It is expected that the findings of this study will enable to make the e-learning system more efficient and effective due to the increasing complexity and innovations and to meet the needs of the interactive university environment appropriate to the native model of e-learning.

    Keywords: internal effectiveness, evaluation, e-learning
  • Mohammad Sadegh Taher Tolou Del, Sina Kamali Tabrizi*, Omid Heydaripour Pages 161-199

    Since virtual reality technology is increasingly and widely used in various fields, and in particular education, it is necessary to examine the audience’s perception obtained using this technology in order to study its instructional capabilities. So, the present study aims to investigate the instructional capabilities of the virtual reality system using a comparative analysis of environmental perception obtained directly and using virtual reality technology, based on the evaluation of nonlinear relationships between visual perception components in the perception process. The study is an empirical-survey research where the subjects are looking at the space both directly and by wearing virtual reality eyeglasses at a given time and then surveyed. The statistical population of this study was selected from the architecture students due to the specialized nature of this investigation. The reliability of the questionnaire was confirmed according to Cronbach's alpha coefficient and its content validity was approved by experts’ opinions. The findings of the four sections of Sample Adequacy, R Factor Analysis, Correlation and Regression indicated that the components of visual perception are identified in five possible factors and three of them are definitively explained. At the first and second factor levels, visual perception includes the components by which the subject can perceive the complexities of the environment and the meaning of the environment, respectively, and at the third factor level, visual perception includes the components by which the subject can perceive the environment visually.

    Keywords: Visual Perception, Environmental Perception, Visual Environment, Virtual Environment, Virtual Reality, 360-Degree Panorama Video