فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 69 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا طبیبی* صفحات 4-10

    هدف بررسی رفتارهای پرخطر رانندگی و تصادفات در افراد معتاد ، تحت درمان و سالم است. 144 نفر مرد به شیوه در دسترس پرسشنامه رفتارهای رانندگی لجونن و همکاران (2004) همراه با ویژگی های فردی را پاسخ دادند. یافته ها نشان داد بین سه گروه در میزان رفتارهای پر خطر رانندگی ، اعم از خطاها ، تخلفات پرخاشگرانه و لغزش ها و تعداد تصادفات تفاوت معنادار وجود داشت. در گروه معتاد فقط رابطه تخلفات و تعداد تصادفات ، در گروه تحت درمان همه روابط بین تخلفات معمولی ، تخلفات پرخاشگرانه ، خطاها و لغزش ها با تعداد تصادفات معنادار بود. در گروه سالم هیچ یک از روابط معنادار نبود. در نتیجه افراد معتاد و تحت درمان نسبت به افراد سالم میزان رفتار پرخاشگرانه ، لغزش ، خطا و تعداد تصادف بیشتری در رانندگی گزارش دادند. تعداد تصادفات آنها با تخلفات رانندگی شان ارتباط بیشتری داشت. با هدف کاهش میزان تصادفات ، بررسی وضعیت اعتیاد رانندگان قبل از دریافت گواهینامه یا تمدید آن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترافیک، افراد معتاد، سوانح رانندگی، تخلفات رانندگی
  • سید جواد حسینی*، کامران رحیمباف، هادی قاسمی صفحات 11-19

    بررسی و تاثیر رفتار کودکان در زمان عبور از خیابان به هنگام خروج از مدرسه  با کمک گرفتن از روش WSB هدف این مقاله است . در این نمونه گیری ، چهار نوع رفتار خطرناک دانش آموزان ابتدایی منطقه 15 تهران مورد نظر قرار می گیرد 1- ایستادن دانش آموزان ابتدایی در کنار خیابان به صورت توقف کامل. 2- قبل از عبور از خیابان نگاه نمودن به اطراف. 3- در زمانی که فاصله آنان و وسایل نقلیه کم است ، عدم عبور از خیابان. 4- گذر به آرامی از عرض خیابان. محدوده سنی مورد مطالعه کودکان ازهفت تا یازده سال در نظر گرفته شده است، در این سن می توان با آموزش مناسب ترافیکی ، دانش آموزان ابتدایی را در عبور و مرور ایمن از خیابانها هدایت نمود.  با استفاده از روش WSB (اتوبوس پیاده مدرسه) وهمچنین نمونه گیری آماری رفتار عملکردی دانش آموزان مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت نتایج با نرم افزار SPSS تحلیل گردید.

    کلیدواژگان: رفتار، دانش آموزان ابتدایی، آموزش ایمنی، WSB
  • حمید شمعانیان*، شهریار افندی زاده، حسن جوانشیر صفحات 20-28

    نرخ بالای تصادفات جاده ای و تلفات ناشی از این تصادفات و همچنین نقش عامل سرعت در بروز این حوادث ، توجه بیشتر تصمیم گیران بخش ایمنی در حمل و نقل جاده ای به استفاده از دوربین های کنترل سرعت در راه های برون شهری را در پی داشته است. از سوی دیگر با توجه به محدودیت منابع مالی و بودجه در این بخش و همین طور هزینه های بالا نصب و نگهداری دوربین های کنترل سرعت ، اولویت بندی راه ها به منظور تجهیز آن ها به دوربین های کنترل سرعت از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارایه مدل اولویت بندی راه های برون شهری جهت تجهیز به دوربین های کنترل سرعت بر اساس فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) انجام شده است. بردار ضریب اهمیت حاصل از ماتریس مقایسات زوجی معیارها ، نشان می دهد معیار " تعداد تصادفات دارای ماهیت سرعت به ازای یک کیلومتر طول محور در سال " با ضریب اهمیت 0/29572 تاثیرگذارترین معیار بر تصمیم گیری پیرامون موضوع مورد مطالعه است. همچنین پس از ساخت مدل ، راه های استان اصفهان به عنوان گزینه های تصمیم انتخاب شده که خروجی نرم افزار Super Decisions اولویت بندی محورهای مورد مطالعه را مشخص نمود. نتایج نشان می دهد ، بزرگراه آزادگان ، محور اصفهان - شهرضا - آباده و محور اصفهان - زیار با اختلاف معناداری نسبت به سایر گزینه ها ، به ترتیب دارای اولویت های شماره یک تا سه برای نصب دوربین های کنترل سرعت می باشند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی راه های برون شهری، دوربین های کنترل سرعت، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • علیرضا ماهپور*، بابک میربها صفحات 29-37

    حوادث و بلایای طبیعی و غیرطبیعی نتایج بسیار زیان باری در زمینه های گوناگون اقتصادی و اجتماعی در پی خواهند داشت. عملکرد زیرساخت های مهمی چون شبکه های حمل و نقل ، انرژی (آب، برق و گاز) و ارتباطات نیز می تواند در اثر وقوع این بحران ها و حوادث تحت تاثیر قرار گرفته و باعث تشدید خسارات وارده گردد. با وجود عدم توانایی انسان برای پیش بینی (به طور دقیق) و جلوگیری از وقوع حوادث و بلایایی مانند زلزله (حداقل در زمان حاضر)، می توان با اتخاذ تصمیم های مناسب پیش از وقوع بحران باعث کاهش خسارات وارده گردید. در همین راستا ، در مطالعه ی پیش رو، بررسی عملکرد شبکه جاده ای با تاکید بر ظرفیت کمان ها از طریق سناریو سازی برای حالات محتمل وقوع بحران (با در نظر گرفتن بحران احتمالی وقوع زلزله) صورت می پذیرد. در این خصوص کمان های موجود در استان تهران در هر مرحله و به صورت تک تک قطع شده و ماتریس مبدا - مقصد به شبکه تخصیص داده می شود. خروجی های همفزون شبکه ، که شامل وسیله - ساعت طی شده در شبکه است ، بدست آمده و ملاک اولویت بندی قرار می گیرد. کمان های شبکه بر پایه میزان تاثیر منفی بر وسیله - ساعت شبکه ، به چهار اولویت خیلی زیاد بحرانی ، خیلی بحرانی ، بحرانی و متوسط بحرانی تقسیم شدند.

    کلیدواژگان: تخصیص شبکه، بحران، اولویت بندی
  • سید امید موسوی زاده کاشی*، میثم اکبرزاده صفحات 38-45

    مدیریت مناسب ترافیک شهری مستلزم پیش بینی کوتاه مدت وضعیت تردد بزرگراه های شهری است. در صورت پیش بینی جریان آینده نزدیک (چند دقیقه بعد) هدایت جریان از طریق تابلوهای پیام متغیر نصب شده در بزرگراه ها امکان پذیر می شود. وضعیت جریان ترافیک در بزرگراه های شهری از عوامل مختلفی تاثیر می گیرد و پیوسته در حال تغییر است ، در نتیجه معمولا پیش بینی شهودی آن امکان پذیر نیست. مقاله ی حاضر به توسعه روشی برای پیش بینی کوتاه مدت جریان ترافیک می پردازد. مقاله حاضر با استفاده از تبدیل موجک ، فرکانس های اصلی سیگنال تردد را استخراج نموده و سپس وضعیت تردد پنج دقیقه آینده را با استفاده از شبکه عصبی پیش بینی نموده است.نتایج پیش بینی جریان با استفاده از مدل ترکیبی تبدیل موجک - شبکه مصنوعی عصبی نسبت به مدل های آماری و مدل ساده شبکه مصنوعی عصبی از دقت بیشتری برخوردار است. بهترین نتیجه با استفاده از موجک هار با یک فرکانس اصلی و سه فرکانس فرعی بدست  آمد. ساختار نهایی قادراست حجم تردد در 5 دقیقه آینده را با میانگین خطای مطلق 7/43 پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: پیش بینی جریان ترافیک، پردازش سیگنال، تبدیل موجک، شبکه مصنوعی عصبی
  • وحید شکری*، رحیم علی عباسپور صفحات 46-55

    افزایش محبوبیت دستگاه های مجهز به سیستم تعیین موقعیت جهانی امکان ردیابی اشیای متحرک مانند خودرو، حیوانات حیات وحش و افراد را برای کاربران فراهم ساخته است. اما اطلاعات به دست آمده از حسگر GPS همواره همراه با خطای تعیین موقعیت و نمونه برداری می باشد. از طرف دیگر، کاربردهای ترافیکی از جمله جمع آوری داده های ترافیکی ، نیازمند مسیرهای ردیابی دقیق و منطبق بر شبکه جاده ای هستند. از آنجایی که درصد بالایی از داده های ردیابی GPS ، به خصوص داده های تولید شده توسط GPS تلفن همراه وخودروها ، با نرخ پایین هستند، به کارگیری یک الگوریتم پیشرفته برای خدمات مکان مبنا ضروری بنظر می رسد. در این تحقیق هدف به کارگیری الگوریتم تطبیق نقشه مکانی - زمانی به منظور تحلیل مسیرهای ردیابی شده با نرخ پایین می باشد. بدین منظور در این مقاله داده های ردیابی GPS مربوط به هشت خط اتوبوس در محدوده مناطق 1 تا 4 شهرداری با نرخ نمونه برداری دو دقیقه مورد استفاده قرار گرفت. این الگوریتم از تحلیل های مکانی و زمانی به منظور ساخت گراف کاندید که در آن مجموع ه ای از نتایج منطبق شده با بالاترین مجموع رتبه به عنوان نتیجه تطبیق نقشه تعیین می شود، استفاده می کند. نتایج حاصل از این الگوریتم نشان می دهد الگوریتم مورد نظر در تطبیق نقشه با ردیابی های GPS با نرخ پایین با دقت نسبتا بالایی در حدود هفتاد درصد صحیح عمل می کند.

    کلیدواژگان: جمع آوری داده های ترافیکی، مسیر ردیابی GPS، تطبیق نقشه، شبکه جاده، نمونه برداری با نرخ پایین
  • شهاب الدین کرمانشاهی*، یوسف شفاهی صفحات 56-63

    طراحی شبکه ای از خطوط همگانی سریع با در نظر گرفتن تنوع تکنولوژی خطوط که بتواند پوشش مناسبی برای سفرهای شهری ایجاد کند در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. فرمول بندی مدل طراحی شبکه خطوط همگانی سریع در قالب یک برنامه ریزی ریاضی مختلط عدد صحیح با هدف بیشینه کردن پوشش خدمات برای شهروندان بیان شده و سپس این مدل برای یک شبکه مثال حل شده است. اهمیت نظری این پژوهش ، ارایه فرمول بندی جدید برای مساله طراحی شبکه خطوط همگانی سریع است که در آن تنوع تکنولوژی های خطوط سریع و محدودیت ظرفیت متناظر با هر تکنولوژی در نظر گرفته شده است.  نتایج حاصل از حل مدل روی یک شبکه مثال که به وسیله نرم افزار GAMS حل شده است نشان می دهد در نظر گرفتن تنوع تکنولوژی برای سیستم های سریع و محدودیت ظرفیت برای خطوط روی جواب های مدل اثرگذار است. بنابراین اضافه شدن محدودیت ظرفیت به مدل طراحی شبکه خطوط همگانی سریع که در این مقاله به آن پرداخته شده ، هم از جنبه نظری و هم از جنبه عملی اهمیت دارد. با توجه به نتایج عددی بدست آمده در شبکه مثال  اهمیت در نظر گرفتن تنوع تکنولوژی و محدودیت ظرفیت نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: شبکه حمل و نقل همگانی، خطوط همگانی سریع، محدودیت ظرفیت، تکنولوژی خطوط
  • حسن ذوقی، ساسان زمانی، علیرضا رحمانی اصل صفحات 64-72

    اهمیت بررسی روابط بین پارامترهای مختلف جریان ترافیک ، مخصوصا سرعت ، نرخ جریان و چگالی از دیدگاه برنامه ریزی ، طراحی و ارزیابی پروژه ها و تسهیلات ترافیکی اجتناب ناپذیر می باشند. در این مقاله مدل های مختلف مرسوم ماکروسکوپیکی سرعت - چگالی مانند گرین شیلد ، گرین برگ ، آندروود و چند جمله ای در آزادراه تهران - کرج کالیبره و اعتبارسنجی شده اند. بدلیل برازش قابل توجه (مجذور رگرسیون و جذر میانگین انحراف معیار استاندارد) و تخمین های واقع گرای سرعت جریان آزاد ، سرعت بهینه و چگالی بهینه مدل چند جمله ای به عنوان بهترین مدل از نظر برازش برای آزادراه مذکور انتخاب گردید.نتایج نشان داد که این مدل کالیبره شده می تواند برای پیش بینی سرعت در حجم ترافیک موردنظر و همچنین در کمی سازی راهبندان ها در شرایط ناپایدار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل های جریان ترافیک، سرعت جریان آزاد، چگالی راهبندان برازش منحنی
  • اکبر اسماعیلی*، عیسی نخعی کمال آبادی، امیرحسین ابراهیمی، فائزه رمضانی صفحات 73-78

    در این مقاله با استفاده از برنامه ریزی دوسطحی و ارزش زمان سفر، یک روش برای مطالعه استراتژی های تعیین قیمت حمل و نقل مسافر ارایه می شود. مطالعات زیادی در زمینه حمل و نقل از برنامه ریزی دو سطحی و تابع تعیین ارزش زمان سفر استفاده نموده اند، اما تعداد کمی از هردو به طور هم زمان استفاده کرده اند. در این تحقیق مسافران به چند دسته از نظر سطح درامد تقسیم می شوند. همچنین یک متغیر برای تعیین سطح رفاه مسافران به منظور محاسبه ارزش عمومی زمان سفر معرفی می گردد. مدل تعیین قیمت که مبتنی بر ارزش زمان سفر و برنامه ریزی دوسطحی است ، در سطح اول به دنبال بیشینه نمودن سود آژانس های مسافربری می باشد. تابع هدف سطح دوم این مدل کمینه سازی هزینه های مسافران می باشد. در حقیقت سطح دوم به دنبال بالا بردن بهره وری مسافران از سفر است. نهایتا ، کفایت مدل ارایه شده به وسیله مجموعه ای از مسایل آزمایشی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که مدل برای مسئله تعیین قیمت بلیت مسافران مناسب و کاربردی است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی دوسطحی، مدل لاجیت، تعیین قیمت بلیت مسافر، ارزش زمان سفر
|
  • Zahra Tabibi* Pages 4-10

    The aims were comparing aberrant driving behavior and the number of accidents of addicted, under treatment and non-addicted drivers; also, the relationship between aberrant driving behavior and number of accidents for each group. A total of 144 volunteer participants filled Driving Behaviour Questionnaire and a demographic questionnaire. Results indicated that addicted and under treatments drivers reported higher rate of aggressive violations, errors and lapses in driving and a higher number of accidents than non-addicted drivers. Also, there was significant relationship between number of accidents and driving violations among addicted drivers. For under treatments accidents were related to driving ordinary violations, aggressive violations, errors and lapses. The implications for granting or renewing driving license to addicted individuals are discussed.

    Keywords: traffic, addicted people, driving accident, driving offenses
  • Kamran Rahimov, Seyed javad hosseini* * Pages 11-19

    Review and influence the behavior of children at the time of crossing the street when leaving the school with the help of WSB purpose of this article. In this sample, four kinds of dangerous behavior of elementary students in Tehran in question is 15: 1- The elementary students standing along the street to a complete stop. 2- Before crossing the street look around. 3- When the distance between them and the vehicle is low, do not cross the street. 4- Passing slowly across the street. Seven to eleven years of age are considered children at this age can be traffic education, primary school children in crossing streets safely conducted. Using WSB (school bus) as well as statistical sampling of students’ performance was assessed and the results were analyzed using SPSS software.

    Keywords: WSB, cross, elementary, students
  • Shahriar Afandizadeh, Hassan Javanshir, Hamid Shamanian* Pages 20-28

    The high rate of road accidents and fatalities caused by these accidents and also the role of speed as a factor in Occurrence of these incidents, Cause decision-makers of safety of road transportation issue to pay more attention to use speed cameras in rural roads. On the other hand, Due to limited financial resources and budget As well as the high costs of installation and maintenance of speed cameras, Prioritization of Equipping rural Roads with speed cameras, is very important. So this study is conducted aims to provide Prioritization Model of Equipping rural Roads with speed cameras based on network analysis process (ANP). Vector of important coefficient obtained from matrix of Paired comparisons show that the important coefficient of “the annual number of Accidents caused by speed factor per one kilometer” criterion is 0.29572. So this is the most effective criterion on decision on the subject of this study. Also after modeling, Rural Roads of Isfahan Province were selected as alternatives of decision and the output of Super Decisions, Prioritize the alternatives. The results show that Azadegan highway is priority number one, Isfahan-Shahreza-Abadeh road is priority number two and Isfahan-Ziar road is priority number three and these alternatives are preferred with a significant difference compared to other alternatives.

    Keywords: Prioritization of Rural Roads, Speed Cameras, Network Analysis Process
  • Babak Mirbaha, Alireza Mahpour* Pages 29-37

    Natural and Non- Natural disasters have harmful results in various fields of society such as socio- economic. Infrastructure performance have a huge impact in disaster situation and can increase or decrease effects of damage. Considering the unpredictable feature of intensity of disaster, appropriate decisions can reduce failure. In this regards, this paper for the case of Tehran Province Transportation network roads, investigate the important links based on Network Robustness Index (NRI). For that, Tehran intercity networks links, are disconnected in each iteration and OD matrix assigned. Aggregate results on network such as Vehicle hour (VHT) are calculated and used for prioritization. Based on reduced VHT, links are categorized in 4 classes.

    Keywords: Prioritization, Disaster Management, Assignment
  • Seyed Omid Mousavizadeh Kashi*, Meisam Akbarzadeh Pages 38-45

    Traffic flow on urban highways influenced by various factors and constantly changing from one state to another. Therefore, knowledge of the future traffic flow condition is remarkably important. This paper analyzing volume data to predict future traffic flow. To predict traffic flow we can use different statistical or computational intelligence methods, such as artificial neural networks.Using of artificial neural network model with crude signal input is not better than simple statistical models. As the traffic signal has high noise, in order to access the details of signal we use wavelet transform to turned it into several Frequency sections. These sections are considered as an input to the artificial neural network model. Flow forecasting with wavelet transform-artificial neural network model is more accurate than simple artificial neural network model.

    Keywords: forcasting traffic flow, signal processing, wave transform artificial neural network
  • Vahid Shokri*, RahimAli Abbaspour Pages 46-55

    With the increasing popularity of devices equipped with a Global Positioning System, users will be able to track moving objects such as cars, animals, and people. GPS sensors data has positioning and sampling error. On the other hand, traffic applications, such as traffic data collection requires accurate tracking GPS based on road network. Since most of the percentage of tracking data GPS, particularly GPS modules in smart phones are low-end and low accuracy, a sophisticated and reliable map matching algorithm is crucial for these location-based services.This study aimed to analyze and implement an spatial-temporal map matching algorithm for low sampling rates GPS trajectories. Therefore, in this article GPS tracking data related to eight bus lines in the range of 1 to 4 municipalities with a sampling rate of two minutes will be used.The algorithm employs spatial and temporal analysis to generate a candidate raph, from which a sequence of matched results with highest sum of score is identified as the matching result .The experiment results demonstrate that ST-matching algorithm for low-sampling trajectories significantly performs good and the accuracy is about seventy percent.

    Keywords: Traffic data collection, GPS trajectory, map matching, road network, low-sampling rate
  • Shahab Kermanshahi*, Yousef Shafahi Pages 56-63

    Designing Rapid Transit Network layout, considering different capacities for different technologies is considered in this paper. Maximizing coverage of Acceptable coverage is set as the objective function of the model. The network design model is formulated as a mixed integer program. In the proposed model possibility of considering different technologies for different lines is provided. Proposing a new model containing capacity constraint for different technologies is the contribution of this study to the knowledge. The model is solved for an illustrative example by GAMS software. Computational results over various budget scenarios show that there is difference between the solution and resulted objective function with and without capacity constraint. Furthermore, considering different technologies with their corresponding cost has affected the solutions. It is shown by an illustrative example that it is worthy to consider different technologies in designing rapid transit network both from theoretical and practical viewpoints.

    Keywords: Transit Network Design, Rapid Transit Lines, Capacity Constraint, Transit Technology
  • Hassan Zoghi, Sasan Zamani, Alireza Rahmaniasl Pages 64-72

    The importance of understanding the relationship between various traffic flow parameters, especially speed, flow and density is unquestionable from the perspective of planning , design, traffic conditions and improvement of facilities. Various conventional macroscopic speed-density models namely Greenshields, Greenberg, Underwood and polynomial with two degrees in Tehran-karaj were calibrated and validated. Due to significant of goodness of fit (R^2 value and rmse) and realistic estimates of free flow speed, optimum speed and optimum density. Polynomial with 2 degrees model was recommended as the best fit model for considered freeway. this calibrated model can be used in predicting speed for the anticipated traffic volume, and even helps in quantifying congestion for oversaturated condition.

    Keywords: Macroscopic traffic flow, free flow speed, jam density, goodness of fit
  • Akbar esmaili* Pages 73-78

    In this paper, is proposed a method for study the strategies of passenger transport pricing with bi-level programming and value of travel time. many studies about transportation is consist of bi-level programming and value of travel time, but few studies have included both of them. In this paper, the passengers are divided into some groups according to income level. As well as, a variable of comfort levels is introduced to calculate the generalized value of travel time. A pricing model which is based on the value of travel time and Bi-level programming is put forward to maximize the benefit of the railway agencies and the passenger s’ utility, which considers the passenger’s mode choice behavior with different income levels. At the end, validity of the model is evaluated by some test problems. The study results show that the model is appropriate and practical for problems of passenger transport pricing.

    Keywords: Bi-level programming, logit model, passenger transport pricing, value of travel time