فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمود طیب حسینی*، نسرین انصاریان صفحات 7-24

    یکی از برجسته ترین آیات قرآن درباره جایگاه اهل بیت (علیه السلام) نسبت به پیامبر (ص) و فضیلت آنان که مورد اتفاق نظر شیعه و اهل تسنن است، آیه 61 سوره آلعمران موسوم و مشهور به آیه مباهله است. با این حال، از طرف برخی مفسران اهل سنت نسبت به بخشهایی از این آیه مباحث و برداشتهایی انجام گرفته که جای بحث دارد. به عبارت دیگر، چند محور از این آیه مورد بحث بوده و نسبت به دیدگاه مفسران شیعه که به اتفاق نظر آیه شریفه را به عنوان یکی از آیات فضایل اهلبیت(علیه السلام) معرفی کردهاند جدی است. یکی از این محورها که تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، معنای »نساینا« در این آیه است. این پژوهش با روش ادبی و توصیف و تحلیل به تبیین واژه »نساء« پرداخته و با بررسی دیدگاه لغویان و مفسران، طی یک بررسی موضوعی در قرآن به این نتیجه دست یافته که هر چند مفهوم »نساء« شامل همه زنان اعم از بالغ و نابالغ، و همسر و جنس زن و... میشود، اما »ال«، »تنوین« و مضافالیه، معنای آن را خاصتر میکند. بر این اساس و با توجه به سیاق آیات، در قرآن مجید هر جا واژه »نساء« با واژه »ابناء« همنشین شده، مقصود از آن دختران است. بنابراین مقصود از »نساینا« در آیه مباهله نیز به دلیل همنشینی با »ابناینا« دختران پیامبر (ص) است و مطابق روایات از میان دختران آن حضرت، مقصود حضرت فاطمه (س) است و شامل زنان آن حضرت نمیشود.

    کلیدواژگان: آیه مباهله، معنای نساء، حضرت فاطمه
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 25-46

    مرد در فقه اس المی و حقوق خانواده ایران، مسیول تامین معیشت همسر و فرزندان است. اگر مردی با وجود تمکن مالی از انفاق به همسر خودداری نماید، باید رفتارش را اصلاح نموده یا همسرش را طلاق دهد. درباره مردی که به علت تنگدستی قادر به انفاق نیست، میان فقها اخت الف نظر وجود دارد. گروهی زن را مکلف به صبر بر ناداری شوهر م یدانند؛ گروهی دیگر برای وی حق فسخ نکاح قایل شده اند؛ راه حل گروهی دیگر الزام شوهر به طلاق است. قانون مدنی ایران از نظریه اخیر تبعیت کرده و طلاق به علت عجز شوهر از انفاق را مشروعیت بخشیده است. در نتیجه، فقر در حقوق خانواده ایران در شمار اسباب انحلال نکاح قرار دارد و دیدگا ه های مذکور مورد انتقاد است؛ زیرا الزام زوجه به صبر بر ناداری شوهر موجب تحمیل ضرر به او است. از سوی دیگر، انحالل نکاح به فسخ یا ط الق مبتنی بر قواعد حقوق خصوصی خانواده بوده و با مسئولیت حمایتی دولت ناسازگار است. روایات فراوانی در خصوص لزوم تامین اقتصادی خانواده توسط امام یا حاکم مسلمین وارد شده است. مبتنی بر این روایات، اسناد بالادستی و قوانین اجرایی در جمهوری اس المی ایران به طور مکرر بر ضرورت تامین اقتصادی خانواده توسط دولت تا کید م یکند. بر این اساس، راه حل فقهی- حقوقی این نوشتار برای مسئله مزبور، بهر هجویی از ظرفیت حقوق عمومی خانواده و تا کید بر لزوم نق شآفرینی دولت در تامین اقتصادی خانواده است. از این طریق، زمینه ط الق از بین رفته و ناداری شوهر از شمار علل انحالل نکاح حذف می شود.

    کلیدواژگان: : ناداری، عجز، نفقه، طلاق، تامین اقتصادی، حقوق خانواده
  • اباذر افشار، مهدی موحدی نیا*، احد الله قلی پور صفحات 47-64

    دریافت شیربها توسط زوج، یکی از مصدا قهای مغایرت عرف با قوانین خانواده در جامعه ایران است که مشکلات مالی و مسایل حقوقی زیادی برای خانواده ها در برداشته است. از این رو، دو ضرورت ایجاب م یکند که مسئله شیربها به لحاظ فقهی بررسی شود: ضرورت اول، تبیین وظیفه مکلفان در برابر اعطاء و اخذ آن؛ ضرورت دوم، قانونمند شدن این امر به صورت دقیق تر با توجه به مبانی فقهی آن. بنابراین، هدف مقاله حاضر، تحلیل ماهیت، بیان صور و احکام شیربها از منظر فقه و حقوق موضوعه است. از طرفی، در مقاله برخی جهات بااهمیت مثل ادله جواز رجوع که مورد غفلت واقع شده، تبیین گردیده است. یافت ه ها نشان می دهد که شیربها موضوعی عرفی و از نظر ماهیت، شاید بتوان آن را جزء هدایای قبل از ازدواج تلقی کرد؛ هر چند که منحصر در این امر نیست و صور دیگری برای آن قابل فرض است. دیدگاه فقها بر آن است که به حسب عناوین ماخوذه در شیربها احکام آن نیز متفاوت است. در برخی از این صور، اخذ آن حرام و قابل استرداد و در برخی دیگر، اخذ آن جایز و قابل استرداد و در بعضی دیگر، اخذ آن جایز و غیر قابل استرداد است. البته ادله جواز رجوع در موارد مربوطه با هم اختلاف دارد که مورد توجه واقع شده است. قانون مدنی درباره ماهیت و جواز شیربها سکوت کرده است؛ اما از دیدگاه حقو قدانان، اگر شوهر تعهد به دادن آن نمود، قطعا قابلیت مطالبه دارد.

    کلیدواژگان: شیربها، استرداد شیربها، هدیه نامزدی، جهیزیه
  • احسان وفایی*، سعید امیرکاوه صفحات 65-86

    با شروع روند مدرنیزاسیون در ایران عصر قاجار و او جگیری آن در مشروطه، مطالبی بی سابقه پیرامون حجاب در فضای مطبوعات آن دوره مطرح شد. پرداختن و اعتراض به مسئله حجاب زنان ایرانی در آن عصر، مسئله ای بود که به شدت عرصه سیاسی و اجتماعی ایران را حساس و برآشفته م یکرد. با این حال، ادبیات جدیدی که زمینه های تغییر در وضعیت زنان ایرانی را به وجود آورد، به تدریج وارد این حوزه شد. این مقاله با روش تحلیل گفتمان پدام در پنج لایه تحلیل، از مرحله «سطحی-سطحی » تا مرحله «عمیق تر » به بررسی برخی متون مندرج در نشریات مشروطه درباره زنان می پردازد و در عین کمبود پژوهش ها در این باره و کارآیی محدود روش های تاریخی، با بیان دلایل و انگیزه ها، نقش شرایط فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی آن دوره، تاثیر آنها را در طرح مسئله حجاب و پیشبرد آن روشن می کند. تحصیل زنان و روشنفکران آن عصر در مدارس اروپایی، پذیرش رهبری فرهنگی اروپا، لزوم ترقی و تجدد ایران و از طرف دیگر فرو رفتگی عمیق زنان ایرانی در باورهای سنتی و کهنه در کنار مردسالاری شدید جامعه ایرانی، نقش اصلی را در موضع گیری نسبت به ترقی و رشد زنان آن عصر دارد. با بررسی مطالبی از محتوای نشریه ایرانشهر که به علت چاپ آن در خارج از ایران در بیان افکار خود محدودیت کمتری داشته است، معلوم می شود که خواسته های هم عرض اجتماعی آن عصر، مانند حق تحصیل، تساوی در حقوق و آزادی اجتماعی زنان، در کنار ادبیات انتقادی حمله به سنت ها و فرهنگ زنان و مردان ایرانی، قیاس زنان ایرانی با زنان اروپا، تمسخر نهادهای فرهنگی مانند تربیت، خانه داری و همسرداری به سبک ایرانی، به نوعی ادبیات تمهیدی، کنایی و جایگزین برای طرح مسایل حساس دینی و اجتماعی، مانند حجاب بوده است.

    کلیدواژگان: مشروطه، مطبوعات، زنان، حجاب، ایرانشهر، تحلیل گفتمان
  • احمد مرتاضی *، امین سلیمان کلوانق، حسین حاجی حسینی صفحات 87-108

    مالکیت زوجه بر مهریه، به محض عقد ایجاد می شود؛ با این تفاوت که ملکیت وی نسبت به نصف مهر، نافذ و مستقر، اما نسبت به نصف دیگر، متزلزل است که با مقاربت جنسی، مستقر می شود. مهریه به اعتبار میزان، ملاک تعیین، شخص تعیین کننده و نیز زمان قابلیت مطالبه، انواع مختلفی دارد؛ اما این اختلاف، تاثیری در زمان صدق عنوان دین بر مهریه ندارد؛ چرا که مهریه به محض عقد به ملکیت زن در می آید و در قالب یک دین، پرداخت آن بر ذمه شوهر واجب است، گرچه حکم به وجوب ادای آن متوقف بر مطالبه می شود. بر این اساس، مدت دار بودن و عدم تعیین آن در زمان عقد، تاثیری در به وجود آمدن رابطه دینی ندارد و فقط مقدار و زمان مطالبه آن را تغییر می دهد. نکته مهم آنکه، گاه شوهر به قصد فرار از پرداخت مهریه، معاملات صوری یا واقعی با دیگران انجام می دهد تا به واسطه آن، خود را ناتوان از پرداخت مهریه جلوه دهد. پرسش اصلی تحقیق این است که از نظر فقهی-حقوقی چه وضعیت حقوقی برای معاملات مذکور منطقی به نظر می رسد. فقها و حقوق دانان، در صحت چنین معاملاتی اختلاف نظر دارند؛ اما نتیجه پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای انجام گرفته، بیانگر آن است که معاملات شوهر به قصد فرار از پرداخت مهر، اعم از اینکه واقعی باشد یا صوری، به سبب نامشروع بودن جهت معامله، باطل است. البته بطلان مذکور، در معاملات صوری شوهر، ناشی از فقدان قصد واقعی نیز می تواند باشد.

    کلیدواژگان: مهریه، قصد فرار از مهریه، معامله صوری، مطالبه مهریه، معاملات شوهر
  • حفیظه مهدیان* صفحات 109-135

    فضای مجازی، رسانه نوینی است که در مقیاسی عمیق و گسترده، توان تغییر فرهنگ و ارایه باز تعریف جدید از امور فرهنگی را دارد. یکی از مه مترین مولف ه های فرهنگی در کشور، نق شهای جنسیتی و بخصوص نقش همسری زنان است که در فضای مجازی به چالش کشیده شده است. این مقاله سعی دارد ابتدا با استفاده از نظریات مربوطه، ماهیت فضای مجازی را فهم کند تا به این پرسش پاسخ دهد که چگونه فضای مجازی زنان را اقناع می کند تا از ایفای نق شهایی که تا کنون برعهده داشته اند، سرباز زنند. به این منظور، پس از ارایه نظریات و تعریف مفاهیم، با به کارگیری روش تحلیل مضمون، پیام های انتخابی از جامعه آماری تحلیل شده و مضامین اصلی فعالیت شبکه های تلگرام علیه نقش همسری زن استخراج می شود. یافت ه ها نشانگر آن است که این شبک ه ها در دو حوزه «رفتار » و «اندیشه » روی تغییر مفهوم همسری اثر می گذارند. همچنین در حوزه اندیشه با تمرکز بر مولف ه های «خانه داری « ،» تمکین « ،» خیانت » و «جدایی »، سعی دارند در این چهارگانه، رفتار زنان را در خانواده تحت الشعاع قرار دهند. این شبکه ها در حوزه اندیشه، با «معناسازی فانتزی از زن « ،» تحقیرآمیز بودن همسری ،» «القای نابرابری » و «کلیشه ظالم بودن شوهر » درصددند با برساخت هویتی جدید از زن، زنان ایرانی را از نق شهای جنسیتی که تا کنون در خانواده ایفا می کردند، بازدارند.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، تلگرام، نقش جنسیتی، همسری، اقناع
  • صفحات 136-141
|
  • Seyyed Mahmoud Tayyeb Hosseini, Nasrin Ansarian Pages 7-24

    One of the most prominent verses of the Qur’an considering the position of Ahl al- Bayt in relation to the Holy Prophet (saw) and their virtue, on which there is a general consensus among Shiites and Sunnis, is the verse 61 of Surah al-’Imran commonly known as Mobâhala. However, regarding this verse, there are some issues and interpretations debated by some Sunni commentators about parts of the aforesaid verse that requires discussion. In other words, some aspects of the aforesaid verse have been debated by them that are very serious in comparison to the attitudes of the Shiite commentators who unanimously identified the holy verse as one of the verses signifying the virtues of Ahl al-Bayt. One of the already less well-regarded aspects is the meaning of “Nesâanâ” in this verse. This study, based on a literary descriptive-analytical method, specifies the word “Nesa”. Furthermore, by analyzing the viewpoints of lexicologists and commentators, and, during a thematic study in the Qur’an, it is concluded that although the concept of “Nesa” includes all women, both adult and immature, as well as wife and female gender, etc., but the use of “al”, “Tanvin” and genitive, make its meaning more specific. Accordingly, and based on the style and syntax of the verses, wherever the word “Nesa” is accompanied by the word “Abna” in the Qur’an, it means daughters. Therefore, the meaning of “Nesâanâ” in the verse of Mobâhala due to the point that it is accompanied by “Abnâanâ” signifies the daughters of the Prophet (saw). Based on the narratives, among the daughters of the Holy Prophet, it refers to Hazrate- Fâtemah (SA) and does not refer to his wives.

    Keywords: Verse of Mobâhala, meaning of Nesa, Nesa in Mobâhala, Hazrat-e Fâtemah(SA)
  • Farajollah Hedayatnia* Pages 25-46

    Islamic jurisprudence and Iranian family law, man is responsible for supplying the livelihood of his wife and children. If a man refuses to give alimony to his wife in spite of his financial ability, he must either refine his behavior or divorce his wife. There is a disagreement among jurists about a man who cannot afford alimony due to poverty. Some jurists oblige woman to have patience at the time of her husband’s inability to afford alimony. A number of them have given her the right to terminate her marriage, whereas the other ones’ solution is mandating husband for divorce. Iranian civil law has confirmed the third solution and legalized divorce due to husband’s inability in affording donation. Consequently, poverty in Iranian family law is identified as a reason for terminating marriage. The aforesaid viewpoints are criticized because the obligation of patience for the wife can impose detriment upon her. On the other side, the dissolution of marriage to termination or divorce is based on the rules of family private laws and is not compatible with supportive responsibility of the state. There are a plentiful number of narrations highlighting the necessity of the responsibility of the Imam or the Muslims’ governor for providing financial security of families. Based on these narrations, supreme documents and executive laws in the Islamic Republic of Iran have constantly emphasized the requisiteness of government responsibility in supplying the financial security of families. Therefore, employing the capacity of family public law as well as emphasizing the necessity of government’s role in providing financial security for families is presented in this article as the jurisprudential-legal solution for the aforesaid issue. Through this way, the grounds for divorce are eliminated and husband’s poverty is also omitted from among the causes of marriage dissolution.

    Keywords: Poverty, Inability, Alimony, Divorce, Financial security, Family law
  • Abazar Afshar, Mahdi Movahedinia*, Ahadollah Qolipour Pages 47-64

    Receiving Shirbaha by spouse is one of the instances of contradiction of customs with family law in Iranian society which has led to numerous financial problems as well as manifold juridical issues for families. Thus, two necessities make the jurisprudential inquiry into the issue of Shirbahâ as a requirement: The first necessity is specifying the duty of the required person for granting and gaining Shirbahâ. The second necessity is the legalization of this issue precisely according to its jurisprudential principles. Thus, the goal of this article is not only to analyze the essence but also to express the dimensions and decrees related to Shirbahâ from the perspective of jurisprudence and statute law. Moreover, it highlights some important aspects including evidence of reference canonicity which has been neglected so far. Findings indicate that Shirbahâ is a conventional subject and in terms of essence it can be considered as a gift before the marriage. However, it is not exclusively restricted to this dimension and other forms can be assumed for it. The jurists’ point of view is that according to derivative appellation in Shirbahâ, its decree is also different. In some of these forms, the gaining is illegal and reclaimable, whereas in other forms the gaining is permissible and reclaimable. In some other forms it is permissible but not reclaimable. Indeed, there is a focus on the point that the evidence of reference canonicity in the mentioned cases are in contrast with each other. The civil law has mentioned nothing about the essence and canonicity of Shirbahâ. However, from the lawyer’s point of view, if a husband commits to grant Shirbahâ, then it is certainly claimable.

    Keywords: Shirbahâ, Reclamation of Shirbahâ, Engagement gift, Dowry
  • Ehsan Vafaie*, Saeed Amir Kaveh Pages 65-86

    Following the onset of the modernization process in Iran during Qajar era and its rise during the Constitutional movement, unprecedented contents emerged in the press of that time covering the issue of hijab. At that era, addressing and protesting the issue of Iranian women’s hijab was a dilemma that remarkably aggravated social and political realms. Nevertheless, the new literature that brought about the change in the status of Iranian women gradually penetrated into this realm. Applying Pedam’s discourse analysis method in five levels of analysis, this article examines some texts related to the issue of women published in the press of Constitutional era from the "superficial" to the "deeper" levels. Furthermore, while there is a lack of research on this issue as well as the the limited efficacy of historical methods, by explaining the reasons and motivations, the role of the cultural, political, and social conditions of that era, this article illuminates their impact on the issue of hijab and its emergence and advancement in that time. On the one hand, women and intellectuals education in European schools, accepting European cultural leadership, the need for progress and modernization of Iran, and on the other hand the profound absorption of Iranian women in traditional and old beliefs alongside the strong patriarchy of Iranian society, played a key role in taking stand on the progress and improvement of the women of that time. By examining the contents of Iranshahr Magazine, which due to its publication outside Iran, was less restricted in expressing its thoughts, it is clarified that the parallel social demands of that era, such as the right to education, equality in women’s rights and their social freedom, alongside critical literature attacking the culture and tradition of Iranian males and females, contrasting the culture and tradition of Iranian women with European women, undermining cultural institutions such as training, housekeeping within Iranian-style, indeed, represented a kind of preparing, ironic, and alternative literature for discussing sensitive religious and social issues, such as hijab.

    Keywords: Constitutional movement, Press, Women, Hijab, Iranshahr, discourse analysis
  • Ahmad Mortazi*, Amin Soleyman Kolwaneq, Hossein Haji Hosseini Pages 87-108

    Wife’s ownership of marriage portion is established at the moment that the engagement recital is observed. It is noteworthy that the granted ownership over the half of marriage portion is firmly fixed and settled. Whereas, her ownership over the other half of marriage portion is precarious and she gains complete ownership in case of sexual intercourse. Marriage portion varies in different forms depending on the degree of credit validity, the criterion of determination, the determinant and the time of claiming. But this difference does not have any effect on regarding marriage portion as a debt since at the moment of observing the engagement recital, the marriage portion becomes the property of the woman. Therefore, it is obligatory for the husband to grant marriage portion. However, the decree of the incumbency of its granting depends on claiming. Accordingly, either its long-term duration or its non-determination at the time of marriage does not affect its existence as a debt. The a foresaid factors can only change the amount and the time of its claiming. Importantly, sometimes the husband intends to evade payment, therefore he carries out artificial or real transactions with others in order to represent his inability for affording marriage portion. This study highlights that from a legal- jurisprudential perspective what legal status seems reasonable for these transactions. There is disagreement among Jurists and lawyers on the validity of such transactions. But the result of the present study, which has been carried out based on a descriptiveanalytical method, relying on library resources, indicates that husband’s transactions with the intention of evading payment, whether real or artificial, due to the illegality the transaction intention, are invalid. However, the aforesaid invalidity in husband’s artificial of transactions can also be claimed due to the lack of real intention, as well.

    Keywords: Marriage Portion, Intention of Evading Marriage Portion, Virtual Transaction, Claiming Marriage Portion, Husband Transaction
  • Hafize Mahdian* Pages 109-135

    Virtual space- as a recent media- is capable of changing culture and presenting a new redefinition of cultural affairs within a deep and vast scale. Gender roles and especially the marital role of women are recognized as one of the most prominent cultural components in our country which has been challenged by the virtual space. Employing relevant theories, this article aims to reach an understanding of the nature of virtual space in order to address the question that how virtual space persuades women to refuse performing the roles they have so far undertaken. For this purpose, after presenting theories and defining the concepts, selected messages from the sample are analyzed based on the thematic analysis, and the main themes of the telegram networks’ activities against the marital role are extracted. The findings imply that these networks are trying to change the concept of spouse in two realms of “behavior” and “thought”. In the latter realm, they focus on the components of “housekeeping”, “obedience”, “betrayal” and “separation” in order to overshadow women’s behavior in the family. In the field of thought, these networks emphasize “fantasy meaning-making of women”, “representing spouse role as contemptuous”, “inequality induction” and “the stereotype of the cruel husband”. Moreover, by constructing a new identity for women, they try to dissuade Iranian women from performing the roles they have so far undertaken.

    Keywords: Virtual Space_Telegram_Gender Role_Being as a spouse_Persuasion