فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 92 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی حاج امینی* صفحات 7-43

    دستیابی به نرخ بیکاری پایین از اهداف هر شش برنامه توسعه بعد از انقلاب و همچنین سایر برنامه ‏های کلان کشور بوده است. به هر حال اقتصاد ایران طی دهه ‏های اخیر با نرخ بیکاری به طور متوسط 10 الی 15 درصد مواجه بوده که روند کاهشی در آن مشاهده نمی شود؛ بنابراین واکاوی اشتغال ایجاد شده به منظور سیاست‏ گذاری صحیح در آینده ضروری است. پژوهش حاضر تحولات اشتغال ایران طی دو برنامه چهارم و پنجم توسعه (1395-1384) را در سطح استانی تجزیه و تحلیل می‏کند. بدین منظور از روش تجزیه کامل میانگین لگاریتمی دیویژیا (LMD) استفاده شده و اشتغال خالص ایجاد شده در هر استان به سه اثر رشد اقتصادی، ضریب فنی و تغییرات ساختاری تفکیک می شود. این پژوهش دو نتیجه داشت: 1) رشد اقتصادی در طی دو برنامه چهارم و پنجم توسعه نقش قابل ‏توجهی در تغییرات اشتغال استان‎ها داشته، بنابراین پیگیری استراتژی رشدمحور - در مقایسه با استراتژی بقامحور و سیاست های کوتاه ‏مدت برای اشتغال ‏زایی - می تواند هدف مطلوب ‏تری باشد. 2) نقش تغییرات ساختاری در افزایش یا کاهش اشتغال چشمگیر نبوده و به علاوه، شواهد قاطعی در زمینه اشتغال‏ زا یا اشتغال‏ زدا بودن یک بخش مشاهده نمی شود. در نتیجه به جای نسخه فراگیر توسعه با اولویت یک بخش (کشاورزی، صنعت یا خدمات)، اقدام بر اساس مزیت‏ های زیربخشی استان ها که متضمن رشد پایدار هم خواهد بود، رویکرد بهتری است.

    کلیدواژگان: اشتغال، رشد اقتصادی، تغییرات ساختاری، تجزیه میانگین لگاریتمی دیویژیا
  • سید علی مدنی زاده*، سید مهدی برکچیان، علی پورجهانبخش صفحات 45-68

    مولفه ‎‎های اقتصادی یک منطقه جغرافیایی مانند رشد اقتصادی آن تحت تاثیر متغیرها و اثرات سرریز سایر مناطق قرار دارند و از این طریق به آنها وابسته می شوند. علاوه بر وابستگی فضایی ایجاد شده به وسیله عوامل مذکور، عوامل عام مشترک مانند قیمت نفت نیز موجب ایجاد همبستگی در متغیرهای اقتصادی مناطق جغرافیایی می شوند و لازم است میان وابستگی ایجاد شده توسط این عوامل و وابستگی فضایی تفاوت قایل شد، زیرا در غیر این صورت نقش اثرات فضایی پررنگ تر از آنچه واقعیت دارد نشان داده خواهد شد و مشکلات دیگری مانند ناسازگاری ضرایب و نقض برخی از فروض متداول به وجود می آورد. در مدل های اقتصادسنجی فضایی همانند مدل خودرگرسیون فضایی و خطای فضایی عوامل عام مشترک در نظر گرفته نمی شوند. در این مقاله برای اولین بار وجود وابستگی فضایی در رشد اقتصادی استان های ایران طی سال های 1394-1379 با استفاده از ترکیب مدل های خودرگرسیون فضایی و خطای فضایی و با استفاده از ترکیب روش حداکثر درست نمایی و اثرات عام مشترک همبسته آزمون و مورد بررسی قرار می گیرد. روش  قابلیت در نظرت گرفتن نقش برای اثرات عام مشترک را دارد. نتایج نشان می دهند در نظرنگرفتن عوامل عام مشترک منجر به نتایج نادرست می شود. معنادار شدن متغیرهای پروکسی به کار گرفته شده برای عوامل عام مشترک و عدم معناداری متغیرهای مربوط به وابستگی فضایی نشان می دهند وابستگی موجود ناشی از تاثیر عوامل عام مشترک است و داده های رشد اقتصادی مناطق جغرافیایی ایران لااقل در سطح استان ها وابستگی فضایی را نشان نمی دهند.

    کلیدواژگان: اثرات فضایی، وابستگی فضایی، خودرگرسیون فضایی، خطای فضایی، اثرات عام مشترک، رشد اقتصادی، همگرایی
  • کوثر یوسفی*، محمد وصال صفحات 69-88

    کمبود انرژی الکتریسیته یکی از معضلات تولید است به خصوص برای بخش هایی که اتکای بیشتری بر انرژی برق دارند. در این مقاله اثر انرژی توزیع نشده الکتریکی (خاموشی) را بر صنعت ایران بررسی می نماییم. منابع، برگرفته از دو داده انرژی توزیع نشده به تفکیک 39 شرکت توزیع و پایگاه داده ای کارگاه های صنعتی است. داده نهایی تابلویی از کارگاه های صنعتی در سال های 1385 الی 1392 است. نتایج بیانگر آن است که هر واحد درصد خاموشی بیشتر برای کارگاه های با متوسط سهم انرژی برق به ترتیب باعث کاهش 11/0 و 10/0 درصدی تولید و فروش می شود که معنادار و کاملا مستحکم است. این اثر منفی با قدرمطلق کوچک تری در فاکتورهای تولید مانند سرمایه ، مواد اولیه، و بهره وری نیز مشاهده می شود لیکن معنادار نیست. همچنین، ارتباط میان انرژی الکتریکی کارگاه و سوخت های فسیلی از نوع جانشینی برآورد می شود. به طوری که، به ازای هر واحد درصد افزایش در خاموشی برای بنگاه های با متوسط سهم انرژی برق، مصرف سوخت های فسیلی 045/0 درصد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خاموشی، صنعت، اثرات ثابت، سوخت فسیلی، کارگاه های صنعتی
  • ابراهیم هادیان*، حبیب الله افشون، علی حسین صمدی، احمد صدرائی جواهری صفحات 89-132

    هدف اصلی مقاله بررسی اثرات تکانه های مخارج عمومی بر متغیرهای کلان اقتصادی تحت قاعده بودجه متوازن در ایران می باشد. برای دستیابی به این هدف از یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) برای یک اقتصاد بسته با وجود خانوارهای ناهمگن و اعمال قاعده بودجه متوازن طراحی و از داده های فصلی اقتصاد ایران برای سال های 97-1383 برای حل الگو استفاده شده است. برای ایجاد توازن بودجه در پاسخ به تکانه های وارده از شش قاعده مالی شامل سه قاعده مبتنی بر مخارج و سه قاعده مبتنی بر مالیات استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد و شبیه سازی الگو حاکی از آن است که در کوتاه مدت در صورتی که هدف دولت افزایش سطح تولید و اشتغال باشد؛ افزایش مخارج مصرفی به عنوان بهترین راهکار، و اگر هدف دولت کنترل بدهی و تورم باشد؛ تکانه پرداخت های انتقالی نسبت به سایر اجزای مخارج دولت اولویت دارد. همچنین در صورتی که هدف دولت در کوتاه مدت افزایش رفاه اجتماعی باشد، تکانه مخارج سرمایه گذاری نسبت به سایر تکانه ها موثرتر خواهد بود. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که ماندگاری اثرات تکانه پرداخت های انتقالی از سایر تکانه های مخارج دولت بیشتر بوده و بنابراین ضرورت دارد که این نکته در سیاست گذاری مدنظر قرار گیرد. با توجه به اثر برون رانی مخارج دولت، در صورتی که در کنار اهداف مدنظر؛ کمترین آسیب به بخش خصوصی (سرمایه گذاری خصوصی) هم در نظر گرفته شود، در کوتاه مدت انتخاب مخارج مصرفی نسبت به سایر اجزای مخارج مناسب تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مخارج عمومی، بودجه متوازن، خانوارهای ریکاردویی و غیر ریکاردویی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، اقتصاد ایران
  • بهاره هاشم لو، جعفر حقیقت*، حسین صادقی، لطفعلی عاقلی، الهام نوبهار صفحات 133-175

    بانک مرکزی برای اصلاح ساختار نظام بانکی در راستای انطباق شبکه بانکی با استانداردهای دنیا تلاش می کند. شبکه بانکی باید تلاش کند از نظر فنی، روش های اجرایی و نیز عملیات بانکی، خود را با روندهای روز دنیا منطبق کند. پیشنیاز اصلی این امر استقلال بانک مرکزی و اصلاح ساختاری بودجه کشور می باشد. چراکه در شرایط کنونی، بانک مرکزی ایران برای اعمال سیاست های پولی به طور مستقل و به منظور برقراری ثبات قیمت ها با محدودیت جدی مواجه است. رهیافت مورد استفاده در این تحقیق، نظریه بازی ها می باشد. در این مطالعه تلاش شده تا با استفاده از روش نظریه بازی ها، این هدف را دنبال می کند تا تعامل جدیدی که در شرایط کنونی اقتصاد ایران میان بانک مرکزی به عنوان نماینده مقام پولی و سازمان برنامه و بودجه به عنوان نماینده مقام مالی شکل گرفته است را مدلسازی نماید و وجود یا عدم وجود تعادل و نوع آن را مشخص نموده و نهایتا بررسی این که آیا تعادل، موافق توسعه اقتصادی و یا ضدتوسعه ای است. اگر تعادل از نوع ضد توسعه ای است توصیه سیاستی متناسب با آن بررسی و مطرح گردد. بر اساس خروجی مدلسازی انجام شده، تعادل از نوع پایدار وجود دارد اما موافق توسعه نیست. نتایج نشان می دهد زمانی تعادل شکل می گیرد که سازمان برنامه استراتژی تقسیم ارز نفتی میان بودجه و صندوق به نفع بودجه و بانک مرکزی استراتژی فعال در مقابل فشار مالی را اتخاذ می نماید. این نکته تقویت نقش نظارتی و سپس تقویت نقش سیاست گذاری پولی بانک مرکزی را نمایان می کند به نحوی که بانک مرکزی با وجود حاکمیت مالی باید بجای تسلیم در برابر تصمیمات مقام مالی، در مقابل فشار مالی نقش فعالی ایفا نماید و در مقابل چاپ پول مقاومت کند.

    کلیدواژگان: بانک مرکزی، سیاست پولی، سیاست مالی، نظریه بازی ها، اقتصاد ایران
  • عبدالرحیم هاشمی دیزج*، جلیل بادپیما، صلاح سلیمیان صفحات 177-196

    یکی از مهم ترین ابزارهای موجود برای کاهش تخلفات رانندگی و در نتیجه تعداد تصادفات در کشور، جریمه کردن رانندگان متخلف است. در ایران برای تاخیر در پرداخت جریمه تخلف، جریمه دوبرابری مصوب شده است؛ اما باز ممکن است که تعداد قابل توجهی از رانندگان متخلف جرایم خود به اضافه جریمه دیرکرد را پرداخت نکنند. از این رو، در این پژوهش ارتباط متقابل پلیس راهنمایی و رانندگی (یا راهور) ناجا و راننده در جریمه یادشده و بخشش آن از طریق نظریه بازی ها مورد بررسی قرار گرفت و تعادل نش استنتاج معکوس بازی پویای با اطلاعات کامل میان دو بازیکن یادشده استخراج شد. نتایج تعادل نش بازی طراحی شده حاکی از آن است که در صورت تکرار بخشش جریمه، راننده نامنظم (راننده ای که جریمه را در مهلت مقرر پرداخت نمی کند) سعی در عدم پرداخت جریمه در مهلت مقرر خواهد داشت، این بدین معنی است که جریمه یادشده کارایی لازم را ندارد. همچنین این سیستم جریمه یادشده سبب می شود رانندگان منظم (رانندگانی که جریمه را در مهلت مقرر پرداخت می کنند) نیز جریمه تخلف رانندگی را در مهلت مقرر پرداخت نکنند. به عبارت دیگر، سیستم جریمه و بخشش طراحی شده، راننده منظم را به راننده نامنظم بدل خواهد کرد. در این راستا به پلیس راهنمایی و رانندگی (یا راهور) ناجا پیشنهاد می شود که برای نیل به اهداف خویش سعی کنند جریمه عدم پرداخت در مهلت مقرر، بدون بخشش اجرا شود یا به جای جریمه یادشده رانندگان نامنظم از سیستم پاداش دهی به رانندگان منظم استفاده شود.

    کلیدواژگان: جریمه دیرکرد، پلیس راهنمایی و رانندگی (یا راهور) ناجا، راننده، تعادل نش استنتاج معکوس
  • نیما محمدنژاد، عباس عصاری آرانی*، غلامرضا کشاورز حداد، سجاد فرجی دیزجی صفحات 197-225

    هدف از مطالعه کنونی معرفی و محاسبه انواع معیارهای مرتبط با ارزش آماری زندگی و نیز معرفی روشی برای محاسبه سرمایه سلامت در 19 گروه سنی (که گروه اول شامل 4-0 ساله ها و گروه نوزدهم شامل 94-90 ساله ها می شود) طی دوره زمانی 1394-1375 است که برای تحقق این امر از آمار و اطلاعات موجود در بودجه خانوار ایران و رهیافت برنامه ریزی پویا و نرم افزارهای STATA و MATLAB بهره گرفته شده است. مهم ترین نتایج این مطالعه نشان می دهد که تا قبل از سال 1388 افزایش جمعیت نوزادان ارزش اجتماعی بیشتری داشته است اما پس از 1388 سرمایه گذاری برای بهبود وضعیت سلامت ارزش اجتماعی بیشتری یافته است. سرمایه سلامت محاسبه شده در این مطالعه از 5/1 تا 8 میلیون دلار طی سال های 1394-1375 در نوسان بوده است که دارای روندی مشابه N است. یکی دیگر از یافته های مهم مطالعه کنونی بدین ترتیب است که افزایش ارزش پولی یک گروه سنی لزوما به معنی توجیه پذیر بودن سرمایه گذاری برای بهبود وضعیت سلامت آن گروه نیست و علی رغم ارتباط تنگاتنگ دو مفهوم سرمایه سلامت و ارزش آماری زندگی دلیلی وجود ندارد که در یک گروه سنی سرمایه سلامت بیشتر یا کمتر از ارزش آماری زندگی باشد.

    کلیدواژگان: ارزش آماری زندگی، سرمایه سلامت، مطلوبیت نهایی، مرگ ومیر، بودجه خانوار
  • مریم مظهری آوا، شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی صفحات 227-256

    بحران مالی یکی از مهمترین چالش هایی است که تاکنون کشورهای متعددی با آن درگیر بوده اند. از مهمترین پیامدهای بحران مالی می توان به بحران ارزی اشاره کرد که ایجاد آن سبب فشار بر بازار ارز می گردد. هدف این مقاله بررسی فشار بازار ارز در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است که تحت تاثیر بحران مالی جهانی (2007-2009) قرار گرفته اند. ازاین رو با استفاده از رگرسیون کوانتایل، تاثیر عوامل داخلی بر فشار بازار ارز در این کشورها در سه دوره بررسی می شود: دوره قبل از بحران 2006-2000، در شرایط بحران 2009-2007و دوره بعد از بحران 2017-2010. نتایج تحقیق نشان می دهد که قرارگیری در بحران مالی می تواند هر دو گروه کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته را با مشکل و چالش رو برو سازد به طوری که در این شرایط حساس کوچک ترین تغییر و نوسانی در نرخ ارز از طریق تاثیر بر متغیرهای ذکر شده سبب افزایش یا کاهش فشار بر بازار ارز می شود. لذا در این شرایط سطحی از مداخله برای دستیابی به نرخ ارز هدف و جلوگیری از فشار بر بازار ارز لازم است. همچنین با بررسی شرایط قرار گیری در بحران و بعد از بحران مالی نتایج نشان داد که هردو گروه از کشورهای مورد بررسی به شرایط بحران حساس هستند که می تواند بر فشار بازار ارز موثر باشد به طور کلی نتایج این تحقیق اهمیت کاربرد سیاستگذاری ها را نشان می دهد. برای کشورهای در حال توسعه افزایش اعتبارات داخلی و جریان سرمایه در دوره بحران مالی و بعد از بحران تاثیر سیاست های پولی را بر فشار بازار ارز آشکار می کند. از این رو بعد از بحران، کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته در معرض فشار بازار ارز هستند زیرا متغیرهایی مانند اعتبارات داخلی و جریان سرمایه که نماینده سیاست های پولی دولت هستند با اثر مثبت خود می توانند باعث افزایش فشاربر بازار ارز گردند.

    کلیدواژگان: فشار بازار ارز، پنل کوانتایل، بحران مالی، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته
  • تیمور محمدی، علی عرب مازار یزدی، عبدالرسول قاسمی، عاطفه تکلیف، رضا جلال پناهی* صفحات 257-296

    هدف این مطالعه کاربرد و مقایسه نتایج حاصل از فرم های پایه و گسترده مدل تیرول (مدل رشد محدود شده تراز پرداخت ها) در دو اقتصاد ایران و نروژ است. در این مدل متغیرهای تقاضا از جمله صادرات و واردات حد رشد اقتصادی در بلندمدت را تعیین می کنند. از آنجایی که تراز پرداخت ها (کسری) رشد تقاضا را محدود می کند ، می تواند عاملی بر محدودیت رشد اقتصادی در بلندمدت باشد. با توجه به نقش مهم صادرات نفت و منابع ارزی ناشی از آن در اقتصادکشورهای نفتی، کاربرد و مقایسه نتایج حاصل از این مدل در این کشورها می تواند مفید باشد. بدین منظور، ذخایر بانک مرکزی به عنوان عاملی موثر در وضعیت تراز پرداخت های کشورهای نفتی به تابع واردات افزوده شد و کشش های درآمدی و قیمتی واردات و صادرات و وجود هم انباشتگی با استفاده از مدل ARDL و آزمون کرانه های پسران و شین مورد بررسی قرار گرفت. سپس رشد محدود شده، در فرم های مختلف برای دوره های همپوش ده ساله در دوره زمانی 2016-1960 محاسبه و در نهایت اعتبار قانون تیروال آزمون شده است. نتایج بررسی بیانگر عدم تایید قانون تیروال در اقتصاد ایران و تایید آن برای اقتصاد نروژ است. بنابراین در اقتصاد ایران تراز پرداخت ها محدود کننده رشد اقتصادی نیست. کمتر بودن رشد واقعی از رشد محدود شده تراز پرداخت ها در اقتصاد ایران را می توان به عواملی مانند نرخ پایین تر رشد جریان ورودی سرمایه نسبت به نرخ رشد حجم صادرات و اثر مثبت قیمت های نسبی بررشد محدود شده تراز پرداخت ها نسبت داد و عکس این وضعیت در اقتصاد نروژ برقرار است. این نتیجه که وضعیت تراز پرداخت ها محدودکننده رشد اقتصادی ایران نبوده است، تاییدی بر این دیدگاه است که بهبود رشد اقتصادی ایران در بلندمدت منوط به بهبود وضعیت طرف عرضه است.

    کلیدواژگان: مدل رشد محدود شده تراز پرداختها، الگوی ARDL، آزمون کرانه
  • مریم امامی میبدی، مجید صامتی*، حسین شریفی رنانی صفحات 297-335

    نوسانات اقتصادی و تغییر ادوارتجاری یک کشور، در عملکرد و سرنوشت اقتصادی هر کشوری نقش مهمی را ایفا می نماید، که این مسئله با در نظر گرفتن موقعیت اقتصادی در زمان رونق یا رکود اقتصادی تحت شرایط تعهدی بسیار مهم و حایز اهمیت می باشد. در این مقاله، در چارچوب مدل رمزی از پایه اقتصاد خرد با استفاده از مدل رشد نیوکلاسیک متغیرهای تحقیق شبیه سازی و با استفاده از روش هودریک- پرسکات اجزاء سیکلی متغیرهای واقعی و شبیه سازی شده استخراج شده است. از طریق گشتاورهای مرتبه دوم و ضرایب همبستگی در مورد هم حرکتی شاخص های سیاست مالی با تولید ناخالص داخلی به نمایندگی شاخص ادوارتجاری و متغیرهای کلان اقتصادی همچون؛ مصرف بخش خصوصی، تراز تجاری (صادرات و واردات) و نرخ بهره واقعی در بازه سال های 1395-1350 در شرایط تعهدی پرداخته شده است. نتایج معرف این است که سیاست مالی به صورت موافق ادواری در شرایط تعهدی عمل نموده است. ضرایب همبستگی متقاطع (هم حرکتی) پایین شاخص های سیاست مالی با مصرف بخش خصوصی، ترازتجاری (صادرات و واردات) و نرخ بهره واقعی (به جزء شاخص های سیاست مالی با ترازتجاری در زمان رونق اقتصادی و مالیات ها با نرخ بهره واقعی در شرایط تعهد کامل) فرضیات تحقیق را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، شرایط تعهدی، هم حرکتی، ادوارتجاری، تعادل رمزی
  • داود حمیدی رزی، رضا رنج پور*، محمدعلی متفکرآزاد صفحات 337-371

    در ادبیات اقتصاد انرژی، برآورد و تحلیل کشش های قیمتی تقاضای انرژی یکی از مباحث مهم در بررسی اثربخشی سیاست های قیمتی اصلاح الگوی مصرف انرژی و پیگیری سیاست های زیست محیطی می باشد. در این راستا، پایین بودن کشش های قیمتی تقاضای انرژی ضرورت اعمال سیاست های غیرقیمتی برای تغییر رفتار مصرف کننده و تحریک صرفه جویی انرژی را بیشتر می کند. هدف این پژوهش برآورد و تحلیل کشش های قیمتی تقاضای انرژی با تاکید بر تنوع منطقه ای (استانی) است. بدین منظور کشش های قیمتی تقاضای انرژی در استان های ایران طی دوره 1394-1379 با استفاده از تخمین زن های میانگین گروهی با ضرایب شیب ناهمگن و تخمین زن میانگین گروهی تعمیم یافته (AMG) برآورد شدند. طبق نتایج متوسط قدرمطلق کشش قیمتی تقاضای انرژی در بین استان های کشور کمتر از واحد بوده (92/0) و به تفکیک استان ها نیز قدر مطلق کشش قیمتی بین 37/0 تا 32/1 نوسان داشته و کمترین قدرمطلق کشش قیمتی مربوط به استان قم و بیشترین کشش قیمتی مربوط به استان بوشهر است. در حالت کلی 12 استان دارای کشش قیمتی تقاضای انرژی بالاتر از واحد و 16 استان نیز دارای کشش قیمتی کمتر از واحد بودند که در بین آنها استان های قم، همدان، قزوین، تهران و گیلان به ترتیب از اولویت اجرای سیاست های غیرقیمتی برخوردار هستند. همچنین طبق نتایج، کشش های قیمتی تقاضای انرژی استان های کشور دارای خودهمبستگی فضایی مثبت می باشند.

    کلیدواژگان: سیاست های قیمتی، سیاست های غیرقیمتی، اصلاح الگوی مصرف انرژی، استان های ایران، تخمین زن های پانلی ناهمگن
  • یوسف الباجی*، کریم آذربایجانی، سعید دایی کریم زاده، همایون رنجبر صفحات 373-427

    این مقاله در چارچوب مکتب کینزین های جدید و با بهره گیری از ادبیات الگوهای تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) به طراحی و تنظیم یک مدل کلان تعادل عمومی قابل برآورد برای اقتصاد ایران پرداخته و با شبیه سازی آن، آثار ناشی از اجرای سیاست های پولی و ارزی از طریق ابزارهای سیاستگذاری نرخ سود بانکی، ذخایر خارجی بانک مرکزی و نرخ تغییر در ارز اسمی، بر متغیرهای تراز تجاری واقعی، شکاف تولید، نرخ تورم، نرخ ارز واقعی و دارایی های خارجی مورد سنجش قرار داده است. سیاست های پولی و ارزی در قالب الگوی سیاستی قاعده ساده و تحت سه نظام ارزی مدیریت شده، شناور و میخکوب شده تنظیم گردیده است. نتایج نشان می دهد که سیاست های پولی و ارزی در پایداری متغیرهای مرتبط با بخش خارجی (تراز تجاری واقعی، نرخ ارز واقعی، دارایی های خارجی و...) تاثیر دارد. همچنین با مقایسه رژیم های ارزی جایگزین براساس نوسانات متغیرهای مورد بررسی، سناریوی نظام ارزی میانی (مدیریت شده) بر سایر نظام های ارزی برتری داشته و منجر به نوسانات کمتری در متغیرهای درون زای مدل می شود.

    کلیدواژگان: ترازتجاری، مدل های تعادل عمومی پویای تعادلی (DSGE)، سیاست پولی و ارزی، حالت تعادلی پایدار
  • جواد گیلانی پور* صفحه 407

    امروزه ریسک سیستمی به عنوان یکی از موضوعات مهم در نهادهای مالی تجزیه و تحلیل می شود و یکی از نهادهایی که براساس تجربیات جهانی می تواند با ریسک سیستمی خیلی مرتبط باشد بانک ها هستند. بدین جهت در این پژوهش به ارزیابی ریسک سیستمی در شبکه بانکی کشور توسط معیار ریزش مورد انتظار نهایی می پردازیم. برای این منظور تعداد 17بانک از بین بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که اطلاعات فصلی مورد نیاز این پژوهش طی دوره زمانی 1397-1389 در دسترس بود انتخاب گردید و توسط معیار ریزش مورد انتظار نهایی، ریسک سیستمی در این بانک ها را محاسبه نمودیم. یافته های این پژوهش نشان از تفاوت در ریزش موردانتظار نهایی بانک ها می باشد و بیانگر آن است که چنانچه بحرانی در سیستم مالی یا بازار وقوع کند این بانک ها تحت تاثیر قرار می گیرند اما میزان تاثیرپذیری آن از بحران مالی متفاوت است. همچنین برآورد ریزش مورد انتظار نهایی برای بانک گردشگری، بیشترین مقدار (84/15) و برای بانک سرمایه، کمترین مقدار (38/18-) را نسبت به سایر بانک ها به خود اختصاص داده است. به عبارتی دیگر اگر بحرانی در بازار اتفاق بیفتد انتظار می رود بانک گردشگری بازدهی (84/15) درصد را به دست آورد در حالیکه بانک سرمایه بازدهی (34/18-) درصد را کسب خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، ریزش مورد انتظار، ریزش مورد انتظار نهائی، مدل همبستگی شرطی پویا
|
  • Mehdi Hajamini* Pages 7-43

    Achieving a low unemployment rate has been the goal of all six post-revolutionary development programs as well as other major macro programs. However, the Iranian economy has experienced an average unemployment rate of 10 to 15 percent in recent decades, with no declining trend, so searching about the created employment is essential for proper future policy making. The present study analyzes the developments of Iranian employment during the fourth and fifth development programs (1995-2005) at the provincial level. For this purpose, the logarithmic mean Divisia (LMD) decomposition method is used and the net employment created in each province is subdivided into three effects including economic growth, technical coefficient and structural changes. This study has two conclusions 1) Economic growth during the fourth and fifth development programs played a significant role in provincial employment changes, so pursuing growth-oriented strategies – in comparison to survival-oriented strategy and short-term employment policies – could be a more desirable goal. 2) The role of structural changes in increasing or decreasing employment is not significant, and in addition, there is no conclusive evidence on job creating or job reducing of a sector. As a result, instead of the inclusive version of development with priority of one sector (agriculture, industry or service), acting on the sub-sectoral benefits of provinces that will ensure sustainable growth is a better approach.

    Keywords: Employment, Economic growth, Structural changes, Logarithmic mean Divisia decomposition
  • Seyed Ali Madanizadeh*, Seyed Mahdi Barakchian, Ali Pour Jahanbakhsh Pages 45-68

    The economic components of a geographic region, such as its economic growth, are influenced by the spillover effect of other regions’ economic components. In addition to these spatial dependences, there are common factors, such as oil price, that induce a correlation among the economic variables of the geographic regions. Thus, it is necessary to distinguish between the dependence created by these factors and spatial dependence; otherwise the role of spatial effects will be biased upward, and creating other problems such as inconsistency of coefficients and violations of some common assumptions. In Spatial econometric models such as spatial auto regression and spatial error models, the common factors are not considered. In this paper, for the first time, the existence of spatial dependence on economic growth of Iranian provinces during 1394-79 is tested and evaluated, using a combination of spatial auto regression models and spatial error models, and a combination of maximum likelihood estimation (MLE) and Common correlated effects (CCE). The CCE method is able to consider the role for common correlated effects. The results show that ignoring Common correlated effects contributes to inaccurate results. Significance of proxy variables used for Common correlated effects and lack of significance of variables related to spatial dependence indicate that existing dependence is due to the influence of Common correlated effects and economic growth data of Iran's geographical regions do not show spatial dependency at least at province’s level.

    Keywords: : Spatial dependence, spatial autoregressive models, spatial error models, common factors, economic growth, convergence
  • Kowsar Yousefi*, Mohammad Vesal Pages 69-88

    Shortage of electric power is a serious issue for production, especially for those that rely more on electricity. In this paper, we investigate the effect of non-distributed electricity (blackout) on Iranian industry. The sources are derived from two undistributed energy data collected from 39 distribution companies and database of industrial plants. The final panel data is from industrial plants during 1385 to 1392. Results indicate that a one percentage point increase in power outage for firms with average electricity share, decreases production and sales by 0.11 and 0.10 percent respectively, which is significant and quite robust. A smaller negative effect is also observed in production factors such as capital, materials, and productivity, but is not significant. The results also show that electricity and fossil fuels are substitutes. For the firms with average electricity share, the use of fossil fuels increases by 0.045 percent in response to a one percentage point increase in power outage.

    Keywords: Blackout, Power shortage, Fixed effects, Industry, Manufacturing plants, Fossil fuel
  • Ebrahim Hadian*, HabibAlah Afshoon, Alihossien Samadi, Ahmad Sadraei Javaheri Pages 89-132
  • Bahareh Hashemlou, Jafar Haghighat*, Hossein Sadeghi, Lotfali Agheli, Elham Nobahar Pages 133-175

    The central bank is working to reform the structure of the banking system to bring the banking network in line with world standards. The banking network should strive to adapt itself to the modern world in terms of technology, procedures, and operations. The main prerequisite for this is central bank independence and structural reform of the country's budget. In the current situation, the Central Bank of Iran is severely restricted in pursuing monetary policy independently and in order to stabilize prices. The approach used in this research is game theory. This study attempts to describe and make a model the new interaction that has emerged in the current situation of the Iranian economy between the central bank as a monetary authority and the program and budget organization as a financial representative using the game theory. Determines the existence or absence of equilibrium and its type, and ultimately examines whether equilibrium is in favor of economic development or anti-development. If the balance is of an anti-development type, a policy recommendation should be considered. Based on the output of the modeling, there is a stable equilibrium but does not support development. The results show that equilibrium is formed when the plan and budget organization adopts a strategy of dividing oil revenues between the budget and the fund in favor of the budget and the central bank adopts an active strategy against financial pressure. This shows the strengthening of the supervisory role and then the strengthening of the central bank's monetary policy role, so that the central bank, despite Fiscal Dominance, should play an active role in resisting financial pressures and resisting the printing of money, rather than submitting to financial decisions.

    Keywords: Central Bank, Monetary Policy, Fiscal Policy, Game Theory, Iran Economics
  • Abdolrahim Hashemi Dizaj*, Jalil Badpeyma, Salah Salimian Pages 177-196

    One of the most important tools to reduce traffic violations and consequently the number of accidents in the country is to penalize the offenders. In Iran, double penalty is approved for delaying in payment of a fine, but it is possible that a significant number of offenders would not pay their fines in addition to late payment fines. Hence, in this study, the interactions between traffic police (or Rahvar NAJA) and driver in fines and their remission were examined by game theory and the backward induction Nash equilibrium of the dynamic game with complete information between two mentioned players was extracted. The results of the Nash equilibrium of the game showed that if the penalty remission is repeated again, then the irregular driver (the driver who don`t pay the fine within the deadline) will try to not paying the fine within the deadline; this means that the mentioned fines are not efficient. Also, this mention system of penalties makes regular drivers (drivers who pay fines in due time) to not pay fines for driving violations within the deadline; in other words, the designed system of fine and remission will change the regular driver in to an irregular driver. In this regard, the traffic police (Rahvar NAJA) are suggested that in order to achieve their goals, they should receive the non-payment fine within the deadline without remission or instead of the mentioned fine for irregular drivers, they can use a system of penalties which uses to reward the regular drivers.

    Keywords: : Delay fine, Traffic police, Driver, Backward induction Nash equilibrium
  • Nima Mohamadnejad, Abbas Assari Arani*, Gholamreza Keshavarz Haddad, Sajjad Faraji Dizaji Pages 197-225

    The purpose of this study is to introduce and assess various measures of statistical value of life and introduce a way to measure health capital for 19 age cohorts throughout 1996-2015. To do so, we applied a dynamic planning approach and used the data on Iranian household budget survey. The main results show that until 2009, adding a new member to the population of newborns was more socially valued, but after 2009, investment on the health of the newborn had more value. This study concludes that increasing the monetary value of an age group does not necessarily mean that the investment on the health of that group is justifiable. Health capital is estimated to at least 1. 5 in 1996 and at most 8 million U. S $ in 2015. Despite the very strong association between statistical value of life and health capital, this study shows there is no reason why an individual's earnings cannot exceed or be inferior the value of life over a lifetime. Each criteria calculated in this study could have policy application according to the purpose of the social policymaker.

    Keywords: Statistical Value of Life, Health Capital, Marginal Utility, Mortality, Household Budget
  • Maryam Mazhary Ava, Sharam Fattahi*, Maryam Mazhari Pages 227-256

    The financial crisis is one of the most important challenges facing many countries so far. One of the most important consequences of the financial crisis is the currency crisis, which creates pressure on the currency market. The purpose of this paper is to examine the pressure of exchange market among developing and developed countries that were affected of global financial crisis (2007-2009). By using quantile regression, The effect of internal factors on the pressure exchange market in these countries was examined in three periods: the pre-crisis period 2000-2006, in the crisis conditions of 2007-2009 and the post-crisis period 2010-2017. The results of the study show that the financial crisis can make difficult for both groups of developing and developed countries. in such sensitive conditions that the slightest change and fluctuation in the exchange rate causes increases or decreases the pressure on the currency market through impact on the mentioned variables. Therefore, in this situation, a level of intervention is needed to achieve the target exchange rate and to avoid pressure on the currency market. The results also showed that both groups of countries are sensitive to the crisis conditions which can affect the currency market pressure. Overall, the results of this study demonstrate the importance of applying policy. For developing countries, the increase in domestic credit and capital flows during the financial crisis and post-crisis period reveals the impact of monetary policy on currency market pressure. Therefore, after the crisis, developing countries are more exposed to currency market pressure than developed countries because variables such as domestic credit and capital flows that represent government monetary policy, have positive effect and increase the pressure on the currency market.

    Keywords: Pressure of Exchange Market, PanelQuantile, Financial Crisis
  • Teymour Mohammadi, Ali Arab Maziar Yazdi, Abdolrasoul Ghasemi, Atefeh Taklif, Reza Jalalpanahi* Pages 257-296

    In this study, we aim to compare results of the basic and extensive forms of the Thirlwall model (balance of payment constrained growth model) for two economies including Iran and Norway. In this model, demand variables i. e. export and import determine the limit of economic growth in the long run. The balance of payment (deficit) can be a factor as a constraint on the rate of growth of output in the long run, since it puts a limit on the demand growth. Given the key role of oil exports and foreign-exchange reserves in the economics of oil countries, it is useful compare results of this model in this country. To do so, the central bank reserves, as an effective factor in the balance of payments of oil producing countries were added to the import function. Additionally, the price and income elasticities of demand for imports and exports and the co-integration were investigated by using the ARDL model and Pesaran and Shin bond test. Then, we calculated the constrained growth in various forms for ten-year overlapping periods from 1960 to 2016 and finally tested the validity of the Thirlwall law. The results indicate that Thirlwall law is not confirmed for Iran; however, it’s confirmed for Norway. Therefore, the balance of payments in Iran does not restrict economic growth. The lower rate of real growth compared to constrained growth of payments can be because of factors such as the lower rate of capital inflow growth in comparison with the growth rate of export volumes as well as the positive effect of relative prices on the constrained growth of payments. These results are completely reversed for Norway. Results showed that the balance of payments is not a limiting factor for Iran's economic growth confirming the fact that improving economic growth in the long run depends on improving the supply side.

    Keywords: Balance of payment constrained growth model, ARDL approach, Bound test
  • Maryam Emamimibodi, Majid Sameti*, Hossien Sharifirenani Pages 297-335

    The economic fluctuations and the changing business circles of a country play an important role in the economic performance and fate of any country, which is very important and important when considering the economic situation at a time of boom or recession under accrual conditions. In this paper, In the framework of the Ramsey model, the basis of microeconomics is extracted using neoclassical growth model of simulated research variables and real and simulated variables of cyclic components using Hudrick-Prescott method. Through second-order moments and correlation coefficients on the co-movement of financial policy indices with GDP represented by the periphery index and macroeconomic variables such as private sector consumption, trade balance (export and import) and real interest rate over the years 1971 Until 2016 has been paid in Commitment Conditions. The results indicate that fiscal policy has been periodically in Commitment Conditions. Low cross correlation coefficients of fiscal policy indicators with private sector consumption, trade balance (export and import) and real interest rate (except trade balance fiscal policy indicators at the time of economic boom and taxes with real interest rates on terms of full commitment) confirms research hypotheses.

    Keywords: Financial Policies, Commitment Conditions, Commovment, Business Cycle, Ramsey model
  • Davoud Hamidi Razi, Reza Ranjpour*, MohammadAli Motafakkerazad Pages 337-371

    In the literature on energy economics, estimating and analyzing price elasticities of energy demand is one of the important issues in examining the effectiveness of pricing modalities for energy conservatin and environmental policy follow-up. In this regard, low price elasticities of energy demand will increase the need for non-price policies to change consumer behavior and stimulate energy savings. This study aims to estimate and analyze the price elasticities of energy demand with an emphasis on regional (provincial) diversity. For this purpose, price elasticities of energy demand in Iran's provinces during the period of 2001-2016 were estimated using Augmented Mean Group (AMG) estimator with heterogeneous slope coefficients. According to the results, the absolute value of the price elasticity of energy demand among the provinces is less than unit (0. 92) , and by the provinces separately, it lies between 0. 37 and 1. 32, as well as the least and greatest values of the price elasticity impute to provinces Qom and Bushehr, respectively. In general, 12 provinces have a price elasticity of energy demand higher than unit and 16 provinces have less than one, among which those of Qom, Hamedan, Qazvin, Tehran and Gilan have the priority of implementing for non-price policies, respectively. Furthermore, results revealed that the price elasticities of energy demand among provinces have positive spatial autocorrelation. The most important policy and research recommendations of this study are discussed for policy makers and researchers.

    Keywords: Pricing Policies, Non-Price Policies, Energy Consumption Pattern Reforming, Provinces of Iran, Heterogeneous Panel Estimators
  • Yousef Albaji*, Karim Azarbyjani, Saeed Daii Karimzadeh, Homayoun Ranjbar Pages 373-427

    This paper uses the framework of new Keynesian school and the literature of the Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model to build a general model that can be estimated for Iran economy. By simulating this model, the effects of the implementation of monetary and foreign exchange policies through policy instruments including bank interest rate, central bank international reserves and the nominal exchange rate are  evaluated on macroeconomic variables such as real trade balance, production gap, inflation rate, real exchange rate and foreign assets. Monetary and foreign exchange policies are arranged in the form of simple rule policy, and under three foreign exchange policies including managed, floating and pegged exchange rate regimes. The results show that monetary and foreign exchange policies have an effect on the stability of variables related to foreign sectors (real trade balance, real exchange rate, foreign assets and …).  Also in comparison with other alternative regimes, central exchange regime (managed) scenario is in priority and leads to less fluctuations in the model's endogenous variables.

    Keywords: Commercial Balance, Dynamic Equilibrium General Equilibrium Models (DSGE), Monetary, Currency Policy, Stable Equilibrium Mode
  • Javad Gilanipour* Page 407

    Today, Systemic Risk is being analyzed as one of the major issues in financial institutions. Banks are one of the institutions that can be linked to systemic risk based on global experience. Therefore, in the study, we evaluate the systemic risk in the banking system of the country via the marginal expected shortfall (MES) criterion. For the purpose of the present study, 17 banks listed on the Tehran Stock Exchange that had seasonal information required for this research over a period of 1389 to 1397 were selected and the systemic risk in these banks was calculated by MES criterion. The finding of this study show the difference between MES of banks and indicate that if a crisis occurs in the financial system or market, the banks are affected but the drgree of impact is different from the finance crisis. Furthermore, compared with other banks, the estimation of the highest marginal expected shortfall belonged to bank gardeshgari (15. 84) and the lowest belonged to Bank Sarmayeh (-18. 38). In other words, if there is a crisis in the market, Bank Gardeshgari and Bank Sarmayeh are expected to experience a return of 15. 84 percent and -18. 34 percent, respectively.

    Keywords: Systemic Risk, Expected Shortfall, Marginal Expected Shortfall, Dynamic Conditional Correlation model