فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد رهبر، الله مراد سیف، نبی الله دهقان، محمد فرج الله زاده*، یحیی آل اسحاق صفحات 7-35

    با توجه به اهمیت و ضرورت مقابله با تکانه های اقتصادی تاثیرگذار چون تحریم های اقتصادی، تحقیق حاضر باهدف ارایه الگوی پارادایمی مقابله با تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران بر اساس گفتمان امام و رهبری به رشته تحریر درآمده است و از روش های اسنادی، تحلیل محتوای کمی و کیفی و روش داده بنیاد استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دلایل پیدایش تحریم ها علیه کشورمان، تاکید بر مقوله های آرمان گرایی، اسلام گرایی، ارزش مداری و سلطه ستیزی بوده و پدیده محوری در اندیشه امام و رهبری پیرامون مقابله با تحریم، پایداری و تاب آوری اقتصادی از طریق اجرای راهبرد مواجهه هوشمندانه و مقتدرانه بوده است. بر این راهبرد، شرایط زمینه ای (استحکام و مقاوم سازی اقتصاد، خوداتکایی اقتصادی، تولید دانش و عدالت محوری) و شرایط مداخله گر (رشد پویا و مستمر، سلامت اقتصادی و برون گرایی) اثرگذار بوده که پیامدهای افزایش سطح آستانه تحمل جامعه، کاهش آسیب پذیری اقتصادی و ارتقاء رقابت پذیری اقتصادی را در قالب گفتمان های یاد شده به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: گفتمان امام و رهبری، تحریم، تحلیل محتوای کیفی، نظریه داده بنیاد
  • امین پاشایی هولاسو*، صمد فتحی، حسین حبیبی، حسین امیری، رضا نوروزی صفحات 37-60

    مقاله حاضر با هدف امکان سنجی تاثیر راهبردی فرهنگ سازمانی بر نهادینه سازی مدیریت دانش به رشته تحریر درآمده است و سعی در پاسخ به این سوال اصلی دارد فرهنگ سازمانی به چه میزان می تواند بر نهادینه سازی مدیریت دانش تاثیرگذار باشد؟ این پژوهش با روش توصیفی - پیمایشی صورت گرفت و جامعه آماری آن متشکل از مدیران عالی، میانی، اجرایی و کارکنان سازمان مورد مطالعه قرار داده شد که این افراد با روش نمونه گیری تصادفی تعداد 200 نفر برآورد و با استفاده از جدول مورگان 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. داده های مورد نیاز به کمک پرسشنامه ای متشکل از 24 سوال جمع آوری گردید که پایایی آن توسط نرم افزار spss برابر با 93/0 محاسبه گردید. همچنبن با توجه به نرمال بودن داده های تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار Lisrel بهره گرفته شد که عمده ترین نتایج آن به ترتیب اولویت بدین قرار است:"راهبرد مشارکت سازمانی بر مدیریت دانش"، "راهبرد یادگیری سازمانی بر مدیریت دانش"، "راهبرد توافق پذیری سازمانی بر مدیریت دانش"، "راهبرد اعتماد سازمانی بر مدیریت دانش" و "راهبرد سازگاری سازمانی بر مدیریت دانش" تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، امکان سنجی راهبردی
  • سید محمدجواد نصرالله زاده، حسینعلی احمدی گرجی صفحات 61-86

    امر به خوبی ها و نهی از بدی ها دو اصل پذیرفته شده همه اقوام و ملل مختلف در طول تاریخ زندگی انسان ها بوده است؛ زیرا این دو اصل در بردارنده منافع انسان ها و منطبق با عقل و فطرت اند. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل آمیخته و بر اساس روش نظریه پردازی مبنایی، سعی در ارایه الگوی سیاستی اداره امور امر به معروف و نهی از منکر شده است. جامعه آماری این تحقیق متشکل از متخصصان و صاحب نظران، اساتید حوزه علمیه و دانشگاه، مدیران و تصمیم سازان با تجربه سازمان های این حوزه است. روش نمونه گیری در این پژوهش با تکنیک گلوله برفی و هدفمند انجام گرفته است. نتیجه تحقیق بیانگر آن است که با تاسیس نهادی برای هماهنگی نهادهای دست اندرکار و فعال کردن بازوی تحقیقات نظری به جهت روزآمدسازی قوانین و اولویت بندی و در بعد عملی به منظور پیاده سازی یافته های تحقیق، می توان نظامی را پیاده سازی و اجرا کرد که ضمن توجه و بهره گیری از آموزه های بلند دینی و اسلامی (که به خوبی و صراحت در گفتمان مترقی ولایت فقیه متبلور است) با ایجاد قانونگرایی و ریشه کنی فساد بتواند در کشورهای منطقه و هم چنین در جهان اسلام سرآمد بوده و قادر باشد در راستای منویات بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) و حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) تجربیات و دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی را به سایر ملل آزاده آموزش و الگویی از حکومت سالم و بدون منکر باشد.

    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، الگوی راهبردی، دکترین، گفتمان ولایت فقیه
  • حبیب الله طاهرپورکلانتری، غلامعلی فرجادی، غلامرضا معمارزاده ‍ طهرانی، سارا نوده فراهانی صفحات 87-103

    پژوهش حاضر به منظور عوامل موثر بر دانشی بودن سازمان انجام شده است. هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر و تعیین میزان اهمیت و عملکرد هر یک از آن عوامل موثر بوده است. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی - اکتشافی با استفاده از فن دلفی انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش، پرسشنامه ای مشتمل بر 14 متغیر بر اساس ادبیات نظری حوزه سازمان دانش بنیان بوده است. جامعه آماری این پژوهش خبرگان نظری و تجربی حوزه سازمان دانش بنیان هستند که 25 نفر از آن ها به روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس انتخاب شده اند. با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون، آزمون T و ماتریس عملکرد - اهمیت داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است که بر این اساس 2 متغیر نظیر فناوری و اهداف استراتژی کسب وکار هم از بعد اهمیت و هم از بعد عملکرد در وضعیت مناسبی جهت استمرار قرار داشته و شش متغیر نظیر فرهنگ دانشی، ساختار و... از بعد اهمیت در سطح بالایی قرار داشته و لیکن از بعد عملکرد در وضعیت مناسبی قرار نداشته اند و مستلزم تمرکز بیشتر خط مشی گذاران و مجریان مربوطه بوده اند.

    کلیدواژگان: سازمان دانش بنیان، فرهنگ دانشی، ساختار دانشی
  • حسین راغفر، فیصل عامری، محمدجواد ناخدا* صفحات 105-132

    یکی از روش های جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه میادین در صنعت نفت شیوه قراردادی مشارکت در تولید می باشد. هدف مقاله حاضر امکان سنجی اقتصادی استفاده از این نوع قراردادی در آینده صنعت نفت کشور می باشد. لذا درصدد بررسی بهینگی اقتصادی قراردادهای نفتی مشارکت در تولید از دیدگاه تیوری قراردادها و در چارچوب دو مدل مخاطرات اخلاقی و انتخاب نامناسب است. نتایج به دست آمده از این بهینه یابی نشان می دهد که قراردادهای مشارکت در تولید در موقعیت بهینه اول هر دو مدل قرار نخواهند داشت. همچنین درخصوص موقعیت بهینه دوم، با توجه به ویژگی های خاص قراردادهای مشارکت در تولید و شرکت های بزرگ‏نفتی طرف قرارداد ایران، نشان خواهیم داد که این قراردادها در دو مدل مخاطرات اخلاقی و انتخاب نامناسب دارای شرایط قرارداد بهینه در موقعیت بهینه دوم می باشند. با توجه به این نتایج، اثبات خواهیم کرد که قراردادهای مشارکت در تولید به لحاظ اقتصادی بهینه هستند و لذا بکارگیری این قراردادها به عنوان قالب پیشنهادی ایران به منظور عقد قراردادهای اکتشاف، بهره برداری و توسعه در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور به لحاظ اقتصادی بلامانع می باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد مشارکت در تولید، نظریه قراردادها، مخاطرات اخلاقی، انتخاب نامناسب
  • محمد پیرعلی صفحات 133-154

    نظام ج.ا.ا  در حوزه ساختار سیاسی ناظر بر نظام پارلمانی صاحب تجربه است. تا پیش از بازبینی قانون اساسی در سال 1368، کشور بر اساس ساختار پارلمانی تمشیت می شد. لیکن در مقطع چند سال اخیر برخی صاحب نظران بر این باورند که ساختار نظام ریاستی، مطلوب نظر مقتضیات کشور نیست و بستر تعامل قوا را  میسر نمی سازد. ضمن اینکه برخی معتقدند این تغییر باید در مقطعی شکل بگیرد که کشور صاحب نظام حزبی توانمند به معنای حقیقی باشد در غیراین صورت تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی مشکلی را مرتفع نمی سازد. علی هذا وجه ممیزه برجسته ساختار سیاسی نظام ریاستی و پارلمانی معطوف به چگونگی انتخاب رییس قوه اجراییه است. این تفاوت در آنجایی بروز و ظهور می یابد که قوه مجریه برآمده از رای غیر مستقیم مردم، خود را در برابر قوه مقننه پاسخ گو بداند و قوه مقننه در برابر قوه مجریه برتری حقوقی یابد.بنابراین چارچوب نظام واره نهادهای حاکمیتی در ساختار نظام های سیاسی، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که ترکیب بندی نظام سیاسی و همچنین اصل کارآمدی، حاکی از تقسیم مسئولیت ها و تفکیک امور  بطور متناسب ارزیابی می شود. لذا اینکه ترکیب نهادی حکومت و تقسیم وظایف بین افراد، از چه سازوکاری برخوردار است؟ و کدام ساختار مناسب حال کنونی کشور می باشد از مهمترین سوالات پیش روی این تحقیق است. که با روش تحلیلی- توصیفی و اخذ نظر خبرگان و کارشناسان این حوزه مورد کاوش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ساختار، نظام پارلمانی، نظام ریاستی، اقتدار
|
  • Farhad Rahabr, Allah Morad Seif, Nabiollah Dehqan, Mohammad Farajollahzade*, Yahya AlE Ishaq Pages 7-35

    Given the significance and necessity of countering the economic shocks like sanctions, the present study aims at presenting a paradigm model to counter the economic sanctions against the Islamic Republic of Iran based on the discourse of the late Imam and that of the Supreme Leader. In this line, it exploits the documentary method, Thematic Analysis (quantity-quality) and Grounded Theory. The outcome of the study reveals that the causes which have brought about sanctions against our country are emphasis on idealism, Islamism, value-orientedness and struggle with arrogance. In the ideologies of the late Imam and that of the supreme leader, the struggle with snaction focuses on economic resistance and resilience through vigilant and powerful counteraction. Meanwhile, the field conditions (fortification of economy, economic self-reliance, production of knowledge and administration of justice) and meddling conditions (dynamic sustainable growth, economic health and extermisim) affect the strategy in such a way that the ramifications of increasing the tolerance of society will be the reduction of economic vulnerability and promotion of economic competition in the mentioned discourses.

    Keywords: discourse of Imam, leader, Sanction, qualitative thematic analysis, grounded theory
  • Amin Pashaie Halasou*, Samad Fathi, Hussein Habibi, Hussein Amiri, Reza Nourozi Pages 37-60

    The present study aims at the estimation of possiblity for the strategic impact of organizational culture on embedding knowledge management. Following, it seeks to mesure the extent to which the organizational culture impacts on embedding knowledege management as the main question. Conducted upon description-survey, it makes up a population out of the senior, middle and executive managers of the organization the number of whom hits 200 in such a way that 132 of them are selected by means of Morgan Table.  The required data are gathered through a questionnaire compsed of 24 items the reliability of which equals to 93/0 with SPSS software. As well, given the normality of the data, it exploits Confirmatory Factoral Analysis by means of Lisrel Software the most important results of which reveal the positive impact of the following elements on knowledge management in respect:“organizational participation strategy on knowledge management”, “organizational learning strategy on knowledege management”, “organizational concurrence strategy on knowledege management”, “organizational confidence strategy on knowledege management”, and “organizational adaptability strategy on knowledege management”.

    Keywords: : knowledge management, organizational culture, strategic estimation
  • Seyed MohammadJavad Nasrollah Zadeh, Husseinali Gorji Pages 61-86

    Ordering goodness and preventing from evil have been two accepted principles among all nations during the history in that the two embrace human interests and are based on reason and temperament.Meanwhile, this study aims at presenting a policy model for administration of ordering goodness and preventing from evil through a mixed method.Doing so, it makes up a population out of experts, specialists and pundits, scholars of seminary and university, and experienced managers and policy-makers in the related organizations. Following,the sampling is conducted through Snowball in an objective manner.The outcome of the study demonstrates that establishing an institution for coordination among stochholders and activating theoretical studies to update regulations as well as prioritizing in practical aspect in order to implement the findings, could fulfill a system that besides considering and exploiting religious Islamic teachings, could establish legality and root out corruption and move in line with the directives of the founder of the Islamic Republic of Iran and Imam Khameneie(ph). Such an institution could teach the experiences of the Islamic Republic of Iran to other nations and be a model for healthy government.

    Keywords: ordering goodness, preventing from evil, strategic model, Doctrine, Velayat-e-Faqih discourse
  • Habibollah Taherpour Kalantari, Qolamali Farjadi, Qolamreza MeMarzadeh Tehran, Sara Noudeh Farahani Pages 87-103

    This study seeks to analyse the effective factors in a knowledege-based organization. Furthermore, it endeavors to recognize the effective factors and measure their importance and performance. Doing so, it utilizes qualitative-exploratory method by means of Delphi Technique and gathers data through a questionnaire composed of 14 variables based on the literature of knowledege-based organization. The population of this study is made up of theoretical and practical experts in a knowledge-based organization the 25 ones of whom are selected non-randomly and in terms with being in access. Following, it analyses the importance of data by means of Entropy Shannon Technique, T Test and Importance-Performance Matrix based on which two variables namely technology and the purpose of business strategy lie sustainably in an appropriate position in regard with importance and then performance, and 6 variables like knowledge culture, structure, etc. palce in a high level in terms of importance, however, in regard performance, they palce no appropriate position and require further attention of policy-makers and executive agents.

    Keywords: Knowledge-based Organization, knowledge culture, knowledge structure
  • Hussein Raqfar, Feisal Ameri, MohammadJavad Nakhoda * Pages 105-132

    The partnership contract for production is one of the methods for attracting foreign investments and development of oilfields. In the same vein, this study aims at estimating the economic possiblity of the mentioned contract in line with the future of the national petroleum industry. Accordingly, the perecentage of optimum economy for partnership contract in oil production is embedded in the framework of the twin-model of Behavioral Risks and Inappropriate Choice. The ourcome of the study indicates that the partnership contracts in production occupy nowhere in the first optimal position of the two models. On the 2nd optimum position and given the particular features of partnership contracts for production and the oil corporations having contract with Iran, it will be found that the contratcs are specified to the 2nd optimum position in the framewok of the two models. In conjunction with the results, it will be proved that the partnership contracts in production are economically optimum; accordingly, the endorsement of such contracts as the suggested fromat of Iran in a bid to conclude exploration, operation and development contratcs in the national sector of oil & gas industry are economically appropritae

    Keywords: partnership contract in production, theory of contracts, behavioral risks, inappropriate choice
  • Mohammad Pirali Pages 133-154

    The IRI’s polity is of experience in the political structure overseeing the parliamentary system.  The country was run upon parliamentary structure before the Constitution was reviewd in 1989. In contrast, some pundits maintain that the heading system structure meets the national requirements no more and provides not for a space suitable for interction of the three bodies. On the other hand, there are some who hold that this change sould be conducted when the country owns a party system in its actual shape; otherwise, the change eliminates no problem.  Hence, the marked distiction between a political heading structure and a parliamentary one depends on the appointment of chief executive body. This distinction is realized where the executive body which is established with the indirect mass ballot deems itself respondent to the legislature and the legislature finds a legal superiority versus the former.Therefore, the systemic farme of governing institutions in poilities is of a high importance in that the formaion of the political system as well as the principle of efficiency indicates that the division of resposibilities and affairs are analyzed appropriately. By the same token, this study deals with the institutional formation of government and division of tasks among individuals as a mechanism which seeks the appropriate structure for the country. This study is conducted with interpretation-analysis and adopting the viewpoints of experts active in the related fields.

    Keywords: structure, parliamentary system, heading system, Power