فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 9 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدرضا مخبردزفولی، سید محمدصادق مرکبی*، غلامحسین رضایت صفحات 35-66

    برنامه ها و اقدامات کشورهای پیشرفته، در حوزه «تبلیغ فرهنگی» با برخی از آموزه های دینی و هنجارهای فرهنگی ما سازگار نیست و مطالعه «الگوی راهبردی نظام تبلیغ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران» ضرورتی مضاعف دارد. این در حالی است که با گذشت چهار دهه از عمر پربرکت نظام جمهوری اسلامی ایران، چنین الگویی تدوین نشده و این فقدان می تواند باعث کاستی در برخی از شیونات نظام فرهنگی و جزیره ای عمل کردن بازیگران عرصه تبلیغ فرهنگی در این حوزه باشد. هدف کلی این تحقیق؛ «مطالعه الگوی راهبردی نظام تبلیغ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، متناسب با فرهنگ انقلاب اسلامی» است که دربرگیرنده ابعاد، مولفه ها و مفاهیم شاخص نظام مذکور و چگونگی ارتباط بین آن ها است. این تحقیق «پژوهشی توسعه ای» است و از میان روش های «پژوهش ترکیبی» از نوع «اکتشافی» است. در این تحقیق نشان داده شده است که مفهوم کانونی در آثار و بیانات ولایت فقیه در حوزه تبلیغ فرهنگی؛ «تبلیغ با هدف اعتلای فرهنگی کشور و براساس خودباوری» است و توصیه عملیاتی این تحقیق برای سیاست گذاران فرهنگی کشور این است که اهتمام و رویکردهای اصلی ناظر به «تبلیغ فرهنگی» در این عرصه، لازم است متکی بر مبانی و آموزه های دینی و بهره مند از الگوی راهبردی بومی ارایه‎شده، باشد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، نظام، تبلیغ فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • جهانیار بامداد صوفی*، جمشید صالحی صدقیانی، سید محمد خاتمی فیروزآبادی، حسین فتح آبادی صفحات 67-100

    در عصر جابجایی منابع قدرت، دانش به عنوان محور اصلی اقتدار دفاعی مطرح می باشد، لذا حرکت به سمت سازمان های دانش بنیان برای سازمان های نظامی و دفاعی ضرورتی است که نیازمند توجه فرماندهان، مدیران و پژوهشگران حوزه دفاعی - نظامی می باشد. با عنایت به موارد فوق، پژوهش حاضر به دلیل اهمیت موضوع، به طراحی الگوی دانش بنیان سازمان های دفاعی- نظامی به عنوان هدف اصلی پرداخته است است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای و روش اجرایی آن آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) است و الگوی مفهومی پژوهش بر اساس ویژگی های سازمان هدف طراحی و سپس به روش میدانی مورد آزمون قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 166 نفر از فرماندهان ارشد، مدیران عالی و خبرگان دانشگاهی یکی از نهادهای عمده دفاعی می باشند. تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار اسمارت.پی.ال.اس، ضمن تایید برازش مناسب مدل تحقیق، عوامل شناسایی شده و ارتباط آن ها با یکدیگر را مورد تایید قرارداد.

    کلیدواژگان: دانش، سازمان دانش بنیان، سازمان دفاعی، جوامع دانشی، راهبرد دانشی
  • سید حسین دشتی، فرهاد رهبر، نبی الله دهقان صفحات 101-136

    با عنایت به بخشی از بند 16 سیاست های اقتصاد مقاومتی مبنی بر صرفه جویی در هزینه های عمومی کشور با تاکید بر تحول اساسی در ساختارها، پژوهش حاضردرصدد است به منظور امکان نظارت مفید و موثر و تخصیص بهینه منابع و مصارف کشور، ترتیبات، تمهیدات و تدابیر لازم برای این منظور را تدوین نماید. روش پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه باز می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت.پلاس در دو مرحله برازش مدل اندازه گیری و برازش مدل ساختاری صورت گرفت که ضمن احصاء مولفه های تحول اساسی در ساختارها (واگذاری بنگاه های دولتی، واگذاری طرح های عمرانی و واگذاری تصدی گری های دولتی به بخش های غیردولتی) فرضیه های تحقیق نیز مورد تایید قرار گرفتند. با عنایت به نتایج پژوهش حاضر می توان بیان نمود که بین صرفه جویی در هزینه های عمومی کشور و تحول اساسی در ساختارها (واگذاری بنگاه های دولتی، واگذاری تصدی گری های دولتی و واگذاری طرح های عمرانی به بخش های غیر دولتی) ارتباط وجود دارد.

    کلیدواژگان: واگذاری، بنگاه های دولتی، طرح های عمرانی، صرفه جویی
  • سید جواد امینی*، عبدالله مبینی دهکردی، محسن نوروزی صفحات 137-162

    روابط و رویکردهای متقابل جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در طول چند دهه گذشته فراز و نشیب هایی داشته که به رغم محدود همکاری ها، همواره با رقابت و تعارض همراه بوده است. بنابراین شناخت کنش گران موثر در شکل گیری یا کنترل تهدیدات امنیتی و عوامل تسریع کننده این روند ضرورت دارد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی است و از حیث روش شناسی توصیفی - تحلیلی و از رویکردی آمیخته بهره برده است. ابزارهای جمع آوری داده ها مصاحبه، گروه کانونی و پرسش نامه بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مواردی نظیر نفوذ معنوی و منطقه ای در جهان اسلام، زنده نگه داشتن آرمان فلسطین، همکاری مستشاری در عراق و سوریه، اقتدار و توان دفاعی و موشکی و... نیز تلاش عربستان برای توسعه تفکر وهابی و حمایت از گروه های تروریستی و افراطی، داعیه داری رهبری جهان اسلام و بازیگر برتر منطقه ای به عنوان عوامل شکل گیری تهدیدات امنیتی در بروز تعارضات فی مابین موثر بوده است. همچنین از بین بازیگران منطقه ای و بین المللی آمریکا، رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی تکفیری با حداقل قابلیت کنترل؛ اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس و شورای امنیت سازمان ملل با قابلیت کنترل متوسط و همچنین روسیه، سوریه، حزب الله لبنان، انصار الله یمن، حشدالشعبی عراق در هم سویی با جمهوری اسلامی ایران واجد کنش گری در پیدایش یا کنترل تهدیدات امنیتی عربستان به شمار می روند.

    کلیدواژگان: منطقه غرب آسیا، آینده پژوهی، تهدید امنیتی، کنش گران، عوامل شتاب زا
  • فرامرز نصری* صفحات 163-200

    با توجه به استقرار دانشگاه و مراکز آموزش افسری نیروی دریایی راهبردی و نبود نشانگرهای مناسب و بومی برای ارزیابی کیفیت نظام آموزش افسری نداجا، پژوهش حاضر درصدد است تا ارزیابی کیفیت این نظام آموزشی را مورد بررسی قرار دهد و یک الگوی مناسب ارزیابی ارایه نماید. روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی از نوع موردی زمینه ای و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل فرماندهان، اساتید و دانش آموختگان افسری که در مجموع 4512 نفر و نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای به تعداد 377 نفر و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و میدانی و ابزار آن مصاحبه و پرسش نامه می باشد. برای شناسایی ابعاد و مولفه ها از بررسی ادبیات نظری و مدل های ارزیابی کیفیت و از روش دلفی و برای تحلیل عاملی تاییدی مدل از نرم افزار آموس استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بوده و شاخص ها توانستند سازه مربوط را به طور دقیق اندازه گیری نمایند. یافته ها با حذف تعدادی از شاخص ها با بهره گیری از دیدگاه خبرگان، متناسب با شرایط بومی، پالایش شد و الگوی مطلوب شامل سه بعد؛ به ترتیب درونداد با 5 مولفه (بودجه و اعتبارات، نیروی انسانی، برنامه درسی، فضا و تجهیزات آموزشی و معیشت و رفاه)، پردازش (فرایند) با 3 مولفه (برنامه ها و فعالیت های پژوهشی، برنامه های آموزشی و مدیریت و رهبری) و برونداد با 2 مولفه (واسطه ای و نهایی) ارایه گردید

    کلیدواژگان: نیروی دریایی راهبردی آجا، الگوی ارزیابی، کیفیت نظام آموزشی، نظام آموزش افسری
  • علیرضا علی احمدی، خسرو بوالحسنی، عباس چهاردولی، لطف الله فروزنده دهکردی، ابوالفضل عزیزی* صفحات 201-224

    گزینش منابع انسانی به عنوان باارزش ترین سرمایه هر نظام اداری، متاثر از نگرش ها، ارزش ها و اهداف ملی و سازمانی بوده و متناسب با شرایط، دچار تحول اساسی شده است. با عنایت به موارد فوق، پژوهش حاضر درصدد بررسی دکترین گزینش منابع انسانی از منظر حضرت امام خمینی (رحمه الله) و مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) می باشد. این پژوهش از نوع توسعه ای و کاربردی بوده و هدف آن دستیابی به دکترین امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) درباره گزینش منابع انسانی می باشد. در این راستا از تحلیل محتوای کمی و کیفی و روش داده بنیاد استفاده شده است. این پژوهش دارای دو جامعه آماری اسنادی و خبرگی می باشد. جامعه آماری اسنادی پژوهش شامل کلیه فرمایشات و مکتوبات حضرت امام (ره) و حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) درباره گزینش بوده و در حوزه راهبردی، مدیران و خبرگان مرتبط، جامعه آماری خبرگی را تشکیل می دهند. داده ها به صورت تمام شمار گردآوری و با کمک نرم افزار مکس کیودی ای12 تحلیل و کدگذاری شده اند. بر اساس یافته های پژوهش، دکترین گزینش شامل: مقابله با نفوذ، شایسته سالاری، عدالت محوری و ولایت مداری می باشد.

    کلیدواژگان: گزینش، دکترین، منابع انسانی، امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری
  • محمد مهدی نژاد نوری، محمدرضا خراشادی زاده، سعید بابایی* صفحات 225-260

    دیپلماسی علم و فناوری در عصر کنونی به عنوان یکی از اصلی ترین ابزارهای تامین منافع ملی در عرصه روابط بین الملل مطرح است. بر همین اساس، این عرصه همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است . با عنایت به موارد فوق، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی راهبردی دیپلماسی علم و فناوری بر اساس گفتمان ولایت فقیه، سند چشم انداز و سیاست های کلی علم و فناوری، به روش آمیخته انجام شده است و سه بعد (اهداف، دکترین و سیاست ها) به عنوان ارکان جهت ساز با روش تحلیل محتوا احصاء گردیده‎اند. جامعه آماری این پژوهش، صاحب نظران حوزه مدیریت راهبردی، اساتید دانشگاهی متخصص در حوزه دیپلماسی علم و فناوری می باشند. در این پژوهشجهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است. همجنین کلیه آراء و مدارک مرتبط با اندیشه ها، آراء، نظرات، رهنمودها و تدابیر ولایت فقیه در زمینه دیپلماسی علم و فناوری همراه با بررسی سیاست های کلی علم و فناوری و سند چشم انداز بیست ساله انتخاب شده اند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از این است که در احصاء ارکان جهت ساز، برای رکن اهداف 7 مولفه و 23 زیرمولفه، رکن سیاست ها 4 مولفه و 12زیرمولفه و رکن دکترین نیز 4 مولفه و 25 زیرمولفه احصاء شده است.

    کلیدواژگان: گفتمان ولایت فقیه، دیپلماسی علم و فناوری، دکترین، اهداف، سیاست ها
  • عماد افروغ، سید مصطفی ترابی صفحات 261-284
    یکی از مشکلات قابل توجه در فرآیند مدیریت راهبردی، به ویژه در مواردی که تدوین راهبردها توسط گروهی نسبتا پرشمار از صاحب نظران انجام می شود، دشواری نیل به توافق در تعیین عوامل محیطی مرتبط و نیز اجماع یابی در اولویت بندی اجرای راهبردهای مورد نظر است. این مطلب به ویژه در فضای فرهنگی کشورمان که به دلایل متعدد، اختلاف نظر و تفاوت سلیقه ها در آن گسترده تر و عمیق تر است، قابل توجه بیشتری بوده و ضرورت به کارگیری مدل ها و رویکردهایی که بتواند اجماع لازم در این خصوص را براساس روشی مستحکم و قابل دفاع ایجاد نماید؛ موضوعی بدیهی تصور می شود.
    در مقاله حاضر که مبتنی بر یک بررسی در سطح یکی از معاونت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت اولویت بندی عوامل محیطی و راهبردهای موثر فرهنگی در مورد جوانان کشور انجام شده است؛ ابتدا با بهره گیری از رویکرد دلفی نسبت به تعیین و قطعیت عوامل محیطی و سپس ارزیابی این عوامل با بهره گیری از «جداول ارزیابی عوامل داخلی و خارجی» اقدام شده است که این اقدام با توجه به تعداد قابل توجه اعضای پنل دلفی (95 نفر)، به روش «نرمال سازی» انجام شده است. سپس در گام بعد، ضمن طراحی دو نوع پرسشنامه مقایسات زوجی که دارای برخی ابعاد نوآورانه می باشند؛ نسبت به اولویت بندی راهبردهای مورد نظر با «مدل تحلیل سلسله‎مراتبی» (AHP) و با بهره گیری از نرم افزار «اکسپرت چویس» اقدام شده است که به هر جهت، این روش بیانگر یکی از طرق موثر در اولویت بندی راهبردها در فضای مسایل راهبردی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: تکنیک دلفی، رویکرد (SWOT)، مدل تحلیل سلسله‎مراتبی (AHP)، راهبردهای فرهنگی
  • آرمان آذرلی*، سید شمس الدین حسینی صفحات 285-314

    صادرات به لحاظ اقتصادی حایز اهمیت به سزایی است به گونه ای که بسیاری آن را موتور محرکه رشد و توسعه اقتصادی می دانند. در این میان صادرات تسلیحات به دلیل ارزش افزوده ی بالا و قرارگیری در زمره ی تولیدات دانش بنیان، از وجوه مختلفی مورد توجه قرار گرفته است. مستقل از انگیزه ی آن، شناخت بازار تسلیحات به مانند هر بازار دیگری، مقدمه ورود به تجارت بین المللی این محصولات است. نظریه اقتصاد صنعتی به کمک شاخص های متعدد به دنبال ارایه تکنیک هایی برای شناخت بازارهاست، که البته اجرای دقیق آنها در حوزه ی تسلیحات مستلزم دسترسی به داده های کمیاب این حوزه است. در این مقاله ضمن مرور ادبیات مربوطه و بررسی اجمالی روند تجارت تسلیحات و ساختار بازار آن، نسبت تمرکز در بازار تسلیحات محاسبه می گردد. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش کمی است و از ابزار شاخص هیرفیندال-هیرشمن و شاخص نسبت تمرکز n بنگاه برای ارزیابی ساختار بازار استفاده می نماید. نتایج حاصله نشان دهنده ساختار رقابتی در سطح بنگاهی و انحصار چند جانبه در سطح کشورها در بازار تسلیحات است که با توجه به غلبه سیاست های امنیت ملی کشورها بر راهبری صنایع و بنگاه های تسلیحاتی آنها، در تعیین استراتژی ملی صادرات تسلیحات، باید انحصار چند جانبه ملاک عمل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، صادرات تسلیحات، اقتصاد صنعتی، ساختار بازار، نسبت تمرکز، شاخص هیرفیندال هیرشمن
  • حسین نواده توپچی، غلامحسین باقریان* صفحات 315-342

    حمل ونقل هوایی به عنوان پیشران توسعه در جوامع مختلف شناخته می شود و از آثار راه اندازی حمل ونقل هوایی در هر شهری، توسعه آن شهر و منطقه مربوط به آن می باشد. تاثیر صنعت حمل ونقل بر رشد و توسعه اقتصادی، قابل ملاحظه است و از 1.5  تا 2.5 درصد رشد اقتصادی در کشور ها مربوط به این حوزه می باشد، با اینکه در برخی از کشورها از میزان بیشتری نیز برخوردار است؛ بنابراین و با عنایت به  اهمیت این حوزه، داشتن مدل و الگویی برای توسعه این صنعت ضرورتی انکارناپذیر است و با در نظر گرفتن تفکر دینی که بن مایه تشکیل جمهوری اسلامی ایران است، لازم است این الگو علاوه بر رعایت نکات تجربی و مطالعات محیطی مبتنی بر نظرات ولایت فقیه باشد. هدف از این مقاله ارایه مدل راهبردی ساختار و مدیریت این حوزه می باشد. روش تحقیق در این مقاله روش های توصیفی-تحلیلی و موردی -زمینه ای می باشند و جامعه آماری متشکل از مدیران و کارشناسان ارشد حوزه حمل ونقل هوایی و تعداد آن ها با استفاده از فرمول کوکران برابر 67 نفر بوده است. ابزارهای گردآوری اطلاعات؛ شامل اسناد کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه بوده است و روش تحلیل اطلاعات استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی بوده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش ها و توزیع های آماری و آزمون فرض استفاده شده است. با استفاده از نتایج به‎دست‎آمده، مدل ساختار و مدیریت امور حمل ونقل هوایی کشور به دست آمده و این مدل شامل بخش های  ارایه دهندگان خدمات حاکمیتی؛ شامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران، وزارت اطلاعات، گمرک و بخش نظارت بر ایمنی و سوانح؛ تشکیلات اجرایی؛ شامل بازیگرانی که در این حوزه خدمات ارایه می دهند و در نهایت تشکیلات ستادی و هدایت کننده؛ شامل وزارت راه و شهرسازی، سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکایو) و سازمان هواپیمایی کشوری ایران می باشند.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، مدیریت، سیاست گذاری، ساختار حمل ونقل هوایی
  • غفور کارگری، شعیب بهمن، سید شهاب الدین حجازی* صفحات 343-384

    این مقاله با هدف تدوین سناریوهای آینده تحولات بیداری اسلامی در آسیای مرکزی به رشته تحریر در آمده است. این تحقیق بر مبنای هدف، یک تحقیق «کاربردی- توسعه ای» محسوب می شود. جامعه آماری شامل 32 نفر از خبرگان مرتبط با منطقه بوده که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز جهت تدوین ادبیات تحقیق از مطالعات کتابخانه ای با استفاده از ابزار فیش برداری و در خصوص جمع آوری داده های واقعی نیز از مطالعات میدانی با استفاده از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه بسته استفاده شده است. پرسش های مصاحبه و پرسشنامه از دو جنبه روایی ظاهری و محتوا توسط صاحب نظران تایید شده است. با استفاده از نرم افزار Spss نیز ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) 842/0 محاسبه شد که بیانگر پایایی بالای پرسشنامه است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های کمی جمع آوری شده از «آماره ها یا پارامترهای توصیفی» و همچنین به منظور رتبه بندی اهمیت گزاره های گام های پرسشنامه از «روش آنتروپی شانون» استفاده شده است. سناریوهای بیداری اسلامی در منطقه با استناد بر الگوی بهینه شده «شبکه جهانی کسب و کار» توسعه یافته اند. بر اساس عدم قطعیت های کلیدی احصاء شده، سناریوهای باورپذیر بیداری اسلامی در آسیای مرکزی از تقاطع سه محور اسلام گرایی (همسو با آرمان های انقلاب اسلامی ایران، سکولار و تکفیری) و محور نحوه تعامل جمهوری های منطقه با ج. ا. ایران (همگرایی و واگرایی) شکل گرفته است. بدین ترتیب چهار سناریو به شرح؛ تمدن درخشان اسلامی، راه ابریشم، قهوه ترک و بهار خزان به رشته تحریر در آمده است.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، آسیای مرکزی، آینده پژوهی، سناریو و سناریونگاری
  • ارسطو توحیدی، عبدالرضا فاضلی* صفحات 385-416

    قانونگذاری از مهم ترین مسایل و موضوعات راهبردی در مدیریت کلان همه نظام های سیاسی از جمله نظام جمهوری اسلامی ایران است. بدیهی است قانونگذاری در هر کشوری بر پایه مبانی و ارزش​های اساسی و ارکان جهت سازی که عمدتا ریشه در اندیشه رهبران و قانون اساسی کشور دارد، انجام می شود. براین اساس هدف این تحقیق تبیین ارکان جهت ساز (اهداف، دکترین​ها و سیاست های کلی) نظام قانونگذاری کشورمان بر پایه گفتمان ولایت فقیه (امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری) است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی تحلیلی و تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش تحلیل محتوای کیفی با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای از جامعه آماری شامل کلیه اسناد در دسترس حاوی رهنمودها و فرمایشات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری به انجام شده است.نتایج تحقیق مهم ترین ارکان جهت ساز مورد نظر را به شرح زیر نشان می دهد:

    اهداف

    بسط شریعت اسلام، برقراری و گسترش عدالت در جامعه، حفظ و تداوم ارزش های انقلاب، انسان سازی و حفظ و توسعه هنجارها و سرمایه های اجتماعی و فضایل اخلاقی، تامین حقوق اساسی و مطالبات مشروع مردم، ارایه الگوی نوین قانونگذاری مبتنی بر اسلام ناب محمدی (ص) به جهان.

    دکترین ها

    حاکمیت قانون خدا، قانونگذاری بر مبنای شریعت اسلام ناب محمدی (ص)، پایبندی به اصل ولایت فقیه، مردمسالاری دینی، عدالت همه جانبه، کرامت و کمال انسان، پایبندی به قانون اساسی، اهمیت دادن به فضایل اخلاقی، بها دادن به دانش بشری و نظرات کارشناسی.

    سیاست ها

    توجه ویژه به موازین اسلام ناب محمدی (ص)، تکیه بر اندیشه ولایت فقیه و حمایت از آن در وضع قوانین، انطباق قوانین عادی با قانون اساسی و پیاده سازی بهینه آن، اولویت دادن به منافع انقلاب و نظام و مردم، رعایت ویژگی های قانون خوب، تکیه بر وحدت کلمه و انسجام ملی و استمرار انقلاب ، قانونگذاری با رویکرد خودکنترلی و بها دادن به فضایل انسانی، اهمیت دادن به نظارت مستمر و کارامد و اثربخش بر اجرای قوانین.

    کلیدواژگان: ارکان جهت ساز، قانونگذاری، گفتمان ولایت فقیه، اهداف، دکترین ها، سیاست ها
  • محمدباقر بابایی طلاتپه* صفحات 417-466

    مسئله اصلی مقاله هویت و چیستی نظام نظامات از نگاه قرآن و سنت یا فرهنگ علوی است و تفاوت های آن با دیگر نظامات در فرهنگ غرب می باشد. مقاله با هدف تبیین هویت و چیستی نظام نظامات از نگاه قرآن و سنت نوشته شده است که روش تحقیق آن کیفی از نوع تحلیل محتوا و روش تحلیل آن استدلالی از نوع روش اجتهادی دلالت محور با محوریت آیات قرآن کریم می باشد. حاصل پژوهش بیانگر این نتایج شد که هویت نظام نظامات در فرهنگ علوی ترتیبی است و از یک ماهیت تشکیکی برخوردار است و هویت انسانی به مفهومی که در غرب است، یعنی زایده تفکرات و تجربیات بشری و اعتبارات انسانی نیست، بلکه این نظام و نظامات مترتب بر آن از خدا نشات گرفته و تمام آموزه های آن به نوعی مستند به آیات و روایاتی است که به معصوم برمی گردد و حقیقت آن گرچه به ظاهر اعتباری است ولی از نوع اکتشافی است که از نظاماتی که در کتب آسمانی درج شده و توسط انبیا و امامان پیاده شده اند، کشف شده و به‎روزسازی می گردد و در ابعاد ابزار شناختی، انگیزش، معیار در قضاوت، حقیقت نظام نظامات، اصلاح نظام، هدف، ساخت، همگرایی و انسجام با نظام نظامات فرهنگ غرب متفاوت می باشد. بهترین راهبرد در نهادینه سازی نظام دینی، تبیین و نهادینه سازی فکر و اندیشه توحیدی و رسوخ در ناخودآگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: نظام، نظامات، نظام نظامات، فرهنگ، لیبرالیسم و فرهنگ علوی
  • فرشته منصوری موید* صفحات 467-489

    هدف این پژوهش نظری که با اقتباس از روش شناسی نظریه پردازی لینهام انجام شده است، توسعه مدلی برای مدیریت نظام مند بحران های سازمانی می باشد. به منظور شکل‎دهی مفهومی به نظریه، ضمن مرور نظام مند ادبیات، ایده های اولیه در خصوص عناصر کلیدی نظریه در قالب مدل، تدوین و سپس به منظور تایید یا رد کردن چارچوب مفهومی، از طریق مصاحبه با تعداد ده نفر از خبرگان دانشگاهی به بررسی مدل پرداخته و ضمن تعدیل و اصلاح، نسخه نهایی مدل استخراج گردید. در این مقاله با اتخاذ رویکردی راهبردی به مقوله بحران های سازمانی، ابتدا طبقه بندی جدیدی از بحران های سازمانی توسعه داده شد که مبنای آن شناسایی بحران براساس نقاط ضعف داخلی و تهدیدهای بیرونی می باشد. این طبقه بندی علاوه بر فراهم آوری امکان شناسایی جامع بحران های بالقوه، نظام مدیریت بحران سازمان را با نظام مدیریت راهبردی هم‎سو می نماید. در ادامه فرآیند توسعه مدل، با فرض محدودیت منابع سازمان برای مدیریت تمام بحران ها، ضمن تبیین ضرورت تعیین سطح اهمیت بحران ها با توجه به عوامل کلیدی موفقیت؛ مراحل نظام مند مدیریت بحران با رویکرد راهبردی، تشریح و در قالب یک مدل پیکربندی شد که این مدل کاربردی می تواند در طراحی و استقرار نظام مدیریت بحران های سازمانی با رویکرد راهبردی مورد بهره برداری واقع شود.

    کلیدواژگان: بحران سازمانی، رویکرد راهبردی، نظام مدیریت راهبردی، عوامل کلیدی موفقیت
|
  • Mohammad Reza Mokhberdezfuli, S.M.Sadeq Morakabi*, Gholamhossein Rezayat Pages 35-66

    What developed countries in the field of “cultural promotion” have experienced is not compatible with a number of our Islamic rules and cultural notions and norms. This is why it is doubly critical to design and present a “strategic model for the system of cultural promotion within the Islamic Republic of Iran.” Although the life of the Islamic Republic of Iran is nearly as long as four decades, such a model is yet to be drafted. This void not only may lead to insufficient policies but it can also encourage the players of the cultural domain to act as far-off islands. Thus this research mainly focuses on the lack of a codified strategic model for the “country's system of cultural promotion.” Accordingly, the general purpose of this research is to “design a strategic model for the cultural promotion system of the Islamic Republic of Iran.” Such a model should include the components, categories and important concepts of the system and the way they interact and communicate among themselves. This is a “developmental research,” where among “mixed methods of research,” the “exploratory type” and “plan data gathering instruments” are utilized. Our study shows that the central concept in the works and words of the Guardian Jurist (vali-e faqih) -i.e., the supreme leaders- in the field of cultural promotion revolves around “promoting with the aim of elevating the country’s culture based on self-assurance.” Our results suggest that the country's policy makers shall ground the focus of efforts and approaches in the field of “cultural promotion” on religious principles and teachings, informed by a native strategic model.

    Keywords: strategic model, System, Cultural Promotion, Islamic Republic of Iran
  • Jahanyar Babdad Sofi*, Jamshid Salehi Sedghiyani, Seyyed Mohammad Khatami Firuoz Abadi, Hossein Fath Abadi Pages 67-100

    In the era of the transfer of power resources, knowledge is considered as the main axis of defense authority. Therefore, moving towards knowledge organizations for military and defense organizations is a necessity that requires the attention of commanders, managers and researchers in the field of military-defense. Therefore, in this research, due to the importance of the subject, designing a model of knowledge-based organizations of military-defense organizations has been addressed as the main goal of the research. The present research is aimed at the application-developmental purpose and the method of exploratory research (qualitative and quantitative. The conceptual model of research was designed based on the characteristics of the target organization and then tested by field method. The statistical population of the research includes 166 senior commanders, top managers and academic experts as one of the main defense agencies. Analyzing the data in the StartPlus software, confirming the fitting fit of the research model, identifies the identified factors and their relationship with each other.

    Keywords: knowledge, Knowledge-based Organization, military organization, Knowledge Societies, Knowledge Strategy
  • Seyyed Hossein Dashti*, Farhad Rahbar, Nabi Allah Dehghan Pages 101-136

    Section 16 of Resistance Economics Policy has been taken into consideration. This study has studied part of the above.. This research aims to identify the components of fundamental transformation in structures in order to save on public spending in the country. The research method was descriptive-survey and data collection tool was open questionnaire and interview. Data analysis was performed by SPSS and Smart-PLS software in two stages of fitting the model of modeling and fitting the structural model. As a result, the research hypotheses were also confirmed by identifying the components of the fundamental transformation in structures. Therefore, the relationship between saving public expenditures in the country and the fundamental transformation in structures (assignment of state-owned enterprises, the assignment of government agencies and the assignment of development projects to nongovernmental departments) were verified and the main hypothesis and sub-hypotheses of the research were confirmed.

    Keywords: Assignment, Government agencies, Construction projects, Saving
  • Seyed Javad Amini*, Abdollah Mobini Dehkordi, Mohsen Nourozi Pages 137-162

    Relations and  mutual approachess between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia have had ups and downs over the past few decades which, despite the limited cooperation, has always been accompanied  by rivalry and controversy. In this situation  and in light of Arab hostile actions at the  regional and  international levels, it is essential to recognize the actors  involved in the threats and the accelerating factors in this process. This is an applied research in terms of purpose and descriptive-analytical methodology and  has benefited from a mixed approach. Data collection tools were interviews, focal group and questionnaire. The results show that such  issues as the spiritual and  regional influence in the Islamic world, the survival of the Palestinian cause, the co-operation of Iraq and Syria, the authority and the Defensive and missile power, and ... Saudi efforts to develop Wahhabi thinking and support for terrorist and extremist groups, the challenge of  leading the Islamic world and regional supremacist actor has been instrumental in the emergence of security threats in the face of conflicts. Also, among the regional and  international actors in the United States, the Zionist regime and the Takfiri terrorist groups with a minimum of control; the European Union, the Arab League, the Persian Gulf Cooperation Council and the UN Security Council with moderate control capabilities, as well as Russia, Syria, Lebanon's Hezbollah, Ansar Allah Yemen, Hashd al-Sha'abi, in line with the Islamic Republic of Iran, have been active in the emergence or control of Saudi security threats

    Keywords: West Asia Region_Future studies_Security Threat_Actors & Accelerators Factors
  • Faramarz Nasri* Pages 163-200

    Regarding establishments of IRIS training centers and schools and lack of local indicators for qualifying these centers, this study investigated quality assessment of IRIS training system for Navy officers and attempts to present an optimal model. The key question over which this study is conducted is what optimal model for IRIS training system is and what the zone of proximal development is. Research method of the study was descriptive and in terms of purpose it is an applied one. Study population subsumes 4512 individuals from commanders, instructors, and graduates; sampling is stratified random and it includes 377 individuals: data collection procedure was library-based, field note, questionnaire and interview. To determine variables and dimensions from theoretical literature and to analyze confirmatory factor from both Delphi and AMOS software were used. Confirmatory Factor Analysis shows that this model has a goodness-of-fit and benchmarks could measure the structure accurately. Using the average test, it was investigated to check whether the proposed size, is statistically confirmed? Finally, results Was processed by Experts point of view and through few benchmarks deletion pertinent to local condition. Optimal model consists of three dimensions, nine variables and fifty-nine bench marks.

    Keywords: Strategic Navy AJA, Assessment Model, Educational Quality, Officer Training
  • Ali Reza Ali Ahmadi, Khosro Bolhasani, Abbas Chahardoli, Lotf Allah Forozande, Abolfazl Azizi* Pages 201-224

    Selection of human resources as the most valuable asset of any administrative system, has been affected by national & organizational attitudes, values & goals and has been essentially changed in accordance with the conditions. Doctrine is a set of theories, principles & fundamental rules which are supported & believed by followers of a school and expressed by theorists in various branches of science and guides policymakers in planning & executors in implementation. This research is of a developmental and applied type and aims at achieving the doctrine of Imam Khomeini and Imam Khamenei on the selection of human resources. . In this regard, quantitative and qualitative content analysis and Grounded Theory method have been used. This research has two documentary and expert statistical societies. The research statistical community includes all Imam Khomeini and Imam Khamenei’s speeches and writings about selection of human resources, and in the strategic domain, relevant managers and experts make up the statistical community. The data are collected in full measure and coded with the help of MAXQDA software. According to research findings, the selection doctrine includes: coping with influence, meritocracy, justice orienting and  guardianship (Velayat) orienting.

    Keywords: Selection, Doctrine, Humane resources, Imam Khomeini, Imam Khamenei
  • Mohammad Mehdi Nezhad Nouri, Mohammad Reza Khorashadi, Saeid Babaei* Pages 225-260

    Science and technology diplomacy in the current era is considered as one of the main tools for national interest in the field of international relations. Therefore, this field has always been considered by the Islamic Republic of Iran. In view of the above, the present study aims to present a strategic model of science diplomacy based on the theory of politics, the perspective document and the general policies of science and technology, and the three dimensions (goals, doctrines, and policies) as the basis of the orientation Content analysis method has been used. The statistical population of this study, the experts of the field of strategic management, are university professors specializing in the field of science and technology diplomacy. Instruments and data collection have been selected through the library's methodology of all opinions and documents related to the ideas, opinions, ideas, guidelines and policies of science and technology diplomacy along with the review of general science and technology policies and the twenty-year vision document. The results of this study are based on the elements of the orientation element for the purposes of the seven components and the 23 sub-components, the elements of the policy, the 4 components and the 12 sub-components and the pillar of the doctrine are 4 components and 25 sub-components.

    Keywords: diplomacy of science, technology, Doctrine, Goals, Policies
  • Emad Afroogh, Seyyed Mostafa Torabi Pages 261-284
    One of the considerable problem in the strategic management process, especially when strategies are formulated by a relatively large number of experts, is the difficulty in reaching an agreement on determining the related environmental factors, and gaining consensus in the prioritization of implementing the intended strategies.
    This issue is more substantial in our country's cultural space, which is wider and more profound for a variety of reasons, disagreements and taste differences. Therefore, the necessity of using the models and approaches that can create the necessary consensus in this regard based on a defendable and solid method, is thought to be obvious.
    In the present article, based on a survey at the level of one of the deputies of the Ministry of Culture and Islamic Guidance to address the above problem, and in fact, the elaboration and prioritization of environmental factors and effective cultural strategies for the youth of the country has been done initially by utilizing the Delphi's approach to the determination and certainty of environmental factors and, then the evaluation of these factors has been made using the ''Internal & External Factor Evaluation matrix'' and "strategic position assessment charts"; this is due to the considerable number of members of the Delphi panel ( 95 subjects) was done by "normalization method''. Then, in the next step of the research, while designing two types of questionnaires for the paired comparisons with innovative dimensions, the prioritization of the proposed strategies as developed by using a matrix (SWOT), was carried out with the "Analytical Hierarchy Analytic Model" (AHP) Anyway, as this method represents one of the most effective ways of prioritizing the strategies in the space of strategic issues.
    Keywords: Analytical Hierarchy, culture, Islamic Guidance, SWOT, AHP
  • Arman Azarli*_Seyed Shams E Ddin Hosseini Pages 285-314

    Export is economically important, so that many consider it as an engine for economic growth and development. Meanwhile, due to high added value and placing among knowledge based products, arms export is taken into consideration from different aspects. Whatever the motivation is, evaluation of arms market, like any other one, is the introduction to the international trade of these products. The Industrial Economics Theory, with the use of several indexes, seeks to provide techniques for markets evaluation; which of course requires access to the scarce data of the issue, to be fulfilled accurately. In this paper, while reviewing relevant literature and an overview of the arms trade process the variations of the market, the concentration ratio of the weaponry market is calculated. The research is practical and quantitative and uses Herfindahl-Hirschman and n firm Concentration Ratio indexes for market structure assessment. The results indicate a competitive structure at corporate level and an oligopoly structure at state level in the arms market; where, due to the dominance of national security policies of states on industries and corporations producing arms, oligopoly status should be taken into account as the criterion for further action.

    Keywords: International Trade, Arms Export, Industrial Economics, Market Structure, Herfindahl-Hirschman Index
  • Hosein Navadeh Toopchi, Gholamhosein Bagherian* Pages 315-342

    The air transportation has known as an engine for development around the world and one of a result of air transportation and especially airport in a city is city development and enhancement. The air transportation is one of the most importation sector in each country which has a significant affect in GDP and in some of countries it is around 1.5-2.5% and more. As the importance if this sector in each country and specially in Iran, this is need to have a strategic model for development of this sector and as Islamic republic of Iran is a religious country and Velayate-e-Faghih  is the top decision maker for strategic decisions  and  policies, then this model must be based on the Velayat-e-Faghig visions and ideas. In this paper we have provided a strategic model for structural and organizing of air transportation in Iran and evaluated this model via questionnaire. Reasearch method is descriptive-analytic and case-field study research, Statistical population including of managers and suprime experts of aviation and airtransport and the quantity with Kokran formula calculation were 67 persions. Data and information gathering tools were included of library documents, interview and questionnaire. Data analysis method was using of descriptive and inferential statistics and  for data analyzing  used of statistical distributions  and test hypotheses method.   The approved strategic model includes of three sections: the first section is authority service providers including Iran Airports and Air Navigation company, security ministry, customs, safety and circumstances supervision department; execution section including of governmental and private players which provide all services in this sector and at the end didactic section including ministry of Road and Urban development, International civil aviation Organization(ICAO) and Iran civil aviation organization.

    Keywords: strategic model, management, air transport organization, Policy Making
  • Ghafoor Karegary, Shoeb Bahman, Seyyed Shahab Adin Hejazi* Pages 343-384

    This article aims to formulate future scenarios of Islamic Awakening developments in Central Asia. This goal-based research is an "applied-developmental" research.  The population of the study consisted of 32 experts who were purposefully selected from the region.  In order to collect the required information for compiling research literature from library studies using surveying tools and for collecting real data field studies using semi-structured interview tools and closed questionnaires were used. Interview questions and questionnaires were approved by the experts in terms of both visual and content validity. The reliability coefficient (Cronbach's alpha) was calculated 0.842 using  Spss which indicates high reliability of the questionnaire. "Shannon entropy method" was used to analyze the quantitative data collected by "descriptive statistics or parameters" and also to rank the importance of the questionnaire step statements. Islamic awakening scenarios have been developed in the region based on the optimized Global Business Network model. Based on the key uncertainties cited, the plausible scenarios of Islamic awakening in Central Asia intersect with the three axes of Islamism (in line with the ideals of the Islamic, secular, and Takfiri Islamic Revolution) and the way in which the republics interact with the region. I. R. Iran (convergence and divergence) is formed. Thus, four scenarios have been written about the brilliant Islamic civilization, the Silk Road, the Turkish coffee, and the fall of spring.

    Keywords: Islamic Awakening, Central Asia, Futures Studies, Scenario, Scenario Writing
  • Arastoo Towhidi, Abdolreza Fazeli* Pages 385-416

    Legislation is one of the most important issues and strategic issues in the overall management of all political systems, including the Islamic Republic system. Obviously, legislation in each country is based on the foundations and fundamental values ​​and orientation elements that are rooted primarily in the thinking of the leaders and the constitution of the country.
    Accordingly, the purpose of this research is to explain the key elements (goals, doctrines and general policies) of our country's legislative system based on the discourse of Velayat-e faqih (Imam Khomeini and Supreme Leader). The research method used was descriptive-analytical and information analysis with qualitative content analysis method by collecting information in a library of statistical society including all available documents containing Imam Khomeini's and Supreme Leader's guidance and trials. .The results of the research show the most important directional components of the research as follows:

    Objectives

    The expansion of the Islamic law, the establishment and expansion of justice in society, the preservation and continuation of the values ​​of the revolution, humanization and the preservation and development of social norms and norms and moral virtues, the provision of basic rights and legitimate demands of the people, the presentation of a new model of Islam-based legislation Peaceful Mohammad (PBUH) to the world.

    Doctrines

    The rule of law of God, the rule of law based on the Islamic law of pure Mohammadi (PBUH), adherence to the principle of Velayat-e faqih, religious democracy, universal justice, dignity and perfection of man, adherence to the constitution, the importance of moral virtues, Human knowledge and expert opinions.

    Policies

    Paying special attention to the principles of pure Mohammadi's Islam (PBUH), relying on the idea of ​​the Velayat-e faqih and supporting it in the formulation of laws, the conformity of ordinary laws with the constitution and its optimal implementation, prioritizing the interests of the revolution and the system and people, observance The features of good law, reliance on word unity and national cohesion and the continuation of the revolution, legislation with a self-control approach and value to human virtues, the importance of continuous and effective monitoring of the implementation of the law.

    Keywords: Legislative Element, Legislation, Discourse of Velayat-e Faqih, Objectives, Doctrines, Policies
  • Mohammad Bgher Babaei Talatapeh* Pages 417-466

    The main issue of the article is the identity of the system of the systems from the viewpoint of the Quran and the tradition or Alawite culture, and its differences with other systems in the western culture. The article is aimed at explaining the identity and the essence of the system of systems from the viewpoint of the Qur'an and the Sunnah that the method of research is a qualitative type of content analysis and its method of analyzing the argumentation of a method of implicit-oriented ijtihad with the focus of Quran verses of the Holy Qur'an. The result of the research reveals the results that the identity of the system of orders in the Alawite culture is orderly and there are different levels along the length. And human identity is in the concept of culture in the west it is not the result of human thoughts and experiences and human Rather, the system and systems that came with it from God and all its doctrines are somehow documented in the verses and hadiths that return to the infallible Imam And its truth, although it appears to be credible, is a kind of exploration that is discovered and updated from the systems inserted in the celestial scriptures and transmitted by the prophets and the imams. And in the dimensions of cognitive tools, motivations, criteria in judging, the truth of the system of states, system reform, goal, construction, convergence, and cohesion with the system of Western culture systems are different. The best strategy in institutionalizing the religious system is to explain and institutionalize the thoughts of monotheism and penetration in the minds of the nurses.

    Keywords: The system, systems, the system of rules, the culture, liberalism, culture of the Alawite
  • Fereshte Mansouri Moayed* Pages 467-489

    The purpose of this theory-building inquiry, which conducted based on Lynham theory-building methodology, is developing a new model for systematic management of organizational crisis. By taking a strategic approach to the issue, it was developed a new classification of organizational crisis that underlying the organization's weaknesses and its environmental threats for identification of a different potential crisis. In addition to providing a basis for comprehensive identification of crises, this new classification integrate and align organizational crisis management system with strategic management system. Then, by assuming that resources are limited to managing all potential crisis, the need to determine the strategic importance level of the crisis was explained And thus a systematic process of crisis management was developed with an emphasis on the determining importance level of potential crises through their compliance with the key success factors. The developed model can be used in the design and establishment of an organization's crisis management system with a strategic approach

    Keywords: organizational crisis, strategic approach, strategic management systems, alignment