فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 11 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی علی نژاد*، محسن گودرزی، سعید شجاعی صفحات 7-34

    بازدارندگی نظامی و کاربرد آن قدمتی به تاریخ جنگ دارد. در واقع بازدارندگی دشمن را به لحاظ فیزیکی دفع نمی کند بلکه به لحاظ روانی ممانعت از تجاوز او می کند. امروزه باوجود مطرح شدن مفهوم بازدارندگی در تمامی عرصه های نظامی، دفاعی، سیاسی وحتی اقتصادی، الگوی واحد و یا رهنایه مدونی براساس موازین اسلامی ومتکی به ادبیات دفاعی اسلام تدوین نگردیده است. در این پژوهش برای ارایه الگوی بازدارندگی نظامی ابتدا از طریق مشاوره و مصاحبه با خبرگان در خصوص تعیین منابع اصلی مکتب اسلام درحوزه عنوان پژوهش، به چهار منبع ارزشمنداسلامی؛ قرآن کریم، سیره نبوی، تاریخ اسلام ونهج البلاغه دست یافته ایم. با توجه به اینکه واژه بازدارندگی نظامی در منابع فوق با همین عنوان ذکر نشده است، لذا با مطالعات اکتشافی و همچنین مصاحبه با خبرگان نظامی و راهبردی کشور کلید واژه ها و مولفه های اصلی بازدارندگی نظامی استخراج شده واین مولفه ها در منابع اصلی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. از اطلاعات گردآوری شده براساس فرایند نظریه داده بنیاد 42 کدباز، 14مفهوم و7 مقوله استخراج شد. درجمع بندی کلی، الگوی بازدارندگی نظامی از منظر اسلام در قالب مدل پارادایمی بر مبنای نظریه داده بنیاد، ارایه شده است. باعنایت به اینکه دین اسلام حامی صلح طلبی واحقاق حقوق مستضعفان عالم است، دراین الگو بازدارندگی نظامی بیشتر تاکید بر جلوگیری از جنگ وخشونت دارد ودر این راستا تفاوت آشکاری با حملات پیش دستانه غربی ها و همچنین خشونت طلبی برخی از فرقه ها و قومیت های به ظاهر اسلامی از قبیل گروه تروریستی القاعده وداعش، دارد.

    کلیدواژگان: الگو، بازدارندگی نظامی، مکتب اسلام، داده بنیاد
  • الله مراد سیف، محسن نوروزی* صفحات 35-66

    جنگ اقتصادی استکبار جهانی با جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر و به دنبال آن ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب و تاکید مکرر ایشان بر اجرای آن، پیاده سازی سیاست های ابلاغی را بیش ازپیش مهم ساخته است. از دید صاحب نظران، اجرای این سیاست ها، برنامه ریزی های دقیقی را به عنوان پیش زمینه ی اجرای خود مطالبه می نماید. دراین بین نهادها به عنوان قواعد بازی در جامعه واصلی ترین ابزار تفسیر واقعیات بیرونی و همچنین زمینه ساز اقدامات اجرایی نقشی بی بدیل در اجرای هر برنامه ای داشته و به همین دلیل ما در این مقاله تلاش نموده ایم تا آنها را موردتوجه قرار دهیم. این پژوهش که به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی، ازنظر رویکرد آمیخته و ازلحاظ روش تحلیلی توصیفی است، تلاش نموده تا با واکاوی ادبیات، تحلیل محتوای اسنادی که به روش وب و کتابخانه ای و نیز از خلال مصاحبه و توزیع پرسشنامه در میان 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد اقتصادی کشور گردآوری شده به موضوع ذکر شده، بپردازد.تحقیق حاضر به بررسی نقش نهادها در پیاده سازی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی پرداخته و ضمن پیشنهاد نقشه راه نهادی، نهادهای ملازم مولفه های برآمده از تحلیل محتوای سیاست های کلی ابلاغی را که با کمک پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن به تایید خبرگان رسیده، ارایه کرده است. سوال اصلی آن نیز؛ چگونگی همراهی نهادها در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و نهادهای ملازم آن تلاش بوده وسوالات فرعی آن چگونگی تاثیرنهادها در اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و ترتیبات و ساختارهای نهادی موثر در اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است. مطابق نظر خبرگان، ترتیبات نهادی غیررسمی (فرهنگ و باورها)، ساختارهای نهادی رسمی (سازمان اداری) و ساختارهای نهادی غیردولتی(تشکل ها و سازمان های مردم نهاد)، نیازمند بهبود و اصلاحند. در عین حال، ترتیبات نهادی رسمی (قوانین و مقررات و حقوق مالکیت)، نیازمند تغییر اساسی اند. در حوزه نهادهای مرتبط با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بهبود و اصلاح نهادی، ضروری است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی، اقتصاد مقاومتی، نقشه راه، نهاد
  • ناصر عسگری*، مهدی خیراندیش، اسفندیار دشمن زیاری، حسین نامدار صفحات 67-90

    عصر کنونی دوران تحولات فراگیر و چشمگیر و آکنده از موقعیت های مبهم همراه با فرصت و تهدید در عرصه های گوناگون پیش روی مدیران و سازمان های پیشرو است.  مدیریت و فرماندهی اثربخش در چنین شرایطی نیازمند برخورداری از مهارت های مدیریت خطر و ترویج فرهنگ خطرپذیری متناسب با ماهیت و وضعیت سازمان است. این پژوهش بر آن است الگویی برای تبیین فرهنگ خطرپذیری در سازمان های دفاعی ایران ارایه کند و زیرساخت های مورد نیاز برای ترویج گونه فرهنگ در این سازمان ها ارایه کند. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی-استقرایی است. ساخت الگو به روش کیفی و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام شده است. منابع اطلاعاتی پژوهش عبارتند از بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جمع کارکنان نیروهای مسلح. یافته های پژوهش نشان می دهد فرهنگ خطرپذیری از چهار بعد اصلی تشکیل شده است: گرایش به خطر، تصمیم گیری جسورانه، انسان گرایی، و انعطاف و پویایی. عوامل تسهیل گر توسعه فرهنگ خطرپذیری نیز عبارتند از: ارزش های مکتبی، شایستگی های خطر، نظام انگیزشی، الگوی روابط سازمانی و الزامات سازمانی. بر این اساس پیشنهادهایی کاربردی برای ترویج فرهنگ خطرپذیری در این سازمان ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خطر، خطر گرایی، فرهنگ خطرپذیری، انعطاف و پویایی، تصمیم گیری جسورانه، سازمان های دفاعی، بیانات فرماندهی معظم کل قوا
  • علی ربیعی*، علیرضا عسگریان صفحات 91-128

    هدف اصل این تحقیق، ارایه الگوی راهبردی در زمینه اداره امور بازنشستگی کشوری بر اساس گفتمان امام و رهبری، قانون اساسی، تجارب جمهوری اسلامی ایران و بهره گیری از تجارب موفق بشری می باشد. به همین منظور از تعداد 80 نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه صندوق بازنشستگی کشوری در جهت نمونه گیری و جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. در بخش تحلیلی این رساله با استفاده از تحلیل محتوی از اسناد و قوانین بالادستی، تجارب نظام و تجارب بین المللی و همچنین سخنان امامین انقلاب، کدهای مرتبط با ابعاد نه گانه مدل موردنظر (دکترین، سیاست، اهداف، برنامه ریزی، سازمان دهی، هدایت، کنترل، اجرا و پیاده سازی) شناسایی گردید. در این بخش از نرم افزار maxqda استفاده شده است. در نهایت مدل شناسایی شده این تحقیق، دارای ابعاد نه گانه به همراه شاخص ها و زیر مولفه های مرتبط با الگوی راهبردی اداره امور بازنشستگی است که هر یک نیز دارای وزن دهی مرتبط با خود بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، صندوق بازنشستگی کشوری، تحلیل محتوی
  • اصغر باقرزاده، *علی محمد احمدوند صفحات 129-160

    هر یک از مکاتب به تبیین دانش از  منظر معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی و روش شناسی مورد نظر خود پرداخته اند. اسلام به عنوان داییه دار برترین دین و آخرین مکتب از سوی پروردگار بیشترین توجه خود را به دانش، اهمیت آن، کسب  و عمل به آن اختصاص داده است. اما برای روشن شدن نحوه بهره مندی مورد توجه اسلام از دانش در این تحقیق با استفاده از روش تحقیق کیفی نظریه مبنایی یا داده بنیاد، مفاهیم مندرج در متون دو کتاب تفسیر تسنیم و میزان الحکمه مورد بررسی و کدگذاری باز، محوری و انتخابی قرار گرفت. مضمون محوری مورد نظر دانش بود و طی انجام این مراحل مفاهیم، مقوله ها و قضایایی در خصوص دانش و ویژگی های آن و همچنین مراتب و ارزشمندی آن استخراج و تبیین شد. مضامین حاصل از کد گذاری از منظر مشخصات عوامل ششگانه مدل پارادایمی نظریه داده بنیاد، یعنی عوامل علی، مضمون محوری، عوامل مداخله گر، بستر حاکم، راهبردها  و پیامدها مورد توجه قرار گرفت و دسته بندی شد. سپس روابط میان این شش گروه تبیین گردید. بدین ترتیب هدف از انجام این تحقیق که تبیین مفهوم دانش و اجزاء و ارکان آن و نیز روابط میان این اجزاء و ارکان از منظر اسلام است، با استفاده مدل پارادایمی روش تحقیق نظریه مبنایی حاصل شد.

    کلیدواژگان: ارکان دانش، مدل پارادایمی دانش، جایگاه راهبردی دانش، دانش در اسلام
  • محمدباقر خرمشاد، نبی الله دهقان، عباس چهاردولی، محمدرضا دهشیری، احسان الله حجتی* صفحات 161-206

    اگرچه محصولات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برخی مناسبت ها از جایگاه و استقبال مناسبی در بین مردم دیگر کشورها روبرو می شود، لیکن بسیاری از محصولات فرهنگی ایران هنوز نتوانسته جایگاه ثابت و دایمی داشته باشد. این امر می تواند با ایجاد نیاز در مخاطبین و یا پاسخ به نیازهای آنان از طریق یک الگوی راهبردی بازاریابی، عملیاتی گردد. برهمین اساس، هدف این تحقیق دستیابی به الگوی راهبردی بازاریابی محصولات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های موثر بر آن، اولویت بندی و اعتبارسنجی آن ها و تعیین روابط میان ابعاد، مولفه ها و شاخص ها می باشد. این تحقیق از نوع پژوهش کاربردی توسعه ای است و از روش آمیخته که ترکیبی از روش کمی وکیفی می باشد، استفاده شده است. بدین منظور و با بررسی مبانی نظری اسناد بالادستی و غیره و به روش استقرا شاخص هایی احصا شد و سپس جهت تکمیل شاخص ها با 45 نفر از خبرگان با ویژگی های خاص مصاحبه به عمل آمد و پس از رسیدن به اشباع نظری مجموعه شاخص ها در 12 مولفه و 4 بعد قرار داده شد. سپس با بررسی صحت رابطه میان ابعاد، مولفه ها و شاخص ها و همچنین میزان اهمیت و رابطه میان آنها، با استفاده از 345 پرسشنامه اخذ شده از دست اندرکاران و صادرکنندگان و مطلعین امر صادرات محصولات فرهنگی وضعیت موجود و مطلوب شاخص ها بدست آمد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، بازاریابی محصولات فرهنگی، نظام جمهوری اسلامی ایران
  • مجید ملکی، کرم الله دانش فرد*، غلامرضا معمارزاده طهران، محمود آقا حسینعلی شیرازی صفحات 207-236

    توسعه منطقه پذیرش، برای سازمان های نظامی و به خصوص دانشگاه افسری امام علی (ع) به عنوان مرکز آموزش عالی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است. در تحقیق حاضر که از نوع ترکیبی می باشد در مرحله نخست با استفاده از روش داده بنیاد و به کمک مصاحبه های عمیق با خبرگان الگو کیفی توسعه منطقه پذیرش کارکنان طراحی شد. در مرحله دوم روابط بین عناصر الگوی حاصل در معرض آزمون کمی قرار گرفته است. نتایج حاصل مبین آن است که مهمترین عوامل موثر بر توسعه منطقه پذیرش کارکنان مقبولیت دستور دهنده و قابلیت دستور دهنده می باشد. از طرفی راهبردهای توسعه منطقه پذیرش شامل 7 مولفه (شایسته گزینی، اجتماعی کردن مناسب، روابط متنوع، سیستم پاداش متنوع، آموزش، توانمندسازی و مدیریت برمبنای هدف) شناسایی گردیدند که این مولفه ها از ویژگی های سازمان و ویژگی های جامعه تاثیر می پذیرند و بر مقبولیت دستور دهنده و قابلیت دستور دهنده تاثیر می گذارند. دانشگاه افسری امام علی (ع) با استفاده از اقدامات مدیریت منابع انسانی شناسایی شده، می تواند نسبت به توسعه منطقه پذیرش کارکنان اقدام نماید.

    کلیدواژگان: پذیرش، منطقه پذیرش، مقبولیت دستور دهنده، قابلیت دستور گیرنده
  • محمد فرج الله زاده* صفحات 237-273

    تحریم ها همواره به عنوان بخشی از فرایندهای تهدیدزا علیه زیرساخت های قدرت راهبردی جمهوری اسلامی ایران با هدف اجرای راهبرد تغییر نظام محسوب می شوند که ضرورت های امنیتی و ژیوپلیتیک کشورمان ایجاب می کند، سازوکارهای لازم برای مقابله با چنین اقدام هایی را شناسایی کند. به همین منظور می توان با بهره گیری از عناصر و ارکان جهت ساز آرمانی که در گفتمان حضرت امام (ره) برای مقابله با تحریم های اقتصادی متبلور است، به این مهم دست یافت. هدف این پژوهش،«تحلیل گفتمان اندیشه ها،آراء، نظرات و رهنمودهای حضرت امام خمینی (ره) در زمینه مقابله با تحریم های اقتصادی» می باشد. پژوهش حاضر توسعه ای-کاربردی بوده و در آن برحسب ضرورت از روش های اسنادی، تحلیل محتوای کمی و کیفی و همچنین تحلیل گفتمان به منظور تبیین اندیشه ها، آراء، نظرات و فرامین ایشان استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل گفتمان حضرت امام خمینی (ره) نشان می دهد که دشمن با داشتن گفتمان سلطه با هدف کاهش سطح آستانه تحمل جامعه، نسبت به اعمال تحریم ها علیه نظام جمهوری اسلامی ایران با تصور عدم مسئولیت‏پذیری، تسلیم پذیری، عدم خودباوری و عدم قناعت مردم، اقدام کرده است. آنچه به عنوان ازجا شدگی گفتمان حاضر تلقی گردید، ایجاد ناامیدی در جامعه توسط دشمن و بی اثر قلمداد کردن ایستادگی در برابر تحریم ها بود. در راستای مقابله با چنین تحریم هایی، عنصر اصلی در گفتمان حضرت امام (ره) که تاحد زیادی در جامعه ساری و جاری شده، صبر و ایستادگی است که بر همین اساس مفاهیم روحیه سلطه ستیزی و خوداتکایی اقتصادی در شرایط تحریم و همچنین پایداری و تاب آوری اقتصادی در چارچوب این گفتمان، تجلی یافته اند.

    کلیدواژگان: تحریم، حضرت امام خمینی (ره)، فرمایشات، فرامین، تحلیل گفتمان
  • سید کاظم عبادی* صفحات 275-302

    دستیابی به نظریه جامع و مقبول درباره انقلاب ها، به ویژه انقلاب های دینی، برای جهت دهی و هدایت جنبش های مردمی در جهان متلاطم و در حال گذار کنونی، مسئله ای لازم و مهم است. این پژوهش کوششی است روشمند برای ارایه طرحواره نظریه انقلاب اسلامی که از اتقان و استناد کافی و از قوت تبیینی قابل دفاع و قابل رقابت نسبت به سایر نظریه ها در این زمینه برخوردار باشد. این هدف از رهگذر مطالعه قرآن کریم و استفاده از آموزه های ابطال ناپذیر وحی با محوریت پژوهش بر اساس آیه 25 سوره مبارکه حدید دنبال می گردد. این پژوهش از نوع اکتشافی و کیفی بوده، چارچوب نظری آن به روش تحلیلی و نظریه ی انقلاب اسلامی مبتنی بر آموزه های قرآن به روش تفسیری به دست آمده است. ارزیابی اعتبار و توان تبیینی این نظریه در مقایسه با سایر نظریه های انقلاب اسلامی از روش مطالعه ی تطبیقی انجام شده است. نظریه ی حاصل شده به مثابه طرحواره بدین شرح است که «انقلاب اسلامی عبارت است از قیام مردمی بر پایه تعالیم قرآن کریم و دین اسلام با هدف تحول بنیادین و سرنگونی حکومت و نظام طاغوت، ظالم و فاسد حاکم و استقرار حکومت و نظام جدید مبتنی بر معارف و احکام اسلامی و معیارهای علم، حق، عدل و قسط، با محوریت رهبری دینی و با روش آگاهی بخشی و بسیج مردم و برخورد قاطع و قهرآمیز با دشمنان».

    کلیدواژگان: طرحواره، نظریه، آموزه، انقلاب اسلامی، کتاب، میزان، قسط، حدید
  • ارسطو توحیدی، مصطفی ملائی* صفحات 303-323

    نظام جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر اصل ولایت فقیه رویکردی نو در عرصه ی نظام سازی ارایه کرده است. یکی از حوزه های اساسی که ملزم به تاسی از گفتمان ولایت فقیه است حوزه نظارت و بازرسی است که پس از انقلاب اسلامی در قالب اصل 174 قانون اساسی تبیین شده است. سازمان بازرسی کل کشور محصول عینیت یافت این اصل می باشد. هماهنگی، همسویی و هم افزایی فعالیت های نظارت و بازرسی کشور، نیازمند دکترینی (اصول و قواعدی) مبتنی بر گفتمان ولایت فقیه می باشد. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف دستیابی به دکترین حوزه نظارت و بازرسی بر اساس گفتمان ولی فقیه انجام شده است.این تحقیق از حیث نوع تحقیق، کاربردی و از جهت ماهیت، توصیفی تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوای کیفی است که از نظریات ولایت فقیه در حوزه نظارت و بازرسی جمع آوری و تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد اصول و قواعد زیر به عنوان دکترین حوزه نظارت و بازرسی کشور برای هماهنگی، همسویی و هم افزایی فعالیت های حوزه مذکور لازم است رعایت شوند. 1) شریعت محوری؛ 2) حاکمیت قانون؛ 3) دانش محوری؛ 4) محوریت نظارت حکومت برامور جامعه؛ و 5) برنامه محوری

    کلیدواژگان: نظارت و بازرسی، گفتمان ولایت فقیه، دکترین
  • محمد خوش چهره، محمدجواد ایروانی، سید شمس الدین حسینی، حمید علوی* صفحات 325-372

    امروزه اهمیت قدرت اقتصادی و نقش بارز تولید ملی در توسعه و پیشرفت اقتصادی جوامع بشری بر هیچ کس مستور و  پوشیده نیست. ازطرفی اهمیت این موضوع برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از ایدیولوژی خاص و جهان بینی الهی است و همواره از بدو پیروزی انقلاب تا به امروز مورد هجمه های متنوع سخت و نرم نظام سلطه قرار داشته و در حال حاضر با جنگ تمام عیار اقتصادی روبرو است، مضاعف نیز می نماید.این پژوهش که پژوهشی آمیخته ی اکتشافی است و در زمره تحقیقات توسعه ای- کاربردی نیز قراردارد، ابزار گردآوری اطلاعات آن مبتنی است بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی؛ بدین معنی که با بررسی جامع و مطالعه ی ادبیات نظری، و تدابیر و بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، اسنادبالادستی و عوامل تاثیرگذار بر مقوله ی تولید ملی همچنین برقراری ارتباط منطقی و سازگار با ادبیات اقتصاد مقاومتی به عنوان تبیین کننده فضای اقتصادی کشور و با امعان نظر به مقوله های نگرش سیستمی، محیط شناسی راهبردی با رویکرد برنامه ریزی آینده به گذشته و مدل سه شاخگی از یکسو و نیز مراجعه به نظر خبرگان مبرز اقتصادی و مصاحبه باصاحب نظران حوزه ی تولید ملی کشور، همچنین مطالعه ی تطبیقی 5 کشور ممتاز اقتصادی (ترکیه، عربستان امارات، مصر و پاکستان) مورد نظر سند چشم انداز از سوی دیگر، با بهره مندی از فنون آمار توصیفی و استنباطی و استفاده از روش تحلیل محتوا و آزمون تحلیل عاملی، نسبت به طراحی «الگوی راهبردی تولید ملی با رویکرد اقتصاد مقاومتی» اقدام شد. الگوی یاد شده مشتمل است بر  3 بعد، 22 مولفه و 105 شاخص که فرآیند اعتبار وروایی سنجی خود را دنبال کرد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، تولید ملی، اقتصاد مقاومتی
  • منصور جعفری*، اسماعیل کاوسی، عباسعلی قیومی صفحات 373-394

    امروزه استفاده از اصطلاح توسعه، علی الخصوص از نوع اقتصادی آن در بین فعالان اقتصادی و روشنفکران و تلاشگران عرصه تولید و اقتصاد به یک فرهنگ عمومی و ارزشمند سازمانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه نظام مند و ارایه فراترکیبی از الگوهای نظری و پژوهش های انجام شده در حوزه فرهنگ توسعه در سطح سازمانی در ایران و سایر کشورها صورت گرفت. روش بررسی این پژوهش، کیفی و از نوع سنتز پژوهی است که با روش تحلیل محتوا به کمک فرا ترکیب انجام شده و از نظر هدف، کاربردی است.  جامعه آماری پژوهش و اصلی ترین منابع گردآوری اطلاعات، پژوهش های متعددی است که در سالهای اخیر در حوزه فرهنگ و توسعه به صورت توام در ایران و خارج از کشور انجام شده است. از مجموع 79 مقاله ای که از پایگاه های معتبر داخلی و خارجی انتخاب شده بودند، تعداد 61 نمونه به صورت هدفمند انتخاب شد. داده ها و منابع مورد استفاده در چند مرحله پالایش و استخراج شدند و پس از تحلیل نتایج، با استفاده از روش فراترکیب، الگوی مفهومی تحقیق، شامل سه سطح (فردی، گروهی و سازمانی) و چهار بعد اصلی (فرهنگ اقتصادی، فرهنگ اجتماعی، فرهنگ سیاسی و فرهنگ اعتقادی) با مولفه های مربوط به هر کدام، شناسایی و احصاء شدند.

    کلیدواژگان: توسعه، فرهنگ، فرهنگ توسعه، سازمان، فرهنگ اقتصادی، دفاعی
  • سید مهدی میرین بابازادگان* صفحات 395-418

    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگو راهبردی توانمند سازی سرمایه انسانی با رویکرد معادلات ساختاری و در راستای پاسخ گویی به این سوال که الگو راهبردی توانمندسازی سرمایه انسانی سازمان گردشگری تهران کدام است؟ به رشته تحریر در آمده است. جامعه مورد پژوهش در این تحقیق به دو دسته تقسیم شده  است . دسته اول شامل تعداد 10 نفر از اساتید و خبرگان حوزه منابع انسانی (جهت تایید مولفه های پژوهش و الگو مفهومی) و دسته دوم شامل کلیه مدیران و کارکنان سازمان گردشگری استان  تهران و سازمان های تابعه بوده است که تعداد آنها 1892نفر می باشد که به کمک جدول مورگان نمونه آماری برابر 367 نفر برآورد گردید. داده ها به کمک ابزار پرسشنامه از سطح دو جامعه خبرگی و جامعه کارکنان گردآوری گردید. روایی پرسشنامه با نظرات خبرگان و پایایی آن با آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که کلیه مولفه ها یعنی (چشم انداز و ماموریت، خط مشی سازمان، شرکاء و ذینفعان، کارکنان و فرایندها) به همراه زیر مولفه های مربوطه بر توانمند سازی سرمایه انسانی سازمان گردشگری استان تهران موثر می باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، توانمند سازی، الگو راهبردی، سازمان گردشگری
  • حسین میرزایی*، عبدالمجید شیخی صفحات 419-446

    باتوجه به فقدان الگوی راهبردی در حوزه جهاد سازندگی ازطریق تجارب کسب شده، مبتنی بر گفتمان ولایت فقیه و قانون اساسی و نقش جهاد سازندگی درتوسعه و عمران روستاها و همچنین جنگ تحمیلی، ارایه یک الگوی راهبردی بومی مبتنی بر ارزش​های اسلامی و انقلابی که عملا از طریق چارچوب​های علمی ثبت و تدوین شود، بس ضروری می نماید. این تحقیق با هدف دست یابی به الگوی راهبردی درحوزه جهادسازندگی برای اداره کشور و بهره برداری فرا ملی و همچنین تبیین گفتمان الهی ولایت فقیه دراین حوزه، استخراج محورها و رویکردهای قانون اساسی در این زمینه، تبیین، مستند سازی و تیوریزه کردن تجارب نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران وتعیین ابعاد، مولفه ها، زیرمولفه ها و روابط بین آنها در الگوی راهبردی حوزه جهادسازندگی، انجام شد. این تحقیق کاربردی- توسعه ای بوده و با استفاده از روش پژوهش آمیخته و بهره گیری از تیوری داده بنیاد و مدل سازی ساختاری- تفسیری برای اکتشاف پدیده ها و مفاهیم و ارتباط آنها با یکدیگرانجام شد. الگوی راهبردی جهاد سازندگی درقالب 9 بعد، 21 مولفه و115 شاخص ارایه گردید، که ابعاد دکترین با 3 مولفه و 19 شاخص، اهداف با 3 مولفه و 12 شاخص و سیاست ها با 3 مولفه و 11 شاخص به عنوان ارکان جهت ساز از گفتمان ولایت فقیه، قانون اساسی واسناد بالادستی استخراج شدند. همچنین ابعاد برنامه ریزی با 2 مولفه و 14 شاخص، سازماندهی با 2 مولفه و 12 شاخص، هدایت ورهبری با 2 مولفه و 29 شاخص، هماهنگی با 2 مولفه و 5 شاخص، پیاده سازی واجرا با 2 مولفه و 5 شاخص، نظارت وارزیابی با 2 مولفه و 8 شاخص ازتجربیات نظام درحوزه جهاد سازندگی به عنوان ابعاد مدیریتی استخراج گردیدند.

    کلیدواژگان: مدیریت، الگوی راهبردی، جهادسازندگی
|
  • Mehdi Alinezhad*, Mohsen Godarzi, Saeed Shojaee Pages 7-34

    Military deterrence and its application date back to the history of war. In fact, deterrence does not physically repel the enemy, but psychologically prevents the enemy from invading. Today, despite the concept of deterrence in all spheres of military, defense, political, and even economic, the single model of the codified hierarchy has not been formulated in Islamic defense literature. In this research, to present the model of military deterrence, we have first obtained four valuable Islamic sources: the Holy Quran, the Prophet's Scripture, the History of Islam and the Najaf al-Balagha, through consultation and interviews with experts on identifying the main sources of Islam in the field of research. Since the word "military deterrence" is not mentioned in the above sources, the key words and components of military deterrence have been extracted through exploratory studies as well as interviews with military and strategic experts of the country. The data were collected based on the data theory process of 42 open source, 14concepts and 7 categories. In general, the model of military deterrence from the Islamic point of view is presented in the form of a paradigm-based model based on the theory of data. Given that Islam is a supporter of peace seeking for the rights of the world's oppressed, this model of military deterrence emphasizes the need to prevent war and violence, and there is a clear difference between pre-emptive Western attacks and the violence of some apparently Islamic sects and ethnicities. There is a farewell to al-Qaeda, such as the terrorist group

    Keywords: Model, Military Deterrence, Islamic School, Foundation Data
  • Allah Morad Seyf, Mohsen Noorozi* Pages 35-66

    The economic war of global arrogance with the Islamic Republic of Iran in recent years, after which the announcement of the general resistance policies by the Supreme Leader and its repeated emphasis on its implementation, has made important the implementation of communication policies. From the point of view of the experts, the implementation of these policies, It calls for precise planning as a basis for self-fulfillment. In this regard, institutions as the rules of the game in the community and the most important means of interpreting external facts, as well as the grounds for executive actions, play an unmistakable role in the implementation of any program, and for this reason, we attempt to develop in this paper. Let's take them into consideration. This research, which is descriptive in terms of the applied developmental purpose, in terms of the mixed approach and descriptive analytical method, has tried to analyze the content of the documents through the Web and the library as well as through the interview and distribution of the questionnaire among the 12 academic experts and The top economic leaders of the country compiled for the above issue.  The present study also examines the role of institutions in implementing general policies of resilient economics and proposes, along with the proposed institutional mapping, the components of the content analysis of the general policy guidelines, which is provided by a questionnaire whose validity and reliability have been confirmed by the experts. Its main question is how the institutions co-operate in implementing the general policies of the resistance economy and its associated institutions, and its subsidiary implications are how to influence the implementation of the general policies of resilient economics and the institutional arrangements and structures that are effective in implementing the overall policies of the resistance economy. According to experts, informal institutional arrangements (culture and beliefs), institutional structures (administrative bodies), and non-governmental institutional structures (NGOs and organizations) require improvement and improvement. At the same time, formal institutional arrangements (laws and regulations and property rights) require a fundamental change. In the area of ​​institutions associated with general policies of resistance, institutional improvement and reform are essential

    Keywords: General Policies, Resistance Economics, Roadmap, Institution
  • Nasser Asgari*, Mehdi Kheiandish, Esfandiar Doshmanziari, Hosein Namdar Pages 67-90

    The Present Era is a Period of Sweeping and Overwhelming Changes That are Filled with Vague Situations, with Opportunities and Threats in Various Fields Facing Leading Executives and Organizations. Effective Managing and Commanding in Such Situations Requires Having Risk Management Skills and Promoting a Risk-Taking Culture Appropriate to The Nature and Status of Any Organization. This Research Seeks To Provide a Model Of Risk-Taking Culture in Defensive Organizations of Islamic Republic of Iran and Provides Suggestions For Promoting Risk-Taking Culture. This Research Is a Practical and Qualitative-Inductive Research. Grounded Theory Has Been Used for Introducing The Model. The Sources of Research Information are Statements of Our Supreme Leader in defensive organizations. Research Findings Show That Risk-Taking Culture Consists of Four Main Dimensions: Risk-Orienting, Flexibility and Dynamism, AdventuresomeDecision-Making, Humanism. In Addition, Factors Facilitating the Development of Risk-Taking Culture are: Values, Risk Competencies, Motivational System, Organizational Relationships and Organizational Requirements.Accordingly, Some Practical Suggestions Have Been Used for Promoting a Culture of Risk-Taking in Such Organizations.

    Keywords: Risk, Risk-taking culture, Risk-orienting, Flexibility, dynamism, adventuresome decision-making, Defensive Organizations, Supreme Leader Statements
  • Ali Rabiei*, Alireza Asgarian Pages 91-128

    The main purpose of this research is to provide a strategic model for the management of state retirement affairs based on the discourse of the Imam and the leadership, the constitution, the experiences of the Islamic Republic of Iran and the use of successful human experience. For this purpose, 80 experts from the State Pension Fund have been used to sample and collect information. In the analytical section of this thesis, using the content analysis of the upstream documents and laws, the experiences of the system and the international experiences as well as the words of the Imams revolution, the codes related to the nine dimensions of the model (doctrine, policy, goals, planning, organization , Guidance, coordination, control, implementation and implementation). For alalyzing data Maxqda software is used. Finally, this research has identified a model with nine-dimensional indicators and sub-components related to the strategic model of retirement management, each of which has its own weight.

    Keywords: Strategic Algorithm, Country Retirement Fund, Content Analysis
  • Asghar Bagherzadeh*, Ali Mohammad Ahmadvand Pages 129-160

    In explaining the truth, the knowledge of each school is explained in terms of epistemology, ontology, anthropology and methodology. In the meantime, Islam, as the indoctrination of the highest religion and the last school by the Lord of the universe, has devoted most of its attention to knowledge, its importance, its business and its operations. In this research, using the method of qualitative research of the theory of the basis of data base of the texts related to knowledge in two books, tasnim and the mizan- o- alHekmat were examined and coded open, axial and selective. During these steps, the concepts, categories and cases were extracted and explained. Then, using the paradigm model of the data theory theory, the relationship between the six groups of the theorems, the causal factors, the central theme, the intermediary factors, the dominant context, the strategies, and the results and consequences were presented. The purpose of this research is to explain the concept of knowledge and its components and its elements, as well as the relationship between these components and components from the perspective of Islam. Using extraction, the categories and subject matter of knowledge and its characteristics and characteristics were determined.

    Keywords: Knowledge in Islam, knowledge, Knowledge Characteristics
  • MohammadBagher Khoramshad, Nabiollah Dehghan, Abbas Chahardoli, Mohammadreza Dehshiri, Ehsan Allah Hojjati* Pages 161-206

    Islamic Republic of Iran has achieved partial success in establishing its cultural products in the international arena which has received considerable endorsement by the public in many countries. However, it is widely believed that current status of such cultural products does not yet fully resemble its full potential and has not secured a permanent place in the market. We believe this could be achieved through creating demand or responding to such existing demand via devising a strategic marketing scheme. This research is aimed at the identification and design of Islamic Republic of Iran's strategic marketing scheme in the international markets as well as identification of relevant construct, dimensions measures and prioritization, evaluation and exploration of correlation among those parameters and features.This research could be categorized as an application-oriented research where it utilizes a fusion of qualitative methodologies. In order to achieve its goal, theoretical foundation of "Upper-Category" documents were analyzed using induction and features were extracted. Those features were later complimented by result of methodical consultation with an assembly of 45 experts of the field. The result was aggregated and produced 12 fundamental elements and 4 dimensions which was used to qualify validity of prior belief of relevance correlation among dimensions, elements and features indexes. Based on this outcome as well as the established priority and relevance, a 345 questionnaire filled by expert of the field in cultural product exportation was consulted and finally, current and optimal level of features indexes was achieved.

    Keywords: strategic model, cultural products marketing, Islamic Republic of Iran
  • Majid Maleki, Karamollah Daneshfar*, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Mahmood Hosseinali Shirazi Pages 207-236

    Developing the zone of acceptance is very important for military organizations and especially for Imam Ali Military Academy as the center of higher education in I.R.I. Army. In the first stage of current mixed method research, the comprehensive model of zone of acceptance designed through employing grounded theory methodology and in-depth interviews with experts. In the second stage, there were quantitative tests about the relationship between the produced model factors. The results show that, the most effective factors on the personnel zone of acceptance are the acceptability of commander and compliant competence. On the other hand, the strategies that extending the zone of acceptance including 7 components (meritocracy, proper socialization, various relationships, varied rewards system, training, empowerment, and management by objective) were recognized that all of them affected by organization and the society and affected the zone of acceptance. Employing the detected actions of human resource management, Imam Ali Military Academy is able to extend the zone of acceptance of its staff.

    Keywords: Acceptance, Zone of Acceptance, acceptability of commander, compliant competence
  • Mohammad Farajolahzadeh* Pages 237-273

    Sanctions are always considered as part of the threatening process against the Infrastructures of Strategic Power of the Islamic Republic of Iran with the aim of implementing a regime change strategy that it requires the security and geopolitical needs of our country and it identifies the mechanisms necessary to counteract such actions. For this purpose, it is possible to achieve this by using the ideal of orientation components that Imam's discourse is crystallized to confront economic sanctions.The aim of this research is to "analyze the discourse of thoughts, opinions, ideas and guidelines of Imam Khomeini(Mercy upon him) against economic sanctions." The present research is an applied-development research that in it according to necessity, documentary methods, quantitative and qualitative content analysis as well as discourse analysis is used to explain their thoughts, opinions, ideas and commands.The results of the analysis of Imam Khomeini's discourse(Mercy upon him) show that the enemy, having a discourse of domination with the aim of reducing the level of tolerance of the community, undertakes to impose sanctions against the Islamic Republic of Iran for Non-accountability, Surrendering, Lack of Self-confidence and Dissatisfaction of the people. What was considered as a dislocation of the present discourse was the Creation of disappointment in the community by the enemy and the ineffectiveness of considering Endurance to against sanctions. In response to such sanctions, the main element in the Imam's discourse, it has been largely widely used in society, is Patience and Perseverance. Accordingly, the concepts of Confronting domination and Economic self-sufficiency in terms of sanctions as well as Endurance and economic tolerate in the framework of this discourse has been manifested.

    Keywords: Sanction, Imam Khomeini(Mercy upon him), Lectures, Commands, Discourse Analysis
  • Seyyed Kazem Ebadi* Pages 275-302

    Achieving to a comprehensive and acceptable theory of revolutions, especially religious revolutions, is a necessary and important issue for direction and guidance of popular movements in the turbulent and changing world. This research tries methodologically to provide a schema for the theory of Islamic revolution which enjoys enough citations and is defendable in compare to other theories which have been provided. It is done by studying the Holy Quran and using unfalsifiable teachings of revelationon the basis of the verse 25 of AL-Hadid sura. This is exploratory and qualitative research that in theoretical framework obtained through analytical method, achieving the Islamic Revolution theory based on the teachings of the Holy Qur'an is derived through the interpretive method and the assessing the validity and explanatory power of this theory in comparison with other theories has been carried out through a comparative study.
    The resulting theory, as a schematic and prelude to definite and detail the Islamic Revolution, states that “the Islamic Revolution is a popular uprising based on the teachings of the Holy Qur'an and the religion of Islam with the goal of fundamental transformation and overthrow of the oppressor and corrupt tyranny and establishment of new state and system based on the Islamic teachings and norms and the criteria of knowlegde, truth, justice and equity, with the focus of religious leadership and through awareness and mobilization of the people and a decisive and violent approach to the enemies.”

    Keywords: Schema, Theory, Teaching, Islamic Revolution, the Scripture, the Balance, the Justice, AL-Hadid
  • Arastoo Tohidi, Mostafa Malai* Pages 303-323

    the Islamic Republic of Iran, based on the principle of the jurisprudence of the Supreme Leader has introduced a new approach in the field of systematization. One of the key areas that need to be established in the jurisprudence of the Velayat-e Faqih is supervision and inspection. It has been explained in the form of Article 174 of the Constitution since the Islamic Revolution. The organization of the whole country is the product of the objective found in this principle. Coordination, alignment and enhancement of the country's oversight and inspection activities require a doctrine (principles and rules) based on the discipline of the velayat-faghih. Therefore, this research aims to achieve the doctrine of supervision and inspection based on the discipline of the Supreme Leader. This applied research has been done through descriptive-analytical method by gathering information through library method and qualitative content analysis of information collected from the jurisprudence of the jurisprudence in the field of supervision and inspection. The results of the research show that the following principles and rules as a doctrine of supervision and oversight of the country need to be observed to coordinate, co-ordinate and enhance the activities of the said area 1) The central law,2) Rule of Law, 3) Knowledge-based, 4) The centrality of government supervision over society, 5)Application-oriented

    Keywords: Supervision, Inspection, Discipline of Jurisprudence, Doctrine
  • Mohammad Khoshchehreh, MohammadJavad Eravani, Seied Shams Aldin Hosaini, Hamid Alavi* Pages 325-372

    Today, the importance of economic power and the prominent role of national production in the economic development and progress of human societies is no secret to anyone. On the other hand, the importance of this issue for the sacred system of the Islamic Republic of Iran, which is based on a particular ideology and divine worldview, has always been subject to a variety of hard and soft domains since the victory of the revolution, and is now facing a full-scale economic war be very important respect to already.This research, which is a mixed exploratory study and is also a developmental-applied research, is based on library and documentary studies, meaning that through a comprehensive review of the theoretical literature, and the supreme leadership's statements (A), documentation and factors affecting the category of national production as well as establishing a rational and consistent relationship with the Resistance Economics literature as an explanation of the economic environment of the country and with reference to the categories of systemic attitudes, strategic environments, and future planning modeling approach. On the one hand, as well as referring to economic experts and interviews with national production experts, as well as a comparative study of the five top economic countries (Turkey, Saudi Arabia, Egypt, and Pakistan), the prospectus document, using descriptive statistics techniques Using a content analysis approach and a factor analysis test, the design of a "national production strategic model with a resistive economy approach" was designed. The model consists of 3 dimensions, 22 components and 105 indicators that followed its validation process.

    Keywords: Strategic Pattern, National Production, Resilience Economy
  • Mansour Jafari*, Esmaili Kavos, Abbasali Ghayomi Pages 373-394

    Today, the use of the term development, especially its economic type, among economic activists, intellectuals and laborers in the field of production and economics has become a common and valuable organizational culture, and achieving it, in particular, sustainable economic development, is a dream and It has become a major target for business executives and activists. The activists, owners and trustees of the aforementioned economic organizations have made large and large investments in order to reach their predefined goals and objectives. Provide a complete, relatively accurate and effective model and model for achieving these important goals. In this research we seek a model and model with a cultural approach and the development of a culture of development in economic organizations active in the sector. We are defending the country using cultural dimensions and components.The present study was conducted with the aim of systematic study and a comprehensive overview of theoretical models and researches carried out in the field of development culture at the organizational level in Iran and other countries. The method of this research is qualitative and of the type of research synthesis that is accomplished by the method of content analysis with the help of interconnection, and is applied in terms of purpose. The statistical population of the research and the main sources of information gathering is the numerous studies that have been conducted in recent years in the field of culture and development in Iran and abroad. Of the 79 papers selected from the valid domestic and foreign databases, 61 samples were selected purposefully. Among them, 21 components were identified, and finally four components were extracted as final components. In this research, firstly, with analyzes conducted in the field of development culture, coding and classification of information from the research carried out, and the patterns, theoretical foundations of the field of culture and development were extracted. In the next step, the analysis of inductive content and a combination of these categories is carried out and the results of these analyzes are the extraction of a conceptual framework in the field of development culture studies around the four main dimensions, the components of the level of economic, social, political and creativity at the organizational level.

    Keywords: Development, culture, development culture, organization, economic culture, defense
  • Seyed Mehdi Mirin Babazadegan* Pages 395-418

    The purpose of this research is to develop a strategic model of human capital empowerment with a structural equation approach and to answer the question: What is the strategic model of human capital empowerment of Tourism Organization of Tehran? The research population in this study is divided into two groups. The first group consists of 10 professors and experts in the field of human resources (to confirm the components of research and conceptual model) and the second group includes all managers and employees of the tourism organization of Tehran province and its subsidiary organizations, whose number is 1892 people. The Morgan table was a sample of 367 people. The data were collected through a questionnaire tool from the level of the two communities of experts and the staff of the staff. The analysis of the questionnaire with experts' opinions and its reliability with Cronbach's alpha was confirmed. Data analysis using the structural equation approach was used. Results showed All components (vision and mission, organization line, partners and stakeholders, employees and processes), along with the following components, are effective in empowering the human capital of the Tourism Organization of the province of Tehran.

    Keywords: Human Capital, Empowerment, Strategic Model. Tourism Organization
  • Hosein Mirzaie*_Abdolmajid I Sheykh Pages 419-446

    This study is conducted due to the lack of a strategic model in the field Jihad of construction through the experiences gained from the discourse of Velayat-e faqih and the constitution and the role of Jihad of Construction in the development and development of villages as well as imposed war and providing a kind of native management based on Islamic and revolutionary values which is practically not documented through scientific frameworks and strategic models and on the other hand, the importance of modeling and modeling in management, With the aim of achieving a strategic model in the field of jihad of construction for country administration and transnational exploitation and also the explanation of divine discourse of Velayat-e faqih in this field, extracting the axes and approaches of the constitution in this field explaining, documenting and theorizing the experiences of the Islamic Republic of Iran's holy system and determining dimensions, components, sub-components and the relationship between them in the strategic model of jihad of  construction. This research is applied-developmentand is done using mixed research method and utilizing the data theory of the foundation and structural-interpretive modeling to explore phenomena and concepts and their relationship with each other. The strategic model of jihad of constructivist was presented in 9 dimensions, 21 components and 115 indicators which the dimensions of the doctrine with 3 components and 19 indicators, Goals with 3 components and 12 indicators and policies with 3 components and 11 indicators as the main elements of the discourse of Velayat-e faqih, the constitution and the upstream documents were extracted. Also, planning dimensions with 2 components and 14 indicators, organization with 2 components and 12 indicators, leadership with 2 components and 29 indicators, coordination with 2 components and 5 indicators, implement and run with 2 components and 5 indicators, monitoring and evaluation with 2 components and 8 indicatorswere extracted from the experience of the system in the field of constructivism, as a managerial dimension

    Keywords: management, strategic model, jihad of construction