فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 25 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد کیانی*، سروش امیری، مهدی علیخانی صفحات 1-20
    ایجاد امنیت و حفظ آن در مناطق مرزی یکی از مهمترین مسایلی است که کشورها  با آن روبه رو هستند. چالش های امنیتی در مناطق مرزی منشا درون مرزی یا برون مرزی داشته و در قالب های نظامی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی شکل می گیرد. تحولات صورت گرفته در کشورهای هم جوار می تواند تبعاتامنیتی برای همسایگان خود در پی داشته باشد. با توجه به اهمیت امنیت در مناطق مرزی هدف این پژوهش شناخت پیامدهای تغییر ژیوپلیتیکی اقلیم کردستان عراق و تاثیر آن بر امنیت مرزهای غربی ایران می باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و برای جمع آوری اطلاعات از اسناد کتابخانه ای و همچنین تحلیل گزارش های ارایه شده در خبرگزاری ها و سایت های معتبر ملی و بین المللی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد با توجه به شباهت های قومی، زبانی، مذهبی و فرهنگی بین اقلیم کردستان عراق و استان های غرب کشور، هرگونه تغییر و تحول در این منطقه بازتاب هایی در حوزه امنیت مناطق مرزی غرب ایران دارد. نتایج نشان می دهد که تغییر در ژیوپلیتیک اقلیم کردستان عراق باعث تحت تاثیر قرار گرفتن امنیت مناطق مرزی غرب ایران در سه حوزه امنیت سیاسی، امنیت اقتصادی و امنیت فرهنگی شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، مرز، اقلیم کردستان عراق، مناطق مرزی غرب
  • محمدرضا سلیمی سبحان، سلمان فیضی زنگیر*، محمد غراوی یاپنگ صفحات 21-48

    مطالعه چگونگی تاثیرگذاری امنیت اجتماعی مقاصد مرزی بر ارزش ادراک شده از توسعه گردشگری و مشارکت و حمایت ساکنان مورد غفلت قرارگرفته است. شهر مرزی گرمی به دلیل توسعه کسب وکارهای گردشگری نیاز به توجه بیشتر به مسایل امنیتی خصوصا امنیت اجتماعی بخش گردشگری در این مقصد دارد. همچنین به دلیل اندازه جمعیتی کوچک این شهر، عامل روان شناختی همچون دل بستگی مکانی نیز در روابط ذکرشده تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با بررسی رابطه میان متغیرهای پژوهش در شهر گرمی به افزایش درک از میزان اثرگذاری امنیت اجتماعی بر ارزش ادراک شده از توسعه گردشگری و مشارکت و حمایت ساکنان مقاصد مرزی و میزان تعدیل گری دل بستگی ساکنان مقاصد مرزی کمک کرده و دانش موجود در این زمینه را بیشتر نماید.  این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری آن ساکنان شهر گرمی در سال 1397 است. حجم نمونه لازم با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر در نظر گرفته شد. روایی و پایایی مدل تحقیق و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SMART PLS انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که امنیت اجتماعی تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش ادراک شده، مشارکت و حمایت از توسعه گردشگری مقاصد شهری مرزی دارد. دل بستگی مکانی ساکنین رابطه امنیت اجتماعی و ارزش ادراک شده از توسعه گردشگری در مقاصد شهری مرزی را تعدیل می کند ولی رابطه میان امنیت اجتماعی و حمایت و مشارکت در توسعه گردشگری در مقاصد شهری مرزی نقش تعدیل گر ندارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، ارزش ادراک شده، دل بستگی مکانی، شهر مرزی گرمی
  • عبدالله خسروی* صفحات 49-78

    اگرچه مترددین مرزی غیرمجاز، از حق ها و آزادی های پیش بینی شده معمول برای خارجیان دارای مجوز، محروم خواهند شد. اما از منظر حقوق بین الملل، دولت ها، ملزم به برخوردار نمودن این دسته از بیگانگان، از حق ها و آزادی هایی که عمده آن ها دارای منشاء حقوق بشری است، می باشند. هدف این مقاله، بررسی حق ها و آزادی های مترددین مرزی غیرمجاز در نظام حقوق بین الملل و میزان پایبندی نظام حقوقی ایران به این حق ها و آزادی ها می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است که بامطالعه کتابخانه ای و اسنادی منابع حقوق بین الملل، حق ها و آزادی های بیگانگان، با روش قیاسی مورد ارزیابی قرار گرفته است. سپس، با رویکرد تحلیلی و روش استقرایی، تک تک این حق ها، بحث و بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که هرچند مترددین مرزی غیرمجاز، الزامات قانونی ورود به کشور را رعایت ننموده اند لیکن دارای حق ها و آزادی هایی مانند، حق حیات، حق داشتن تابعیت، حق آزادی بیان و عقیده و یا حق بازگشت به موطن اصلی خود، هستند که به موجب موازین بین المللی، باید مراعات گردند. نظام حقوقی ایران نیز به تاسی از تعهدات بین المللی ایجادشده و همچنین آموزه های دینی و مبانی اسلام، خود را متعهد به حق ها و آزادی های انسانی مترددین غیرمجاز مرزی نموده که در قانون اساسی و قوانین موضوعه تبلوریافته است.

    کلیدواژگان: مترددین غیرمجاز مرزی، حق ها و آزادی ها، حقوق بین الملل، حقوق بشر، حقوق داخلی ایران
  • منصور رحمتی، سمیه محمدی حمیدی*، سید مصطفی حسینی، احد رضائیان قیه باشی صفحات 79-109
    جستجوی امنیت از مهم ترین کشش ها و انگیزه های انسانی است. امنیت یکی از مولفه های مهم که تضمین کننده ثبات هر نظامی اعم از سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... است. همچنین وجود امنیت است که زمینه رشد و موجب برقراری آرامش مردم، پیشرفت اقتصادی و افزایش قدرت نظامی در برابر دشمنان می شود. این پژوهش باهدف بررسی شاخص های سرقت در 16 استان مرزی کشور تهیه شده است. کشور ایران با داشتن 8632 کیلومتر جز یکی از کشورهای با مرز طولانی می باشد. بنابراین ضرورت بررسی امنیت در این مرزها جهت حفظ امنیت پایداری لازم و ضروری می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن تحلیلی- مقایسه ای می باشد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش پرامته (PROMETHEE) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که استان خراسان رضوی با میزان پرامته (614/0-) و خراسان جنوبی با میزان پرامته (136/0) به ترتیب در جایگاه بهتر و بدتر در میان 16 استان موردمطالعه قرار گرفتند. همچنین برای نمایش بهتر وضعیت، استان ها در سه طیف دسته بندی شدند که درمجموع 9 استان در وضعیت نامطلوب، 5 استان در وضعیت نیمه مطلوب و درنهایت دو استان از 16 استان در وضعیت مطلوب قرار گرفتند. همچنین طبق نتایج به دست آمده بیشتر استان های جنوب شرقی کشور به علت موقعیت مرزی و کشورهای همسایه خود از بزه سرقت بیشتر رنج می برند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرقت، استان ها مرزی، مدل پرامته
  • مریم قاسمی*، عبدالغوث عبدالصمدی، لیدا علیزاده دولت آبادی صفحات 110-138
    یکی از ارکان اساسی پیشرفت هر سرزمینی بالاخص جوامع روستایی، توجه به الگوی توسعه ظرفیتی مناطق مرزی و نحوه مدیریت آن است که زمینه ساز تفکر توسعه از درون می باشد. پژوهش حاضر در پی شناسایی راهبردهای مناسب مدیریتی، جهت افزایش توسعه ظرفیتی در روستاهای مرزی شهرستان صالح آباد واقع در استان خراسان رضوی است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است. جامعه آماری 243 نفر از خبرگان محلی (دهیاران، اعضای شوراهای اسلامی) در 81 روستای بالای 20 خانوار تکمیل می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ماتریس های تحلیلی SWOT-QSPM صورت پذیرفت. واحد تحلیل خبرگان روستایی آشنا به محیط داخلی و خارجی (دهیاران/اعضای شوراهای اسلامی) در ارتباط با موضوع تحقیق بوده است. بر اساس یافته ها 11 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 20 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگناهای پیش روی توسعه ظرفیتی در نواحی روستایی شهرستان صالح آباد شناسایی گردید. با توجه به امتیاز نهایی به دست آمده در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) 19/2 و در ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE) 43/2، استراتژی های مطلوب توسعه ظرفیتی در روستاهای مرزی شهرستان صالح آباد از نوع استراتژی های «تدافعی» هستند. نتایج حاصل از تهیه ماتریس راهبردهای کمی استراتژیک نشان داد راهبرد «تلاش متولیان جهت ایجاد محیطی توانا ساز از طرق مختلف» به عنوان اولین و مهم ترین راهبرد با امتیاز 60/2 مطرح است. شایان توجه است که در ادبیات توسعه همواره، توسعه ظرفیتی همراه با توانمندسازی افراد و سازمان های پایه ای و محلی موردتوجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه ظرفیتی، توانمندسازی، روستا، شهرستان مرزی صالح آباد
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 139-164

    تقویت امنیت مرزی تنها به عوامل بیرونی ازجمله تقویت نیروی نظامی و انتظامی و سایر اقدامات سخت افزاری بستگی ندارد بلکه، به تغییر و تحولات درونی افراد روستایی ساکن در مناطق مرزی به واسطه تغییر در ناحیه باورها، احساسات، عواطف و هیجانات و خواسته ها و تقویت احساس مسئولیت پذیری اجتماعی و تعلق سرزمینی و میهنی آنان بستگی زیادی دارد. هدف این پژوهش تبیین رابطه مسئولیت پذیری اجتماعی با تقویت امنیت مرزی در مناطق روستایی شهرستان گرمی است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش تحلیلی-تبیینی است. روش گردآوری داده ها به دو صورت (اسنادی) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه بوده است. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش، شامل کل روستاییان بالای 15 سال ساکن در مناطق روستایی بخش مرزی موران شهرستان گرمی می باشد (9785=N)، که ازاین بین تعداد 370 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 75/0 الی 89/0 به دست آمد. یافته های پژوهش حاکی از این واقعیت است که هر چه قدر روستاییان احساس مسئولیت پذیری بیشتری در مقابل صیانت از مرزها داشته باشند به همان میزان، میل صیانت از مرزها در وجود آنان شعله ور شده و به حفظ و صیانت از مرزها مبادرت نموده و به جای نقش ناظر، نقش عامل را در صیانت و پاسداری از آن بازی می کنند. نتایج تحقیق نشان داد که به جز مولفه بعد زیست محیطی، بین تمامی مولفه های مسئولیت پذیری اجتماعی (بعد جامعه ای، بعد فرهنگی، بعد اقتصادی و بعد سیاسی) با تقویت امنیت مرز رابطه معنی داری وجود دارد. در خاتمه، با توجه به تحلیل نتایج پیشنهادها کاربردی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت مرز، مسئولیت پذیری اجتماعی، مدیریت توسعه روستایی، شهرستان گرمی
  • ابراهیم قربانی*، حمید پناهی، فرزین قلیزادگان، علی ابراهیمی صفحات 165-189
    استان مرزی آذربایجان غربی علاوه بر تهدیدات امنیتی خاص خود، به عنوان دروازه اروپا و یکی از مناطق شاخص قاچاق متامفتامین و پیش ساز تولید آن در کشور محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر تحلیل فضایی دامنه نفوذ قاچاق مواد روان گردان و پیش سازهای تولید آن در استان مرزی آذربایجان غربی بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و برای درک الگوهای فضایی قاچاق متامفتامین و پیش سازهای تولید آن در استان آذربایجان غربی، از مدل های آماری گرافیک مبنا در محیط نرم افزاری Arc map استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، تمامی کشفیات متامفتامین و پیش سازهای تولید آن در جغرافیای استان آذربایجان غربی طی سال های 1392تا 1398 و به تعداد 2824 پرونده بود. یاقته ها نشان می دهد کهتحلیل فضایی قاچاق متامفتامین در جغرافیای استان مرزی آذربایجان غربی عمده قاچاق این مواد در مرکزیت و جنوب استان و در مقابل قاچاق پیش سازهای تولید متامفتامین به صورت عمده به چند شهر مرزی در جنوب استان محدود می شود. الگوی فضایی قاچاق متامفتامین در استان آذربایجان غربی گرایش شدیدی به تمرکز در شهرستان های مرزی سردشت و ارومیه داشته، اما قاچاق پیش سازهای تولید متامفتامین، عمدتا در محورهای مواصلاتی سردشت به مهاباد توزیع شده است. نتایج نشان داد مهم ترین مبدا محموله های قاچاق متامفتامین، مرزهای غربی شهرستان مرزی سردشت بوده که مبدا 70% پرونده های کشف محموله های قاچاق در این استان است. بررسی مقصد این مواد از استان آذربایجان غربی به سمت استان های داخلی نشان داد، دامنه برد قاچاق این مواد تا بخش های مرکزی ایران نظیر استان های اصفهان و خوزستان نیز می رسد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، متامفتامین، پیش ساز، قاچاق، استان آذربایجان غربی
|
  • Javad Kiani *, Soroush Amiri, Mehdi Alikhani Pages 1-20
    Establishing security and maintaining it in the border areas is one of the most important issues facing countries. Security challenges in border regions are of intra-border or cross-border origin and are shaped in military, cultural, economic, and political formats. Developments in neighboring countries can have security implications for their neighbors. Given the importance of security in border areas, the purpose of this study is to understand the consequences of geopolitical change in Iraqi Kurdistan climate and its impact on the security of Iran's western borders. The research method was descriptive-analytical and library documents were used for data collection as well as analysis of reports submitted to national and international reputable news agencies and sites. The findings show that due to the ethnic, linguistic, religious and cultural similarities between the Iraqi Kurdistan region and the western provinces of the country, any changes in this region have a reflection on the security of the western border areas of Iran. The results show that the change in the geopolitics of Iraqi Kurdistan has affected security in the western border areas of Iran in three areas: political security, economic security and cultural security.
    Keywords: Security, Border, Iraqi Kurdistan climate, West border areas
  • Mohammadreza Salimi Sobhan, Salman Feizi *, Mohammad Yapeng Gharawi Pages 21-48

    The relationship between security and factors affecting tourism , the study of how the impact of social security on boundary destinations on the perceived value of tourism development and the participation and support of residents in these destinations has been neglected. However, because of the need for this tourism city to grow tourism businesses in the border region of Germi, and because of its small size, attention to security issues, especially the social security of the tourism sector, has contributed to the boom of the industry. Accordingly the impact of social security on these factors is higher in the Germi city. Also, due to the small population size of the city, psychological factors such as place attachment are also influential in these relationships. Accordingly, the present study has attempted to investigate the relationship between research variables to increase understanding of the impact of social security promotion on the perceived value of tourism development and participation and support of residents in boundary destinations and the moderation of residents' attachment to destinations and will help and increase the knowledge available in this field.

    Methodology

    The present study is an applied and descriptive-analytic study. The population of this study is residents of Germi city in 2017. Sample size was calculated using Cochran formula. Indicators of the research questionnaire were obtained and localized from related studies and backgrounds. The validity and reliability of the research model and data analysis were determined using structural equation modeling analysis in SMART PLS software.

    Discussion and conclusion

    The findings of the study showed that social security has a positive and significant effect on perceived value, participation and support for tourism development of boundary urban destinations. Also, residents' place attachment moderates the relationship between social security and perceived value of tourism development in border urban destinations.

    Keywords: social security, Perceived Value, Participation, Boundary Destinations, Place Attachment
  • Abdullah Khosravi* Pages 49-78
    Background and Objectives

    However, unauthorized frontiersmen will be deprived of the rights and freedoms normally envisaged for licensed foreigners. But from the point of view of international law, governments are bound to enjoy these kinds of aliens with the rights and freedoms most of which are of human rights origin. The purpose of this article is to examine the rights and freedoms of unauthorized frontiersmen from the perspective of international human rights law and the Iranian legal system.

    Methodology

    In the writing of this article, it is first evaluated by deductive study of library and documentary sources of international law, rights and freedoms of aliens. Then, with an analytical approach and an inductive approach, each of these rights is discussed. In the case of the Islamic Republic of Iran, the domestic legal sources and the practices of the national institutions concerned with the inductive method with a descriptive-analytical approach are studied through library and documentary studies. Findings and

    Results

    The results show that although unauthorized boundaries do not meet the legal requirements for entry into the country, they have rights and freedoms such as, the right to life, the right to citizenship, the right to freedom of expression and opinion. Or the right to return to their home country, which is required by international law. The Iranian legal system has also committed itself to a number of international commitments, as well as religious teachings and the foundations of Islam, to the human rights and freedoms of unauthorized transgender people, which are embodied in the constitution and subject matter laws.

    Keywords: Aliens, Unauthorized border crossing, Rights, freedoms, International law, Domestic law of Iran
  • Mansur Rahmati, Somayeh Mohammadi Hamidi *, Syed Moustafa Hosseini, Ahad Rezaian Pages 79-109
    The search for security is one of the most important human motivations. Security is one of the important components that guarantees the stability of any system, including political, cultural, economic, and so on. It is also the existence of security that paves the way for the growth of the people, economic progress and the increase of military power against the enemies. This study was conducted to investigate the indicators of theft in 16 border provinces of the country. With 8632 km, Iran is one of the countries with a long border. Therefore, the need to study security at these borders is necessary to maintain security. The type of applied research and its method is analytical-comparative. The PROMETHEE method was used to analyze the data. The findings show that Khorasan Razavi province with a parity rate (-0.614) and South Khorasan with a parity rate (0.136) were studied in a better and worse position, respectively, among 16 provinces. Also, in order to better show the situation, the provinces were classified into three categories, in which a total of 9 provinces were in an unfavorable situation, 5 provinces were in a semi-favorable situation, and finally two of the 16 provinces were in a favorable situation. Also, according to the obtained results, most of the southeastern provinces of the country suffer more from theft due to the border situation and their neighboring countries.
    Keywords: social security, Theft, Border provinces, Pramet Model
  • Maryam Ghasemi *, Abdolghos Abdolsamadi, Lida Alizadeh Dolatabadi Pages 110-138
    One of the basic pillars of the development of any land, especially rural communities, is to pay attention to the pattern of capacity development of border areas and how to manage it, which is the basis of development thinking from within. The present study seeks to identify appropriate management strategies to increase capacity development in the border villages of Saleh Abad city located in Khorasan Razavi province. The research method was descriptive-analytical and the collection of information was in the form of library and field. The statistical population of 243 local experts (Dehyaran, members of Islamic councils) is completed in 81 villages with more than 20 households. Data were analyzed using SWOT-QSPM analytical matrices. The Analysis Unit of Rural Experts familiar with the domestic and foreign environment (Dehyaran / members of Islamic councils) has been related to the research topic. Based on the findings, 11 strengths and opportunities were identified as advantages and 20 weaknesses and threats as limitations and bottlenecks facing capacity development in rural areas of Salehabad city. According to the final score obtained in the Internal Factor Evaluation Matrix (IFE) 2.19 and in the Foreign Factor Evaluation Matrix (EFE) 2.43, the optimal capacity development strategies in the border villages of Salehabad city are "defensive" strategies. The results of the matrix of quantitative strategic strategies showed that the strategy of "trustees' efforts to create an empowering environment in various ways" is the first and most important strategy with a score of 2.60. It is noteworthy that in the development literature, capacity development is always considered along with the empowerment of individuals and grassroots organizations.
    Keywords: Capacity Development, Empowerment, Village, border city of Salehabad
  • Vakil Heidari SarbaN* Pages 139-164

    Strengthening border security depends not only on external factors such as strengthening the military and law enforcement forces and other acts of aggravation, but also on the internal changes of rural people living in border areas by changing beliefs, feelings, emotions and desires and strengthening the sense of social responsibility. And their territorial and patriotic affiliation depends a lot. The purpose of this study is to explain the relationship between social responsibility and strengthening border security in rural areas of Garmi city. This research is applied and analytical-explanatory. The data collection method was in two forms (documentary) and survey (primary data) and the data collection tool was questionnaire. The statistical population studied in this study includes all villagers over 15 years of age living in rural areas of Muran border section of Garmi city (9785N =), of which 370 people were selected as the statistical sample using Cochran's formula. The formal validity of the questionnaire was confirmed by the panel of experts. Using Cronbach's alpha in SPSS software, the reliability of different sections of the research questionnaire was obtained from 0.75 to 0.89. The findings suggest that the more villagers feel responsible for protecting the borders, the more the desire to protect the borders ignites in them and protects the borders and plays a role instead of a watchdog. They play a role in protecting and preserving it. The results showed that apart from the environmental dimension component, there is a significant relationship between all components of social responsibility (social dimension, cultural dimension, economic dimension and political dimension) with strengthening border security. In conclusion, practical suggestions are provided based on the analysis of the results.

    Keywords: border security, social responsibility, Rural development management, Garmi city
  • Ebrahim Ghorbani *, Hamid Panahi, Farzin Gholizadegan, Ali Ebrahimi Pages 165-189
    In addition to its own security threats, the border province of West Azerbaijan is considered a gateway to Europe and one of the leading smuggling zones for methamphetamine and a precursor to its production in the country. The aim of the present study was to analyze the spatial scope of the influence of trafficking in psychotropic substances and their precursors in the border province of West Azerbaijan. The present study is descriptive-analytical and to understand the spatial patterns of methamphetamine trafficking and its precursors in West Azerbaijan province, basic statistical graphical models have been used in Arc map software environment. The statistical population of this study was all the discoveries of methamphetamine and its precursors in the geography of West Azerbaijan province during the years 1392 to 1398 and 2824 cases. However, spatial analysis of methamphetamine smuggling in the geography of the border province of West Azerbaijan mainly shows that most of the smuggling of these substances in the center and south of the province and in contrast to the smuggling of methamphetamine production precursors is mainly limited to several border towns in the south. The spatial pattern of methamphetamine trafficking in West Azerbaijan Province tends to focus on the border towns of Sardasht and Urmia, but the smuggling of methamphetamine production precursors is mainly distributed in the Sardasht-Mahabad transportation hubs. The results showed that the most important source of methamphetamine smuggled goods was the western borders of the border city of Sardasht, which is the source of 70% of cases of smuggled goods discovered in this province. A study of the destination of these drugs from West Azerbaijan Province to domestic provinces showed that the range of smuggling of these drugs reaches the central parts of Iran, such as Isfahan and Khuzestan provinces.
    Keywords: Spatial Analysis, MethamPhetamine, Precursor, smuggling, West Azerbaijan province