فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 40 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد دادگر، بختیار عزت پناه*، ابراهیم تقوی صفحات 1-17
    زمینه و هدف

    برآیند برنامه ریزی های توسعه نشان می دهد که اهداف برنامه ریزی منطقه ای شامل دستیابی به توسعه پایدار، تعادل منطقه ای، توزیع مناسب فعالیت ها و استفاده حداکثر از قابلیت های محیطی محقق نشده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی چالش های اثرگذار بر تغییر الگوی اسکان و پیامدهای آن بر ساختار توسعه پایدار مناطق مرزی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، تحلیلی و اکتشافی است. شیوه های گردآوری مبتنی بر پیمایش و مصاحبه است. جامعه آماری شهروندان کلان شهر ارومیه و روش نمونه گیری خوشه ای است. جهت تحلیل نتایج از ضریب همبستگی پیرسون، T تک نمونه ای، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه و معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    مطابق نتایج، تهدید منابع آب منطقه ای، ناپایداری منابع اکولوژیک، فقدان فرهنگ مشارکت در برنامه ریزی، تامین بودجه و مدیریت توسعه و تداوم گرمایش، 4 چالش اصلی اثرگذار بر الگوی اسکان خواهند بود. مطابق نتایج بین میزان تغییرات الگوی اسکان با سطح توسعه پایدار ارتباط معناداری وجود دارد. در بافت حوزه مداخله مستقیم و حوزه فراگیر به ترتیب با ضرایب همبستگی 894/0 و 761/0 مثبت و معنادار است اما در بافت حوزه فراگیر با ضریب 347/0- منفی و معنادار می باشد.

    نتایج

    میزان سطح توسعه پایدار در دو بافت حوزه مداخله و فراگیر از ملاک (70) پایین تر است اما حوزه بلافصل از مقدار ملاک بالاتر است. با توجه به نتایج آزمون ANOVA، سطح معنی داری متغیر بافت شهری و سه مولفه آن (sig<0/05) اختلاف معناداری بین چالش های اثرگذار و مولفه های آن بر توسعه پایدار بافت های 3 گانه شهر وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه منطقه ای، الگوی اسکان، مناطق مرزی، کلان شهر ارومیه
  • ارسطو یاری حصار*، بهرام ایمانی، سمانه سارانی صفحات 19-36
    زمینه و هدف

    تهدیدات بیولوژیک دارای تاثیرات قابل توجهی بر تمدن های بشری در طی قرن های متمادی بوده است. مطالعه جغرافیایی کووید 19 نشان می دهد این ویروس همانند بیماری وبا دارای جهان وطنی است. کووید 19 اثرات اجتماعی و اقتصادی در ابعاد جهانی و ابعاد محلی به همراه داشته است. هدف از این پژوهش ارزیابی شاخص های موثر بر کاهش آسیب پذیری از شیوع کووید 19 در روستاهای مرزی شهرستان زابل می باشد.

    روش

    روش اصلی تحقیق ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی با استفاده از مقالات و پرسش نامه خواهد بود. جامعه آماری این پژوهش خانوارهای ساکن در روستاهای مرزی شهرستان زابل می باشند. روش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون T تک نمونه ای، اسپیرمن و رگرسیون خطی می باشد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که شاخص های اشتغال (165/0=β، 019/0=P)، اقدامات دولتی (149/0=β، 017/0=P)، و همکاری و هماهنگی (119/0=β، 027/0=P) دارای بیشترین تاثیر مثبت و معنادار بر شدت آسیب پذیری از شیوع کووید 19 و شاخص های درآمد و سرمایه گذاری (167/0-=β، 014/0=P)، بهداشتی - درمانی (139/0-=β، 031/0=P) و شبکه اجتماعی (123/0-=β، 047/0=P) دارای بیشترین اثر منفی بر شدت آسیب پذیری از شیوع کووید 19 هستند.

    نتایج

    در این خصوص می توان چنین استنباط کرد که هر چه میزان خدمات بهداشتی و درمانی بیشتر شده باشد میزان و شدت آسیب پذیری کمتر شده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، آسیب پذیری، روستاهای مرزی، زابل
  • ثریا ناصری، بهروز محمدیگانه، مهدی چراغی صفحات 37-51
    زمینه و هدف

    مناطق مرزی از اهمیت ویژه ای در سطح ملی و فرامرزی برخوردار بوده و دارای ظرفیت و چالش هایی جهت جذب گردشگری می باشد. بااین وجود امروزه این نواحی به دلیل کمبود امکانات و عدم سرمایه گذاری های مناسب همواره از نقاط محروم کشور محسوب می شوند. پژوهش حاضر واکاوی اثرگذاری توسعه گردشگری بر کاهش فقر در مناطق مرزی روستایی (موردمطالعه: شهر پارس آباد مغان) موردبررسی قرار می گیرد.

    روش

    این پژوهش ازنظر ماهیت انجام، توصیفی - تحلیلی می باشد و ازنظر هدف کاربردی است. برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی شامل مشاهده - پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، در شهر پارس آباد که طبق فرمول کوکران 352 نفر از بین ساکنان و سازمان میراث فرهنگی صنایع و گردشگری مناطق مرزی، به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک پرسشنامه ها تکمیل شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش به دست آمده، از اطلاعات داده های spss، که شیوه های آمار توصیفی و همچنین در بخش استنباطی اثبات فرضیه ها در دو گروه قبل و بعد از آزمون دوجمله ای (باینومیال) استفاده می شود. بر همین مبنا توسعه گردشگری در مناطق مرزی در تمامی ابعاد (به غیراز بعد اقتصاد، اجتماعی و فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی) در سطح معناداری کوچک تر از 005/0، با سطح اطمینان 95 درصد سطح مطلوب قرار داشته است.

    نتایج

    درنتیجه این تحقیق درواقع. پایین بودن مقادیر میانگین (گروه ها) به دست آمده از تاثیرات بعد اقتصادی بر توسعه گردشگری که گویه های براثر توسعه گردشگری تفاوت سطح معناداری مطلوبیت عددی نیز به شکل منفی ارزیابی و برآورد شده می باشد. و می تواند به عنوان منبع درآمدزایی برای مناطق مرزی و کشور باشد و از فقر و بیکاری مردم بکاهد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مناطق مرزی، گردشگری، شهر پارس آباد مغان
  • حمید هاشمی*، محمد میرزایی، حسین یار احمدی صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    در سایه مبارزه جدی با تروریسم، لزوم حمایت از حقوق بزه دیدگان جرایم تروریستی مرزنشین که واقعا می توان از آن ها به «سربازان بی دفاع» تعبیر نمود، امری انکارناپذیر است «نوع و آسیب پذیری» بزه دیدگان تروریسم به گستره «اهداف تروریست ها» در فرآیند کشف جرم برای مقامات پلیسی و یگان های مرزبانی آن هم در نقاط حاشیه نوار مرزی که به سرعت احتمال فرار تروریست ها به آن سوی مرزها متصور است دارای اهمیت فراوانی است. هدف احصاء موازین حقوقی مرتبط با کرامت انسانی و کاهش خسارات وارده بربزه دیدگان تروریسم مرزنشین در نظام حقوقی کشورهای موردمطالعه به منظور «استانداردسازی حقوق این دسته از مرزنشینان به عنوان بخشی از شهروندان در نظام حقوقی ایران» در فرآیند مقابله با تروریسم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت موضوع «بنیادی نظری»؛ از حیث هدف «کاربردی» و روش انجام آن «توصیفی- تحلیلی» بوده و داده های موردنظر به روش اسنادی گردآوری شده است. در این راستا برای استخراج داده های موردنیاز با روش فیش برداری از منابع داخلی و خارجی؛ داده های موردنظر در راستای اهداف پژوهش دسته بندی گردیده و با رویکرد تفسیری مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها

    بیشترین فراوانی بزه دیدگی بزه دیدگان مرزی؛ ناشی از حملات مکرر تروریست ها؛ به واسطه دسترسی آسان و در معرض قرار گرفتن جغرافیایی این قبیل از بزه دیدگان در مسیر ترانزیت آن ها است.

    نتایج

    تثبیت مدون و قانونمند حقوق این دسته از شهروندان؛ مستلزم احصاء مصادیق خلاءهای حقوقی آن ها در نظام های پیشرو در مقابله با تروریسم و در نهایت استانداردسازی تقنینی و اجرایی در نظام حقوقی ایران به منظور تقلیل میزان بزه دیدگی مرزنشینان است.

    کلیدواژگان: بزه دیدگان تروریستی، مرزنشینان، پلیس، حقوق شهروندی، حقوق بزه دیدگان
  • فاطمه پروین، محمدجواد جمشیدی*، یوسف محمدی فر صفحات 69-86
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از دغدغه های اصلی کشورها و سیاست گذاران اقتصادی، ایجاد توسعه پایدار و اشتغال در مناطق مرزی می باشد، تا از طریق آن با مشکلاتی مانند بیکاری، بهره وری پایین کشاورزی، افزایش مهاجرت به شهرها مقابله کند. توسعه صنعت بوم گردی در این مناطق می توانند در رفع این مشکلات موثر باشند. این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای شناسایی برآیندهای توسعه بوم گردی در مناطق مرزی استان کردستان انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش شناسی یک تحقیق آمیخته است که با روش های تحلیل محتوا و دلفی انجام شده است. در روش تحلیل محتوا گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و در روش دلفی گردآوری داده ها با استفاده از پیمایش با پرسشنامه طی سه دور صورت گرفته است. جامعه تحقیق درروش تحلیل محتوا شامل تمامی متون مرتبط با موضوع پژوهش و در روش دلفی، خبرگان صنعت بوم گردی بوده است. روش نمونه گیری در روش تحلیل محتوا، تمام شماری و در روش دلفی، نمونه گیری گلوله برفی بوده است.

    یافته ها

    در این پژوهش 30 نفر از خبرگان تا انتهای دور سوم با محققان همکاری داشته اند و 22 شاخص جدید شناسایی شد و نهایتا، پس از طی سه دور دلفی، 45 شاخص مورد تایید خبرگان قرار گرفت و 9 مورد نیز مورد تایید قرار نگرفت.

    نتایج

    مدل نهایی تحقیق شامل سه بعد (برآیندهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی)، 21 مولفه و 45 شاخص است. توجه به مدل مطرح شده در این پژوهش و پیشنهادهای کاربردی آن، می تواند موجب ایجاد درک بهتری از ضرورت توسعه صنعت بوم گردی در مناطق مرزی ایران شود.

    کلیدواژگان: صنعت بوم گردی، گردشگری، گردشگری مرزی، مناطق مرزی، ایران
  • محمدجعفر چمنکار* صفحات 85-105

    عمده ای پدیدار گشت که مسیله خروج نیروهای انگلستان از مهم ترین پیامدهای آن بود. بر اساس دکترین جدید انگلستان، پایگاه های بریتانیا تا سال 1350 ش/ 1971 م در سرزمین های شرق آبراه سویز از جمله خلیج فارس تخلیه می گردید. پس از اعلام رسمی این موضوع، جهان غرب به رهبری آمریکا، با طرح مسیله خلاء قدرت نگرانی خود را از پیامدهای ناگوار احتمالی آن ابراز نمودند دولت ایران که در موضعی برتر نسبت به سایر امارت های کوچک منطقه قرار داشت، بشدت از خروج نیروهای انگلیسی حمایت نمود و این مسیله به یکی از اصول زیربنایی سیاست خارجی دولت پهلوی دوم تبدیل گشت. هدف اصلی این پژوهش بررسی چگونگی و علل موضع گیری ایران در برابر مقوله خروج انگلستان از خلیج فارس در اواخر دهه 40 ش/ 60 م می باشد.

    روش

    روش پژوهش تحلیلی تاریخی و بهره مندی از شیوه کتابخانه ای است و به چگونگی تقابل و چالش ایران با استراتژی جدید دولتمردان لندن بپردازد.

    یافته ها

    که دولت پهلوی دوم تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل داخلی و رهیافت های بین المللی، در تقابل کامل با تداوم حضور نیروهای نظامی انگلستان در حوزه خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفت.

    نتایج

    خروج نیروهای انگلیسی از مرزهای دریایی جنوب خلیج فارس و پذیرش تغییر در این خطوط، به صورت اجبار و تحت تاثیر مجموعه عوامل منطقه ای و بین المللی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: انگلستان، ایران، استراتژی شرق کانال سوئز، خلیج فارس، موضع گیری
  • سید علی حسینی* صفحات 107-125
    زمینه و هدف

    گردشگری سیاه، گردشگری تلخ و یا گردشگری جنگ، موضوع محوری موردتوجه پس از پایان دومین جنگ جهانی بود که در ابعاد فرهنگی و صنعت توریسم توسط کشورها طرح و زیرساخت هایش پایه گذاری شد. هدف این پژوهش تحلیل پیشران های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری جنگ در شهرستان های آبادان و خرمشهر است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش های تحلیلی و اکتشافی است. در این راستا پس از برگزاری جلسات بحث با 35 نفر از نخبگان و متخصصان گردشگری جنگ در این دو شهر در دو مرحله، به عنوان جامعه آماری تحقیق، 30 متغیر اولیه در قالب چهار بعد کلی شناسایی شد. در ادامه، متغیرهای اولیه در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع در نرم افزار آینده نگار میک مک تعریف شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج روش میک مک پیشران های کلیدی در چهار دسته راهبردی، اثرگذار، وابسته و مستقل دسته بندی شده اند.. درنهایت، با توجه به امتیاز بالای اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، 15 عامل اصلی کلیدی و تاثیرگذار در آینده توسعه گردشگری جنگ دو شهر آبادان و خوزستان شناسایی شدند. بر همین اساس متغیرهای کاهش مهاجرت، توسعه و گسترش وسایل حمل ونقل، افزایش آلودگی های محیطی، افزایش صنایع و فعالیت های صنعتی، افزایش فرصت و بازار برای فروش محصولات کشاورزی، بهبود کیفیت راه ها و جاده ها، افزایش میزان سرمایه های مردم را می توان مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار در محیط گردشگری جنگ در منطقه آبادان و خرمشهر قلمداد نمود.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی از ناپایداری سیستم گردشگری جنگ بوده و همچنین پیشران های اقتصادی بیشترین تاثیرگذاری و کمترین تاثیرپذیری را داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری جنگ، توسعه گردشگری، میک مک، آبادان، خرمشهر
|
  • Javad Dadgar, Bakhtyar Ezatpanah *, Ebrahim Taghavi Pages 1-17
    Background and Aim

    The results of development planning show that the goals of regional planning including achieving sustainable development, regional balance, appropriate distribution of activities and maximum use of environmental capabilities have not been achieved. The current research was conducted to evaluate the challenges affecting the change of the settlement pattern and its consequences on the sustainable development structure of the border areas.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and analytical and exploratory. Collection methods are based on surveys and interviews. The statistical population of citizens of Urmia metropolis and the sampling method is cluster sampling. To analyze the results, Pearson's correlation coefficient, single-sample T, analysis of variance, Sheffe's post hoc test and structural equations were used.

    Results

    According to the results, threats to regional water resources, instability of ecological resources, lack of a culture of participation in planning, funding and management of development and continuation of heating will be the 4 main challenges affecting the settlement pattern. According to the results, there is a significant relationship between the amount of changes in the settlement pattern and the level of sustainable development. It is positive and significant in the context of direct intervention and the comprehensive field with correlation coefficients of 0.894 and 0.761 respectively. Still, in the context of the comprehensive field, it is negative and significant with a coefficient of -0.347.

    Conclusion

    The level of sustainable development in the two contexts of the intervention and inclusive areas is lower than the criterion (70), but the immediate area is higher than the criterion value. According to the results of the ANOVA test, the significance level of the urban context variable and its three components (sig<0.05) has a significant difference between the challenges and its components on the sustainable development of the three city contexts.

    Keywords: Regional development, border areas, Settlement Pattern, Sustainable Development, Urmia Metropolis
  • Arastu Yar I Hesar *, Bahram Imani, Samanieh Sarani Pages 19-36
    Background and Aim

    Biological threats have had significant effects on human civilizations for centuries. A study on Covid 19 shows that the virus is as cosmopolitan as cholera. Quid 19 has had social and economic effects on a global and local scale. The purpose of this study is to evaluate the indicators affecting the reduction of vulnerability to the prevalence of Quid 19 in the border villages of Zabol City.

    Methodology

    The main research method will be a combination of descriptive-analytical methods based on library, documentary and field studies using articles and questionnaires. The statistical population of this study is households living in border villages of Sistan. The method of data analysis is the use of statistical tests and correlation tests.

    Results

    Based on the results, it was found that the indicators of employment (β = 0.165, P = 0.019), government measures (β = 0.149, P = 0.017), and cooperation and coordination (119/11) Β = 0, P = 0.027) has the most positive and significant effect on the severity of vulnerability to the prevalence of Covid 19 and income and investment indicators (β = -0.167, P = 0.014), health - Β therapy (β = -0.139, P = 0.031) and social network (β = -0.123, P = 0.047) have the most negative effect on the severity of vulnerability to the prevalence of Covid 19 in this regard.

    Conclusion

    It can be inferred that the higher the level of health care services, the lower the severity and severity of the vulnerability.

    Keywords: Covid 19, Vulnerability, Border villages, Zabol
  • Soraya Nasiri, Behroz Mohammadeyeghaneh, Mahdy Charaghi Pages 37-51
    Background and Aim

     border areas are of special importance at the national and cross-border levels and have the capacity and challenges to attract tourism. However, today these areas are always considered deprived areas of the country due to the lack of facilities and lack of proper investments. The current research is investigating the impact of tourism development on poverty reduction in rural border areas (case study: Parsabad city of Moghan).

    Methodology

     This research is descriptive-analytical in nature and practical in purpose. To collect data, library and field methods including observation-questionnaire have been used. The statistical population of this research is in the city of Parsabad, which according to Cochran's formula is 352 people from among the residents and the cultural heritage organization of industries and tourism of the border areas, as the sample size, and the questionnaires have been completed using the systematic sampling method.

    Results

     The findings of the research are obtained from spss data, which uses descriptive statistics methods as well as in the inferential part of proving the hypotheses in two groups before and after the binomial test. This is the basis of tourism development in border areas in all dimensions (except economic, social cultural, environmental and physical dimensions) at a significance level of less than 0.005, with a confidence level of 95%

    Conclusion

     The research results show that The lowness of the average values (groups) obtained from the effects of the economic dimension on the development of tourism, which the items due to the development of tourism, the difference in the significance level of the numerical desirability, are also negatively evaluated and estimated. And it can be a source of income for the border areas and the country and reduce the poverty and unemployment of the people.

    Keywords: rural development, border areas, Tourism, Parsabad city of Moghan
  • Hamid Hashemi *, Mohammad Mirzaei, Hossein Yar Ahmadi Pages 53-68
    Background and Aim

    In the shadow of the serious fight against terrorism, the need to protect the rights of the victims of border terrorist crimes, who can be interpreted as "defenceless soldiers", it is undeniable that the "type and vulnerability" of the victims of terrorism is related to the "targets of terrorists". In the process of crime detection, it is very important for the police authorities and border guard units in the peripheral areas of the border strip, where the possibility of terrorists fleeing to the other side of the border is considered fast. The purpose of calculating the legal standards related to human dignity and reducing the damages caused to the victims of borderline terrorism in the legal system of the studied countries is to "standardize the rights of this group of borderline residents as part of the citizens in Iran's legal system" in the process of dealing with terrorism.

    Methodology

    The current research is based on the nature of the "theoretical foundation" topic; In terms of the "applied" purpose and the method of doing it, it is "descriptive-analytical" and the desired data is collected by documentary method. In this regard, to extract the required data with the method of phishing from internal and external sources; The desired data have been categorized in line with the objectives of the research and have been analyzed with an interpretative approach.

    Results

    the highest frequency of victimization among border victims; caused by frequent terrorist attacks; Due to the easy access and geographical exposure of such victims in their transit route.

    Conclusion

    codified and legal establishment of the rights of this category of citizens; It requires the enumeration of examples of their legal gaps in the leading systems in dealing with terrorism and finally the legislative and executive standardization in Iran's legal system to reduce the amount of victimization of border residents.

    Keywords: Terrorist victims, Border residents, Police, Citizen Rights, victims' rights
  • Fatemeh Parvin, MohammadJavad Jamshidi *, Yousef Mohammadifar Pages 69-86
    Background and Aim

    One of the main economic concerns of the country and policy-making is the creation of stability in border areas and regional areas, to deal with problems such as unemployment, low agricultural productivity, increasing migration to cities, and marginalization through it. The ecotourism development industry in these areas can solve these problems. This study aims to provide a model to identify the Results of ecotourism development in border areas of Kurdistan province.

    Methodology

    In terms of methodology, this research is mixed research that is done with content analysis and Delphi methods. In the content analysis method, data collection was performed using library studies and in the Delphi method, data collection was performed using a questionnaire survey in three rounds. The research community in the content analysis method includes all texts related to the research topic and in the Delphi method, includes eco-tourism industry experts. The sampling method was complete enumeration in the content analysis method and snowball sampling in the Delphi method.

    Results

    In the Delphi method, 30 experts collaborated with researchers until the end of the third round. In the Delphi method, 22 new indicators were identified, and finally, after three Delphi rounds, 45 indicators were approved by experts, and 9 were not approved.

    Conclusion

    The research model includes three dimensions (Political, Economic, and Social results), 21 components, and 45 indicators. Paying attention to the model proposed in this research and its practical suggestions can lead to a better understanding of the need to develop the ecotourism industry in the border areas of Iran.

    Keywords: Terrorist victims, Border residents, Police, Citizen Rights, victims' rights
  • MohammadJafar Chamankar * Pages 85-105
    Background and Aim

    In the 1940s / 1960s, major changes appeared in the strategic area of the Persian Gulf, of which the withdrawal of British forces was one of the most important consequences. According to the new doctrine of England, the British bases were evacuated in the lands east of the Suez waterway, including the Persian Gulf, until 1971 AD. After the official announcement of this issue, the Western world, led by the United States, raised the issue of the power vacuum and expressed their concern about its possible unfortunate consequences. The Iranian government, which was in a superior position compared to other small emirates in the region, strongly supported the withdrawal of British forces. This issue became one of the basic principles of the foreign policy of the second Pahlavi government. The main purpose of this research is to investigate the reasons for Iran's stance against the issue of England's withdrawal from the Persian Gulf in the late 1940s/1960s.

    Methodology

    The research method is the historical analysis using the library method, and it deals with how Iran confronts and challenges the new strategy of the London statesmen.

    Results

    it is concluded that the second Pahlavi government was influenced by a set of internal factors and international approaches, in complete opposition to the continued presence of British military forces in the Persian Gulf and Oman Sea.

    Conclusion

    The findings of the research show that the withdrawal of British forces from the maritime borders of the southern Persian Gulf and the acceptance of changes in these lines were forced and under the influence of regional and international factors.

    Keywords: England, Iran, the Eastern Strategy of the Suez Canal, the Persian Gulf, the position
  • Seyed Ali Hosseini * Pages 107-125
    Background and Aim

     Black tourism, bitter tourism or war tourism, was a central topic of attention after the end of the Second World War, which was established by the countries in terms of culture and tourism industry and its infrastructure. The purpose of this research is to analyze the key drivers affecting the development of war tourism in Abadan and Khorramshahr cities.

    Methodology

     The current research is based on analytical and exploratory methods. In this regard, after holding discussions with 35 elites and war tourism experts in these two cities in two stages, 30 primary variables were identified as the statistical population of the research in the form of four general dimensions. In the following, the primary variables were defined in the framework of the matrix of cross-effects in the Mic Mac futurist software.

    Results

     ased on the results of the Mic Mac method, the key drivers are classified into four categories: strategic, influential, dependent and independent. Finally, according to the high score of direct and indirect influence, 15 main key and influential factors in the future development of tourism in the two cities of Abadan and Khuzestan were identified. Based on this, the variables of reducing migration, developing and expanding means of transportation, increasing environmental pollution, increasing industries and industrial activities, increasing opportunities and markets for selling agricultural products, improving the quality of roads and roads, increasing the amount of people's capital can be the most important influencing parameters in the tourism environment. He considered the war in Abadan and Khorramshahr region.

    Conclusion

     The results of the research indicated the instability of the war tourism system, and economic drivers had the most influence and the least influence.

    Keywords: War tourism, Tourism development, Micmac, Abadan, Khorramshahr