فهرست مطالب

مجله گل و گیاهان زینتی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محبوبه یزدی، عبدالرضا باقری*، آزاده خادم، فاطمه کیخا آخر صفحات 1-23

    اصلاح و تولید ارقام جدید گیاهان زینتی و تکثیر و پرورش آن ها صنعتی رو به رشد و در حال گسترش است. کاربرد گیاهان زینتی در فضای سبز و افزایش تقاضای مردم به ارقام جدید سبب شده تا اصلاح کنندگان برای تولید واریته های جدید با رنگ جذاب، عطر زیاد، دوام بیشتر و مقاومت به تنش های زیستی و غیر زیستی برنامه ریزی نمایند. بطور کلی تنوع یک اصل اساسی در هر برنامه اصلاحی است و اصلاح نباتات بر جمع آوری و یا ایجاد تنوع، انتخاب، ارزیابی و تکثیر ژنوتیپ های جدید تکیه دارد. یکی از راه های افزایش تنوع، القای جهش در شرایط درون شیشه ای است که با استفاده از این روش می توان به افزایش تنوع کمک کرده و بهره وری برنامه های اصلاحی را افزایش داد. لذا انتظار می رود با کاربرد این روش، علاوه بر بهبود صفات به انواع جدیدی از صفات دست یافت که در طبیعت وجود ندارند و یا احتمالا در روند تکاملی گیاهان از دست رفته اند. مقاله حاضر مروری بر افزایش تنوع در گیاهان زینتی از طریق القای جهش، در تلفیق با روش های نوین مانند کشت بافت گیاهی و کاربرد نشانگرهای مولکولی است. با توجه به مطالعه انجام شده، کاربرد عوامل جهش زا در کشت درون شیشه ای گیاهان زینتی به همراه بکارگیری نشانگرهای مولکولی به منظور تشخیص زود هنگام گیاهان جهش یافته و افزایش سرعت تکثیر آنها و در مجموع، افزایش بازده اصلاح گیاهان زینتی از طریق جهش پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: القای جهش، تنوع، کشت بافت، گیاهان زینتی، نشانگرهای مولکولی
  • هدایت باقری*، سحر ساکی صفحات 24-33

    منابع ژنتیکی بومی هر کشور، حاصل میلیون ها سال تکامل و سازگاری با شرایط اقلیمی هر کشور می باشند. این منابع، ذخایر ژنتیکی ارزشمند و مورد نیاز برای اصلاح و استفاده از ژن های مفید در پژوهش های جاری و آینده کشور هستند. گونه های وحشی فراوانی از گل و گیاهان زینتی در اقلیم پهناور ایران سازگار گردیده اند. انواع لاله، لاله واژگون، رز، شقایق، نرگس، سوسن، زنبق، میخک، گلایول، گل پامچال و نگونسار از جمله مهمترین گل های بومی این سرزمین می باشند. اکثر این گیاهان زینتی دارای خواص دارویی مفیدی نیز می باشند. تغییرات شدید آب و هوایی، توسعه ارقام جدید امروزی با پایه ژنتیکی محدود و توسعه روش های انتقال ژن، عواملی هستند که باعث کاهش تنوع زیستی در سال های اخیر گردیده اند. حفظ، نگهداری و تکثیر این تنوع در حوزه گل و گیاه کشور قدمی آغازین و ضروری برای توسعه و اجرای گام های مهم بعدی در صنعت گل و گیاه کشور می باشد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ژرم پلاسم، گیاهان زینتی، روشهای حفاظت، ذخایر ژنتیکی
  • مرضیه جعفری، محمدحسین دانشور* صفحات 34-43

    گل جعفری (Tagetes erecta) از گل های یکساله حساس به سرما می باشد. گل های فصلی با توجه به تنوع رنگ فوق العاده خود، از عناصر بسیار مهم فضای سبز محسوب می شوند. به منظور تکثیر انبوه گل جعفری، روش کشت بافت جایگزین روش سنتی تکثیر از طریق بذر شده است. در این پژوهش، چهار آزمایش شامل جوانه زنی بذر در غلظت های مختلف محیط کشت MS و شرایط روشنایی و تاریکی، القاء کالوس، باززایی از کالوس و ریشه زایی به صورت طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار (10 نمونه) انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی (90%) در محیط کشت MS کامل و شرایط روشنایی بود. همچنین درصد جوانه زنی به طور معنی داری در شرایط روشنایی بیشتر از شرایط تاریکی بود. بیشترین وزن کالوس (8/1 گرم) از ریزنمونه هیپوکوتیل در محیط کشت MS همراه با 1 میلی گرم در لیتر NAA و 1/0 میلی گرم در لیتر BAP بدست آمد. بیشترین درصد باززایی (3/93%) و همچنین بیشترین تعداد شاخساره (3/6) و طول شاخساره (9/1سانتی متر) در محیط کشت MS با 3 میلی گرم در لیتر BAP + 3/0 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. 3/93 درصد از شاخساره های تولید شده در محیط کشت MSحاوی 5/1 میلی گرم در لیتر NAA ریشه دار شدند. با توجه به نتایج تحقیقات جاری، می توان از ریزنمونه ی هیپوکوتیل برای دست یابی به یک دستور العمل بهینه ی ریزازدیادی گل جعفری بهره جست.

    کلیدواژگان: القاء کالوس، باززایی، جوانه زنی در شرایط درون شیشه ای، ریشه زایی، گل جعفری
  • تکتم احمدی، مهران شریعت پناهی*، مریم جعفرخانی کرمانی، کامبیز مشایخی صفحات 44-50

    یکی از روش های به نژادی در تولید گیاهان هاپلویید کشت میکروسپور می باشد. این تحقیق در جهت بهینه سازی فرایند تولید گیاهان هاپلویید با استفاده از روش کشت میکروسپور در رز رقم آپولو (Rosa hybrida cv. Apollo) انجام شد. عوامل تاثیرگذار بر زنده مانی میکروسپورها از جمله روش های جداسازی میکروسپورها (انتهای پیستون سرنگ، آهن ربا و هم زن مغناطیسی)، محیط جداسازی (NLN، AB، B)، محیط کشت القایی (NLN، A2، AT3(I)، AT3(II) و AT3(III)) مورد مطالعه قرار گرفتند. بهترین روش جداسازی توسط آهن ربا و هم زن مغناطیسی تشخیص داده شد. در میان محیط های جداسازی محیط جداسازی B (محیط فاقد مواد غذایی) بیشترین درصد زنده مانی میکروسپور را نشان داد. در میان محیط های کشت القایی محیط AT3(I) با90 گرم در لیتر مالتوز بالاترین میزان زنده مانی را نشان داد. نتایج تحقیق حاضر بهترین روش جداسازی میکروسپورها و بهترین محیط کشت جداسازی و القایی را با حداکثر میزان زنده مانی میکروسپور را برای تحقیقات آینده در زمینه القای هاپلوییدی در رز ارایه نمود.

    کلیدواژگان: رز، میکروسپور، هاپلوئیدی
  • محسن حسامی، محمدحسین دانشور*، امین لطفی جلال آبادی صفحات 51-58

    انجیر معابد (Ficus religiosa) درخت جنگلی چند منظوره با طول عمر طولانی می باشد. این گیاه ارزش زینتی و دارویی داشته و در مراسم مذهبی از آن استفاده می شود. میزان تکثیر این گیاه در طبیعت پایین است. این پژوهش با هدف بررسی اثر اسید آسکوربیک، فلوروگلوسینول و ذغال فعال در کنترل قهوه ای شدن کالوس و میزان باززایی کالوس حاصل از برگ گیاهک انجیر معابد در شرایط درون شیشه ای انجام شد. بدین منظور، از غلظت های مختلف اسید آسکوربیک (500 و 1000 میلی گرم در لیتر)، فلوروگلوسینول (100 و 200 میلی گرم در لیتر) و ذغال فعال (2 و 4 گرم در لیتر) در محیط کشت پایه MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر BAP به همراه 1/0 میلی گرم در لیتر IBA استفاده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد بهترین تیمار جهت کنترل فنل، با افزودن 1000 میلی گرم بر لیتر اسید اسکوربیک به محیط کشت با حداقل تعداد واکشت (2-3) به دست آمد. بیشترین درصد باز زایی (100%)، بیشترین تعداد شاخساره (56/5) و همچنین بیشترین تعداد واکشت (33/11) از تیمار 200 میلی گرم در لیتر فلوروگلوسینول بدست آمد. بطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که افزودن سطوح بالایی از اسید آسکوربیک و ذغال فعال به محیط کشت، به طور قابل توجهی منجر به کنترل تولید ترکیبات فنلی ریزنمونه ها می گردد.

    کلیدواژگان: انجیر معابد، تکثیر شاخساره، ریز کشت، شرایط درون شیشه ای، گیاه دارویی
  • اعظم رنجبر، نورالله احمدی* صفحات 59-68

    ارزش زینتی، دارویی و اهمیت اقتصادی گل محمدی سبب شده تکثیر این گیاه مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش به منظور ارزیابی و مقایسه قابلیت تکثیر رویشی و ریشه زایی قلمه های نیمه خشبی دو ژنوتیپ از درختچه های گل محمدی آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. اثر نوع ژنوتیپ (ژنوتیپ های کامو و سفید زرد قالهر) و غلظت هورمون IBA(غلظت ها در سه سطح صفر ،1000و 2000 میلی گرم بر لیتر) بر ریشه زایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بین ژنوتیپ های مختلف از نظر ریشه زایی تفاوت های مشخصی وجود داشت. ژنوتیپ تاثیر زیادی بر درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول ریشه و قطر ریشه داشت. ژنوتیپ کامو بالاترین قدرت ریشه زایی را نشان داد و صفات مورد بررسی در ژنوتیپ کامو نسبت به ژنوتیپ سفید زرد قالهر برتری نشان دادند در مجموع کاربرد هورمون IBA باعث افزایش تعداد، طول، قطر ریشه و افزایش درصد ریشه زایی در هر دو ژنوتیپ گردید اما غلظت بهینه برای ریشه زایی مناسب در دو ژنوتیپ متفاوت بود بالاترین درصد ریشه زایی در ژنوتیپ کامو در غلظت 2000 میلی گرم در لیتر IBA و در ژنوتیپ سفید زرد قالهر در غلظت 1000 میلی گرم در لیتر بدست آمد.

    کلیدواژگان: ریشه زایی، ژنوتیپ، قلمه نیمه خشبی، گل محمدی
  • سحر میرزایی*، مرتضی خوشخوی، مونا دستوری صفحات 69-78

    خشکی یکی از مهمترین عوامل محیطی می باشد که حداقل 25% از تولیدهای جهانی را محدود می سازد. کمیت و کیفیت رشد گیاهان به تقسیم، طویل شدن و تمایزیابی سلول ها بستگی دارد و تمام این عوامل ممکن است تحت تاثیر تنش آبی قرار گیرند. همچنین، ترکیب های مختلف گیاهی، به شدت تحت تاثیر شرایط محیطی مختلف قرار می گیرند. استفاده از گیاهان مقاوم به کم آبی و تنش خشکی در فضای سبز در بحران کم آبی کشور بسیار حایز اهمیت می باشد. در راستای دستیابی به هدف مذکور، این پژوهش در مرکز پژوهشی باغ گیاهشناسی ارم در شیراز انجام گرفت تا درجه تحمل گیاهان گوشتی Crassula portulacaria، Echeveria elegans، Kalanchoe laxiflora، Echeveria affinis در شرایط کمبود آب، با اندازه-گیری ویژگی های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی (میزان کلروفیل، میزان پرولین، تبادل یونی، وزن تر و خشک ریشه ها و ساقه ها) بررسی شود. گیاهان هم اندازه در گلدان های با قطر 20 سانتی متر کاشته شدند و در فضای آزاد مشابه محلی که در نهایت در فضای سبز کاشته می شدند، قرار داده شدند. در مدت 2 ماه از گرم ترین ماه های سال یعنی تیر و مرداد، 6 دور آبیاری (5، 10، 15، 20، 25 و 30 روز) به کار برده شد تا وقتی که خاک گیاهان به ظرفیت مزرعه رسید. نتایج نشان که تنش آبی، وزن تر و خشک ریشه و ساقه را کاهش داد. مقدار پرولین، نشت یونی و مقدار کلروفیل در همه گیاهان مورد مطالعه تحت شرایط این آزمایش به طور معنی داری افزایش یافتند. در نتیجه این پژوهش، با در نظر گرفتن تمام ویژگی های اندازه گیری شده، دور آبیاری 5 روزه، موجب بالاترین عملکرد در گیاهان شد و همه گیاهان مورد بررسی به عنوان گیاهان مقاوم به کم آبی برای استفاده در فضای سبز توصیه میگردند.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش آبی، ساکولنت، کلروفیل، نشت یونی، وزن تر، وزن خشک
  • روزبه عباس زاده*، مینا رستم زا، راضیه سادات گلستانی هاشمی، هما سادات مسعودیان صفحات 79-84

    چمن ها هنگام رشد و جوانه زنی دارای نیاز آبی بالایی بوده و لازم است به صورت یکنواخت آبیاری شوند. در صورت بهبود شرایط رشد و افزایش سرعت جوانه زنی می توان در مصرف آب نیز صرفه جویی نمود. فستوکای بلند از مهمترین چمن های فصل سرد در مناطق خشک محسوب می شود. استفاده از مغناطیس، امواج مخابراتی، الکتریسیته ساکن، جریان الکتریکی مستقیم و متناوب، امواج صوتی و غیره در حالات خاصی بر رشد بعضی از گیاهان اثر می گذارد. به منظور بررسی تاثیر شدت و مدت زمان های مختلف میدان مغناطیسی بر خصوصیات جوانه زنی فستوکای بلند (Festuca arandinacea)، میدان مغناطیسی متناوب با شدت های 5/0 و 5 میلی تسلا در دو زمان 5 و 50 دقیقه و میدان ایستا با شدت 50 میلی تسلا و زمان 150 دقیقه به نمونه ها اعمال شدند. در این آزمایش اثر میدان مغناطیسی و الکترو مغناطیس بر درصد جوانه زنی بذر چمن، سرعت و میانگین زمان جوانه زنی آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد هیچ اختلاف معنی داری بین تیمارها، در مورد درصد جوانه زنی بذر و میانگین زمان جوانه زنی وجود نداشت. لازم است تحقیقات بیشتر با تیمارهای متفاوت و بهینه شده برای استفاده از این فناوری در بهبود جوانه زنی چمن، صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: الکترو مغناطیس، چمن، مغناطیس، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • سیده مهدیه خرازی*، علی تهرانی فر، سیدحسین نعمتی، عبدالرضا باقری، احمد شریفی صفحات 85-95

    پدیده شیشه ای شدن ناشی از تغییرات نامطلوب فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی در بافت گیاهی است. در بافت های شیشه ای شده تعداد دستهجات آوندی، سلول های روزنه و سلول های کوتیکول برگ کاهش می یابد و واکویل ها در سلول های مزوفیل برگ حجیم می شوند. عوامل متعددی بر پدیده شیشه ای شدن موثر می باشد که از مهم ترین این عوامل نوع تنظیم کننده ی رشد، نوع و غلظت سیتوکینین ، نسبت یون نیترات به آمونیوم در محلول غذایی، نوع و مقدار آگار، تهویه و تعداد دفعات واکشت می باشد. افزایش غلظت آگار به علت کاهش رطوبت محیط کشت باعث کاهش این پدیده می گردد. درحالیکه افزایش غلظت هورمون سیتوکینین و کاهش نسبت یون نیترات به آمونیوم در محیط کشت باعث افزایش آن می شود. حضور هورمون BA نسبت به سایر سیتوکینین ها و همچنین فیتاژل نسبت به سایر انواع آگار باعث افزایش پدیده شیشه ای شدن می شوند. استفاده از درپوش پارافیلم به علت افزایش تبادلات گازی باعث کاهش تجمع اتیلن و در نتیجه کاهش میزان شیشه ای شدن می گردد. کاربرد سیستم سرمادهی از کف می تواند باعث کاهش فعالیت تمامی آنزیم های آنتی اکسیدانت گردد و منجر به کاهش میزان شیشه ای شدن شاخساره ها می گردد. لذا با توجه به نتایج گزارش شده، جهت کاهش میزان پدیده شیشه ای شدن در شرایط درون شیشه ای، کاربرد سیتوکینین با غلظت های پایین تر، جایگزین نمودن BA با سایر سیتوکینین های رایج و در صورت لزوم کاربرد غلظت های پایین BA (5/0 میلی گرم در لیتر)، استفاده از درپوش پارافیلم، افزایش غلظت آگار تا حد قابل قبول (10 گرم در لیتر)، کاربرد سیستم سرمادهی از کف، کاهش تعداد دفعات واکشت تا حد امکان و سازگار نمودن هرچه سریعتر گیاهچه های کشت بافتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تعداد دفعات واکشت، شیشه ای شدن، غلظت آگار، نسبت آمونیوم به نیترات، نوع درپوش، نوع تنظیم کننده ی رشد
|
  • Yazdi Mahbobeh, Abdolreza Bagheri*, Azadeh Khadem, Fatemeh Keykha Pages 1-23

    Breeding and production of new varieties of ornamental plants as well as their propagation and development is an expanding industry. The application of ornamental plants in landscape and increasing the demand for new varieties has led the breeders to plan for production of new varieties with attractive colors, excessive perfumes, more durability and resistance to biotic and abiotic stresses. Generally, diversity is a basic principle in any breeding program and plant breeding relies on variety, selection, evaluation and production of new genotypes. One way to increase diversity is mutation induction at in vitro conditions. Application of this method can help to increase diversity and enhance the efficiency of breeding programs and improve or achieve useful traits which have been lost in the plants evolution process. This article reviews the new research outcomes for increasing the diversity via induced mutation of ornamental plants combined with modern methods such as plant tissue culture and molecular markers. According to this study, the application of mutagens at in vitro conditions, using the molecular markers for selection of mutant plants in the early stages and increasing the rate of their propagation for enhancing the efficiency of breeding of ornamental plants is suggested.

    Keywords: Diversity, Molecular markers, Mutation induction, Ornamental plants, Tissue culture
  • Bagheri Hedayat*, Saki Sahar Pages 24-33

    Indigenous genetic resources of every country are the result of millions of years of evolution and adaptation to special climatic conditions. These resources are valuable and necessary to breed and use beneficial genes in current and future research plans. There are many wild flowers and ornamental plants available in Iran’s vast region such as Tulips, Fritillaria, Rose, Poppy, Narcissus, Lily, Iris, Carnation, Gladiolus, Primula and Cyclamens which most of them also have medicinal properties. Extreme climatic changes caused by excessive modern human interference, the development of modern cultivars with a limited genetic base and the development of gene transfer techniques are important factors causing a sharp decline in biodiversity in the past few years. Preservation and reproduction of the available variation in Iran’s flowers and ornamental plants are the initial and necessary steps for the development and implementation of the next major steps in ornamental plants industry.

    Keywords: Biodiversity, Conservation methods, Genetic resources, Germplasm, Ornamental Plants
  • Jafari Marziyeh, Daneshvar Mohammad Hossein* Pages 34-43

    Mexican marigold (Tagetes erecta L.) is an annual flower that is sensitive to cold. Seasonal flowers due to their numerous varieties of colors are very important in the landscape design. In order to mass propagate this species, the techniques of plant tissue culture was applied. In this study, four experiments including seed germination at different concentrations of MS medium in the dark and light conditions, callus induction of hypocotyl, regeneration from callus and root formation in different concentrations of plant growth regulators were carried out in a complete randomized design with 3 replications (10 samples). The results showed that the highest percent of seed germination occurred in full strength of MS medium in the light condition (90.00%). The seed germination was significantly higher in the light compared to the dark condition. Hypocotyl explant in MS medium in combination with 1.0 mg.L-1 NAA + 0.1 mg.L-1 BAP produced the highest bulk of callus (1.86 g). The highest regeneration frequency (93.33 %), themaximum number of multiple shoots (6.33) and the maximum shoot length (1.90 cm) was obtained on MS medium supplemented with 3.0 mg.L-1 BAP in combination with 0.3 mg.L-1 IBA. 933.3% of the micro-shoots were rooted on MS medium supplemented with 1.5 mg.L-1 NAA. In conclusion, the hypocotyl explant could be used to achieve an optimal micropropagation protocol for Tagetes erecta.

    Keywords: Callus induction, In vitro seed germination, Mexican marigold, Regeneration, Rooting
  • Ahmadi Toktam, E. Shariatpanahi Mehran *, Jafarkhani Kermani Maryam, Mashayekhi Kambiz Pages 44-50

    Production of haploid plants in ornamentals is one of the breeding methods which have been restricted to only a few species. In order to optimize haploid culture in Rosa, the effects of two stress elements (Colchicine and 2,4-D) on microspore viability of R. hybrida cv. Apollo were studied. Two isolation techniques (pestle and magnet bar), three isolation media (NLN, AB, B), five induction media (NLN, A2, AT3 with 90 g.L-1maltose, AT3 with 180 g.L-1 maltose, AT3 with 90 g.L-1 glucose) were also compared. The results showed that, the best isolation technique, isolation medium and induction medium were to use magnet-bar, B medium (medium without any nutrients) and AT3 medium containing 90 g.L-1 maltose respectively. These results provided useful information on microspore isolation and survival for further studies in haploid induction in Rosa.

    Keywords: Haploidy, Microspore, Rosa
  • Hesami Mohsen, Daneshvar Mohammad Hossein*, Lotfi Jalalabadi Amin Pages 51-58

    Bodhi tree (Ficus religiosa) is a long-lived valuable multi-purposed forest tree. The tree is exploited due to its ornamental and medicinal value and is used in religious ceremonies. The propagation rate in natural habitat is low. The current study was conducted to investigate the effects of ascorbic acid, phloroglucinol and activated charcoal in controlling callus browning and shoot multiplication in in vitro culture of Ficus religiosa plantlets using callus from leaf segments. The treatments included various concentrations of ascorbic acid (500 and 1000 mg/l), phloroglucinol (100 and 200 mg/l) and activated charcoal (2 and 4 g/l) added to the basal MS medium supplemented with 1.0 mg/l BAP along with 0.1 mg/l IBA. The culture medium containing 1000 mg/l of ascorbic acid controlled callus browning effectively. In this medium the least number of sub-cultures (2-3) were carried out. The highest regeneration frequency (100%), the maximum number of multiple shoots (5.56) and the highest number of subcultures (11.33) were obtained on basal medium supplemented with 200 mg/l phloroglucinol. Finaly, the results of the current study revealed that production of phenolic compounds of explants was significantly controlled by incorporating higher levels of ascorbic acid and activated charcoal into the culture medium.

    Keywords: Ficus religiosa, In vitro, Medicinal plant, Shoot multiplication, Subculture
  • Ranjbar Azam, Ahmadi Noorollah* Pages 59-68

    Ornamental value, medicinal and economic importance of damask rose has made its mass propagation of great value. The present study was conducted to evaluate and compare vegetative propagation and rooting of two genotypes’ soft wood cuttings at Tarbiat Modarres University. The effect of genotypes (genotypes Camus and yellow white Qalhar) and hormone IBA (various concentrations at 0, 1000, 2000 mg /L-1) on rooting was evaluated. The results showed that there were distinct differences between different genotypes. Genotype significantly affected the rooting percent, number of roots per cutting and length and diameter of roots. Camus genotype showed the highest rate of rooting and other measured characteristics compared to yellow white Qalhar genotype. IBA increased the percent of rooting, root number, length and diameter in both genotypes. Depending on the genotype, IBA stimulated rooting effectively; the highest percent of rooting in the genotype Camus was observed at the concentration of 2000 mg/L-1 and in the genotype yellow white Qalhar at the concentration of 1000 mg/L-1.

    Keywords: Cutting, Damask rose, Genotypes, Rooting
  • Mirzaei Sahar*, Khosh hui Morteza, Dastoory Mona Pages 69-78

    Drought is the most important abiotic factor that limits at least 25% of production of world fields. The quantity and quality of plant growth depend on cell division, enlargement and differentiation and all of these factors may be affected by water stress. Also, different plant compounds are strongly influenced by different environmental conditions. The present study was carried out in Eram Botanical Garden Research Center to investigate the degree of drought tolerance in succulents (Crassula portulacaria, Echeveria elegans, Kalanchoe laxiflora, Echeveria affinis) by measuring morphological and physiological characters (amount of chlorophyll, proline, electrical conductivity, wet weight of shoot and root, dry weight of shoot and root) under water deficit conditions. Uniform plants were planted (in 20 cm pots) and kept at open area where they would be finally planted in landscape. Six irrigation intervals (5, 10, 15, 20, 25 and 30 days) were applied until the plant soils reached to field capacity for about 2 critical warmest months of June and July in the area. The experiment was conducted as a complete randomized block design with four replications for each treatment. Results showed that water deficit stress decreased shoot and root fresh and dry weights. Proline content, electrical conductivity and total chlorophyll content was significantly increased in all the succulents under the condition of this experiment. In conclusion, a 5 –day irrigation interval resulted in the highest growth and all of the plants in this study were recommended as drought tolerant plants for landscape design.

    Keywords: Chlorophyll, Dry weight, Electrolyte leakage, Fresh weight, Proline, Succulent, Water stress
  • Abbaszadeh Rouzbeh*, Rostamza Mina, G. Hashemi Raziehsadat, Masoudian Homasadat Pages 79-84

    Turf grasses have high water requirements during germination and growth and they must be irrigated constantly. If the condition of germination and growth improves, water could be saved. Tall festuca is one of the most important cool-season grasses in arid areas. Using magnet, carrier waves, static electricity, sound waves, etc. could influence some plants growth in specific conditions. In order to study the influence of flux density and different duration of magnetic field seeds of Festuca arandinacea were exposed to 0.5 mT and 5 mT magnetic fields and 50 mT static field for 5, 50 and minutes, respectively. The influence of magnetic field and electromagnetic on the percent of seed germination, germination rate and mean germination time were investigated. The results showed that no significant difference was observed between different treatments for seed germination percentage and mean germination time. Further research with optimized treatments is required to use this technology to improve festuca germination.

    Keywords: Electro magnet, Grass, Germination percentage
  • Kharrazi Mahdiyeh *, Tehranifar Ali, Nemati Hossein, Bagheri Abdol Reza, Sharifi Ahmad Pages 85-95

    Hyperhydricity is the development of an undesirable physiological and morphological change in plant tissue. In vitrified plants, the number of vascular bundles, stomata and cuticle cells are reduced and mesophyll cells contain massive vacuole. Several factors influence this phenomenon and the most important of these factors include: type of the plant growth regulator, type and concentration of cytokinin, ratio of ammonium to nitrate in the culture medium, type and concentration of agar, ventilation and number of subculturing. Increasing agar concentrations leads to decreasing this phenomenon due to reducing the moisture of culture medium. Increasing concentration of cytokinins and decreasing the ratio of nitrate to ammonium in the medium cause the occurrence of hyperhydricity. Presence of BA in compare to other types of cytokinins and also phytagel in compare to other type of gelling agent enhance the rate of hyperhydricity. Use of Parafilm cap decreases the amount of this phenomenon due to increasing gas exchange and decreasing accumulation of ethylene. The application of bottom cooling systems can reduce the activity of antioxidant enzymes and therefore cause reduction in the amount of hyperhydricity. By considering the reported results, to reduce the amount of hyperhydricity in vitro, using cytokinins with lower concentration, replacing BA with other commonly used cytokinins and if possible use lower concentrations of BA (0.5 mg/l), using Parafilm as vessel closure cap, increasing the concentration of agar to an acceptable level (10 g/l), using bottom cooling, reducing the frequency of sub-culturing as much as possible and acclimating tissue culture plantlets as soon as possible, is recommended.

    Keywords: Agar concentration, Number of subculturing, Ratio of ammonium to nitrate, Type of growth regulator, Vessel closure type