فهرست مطالب

مجله گل و گیاهان زینتی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سهیلا حاجی زاده، زهره جبارزاده*، میرحسن رسولی صدقیانی صفحات 1-20

    ژربرا یکی از زیباترین و پرطرفدارترین گل های بریدنی تجاری در جهان است و جایگاه چهارم را در این گروه از گل ها دارد. با توجه به اهمیت گل ها و گیاهان زینتی، ارایه راهکارهایی برای بهبود کمیت و کیفیت این گیاهان ضروری به نظر می رسد. برای بررسی اثر غلظت های مختلف اسیدفولویک و نانوکلات آهن بر ویژگی های ریخت شناسی و میزان عناصر برگی ژربرا رقم Dune آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل اسید فولویک در 4 غلظت صفر، 50، 100 و 250 میلی گرم در لیتر به صورت کاربرد در محیط کشت و نانوکلات آهن در 4 غلظت صفر، 1، 2 و 4 گرم در لیتر به صورت محلول پاشی بود که در گلدان و در شرایط آبکشتی به کار رفت. شاخص های اندازه گیری شده در این پژوهش شامل: تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ و ریشه، حجم ریشه و میزان جذب برخی عناصر غذایی بودند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که با افزایش غلظت نانوکلات آهن و اسیدفولویک، تعداد برگ افزایش یافت به طوری که بیشترین تعداد برگ در غلظت 250 میلی گرم در لیتر اسیدفولویک و 4 گرم در لیتر نانوکلات آهن به دست آمد. تیمار نانوکلات آهن به تنهایی باعث افزایش مقدار وزن تر برگ شد، ولی این افزایش تنها در غلظت 4 گرم در لیتر نسبت به شاهد معنی دار بود. وزن تر ریشه در تمامی تیمارهای اسیدفولویک و نانوکلات آهن افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. حجم ریشه نیز با کاربرد غلظت های مختلف اسیدفولویک افزایش یافت ولی افزایش آن تنها در غلظت 100 میلی گرم در لیتر اسید فولویک معنی دار بود. میزان جذب پتاسیم با افزایش غلظت نانوکلات آهن به 4 گرم در لیتر و افزایش غلظت اسیدفولویک نسبت به شاهد کاهش معنی داری نشان داد. میزان جذب فسفر در غلظت 250 میلی گرم در لیتر اسیدفولویک و جذب آهن و روی در غلظت 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن به ترتیب با 50 و 250 میلی گرم در لیتر اسید فولویک به بیشترین میزان خود رسیدند. نتایج این پژوهش نشان داد که اسید فولویک و نانوکلات آهن با تاثیر بر جذب بهینه عناصر، سبب بهبود ویژگی های رشدی گیاه می شوند.

    کلیدواژگان: جذب عناصر، حجم ریشه، وزن تر و خشک برگ، مواد هیومیکی، نانوکودها
  • مریم توکلی والا، فرزاد نظری*، سیروان بابایی صفحات 21-46

    گل های فصلی، از عناصر اصلی در احداث فضای سبز می باشند که کشت آن ها با تنش خشکی محدود می شود. به نظر می رسد بهبود محیط کشت این گل ها با مواد آلی مانند بیوچار (زغال زیستی)، می تواند یک راهکار پایدار و سازگار با محیط زیست برای افزایش تحمل به تنش خشکی باشد. در همین راستا، پژوهشی گلخانه ای برای بررسی اثرهای خشکی بر ویژگی های ریخت شناسی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی جعفری آفریقایی با کاربرد بیوچار پوسته برنج انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو عامل تیمار آبیاری در سه سطح 100، 50 و 25% ظرفیت مزرعه و کاربرد بیوچار در سه سطح صفر، 5/3 و 7% وزنی در قالب طرح به طور کامل تصادفی با 5 تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش ویژگی های ریخت شناسی ارتفاع گیاه، وزن خشک شاخساره، تعداد برگ، تعداد شاخه های جانبی، تعداد گل، و طول و قطر گل شد به طوری که کمترین مقدار آن ها در 25% ظرفیت مزرعه به دست آمد. همچنین، کاربرد بیوچار باعث افزایش ویژگی های ریخت شناسی بیان شده در شرایط تنش خشکی شد. مقدار سبزینه a، سبزینه b، سبزینه کل، کاروتنویید، پراکسید هیدروژن، پرولین، مالون دی آلدیید و کربوهیدرات های محلول کل و نیز فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در شرایط خشکی افزایش یافتند و کاربرد بیوچار باعث کاهش مقادیر این ویژگی ها در شرایط خشکی شد. همچنین، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء یاخته ای و پروتیین های محلول کل در شرایط خشکی روند کاهشی نشان دادند که استفاده از بیوچار باعث بهبود این ویژگی ها در شرایط تنش خشکی شد. به طورکلی اثرگذاری مقدار 7% وزنی بیوچار در مقایسه با 5/3% آن در کاهش اثرهای نامناسب تنش خشکی بیشتر بود. بنابراین، به طورکلی می توان بیوچار پوسته برنج به مقدار 7% وزنی را به عنوان یک بهبوددهنده مناسب خاک، برای افزایش تحمل به تنش خشکی در گل های فصلی برای کشت در فضای سبز، توصیه کرد هرچند که نیاز به بررسی های بیشتر هم به صورت کشت مزرعه ای و هم در مقدار های دیگر کاربرد، می باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، زغال زیستی، کم آبی، گل های فصلی
  • الهام امیردهی*، مریم وهابی، مصطفی دینی صفحات 47-58

    کم آبی و خشکسالی های پیاپی باعث شده است که بیشتر نواحی جهان در حال حاضر با خطر خشکی رو به رو شوند. برای استفاده بهینه از منابع آبی در دسترس، لازم است برنامه ریزی مناسبی ارایه شود. برای افزایش میزان کارایی آب، از مواد مختلفی استفاده می شود. یکی از این مواد، ترکیب های ابرجاذب است که امروزه در سطح گسترد ه ای در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این مواد با قرار گرفتن در خاک با ساز و کار جذب آب گرانشی و غیر قابل استفاده برای گیاه می توانند در زمان کم آبی و لزوم، به آسانی آب ذخیره شده را در اختیار گیاه قرار دهند و از تنش و کاهش عملکرد تا حدود زیادی پیشگیری نمایند. به همین منظور، آزمایشی در مرحله های  گلخانه ای و مزرعه ای برای بررسی تاثیر ابرجاذب و دور آبیاری بر سبز فرش چمانواش بلند انجام شد. آزمایش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار ها شامل دو دور آبیاری سه و ده روزه و همچنین دو نوع ابرجاذب معدنی و پلیمری در مقادیر 160 و 240 گرم در کیلوگرم بود. مقدار صفر ابرجاذب به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در شرایط گلخانه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، وزن تر شاخه و وزن خشک شاخه با کاربرد ابرجاذب معدنی و پلیمری و دور آبیاری سه روز در سطح آماری 5% معنی دار شدند. همچنین برابر نتایج، کاربرد هر دونوع ابرجاذب معدنی و پلیمری، سبب افزایش معنی دار پرولین سبز فرش شد. در مرحله مزرعه ای، کاربرد ابرجاذب پلیمری در مقدار240 گرم با دور آبیاری سه روزه در مقایسه با شاهد اختلاف معنی دار نشان داد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از ابرجاذب ها می تواند راهکار مناسبی برای صرفه جویی در مصرف آب در فضای سبزشهری باشد و سبب افزایش ویژگی های رشدی در چمانواش بلند در شرایط تنش خشکی شود.

    کلیدواژگان: ابرجاذب، سبزفرش چمانواش بلند، سبز فرش، دور آبیاری
  • مهناز کریمی، فاطمه رزاقی بورخانی، فاطمه شفیعی* صفحات 59-76

    یکی از مهم ترین فعالیت های اقتصادی در استان مازندران تولید گل و گیاهان زینتی است؛ به طوری که یکی از مهم ترین قطب های تولید گل و گیاهان زینتی در کشور محسوب می شود و برنامه ریزان و مجریان به دنبال آن هستند که به گسترش و بهبود این نوع از فعالیت کشاورزی کمک کنند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر واکاوی چالش ها و موانع گلخانه داران گل و گیاهان زینتی استان مازندران و ارایه راهکارهایی برای حل این چالش ها و موانع بود. این پژوهش از نوع پیمایشی با رویکرد کمی بود و جامعه آماری آن را 1817 تولیدکننده گل و گیاه زینتی در استان مازندران تشکیل دادند که 202 نفر از آن ها با استفاده از فرمول دانیل و به روش نمونه گیری تصادفی ساده گزینش شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط گروهی از متخصصان و صاحب نظران باغبانی و ترویج و آموزش کشاورزی تایید شد و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن (7/0-9/0) مناسب بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار V26 SPSS بهره گرفته شد. یافته ها در بخش آمار توصیفی نشان داد که بیشتر گلخانه داران (3/74%) مرد بودند، سطح تحصیلات بیشتر آن ها (5/48%) کارشناسی بود و پیشه اصلی بیش از نیمی (1/74%) از پاسخگویان گلخانه داری بوده است. همچنین، بر اساس یافته های پژوهش، نیمی از گلخانه داران (5/56%) گلخانه های سنتی و نیمه سنتی داشتند و بیشتر (8/65%) آن ها به کشت و پرورش گل های آپارتمانی مشغول بودند. روش آبیاری و منبع آب آبیاری بیش از نیمی از آن ها به ترتیب به صورت غرقابی و آب های زیرزمینی (چاه) بوده است. بر اساس یافته های تحلیل عاملی، چالش ها و موانع پیش روی گلخانه داران در فرآیند تولید در هشت عامل اقتصادی- حمایتی، زیرساختی- نهادی، توانمندی علمی- عملی، آموزشی- ترویجی، بازاریابی و فروش، ارتباط دانشگاه با صنعت، سامانه پایش و نظارت و سیاستی- قانونی دسته بندی شدند. بنابراین، سیاست گذاران، برنامه ریزان و مجریان می توانند با تمرکز و توجه به چالش ها و موانع شناسایی شده پیش روی گلخانه داران از طریق رفع آن ها به بهبود وضعیت گلخانه داران گل و گیاهان زینتی و گسترش کشت گلخانه ای استان کمک شایان توجهی کنند.

    کلیدواژگان: باغبانی، حمایت مالی، صادرات، مشکلات تولید
  • سهیلا خورسندی، علی نیکبخت* صفحات 77-88

    میکروارگانیسم های مرتبط با بافت های گیاهی سالم که برای مدتی یا تمام چرخه زندگی خود بدون اینکه میزبان علایم بیماری را نشان دهد دوام می آورند، اندوفیت هستند. یکی از محبوب ترین گیاهان زینتی ایران درخت چنار (Platanus orientalis L.) است که می تواند تا 1000 سال عمر کند. ما به دنبال اندوفیت های قارچی در چوب و پوست درختان چنار جوان و پیر در سه شهر محلات، نطنز و اصفهان در مرکز ایران گشتیم. بر اساس روش نمونه گیری شبکه ای، از درختان جوان (کمتر از 100 سال) و مسن (200 تا 1000 سال) که به صورت تصادفی به عنوان تکرار انتخاب شدند، نمونه برداری شد. یافته ها نشان داد که محلات دارای تراکم بیشتری از اندوفیت های قارچی است. بر اساس شاخص تنوع شانون-وینر، محلات که بارندگی بیشتر و دمای سالانه کمتری دارد، بیشترین غنای گونه ای را داشت. در تمام سایت ها، درختان مسن تر از نظر فراوانی اندوفیت و شاخص تنوع شانون-وینر به طور قابل توجهی از درختان جوان تر بهتر عمل کردند. یافته های ما همچنین نشان می دهد که نوع بافت تاثیر قابل توجهی بر فراوانی اندوفیت های قارچی و تنوع گونه ای دارد. فراوانی جداسازی بالاتر در بافت پوست، اما تنوع گونه ای بالاتر در ساقه ها مشاهده شد. با توجه به شناسایی قارچ های اندوفیت بر اساس مورفولوژی و توالی های rDNA (ITS1-5.8S-ITS2)، شایع ترین اندوفیت های قارچی Penicillium sp.، Fusarium sp.، Alternaria sp. و Ulocladium sp بودند.

    کلیدواژگان: تنوع، اندوفایت، چنار، تاکسونومی، فضای سبز شهری
  • مسعود قاسمی قهساره*، نجمه فتاحی دهکردی صفحات 89-104

    کلم های زینتی (Brassica oleracea ‘acephalla’) از مهمترین گیاهان فصل پاییز هستند که به دلیل تحمل سرما و یخبندان شاید بتوان گفت تنها گیاهان زینت بخش باغچه های فضای سبز در فصل سرما هستند. تغذیه و دما از عوامل مهم موثر بر کیفیت گیاه به ویژه از نظر ارتفاع، اندازه و رنگ تاج، اندازه و تعداد برگ است. برای بررسی تاثیر برهمکنش غلظت های مختلف کودهای نیتروژن و پتاسیم بر شاخص های مورفو-فیزیولوژیک کلم زینتی، آزمایشی در هوای آزاد و به صورت گلدانی در بستر خاک انجام شد. تیمارها شامل برهمکنش غلظت های 125، 175 و 225 میلی گرم بر لیتر نیتروژن و پتاسیم (از منبع اوره و سولفات پتاسیم K2SO4) و آب مقطر (به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد که تیمارها بر تمام شاخص های اندازه گیری شده اثر معنی دار داشتند. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی مربوط به تیمار N:K برابر 175:175، بیشترین تعداد برگ در تیمار 125:125، بیشترین قطر تاج در تیمار 225:225 و بیشترین محتوای کلروفیل برگ مربوط به نیتروژن 175 میلی گرم بر لیتر همراه با غلظت های مختلف پتاسیم، قند محلول در تیمارهای حاوی 175 و 225 میلی گرم بر لیتر نیتروژن و پتاسیم و پرولین در تیمار 225:225 حاصل شد. بیشترین مقدار آنتوسیانین مربوط به شاهد و بین تیمارهای کوددهی مربوط به سطح 125 میلی گرم بر لیتر پتاسیم بود. بر اساس این مشاهدات و همچنین با توجه به اهمیت شاخص قطر تاج در کلم زینتی، می توان مقدار 175 تا 225 میلی گرم بر لیتر نیتروژن همراه با 225 میلی گرم بر لیتر پتاسیم را برای رشد مطلوب این گیاه پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، قطر تاج، کلروفیل، کلم، کوددهی
  • نورالله معلمی*، اسمعیل خالقی، عباس دانایی فر صفحات 105-120

    تنش خشکی از مهم ترین تنش های نازیوا (غیر زیستی) است که رشد و نمو گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از راهکارهای مدیریت رطوبت خاک و تحمل گیاهان به تنش خشکی استفاده از مواد آلی سازگار با محیط زیست از جمله بسپارهای ابر جاذب است. برای بررسی برخی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نهال های آکاسیا، پژوهشی با استفاده از سه نوع بسپار ابر جاذب (A200، SNF و Barbary) با سه غلظت (صفر، 1 و 2 گرم بر کیلوگرم) در سه سطح تنش خشکی (دور آبیاری اول، دوم و سوم) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط مزرعه انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی، نورساخت (فتوسنتز)، تعرق، محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل و کاروتنویید شد و میزان نشت یونی، پرولین و کربوهیدرات کل را به طور معنی داری افزایش داد و کاربرد ابرجاذب ها موجب افزایش تحمل آکاسیا به تنش خشکی گردید، به طوری که استفاده از بسپارهای ابر جاذب Barbary در غلظت 1 گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول دارای بیشترین وزن تر اندام هوایی (144 گرم) و میزان کلروفیل (73/1 میلی گرم بر گرم) بود. استفاده از ابرجاذب A200 در غلظت یک گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش 48/5% میزان نورساخت و در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش 66/41% میزان تعرق و 06/11% محتوای نسبی آب برگ نسبت به عدم کاربرد گردید. همچنین استفاده از ابر جاذب SNF در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول موجب افزایش 58/36% میزان کاروتنویید نسبت به عدم کاربرد این ابر جاذب در هفته اول شد. کاربرد A200 در غلظت دو گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری سوم موجب کاهش نشت یونی به میزان 50/22% نسبت به عدم استفاده از این ابر جاذب در دور آبیاری اول شد. کاربرد ابر جاذب SNF در غلظت یک گرم بر کیلوگرم در دور آبیاری اول میزان پرولین را 08/22% نسبت به عدم کاربرد SNF کاهش داد. بنابراین استفاده از بسپار ابر جاذب به ویژه Barbary تحمل گیاهان را نسبت به تنش خشکی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: بسپار، خشکی، نورساخت، کربوهیدرات
  • نیلوفر روزبهانه، علی تهرانی فر*، عطیه اورعی صفحات 121-140

    استفاده از مواد رنگزای مختلف در تغییر رنگ گل های بریدنی یکی از فنون جدید و نوظهور در جهت افزایش تنوع در بازار خرید و فروش گل ها است. به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف رنگ های خوراکی و صنعتی بر عمر گلجایی و صفات فیزیولوژیکی گل مریم، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل مواد رنگزا (شاهد (بدون رنگ)، برلیانت بلو 4500 میلی گرم در لیتر، کارموزین قرمز 4500 میلی گرم در لیتر، کویینولین زرد 4500 میلی گرم در لیتر، اسید اورنج 7 2500 میلی گرم در لیتر) و فاکتور دوم شامل محلول نگهدارنده (آب مقطر و محلول نگهدارنده شامل اسید سیتریک 300 میلی گرم در لیتر+ هیدروکسی کویینولین سولفات 200 میلی گرم در لیتر+ ساکارز 5%) بود. نتایج آزمایش نشان داد رنگ کویینولین زرد + محلول پالسینگ بیشترین عمر گلجایی (8 روز)، مواد جامد محلول گلبرگ (2/6 درصد)، بالاترین پایداری غشای یاخته ی و کمترین نشت الکترولیت گلبرگ (05/23 درصد) و جمعیت باکتریایی محلول گلجایی (29/4 log10 CFU/ml) را نشان داد. میزان وزن تر نسبی تا روز دوم روندی صعودی سپس در تمامی تیمارها روندی نزولی نشان داد. در بررسی صفت درصد باز شدن گلچه، تیمار اسید اورنج 7 + آب مقطر بسیار ضعیف عمل کرد (87/6) و کمترین ماندگاری (4 روز) و میزان مواد جامد محلول (52/2 درصد) را نسبت به تیمارهای دیگر نشان داد. تیمار شاهد + آب مقطر کمترین وزن تر نسبی، بیشترین نشت الکترولیت گلبرگ (4/41 درصد) و بالاترین تجمع باکتریایی محلول گلجایی (86/5 log10 CFU/ml) را به خود اختصاص داد. به نظر می رسد کاربرد رنگ های خوراکی (برلیانت بلو، کارموزین قرمز، کویینولین زرد) به همراه استفاده از محلول نگهدارنده به طور موقت علاوه بر ایجاد تنوع، با بهبود شاخص وزن تر نسبی نسبت به گل های رنگ نشده و رنگ های صنعتی (اسید اورنج 7)، سبب افزایش ماندگاری گل مریم شده است.

    کلیدواژگان: جمعیت میکروبی، رنگ گل، عمر پس از برداشت، گل بریدنی
  • معصومه رحیمی، محمود شور*، علی تهرانی فر، جعفر نباتی صفحات 141-154

    کروم یکی از مهم ترین عناصر سنگین است که در سال های اخیر به دلیل استفاده های وسیع در صنعت، سموم کشاورزی و رها کردن پسماندهای صنعتی و پساب به آب ها، بیش ازحد به محیط افزوده شده است. از سویی به دلیل خشکسالی های پی درپی استفاده از پساب برای آبیاری فضاهای سبز رایج شده است. برای ارزیابی اثر سطوح مختلف کروم (صفر، 75 و 150 میلی گرم در کیلوگرم) روی سه رقم گل رز (سفید، مهندسی و هفت رنگ) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1398 در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. به مدت 120 روز پس از کاشت گیاهان، صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی ارزیابی شد. بر اساس نتایج، بیشترین میزان کاهش کلروفیل a، نسبت کلروفیل b/ a در رقم هفت رنگ به ترتیب 3/53 و 3/80%، مقدار کاروتنوییدها در رقم سفید به میزان 6/%85، مقدار کلروفیل b در رقم مهندسی با 1/5% کاهش نسبت به شاهد این ارقام در غلظت 150 میلی گرم در کیلوگرم خاک کروم مشاهده شد. بیشترین مقدار تجمع کروم در غلظت 150 میلی گرم در کیلوگرم در ریشه های رقم رز هفت رنگ و برگ های رقم رز مهندسی به ترتیب با نسبت 610 و 3915 برابر در مقایسه با شاهد این ارقام بود. با افزایش غلظت کروم محتوای کربوهیدرات های محلول افزایش یافت که این افزایش در رقم مهندسی بیشتر از دو رقم دیگر بود. درمجموع سطح برگ، شاخص کلروفیل، وزن تر و خشک اندام هوایی در همه ارقام با افزایش غلظت کروم کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که رز رقم هفت رنگ نسبت به دو رقم دیگر نسبت به افزایش کروم مقاوم تر بود.

    کلیدواژگان: سفید، عناصر سنگین، مهندسی، هفت رنگ
  • سید محمد موسوی احمدآباد، مریم دهستانی اردکانی*، نیما احمدی صفحات 155-170

    ورد مینیاتور گونه ای زینتی است که به صورت گسترده در فضای سبز و به عنوان گیاه گلدانی و شاخه بریدنی مورداستفاده قرار می گیرد. استفاده از روش های سنتی برای ازدیاد این گونه ها با محدودیت زمانی و کمبود پایه همراه است، و روش های ریزازدیادی روبه افزایش است. ریشه دار کردن قلمه های گل ورد به واسطه ی تنظیم کننده های رشدی مختلف مورد اهمیت می باشد. در پژوهش حاضر نقش غلظت های مختلف پوترسین و ایندول-3- بوتریک اسید (IBA)، به صورت توام و ایجاد زخم زنی انتهای قلمه بر ریشه زایی قلمه های ورد میناتوری رقم ساناز زرد (Rosa hybrida cv. Sanaz-e-Zard) در شرایط گلخانه و کشت درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت. ریشه زایی در ریز قلمه ها بر روی محیط کشت پایه MS حاوی پنج غلظت (0، 25/0، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) IBA و پوترسین بررسی شد. قلمه ها نیز با پنج سطح (صفر، 25/0، 5/0، 1 و 2 گرم بر لیتر) IBA، پوترسین و دو سطح زخم زنی (با و بدون زخم) تیمار شدند. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. نتایج در شرایط گلخانه نشان داد که بیشترین طول و تعداد ریشه در تیمار 1 گرم در لیتر IBA (به ترتیب 5/31 سانتی متر و 50/6 عدد) حاصل شد. زخم زنی انتهای قلمه 33/33 درصد تعداد ریشه را افزایش داد. در شرایط درون شیشه نیز بیشترین تعداد ریشه در تیمار 1 میلی‏گرم در لیتر IBA همراه با 2 میلی‏گرم در لیتر پوترسین (6 عدد) و بیشترین تعداد شاخساره با کاربرد هم زمان 25/0، 5/0 و 2 گرم در لیتر IBA + تمام سطوح پوترسین حاصل شد. به صورت کلی به نظر می رسد که کاربرد توام IBA و پوترسین موجب افزایش ریشه زایی قلمه های ورد مینیاتور در شرایط درون و برون شیشه ای می گردد. همچنین زخم زنی انتهای قلمه ها نقش موثری در بهبود ریشه زایی در محیط گلخانه ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ایندول-3- بوتریک اسید، پرآوری، ریز قلمه، کشت بافت، محیط کشت
  • محمد طهماسبی، محمدرضا صالحی سلمی*، مختار حیدری، بابک پاکدامن سردرود صفحات 171-182

    خاک و آب شور دو مشکل اساسی کاشت گیاهان در مناطق گرم و خشک هستند. در این پژوهش برای بررسی اثر شوری بر رشد و جذب عناصر معدنی نهال های گل محمدی، 4 سطح شوری 0، 25، 50 و 75 میلی مولار کلریدسدیم در شرایط مزرعه ای به کار رفت. در این پژوهش، ویژگی های وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر و خشک ریشه، میزان پرولین، مالون دی آلدیید، فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و کاتالاز، کربوهیدرات های محلول، سبزینه و کاروتنویید برگ اندازه گیری شد. همچنین غلظت عناصر موجود در برگ شامل نیتروژن، پتاسیم، سدیم، فسفر، آهن، مس، منگنز و روی اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلریدسدیم در آب آبیاری اثر منفی بر شاخص های رشد رویشی، و همچنین اثر معنی داری بر کاهش سبزینه و کاروتنوییدها داشت. آبیاری با آب دارای کلریدسدیم سبب انباشت پرولین و کربوهیدرات های محلول در برگ گردید، افزون بر این، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و مجموع این تغییرات بیوشیمیایی سبب کاهش رشد رویشی گل محمدی شد. با افزایش شوری، انباشت یون سدیم در برگ ها افزایش یافت ولی در جذب عناصر دیگر اختلال به وجود آمد. پیشنهاد می شود برای کاهش اثر شوری و تامین عناصر غذایی، محلول پاشی غذایی انجام شود.

    کلیدواژگان: آب شور، آنتی اکسیدانت، تحمل، عنصر، سبزینه
  • سهیلا خورسندی، پرستو احسانی، ابوالفضل جوکار*، عباس عالم زاده صفحات 183-200

    تنش شوری عامل اصلی محدود کننده رشد و نمو گیاهان است که در نتیجه تغییرهای آب و هوایی ایجاد می شود. تنباکو زینتی گیاهی از تیره سیب زمینی با گل های جذاب و مناسب مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. برای ایجاد تحمل به شوری ژن آنتی پورتر Na+/H+   از گیاه مارماهی هالوفیت (Z. marina) رشد یافته در دریاچه آب شور ارومیه به گیاه تنباکو زینتی منتقل شد. برای انتقال ژن، ریز نمونه های برگ در محیط حاوی Agrobacteriumtumefaciens  حاوی ژن واکویلی ZmNHX1 غوطه ور شدند. ریزنمونه ها روی محیط MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینو پورین، 1/0 میلی گرم در لیتر نفتالن استیک اسید، 200 میلی گرم در لیتر سفوتاکسیم و 10 میلی گرم در لیتر کانامایسین کشت شدند. پس از باززایی، تنش شوری با غلظت های 0، 210، 230 و 240 میلی مولار کلرید سدیم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اعمال شد.  ژن ZmNHX1 انتی پورتر Na+/H+  واکویلی برای اولین بار با موفقیت به تنباکوهای زینتی منتقل شد. در مقایسه با گیاهان نوع وحشی، گیاهان تراریخته افزایش میزان کلروفیل، کاروتنویید، وزن تر، وزن خشک، محتوای پرولین و فعالیت کاتالاز را نشان دادند. پس از تنش شوری، گیاهان تراریخته میزان کلروفیل، کاروتنویید، آنتوسیانین، نسبت پتاسیم به سدیم، وزن تر، وزن خشک، مقدار پرولین، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز بیشتری را نشان دادند. گیاهان تراریخته همچنین کاهش کمتری در محتوای نسبی آب و افزایش کمتری در نشت الکترولیت نسبت به گیاهان نوع وحشی نشان دادند. نتایج نشان داد   ژن آنتی پورتر ZmNHX1 به دست آمده از علف مارماهی قابل استفاده بوده و تنباکوی زینتی تراریخته حاصل برای کشت در باغچه در مناطقی که در برابر تنش شوری قرار دارند پیشنهاد می شود.

|
  • Soheila Hajizadeh, Zohreh Jabbarzadeh*, Mirhassan Rasouli Sadaghiani Pages 1-20

    Gerbera is one of the most beautiful and popular commercial cut flowers in the world and has taken the fourth place among this group of flowers. Considering the importance of flowers and ornamental plants, it seems necessary to improve the quantity and quality of these plants. A factorial experiment was conducted to investigate the effect of different concentrations of fulvic acid and iron nano-chelate on the morphological characteristics and the amount of leaf elements of Gerbera jamesonii ‘Dune’, based on a completely randomized design with two factors and three replications. The treatments included fulvic acid in 4 concentrations of 0, 50, 100 and 250 mg L-1 as drench and iron nano-chelate in 4 concentrations of 0, 1, 2 and 4 g L-1 as foliar application that applied in pot and in hydroponic conditions. The characteristics measured in this research were: the number of leaves, fresh and dry weight of leaves and roots, root volume, vase life and absorption rate of some nutrients. The results of the research showed that with the increase in the concentration of iron nano-chelate and fulvic acid, the number of leaves increased, so that the maximum number of leaves was obtained at the concentration of 250 mg L-1 of fulvic acid and 4 g L-1 of iron nano-chelate. Iron nano-chelate treatment alone caused an increase in leaf fresh weight, but this increase was significant only at a concentration of 4 g L-1 compared to the control. Root fresh weight was significantly increased in all fulvic acid and iron nano-chelate treatments. The root volume also increased with the application of different concentrations of fulvic acid, but its increase was significant only at the concentration of 100 mg L-1 of fulvic acid compared to the control. The amount of potassium absorption decreased with the increase in the concentration of iron nano-chelate and fulvic acid. Phosphorus absorption at a concentration of 250 mg L-1 of fulvic acid and iron and zinc absorption at a concentration of 2 g L-1 of iron nano-chelate with 50 and 250 mg L-1 of fulvic acid reached their maximum, respectively. The results of this research showed that fulvic acid and iron nano-chelate improve the growth characteristics of gerbera by affecting the optimal absorption of elements.

    Keywords: Element absorption, Humic substances, Leaf fresh, dry weight, Nano fertilizers, Root volume
  • Maryam Tavakoli Vala, Farzad Nazari*, Sirwan Babaei Pages 21-46

    Bedding plants are important elements in landscape construction, and their cultivation is limited by drought stress. Improving the cultivation medium of these flowers with organic materials such as biochar can be a sustainable and environmentally friendly solution to increase their tolerance to drought stress. For this purpose, a greenhouse research was conducted to mitigate the effects of drought on morpho-physiological and biochemical characteristics of African marigold by application of rice husk biochar. The factorial experiment was conducted with two factors of irrigation treatment at three levels of 100, 50 and 25% of the field capacity (FC) and biochar at three levels of 0, 3.5 and 7% (w/w) in a completely randomized design with 5 replications. The results showed that drought decreased the morphological factors of shoot height, shoot dry weight, number of leaves, number of lateral branches, number of flowers, and length and diameter of flowers, so their lowest value were obtained in 25% FC. Furthermore, the use of biochar improved the morphological traits mentioned under drought conditions. The activity of peroxidase and superoxide dismutase enzymes, hydrogen peroxide content, proline, malondialdehyde, soluble carbohydrates, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid increased under drought conditions. The use of biochar reduced these biochemical traits under drought conditions. Furthermore, relative water content of leaf, cell membrane stability index and soluble proteins showed a decreasing trend under drought conditions, and the use of biochar led to the improvement of these traits. In general, 7% biochar was more effective than 3.5% in reducing the adverse effects of drought stress. Therefore, 7% rice husk biochar can be recommended as a suitable soil improver to increase tolerance to drought stress in bedding plants for landscape purposes, although more investigations are needed both under field cultivation and at other applied amounts.

    Keywords: Antioxidant, Bedding plants, Biochar, Water deficit
  • Elham Amirdehi* Pages 47-58

    Water-deficit and consecutive droughts have led to drought stress in most parts of the world. We need to prepare a good program to use better the available water. Different materials can be used to increase water use efficiency. Mineral superabsorbent is one of the materials used around the world. These materials absorb water in the soil so that reserved water is usable by plant in the time of drought stress and they can reduce stress and lead to yield loss prevention. So that, an experiment was conducted to evaluate effects of different mineral superabsorbent and irrigation cycles on tall fescue. An experiment based on randomized block design with three replication was used. Two irrigation periods (3 and 10 days) and two kinds of mineral superabsorbents (polymer and mineral) with amounts of 160 and 240 g kg-1 were used as experimental treatments. No mineral superabsorbent was used as control. Results showed that mineral and polymer superabsorbent amounts in 3 days irrigation period had significant effect on root fresh and dry weights and shoot fresh and dry weights at 5% level, in greenhouse test. Likewise, both superabsorbents, had significant effect on proline amount. Furthermore, polymer amounts had significant effect at 5% level, in field test. In general, it can be concluded that the use of mineral superabsorbents can be a good solution to save water consumption in green space. Also, it can enhance tall fescue growth under drought condition.

    Keywords: Superabsorbent, Turfgrass, Irrigation period, Festuca arundinacea
  • Mahnaz Karimi, Fatemeh Razzaghi Borkhani, Fatemeh Shafiee Pages 59-76

    One of the most important economic activities in Mazandaran province is the production of flowers and ornamental plants; so that it is considered one of the most important hubs for the production of flowers and ornamental plants in the country, and planners and executives are looking to help develop and improve this type of agricultural activity. Therefore, the aim of the current research was to analyze the obstacles and challenges of flower and ornamental plants greenhouse owners in Mazandaran province and to provide solutions to solve them. This research was a survey with a quantitative approach. The statistical population of this research consisted of the producers of flowers and ornamental plants in Mazandaran province, 202 of them were selected using the Daniel's formula and simple random sampling. The data collection tool was a questionnaire, in which its content validity was confirmed by a group of horticultural and extensional and educational experts. In addition, Cronbach's alpha coefficient was used to determine its reliability and indicated its appropriate value (0.7-0.9). The SPSSV26 software was benefited for data analysis. The findings in the descriptive statistics section showed that most of the greenhouse owners (74.3%) were men, most of their educational level (48.5%) was a bachelor and the majority of them (74.1%) were greenhouse owners. Also, according to the findings of the research, most of the greenhouse owners (56.5%) had traditional and semi-traditional greenhouses, and more than half of them (65.8%) were engaged in the cultivation of indoor flowers. The irrigation method of more than half (77.2%) of the respondents was flooded and the source of irrigation water for more than half (53.5%) of them was from underground water (well). Totally, eight factors were identified based on the results of factor analyzed on 36 variables of the greenhouse owners facing challenges and obstacles in Mazandaran province. These factors included economic-supportive, infrastructural-institutional, barriers to scientific-practical empowerment, educational-extensional barriers, marketing and sales, university-industry connection, monitoring and supervision system and political-legal obstacles. Therefore, policy makers, planners and executives can pay attention to the challenges and obstacles identified in front of the greenhouse owners by solving them to improve the situation of flower and ornamental plant greenhouse owners and to develop greenhouse cultivation in the province.

    Keywords: Export, Financial support, Horticulture, Problems of production
  • Soheila Khorsandi, Ali Nikbakht*, Mohammad R. Sabzalian Pages 77-88

    Microorganisms associated with healthy plant tissues that endure for some or all of their life cycle without causing the host to exhibit disease symptoms are endophytes. One of Iran's most popular ornamental plants is the plane tree (Platanus orientalis L.), which can live up to 1000 years. We looked for fungal endophytes in the sapwood and bark of young and old plane trees in three cities in central Iran: Mahallat, Natanz, and Isfahan. According to a gridded sampling strategy, samples were taken from young (less than 100 years old) and old (200-1000 years old) trees that were randomly selected as replications. The findings showed that Mahallat had a higher density of fungal endophytes. Mahallat, which has higher rainfall and a lower yearly temperature, had the largest species richness, according to the Shannon-Wiener diversity index. Over all sites, older trees considerably outperformed younger ones in terms of endophyte frequency and the Shannon-Wiener diversity index. Our findings also imply that the tissue type has a discernible impact on the frequency of fungal endophytes and species diversity; higher isolate frequency was observed in bark tissue, but higher species diversity was discovered in stems. According to the identification of endophytic fungi based on morphology and rDNA (ITS1-5.8S-ITS2) sequences, the most prevalent fungal endophytes were Penicillium sp., Fusarium sp., Alternaria sp., and Ulocladium sp.

    Keywords: Diversity, Endophyte, Platanus orientalis, Taxonomy
  • Masoud Ghasemi Ghehsareh* Pages 89-104

    Ornamental Kales are one of the most important plants of the autumn season, they are the only ornamental plants in the green space in the cold season due to their tolerance to cold and frost. Nutrition and temperature are important factors affecting plant quality, especially in terms of plant height, canopy size and color, and leaf size and number. An experiment was conducted to investigate the interaction effect of different concentrations of nitrogen and potassium fertilizers on morpho-physiological indices of ornamental kale. The treatments include the interaction of concentrations of 125, 175 and 225 mg L-1 of nitrogen and potassium (from the source of urea and potassium sulfate, K2SO4) in the form of N:K ratios including 125:125, 125:175, 125:225, 175:125, 175:175, 175:225, 225:125, 2 25:175 and 225:225 and distilled water (as control). The results showed that the treatments had a significant effect on all the measured indices. The highest fresh and dry weight of the shoot was belonged to N:K treatment equal to 175:175. The highest number of leaves in the 125:125 treatment, the highest crown diameter in the 225:225 treatment, and the highest leaf chlorophyll content was belonged to 175 mg L-1 nitrogen along with different concentrations of potassium. The highest soluble sugar was observed in the treatments containing 175 and 225 mg L-1 of nitrogen and potassium, and the highest proline was observed in the 225:225 treatment. The highest amount of anthocyanin was belonged to the control and among the fertilization treatments, it was belonged to the level of 125 mg L-1 of potassium. Based on these observations and also considering the importance of canopy diameter in ornamental kale, the amount of 175 to 225 mg L-1 of nitrogen along with 225 mg L-1 of potassium can be suggested for the optimal growth of this plant.

    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Crown size, Fertilizing, Flowering Kale
  • Noorollah Moallemi*, Esmaeil Khaleghi, Abbas Danaeifar Pages 105-120

    Drought stress is the most important abiotic stress that affects the growth and development of plants. One of the strategies for soil moisture management and plant tolerance to drought stress is the use of organic materials compatible with the environment, including superabsorbent polymers. In order to investigate some morpho-physiological and biochemical characteristics of Acacia seedlings, this research was conducted with three types of superabsorbent polymers (A200, SNF and Barbary) at three concentrations (0, 1 and 2 g/kg) at three levels of drought stress (one week, two weeks and three weeks irrigation intervals). This experiment was factorial in randomized complete block design with three replications under field condition. The results showed that drought stress caused a significant decrease in fresh and dry weight of shoot, photosynthesis, transpiration, relative water content, chlorophyll and carotenoid content and significantly increased ion leakage, proline and total carbohydrates. The application of superabsorbent polymers increased the tolerance of Acacia to drought stress so that the use of 1 g/kg Barbary superabsorbent polymers in the first week had the highest shoot fresh weight (144 g) and the amount of chlorophyll (1.73 mg/g fw). in the first week, the use of 1 g/kg A200 superabsorbent polymer increased the rate of photosynthesis by 5.48% and the use of 2 g/kg A200 increased the rate of transpiration by 41.66% and the relative water content of leaves by 11.06% compared to control (0 gr/kg A200). Also, in the first week, the use of 2 g/kg SNF super absorbent increased the amount of carotenoids by 36.58% compared to 0 g/kg SNF. The use of 2 g/kg A200 in the third week reduced ion leakage by 22.50% compared to 0 g/kg A200 in the first week. The use of SNF superabsorbent at a concentration of 1 g/kg in the first week reduced the amount of proline by 22.08% compared to 0 gr/kg SNF. Therefore, the use of superabsorbent polymers especially Barbary increases the tolerance of Acasia to drought stress.

    Keywords: Carbohydrates, Drought, Photosynthesis, Polymer
  • Niloufar Rouzbehaneh, Ali Tehranifar*, Atiyeh Oraee Pages 121-140

    The use of different dyes in changing the color of cut flowers is one of the new and emerging operations in order to increase diversity in the market of buying and selling flowers. In order to investigate the effect of different concentrations of food and industrial dyes on the vase life and physiological traits, an experiment was conducted in the form of factorial design based on a completely randomized basis with 3 replications. The first factor included dyes (control (without color), brilliant blue 4500 mg L-1, carmosin 4500 mg L-1, quinoline yellow 4500 mg L-1, acid orange 7 2500 mg L-1) and the second factor includes the preservative solution (distilled water and preservative solution including citric acid 300 mg L-1 + hydroxyquinoline sulfate 200 mg L-1 + sucrose 5%). The results showed that yellow quinoline dye + pulsing solution had the longest vase life (8 days), petal soluble solids (6.2%), the highest cell membrane stability and the least petal electrolyte leakage (23.5%) and the bacterial population of vase life solution (4.29 log10 CFU/ml). The relative fresh weight showed an upward trend until the second day, then a downward trend was recorded in all treatments. In the investigation of flower opening percentage trait, the orange acid 7 + distilled water treatment performed very poorly (6.87) and showed the lowest vase life (4 days) and the amount of soluble solids (2.52%) compared to other treatments. The control + distilled water treatment had the lowest relative fresh weight, the highest electrolyte leakage of petals (41.4%) and the highest bacterial accumulation in vase life solution (5.86 log10 CFU/ml). It seems that the use of food colors (Brilliant Blue, Carmosine, Quinoline Yellow) along with the use of preservative solution temporarily, in addition to creating variety, by improving the relative fresh weight index compared to undyed flowers and industrial colors (Orange acid 7), has increased the vase life of Polianthes tuberosa flowers.

    Keywords: Flower color, Microbial population, Vase life, Cut flowers
  • Masoumeh Rahimi, Mahmoud Shoor*, Ali Tehranifar, Jafar Nabati Pages 141-154

    Chromium is one of the most important heavy metals, that has been excessively added to the environment in recent years due to extensive uses in industry, agricultural toxins and the release of industrial wastes into the water. To evaluate the impact of stress at different levels of chromium (0, 75, and 150 mg/kg soil) on three cultivars of rose (White, Mohandesi, and Haft rang) a greenhouse factorial experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with three replications in pots at the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2018. Four months after planting, morphological and biochemical traits were evaluated. According to the results, it was found that the greatest decrease in chlorophyll a and the ratio of chlorophyll a/b was in Haft rang cultivar with a decrease of 53.3 and 80.3%, respectively. Amount of carotenoids in the White cultivar was 85.6%, amount of chlorophyll b in the Mohandesi cultivar showed 5.1% decrease in comparison to the control at a concentration of 150 mg/kg of soil chromium. The highest amount of chromium accumulation at a concentration of 150 mg/kg was in the roots of the Haft rang rose cultivar and the leaves of the Mohandesi rose cultivar, with a ratio of 610 and 3915 times respectively, compared to the control of these cultivars. The highest accumulation of chromium in the leaves was in the Mohandesi cultivar with an average of 3915 ppm, in the root of Haft rang cultivar with an average of 10988 ppm, and the soil in the white variety with an average of 597 ppm at the concentration of 150 mg/kg of chromium. With the increase in chromium concentration, the content of soluble carbohydrates increased, and this increase was higher in the Mohandesi cultivar than in the other cultivars. Leaf area, chlorophyll index, and wet and dry weight of aerial parts increased in all cultivars with increasing chromium concentration. Also, the results showed that Haft rang cultivar was more resistant to the increase of chromium than the other cultivars.

    Keywords: Heavy Elements, Mohandesi Cultivar, Haft rang, White
  • Maryam Dehestani-Ardakani*, Nima Ahmadi Pages 155-170

    Miniature roses are hybrid roses that are widely used in landscape or as pot plants and cut flowers. Traditional methods of propagation for this species is associated with time limitation and rootstock propagule, and micropropagation techniques are increasing. Root induction of roses cuttings through different plant growth regulators is important. In this study, the effects of different concentrations of Indole-3-Butyric Acid (IBA), putrescine and wounding the end of cuttings on rooting of Rosa hybrida cv. SanaZard under in vitro and greenhouse conditions was investigated. Micro-cuttings were planted in MS basal culture medium containing five concentrations (0, 0.25, 0.5, 1 and 2 mg L-1) of IBA and putrescine. In the greenhouse, the cuttings were treated with five levels of IBA, putrescine (0, 0.25, 0.5, 1 and 2 g L-1), and two levels of wounding (with and without wounding) and planted in pots after application of treatments. This study was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replicates. The results of greenhouse experiments showed that the maximum length and number of roots were obtained under the treatment of 1 g L-1of IBA (31.5 cm and 6.50, respectively). Wounding the end of the cutting increased the number of roots by 33.33%. In in vitro condition, the highest number of roots was observed in 1 mg L-1 IBA + 2 mg L-1putrescine (6) treatment and the highest number of shoots were obtained with the simultaneous application of 0.25, 0.5 and 2 g L-1 of IBA + all levels of putrescine. In general, it seems that the combined use of IBA and putrescine could increase the rooting of miniature rose cuttings in in vitro and in situ conditions. Also, wounding the ends of cuttings plays an important role on inducing the roots under greenhouse environment.

    Keywords: Culture medium, Indole-3-butyric acid, Micro-cutting, Proliferation, Tissue culture
  • Mohamad Tahmasebi, Mohamadreza Salehi Salmi*, Mokhtar Heidari, Babak Pakdaman Sardrood Pages 171-182

    This study examined how salinity affects the growth and mineral uptake of Damask rose seedlings in hot and dry areas, where soil and salt water are major challenges for plant cultivation. Four levels of salinity (0, 25, 50, and 75 mM NaCl) were applied to the seedlings under field condition. The following traits were measured: wet and dry weights of shoots and roots, proline and malondialdehyde contents, guaiacol peroxidase and catalase activities, soluble carbohydrates, chlorophyll and carotenoid levels, and concentrations of nitrogen, potassium, sodium, phosphorus, iron, copper, manganese, and zinc in the leaves. The results indicated that salinity reduced the vegetative growth and the chlorophyll and carotenoid levels of the seedlings. Salinity also increased the proline and soluble carbohydrate contents and the antioxidant enzymes activities in the leaves, which were biochemical responses to salt stress. Moreover, salinity disrupted the mineral balance in the leaves by increasing the sodium accumulation and decreasing the uptake of the other elements. To mitigate the adverse effects of salinity and supply adequate nutrients, the use of fertilizer solutions is recommended.

    Keywords: Antioxidant, Chlorophyll, Element, Salt water, Tolerance
  • Soheila Khorsandy, Parastoo Ehsani, Abolfazl Jowkar*, Abbas Alemzadeh Pages 183-200

    Salinity stress is a main restricting factor for plants’ growth and development, resulting from climate change. The ornamental tobacco (Nicotiana alata) from the Solanaceae family is a bedding plant with attractive flowers suitable for semi-arid and arid lands. In order to obtain salt tolerance, the Na+/H+ antiporter gene was transferred from the halophyte eelgrass (Z. marina) grown in saltwater lake Urmia to N. alata. For gene transformation, leaf explants were immersed in liquid medium containing Agrobacterium tumefaciens containing the vacuolar gene ZmNHX1. The explants were subcultured on MS medium supplemented with 1 mg L-1 benzyl amino purine, 0.1 mg L−1 naphthalene acetic acid, 200 mg L-1 cefotaxime and 10 mg L-1 kanamycin. After regeneration, salinity stress was applied by 0, 210, 230 and 240 mM NaCl in a completely randomized design with three replications. For the first time, vacuolar Na+/H+ antiporter gene ZmNHX1 was successfully transferred to ornamental tobacco. Compared to the wild type plants, the transgenic plants showed higher content of leaf chlorophyll, leaf carotenoid, fresh weight and dry weight of the whole plant, leaf proline content and leaf catalase activity. After salinity stress, the T revealed greater chlorophyll, carotenoid, anthocyanin, K+: Na+ ratio, fresh weight, dry weight, proline amount, catalase and ascorbate peroxidase activity. The T also demonstrated a lower decline in relative water content and a lesser increase of leaves electrolyte leakage, compared to the WT. The stable expression of ZmNHX1 obtained from eelgrass confer salinity stress tolerance in ornamental tobacco providing a new window for cultivation of this species in areas exposed to salinity stress and the resulting transgenic ornamental tobacco is suggested for garden flower cultivation in areas exposed to salinity stress.

    Keywords: Antiporter gene, Nicotina alata, Ornamental tobacco, Salt stress tolerance, ZmNHX1, Zostera marina