فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره حاجی محمدی تلک آبادی، آسیه احمدی دستگردی* صفحات 1-16

    اسانس گیاهان دارویی به دلیل ویژگی های ضد میکروبی به عنوان جایگزین نگه دارنده های سنتزی در فرآورده های غذایی مطرح می باشند. در این مطالعه هدف شناسایی اجزای اصلی اسانس آویشن شیرازی و ارزیابی فعالیت ضد میکروبی اسانس در محیط آزمایشگاهی و سس مایونز می باشد. اسانس به روش تقطیر با آب، استخراج و با دستگاه گازکروماتوگراف آنالیز شد. خاصیت ضد میکروبی اسانس با تعیین حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. بقا میکروارگانیسم های آلوده کننده سس مایونز در طول 6 ماه در دمای oC 4 بررسی شد. نتایج حاصل از بررسی اجزاء اسانس به روش GC تعداد 14 ترکیب را در اسانس این گونه از آویشن اثبات کرد که ترکیبات عمده موجود در اسانس را تیمول و کارواکرول تشکیل دادند. حساس ترین پاتوژن به اسانس، قارچ ها (کمترین MIC) و مقاوم ترین پاتوژن باکتری های گرم منفی تشخیص داده شدند. این مطالعه تایید کرد که اسانس آویشن دارای ویژگی های ضد میکروبی در محیط آزمایشگاهی است. در دومین فاز مطالعه، فعالیت ضدمیکروبی اسانس در دو نوع مایونز پرچرب و کم چرب در طول 6 ماه در دمای oC4 بررسی شد. اسانس از رشد تمام میکروارگانیسم های پاتوژن و عامل فساد جلوگیری کرد، در حالی که در نمونه کنترل میکروارگانیسم ها مشاهده شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گیاه آویشن شیرازی می تواند از رشد باکتری های پاتوژن و مولد فساد در مایونز جلوگیری نماید. بنابراین می توان استفاده از آن را به عنوان یک نگه دارنده طبیعی در فرآورده های غذایی از جمله مایونز پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی (Zataria multiflora boiss)، اسانس، فعالیت ضد میکروبی، مایونز
  • حامد زارعی*، علیرضا شهاب لواسانی صفحات 17-31

    بیماری ورم پستان نوعی عفونت غدد پستانی ناشی از باکتری های عفونت زا می باشد. تعداد سلول های سوماتیک، یکی از شاخص های مهم ارزیابی کیفیت و سلامت شیر است. بنابراین هدف از این تحقیق ارزیابی تاثیر سه سطح سلول سوماتیک در شیر خام و نیز آنزیم لیپاز بر اسیدهای چرب ازاد پنیر سفید آب نمکی و خصوصیات حسی (طعم و بافت) آن در طی یک دوره نگهداری 70روزه می باشد. سه سطح سلول سوماتیک (بالا- متوسط- پایین) و یک سطح آنزیم لیپاز (2 درصد) و سه زمان مشخص از دوره رسیدن پنیر (5، 35و 70 روز) در نظر گرفته شد. در ابتدا سه گروه از گاوهای شیری انتخاب شد تا شیر با سطح سلول سوماتیک پایین (cell/ml100000>) و متوسط (cell/ml450000>) و بالا (cell/ml1000000<) در شش وت برای ساخت پنیر استفاده شود. به سه وت 2 درصد آنزیم لیپاز افزوده شد در حالی که سه وت دیگر فاقد آنزیم لیپاز افزودنی بود. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی شامل 6 تیمار در 3 تکرار در سه زمان مشخص از دوره رسیدن انجام شد. اغلب اسیدهای چرب آزاد تا روز 35 از دوره رسیدن افزایش و سپس تا انتهای دوره رسیدن کاهش نشان داد. ارزیابی حسی تیمارها از نظر عطر و طعم و بافت نشان داد که امتیاز حسی عطر و طعم و بافت تیمارها در طی دوره رسیدن 70 روزه کاهش یافت. بر طبق نتایج حاصله تیمار  T1 (شاهد)به عنوان تیمار برتر بالاترین مقبولیت حسی را داشت و افزایش تعداد سلول های سوماتیک در شیر علاوه بر افت راندمان سبب کاهش کیفیت حسی محصول نهایی نیز گردید.

    کلیدواژگان: شمارش سلولهای سوماتیک، پنیر سفید آب نمکی، اسیدهای چرب آزاد، خصوصیات حسی، لیپولیز
  • سید سیاوش ساعی دهکردی* صفحات 32-40

    آلودگی مواد غذایی با باکتری‏ های گوناگون از جمله لیستریا همواره از دیدگاه بهداشت عمومی اهمیت داشته است. بنابراین این مطالعه برای بررسی حضور و رخداد آلودگی به گونه‏ های لیستریا در نمونه‏ های گوشت گاو به دست آمده از کشتارگاه ‏ها و گوشت ‏فروشی‏ های استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. دویست و پنجاه و پنج نمونه ی گوشت جمع ‏آوری شد. شیوع کلی گونه‏ های لیستریا بابر با 94/12 درصد بود. بالاترین (4/16 درصد) و پایین‏ترین (8 درصد) میزان شیوع به ترتیب به نمونه‏ های گوشت گاو کشتارگاه فرخ شهر و گوشت ‏فروشی‏ های شهرکرد متعلق بود. در میان شش گونه‏ ی لیستریا، بیشترین شیوع (4/7 درصد) برای لیستریا اینوکاو و کمترین شیوع (4/0 درصد) به لیستریا سیلیگری و لیستریا ایوانوی مربوط بود. بالاترین درصد شیوع (7/6 درصد) لیستریا مونوسیتوژنز در نمونه‏ های گوشت گاو گوشت ‏فروشی‏ های هفشجان شناسایی شد. در مطالعه‏ ی پیش رو، هیچکدام از نمونه‏ ها به لیستریا ولشیمری آلوده نبود. از میان ده جدایه ‏ی لیستریا مونوسیتوژنز، شایع‏ترین (40 درصد) سروتیپ ‏ها 1/2a  و 4b بودند. همچنین، شیوع سروتیپ 1/2b، 20 درصد بود. نتایج بیانگر آن است که به دلیل حضور و آلودگی لیستریا، بهبود اصول بهداشتی در کشتارگاه ‏ها و گوشت ‏فروشی ‏ها تضمینی برای بهداشت و سلامت عمومی است.

    کلیدواژگان: لیستریا، گوشت گاو، شیوع، سروتیپ‏ها، چهارمحال و بختیاری
  • حسین سلمانی، بهبود جعفرری* صفحات 41-49

    امروزه داروهای شیمیایی به واسطه اثرات زیانباری که بر پیکره آدمی به جای می گذارند، جای خود را به داروهای گیاهی می سپارند. اگر چه نسبت داروهای گیاهی به داروهای شیمیایی در جهان ناچیز است، ولی روند جایگزینی با سرعت بیشتری دنبال می شود . هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی فراکسیون های قطبی، نیمه قطبی و غیر قطبی عصاره گیاه زنجبیل شامی بر روی برخی از باکتری های غذا زاد بود. در این مطالعه گیاه زنجبیل شامی از عرصه های طبیعی شهر اراک جمع آوری و سپس عصاره های متانولی (قطبی)، کلروفرمی (نیمه قطبی) و هگزانی (غیر قطبی) زنجبیل شامی تهیه شد و تاثیر غلظت های مختلف این عصاره مورد بررسی قرار گرفت. تمامی آزمایش ها با روش انتشار چاهک و تعیین MIC و MBC بر روی سویه های استاندارد گرم منفیسودوموناس آیروژینوزا، اشریشیاکلی و گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا منو سیتوژنز، و استرپتوکوکوس موتانسانجام گرفت . عصاره متانولی گیاه زنجبیل شامی در غلظت 25/6 میکروگرم در میلی لیتر از رشد باکتری گرم مثبت و گرم منفی جلوگیری می کند، عصاره کلروفرمی با حداقل غلظت های (mg/ml5/12 ، 50 و 100 درصد) به ترتیب روی باکتری های استرپتوکوکوس موتانس، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریامنوسیتوژنز اثر کشندگی داشت و عصاره هگزانی فقط بر روی باکتری-های گرم مثبت تاثیر داشت. عصاره گیاه مورد نظر می تواند بعد از تکمیل آزمایشات بالینی به عنوان داروی گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثرات ضد میکروبی، عصاره، گیاه زنجبیل شامی
  • سیده میثمه احمدی، مریم مصلحی شاد* صفحات 50-61

    بنه یکی از انواع گیاهان دارویی با خاصیت ضد میکروبی است که می تواند در طعم دوغ نیز نقش موثری داشته باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی حسی نمونه های حاوی اسانس بنه و هم چنین ارزیابی ویژگی های میکروبی، فیزیکوشیمیایی نمونه های دوغ حاوی میکروارگانیسم های عامل فساد و اسانس بنه در مقایسه آن با نمونه های شاهد در دو دما می باشد. نمونه های دوغ توسط باکتری های عامل فساد (استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیا کلی و کلویورومایسس مارکسیانوس و پنی سیلیوم نوتاتوم،) (CFU-mL-1 108) و اسانس تلقیح شدند و سپس آزمون های میکروبی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارزیابی حسی در دو دمای 4 و 25 درجه سلسیوس در طول 28 روز انبارداری مورد بررسی قرار گرفت. .طبق نتایج نمونه های دوغ حاوی اسانس کاهش بیش تر بار میکروبی را داشتند. هم چنین میزان اسیدیته و pH نمونه ها اختلاف معنی داری با یکدیگر و با نمونه شاهد نشان دادند (05/0>P). از نظر ارزیابی حسی اختلافات معنی داری در خواص پایداری نمونه ها با یکدیگر و با نمونه کنترل وجود دارد (05/0>P). هم چنین مدت زمان نگهداری دوغ، دما، نوع میکروارگانیسم های موجود در محصول و استفاده از اسانس بر تعداد میکروارگانیسم ها، pH و اسیدیته تاثیرگذار هستند. نمونه های دوغ حاوی اسانس در برابر میکروارگانیسم های تلقیح شده خاصیت ضدمیکروبی از خود نشان دادند. بنابراین افت pHو افزایش اسیدیته به طور معنی داری در نمونه های حاوی اسانس کمتر بود و از نظر ارزیابی حسی نیز مورد پذیرش مصرف کنندگان قرار گرفت.

    کلیدواژگان: دوغ، اسانس بنه، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ارزیابی حسی، ویژگی میکروبی
  • آرزو ملکوتی، انوشه شریفان*، علیرضا بصیری صفحات 62-70
    بیمار یهای ناشی از مواد غذایی آلوده به مایکو توکسین ها از موارد نگران کننده سلامت انسان می باشد. جهت کاهش زیان های اقتصادی و خطرات جانی ناشی از این عوامل، استفاده از ترکیبات زیست فعال به منظور بهبود ایمنی و نگهداری مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین اثر اسانس گل گیاه سرخارگل به عنوان نگهدارنده طبیعی به منظور کنترل رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس و جلوگیری از سنتز آفلاتوکسین B1 می باشد. برای این منظور، ابتدا حداقل غلظت بازدارنده (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MFC) اسانس با استفاده از روش انتشار دیسک محاسبه شد و سپس اثر غلظت های مختلف اسانس روی تولید آفلاتوکسین B1 مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار آفلاتوکسین تولید شده در محیط کشت YES با استفاده از HPLC اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شاخص های MIC و MFC به ترتیب برابر با ppm 10000 و ppm 15000 بودند. نتایج آزمون هاله عدم رشد نشان داد که افزایش غلظت اسانس به طور معنی داری (05/0>p) مانع رشد میروبی شده است. تولید آفلاتوکسین B1 به طور معنی داری (05/0>p) وابسته به غلظت اسانس گیاه سرخارگل بود، به طوری که با افزایش غلظت اسانس میزان تولید آفلاتوکسین B1 به طور معنی داری (05/0>p) کاهش یافت. براین اساس، از تولید آفلاتوکسین B1 توسط آسپرژیلوس فلاووس با استفاده از غلظت ppm 15000 اسانس گیاه سرخارگل جلوگیری شد. می توان نتیجه گرفته که اسانس گیاه سرخارگل می تواند تولید آفلاتوکسین B1 توسط آسپرژیلوس فلاووس را تا سطح قابل قبولی کنترل نماید.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس فلاووس، آفلاتوکسین B1، اسانس گیاه سرخارگل، نگهدارنده طبیعی
  • مهسا نکته سنج اول، منیرالسادات شاکری* صفحات 71-84

    بیوسورفکتانت ها و بیوامولسیفایر ها ترکیبات فعال سطحی هستند که در مقادیر بسیار ناچیز باعث کاهش کشش سطحی آب، به میزان قابل توجهی می گردند. بطور کلی میکروارگانیسم ها طیف وسیعی از بیوسورفکتانت ها را سنتز می کنند. این ترکیبات بر اساس وزن مولکولی، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و نحوه فعالیت طبقه بندی می شوند. فسفاتیدیل کولین که یکی از عمده ترین اجزاء تشکیل دهنده لسیتین تجاری می باشد، مهم ترین فسفولیپید غشایی در یوکاریوت ها است و می تواند توسط هر یک از دو چرخه متیلاسیون یا CDP-کولین سنتز شود. بسیاری از پروکاریوت ها فاقد فسفاتیدیل کولین هستند، اما در غشای برخی از باکتری ها مقادیر قابل توجهی از این ماده یافت می شود. بدلیل اهمیت زیاد لسیتین در صنعت غذا و پزشکی، مطالعات در مورد اجزاء تشکیل دهنده لستین یعنی فسفاتیدیل کولین و فسفاتیدیل سرین امروزه هم ادامه دارد. شناخت مسیرهای بیوسنتز ترکیبات فسفاتیدیل کولین به ویژه در باکتری ها، اهمیت زیادی در تولید بهینه این متابولیت های میکروبی دارد. در این مطالعه، ساختار، عملکرد بیوشیمیایی و نیز مسیرهای بیوسنتز بیوسورفکتانت ها در باکتری ها مورد بررسی قرار می گیرد و به تکنولوژی تولید و کاربردهای مهم آنها اشاره می گردد.

    کلیدواژگان: فسفاتیدیل کولین، لسیتین، بیوامولسیفایر، متابولیت های باکتریایی
  • مهنوش ابوتراب، محمد گلی*، الهام خسروی صفحات 85-93

    بره موم به دلیل داشتن ترکیباتی با منشاء گیاهی مانند پلی فنول ها و پروتئین هایی مانند 10-HDA نقش ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد انگلی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد پوسیدگی دندان ایفاء می کند. از دیرباز دارای نقش درمانی برای بیماری ها به ویژه عفونت ها بوده است. در این تحقیق فعالیت ضد میکروبی عصاره الکلی، آبی و بافری بره موم بر باکتری های دهانی شامل: استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس اپیدرمیدیس، استافیلوکوکوس اوریوس و باکتری های معده - روده ای شامل: استرپتوکوکوس سالیواریوس و اشریشیا کلی با استفاده از روش حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) در محیط کشت مایع (TSB) و روش انتشار دیسک (قطر هاله عدم رشد) مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت مهارکنندگی بین سه عصاره الکلی، آبی و بافری تفاوت معنی داری نداشت یعنی اثر حلال ها بر حلالیت ترکیبات ضدباکتریایی بره موم تقریبا یکسان است. مقاومترین باکتری گرم مثبت نسبت به عصاره الکلی و بافری بره موم، استرپتوکوکس موتانس و مقاوم ترین باکتری نسبت به همه عصاره ها، اشریشیا کلای گزارش شد. در ارتباط با عصاره آبی بره موم، تفاوت معنی داری بین مقاومت باکتریها دیده نشد (P>0.05). در آزمون انتشار دیسک، میزان افزایش غلظت عصاره ها تاثیر به سزایی در میزان کشندگی باکتری ها داشت و حساس ترین باکتری نسبت به عصاره ها باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و مقاوم ترین باکتری استافیلوکوکوس اوریوس شناخته شد. هم چنین باکتری ها نسبت به عصاره بافری بیشترین حساسیت را از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: عصاره بره موم، فعالیت ضد میکروبی، حداقل غلظت مهارکنندگی، انتشار دیسک
|
  • Bahareh Hajimohammadi Telkabadi, Asiye Ahmadi Dastgerdi * Pages 1-16

    Essential oils are considered as alternative to synthetic preservatives in food products because of their antimicrobial properties. The aim of this study was to identify the main components of thyme (Zataria multiflora boiss) essential oil and to evaluate the antimicrobial activity of essential oil in vitro and mayonnaise. The essential oil was extracted by distillation and analyzed by gas chromatography. The antimicrobial activity of the essential oil was evaluated by determining the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration. GC analysis of the essential oil resulted in the identification of forty compounds by a high number of monoterpenes such as thymol and carvacrol. The most susceptible pathogens were the fungi (lowest MIC) and the most resistant pathogen to Gram-negative bacteria. This study confirms that the essential oil of thyme possessed antimicrobial properties in vitro. In the second phase, efficiency of essential oil as natural preservative in high fat and low fat mayonnaise kept during storage at 4 oC for 6 months was studied. The results showed that of essential oil had influence against all of the tested microorganisms in mayonnaise and the pathogens did not grow in mayonnaise formulations, whereas in the control mayonnaise all of the pathogens and fungus grew. In conclusion the essential oil of thyme (Zataria multiflora boiss) would lead to control food pathogen and food spoilage organisms as natural food preservative and therefore, it would be used in biotechnological fields as natural preservative ingredients in food industry.

    Keywords: Thyme (Zataria multiflora boiss), Antimicrobial Activity, Essential oil, Mayonnaise
  • Hamed Zarei *, AliReza Shahab Lavasani Pages 17-31

    Mastitis is defined as an inflammation of the mammary gland usually resulting from a bacterial infection. The number of somatic cell is the one of the important indices of quality and healthy evaluations of milk. The objective of this research was to evaluate the effect of 3 levels of somatic cell counts in raw milk and lipase enzyme addition on free fatty acids and sensory properties of white brined cheese during 70 days of ripening period. Three levels of SCC and one level of lipase enzyme addition (2%) and 3 levels of storage time (5, 35 and 70 days) were selected. Initially, 3 groups of dairy cows were selected to obtain low (1000000 cells/mL) SCC in milks that were used to manufacture 6 vats of cheese: 3 vats with added 2% lipase enzyme and 3 vats with not added lipase enzyme. Experimental design was carried out by using Completely Randomized Design (CRD). Six treatments at 3 replications during 5, 35 and 70 days of ripening period were selected. Free fatty acids profile showed that oleic acid had the highest content of free fatty acids among others. The content of free fatty acids of all treatments often increased until 35 days of ripening period and then decreased at the end of ripening period. Sensory properties showed that flavor and texture scores of all treatments decreased during 70 days of ripening period. According to obtained results, (T1) as a control sample (was the best treatment among others. The raise of somatic cells can be decreased yield of cheese making and also sensory qualities of final products.

    Keywords: Somatic cell counts, White brined cheese, Free fatty acids, Sensory properties, lipolysis
  • S. Siavash Saei Dehkordi * Pages 32-40

    The contamination of foodstuffs with different bacteria such as Listeria spp, is important from the viewpoint of public health. Therefore, this study was conducted to check the presence and occurrence of Listeria species in cattle meats from abattoirs and butcher shops located in Chaharmahal and Bakhtiary province. Two hundred and fifty-five of meat samples were collected. The total prevalence of Listeria spp. was equal to 12.94%.  The highest (16.4%) and the lowest (8%) prevalence of Listeria spp. was found in samples from Farrokhshar abattoir and Shahrekord butcher shops, respectively. Among the six species of Listeria, Listeria innocua was the most prevalent (7.4%) species; while Listeria seeligeri and Listeria ivanovii were the least prevalent (0.4%) species. The highest percentage of prevalence (6.7%) of Listeria monocytogenes was detected in meat samples from the Hafshejan butcher shops. In the current study, none of the samples was contaminated by Listeria welshimeri. Of the ten isolates of Listeria monocytogenes, the most prevalent (40%) serotypes were 1/2a and 4b. In addition, the prevalence of serotype 1/2b was 20%. The results indicated that, due to the presence of Listeria contamination, improvement of sanitation principles in abattoirs and butcher shops is a guarantee of public health safety.

    Keywords: Listeria spp, Cattle meat, Prevalence, Serotypes, Chaharmahal, Bakhtiary
  • Hosein Soleimani, Behboud Jafari * Pages 41-49

    Today, chemical drugs are replaced by herbal medicines because of the harmful effects they place on the human body. Although the proportion of herbal medicines to chemical drugs in the world is negligible, the replacement process is followed more quickly. The aim of this study was to investigate the antibacterial effect of polar, semi-polar and non-polar fractions of Lnula helenium extract on some food-borne bacteria . In this study, Lnula helenium plant was collected from Arak natural areas and then extracts of methanolic, chloroform and hexane of Lnula helenium were obtained. The effect of different concentrations of this extract was investigated. All experiments were carried out using Agar well diffusion and determination of MIC and MBC on standard strains of Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli and Streptococcus mutans. Methanol extract of Lnula helenium(6.25 μg / ml) inhibits the growth of Gram-positive and Gram-negative bacteria. Chloroform extract with minimum concentrations (12.5 mg / ml, 50 and 100%) had lethal effect on Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes, respectively and hexane extract only affected gram-positive bacteria. The herbal extract can be used as an herbal medicine after completing clinical trials.

    Keywords: Antimicrobial Effects, Extract, Lnula helenium
  • Meysameh Ahmadi, Maryam Moslehishad * Pages 50-61

    Pistacia Atlantica subsp.kurdica is one of the varieties of herbs with anti-microbial activitiy which can also play an important role in dough's flavor. The purpose of this study was to evaluate the microbial and sensory properties of samples containing essential oil of Pistacia atlantica and also physicochemical characteristics of the Dough samples containing microorganisms and essential oil of Pistacia atlantica in comparison with non-essential oil samples at two temperatures were determind. Dough samples were inoculated with essential oil and microorganisms (Staphlicoccus Aureus, Escherichia coli, Kluyveromyces matxianus, Penicillum natatum) (108 CFUmL-1) and also microbial According to the results Dough samples containing essential oil showed a higher reduction of microbial load. Also pH and acidity of the samples showed a significant difference with each other and with the essential oil-free sample (P<0.05). In terms of sensory evaluation there are significant difference in the stability properties of the samples with each other and with the control sample (P<0.05). Also duration of shelf-life of dough, temperature, type of microorganisms in the product and utilization of essential oil effect on number of microorganisms, pH and acidity. Dough samples containing essential oil showed antimicrobial properties against inoculated microorganisms. Therefore, pH reduction and acidity increase were significantly lower in samples containing essential oil and in terms of sensory evaluation; it was also accepted by consumers.

    Keywords: Dough, Essential oil of Pistacia atlantica, physicochemical characteristics, Sensory evaluation, microbial properties
  • Arezoo Malakouti, Anousheh Sharifan *, Alireza Basiri Pages 62-70
    Foodborne diseases contaminated with mycotoxins are a concern for human health. The use of bioactive compounds to improve food safety and preservation has been considered to reduce the economic losses and risks of these factors. The aim of this study was to use purple coneflower (Echinacea purpurea) essential oil as a bio preservative to control the growth of Aspergillus flavus and to prevent the production of aflatoxin B1. For this purpose, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum fungicidal concentration (MFC) values were calculated using a disk diffusion method and then the effect of different concentrations of the essential oil on aflatoxin B1 production was evaluated. The amount of aflatoxin B1 production in the YES (yeast extract sucrose) culture media was measured by HPLC. The results of this study showed that MIC and MFC were 10000 ppm and 15000 ppm, respectively. The results of the growth inhibition zone showed that increasing concentration of the essential oil significantly (p<0.05) increased the diameter of the inhibition zone. It was also founded that aflatoxin B1 production was significantly (p<0.05) dependent on purple coneflower concentration so that by increasing of the essential oil concentration the aflatoxin production significantly (p<0.05) decreased. Accordingly, the aflatoxin B1 production by A. flavus was prevented using concentration of 15000 ppm of purple coneflower essential oil. Overall, it can be concluded that purple coneflower essential oil can control the production of aflatoxin by A. flavus to an acceptable level
    Keywords: Aspergillus flavus, Aflatoxin B1, purple coneflower, bio preservative
  • Mahsa Noktehsanj, Monir Sadat Shakeri * Pages 71-84

    Biosurfactants and bioemulsifiers are active surface compounds that significantly reduce the surface tensions in very small amounts. Generally, microorganisms synthesize wide ranges of biosurfactants. These compounds are classified based on molecular weight, physicochemical properties and mode of action. Phosphatidylcholine (PC), one of the major components of commercial lecithin, is the most important membrane phospholipid in eukaryotes which can be synthesized by two pathways, the methylation and/or the CDP-choline pathways. Many prokaryotes lack PC, but in the membranes of some bacteria, significant amounts of this material are found. Due to the high importance of lecithin in the food and medicine industry, studies on the ingredients of lecithin such as phosphatidylcholine and phosphatidylserine are matter of interests. Recognition of the biosynthesis pathways of phosphatidylcholine compounds, especially in the bacteria for optimal production of these microbial metabolites is a matter of great importance. In this study, the structure, biochemical function and biosynthesis pathways of biosurfactants are investigated in bacteria, the production technology and their important applications are also described.

    Keywords: Phosphatidylcholine, lecithin, Bioemulsifier, Bacterial metabolites
  • Mahnoush Aboutorab, Mohammad Goli *, Elham Khosravi Pages 85-93

    Propolis plays an antibacterial, anti-fungal, anti-parasitic, antioxidant, anti-inflammatory, anti-caries role due to its plant-derived compounds such as polyphenols and proteins such as 10-HDA. It has long been a therapeutic role for diseases, especially infections. In this study antimicrobial activity of alcoholic, aqueous and buffer extract of propolis, on oral bacteria including Streptococcus mutans, Streptococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, and gastro-intestinal bacteria including Streptococcus salivarius and Escherichia coli measured using micro broth dilution test for assessing of minimum inhibitory concentration (MIC) and disk diffusion test for assessing of diameter of inhibition zone. The MIC did not differ significantly between the three alcoholic, aqueous and buffer extracts, i.e., the effect of the solvents on the solubility of the antibacterial compounds was approximately the same (P > 0.05). The most resistant gram-positive bacterium to alcoholic and buffer extract, Streptococcus mutans and the most resistant to all extracts, Escherichia coli, were reported. There was no significant difference between the bacterial resistance in the aqueous extract of propolis (P> 0.05). In the disk diffusion test, increasing the concentration of extracts had a significant effect on the bacterial killing rate and was identified as the most susceptible bacterium to the extracts Staphylococcus epidermidis and the most resistant bacterium Staphylococcus aureus. The bacteria were also more sensitive to buffer extract.

    Keywords: Propolis extract, Antimicrobial properties, Minimum inhibitory concentration, Disc diffusion