فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 29 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجواد عزتی نیا*، سونا اسمعیلی صفحات 1-12
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف رابطه منبع کنترل درونی و تاب آوری با خودتنظیمی در صاحبان نگهدارنده حیوانات خانگی شهر تهران در سال 1397 صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه صاحبان نگهدارنده حیوانات خانگی در شهر تهران بودند که از این میان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 257 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس سه پرسشنامه استاندارد منبع کنترل درونی نوویکی و استریکلند (1973)، تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و خودتنظیمی میلر و براون (1999) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد.  همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی  و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین منبع کنترل درونی با خودتنظیمی صاحبان نگهدارنده حیوانات خانگی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین تاب آوری با خودتنظیمی صاحبان نگهدارنده حیوانات خانگی  رابطه مثبت معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    منبع کنترل درونی و تاب آوری پیش بینی کننده معنی دار خودتنظیمی صاحبان نگهدارنده حیوانات خانگی  هستند.

    کلیدواژگان: منبع کنترل درونی، تاب آوری، خودتنظیمی، صاحبان حیوانات خانگی
  • فاطمه خسروی، طهمورث اقاجانی* صفحات 13-27
    هدف

    هدف پژوهش حاضر  بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر سرمایه روانشناختی نوجوانان شهر تهران در سال 1397 بود.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش برحسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی آزمودنی ها بود. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموز دختر مقطع اول متوسطه بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای تعداد 30  نفراز دانش آموزان در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت های زندگی دیدند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) استفاده شد. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار این ضریب برای پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. هم چنین به منظور سنجش روایی از روایی محتوا استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون فرضیه پژوهش نشان داد آموزش مهارت های زندگی، 7/19 درصد در تبیین خودکارآمدی، 2/23 درصد در تبیین امیدواری و 1/17 درصد در تبیین تاب آوری گروه آزمایش نقش داشته است. اما در خوش بینی گروه آزمایش موثر نبوده است (0/904=P).

    نتیجه گیری

    نتایج کلی حاکی از آن بود آموزش مهارت های زندگی بر سرمایه روان شناختی نوجوانان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، سرمایه روانشناختی، نوجوانان
  • علی تفرشی* صفحات 28-38
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رضایت شغلی بر اساس کیفیت زندگی کاری و کیفیت زندگی کارکنان بانک ملت می باشد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود . جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان مرد بانک ملت شعب تهران ، در سال 1397 بودند .حجم نمونه 120 کارمند بود  که با روش خوشه ای از 20 شعبه انتخاب شدند . ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رضایت شغلی مارتین جی گانون(1981) ، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و  پرسشنامه کیفیت زندگی کاری ریچارد والتون (1973) بود . برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد بین کیفیت زندگی کاری و کیفیت زندگی با رضایت شغلی رابطه ی مثبت معنادار وجود داشت(p<0.05) . همچنین عوامل توسعه قابلیتهای انسانی ، یکپارچگی و انسجام اجتماعی ، وجود قانون گرایی در سازمان ، وابستگی اجتماعی زندگی کاری و سلامت روان، قادر به پیش بینی رضایت شغلی در سطح 95 درصد اطمینان بودند.

    نتیجه گیری

    عوامل توسعه قابلیتهای انسانی ، یکپارچگی و انسجام اجتماعی ، وجود قانون گرایی در سازمان ، وابستگی اجتماعی زندگی کاری و سلامت روان بر رضایت شغلی موثر هستند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کیفیت زندگی کاری، کیفیت زندگی
  • پری ناز بنی سی* صفحات 39-51
    هدف

    این تحقیق با هدف تعیین اثربخشی مداخله چندوجهی لرن بر میزان استرس ادراک شده و سازگاری عاطفی زنان در شرف طلاق مراجعه کننده به اورژانس اجتماعی انجام شد.

    روش شناسی

    هدف تحقیق، کاربردی و روش گردآوری داده ها به صورت نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل 300 نفر از زنان در شرف طلاق که به اورژانس اجتماعی بهزیستی کشور مراجعه کردند، بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) در مقیاس 5 گزینه ای و ضریب پایایی 79/0، پرسشنامه سازگاری عاطفی بل (1961) در مقیاس 3 گزینه ای و ضریب پایایی 81/0 و هچنین برگزاری دوره درمانی لرن بود که طی 8 جلسه یک ساعت و نیمی برای گروه آزمایش برگزار شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مانکوا و تحلیل کوواریانس تک متغیره آنکوا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که مداخله چندوجهی لرن بر میزان استرس ادراک شده و سازگاری عاطفی زنان در شرف طلاق موثر بود؛ به طوری که موجب کاهش استرس ادراک شده (به میزان 6/41 درصد اثر) و افزایش سازگاری عاطفی در زنان در شرف طلاق (به میزان 37 درصد اثر) شد.

    نتیجه گیری

    مداخله چند وجهی لرن بر میزان استرس ادراک شده و سازگاری عاطفی زنان در شرف طلاق موثر است.

    کلیدواژگان: مداخله چندوجهی لرن، استرس ادراک شده، سازگاری عاطفی، زنان، طلاق
  • فاطمه ذاکری، محمدرضا صفاریان طوسی*، حمید نجات صفحات 52-64
    هدف

    این پژوهش باهدف بررسی نقش تعدیل کننده شفقت خود در رابطه ناگویی هیجانی بر دل زدگی زناشویی زنان ناسازگار  انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی بوده و به روش همبستگی اجرا شد. روش نمونه گیری پژوهش حاضرتصادفی چند مرحله ای  خوشه ای بود و 103 شرکت کننده در پژوهش حاضر به پرسشنامه سازگاری زناشویی (اسپانیر،1976)، مقیاس ناگویی هیجانی (باگبی و همکاران،1994) و مقیاس دل زدگی زناشویی (پاینز،1996) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معناداری 05/0 با آزمون رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که  ناگویی هیجانی بر دل زدگی زناشویی تاثیر مثبت معناداردارد و شفقت خود بر روی دل زدگی زناشویی تاثیر منفی معناداری دارد. همچنین در رابطه بین ناگویی هیجانی با دل زدگی زناشویی در زنان ناسازگار شفقت خود نقش تعدیل کننده دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که شفقت خود در رابطه ناگویی هیجانی بر دل زدگی زناشویی نقش تعدیل کننده دارد. بر این اساس هرچه میزان شفقت خود در فرد بیشتر باشد اثرناگویی هیجانی بر دل زدگی زناشویی کمتر می شود.

    کلیدواژگان: شفقت خود، دل زدگی زناشویی، ناگویی هیجانی، ناسازگاری زناشویی
  • هما لقایی*، ناهید بابایی امیری صفحات 65-76
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاب آوری و اضطراب در بین والدین دارای  فرزند معلول شهر تهران بوده که در  سال تحصیلی 1397-1398 در تهران صورت گرفت.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه ی والدین دانش آموزان مدارس استثنایی(بعثت و میثم) منطقه 2 تهران  بود که به  روش نمونه گیری دردسترس  انتخاب شد. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 196 نفر از والدین کودکان مدرسه استثنایی بود.ابزار مورداستفاده در پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب بک(1990) وپرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش از آمار توصیفی (فراوانی درصد، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس یک راهه).استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که بین نوع معلولیت (شنوایی، نابینایی، جسمی- حرکتی)  با تاب آوری والدین مدارس استثنایی منطقه 2 آموزش وپرورش شهرتهران تفاوت وجود دارد. همچنین بین نوع معلولیت (شنوایی، نابینایی، جسمی- حرکتی) با اضطراب والدین مدارس استثنایی منطقه 2وآموزش وپرورش شهرتهران تفاوت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمد حمایت اجتماعی همه جانبه، ارایه خدمات و امکانات توانبخشی و آموزشی از طرف ارگان های اجتماعی ضروری می باشد. هنگامی که این نوع حمایت ها در جامعه وجود داشته باشد، از یک طرف موجب رشد فرد معلول در جنبه های مختلف شده و از طرف دیگر به دلیل کم شدن وابستگی فرد معلول به خانواده، میزان استرس خانواده کمتر می شود که این امر خود به نوبه خود موجب سازگاری بیشتر در آنان می شود.
    کلیدواژگان: معلولیت، تاب آوری، اضطراب، والدین
  • مریم ذوالفقاری*، شهره قربان شیرودی صفحات 77-89
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر تاب آوری و اضطراب مادران دارای فرزند کم بینا و نابینا مراجعه کننده به مراکز درمانی سنندج بود.
    روش
    طرح پژوهش نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه  مادران دارای فرزند نابینا و کم بینا  مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر سنندج در سال 1397-1398 بود. روش نمونه گیری استفاده شده نمونه گیری خوشه ای بود. ابزار مورداستفاده در پژوهش پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و پرسشنامه اضطراب بک  است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (نمودارها، جدول های توزیع فراوانی، شاخص های مرکزی(میانگین) و پراکندگی(انحراف معیار) استفاده شد و از روش های آمار استنباطی؛ آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره (انکوا) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که آموزش ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر تاب آوری مادران دارای فرزند کم بینا و نابینا تاثیر داشت. همچنین آموزش ذهن آگاهی به شیوه گروهی بر اضطراب مادران دارای فرزند کم بینا و نابینا تاثیر داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش ذهن آگاهی با توجه به اینکه  به فرد این امکان را می دهد که به جای پاسخ غیرارادی به رویدادها با تامل و تفکر پاسخ دهد؛ بر تاب آوری و اضطراب مادران دارای فرزند کم بینا و نابینا موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی به شیوه گروهی، تاب آوری، اضطراب، مادران دارای فرزند کم بینا و نابینا
|
  • Mohammad Javad Ezzatinia *, Sona Esmaeili Pages 1-12
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of the relationship between internal Locus of Control and resiliencewith self-regulation in Domestic Animal Owners in Tehran during 1397.

    Methodology

    The research method was descriptive-correlational according to the purpose of the research. The statistical population consisted of all owners of pets holding in Tehran, using 257 sample sampling method as sample size. The data collection method was based on three standard questionnaires of the internal Locus of Control of Noviiki and Strickland (1973), resilienceConner and Davidson (2003) and self-regulation of Miller and Brown (1999). The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha method and its value for all three questionnaires was higher than 0.7. Also, content validity was used to test the validity of the questionnaire, which for this purpose, the questionnaires were approved by the relevant experts. Data analysis was carried out through SPSS software using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation test, multiple regression).

    Findings

    The results of this study showed that there is a significant positive correlation between internal Locus of Control with self-regulating in Domestic Animal Owners. Also, there is a meaningful positive correlation between resilience with self-regulated in Domestic Animal Owners.

    Conclusion

    The between internal Locus of Control and resilience is a meaningful self-regulating predictor of Domestic Animal Owners.

    Keywords: Internal Locus of Control, resilience, Self-regulation, Domestic Animal Owners
  • Fateme Khosravi, Tahmores Aghajani * Pages 13-27
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Psychological capital of adolescents of Tehran in 2018.

    Methodology

    The method used in this study was applied in terms of purpose and in terms of data collection, a quasi-experimental design with pretest-posttest design with control group and random sampling.  The statistical population consisted of all high school students. Using a stage random sampling method, 30 students in both experimental and control groups (15 people) and control (15 people) were considered as sample size. The experimental group received 10 sessions of 90 minutes of life skills training, and the control group did not receive any treatment. In order to collect information, Psychological capital Luthanz inventory (2007) were used. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used and the coefficient for each questionnaire was higher than 0.7. Content validity was also used to assess the validity of the questionnaire, which was approved by the relevant experts.  Data analysis was performed using SPSS software in two sections: descriptive and inferential (covariance analysis).  

    Findings

    The results of the research hypothesis test showed that life skills training, 19.7% in self-efficacy, 23.2% in hope explanation and 17.1% in explaining the resilience of the experimental group played a role. But in the optimism of the experimental group, it was not effective (P = 0.904).

    Conclusion

    The overall results indicated that life skills training on psychological capital of adolescents was effective.

    Keywords: life skills training, psychological capital, adolescents
  • Ali Tafreshi * Pages 28-38
    Purpose

    The purpose of this study was to predict job satisfaction based on quality of work life and quality of life of Mellat Bank employees.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population of this study was all male employees of Mellat Bank Tehran Branch, in the year 1977. The research instruments were Martin J. Gunon Job Satisfaction Questionnaire (1981), World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1996) and Richard Walton Quality of Work Questionnaire (1973). Pearson correlation and multiple linear regression analysis were used for data analysis.

    Findings

    The results showed that there was a significant positive relationship between quality of work life and quality of life with job satisfaction (p <0.05). In addition, factors such as human capability development, social cohesion and integration, legality in the organization, social dependence on work life and mental health were able to predict job satisfaction at 95% confidence level.

    Conclusion

    The factors affecting the development of human capabilities, social integration and cohesion, existence of law in organization, social dependence of working life and mental health are effective on job satisfaction.

    Keywords: Job satisfaction, Quality of Work Life, Quality
  • Parinaz Banisi * Pages 39-51
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the effect of Lerner multifaceted intervention on perceived stress and emotional adjustment of women in the vicinity of divorce referring to social emergency.

    Methodology

    The purpose of this study was applied, semi-experimental, pre-test and post-test. The statistical population of the study included 300 divorced women who referred to the Social Welfare Emergency of the country. Cluster sampling was used to select the sample. Data were collected using Cohen's (1983) Perceived Stress Questionnaire on 5-point scale and reliability coefficient of 0.79, Bell's Emotional Adaptation Questionnaire (1961) on 3-point scale, and reliability coefficient of 0.81, and holding Lerner course during 8 One and a half sessions were held for the experimental group. Data were analyzed using MANCOVA multivariate analysis of covariance and ANCOVA univariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that Lerner polyhedral intervention was effective on perceived stress and emotional adjustment of women in divorce, thus reducing perceived stress (41.6% effect) and increasing emotional adjustment in women. Divorce (37% effect).

    Conclusion

    Lerner multivariate intervention is effective on perceived stress and emotional adjustment of women in divorce.

    Keywords: Lorne Multidimensional Intervention, perceived stress, Emotional Adaptation, Women, divorce
  • Fatemeh Zakeri, Mohammadreza Safarian Tosi *, Hamid Nejat Pages 52-64
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the moderating role of self-compassion in the relationship of emotional distress on marital distress in maladaptive women.

     Method

    The present study was applied in terms of purpose and was conducted by correlation method. The sampling method of this study was multi-stage cluster random sampling and 103 participants in the present study answered the Marital Adjustment Questionnaire (Spanier, 1976), Emotional Consciousness Scale (Bobby et al., 1994) and Marital Satisfaction Scale (Paines, 1996). Data were analyzed by SPSS software at the significant level of 0.05 using hierarchical regression test.

     Results

    The findings of the present study showed that emotional distress had a positive effect on marital disgust and self-compassion had a significant negative effect on marital disgust. It also has a moderating role in the relationship between emotional distress and marital lust in maladaptive women of compassion.
     Conclusion

    The results of this study showed that self-compassion has a moderating role in the relationship of emotional distress to marital disgust. Accordingly, the higher the level of self-compassion in a person, the less the effect of emotional distress on marital satisfaction.

    Keywords: self-Compassion, Couple Burnout, alexithymia, Marital incompatibility
  • Homa Laghee *, Nahid Babaei Amiri Pages 65-76
    Purpose
    The purpose of this study was to compare resilience and anxiety among parents with disabled children in Tehran during the academic year 2018-2019.  
    Method
    The study design was causal-comparative. The statistical population of this study was all parents of students of exceptional schools (Baysat and Meysam) in district 2 of Tehran who were selected by available sampling method. The sample included 196 parents of exceptional school children. The tool used in this study was Beck Anxiety Inventory (1990) and Conor & Davidson Resilience Questionnaire (1). Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (one-way ANOVA) were used to analyze the data.  
    Results
    The results showed that there is a difference between the type of disability (hearing, blindness, physical-motor disability) and the parents' resilience of exceptional schools in District 2 of Tehran. There was also a difference between the type of disability (hearing, blindness, physical-motor impairment) and anxiety of parents of special schools in District 2 and education in Tehran.  
    Conclusion
    According to the results of comprehensive social support, it is necessary to provide rehabilitation and educational services and services by social organizations. When this type of support is available in the community, on the one hand, it causes the disabled person to grow in different aspects, and on the other hand, due to the reduced dependency of the disabled person on the family, the level of family stress is reduced, which in turn It makes them more adaptable.
    Keywords: Disability, resiliency, anxiety, Parents
  • Maryam Zolfaghari *, Shohreh Ghorban Shirodi Pages 77-89
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness group training on resilience and anxiety of mothers of low vision and blind children referring to health centers in Sanandaj.  
    Method
    The research design was experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study was all mothers with blind and visually impaired children referring to health centers of Sanandaj in 1397-1978. The sampling method was cluster sampling. The research tools used are Connor and Davidson Resiliency Questionnaire (2003) and Beck Anxiety Inventory. Descriptive statistics (graphs, frequency distribution tables, central indices (mean) and dispersion (standard deviation) were used for data analysis. 2) Inferential statistics methods; Kolmogorov-Smirnov test, univariate analysis of covariance (ANCOVA).  
    Results
    The results showed that Group mindfulness training affects the resiliency of mothers with low vision and blind children, and Group mindfulness training affects anxiety of mothers with low vision and blind children.  
    Conclusion
    Mindfulness training is effective on resiliency and anxiety of mothers with low vision and blind children, as it allows one to respond to events rather than involuntarily responding to events.
    Keywords: mindfulness group education, resiliency, Anxiety, mothers with low vision, blind children