فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 28 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه مشهدی، بتول فقیه آرام*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 1-18
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف رابطه توسعه استعدادها با  نوآوری سازمانی و نقش میانجی کیفیت زندگی کاری مربیان فنی حرفه ای  شهر تهران به روش توصیفی - همبستگی  از نوع معادلات ساختاری صورت گرفته است.  

    روش

    جامعه مورد نظر در این تحقیق را مربیان فنی حرفه ای شهر تهران تشکیل دادند که بر اساس آخرین آمار واطلاعات موجود تعداد کل آنها  معادل 19080 نفر(13724 نفر مرد  و 5356 زن) هستند  که با استفاده از فرمول کوکران 376 نفر(251 نفر مرد و 125 نفر زن)  به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های مربوط از پرسشنامه نوآوری سازمانی (2002)، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون ، پرسشنامه توسعه استعدادها احمدی(1396) استفاده گردید. که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 88/. ، 87/. و 85/.  بدست آمد.

    یافته ها

    جهت تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج حاکی از آن بود که اثر مستقیم توسعه استعدادها و نوآوری سازمانی برابر با 45/0 است. همچنین اثر غیر مستقیم متغیر توسعه استعدادها و نوآوری سازمانی با تاثیر متغیر میانجی کیفیت زندگی کاری برابر با 136/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    کارکنان مستعد، می توانند ارزش های بسیار زیادی را برای سازمان به ارمغان آورده و باعث رشد و شکوفایی آن گردند؛ بنابراین توسعه این استعدادها، یکی از مهم ترین عوامل حفظ مزیت رقابتی در سازمان ها به شمار می رود.

    کلیدواژگان: توسعه استعدادها، نوآوری سازمانی، کیفیت زندگی کاری
  • مریم سلطانی، فریبرز درتاج* صفحات 19-29
    هدف
    تحصیلات دانش ‏آموزان یکی از شاخص های مهم در ارزیابی آموزش و پرورش هر کشور است و تمام کوشش ها و کشش های این نظام، در واقع برای رسیدن به این هدف مهم است. این پژوهش با هدف مقایسه اضطراب اجتماعی و عزت نفس در دانش آموزان شاهد و غیرشاهد انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی و از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان شاهد و غیرشاهد مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه بود. تعداد 100 نفر (50 نفر دانش آموز شاهد و 50 نفر دانش آموز عادی) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه اضطراب اجتماعی و عزت نفس بود. داده های پژوهش با استفاده رو روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس با نرم افزار SPSS22 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان مدارس عادی دارای نمره عزت نفس خانوادگی بالاتر از دانش آموزان مدارس شاهد و در ویژگی های عزت نفس تحصیلی و اجتماعی، دانش آموزان مدارس عادی دارای نمره پایین تری از دانش آموزان مدارس شاهد هستند. همچنین، داده ها نشان داد که دانش آموزان مدارس شاهد در اضطراب اجتماعی نمره بیشتری از دانش آموزان مدارس عادی دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که برنامه ریزان در مدارس و آموزش و پرورش لازم است به ویژگی های اجتماعی و اضطراب در بین دانش آموزان شاهد بیشتر توجه نمایند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، عزت نفس، دانش آموز
  • سوگل گیتی، مرجان جعفری روشن* صفحات 30-49
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه باورهای غیرمنطقی، مهارت های ارتباطی و سازگاری زناشویی در سه نسل از زنان تهرانی انجام شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان متاهل 21 تا 65 ساله شهر تهران در سه نسل 35-21 ساله، 50-36 ساله و 65-51 ساله و در نمونه ای به حجم 91 نفر که به روش نمونه گیری  در دسترس انتخاب شدند، اجرا شد. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه استاندارد باورهای غیر منطقی جونز(1986)، مهارتهای ارتباطی جرابک(2004)، و سازگاری زناشویی اسپانیر(1978)، با اعتبار و روایی مناسب استفاده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS ، در سطح توصیفی از شاخص های فراوانی، شاخص های گرایش مرکزی، شاخص های پراکندگی و نمودار؛ و درسطح استنباطی نیز ضمن بررسی مفروضه های مورد نیاز، از تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی و تحلیل رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که  از بین مولفه های باورهای غیر منطقی، مولفه بی مسیولیتی عاطفی، گروه زنان 65-51 ساله(نسل سوم)  در مقایسه با زنان 35-21 ساله (نسل اول) نمره ی بیشتری را کسب نمودند. در مهارت های ارتباطی، مولفه ی اداره ی سرد تعاملات هیجان آمیز گروه زنان 65-51 ساله در مقایسه با زنان 35-21 ساله نمرات کمتری را کسب کردند. در سازگاری زناشویی، نمرات کل سازگاری نسل سوم نسبت به دو نسل دیگر کمتر و نمره نسل دوم نسبت به نسل اول هم همچنین بود.

    نتیجه گیری

    با بالا رفتن مدت زندگی مشترک، باورهای غیرمنطقی افزایش یافته است و مهارت های ارتباطی کاهش می یابد و سازگاری زناشویی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، سازگاری زناشویی، مهارت های ارتباطی
  • فاطمه حسن زاده* صفحات 50-60
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب امتحان تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم دبیرستان منطقه 5 تهران  بود که از این تعداد 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس براساس نمره اضطراب امتحان اسپیل برگر (1980) انتخاب شد که نمونه آماری را تشکیل دادند. این 24 نفر به طور همتا در 2 گروه 12 نفره آزمایش و کنترل گزینش شدند که گروه آزمایش، 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار داشتند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون اضطراب امتحان در دو گروه با کنترل کردن اثر پیش آزمون حاکی از این است که پس از شرکت در جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نمرات اضطراب امتحان دانش آموزانی که در گروه آزمایش شرکت داشتند، نسبت به دانش آموزانی که در گروه گواه جایگزین شده بودند، کاهش معناداری داشته است
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش اضطراب امتحان  دانش آموزان می شود. به عبارت دیگر دانش آموزان با شرکت در جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توانند بر اضطراب امتحان خود فایق بیایند.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب امتحان، دانش آموزان دختر مقطع متوسطه
  • مریم زمردی، پری ناز بنی سی*، شهربانو جلائی صفحات 61-75
    مقدمه

    پژوهش حاضر به دنبال سنجش اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر رضایت شغلی و هوش هیجانی کارکنان شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار بود.

    روش

    برای این منظور25 نفر از کارکنان یک شرکت کارگزاری به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و مورد سنجش استرس شغلی، با استفاده از پرسشنامه استرس شغلی اسپیلبرگر، رضایت شغلی، با استفاده از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا، و هوش هیجانی، با استفاده از پرسشنامه بار-آن، قرار گرفتند. پس از یک دوره ی آموزش مدیریت استرس، مجددا متغیرهای یادشده در باره ی ایشان  مورد سنجش قرار گرفت. داده های جمع آوری شده، توسط نرم افزار اکسل تبدیل به بانک اطلاعاتی شد و خلاصه آنها در نرم افزار اس.پی.اس.اس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

     نتیجه آزمون نرمال بودن داده ها با آزمون شاپیرو ویلک نشان داد که دو متغیر استرس شغلی و رضایت شغلی دارای تابع توزیع نرمال هستند اما متغیر هوش هیجانی از توزیع نرمال برخوردار نیست. نهایتا برای آزمون فرض های آماری در باره ی دو متغیر اول از آزمون t برای نمونه زوجی و برای متغیر سوم از آزمون ویلکاکسون استفاده شد. نتیجه حاصل از آزمون فرضیه ها، اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر کاهش استرس شغلی و افزایش رضایت شغلی را تایید کرد اما اثربخشی این آموزش بر هوش هیجانی کارکنان مورد تایید قرار نگرفت. اثر متغیر تعدیل گر سن با استفاده از آزمون فرضیات در دو نمونه پایین تر و بالاتر از 30 سال صورت گرفت. اثر بخشی آموزش مدیریت استرس بر رضایت شغلی و هوش هیجانی در نمونه زیر 30 سال تایید و در نمونه بالای 30 سال رد شد. در هر دو نمونه، اثربخشی آموزش مدیریت استرس بر کاهش سطح استرس شغلی تایید شد.

    نتیجه گیری

    آموزش مدیریت استرس بر رضایت شغلی و هوش هیجانی کارکنان شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، رضایت شغلی، هوش هیجانی، کارکنان شرکت کارگزاری بورس اوراق بهادار
  • علی قربان نژاد* صفحات 88-97
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی آموزش مهارت ها شناختی- رفتاری بر افزایش بلوغ عاطفی در دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مشاوره صورت گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی مشغول به تدریس در سال 97-1396 و نمونه آن متشکل از 40 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند.ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه بلوغ  سینگ و بهار گاوا (1974) بود. روش کار این گونه بود که ابتدا از تمام دانشجویان پیش آزمون به عمل  و پس از این که دانشجویان گروه آزمایش در 12 جلسه آموزشی شرکت کردند از تمام دانشجویان پس آزمون به عمل آمد و داده های بدست آمده با آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله آزمایشی (آموزش به شیوه شناختی- رفتاری) بر افزایش بلوغ عاطفی دانشجویان کارشناسی ارشد رشته مشاوره تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از تکنیک بازسازی شناختی، وقتی افکار غلط و تحریف های شناختی شناسایی و افکار عقلانی و مناسب جایگزین می گردد بلوغ عاطفی افراد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مهارتهای شناختی- رفتاری، بلوغ عاطفی، دانشجویان متاهل
|
  • Masoumeh Mashhadi, Batoul Faghiharam *, Aboutaleb Seadatee Shamir Pages 1-18
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the development of talents and organizational innovation and the role of mediator quality of working life of professional technical instructors in Tehran using a structural equation descriptive-correlation method.  

    Method

    The target population in this study was the professional technical trainers in Tehran, which according to the latest statistics and available data, their total number is 19080 (13724 males and 5356 females), using the Cochran formula 376 (251 Men and 125 women) were selected by simple random sampling. To collect the data, the Organizational Innovation Questionnaire (2002), Walton Work Quality Questionnaire, Ahmadi Talent Development Questionnaire (2017) were used. Their reliability through the Cronbach's alpha coefficient is 0/88, 0/87 And 0/85 Was obtained.  

    Results

    Structural equation model was used to analyze the data. The results indicated that the direct effect of the development of talent and organizational innovation was 0/45. The indirect effect of the variable on the development of talents and organizational innovation with the effect of the median variable of quality of working life is 0/16.  

    Conclusion

    Predictable employees can bring a lot of value to the organization and cause it to grow and flourish; therefore, developing these talents is one of the most important factors in maintaining competitive advantage in organizations.

    Keywords: Talent Development, organizational innovation, Quality of Work Life
  • Maryam Soltani, Fariborz Dortaj * Pages 19-29
    Purpose
    Student education is an important indicator in the assessment of the education of each country, and all the efforts and stretches of this system are actually important for achieving this goal. The purpose of this study was to compare social anxiety and self-esteem in non-witnesses.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was of causal-comparative type. The statistical population of the study consisted of all non-blind and control students in high school. 100 students (50 students and 50 normal students) were selected by available sampling method. The instrument for collecting data was social anxiety and self-esteem. Data were analyzed by descriptive statistics and covariance analysis using SPSS-22 software.
    Results
    The results of this study showed that ordinary school students had a higher self-esteem score than control school students, and in academic and social self-esteem, ordinary school students had lower scores than control school students. Also, the data showed that schoolchildren in social anxiety scores had higher scores than normal school students.
    Conclusion
    The results of this study indicate that planners in schools and education need to pay more attention to social characteristics and anxiety among students.
    Keywords: Social anxiety, self-esteem, student
  • Sogol Giti, Marjan Jafari Roshan * Pages 30-49
    Purpose

    The purpose of this study was to compare irrational beliefs, communication skills and marital adjustment in three generations of Tehrani women.

    Method

    The statistical population of the present study consisted of married women aged 21 to 65 in Tehran in three generations of 21-35 years old, 36-50 years old and 51-65 years old and in a sample of 91 people who were selected by available sampling method, Done. Accomplished. For collecting information, three standard questionnaires of Jones's irrational beliefs (1986), communication skills (2004), and spinier marital adjustment (1978) were used with appropriate validity and validity. After collecting the questionnaires, the data were analyzed using SPSS software at the descriptive level of abundance indexes, central tendency indicators, dispersion indices and graphs, and at the inferential level, one-way analysis of variance analysis and Tukey post hoc test and multivariate regression analysis.

    Results

    The results showed that among the components of irrational beliefs, the component of emotional irresponsibility, the group of women aged 65-51 (third generation) scored a higher score compared to women aged 35-21 (first generation). In the communication skills, the cold management component of the exciting interactions of the 51-55-year-old women group had less scores compared to women aged 35-29. In marital adjustment, the overall consistency scores of the third generation were lower than those of the other two generations and the second-generation grade was also higher than that of the first generation.

    Conclusion

    With increasing life span, irrational beliefs have increased and communication skills have been reduced and marital adjustment has decreased.

    Keywords: Irrational beliefs, marital adjustment, communication skills
  • Fateme Hassanzadeh * Pages 50-60
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on reducing the academic test anxiety among female high school students.  
    Method
    The statistical population of this study included all second-grade female high school students in District 5 of Tehran, of which 24 were selected by available sampling method based on the Spielberger test (1980). They comprised a statistical sample. The 24 subjects were randomly selected in two groups of 12 experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of acceptance and commitment therapy, and the control group was on the waiting list. Analysis of covariance was also used to analyze the data.  
    Results
    The results of the comparison of the posttest anxiety test in the two groups by controlling the effect of the pre-test indicated that after taking part in admission and commitment treatment sessions, the test anxiety scores of the students who participated in the test group Had a significant decrease compared to the students who were replaced in the control group.  
    Conclusion
    The results of this study showed that acceptance and commitment therapy reduced students' test anxiety. In other words, students will be able to overcome their test anxiety by attending acceptance and commitment therapy sessions.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, test anxiety, High school female students
  • Maryam Zomorodi, Parinaz Banisi *, Shahrbanoo Jalaei Pages 61-75
    Introduction

    The present study sought to measure the effectiveness of stress management training on job satisfaction and emotional intelligence of the employees of the stock exchange brokerage firm.

     Method

    For this purpose, 25 employees of a brokerage firm were selected as the sample of the research and assessed by occupational stress, using Spielberger Job Stress Questionnaire, job satisfaction, using the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, and Emotional Intelligence, using Bar-it questionnaire. After a stress management training period, again, the variables mentioned were measured. Collected data was converted to Excel by Excel software and analyzed by SPSS software.

     Results

    The results of the normalization of data with Shapiro-Wilk test showed that two variables of occupational stress and job satisfaction have normal distribution function, but the emotional intelligence variable does not have normal distribution. Finally, for testing the statistical assumptions about the first two variables, t test was used for the paired sample and for the third variable, Wilcoxon test was used. The results of the hypothesis test confirmed the effectiveness of stress management training on reducing job stress and increasing job satisfaction, but the effectiveness of this training on the emotional intelligence of the staff was not confirmed. The effect of the age moderator variable was obtained using the hypothesis test in two samples below and above 30 years. The effectiveness of Stress Management Training on job satisfaction and emotional intelligence was confirmed in a sample below 30 years of age and rejected in a sample over 30 years of age. In both samples, the effectiveness of stress management training was confirmed on the reduction of occupational stress level.

     Conclusion

    Stress management training has been effective on job satisfaction and emotional intelligence of the employees of stock exchange brokerage firm.

    Keywords: Stress Management, Job Satisfaction, Emotional Intelligence, Employees of theStock Exchange Brokerage Company
  • Ali Ghorbannezhad * Pages 88-97
    Introduction
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral skills training on increasing the emotional maturity in undergraduate students.
     
    Method
    The statistical population of this study consisted of all undergraduate students taught in 1969-97 and a sample of 40 people who were selected by cluster sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. Case tool The use of Singh and Spring Gawa Maturity Questionnaire (1974) was used. The methodology was applied to all students before the test and after the students of the experimental group participated in 12 sessions, all post-test students were enrolled and the data were analyzed using multivariate analysis of covariance test. it placed
     
    Results
    The results showed that experimental intervention (cognitive-behavioral education) had a positive and significant effect on increasing the emotional maturity of undergraduate students in the field of counseling.
     
    Conclusion
    Using cognitive reconstruction technique, when emotional thoughts and cognitive distortions are identified and rational and appropriate thoughts are replaced, the emotional maturity of individuals increases.
    Keywords: Cognitive-Behavioral Skills, Emotional Maturity, married students